27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Předvčerem jsem spadla na lyích a dle lékaře mám přetrené vazy, asi kříový a postranní.Nohu mám staenou v ortéze,leduji a bez berlí se neobejdu.Dvakrát mi z nateklého kolena vytáhli krev a mám se hlásit v pondělí na ortopedii v místě bydlitě, kde si domluvím dalí postup léčby.Prý bude asi nutná nějaká plastika-nemám vůbec tuení o co jde.....Máte prosím někdo zkuenost s něčím podobným?Jak dlouho trvá léčba a jak probíhá?Kdy budu moci normálně chodit?
Není tady
já nemám přední zkříené vazy asi 7 let, také po úrazu na lyích. Chvíli jsem chodila s ortézou, pak mi laparoskopicky koleno vyčistili a to bylo vechno.Plastiku mi nabídli, a v případě, e by mě koleno zlobilo. Normálně jsem chodila a asi za 2 měsíce.
Výpotek mi tahali asi 5x.
Koleno mě bolí, kdy je změna počasí a zhruba 2x do roka, musím chodit půl dne s ortézou, protoe nemůu nalápnout.Nemůu dělat dřepy, ale jinak mě to nijak zvlá nezlobí.
jinak jukni tady http://www.acl-plastika.wbs.cz/Moje-operace.html
Není tady
Vando, jsem po plastice koleního vazu po úrazu na koni. Hospitalizace je krátkodobá, chvíli to bolí, ortézu a berle se nějakou dobu uívají a rehabilitace (vířivka + cvičení), ale měla jsem cca dva roky celkem klid. Vůbec bych se toho nebála
Není tady
Ahoj Vando, jsem taky po plastice kříového vazu (úraz na bruslích).
JEdna věc je ten postranní vaz- u něj se plastika neprovádí, ten se seije. Plastika se dělá u toho předního zkříeného vazu. Kdy bude chodit, to záleí na rozsahu zranění, zda tam má něco blokovaného...to ti řekne ortoped.
Jinak k té plastice- v současné době se při přetrení vazu uplatňují 2 přístupy - konzervativní léčba, kdy se koleno artroskopicky (operační zákrok - 1 den v nemocnici) vyčistí od zbytků a úlomků a nechá se být (i bez předního zkříeného vazu jde v pohodě chodit), koleno se zotaví do pár dnů tak, e můe chodit bez berlí (samozřejmě záleí na těch ostatních zraněních). Druhý přístup je plastika. Některý ortoped ti bude říkat, e plastika je zbytečná, některý bude tvrdit, e bez ní u si moc nezasportuje a do 10 let si koleno dorasí úplně. Je to jiné, pokud ti je 25 (jako bylo mě) a kdy má zájem třeba jetě dalích 25 let aktivně sportovat - lye, brusle, cokoliv...Nebo kdy se to stane člověku starímu, který u ádný sport neplánuje a stačí mu chodit (tam se větinou plastika nedělá). Já jsem si o tom po úrazu něco načetla, take jsem se rozhodla pro plastiku - ono bez toho vazu koleno není úplně stabilní (ne e by člověk neudrel rovnováhu, to vůbec ne, jde o vnitřní nestabilitu kolene), a koleno se skutečně mnohem více opotřebovává, protoe tam není ten vaz, který drí 2 části od sebe.
Samotná plastika spočívá to v tom, e z podkolene ti vyjmou pár cm vazu, ten kousek ti implantují na místo, kde byl předtím ten přetrený vaz. V ideálním případě se tento náhradní vaz uchytí a po nějaké době plně nahradí funkci to starého. V nemocnici stráví cca 3 dny, není to nic příjemného ale myslím, e ten výsledek za to stojí. Cca po měsíci od operace odhodí berle, pak následuje postupná rehabilitace. Některé sporty můe začít u po dvou měsících- opatrný běh, rotoped, uvádí se e po 1,5 roce od operace je moné dělat ve, tj. i sporty s velkou zátěí pro koleno jako lyování.
Pokud si chce o tom něco načíst, zkus si vyhledat "plastika LCA", je toho na netu hodně, protoe přetrení vazů je docela běný úraz.
Není tady
Jejda, holky díky za reakce mrknu na ty odkazy co jste mi napsaly.Taky uvidím co mi v pondělí řeknou na ortopedii a dám vědět.
Nejsem ádný vrcholový sportovec,ale jsem prostě zvyklá v zimě stoupnout na lye,v létě kolo a celej rok nějaký ty tůry po lese se psem,taky se ráda hrabu na zahradě v záhoncích u čeho vdy dřepím.Tohohle bych se nechtěla vzdát i kdy u mi čtyřicet bylo.Taky mám zaměstnání kde vlastně celý den pobíhám.
Lam zkusila jsi od toho úrazu jetě lyovat?Já toti nechápu jak to koleno můe fungovat bez toho svalu.To tě přeci musí v tom píchat a celá ta noha musí být straně nespolehlivá.Já kdy v té ortéze zkusím trochu se o tu nohu opřít,bolí to jak čert a mám pocit,e se ta noha vyvrací do vech světových stran.
Není tady
ano, zkusila a s ortézou to jde v poho. Kleknout si taky můu, taky se hrabu v záhonech, ale třeba 20 dřepů po sobě neudělám.
Nevím, jak je to dnes, ale tenkrát mi řekli, e plastika se dělá jen Brně a je to marození na 1/2 roku. Dnes u to asi pokročilo.
Je důleité posilovat stehenní svaly, které vlastně suplují ten vaz.Koleno mi nevypadává.
Krátce po úrazu jsem nohu neskrčila a nemohla jsme dostoupnout, přesně jak popisuje..
Já bych to chvíli asi nechala a uvidí, jak tě to bude zlobit.Na plastiku se dá jít vdy.
Není tady
Jsem 3/4 roku po plastice předních vazů (předtím odstranění menisků) a taky můu jen doporučit. Chvíli jsou s tím problémy, ale teď u úplně v pohodě. Podle mě je lepí si nechat plastiku udělat, ne mít "ve stáří" problémy. To stáří je v úvozovkách, protoe pro některý ortopedy jsi na tuhle operaci stará u ve 40. Ze svých zkueností doporučuju 2. ortopedickou kliniku v Motole. A ti to brzy běhá.
Není tady
Včera jsem prola v Brně pořádným vyetřením,kde mi potvrdili přetrený přední kříový vaz bohuel i zlomeninu v koleni.Take první je nutné počkat, a se zhojí ta zlomenina a potom se budou řeit ty vazy a to podle toho, jak ta noha bude fungovat.Doktor říkal,e jsou lidi kteří jsou schopni fungovat vcelku normálně i bez toho vazu -to bude asi ty Lam.No a ti, kterým to nejde, nezbývá ne ta operace z které bych zas takový strach neměla, portoe co tu psaly holky nebo jinde ve větině případů jim to pomohlo.Ale jak to bude, to se uvidí a časem. Já tedĄ mám 6-8týdnů čučet na řiti s nohou ve zvýené poloze a čekat a sroste co je pro mě naprosto ílené.
Není tady
jestli má ortézu, tak ji nenos jako já pořád .Protoe mi to jaksi opomněli říct, já jí nosila 3 týdny před operací a tím mi ochably svaly.Pak jsem to musela dost dohánět.
To vůbec byla komedie.Nejdřív na mě koukali jak na simulanta, co tam otravuje v neděli. Pak mi řekli, e to bude asi meniskus a e počkáme.Dali mi ortézu od stehna ke kotníku.Na několika dalích vyetřeních mi zase tvrdili, e jde o menisky a e mě tedy objednají na operaci, a přijdu v určený den ráno.A teprve tam zjistil takovej mladej kluk, co mi jednou pokrčil nohu, e jsou to vazy.Nikdo po mně nechtěl předoperační vyetření.Čemu se dodnes divím.
Není tady
Ortézu mám přes celou nohu a mám ji mít pořád i v ní spím.To ,e a mi ji sundají znamená ochablé svaly a rehabilitaci je mi jasné.Já ji na té noze musím mít pořád-tím mi ta noha vlastně drí pohromadě.Já tou nohou vlastně nijak nepohnu, musím si pomáhat rukama tak ,e ji chytnu a zvednu na postel nebo zase sundám.Největí gol je e dnes mě vlastně bolí víc ta zdravá noha ne ta zmrzačená.
Není tady
Vanda napsal(a):
Ortézu mám přes celou nohu a mám ji mít pořád i v ní spím.To ,e a mi ji sundají znamená ochablé svaly a rehabilitaci je mi jasné.Já ji na té noze musím mít pořád-tím mi ta noha vlastně drí pohromadě.Já tou nohou vlastně nijak nepohnu, musím si pomáhat rukama tak ,e ji chytnu a zvednu na postel nebo zase sundám.Největí gol je e dnes mě vlastně bolí víc ta zdravá noha ne ta zmrzačená.
to je jasný, protoe ji víc zatěuje.
Já v ortéze taky spala, nohu jsem taky zvedala jako ty. Docela se divím té Sudové, jak s tím chce na olympiádu.Já nemohla slézt ani schody
Není tady
Syn měl zase pochroumané koleno z juda.Nevím přesně co měl s vazama,nic o plastice neříkal,taky dostal ortézu.Po nějaké době ho ale začala ta noha dole v lýtku bolet,ádná silná bolest to nebyla,ale při jedné kontrole se o tom v brně v nemocnici zmínil - hned ho oupli na kontrolu na cévní a zjistili,e dostal trombozu.
Take pozor na to,kadou bolest nohy radi hlásit,není to sranda.
Není tady
Jako asi spousta lidí zde, i já jsem spadla na lyích a mám něco s kolenem. Stalo se to 11.1. 2011 na lyařském výcviku. Nejdříve to vypadalo dobře, pouze na nataený vaz, ovem dnes jsem se dozvěděla,e je moná přetrený, ale doktor to nevěděl s jistotou. Zmínil se vak o operaci. Já jsem vak proti, opravdu udělám cokoliv ale operaci nechci. ádný sport (a na tělesnou výchovu) nedělám pravidelně, vrcholový sportovec ze mě nebude nikdy. Koleno mi přijde lepí ne před 3-4 dny, kadým dnem se to zlepuje. U dokonce i dolápnu, co dříve nelo. Proto se ptám, je v mém případě operace nutná? ( Doktor se ji vyjádřil v můj prospěch, přesto bych chtěla radu vice lidi) Předem děkuji
Upravil(a) Sweetynka (18. 1. 2011 20:09)
Není tady
Jsem rok po úraze v koleni jsem měla i zlomeninu která srostla dobře,pokozené vazivo jsem si nijak opravovat nenechala,hoodně jsem cvičila-asi 4 měsíce pravidelně.Noha není na stopro,ale dá se s ní normálně fungovat.Letos jsem zatím na lyích nestála,ale k té příleitosti mi nechali vyrobit speciální ortézu asi za 4000Kč -já doplácela nějak 1200Kč zbytek pojitovna.Tak uvidíme.
Mimochodem ta Sudová prý měla nějakou zahraniční ortézu a ty se pohybují od 25 000Kč výe-říkal můj ortopéd.
Není tady
já tedy píu operace...ale ve skutečnosti to byla laporoskopická revize. Vyndali zbytky vazu a omrkli stav. Plastiku vazu mi nedělali.
Není tady