Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 15. 2. 2006 15:45

ádat také o radu.Zuzinka
Host

Pro ABC-Prosím poraďte

Dobrý den, jelikož jsem zde četla mnoho odkazů a názorů na různé problémy a pochopila jsem, že Vaše odpovědi jsou velmi profesionální, dovoluji si Vás pož

 

#2 15. 2. 2006 15:59

zuzinka1
Host

Re: Pro ABC-Prosím poraďte

Jelikož jsem zde četla mnoho Vašich názorů a přišly mi velmi profesionální, dovoliji se na Vás obrátit také s prosbou o radu.
Kdysi jsem napsala dopis, kde jsem se uvedla jako uživatel vozidla a dále popsala situaci, která se týkala autonehody do pojistitelské kanceláře. Tento dopis jsem rukou podepsala. Autonehodu jsem ovšem nezpůsobila, V současné době kancelář vyplatila poškozenému nároky a chce po mně a po viníkovi, abychom podepsali přiznání dluhu. Viník i přes to, že nepodepsal, dluh splácí, takže zatím žádný problém. Ale mě tato kancelář pohrozila, že pokud uznání nepodepíšu, budou dluh vymáhat po mém otci, který byl v té době majitelem vozu. Auto jen vlastnil, jezdil s ním jen viník. Ale protože se kancelář chytila mého dopisu, kde jsem se uvedla jako uživatel, chce dluh vymáhat i po mě. tenkrát jsem tento dopis napsala bez porady s právníkem, ze zoufalství, aby se nic nestalo otci. Cítila jsem se zodpovědná, protože na vůz nebyla v době havárie zaplacena pojistka, kterou jsem měla platit já. A tak jsem to na sebe takhle hloupě hodila. Poradíte mi, má takovýto dopis tak velkou váhu, že opravdu jsem se upsala k užívání vozu a následnému splácení dluhů?
Pravda je, že otec byl vlastníkem, na voze byla vypovězena pojistka-ručení a vozem jezdil viník, který chce od pojišovny ,aby veškeré souč. i budoucí dluhy uplatňovala jen po něm. Mám šanci se z toho vymotat?
Moc děkuji

 

#3 15. 2. 2006 22:16

ABC
♥♥♥♥---
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 338

Re: Pro ABC-Prosím poraďte

Asi byste se měla spojit s právníkem, je potřeba vědět, co jste přesně podepsala a zcela objasnit situaci, jak to celé bylo. Povinné ručení je zákonná podmínka provozu automobilu, bez tohoto pojištění auto nesmí vůbec vyjet na silnici. Povinné ručení je povinen sjednat majitel vozidla a také odpovídá za veškeré škody, které vzniknou provozem nepojištěného automobilu. I auto, které pouze stojí na krajnici, musí mít sjednané povinné ručení. Škodu ale způsobil někdo jiný než majitel - trestní odpovědnost má tedy on, je otázkou jakým způsobem k vozidlu vůbec přišel (půjčil si ho bez vědomí majitele? - měli jste nahlásit krádež, pokud si ho ale půjčil s vědomím majitele - majitel vůbec neměl dopustit, aby se s nepojištěným autem jelo - vůči pojišovně je povinným majitel, jestliže tedy pojišovna uhradila škodu, zcela oprávněně musí plnění požadovat i po majiteli, který porušil zákonné povinnosti - je pojištěno auto, nikoliv řidič). Takže trestní odpovědnost je na řidiči, hmotná odpovědnost za nepojištěné auto je na majiteli, nebo pojištovna hradila bez právního důvodu, auto pojištěno nebylo. Pokud je majitelem otec a vy jste se v pojišovně přihlásila jako uživatel jeho vozidla, vstoupila jste do jeho povinností vůči pojišovně (nevím jak je koncipován zmíněný dopis, ale jistě to má pojišovna ošetřeno) a pojišovna může požadovat plnění po vás. Jestliže všechno platí viník, je to sice v pořádku, škodu zavinil on, ale vůči pojišovně plní vlastně pouze z dobré vůle.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů