Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 17. 2. 2010 13:21

pencila
♥♥♥----

Re: Myslíte, že může existovat šťastné manželství / partnerství?

mariposa napsal(a):

Jinak k otazce vlakna sama za sebe rikam, ze stastne partnerstvi osobne ziju a jsem za nej nesmirne vdecna a casto za nej dekuji. Zit ve stastnem partnerstvi povazuju za raj na zemi, je to pozehnani a zalezi predevsim na mne kolik lasky davam i kolik dostavam smile

cítím to podobně, u mě ten pocit štěstí vzniká právě z pocitu vděčnosti k životu, že mi toto dopřál a moc si toho vážím.

Je to zajímavé, že vděčnost u mě způsobuje pocit štěstí. Nevím jestli je to divné, nebo normální.
Ale od té doby co cítím vděčnost i za maličkosti*, tak jsem pernamentně šťastná. Uvidím, jak dlouho mi to vydrží, jestli mi to zas nepřeválcuje ta moje depkoidní černá díra lol

* Třeba o víkendu jsem přítele vytáhla do vedlejší místnosti, s tím že jsem něco objevila. Stáli jsme bosky na úplně rozpáleném koberci od sluníčka, první letošní náznak toho, že zas jednou bude jaro lol Já nevím, ale mi dělají radost takové blbosti.

Není tady

#102 17. 2. 2010 13:22

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Wiki, určitě nechci nic záměrně převracet naruby. Já to cítím tak, že pokud píšeš že je je pro tebe hezký vztah nadstavba,bonus,  myslíš tedy opravdu  nadstavbu, bonus.....

A nějak si nerozumíme, já zas jen koukám na to, jak píšeš ohledně těch mých zmíněných kamarádek, : "Nemůžu spoléhat, že mi "smutno" bude někdo odstaraňovat."  Nic takového ony, ani já sama nikdy neřekla, že by jako čekaly, až jim jejich "smutno" někdo zvenčí odstraní. Takhle k životu vůbec nepřistupují. To je minimálně nepochopení (pokud ne právě to převracení naruby...)

I ohledně toho příkladu mé kamarádky se 4 dětmi si nějak nerozumíme. Já doslovně píšu:
stále bojuje se svým malým  sebevědomím, takže srovnaná se sebou není ani náhodou, ale šťastné manželství má už 26 let.  ,
Srovnaná se sebou ona sama není, sama mi to vícekrát v poslední době říkala. Ale PŘESTO má už 26 let hezké manželství. Také její vlastní slova (po celou dobu, co se známe). Takže kdo by měl její manželství hodnotit kvalifikovaněji, než ona sama?

Příklad ohledně jí jsem použila v reakci na to, co píše pencila - že i takto jako to píše pencila to v životě může být (ne úplně stoprocentně vyrovnaná bytost, a přesto přitom hezké partnerství), a v reakci na to, co jsi psala ty: Když někdo není srovnaný sám se sebou, nemůže mít ani pěkné partnerství.
Uvědomila jsem si, že ani toto tebou napsané pravidlo (když se tedy chceme vyhnout slovu "poučka") není úplně stoprocentní, že z něj minimálně aspoň existují výjimky - např. pencila a ta má kamarádka.

Asi jsme v tomto hodně jiné. Na mě tvé příspěvky zapůsobily ve smyslu Já mám tuto cestu, tento ideál (být sama se sebou spokojená, sama pro sebe nejdůležitější,  a partnera mít jako bonus, nadtsavbu), tak pokud se tím budou řídit všechny osamělé ženy, budou spokojené taky.

Já se snažím říct asi toto - jsou lidé, kteří to mají a cítí JINAK. Pro které tato cesta neplatí. Hledají si cestu svou, která zas sedne JIM. Proč bychom měli být všichni stejní a jet podle jedněch psychologických pravidel?

Sto hlav = sto světů - to dá rozum..

mám k tomu jen jedno, půjdu jen k podstatě.

pokud chci být štastná a spokojená, musím si ten pocit vytvořit sama. Spouštěcí signál, který příjemno vytvoří je v režii a v kompetenci pouze MĚ. Neutvoří ho nikdo a nic jiného. Ani partner, ani výhra, ani nic ten pocit nevytvoří. Jen já povolím tomu pocitu vzniknout - zrealizovat se, narodit se, zmanifestovat (neumím to přesně vystihnout).  Takže není můj pocit závislý na vnějších okolnostech. Pokud je, a nechám to tak, a v tomto žiju, tak je to koledování si o slzy. A ty rozhodně přijdou.

Proto píšu, že krásný vztah je něco navíc, něco, co se k mému pocitu spokojenosti klidně může přidat, ale tu samotnou spokojenost sám nikdy nemůže vytvořit. V tomto smyslu.

A připojím se zase va k Hir,  smile ad "štastná manželství" - jedná se o čistě subjektivní vjem účastníků, takže otázka, kolik štastných manželství znáte - je dost zavádějící - co my můžeme vědět, známe vůbec někoho dobře? I sami sebe? Můžeme tak leda říct, co říkaly(ty páry) a co dělaly...a k čemu to.....?

Není tady

#103 17. 2. 2010 13:55

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Kdysi jsem 3 roky bydlela na patře s holkou (tehdy nám bylo 25 ),měla staršího manžela asi o 15 let a narodilo se jim mimi.Budili dojem perfektního manželství,často jsem ho vídávala s kočárkem venku,nosil nákupy(neměli auto),chodili ruku v ruce....v dobrém slova smyslu jsem jí záviděla tu pohodu a klid,jak jí manžel pomáhá a jak se jim oběma věnuje,zatímco mé manželství nebylo nic moc.Pak se odstěhovali ( ale jen o 2 bloky dál do většího bytu ) a asi po 5-ti letech jsme se potkali a začali se přátelit.Nevěřila jsem svým uším ani očím,když mi povyprávěla o svém manželovi.Psychicky jí týral,dokonce i fyzicky napadl, viděla jsem ohromné modřiny a řekla mi,že hodně pije ( nikdy jsem ho neviděla opilého).A to prý po celou dobu manželství!!!!!Ptala jsem se proč s ním ještě je.....milovala ho.Pro mě divné,milovat někoho,kdo mi ubližuje.Chtěla jsem jí pomoct.Několikrát odmítla.Přestaly jsme se stýkat,protože já se nemohla dívat na to jak je nešťastná a přitom nečinně stát a nic nedělat.Ale respektovala jsem její přání. Tak i takhle může vypadat zdánlivě šťastné manželství.....

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#104 17. 2. 2010 14:42

majkafa
Host

Pocit šťastného manželství může být relativní a nemusí odpovídat tomu, jaké manželství ve skutečnosti je.
Celých 20 let svého manželství jsem měla pocit, že je šťastné. Akorát občas jsem trpěla depresemi. Jednou se i léčila. A občas trpěla záněty. Divila jsem se, odkud ty deprese, zvlášť v období, kdy bylo pro mě vše v pořádku, krásná období našeho vztahu, v práci vše OK, všichni zdraví, ...
A pak, po provalené nevěře mého BM vyšlo najevo, že v obdobích, kdy jsem trpívala depresemi a občas i záněty, měl můj BM milenku.

#105 17. 2. 2010 14:49

Blossom
Host

Wiki, skutečně stále jasněji vidím, že jsme každá jiná. Ale přeci by to byla nuda, kdybychom byli všichni stejní...

K tvému příspěvku - půjdu také jen k podstatě:
Píšeš:
pokud chci být štastná a spokojená, musím si ten pocit vytvořit sama. Spouštěcí signál, který příjemno vytvoří je v režii a v kompetenci pouze MĚ.

Ano, tak to asi platí pro tebe a možná pro mnohé další. Tomu rozumím a to akceptuji. stolt

Ale například já to mám jinak: Já si můžu takto vytvořit, navodit, či vsugerovat (je jedno, jak tomu budeme říkat) pocit, že jsem SKORO ve všech oblastech života spokojená - v pracovní, v oblasti spousty aktivit, koníčků, přátel, dětí, atd.atd.
Část svého života jsem byla sama, a poznala jsem jasně, že dlouhodobější vztahová samota mě po všech stránkách nevyhovuje. Že ač velmi prakticky bytost samostatná, citově potřebuji mít někoho, s kým svůj život sdílím. Nemám- li ho, cítím se osamněle, necítím se plně šťastná.
Můžu si tisíckrát říkat: Můj pocit štěstí se odvíjí jen ode mne samotné. Ale takto já to prostě nemám, to mi nejde z duše, kdybych měla takovýto návod (který tobě funguje) na sebe aplikovat, musela bych se sama sebe duševně znásilňovat. A to nehodlám.
Po miliony let jsme bytosti společenské, žijeme v tlupách či párech. Teprve v posledních pár málo letech je trend žít sami, a nebo celé své štěstí odvíjet především jen sami od sebe.

Já to cítím tak, že já tuto pravěkou potřebu sounáležitosti a sdílení života (nevím, jak to líp nazvat ) v sobě jasně a jednoznačně cítím. Že k pocitu úplného štěstí potřebuji mít i hezký vztah.
A nestydím se za to. Jsem jiná, než ty. Jsem asi i jiná, než je dnes moderní a většinové (Viz články ve všech ženských časopisech -typu - je mi báááječně samotné, žádného chlapa nepotřebuju).

Já prostě nemůžu najít svůj pocit štěstí POUZE V SOBĚ nezávisle na všech ostatních, když SOUČÁSTÍ mého pocitu úplného štěstí je  hezký vztah. A ten se nedá rychle naordinovat a nebo vsugerovat, když prostě zrovna není. Hezký vztah se dá ale naštěstí najít. Jen to bohužel není hned a často se na něj dlouho čeká, dlouho a těžce na tom hledání pracuje. A někomu se to nedaří třeba roky, například některým mým kamarádkám, aktivním fajn babám, co se ale cítí osamnělé... Prostě já a tito lidé jsme od přírody "párově založené" , líp to vyjádřit neumím.

Wiki, tebou výše popsaný princip funguje TOBĚ. Ale to neznamená, že musí být naprosto obecně platný a použitelný pro všechny. Pro mě použitelný není.
A protože jsem poznala dokonale své nitro a tudíž i své potřeby, zařídila jsem se podle toho: Už dva roky takový velmi spokojený vztah mám a vlastně se cítím velmi spokojená. Upřímně si uvědomuju, že tak silný vztah, jako v manželství to sice není a ani nemůže být, ale to nic neubírá tomu, že jsem spokojená.
Tohle je zas MOJE cesta, můj způsob, jak dosáhnout spokojenosti v souladu s mou duší. stolt A vím, že takto to nemám jen já, v reálu i tady na babinetu jsou tak založené ženské, jako já.
A pozor - nemluvte o tom ve smyslu - je raděj za každou cenu v nevyhovujícím vztahu, jen aby proboha nebyla sama. To už totiž mluvíte zas o něčem úplně jiném.

Já strašně nemám ráda, když princip "nalezení štěstí JEN v sobě samé" je vydáván jako JEDINÁ správná cesta, univerzálně platná pro všechny.
A když dokonce některé přispěvatelky (teď nemyslím tebe, Wiki) podsouvají těm řekněme "párově založeným" jakousi neschopnost, nesamostatnost, pocit "ona je blbá, nevydrží chvíli bez chlapa", kdyby to dělala podle naší jednoduché rady, bylo by jí hned hej.
A přiznám se, že mi i vadí slova která jsi Wiki použila v této souvislosti " nemůžu očekávat, že mi pocit štěstí navodí někdo jiný zvenčí". O žádném "čekání na to, až mě někdo zachrání, a zbaví osamnělosti, navození pocitu štěstí zvenčí " to vůbec není. To si hluboce nerozumíme a to je nám "párovým" zas vsugerováván pocit pasivity a neschopnosti.

Wiki, já ti tvou cestu a tvou životní filozofii neberu. Přeju ti, že tobě a některým jiným funguje.
Ale prosím, už mi ji znovu nepodsunuj jako jedinou správnou i pro mě. Zkus akceptovat, že já jsem jiná než ty a tvé cesty na mě neplatí, na mě platí ty mé (které by zas asi nefungovaly na tebe - no a co? )

Nevím, jestli je to srozumitelné, líp to popsat neumím. Ale pokud jste to někdo nepochopil, nevadí. Chtěla jsem to jen vysvětlit těm, co je to zajímá.
Ale v žádném případě nemám potřebu se před někým za svůj život, za svou cestu ke štěstí obhajovat. To nemám zapotřebí. stolt

Upravil(a) Blossom (17. 2. 2010 14:50)

#106 17. 2. 2010 14:59

Blossom
Host

Ano, souhlasím, že "šťastné manželství" je opravdu subjektivní dojem a v mnoha případech i pojem relativní a v podstatě nedefinovatelný.
A není to ničím měřitelné.

Jenže když takto začneme pojímat a relativizovat všechno, tak vlastně veškerá diskuse (o čemkoli) končí.
To už se pak budem jen zamotávat do pokusů o definice, do hluboké filozofie atd.,  -  a podstata diskuse nám při tom filozofování  zcela unikne a zmizí...kapitulation

#107 17. 2. 2010 15:03

Blossom
Host

majkafa napsal(a):

Pocit šťastného manželství může být relativní a nemusí odpovídat tomu, jaké manželství ve skutečnosti je.
Celých 20 let svého manželství jsem měla pocit, že je šťastné. Akorát občas jsem trpěla depresemi. Jednou se i léčila. A občas trpěla záněty. Divila jsem se, odkud ty deprese, zvlášť v období, kdy bylo pro mě vše v pořádku, krásná období našeho vztahu, v práci vše OK, všichni zdraví, ...
A pak, po provalené nevěře mého BM vyšlo najevo, že v obdobích, kdy jsem trpívala depresemi a občas i záněty, měl můj BM milenku.

Majko, nemůžu si pomoct: Když to vidíš takhle, tak teď zas předáváš štafetu těch depresí a zánětů dál - manželce svého milence? hmm 
Nechápu...ale to je asi jedno... kapitulation

#108 17. 2. 2010 16:10

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Wiki, skutečně stále jasněji vidím, že jsme každá jiná. Ale přeci by to byla nuda, kdybychom byli všichni stejní...

Píšeš:
pokud chci být štastná a spokojená, musím si ten pocit vytvořit sama. Spouštěcí signál, který příjemno vytvoří je v režii a v kompetenci pouze MĚ.

Ano, tak to asi platí pro tebe a možná pro mnohé další. Tomu rozumím a to akceptuji. stolt

Ale například já to mám jinak: Já si můžu takto vytvořit, navodit, či vsugerovat (je jedno, jak tomu budeme říkat) pocit, že jsem SKORO ve všech oblastech života spokojená - v pracovní, v oblasti spousty aktivit, koníčků, přátel, dětí, atd.atd.
Část svého života jsem byla sama, a poznala jsem jasně, že dlouhodobější vztahová samota mě po všech stránkách nevyhovuje. Že ač velmi prakticky bytost samostatná, citově potřebuji mít někoho, s kým svůj život sdílím. Nemám- li ho, cítím se osamněle, necítím se plně šťastná.
Můžu si tisíckrát říkat: Můj pocit štěstí se odvíjí jen ode mne samotné. Ale takto já to prostě nemám, to mi nejde z duše, kdybych měla takovýto návod (který tobě funguje) na sebe aplikovat, musela bych se sama sebe duševně znásilňovat. A to nehodlám.
Po miliony let jsme bytosti společenské, žijeme v tlupách či párech. Teprve v posledních pár málo letech je trend žít sami, a nebo celé své štěstí odvíjet především jen sami od sebe.

Já to cítím tak, že já tuto pravěkou potřebu sounáležitosti a sdílení života (nevím, jak to líp nazvat ) v sobě jasně a jednoznačně cítím. Že k pocitu úplného štěstí potřebuji mít i hezký vztah.
A nestydím se za to. Jsem jiná, než ty. Jsem asi i jiná, než je dnes moderní a většinové (Viz články ve všech ženských časopisech -typu - je mi báááječně samotné, žádného chlapa nepotřebuju).

Já prostě nemůžu najít svůj pocit štěstí POUZE V SOBĚ nezávisle na všech ostatních, když SOUČÁSTÍ mého pocitu úplného štěstí je  hezký vztah. A ten se nedá rychle naordinovat a nebo vsugerovat, když prostě zrovna není. Hezký vztah se dá ale naštěstí najít. Jen to bohužel není hned a často se na něj dlouho čeká, dlouho a těžce na tom hledání pracuje. A někomu se to nedaří třeba roky, například některým mým kamarádkám, aktivním fajn babám, co se ale cítí osamnělé... Prostě já a tito lidé jsme od přírody "párově založené" , líp to vyjádřit neumím.

Wiki, tebou výše popsaný princip funguje TOBĚ. Ale to neznamená, že musí být naprosto obecně platný a použitelný pro všechny. Pro mě použitelný není.
A protože jsem poznala dokonale své nitro a tudíž i své potřeby, zařídila jsem se podle toho: Už dva roky takový velmi spokojený vztah mám a vlastně se cítím velmi spokojená. Upřímně si uvědomuju, že tak silný vztah, jako v manželství to sice není a ani nemůže být, ale to nic neubírá tomu, že jsem spokojená.
Tohle je zas MOJE cesta, můj způsob, jak dosáhnout spokojenosti v souladu s mou duší. stolt A vím, že takto to nemám jen já, v reálu i tady na babinetu jsou tak založené ženské, jako já.
A pozor - nemluvte o tom ve smyslu - je raděj za každou cenu v nevyhovujícím vztahu, jen aby proboha nebyla sama. To už totiž mluvíte zas o něčem úplně jiném.

Já strašně nemám ráda, když princip "nalezení štěstí JEN v sobě samé" je vydáván jako JEDINÁ správná cesta, univerzálně platná pro všechny.
A když dokonce některé přispěvatelky (teď nemyslím tebe, Wiki) podsouvají těm řekněme "párově založeným" jakousi neschopnost, nesamostatnost, pocit "ona je blbá, nevydrží chvíli bez chlapa", kdyby to dělala podle naší jednoduché rady, bylo by jí hned hej.
A přiznám se, že mi i vadí slova která jsi Wiki použila v této souvislosti " nemůžu očekávat, že mi pocit štěstí navodí někdo jiný zvenčí". O žádném "čekání na to, až mě někdo zachrání, a zbaví osamnělosti, navození pocitu štěstí zvenčí " to vůbec není. To si hluboce nerozumíme a to je nám "párovým" zas vsugerováván pocit pasivity a neschopnosti.

Wiki, já ti tvou cestu a tvou životní filozofii neberu. Přeju ti, že tobě a některým jiným funguje.
Ale prosím, už mi ji znovu nepodsunuj jako jedinou správnou i pro mě. Zkus akceptovat, že já jsem jiná než ty a tvé cesty na mě neplatí, na mě platí ty mé (které by zas asi nefungovaly na tebe - no a co? )

Nevím, jestli je to srozumitelné, líp to popsat neumím. Ale pokud jste to někdo nepochopil, nevadí. Chtěla jsem to jen vysvětlit těm, co je to zajímá.
Ale v žádném případě nemám potřebu se před někým za svůj život, za svou cestu ke štěstí obhajovat. To nemám zapotřebí. stolt

Já si Bloss smile troufale myslím, že tak, jak jsem to popsala to mají všichni, jen někteří to ještě neví.  smile Spouštěč je v nás a rozhodnutí o "spuštění"  také.. Když to zjistíme, docela se člověku uleví, že není na ničem a nikom závislý..
No a vlastně je to dobrá zpráva? Nicht wahr?

A to, že se neshodneme ...přece nevadí...? smile

Není tady

#109 17. 2. 2010 16:17

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Prostě někteří UŽ to vědí a jiní ZATÍM ještě ne smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#110 17. 2. 2010 16:18

Blossom
Host

Wiki, tak to já si opravdu myslím, že je to skutečně troufalé, myslet si, že tak to mají všichni, jen někteří to ještě neví...

Postoj "my, co už víme" jsem tu na babinetu od mnohých už postřehla, ale u většiny z těchto lidí  (teď nemyslím tebe, Wiki, ty jsi podle mě člověk rozumný a tolerantní) v jejich projevech žádné moudro a toleranci neshledávám, ba právě zcela naopak... vissla

Spouštěče máme asi každý jiné a jinde, podle mě  smile

Ale jak říkáš - že se nehodneme, nevadí. Žít a nechat žít (každý po svém wink ) . smile
Přeju ti, že to tak máš a že tobě to funguje. smile storstark

Upravil(a) Blossom (17. 2. 2010 16:27)

#111 17. 2. 2010 16:36

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když mají dobrý pocit pod hrudním košem.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když je někdo sekýruje a dá jim občas košem.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když u partnera mají pocit bezpečí.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když u partnera mají pocit nejistoty a nebezpečí.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když nachází u partnera něhu.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když dostanou napráskáno na zadek.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když mohou obdarovávat.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když je partner zajistí a nemusí nic dělat.
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když mají ve vztahu volnost (na koníčky, přátele či swingers-party).
Někteří spoluobčané se cítí šťastni, když tráví s partnerem co nejvíce času a bez se cítí nanaplněni.

Z toho plyne vlastně pouze jedna věc. Že pocit štěstí je vysoce individuální a každému dělá dobře něco jiného a cítí štěstí v jiném druhu manželství. Nemůžeme posoudit míru štěstí a hloubku citu u sado-masochistických párů a srovnávat je s nějakým párem rovnoprávných partnerů. Kombinací je samozřejmě spousta.

Neexistuje žádná tzv. pravá láska a pravý pocit manželského štěstí. To jsou jen romantické mýty, slovní smyšlenky. Existují jen autentické pocity, a i ty jsou navíc zkreslené v čase a milosrdně zakrývající sentiment vzpomínek na to, co bylo kdysi krásné. Tzn., že kdokoli je šťastný a cítí se štastný, tak je sám sobě měřítkem toho štěstí. Nelze štěstí Blossom implantovat do rodiny Majkafy a naopak.

Není tady

#112 17. 2. 2010 16:41

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

pencila napsal(a):

mariposa napsal(a):

Jinak k otazce vlakna sama za sebe rikam, ze stastne partnerstvi osobne ziju a jsem za nej nesmirne vdecna a casto za nej dekuji. Zit ve stastnem partnerstvi povazuju za raj na zemi, je to pozehnani a zalezi predevsim na mne kolik lasky davam i kolik dostavam smile

cítím to podobně, u mě ten pocit štěstí vzniká právě z pocitu vděčnosti k životu, že mi toto dopřál a moc si toho vážím.

Je to zajímavé, že vděčnost u mě způsobuje pocit štěstí. Nevím jestli je to divné, nebo normální.
Ale od té doby co cítím vděčnost i za maličkosti*, tak jsem pernamentně šťastná. Uvidím, jak dlouho mi to vydrží, jestli mi to zas nepřeválcuje ta moje depkoidní černá díra lol

* Třeba o víkendu jsem přítele vytáhla do vedlejší místnosti, s tím že jsem něco objevila. Stáli jsme bosky na úplně rozpáleném koberci od sluníčka, první letošní náznak toho, že zas jednou bude jaro lol Já nevím, ale mi dělají radost takové blbosti.

Mam to stejne tummenupp tummenupp

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#113 17. 2. 2010 16:43

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

My máme viacero šťastných manželstiev v rodine... aspoň pokiaľ to ja dokážem posúdiť. Sesternica je teraz už dosť od ruky, žijú s mužom a deťmi v zahraničí, ale mám dojem, že sa fakt našli(hoci ona sa vzdala svojej zaujímavej a prestížnej práce kvôli jeho kariére grater ); bratranec so ženou zápasia s financiami, ale inak tiež OK aj po rokoch...  Brat relatívne tiež, hoci ja by som v tej Itálii žiť nemohla, ale im to, zdá sa, vyhovuje. hmm Moji rodičia, kedysi moji starí rodičia, a terajšie druhé manželstvo môjho strýka...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#114 17. 2. 2010 16:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Wiki napsal(a):

Já bych se chtěla připojit k Hir (probůh co se to děje va ? )
Bloss píše , že ve vztazích to těm ženám  "nevychází", chybí jim hezký vztah...jinými slovy napíšu to, co Hir, alespoň se o to pokusím, ale jinak, konkretněj..
Takže ty ženy jsou v důsledku  v očekávání nečeho, a pakliže se jim toho nedostane, jsou nespokojené a smutné . Podle mě tedy vyplývá , že nejsou srovnané a vybalancované a neumějí být spokojeny se sebou. Jinak by neměly ony iluze a nebyly by smutné. Protože žít s partnerem, který nás miluje a váží si nás a podle toho jedná a dělá vše k naší spokojenosti - to vůbec není samozřejmost, a neměly bychom s tím nijak zvlášť počítat a HLAVNĚ cokoliv o to opírat. To je nadstavba a jen ta perlička na dortu. Bonus.
A ještě navíc si myslím, že z každého vztahu (řekněme zdravého, ne patologického) jde něco vytvořit. Třeba to nebude na zfilmování, asi by to byla spíš nuda, ale na vytvoření slušné rodinného   zázemí  pro děti.

A neberte to prosím tak, že to jsem se popsala já! Ne , bohužel se jen tomu učím,  ale dělám pro tento model maximum, a to proto, abych se trápila co možná nejméně.

Jednak je podľa mňa ťažké oddeliť patologický vzťah od problémového nepatologického... hmm Druhak je otázka, čo to je NĚCO, čo sa vytvorí (peklo pre všetkých zúčastnených? uzavretý zakonzervovaný skleník, kde sa nedovoľuje prerásť určité hranice?)... Ja tvrdím, že ak vzťah nie je prínosom - ale skôr brzdou - pre všetkých zúčastnených, treba ho rozpustiť s láskou v srdci, kým sa to dá(s tou láskou v srdci..smile. Život je prikrátky, aby sme zubami-nechtami tvorili "niečo".

Upravil(a) Selima (17. 2. 2010 16:54)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#115 17. 2. 2010 16:53

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

majkafa napsal(a):

Majko, nemůžu si pomoct: Když to vidíš takhle, tak teď zas předáváš štafetu těch depresí a zánětů dál - manželce svého milence? hmm 

Fakt skús žiť s tým, že proste iní ľudia majú veci inak... napríklad Majka... wink A niektoré veci netreba chápať, stačí ich len prijať. stolt

Brita

Není tady

#116 17. 2. 2010 16:55

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

PS: princip osobního štěstí stojí nad manželským štěstím. Je to matematická logika, která vychází z toho, že můžeme ovlivnit nejdříve sami sebe (svoje jednání, svoje myšlenky a poté i svoje pocity či spokojenost či štěstí) a až v druhé řadě můžeme (a to ještě jen do určité míry) ovlivnit situaci vznikající ze setkání a nažívání s druhou lidskou bytostí.

Ten princip říká, že tzv. štěstí a pocit toho štěstí je stabilnější a nezávislejší, když vychází primárně z "sebe-lásky" a "sebe-štěstí". Ono to tak na první pohled vypadá, že když nic nemám a potkám někoho, tak mám najednou "něco". Ale není tomu tak. I když ten pocit párového štěstí je samozřejmě autentický, o tom žádná. Jen je dobré říct na rovinu, že na otázku "může existovat šťastné manželství" je odpovědí to, že "vyšší šance je, když umí člověk být štastný i sám za sebe". Nic víc a nic míň v tom není.

Není tady

#117 17. 2. 2010 17:09

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ja za seba: mala som ako hodne nevyrovnaná pekný a šťastný vzťah, ale bohužiaľ s podobne nevyrovnaným človekom, a pri prvých krízach sa ukázalo, že celý "šťastný vzťah" stojí na hlinených nohách. wink V tom ja vidím tú zákernosť parterstva nevyrovnaných ľudí - je to ako keď jednooký vedie slepého... big_smile Samozrejme, že môžu doputovať takto až do Jeruzaléma alebo do Lúrd, ale je to predsa len trochu zložitejšie. Na druhej strane sú podľa mňa ľudia, ktorí majú talent na vyrovnanosť a seba-lásku, ale nemajú talent na život v páre(aj to zrejme vyžaduje istý druh talentu). Neexistuje nejaká priama úmera, alebo rovnicové vzťahy medzi seba-vzťahom a partnerským vzťahom, ale povedzme určité predpoklady.

Brita

Není tady

#118 17. 2. 2010 17:14

Blossom
Host

Selima napsal(a):

Blossom napsal(a):

majkafa napsal(a):

Fakt skús žiť s tým, že proste iní ľudia majú veci inak... napríklad Majka... wink A niektoré veci netreba chápať, stačí ich len prijať. stolt

Ano, žiju s vědomím, že různí lidé to opravdu mají jinak.

Jen opravdu nechápu, jak někdo, komu tak velmi ublížila nevěra jeho BM, myslím tím teď Majkafu, pak stejným způsobem jakožto milenka ženatých ubližuje zas jiným. To dovedu sice tak nějak vzít na vědomí, že i tohle existuje, ale nemůžu to přijmout ve smyslu "přijmout jako správné".
Já si o tom myslím, že to je usch , tím víc, že Majkafa sama na vlastní kůži ví, jak tyhle věci zraňují.  Že vlastně tu štafetu ubližování jen sama dál předává. To je můj názor, který mám právo vyslovit a vyslovuji.
Přijímám, že ona to prostě má takhle. Že velmi zvláštním způsobem uchopila princip že vše vychází primárně ze sebe-lásky a sebe- štěstí, jak píše Nicolas. Ale zároveň jedním dechem říkám, že já takovýto postoj k životu považuji za usch dumbom  K tomu jsem se ovšem už vyjádřila kdesi na nějakém starším vlákně, tak to dál není potřeba řešit. Ať si Majkafa dělá co chce.  Opravdu - ona to má velmi jinak, než já. To je tedy nezpochybnitelné. smile  kapitulation

#119 17. 2. 2010 18:24

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Píšeš:

Blossom, on ale pocit štěstí skutečně záleží na tvém vnitřním nastavení, na tvém rozhodnutí být šťastná. Byť by to rozhodnutí bylo, jako u tebe, podmíněno něčím zvenčí ( třeba vztahem) což je riskantní, ale tvé.

To, jestli je člověk šťastný nebo ne neurčuje obtížnost či lehkost jeho života. Bývalý mluvčí ministra zdravotnictví pan Cikrt, o němž jsem viděla Třináctou komnatu, se cítí být velice šťastným, svůj život považuje za šťastný, přesto by většina z nás jeho osud považovala za těžký - tělesný handicap, rodiče ho v dětství dali do Jedličkova ústavu atd. A naopak spousta lidí, kteří žijí v takových životních podmínkách, které by většina z nás hodnotila jako úžasné, pocit štěstí neprožívá, viz různé slavné osobnosti a jejich sebevraždy třeba.

Takže skutečně štěstí nalezneš jen sama v sobě, protože jen ty si sama v sobě nastavíš, jestli a jak budeš štěstí prožívat. A znovu opakuju, jen ty si nastavíš, že budeš šťastná jen ve dvou nebo sama nebo cokoliv jiného.

Upravil(a) Vanilka69 (17. 2. 2010 18:26)

Není tady

#120 17. 2. 2010 18:35

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

Jo a ještě jsem chtěla - je hodně zavazující vědět, že ten druhý je se mnou proto, abych ho činila šťastným.

Je to těžké třeba pro dítě, narodit se rodičům, kteří si dítě pořídili proto, aby je činilo šťastným, je těžké být partnerem toho, kdo se mnou je proto, aby ho dělala šťastným - dost facha, na můj vkus

Není tady

#121 17. 2. 2010 18:40

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

Ano, žiju s vědomím, že různí lidé to opravdu mají jinak.
Jen opravdu nechápu, jak někdo, komu tak velmi ublížila nevěra jeho BM, myslím tím teď Majkafu, pak stejným způsobem jakožto milenka ženatých ubližuje zas jiným. To dovedu sice tak nějak vzít na vědomí, že i tohle existuje, ale nemůžu to přijmout ve smyslu "přijmout jako správné".
Já si o tom myslím, že to je usch , tím víc, že Majkafa sama na vlastní kůži ví, jak tyhle věci zraňují.  Že vlastně tu štafetu ubližování jen sama dál předává. To je můj názor, který mám právo vyslovit a vyslovuji.
Přijímám, že ona to prostě má takhle. Že velmi zvláštním způsobem uchopila princip že vše vychází primárně ze sebe-lásky a sebe- štěstí, jak píše Nicolas. Ale zároveň jedním dechem říkám, že já takovýto postoj k životu považuji za usch dumbom  K tomu jsem se ovšem už vyjádřila kdesi na nějakém starším vlákně, tak to dál není potřeba řešit. Ať si Majkafa dělá co chce.  Opravdu - ona to má velmi jinak, než já. To je tedy nezpochybnitelné. smile  kapitulation

Ani zemetrasenie na Haiti nemusíš prijať ako "správne", ale proste ako životný fakt, ktorý sa deje bez ohľadu na tvoju vôľu  - a v podstate bez ohľadu na teba, tvoj život, etc. A že nechápeš? No, možno pochopíš, možno nie... len toľko, že "nechápať" nemusí byť vždy cnosť, ako naznačuje podtext big_smile , ono to môže byť občas aj negatívum. A niekedy je to úplne fuk fuckyou ... Proste je fakt najjednoduchšie to prijať bez chápania alebo nechápania (hlavne ak sa ťa to osobne netýka).

Brita

Není tady

#122 17. 2. 2010 18:58

Miluš
♥♥♥♥---

Nicolas napsal(a):

PS: princip osobního štěstí stojí nad manželským štěstím. Je to matematická logika, která vychází z toho, že můžeme ovlivnit nejdříve sami sebe (svoje jednání, svoje myšlenky a poté i svoje pocity či spokojenost či štěstí) a až v druhé řadě můžeme (a to ještě jen do určité míry) ovlivnit situaci vznikající ze setkání a nažívání s druhou lidskou bytostí.

Ten princip říká, že tzv. štěstí a pocit toho štěstí je stabilnější a nezávislejší, když vychází primárně z "sebe-lásky" a "sebe-štěstí". Ono to tak na první pohled vypadá, že když nic nemám a potkám někoho, tak mám najednou "něco". Ale není tomu tak. I když ten pocit párového štěstí je samozřejmě autentický, o tom žádná. Jen je dobré říct na rovinu, že na otázku "může existovat šťastné manželství" je odpovědí to, že "vyšší šance je, když umí člověk být štastný i sám za sebe". Nic víc a nic míň v tom není.

Nicolas, je to tak, znovu a znovu sa mi v živote táto veta potvrdzuje, ale je pre mňa niekedy ťažké jej dostáť. pussa

Není tady

#123 17. 2. 2010 19:35

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Wiki napsal(a):

Já bych se chtěla připojit k Hir (probůh co se to děje va ? )
Bloss píše , že ve vztazích to těm ženám  "nevychází", chybí jim hezký vztah...jinými slovy napíšu to, co Hir, alespoň se o to pokusím, ale jinak, konkretněj..
Takže ty ženy jsou v důsledku  v očekávání nečeho, a pakliže se jim toho nedostane, jsou nespokojené a smutné . Podle mě tedy vyplývá , že nejsou srovnané a vybalancované a neumějí být spokojeny se sebou. Jinak by neměly ony iluze a nebyly by smutné. Protože žít s partnerem, který nás miluje a váží si nás a podle toho jedná a dělá vše k naší spokojenosti - to vůbec není samozřejmost, a neměly bychom s tím nijak zvlášť počítat a HLAVNĚ cokoliv o to opírat. To je nadstavba a jen ta perlička na dortu. Bonus.
A ještě navíc si myslím, že z každého vztahu (řekněme zdravého, ne patologického) jde něco vytvořit. Třeba to nebude na zfilmování, asi by to byla spíš nuda, ale na vytvoření slušné rodinného   zázemí  pro děti.

A neberte to prosím tak, že to jsem se popsala já! Ne , bohužel se jen tomu učím,  ale dělám pro tento model maximum, a to proto, abych se trápila co možná nejméně.

Jednak je podľa mňa ťažké oddeliť patologický vzťah od problémového nepatologického... hmm Druhak je otázka, čo to je NĚCO, čo sa vytvorí (peklo pre všetkých zúčastnených? uzavretý zakonzervovaný skleník, kde sa nedovoľuje prerásť určité hranice?)... Ja tvrdím, že ak vzťah nie je prínosom - ale skôr brzdou - pre všetkých zúčastnených, treba ho rozpustiť s láskou v srdci, kým sa to dá(s tou láskou v srdci..smile. Život je prikrátky, aby sme zubami-nechtami tvorili "niečo".

stolt Taky si myslim, ze tvorit za kazdou cenu nema smysl.

Není tady

#124 17. 2. 2010 19:40

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Nicolas ve svem #116 vyjadril skoro presne, jak to mam ja.

Není tady

#125 17. 2. 2010 20:06

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Miluš napsal(a):

Nicolas napsal(a):

Nicolas, je to tak, znovu a znovu sa mi v živote táto veta potvrdzuje, ale je pre mňa niekedy ťažké jej dostáť. pussa

Ano, to je přesně to, o čem tu Wiki mluví smile
A proto vůbec není od ní troufalé, když říká, že tak to máme všichni.
Máme.
Jen někteří to mají ve vědomí, jiní ještě/už ne wink

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí