18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dám vem recept na těstí, tedy i na astné manelství:
TĚSTÍ ZNAMENÁ BÝT SPOKOJENÝ S TÍM, CO MÁM (a nechtítít to, co mít nemůu )
Recept je zaručený, jen potřebuje čas na naučení
Není tady
Můj manel je poloviční sirotek, maminka mu zemřela kdy mu bylo 8. Já pocházím z "tradiční" rodiny v tom smyslu, e o děti se starala máma, táta si dělal svoje a ruce k dílu ohledně dětí nebo domácnosti nepřiloí dodnes (zato kolem domu dělá, to zase jo). Moji rodiče jsou stále spolu a přiměřeně spokojení, ale jestli se to dá označit za astné manelství, nevím. Táta je dost cholerik a je těké s ním vyjít, máma si spí zvykla ne e by z toho byla odvázaná. Doma jsem se určitě nenaučila, jak řeit konflikty, jak si váit manela nebo jak komunikovat, to opravdu ne.
Myslím, e původní rodina má velký vliv. Sestra si vzala mue povahově podobného tátovi, i vztah mají podobný jako nai: těkají na sebe, ale asi jim to vyhovuje. Můj manel je přesný opak mého táty, kliďas, ale velmi pevný v tom, co si rozhodne. Nikdy jsme neměli větí konflikty a poslední roky ani snad ádné mení...vdycky se nějak v klidu dohodneme. V momentě, kdy by na mě zvýil hlas, mu asi prásknu dveřma (vlastně za těch 13 let co ho znám jsem ho slyela zvýit hlas jednou a to v situaci, kdy se ke mě (tehdy dosti váném stavu) chovali v nemocnici hrubě). Přitom ségra to bere jako normu, e prostě příleitostné vzteklé scény je to, co normální chlapi dělají
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Dám vem recept na těstí, tedy i na astné manelství:
TĚSTÍ ZNAMENÁ BÝT SPOKOJENÝ S TÍM, CO MÁM (a nechtítít to, co mít nemůu )
Recept je zaručený, jen potřebuje čas na naučení
A jak zjistím, kde je ta moje hranice, ze kterou u je to moje NEMůU ?
Není tady
Jo Tulipánko to zní straně duchovně, ale nevím, jestli třeba pro takovou manelku alkoholika je to dobrá rada. Asi v tom je jetě to, poznat, kdy u se s tím, co mám, spokojovat a nemám a je na čase zařídit si něco jiného
Není tady
Děvčata,
ono to ve své podstatě není tak komplikované. Jde o to se zamyslet: jsem astná?
Pokud odpověď zní: NE, tak se zamyslet PROČ nejsem astná.
Můu to změnit? Pokud ANO, chci to udělat?
Pokud ANO, udělám to (vyměním partnera).
Pokud to NECHCI udělat (nechci změnu), tak to musím přijmout a být spokojená s tím, co mám.
VDY máme monost volby, ale větinou se prostě bojíme skočit.
Jsou věci, které nezměníme. Opravdu stojí za to se tím trápit, rozčilovat se a kazit si tím ivot?
Upravil(a) Tulipánka (15. 2. 2010 12:48)
Není tady
Mám astné manelství, ale tvrzení :
TĚSTÍ ZNAMENÁ BÝT SPOKOJENÝ S TÍM, CO MÁM (a nechtít to, co mít nemůu )
...se mi zdá poněkud zavádějící.
Zatím jsem astná a spokojená, ale pokud by se stalo něco závaného ( např.manel začne pít, řvát po mě, vztáhne na mě ruku apod.) tak rozhodně nebudu spokojená s tím co mám... ale budu to rychle a radikálně řeit.
Moná jsem Tulipánku správně nepochopila... ale mě to příjde jako navádění k tomu být ve stávajícím vztahu spokojená za kadou cenu... a o tom to podle mě není...
Johanko, hranice mezi tím, co změnit můe a nemůe je: o čem sama nerozhoduji, nemůu změnit. I kdy to neznamená, e to nemůe zkusit, třeba ve volbách.
Není tady
Tak ne jsem to dopsala, tak to Tulipánka vysvětlila...
Tulipánko, tenhle recept pouívám u spoustu let a osvědčuje se Jen bych podtrhla, e neplatí jenom pro manelství, ale v podstatě pro vechny monosti, které nás v ivotě potkají.
nevím, jestli třeba pro takovou manelku alkoholika je to dobrá rada
Proč by nebyla? To, co píe Tulipánka, není o pasivním přijímání. Nejsem spokojená = můu mít něco jiného.
A jak zjistím, kde je ta moje hranice, ze kterou u je to moje NEMůU ?
Jak prosté - kdy u nemůe.
Není tady
Heleno,
tenhle recept mám od Petra Velechovského z Modré alfy a snaím se jím řídit asi od prosince. Má to celkem úspěchy, v praxi je to ale o dost náročnějí
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Děvčata,
ono to ve své podstatě není tak komplikované. Jde o to se zamyslet: jsem astná?
Pokud odpověď zní: NE, tak se zamyslet PROČ nejsem astná.
Můu to změnit? Pokud ANO, chci to udělat?
Pokud ANO, udělám to (změním partnera).
Pokud to NECHCI udělat (nechci změnu), tak to musím přijmout a být spokojená s tím, co mám.
VDY máme monost volby, ale větinou se prostě bojíme skočit.
Jsou věci, které nezměníme. Opravdu stojí za to se tím trápit, rozčilovat se a kazit si tím ivot?
Tulipánko - dotaz: To "změním partnera" je myleno tak, e se stávajícím partnerem se rozejdu a najdu si nového? Ano, toto lze kdytak, aspoň teoreticky, udělat.
Ale pokud je to myleno ve smyslu - změním partnerovy patné vlastnosti v dobré, tak to je bohuel větinou nemoné. Nemůete partnera změnit. Změnit ,můete tak jedině sebe.
Tulipánka napsal(a):
Heleno,
tenhle recept mám od Petra Velechovského z Modré alfy a snaím se jím řídit asi od prosince. Má to celkem úspěchy, v praxi je to ale o dost náročnějí
Ano, obecný princip tohoto přístupu je podle mě správný. Ale jak Tulipánka píe - v praxi je to o dost náročnějí.
Existují sice pravdivé a moudré rady, principy a postupy, ale na ivot ani astné partnerství ádný jednoduchý a snadný recept neexistuje. Tak jako ve vem - kromě snahy a dobré vůle na obou stranách k tomu vdycky potřebujete i kousek estí...
Tulipánka napsal(a):
Blossom,
změním partnera bylo myleno jako vyměním partnera
Ano, to je v principu správně. Avak ta praxe, e...
Myslíte, e vyměnit partnera je snadné? Pokud jste svobodní a bezdětní - dejme tomu.
Ale jak u jsou i děti, tak není ádná sranda partnera měnit. Nebo lépe řečeno - nelze vyměňovat, kdykoli jste, třeba nějaký čas, v manelství nespokojené.
Protoe zavést tuhle zdánlivě jednoduchou a principielně správnou mylenku do praxe by v důsledku znamenalo, e budete celý ivot pravděpodobně jen průběně měnit jednoho partnera za druhého, druhého za třetího, atd., atd. Protoe kadý nějakou chybu má, bohuel, ale pozor, ty chyby máme i my...
Vlastně jsem tím chtěla říct, e principielně správná rada se nedá v ivotě aplikovat vdy a jednodue. ivot, a partnerské vztahy zvlá, jsou velmi sloitá záleitost a jednoduchý recept bohuel neexistuje...
Jetě jsem chtěla napsat, e pojem astné manelství můe být kadým chápáno trochu jinak, chci tim říct, e co by vadilo jedné, druhá můe přejít s lehkostí úsměvu na rtech, jestli mě chápete. Tím nechci říct třeba nevěru nebo něco podobného, ale takové ty věci, které můou být pro někoho fatální a někomu je to umák...jéje, jsem se do toho nějak zamotala... .
Není tady
Blossom,
a proč bys nemohla měnit? Pokud tak bude astná
A kdy astná nebude, řekne si to znovu: Proč nejsem astná? Protoe pořád měním partnery a ádný mi nevyhovuje. Můu to změnit? Ano, přestanu je střídat. Znamená to pro mě, e budu muset přijmout i jejich negativní stránky. Chci to udělat? Ano/Ne. Pak u se musí rozhodnout, co je pro tebe lepí a udělat to. Kdy to udělá, nemůe si stěovat, e to tak nechce . Prostě jdi cestou nejmeního odporu.
Není tady
nelze vyměňovat, kdykoli jste, třeba nějaký čas, v manelství nespokojené
Rozdíl vidím v "nějaký čas nespokojené" a "trvale neastné". Kdy budu nespokojená dejme tomu s tím, e partner je pětadvacet hodin denně v práci a doma pouze hostuje, můu si spokojeně uívat klidu nebo financí, které to přináí. Kdy z toho budu neastná, asi je na čase uvaovat o výměně - jestli teda opravdu chci chlapa, který přijde domů ve čtyři, nehne se ode mně a vydělá taktak.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Johanko, hranice mezi tím, co změnit můe a nemůe je: o čem sama nerozhoduji, nemůu změnit. I kdy to neznamená, e to nemůe zkusit, třeba ve volbách.
Já zase , Tulípku, přemýlím hluboce nad jiným mottem:
Mysl je stavitel.
Přemýlet o tom, e mám někde nějaké:"tohle nemůu" , vnímám jako omezení mysli, (vědomí) a stagnaci.
Podle mě můu vechno, podmíněno jen vůlí.
Pocit těstí se odvíjí od niterného (sebe)vědomí člověka. Pokud člověk ví, e se vyvíjí v souladu se svou duí, je převáně astný i v těkých podmínkách, pokud ne, bude neastný, nezávisle na tom, v jakých materiálních kulisách se právě nachází.
Mému naturelu je blií citát Crowleyho, pokud se správně pochopí a pouije.
"Dělej, co chce, a je cele zákon. Láska je zákon, zákon pod vůlí."
Děkuji za podnětný námět k zamylení.
Upravil(a) Johana50 (15. 2. 2010 13:26)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Blossom,
a proč bys nemohla měnit? Pokud tak bude astná
A kdy astná nebude, řekne si to znovu: Proč nejsem astná? Protoe pořád měním partnery a ádný mi nevyhovuje. Můu to změnit? Ano, přestanu je střídat. Znamená to pro mě, e budu muset přijmout i jejich negativní stránky. Chci to udělat? Ano/Ne. Pak u se musí rozhodnout, co je pro tebe lepí a udělat to. Kdy to udělá, nemůe si stěovat, e to tak nechce . Prostě jdi cestou nejmeního odporu.
Tulipánko, v té vytučněné větě je obsaen protimluv: v dřívějí poučce bylo řečeno - kdy jste ve vztahu NEASTNÉ, partnera vyměňte. Take kdo partnera vícekrát měnil, asi astný moc nebyl...
A ví, proč nelze tak jednodue partnery měnit? Hlavně proto, e dobří partneři nejsou k mání jak houska na krámě, kdy jdu do samoobsluhy. A pokud má děti, je to dvojnásob sloité. Pro vechny zúčastněné.
Čím ale vůbec nechci říct, e člověk se má zuby nehty dret v neuspokojivém vztahu. To vůbec ne.
Spí jen nemám ráda "jednoduché " rady typu astným partnerem snadno a rychle...
Kdysi, kdy jsem se rozvedla, jedna (tehdy jetě vdaná) známá mi vmetla do tváře: Rozvody neuznávám. Vdy je to tak snadné - prostě to chce jen trochu tolerance. Tečka.
No, a dnes je dávno rozvedená taky, a to na to tehdy měla přeci tak snadný a jednoduchý recept, e...
Blossom,
v té vytučněné větě není rozpor. Někdo prostě střídá partnery, protoe mu to tak vyhovuje. Někdo proto, e nemůe nalézt toho, kdo vyhovuje jeho poadavkům. Pokud patří k 2. případu, je na čase se zamyslet, zda bude pokračovat v hledání dokonalého partnera nebo přijme fakt, e nikdo nebude úplně dokonalý
Johanno,
myslím, e se snaí dostat do jiné reality, ne jsme tady na zemi. Nejdříve je ke těstí třeba srovnat si ivot tady na zemi, pak můe měnit svět svojí myslí
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Johanno,
myslím, e se snaí dostat do jiné reality, ne jsme tady na zemi. Nejdříve je ke těstí třeba srovnat si ivot tady na zemi, pak můe měnit svět svojí myslí
Ale vůbec ne.
Neexistuje ádné nejdřív a potom čili podmiňování, vechno spolu souvisí.
OK. Asi jsme se jetě nepochopily.
Upravil(a) Johana50 (15. 2. 2010 13:49)
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Blossom,
v té vytučněné větě není rozpor. Někdo prostě střídá partnery, protoe mu to tak vyhovuje. Někdo proto, e nemůe nalézt toho, kdo vyhovuje jeho poadavkům. Pokud patří k 2. případu, je na čase se zamyslet, zda bude pokračovat v hledání dokonalého partnera nebo přijme fakt, e nikdo nebude úplně dokonalý
Tulipánko, pro toho, kdo střídá partnery proto, e mu to tak vyhovuje, ve větě rozpor není.
Pro toho, kdo nemůe nalézt toho, kdo vyhovuje jeho poadavkům, v tom rozpor je.
A rozeberme si případ č.2, jak jsi ho naznačila:
1/buď pokračovat v hledání dokonalého partnera - ano, teoreticky lze, prakticky to větinou přinese ivotní nespokojenost, protoe nikoho dokonalého nenajdete (to je patný termín, dokonalý nejsmě nikdo, říkejme spí pro vás vhodného - a takových potkáte v ivotě jen minimum).
2/ přijmout fakt, e nikdo nebude úplně dokonalý - tedy zůstat s partnerem, který dotyčnému moc nevyhovuje a snait se ho nějak akceptovat - a opět ve smyslu astného partnerství zůstanete nespokojení.
Chci tím říct, e a člověk jde jednou nebo druhou z tebou naznačených cest, takzvaně cestou nejmeního odporu, jak jsi to v jednom z předchozích příspěvků nazvala, ke astnému partnerství to nevede.
Upravil(a) Blossom (15. 2. 2010 14:08)
Blossom,
vede k tomu cesta 2 - kdy to přijme a bude spokojená s tím, co má. Kdy to nepřijme a nebude spokojená s tím, co má, bude zákonitě neastná Vracíme se zase k úvodní větě - těstí je být spokojený s tím, co mám
Není tady