Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#201 22. 2. 2010 11:59

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Re: Myslíte, že může existovat šastné manželství / partnerství?

Pikola napsal(a):

elena007 napsal(a):

ViktorkaLove napsal(a):

No,to si vaz! To je uz "neobvykle dlouho"... (Bez rejpani) pussa

Dva roky dlouho? vabig_smile Minimalne tolik snad trva takove to prvotni extaticke nadseni ne? Pak uz to, aby to cloveka nepolozilo, trosinku polevi.

Jo, poleví to, ale zatím si užívám, dokud to jde reta Netvrdím, že to tak bude 50 let. A to jsem miluju tě slyšela snad jen jednou a "omylem". Láska se dá vyjadřovat i jinak.

K poslední větě - s tím já přesně souhlasím. Jak,myslím Vanilka, psala - je víc jazyků lásky...
Pro mě -taková sms - "jeď prosím tě opatrně, klouže to..." mě pohladí víc smile nebo když mi dá tu "větší" polovinu třeba pomeranče...smile  hjarta

Není tady

#202 22. 2. 2010 12:28

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Wiki, Blossom, mě teda dost šokovalo, že Bloss tak vyjela. Ani jsem nepochopila, proč.
Wiki jsi moudrá žena. Moc ráda čtu tvé psaní. Protože si myslím, že už opravdu hodně víš. A mě těší, že mě tvé psaní hladí a rozumím mu a cítím to stejně. Děkuji ti, že mi svým psaním předávᚠmoudrosti věků, že mi dovolíš učit se od tebe.

No to jsi mě ZASE strašně překvapila, vždycky se (prosím vem s nadsázkou)
trošku bojím, když uvidím tvůj nick smile jakože co to bude za ránu (ne ani tak pro mě, prostě pro kohokoliv- ..). A ještě jednou jsi mě překvapila - tvou odpovědí pro Bloss - někde dřív..., protože jsem takovou reakci nečekala... Vše bylo myšleno v dobrém a jako pozitivní překvápení - pokud jsem nebyla srozumitelná...smile

Není tady

#203 22. 2. 2010 12:41

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Rosamunda napsal(a):

Mikeš napsal(a):

majkafa napsal(a):

Wiki, Blossom, mě teda dost šokovalo, že Bloss tak vyjela. Ani jsem nepochopila, proč.

Já taky ne.

Možná že Bloss vyjela, páč jí připadalo, že jí někdo nutí do svého názoru a když ona ten názor neakceptuje, tak je automaticky zařazena mezi "ty, kteří to ještě nebo už nevědí", což by mi asi taky dost vadilo, připomíná mi to právě ty zmiňované Jehovisty, ti jsou také "ti, kteří už vědí". Já mám ty pocity podobné jako Bloss, nemůžu žít trvale sama, jsem párový typ, nedokážu být úplně šastná sama, potřebuju k tomu "pomoc" toho druhého (ale zase néé za každou cenu). Nedokážu "spustit" štěstí sama od sebe, potřebuju k tomu impulz z venčí = "pomoc" toho druhého. Ne že bych prvoplánově očekávala, že někdo musí přijít, ale vztah rozhodně neberu jako bonus, ale jako normální součást běžného života. Tak takhle to vidím já.
Jinak šastné manželství či partnerství určitě existovat může, mí a Munďákovi rodiče jsou toho důkazem a mám i několik kamarádů a kamarádek, kteří je taky mají. A já o to štěstí v manželství tak nějak pořád bojuji a zatím to začalo vypadat, že chce i druhá strana, tak uvidíme.

Blossom psala co psala a psala to kvůli sobě, ne k vůli mně bo někomu jinému.., takže to není ani potřeba řešit...myslím..smile

Představ si Ross, že já jsem také párový typ, ráda žiju v páru, nechci žít sama. Vlastně kromě dvou let jsem tak žila vždy, možná od svých 17ti (..proboha - tak mladá!! va - mi teď dochází..)- což toto i dokazuje.
Musela jsem ale přijít na to, že nemůžu nikdy spoléhat na okolnosti,(jsem moc ráda když ty "přihrávky" přijdou),  protože ty mě činí závislou. A proto jsem jednoho krásného dne zavrhla čekání a spoléhání na okolnosti a vzala sebe se vším všudy do svých rukou.  Možná pud sebezáchovy...smile
Ty jsi Ross bezvadná - ty miluješ (  mᚠráda) - a to je myslím podstatné hjarta

Není tady

#204 22. 2. 2010 12:43

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Wiki napsal(a):

... vždycky se (prosím vem s nadsázkou)
trošku bojím, když uvidím tvůj nick smile jakože co to bude za ránu (ne ani tak pro mě, prostě pro kohokoliv- ...)

Ja taky. Mne Majka prijde (taky prosim, Majko, bez jakekoliv urazky, pisu jen svuj nevinny nazor na tebe...), jako velmi, velmi naladova... a taky hooodne vztahovacna..., ac tusim o sobe tvrdi opak... kapitulation

Není tady

#205 22. 2. 2010 15:38

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Wiki napsal(a):

... vždycky se (prosím vem s nadsázkou)
trošku bojím, když uvidím tvůj nick smile jakože co to bude za ránu (ne ani tak pro mě, prostě pro kohokoliv- ...)

Ja taky. Mne Majka prijde (taky prosim, Majko, bez jakekoliv urazky, pisu jen svuj nevinny nazor na tebe...), jako velmi, velmi naladova... a taky hooodne vztahovacna..., ac tusim o sobe tvrdi opak... kapitulation

Jéjda, to jsem nechtěla - rozpoutat bitvu proti Majce - chraň bůh - naopak jsem ji chválila..!! smile
Kdysi...kdesi...cosi...snad, ano, ale mě právě upoutala, že reagovala velmi statečně a řekla bych i pokorně (i na jiných vláknech)...tummenupp
A šup - zpátky pěkně  k partnerství big_smile

Není tady

#206 22. 2. 2010 15:53

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Wiki napsal(a):

Pikola napsal(a):

elena007 napsal(a):

Dva roky dlouho? vabig_smile Minimalne tolik snad trva takove to prvotni extaticke nadseni ne? Pak uz to, aby to cloveka nepolozilo, trosinku polevi.

Jo, poleví to, ale zatím si užívám, dokud to jde reta Netvrdím, že to tak bude 50 let. A to jsem miluju tě slyšela snad jen jednou a "omylem". Láska se dá vyjadřovat i jinak.

K poslední větě - s tím já přesně souhlasím. Jak,myslím Vanilka, psala - je víc jazyků lásky...
Pro mě -taková sms - "jeď prosím tě opatrně, klouže to..." mě pohladí víc smile nebo když mi dá tu "větší" polovinu třeba pomeranče...smile  hjarta

Neverbalni vyjadrovani lasky podle me predchazi jakoukoli verbalni deklaraci. Aspon ja jsem to vzdy vedela davno predtim, nez mi to nekdo rekl. Taky jsem uz nekde rikala, ze muj muz je romantik dle meho gusta, protoze mi rano chysta kafe, ac ho sam nepije, ale vi, ze me tim potesi. Neni to samozrejme jenom to kafe, jsou toho spousty. A je to pro mne velmi dulezite, protoze tim dava najevo svuj zajem. Kdyby nebyl schopny rict, ze me miluje, nikdy bych to z nej netahala a uspokojila se s neverbalnem. Jen mi prijde, ze lide maji cim dal vetsi problem s tim druhym o svych citech mluvit, ale mozna se mi to jen zda.

Upravil(a) elena007 (22. 2. 2010 16:01)

Není tady

#207 22. 2. 2010 16:00

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Wiki napsal(a):

...mám tě rád- to vnímám jako klidnější, vyrovnané,  to druhé - jako takové až exaltované. U některých situací je to pro mě přijatelné, ale těchto situací je opravdu minimum.big_smile (přesto to "nedám" - slovy mého puboše) big_smile

U mne to nic exaltovaneho neni, je to klidny a setrvaly stav. smile Obcas si to uvedomim intenzivneji, vetsinou v situacich, kdybych to necekala. Ne vzdy to samozrejme reknu. smile

Není tady

#208 22. 2. 2010 21:48

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

myslím si, že jedním z návodů na šastné manželství/partnerství je i shodný názor obou partnerů na to jak a čím si sdělovat, vzájemné city.

Bavila jsme se  se svým mužem na základě debaty tady, zd a a jak vnímá rozdíl mezi slovy "mám tě rád" a "miluju tě".

Naštěstí to oba cítíme stejně, slova "mám tě rád" pro nás znamenají hodně, ale "miluji tě" víc a necítíme v nich nic exaltovaného.

V čem cítím mezi námi občas tření je právě jazyk lásky - já potřebuju slyšet, jaké city ke mně cítí, on mi to dává najevo fyzickými kontakty, dárky a pozorností. Rozumově už to vím a počítám s tím, ale pocity mě někdy doženou. Naučili jsme se už o tom naštěstí mluvit

Není tady

#209 22. 2. 2010 23:24

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Wiki napsal(a):

...Jéjda, to jsem nechtěla - rozpoutat bitvu proti Majce - chraň bůh - naopak jsem ji chválila..!! smile
Kdysi...kdesi...cosi...snad, ano, ale mě právě upoutala, že reagovala velmi statečně a řekla bych i pokorně (i na jiných vláknech)...tummenupp
A šup - zpátky pěkně  k partnerství big_smile

Tak promin, ja to musim upresnit, a to uz nebude o Majce, ale o mne a o tobe... Ja jsem byla jenom prekvapena tim, jak jsi v tu chvilu presne vystihla muj pocit z Majky: ha, Majka, to zas bude strelba... Zvlastni pro mne bylo obzvlast to, ze nekdy mi ty sama velmi "souznis" (to casteji) a obcas mam vuci tobe urcite vyhrady (ale nikdy me "nevyprovokovaly" k tomu, abych te nejak komentovala - ne ve smyslu "nezajmu", ale spis tak, ze "ok, tohle od ni (me milovane Wiki, mmch., nekteri mi rikaj podobne, "Viky"...) klidne snesu"), tak jsem jenom citila potrebu napsat, co jsem napsala...
Jo a k "partnerstvi" se klidne vratim.
Mam ted takove obdobi, ze jaksi "hodnotim", jaka byla ma tri manzelstvi (delam to i diky Babi, za coz dekuji...).
Jsem "sama = neprovdana" uz cca 14 let, takze na hodnoceni snad uz mam narok, jako aby bylo adekvatni, rozumne a smerodatne... a musim rict, rsp. dosla jsem k zaveru, ze jsem byla trikrat stastne vdana, celkem cca 16 let... (nektere vztahy trvaly dele, nez by mohl napovidat prumer, kvuli pravnim zalezitostem ohledne "rozvodu" predchoziho manzelstvi...), s ponekud nestastnymi konci.
Dnes, s odstupem casu, vnimam sva manzelstvi jako STASTNA A UZASNA..., (vzeslo z nich 5 "superdcer"), a VIM, ze bych nikdy nic nechtela menit!
Takze: Stastne manzelstvi existovat muze, a kdo po nem touzi, at do nej klidne vstoupi! Protoze podle mne, i dnes, kdy zrovna ja (trikrat rozvedena), muzu rict jen jedine: "Axi napsal(a):
...Ten slib, kdy říkáme, že při sobě stojíme v dobrém i ve zlém chápu jako něco archetypálně hlubokého a absolutního, ne jako pojistné podmínky, kde se malým písmem vyjmenovává co jo a co ne"...

To jsem si, prosim, dovolila "oslehnout" ze sousedniho vlakenka "Zijeme ve lzi"

Není tady

#210 22. 2. 2010 23:47

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, že je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak možná opačné pořadí):

1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujištění typu "tobě to sluší "je mi s tebou dobře" "jsem rád, že jsme dnes spolu".
2. tělesný - dotyky, objetí, samozřejmě i sex
3. služby - jak tu někdo psal "každé ráno mi uvaří kafe, takže vím, že mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větší věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleží na ceně, ale na tom, že někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.

No a Chapman tvrdí, že většina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Když máte každý jiný, můžete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby každý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit používat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, že já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě strašně dojme, když mi muž po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, že na mě myslel. Sama když chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, že mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj muž má služby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Když jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho služby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, že je "hodnej". A vadilo mi, že mě nemá asi moc rád, že mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Když mi pořádně docvaklo, že to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, když přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, když mi někdy přinese tu kytku, taky už se naučil smile ) Tak se omlouvám že jsem se rozkecala, ale přišlo mi to k tématu smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#211 23. 2. 2010 0:07

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Ronja napsal(a):

...

Promin mi muj nedostatek casu.... az ho budu mit , napisu...

Upravil(a) ViktorkaLove (23. 2. 2010 18:25)

Není tady

#212 23. 2. 2010 8:50

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Mne 5 jazykov lásky pomohlo uvedomi si, že moja mama, odjakživa bezdotyková, má jazyk "služieb" a sčasti darčekov.  Dovtedy ma štvalo, že ma vykrmuje a stará sa o mňa aj  v dospelosti ako o  hendikepovanú(ale aj o brata, to ma trochu ukžudňovalo, aj keď uňho pribrzdila, keď sa oženil, a trochu to rozšírila na švagrinú a neter...), ale už som pochopila, že to jej je jazyk lásky, ktorý ja som proste buď nevnímala alebo zle interpretovala.

Upravil(a) Selima (23. 2. 2010 8:51)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#213 23. 2. 2010 8:58

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Přesně tak Seli - tohle je moje babička a trochu moje máma. Máma říká že babička jí nikdy nedala pusu, ani jako dítěti...mámu jsem naučila držet mě za ruku když spolu jdeme po venku až jako dospělá, nebo se jen tak obejmout...obě mají služby, až do roztrhání těla.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#214 23. 2. 2010 10:46

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

pencila napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Vůbec netušíš, jak to Sel myslela.

Jen tak přemýšlím o lidech, na duchovní úrovní jako Pandorra, jež neumí podávat své myšlenky s pokorou.

Možná je to jen o tom, že ty mé myšlenky s pokorou neumíš přijímat.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#215 23. 2. 2010 10:47

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaLove napsal(a):

pencila napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Vůbec netušíš, jak to Sel myslela.

Jen tak přemýšlím o lidech, na duchovní úrovní jako Pandorra, jež neumí podávat své myšlenky s pokorou.

Pozor! Zadres si mozkove zavity... rodna

To tobě se stát Voktorko nemůže, viď wink

Není tady

#216 23. 2. 2010 10:48

Blossom
Host

Ronja napsal(a):

Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, že je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak možná opačné pořadí):

1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujištění typu "tobě to sluší "je mi s tebou dobře" "jsem rád, že jsme dnes spolu".
3. služby - jak tu někdo psal "každé ráno mi uvaří kafe, takže vím, že mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větší věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleží na ceně, ale na tom, že někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.

No a Chapman tvrdí, že většina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Když máte každý jiný, můžete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby každý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit používat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, že já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě strašně dojme, když mi muž po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, že na mě myslel. Sama když chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, že mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj muž má služby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Když jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho služby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, že je "hodnej". A vadilo mi, že mě nemá asi moc rád, že mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Když mi pořádně docvaklo, že to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, když přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, když mi někdy přinese tu kytku, taky už se naučil smile ) Tak se omlouvám že jsem se rozkecala, ale přišlo mi to k tématu smile

Ronjo, děkuji za tenhle příspěvek. pussa tummenupp godlike
Je to dokonalé verbální shrnutí toho, co vnitřně cítím, ale asi bych to takto krásně popsat neuměla.

Takže se neomlouvej, že ses rozkecala, a prosím, rozkecávej se častěji...smile 
Tvé příspěvky nejen že hřejí na duši, ale jsou (podle mě) i neuvěřitelně moudré a pro mě velmi inspirující. Dík.

#217 23. 2. 2010 10:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Wiki napsal(a):

majkafa napsal(a):

Wiki jsi moudrá žena. Moc ráda čtu tvé psaní. Protože si myslím, že už opravdu hodně víš. A mě těší, že mě tvé psaní hladí a rozumím mu a cítím to stejně. Děkuji ti, že mi svým psaním předávᚠmoudrosti věků, že mi dovolíš učit se od tebe.

No to jsi mě ZASE strašně překvapila, vždycky se (prosím vem s nadsázkou)
trošku bojím, když uvidím tvůj nick smile jakože co to bude za ránu (ne ani tak pro mě, prostě pro kohokoliv- ..). A ještě jednou jsi mě překvapila - tvou odpovědí pro Bloss - někde dřív..., protože jsem takovou reakci nečekala... Vše bylo myšleno v dobrém a jako pozitivní překvápení - pokud jsem nebyla srozumitelná...smile

Wiki, ty jsi spíš srozumitelná až moc smile Taky tě moc ráda čtu.
A Blos nevyjela na tebe wink Tys to spíš jen "odnesla" roll

Není tady

#218 23. 2. 2010 10:54

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronja napsal(a):

Tohle je super návod, jak rozklíčovat některá manželská nedorozumění.
Jenže bohužel jsou lidé, kteří i když si tu knížku přečtou zepředu dozadu a ještě dvakrát dokola, tak to stejně nepříjmou, protože oni to chtějí TAKHLE a NE JINAK dumbom

Není tady

#219 23. 2. 2010 11:00

Blossom
Host

Ronjo, díky tvému příspěvku rozumím teď víc i mému synovi:
Je mu 19, je takový málomluvný pohodář...když ho nedávno přijali na jeho vysněnou školu, chtěla jsem ho v radosti obejmout,on tak trochu štítivě uhnul...mrzelo mě to, ale teď to líp chápu (jeho jazyk lásky směrem ke mě je už od puberty nekontaktní, ačkoli býval velmi mazlivé dítě).
Tak přizpůsobuju já svůj jazyk lásky směrem k němu - nejlépe tím, že mu uvařím dobrou večeři. Na to on řekne to své: "To byla nekutečná bašta. Dík." A já vím, že tohle je zas jeho vyjádření lásky, i když vypadá značně materialisticky wink .Po přečtení tvého příspěvku si tohle jasně uvědomuji (dosud jsem to tak nějak intuitivně neurčitě cítila).
Pardon za offtopic , ale princip 5 jazyků lásky je tedy vlastně univerzální, nejen pro lásku partnerskou...

#220 23. 2. 2010 11:03

Johana50
♥♥♥♥♥--

3. služby - jak tu někdo psal "každé ráno mi uvaří kafe, smile

Taky děkuji Ronje, za významné shrnutí a připomenutí.
Zrovna nedávno jsem na toto téma řešila konflikt s dcerou. Musela jsem jí v klidu vysvětlit, že jsem prostě takhle nastavená... že tím, že jí vykrmuji od rána do večera , když přijede na návštěvu, tak jí v podstatě říkám, že jí miluji.  lol
Byl to docela zajímavý střet. Usmívám se, když si na to vzpomenu. smile

Jsem typ člověka , který by  všechny problémy řešil  horkou polívkou a voňavou postelí. smile

Není tady

#221 23. 2. 2010 11:47

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Jejda holky díky, ale to já ne, to pan Chapman. Že je to dobrý? Vážně jednoduchý princip a přitom to hrozně pomůže. Ono je to trochu složitější, Chapman ty jazyky ještě rozděluje na "dialekty" a napsal o tom strašně moc knížek v takovém tom velkolepém americkém stylu, ale mě, abych se přiznala, tenhle základní princip naprosto stačí: chápat, že láska se projevuje různě, a snažit se ji vyjadřovat i přijímat v jazyce toho druhého.

Bloss já vím že už mᚠděti velký, ale je třeba ještě knížka "5 jazyků lásky a děti", ze které jsem si odnesla největší poznatek, že jazyky se, jak děti rostou, mění a že je potřeba nezapadnout do nějakých kolejí typu "vím přesně co je jeho jazyk", protože se ti může stát, že než se naděješ, dítě už se nechce mazlit, ale chce teplý večeře smile

Johanko tys to krásně objevila empiricky s tou dcerou, tak doufám, že to pochopila smile Mě moc potěšilo, když jsem se o tom jednou bavila s kamarádkou u kafe. Mají dvě malý děti, ona je takový ten spíš pragmatický, racionální typ a doma to s těma prckama a velkým vytížením manžela nebylo úplně ono. Tak jsem nadnesla 5 jazyků lásky a ona si tenkrát uvědomila, že její manžel je výrazně dotykovej, zatímco ona vůbec. A rozhodla se na něho mluvit "jeho jazykem". Když jsme se potkaly za měsíc, tak hlásila, že si dala racionální úkol manželovi několikrát denně vyjádřit lásku dotekem, objetím, pohlazením...za dva týdny za ní přišel celej naměkko, jaké že to teď mají v manželství krásné období, že si připadá jakoby byli znova svobodní a strašně zamilovaní...ona se tomu trochu usmívala když mi to říkala, připadalo jí to až veselý, jaká "maličkost" a jak ho to vzalo smile

Já neříkám že je to samospasitelný, ale jak říká Pan, hodně konfliktů v manželství by se řešilo líp, kdyby lidi chápali jazyk toho druhého. Vezmi si ženu, která má služby...celej den lítá kolem dětí, večer přijde manžel utahanej z práce, dá jí pusu a obejme ji (má doteky) a přinese jí třeba kytku (má i dárky), pak se svalí na gauč a odpočívá: ona je nervní, že místo aby jí pomoc, tak se válí, on je frustrovanej, že dělá co může (objímá, nosí kytky) a ona pořád prudí...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#222 23. 2. 2010 12:09

Johana50
♥♥♥♥♥--

Ronja napsal(a):

Johanko tys to krásně objevila empiricky s tou dcerou, tak doufám, že to pochopila smile

Určitě, hned jsem si na to jednoduché pravidlo o rozdílech ve  vyjádřování citů vzpomněla.
Když mě docela drsně obvinila způsobem:
"Jsi jako tvoje matka, celý den jen otravuješ s otázkou, jestli nemám na něco chu".

1. Mohla jsem se urazit a nemluvit s ní.
2. Mohla jsem zahořknout a příště se na to ...... (  nenakupovat , nestát u plotny, nepíct, nevnucovat se s nabídkou   ).
3. Mohla jsem se dál začít pěkně hádat a použít jiná demagogická obvinění směrem k ní.

Tak jsem šla pryč, do jiné místnosti. Docela to bolelo.  Chvíli jsem to rozdýchávala. Zajímavé zjištění bylo, když jsem přišla na to, že bod 2. pro mě vůbec nepřichází v úvahu!  lol ( na rozdíl od ostatních) tongue A tak jsem si položila otázku proč....
Pak už to byl jen krok k tomu, že jsem to zasuté pravidlo, které jsem možná někde kdysi četla( jsem si jistá, že velmi zábavně i  u Lindy Goodmanové, astroložky v její knize Znamení lásky)  vytáhla intuitivně do vědomí.
Následně  došlo k naprosto  klidné výměně názorů, pak jsme se objaly.
Dnes jsi mi to připomněla a bylo to opravdu milé připomenutí,  i když to na začátku rozhodně nevypadalo... hjarta

Upravil(a) Johana50 (23. 2. 2010 12:17)

Není tady

#223 23. 2. 2010 18:28

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

To tobě se stát Voktorko nemůže, viď wink

Jemine, to bylo skoro jako Vokurko..., a mas pravdu, nemuze. Nesmyslama sve synapsie nezatezuju... gloria

Není tady

#224 23. 2. 2010 19:27

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

Ronja napsal(a):

jj Ronjo, přesně tohle jsem měla na mysli. Můj muž mi vyjadřuje lásku fyzickým kontaktem, dárky, chystá pro mne různá romantická překvápka, třeba mi do čerstvě napadaného sněhu vyšlape srdce, ale snídani do postele mi udělá jen pokud mi je na umření a  o masហsi musím říct. Pro mě je přirozené verbáplní sdělování pocitů, případně službičky typu snídaně do vany atd.
Protože tak mezi námi docházelo k nedorozumnění, vysvětlili jsme si to a snažíme se druhému vyhovět a počítat s tím, že druhý je v tomhle trochu odlišný.

Ale nové pro mne bylo zjištění, že těch pět jazyků  lásky platí i pro komunikaci s dětmi, díky za rozšíření obzorů

Upravil(a) Vanilka69 (23. 2. 2010 19:28)

Není tady

#225 23. 2. 2010 19:53

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Ronjo, mockrat jsem "tvuj a Chapmanuv" postreh cetla, zaujalo me to. Nikdy jsem o vyjadrovani lasky takovym ci makovym zpusobem nepremyslela... At je to jak chce, zda se mi, ze mam z kazdeho rozku trosku... Je to mozne? va

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí