Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#226 23. 2. 2010 20:13

elena007
♥♥♥♥♥♥-

Re: Myslíte, že může existovat šastné manželství / partnerství?

U me byly nejhosi sluzby a pak darecky. Vubec jsem nechapala, jak muj muz muze vubec myslet na veci jako treba, ze nebude v pondeli doma, tak mi uz ve ctvrtek nachysta odpadky radeji do dvou pytlu, abych to nemela tezke, az je povlecu na ulici. Muj pristup v podobnych situacich byl: je dospely, poradi si. Muz nijak nedaval najevo, ze mu to vadi, tak co. Az za dlouho mi to zacalo vrtat hlavou, ze prece neni mozne, abych byla tak tupa. Tak jsem jednou pred svym odjezdem napekla chleba a zamrazila a presne jak pise Ronja, muz se cely zatetelil a ja taky, protoze jsem utrefila. Takova malickost a hned dvoji radost. smile Porad to neni muj prvni, ani druhy jazyk, ale postupne se ucim a stava se to pro mne taknejak prirozenejsi. Clovek si nema delat nasili, ale zas zkusit potesit toho druheho, i kdyz mi to nejde uplne samo, neni uplne od veci, si myslim.

Upravil(a) elena007 (23. 2. 2010 20:24)

Není tady

#227 23. 2. 2010 20:16

majkafa
Host

Děkuji za praktickou interpretaci 5 jazyků lásky. Taky jsem nevěděla, že existují i jazyky lásky a děti.

#228 23. 2. 2010 20:16

elena007
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Ronjo, mockrat jsem "tvuj a Chapmanuv" postreh cetla, zaujalo me to. Nikdy jsem o vyjadrovani lasky takovym ci makovym zpusobem nepremyslela... At je to jak chce, zda se mi, ze mam z kazdeho rozku trosku... Je to mozne? va

Je. stolt Muj muz mluvi vsemi peti jazyky docela plynule. Akorat se musim zeptat, jestli se nektery cilene ucil.

Není tady

#229 23. 2. 2010 21:35

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Mne sa ale aj tak zdá, že niektorý proste prevažuje... Tiež poznám láskových polyglotov big_smile , ale zyvčajne sú tam nejaké prednostné priority... Inak, my sme sa s bývalým relatívne zhodli, aj keď - on nebol na darčeky grater a ja na slovné vyjadrenia. hmm Ale vcelku to klapalo, no napriek tomu to nestačilo na záchranu vzahu... ktorý začal škrípa inde. hmm Takže zasa samospasitežné to nie je.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#230 23. 2. 2010 22:01

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Kdyz se ted tak soustredim na to, jakymi recmi mluvili mi manzele..., hm, horce jsem zplakala grater

Není tady

#231 24. 2. 2010 11:37

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Viktorko...řekla bych, že sis manželství (bývalá) velmi dobře zpracovala - vyhodnotila - li jsi je jako "štastná". To je přece perfektní (jako "perfektní podání" v dražbě- pardon blbnu - včera jsem se účastnila tři dražeb big_smile tak mi hrabe). Oceňuji, že ses tak upřímně otevřela. Děkuju. hjarta

Já to za sebe nemůžu říct - "štastné". Řekla bych že bylo postavené na špatném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manželství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci - takže hodnotím také velmi kladně .

X jazyků lásky - mám zkušenost - že muž upřednostňuje dotykový typ lásky ( z mé zkušenosti nejvíce tento). Já dotykový typ nejsem - tak jak psala Sel myslím o mamince. To je můj kostlivec - bůhvíodkud...A to uznáte že je asi problém ...nebo nabízejí se problémy

A z mého hodnocení tohoto problému - pomůže mi jen jedno . Přistupovat ke všemu s láskou. Jako uvědomovat si ji co možná nejčastěji. A lásku vlastně ke všemu - to je můj lék. Zabiju dvě mouchy jednou ranou. udělám si dobře a udělám dobře druhému. Jakmile na to zapomenu je zle, začnu vylejzat "já" a moje potřeby. A druhá věc je pochvala. Ta dokáže divy. Můj m. nikdy nechválil a byl na to z nějakého zvláštního důvodu hrdý smile Dneska už to udělá - a jsem tomu ráda, protože děti to od něj slyšet prostě potřebovaly. I mě to potěší.  Myslím, že to "opsal" ode mne. smile Je to "pašáák "- kdo chodí na výcvik to zná lol - žertík big_smile

Upravil(a) Wiki (24. 2. 2010 11:40)

Není tady

#232 24. 2. 2010 11:38

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

elena007 napsal(a):

U me byly nejhosi sluzby a pak darecky. Vubec jsem nechapala, jak muj muz muze vubec myslet na veci jako treba, ze nebude v pondeli doma, tak mi uz ve ctvrtek nachysta odpadky radeji do dvou pytlu, abych to nemela tezke, az je povlecu na ulici. Muj pristup v podobnych situacich byl: je dospely, poradi si. Muz nijak nedaval najevo, ze mu to vadi, tak co. Az za dlouho mi to zacalo vrtat hlavou, ze prece neni mozne, abych byla tak tupa. Tak jsem jednou pred svym odjezdem napekla chleba a zamrazila a presne jak pise Ronja, muz se cely zatetelil a ja taky, protoze jsem utrefila. Takova malickost a hned dvoji radost. smile Porad to neni muj prvni, ani druhy jazyk, ale postupne se ucim a stava se to pro mne taknejak prirozenejsi. Clovek si nema delat nasili, ale zas zkusit potesit toho druheho, i kdyz mi to nejde uplne samo, neni uplne od veci, si myslim.

Ano, to je přesně ono..maličkost a hned dvojí radost - jojojo!

Není tady

#233 24. 2. 2010 21:10

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Wiki, ja jsem "hodnotila kladne" NEJVICE kvuli detem, ktere jsem "dostala darem"...
Citim ted, mozna stejne, jako ty, ze: ..."Řekla bych že bylo postavené na špatném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to (nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manželství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci ..."
... ale vzhledem k tem DETEM proste  n e m o h u rict, ze by byly nestastne..., to fakt nemuzu!!! par

Není tady

#234 25. 2. 2010 7:49

vera
♥♥♥♥♥♥-

teď jsem si přečetla poslední dvě stránky........to bylo tak hezké....mě tak hladily po srdci.....hodně...moc mě postrčily dopředu......A mi nikdy neřekl miluji tě, mám tě rád......jednou v posteli.....ale to se nepočítá

ale nosí mi časopisy Lidé a země....a o cestování si povídáme hodiny....dává mi knihy o antice...vím, že je shání v antikvariátu nebo vyřazené z knihovny...jsou za pár korun.......včera jsme byli na krásné přednášce o Indii...připomínal mi to týden.....miluje mne........já si to tak hezky dala dohromady......až teď.....ty wogo, dnes bude superden......sluníčko už vykukuje

Upravil(a) vera (25. 2. 2010 7:50)

Není tady

#235 26. 2. 2010 12:40

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Wiki, ja jsem "hodnotila kladne" NEJVICE kvuli detem, ktere jsem "dostala darem"...
Citim ted, mozna stejne, jako ty, ze: ..."Řekla bych že bylo postavené na špatném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to (nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manželství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci ..."
... ale vzhledem k tem DETEM proste  n e m o h u rict, ze by byly nestastne..., to fakt nemuzu!!! par

Viktorko, já taky vím, že to bylo správně. U sebe. Bez toho prvního schodu by nebylo dalších - dcera, stěhování, potkání "správných" lidí, bydlení...atdatd. Takže spokojenost.
A lekce jako prase !! a že jsem ji sakra potřebovala!! big_smile

Není tady

#236 26. 2. 2010 12:41

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

teď jsem si přečetla poslední dvě stránky........to bylo tak hezké....mě tak hladily po srdci.....hodně...moc mě postrčily dopředu......A mi nikdy neřekl miluji tě, mám tě rád......jednou v posteli.....ale to se nepočítá

ale nosí mi časopisy Lidé a země....a o cestování si povídáme hodiny....dává mi knihy o antice...vím, že je shání v antikvariátu nebo vyřazené z knihovny...jsou za pár korun.......včera jsme byli na krásné přednášce o Indii...připomínal mi to týden.....miluje mne........já si to tak hezky dala dohromady......až teď.....ty wogo, dnes bude superden......sluníčko už vykukuje

ano, miluje - tak, jak umí ..smile

Není tady

#237 26. 2. 2010 14:54

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Ronja napsal(a):

Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, že je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak možná opačné pořadí):

1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujištění typu "tobě to sluší "je mi s tebou dobře" "jsem rád, že jsme dnes spolu".
2. tělesný - dotyky, objetí, samozřejmě i sex
3. služby - jak tu někdo psal "každé ráno mi uvaří kafe, takže vím, že mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větší věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleží na ceně, ale na tom, že někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.

No a Chapman tvrdí, že většina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Když máte každý jiný, můžete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby každý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit používat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, že já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě strašně dojme, když mi muž po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, že na mě myslel. Sama když chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, že mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj muž má služby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Když jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho služby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, že je "hodnej". A vadilo mi, že mě nemá asi moc rád, že mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Když mi pořádně docvaklo, že to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, když přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, když mi někdy přinese tu kytku, taky už se naučil smile ) Tak se omlouvám že jsem se rozkecala, ale přišlo mi to k tématu smile

tummenupp já to použiju a budu tě s dovolením citovat. Budu rozšiřovat tvoji moudrost mezi prostý lid :-)

Není tady

#238 28. 2. 2010 23:30

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

Ronja napsal(a):

Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, že je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak možná opačné pořadí):

1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujištění typu "tobě to sluší "je mi s tebou dobře" "jsem rád, že jsme dnes spolu".
2. tělesný - dotyky, objetí, samozřejmě i sex
3. služby - jak tu někdo psal "každé ráno mi uvaří kafe, takže vím, že mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větší věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleží na ceně, ale na tom, že někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.

No a Chapman tvrdí, že většina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Když máte každý jiný, můžete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby každý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit používat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, že já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě strašně dojme, když mi muž po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, že na mě myslel. Sama když chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, že mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj muž má služby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Když jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho služby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, že je "hodnej". A vadilo mi, že mě nemá asi moc rád, že mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Když mi pořádně docvaklo, že to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, když přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, když mi někdy přinese tu kytku, taky už se naučil smile ) Tak se omlouvám že jsem se rozkecala, ale přišlo mi to k tématu smile

Tohle je super návod, jak rozklíčovat některá manželská nedorozumění.
Jenže bohužel jsou lidé, kteří i když si tu knížku přečtou zepředu dozadu a ještě dvakrát dokola, tak to stejně nepříjmou, protože oni to chtějí TAKHLE a NE JINAK dumbom

Musíte se cíleně učit používat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku

Ale když na to nemáte povahu , nejste toho schopni , tak tp přeci nejde ?

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#239 1. 3. 2010 8:58

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Dá sa to aspoň občas skúsi, nie? wink A mylsím, že pri dobrej vôli sa dá nájs nejaký kompromis, aby boli spokojní obaja.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#240 1. 3. 2010 9:20

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Nico teda kdybych věděla, že to budeš chtít zvěčnit, tak si na tom dám víc záležet big_smile

Grainne proč přesně by to nešlo? Já nemám služby jako přirozený jazyk lásky ale protože vím, jak jsou pro manžela důležité, uvařím mu každý den večeři a přinesu mu ji na stůl když přijde z práce. Jde to.
Manžel nemá dárky jako přirozený jazyk lásky, ale protože ví, že to mám ráda, nasázel si do svého plánovacího kalendáře náhodně dvakrát třikrát měsíčně moje jméno a ví, že ten den má koupit kytku nebo čokoládu. Jde to.

Je to rozhodnutí, které děláme každý den, protože se máme rádi a chceme aby se ten druhý cítil dobře a milován. Já svůj manželský slib chápu přesně takto: nemůžu slíbit, že budu vnitřně 24/7/365 cítit hlubokou lásku ke svému manželovi, ale můžu se pořád chovat tak, jako bych ji cítila. A když se tak chová i on ke mě, je to manželství o moc hezčí, než jsem si představovala, že by mohlo být smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#241 1. 3. 2010 9:26

Blossom
Host

K příspěvku Graine: Pokud má někdo pocit, že jeho projevy lásky a projevy lásky jeho protějšku jsou natolik diametrálně odlišnéa neslučitelné, že "na to nemáte povahu, nejste toho schopni", zkrátka že byste se museli sami sebe duševně znásilňovat, abyste přistoupili na partnerův způsob projevů lásky, tak tam si myslím, že je lepší, když se takoví zcela zásadně odlišní partneři rozejdou.

#242 1. 3. 2010 9:38

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

ažké je to s telesným jazykom lásky, s nežnosami. Tam je to premáhanie asi hodne namáhavé. Ale nie nemožné, povedala by som. A verím ,že sa sčasti dá aj "nauči".

Brita

Není tady

#243 1. 3. 2010 10:40

Blossom
Host

Selima napsal(a):

ažké je to s telesným jazykom lásky, s nežnosami. Tam je to premáhanie asi hodne namáhavé. Ale nie nemožné, povedala by som. A verím ,že sa sčasti dá aj "nauči".

Tak to mᚠasi Selimo pravdu.
Mám kamarádku, která už od dětství nesnášela tělesný kontakt - když si ji prý jako dítě kdokoli třeba posadil na klín a chtěl ji pohladit, vykroutila se.
Na VŠ byla dlouho platonicky zamilovaná do spolužáka, strašně moc, a ten když pochopil, že se jí líbí, projevil zájem taky a začali spolu  chodit. No a krátce na to z toho má kamarádka tak podivně rychle vycouvala.Neodvážila jsem se jí ptát na detaily, ale spíš intuitivně jsem pochopila. že problém byl v její nechuti k něžnostem apod.

Ona dodnes žije sama, bez partnera a rodiny. Rozumím tomu tak, že to přemáhání bylo asi pro ni nemožné.

Prostě opravdu si myslím, že ve většině partnerství je možné se nějak na jazycích lásky sjednotit, sladit (tak jak píše Ronja).
Ale jsou i případy- extrémy nebo řekněme výjimky, kde to opravdu naučit nelze.

#244 1. 3. 2010 10:47

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Tak jsem o tom podumala na procházce a dospěla jsem k přesně stejnému závěru jako vy holky - že problém může nastat u dotekového "jazyka", zejména pokud ho má někdo v nadměrné míře a k tomu se přichomýtne partner takového typu jako popsala Bloss...Máme ale za to, že pokud jsou to takovéto vyhraněné extrémy, dost se to pozná už před případným chozením, já jsem teda hodně doteková a vidět to je smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#245 1. 3. 2010 11:22

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

K příspěvku Graine: Pokud má někdo pocit, že jeho projevy lásky a projevy lásky jeho protějšku jsou natolik diametrálně odlišnéa neslučitelné, že "na to nemáte povahu, nejste toho schopni", zkrátka že byste se museli sami sebe duševně znásilňovat, abyste přistoupili na partnerův způsob projevů lásky, tak tam si myslím, že je lepší, když se takoví zcela zásadně odlišní partneři rozejdou.

Děkuji za radu.
M. je ten dotýkový a slovně vyjadřovací se typ - ze mně by podobnou větu nevyrazili a doteky trpně přijímám, když to jinak nejde , abych vyloženě neurazila.

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#246 1. 3. 2010 11:59

majkafa
Host

Zjistila jsem, že u mě se to mění s partnerem. Celý život jsem si myslela, že nejsem dotyková a teď najednou jsem.

#247 1. 3. 2010 12:19

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

To je přesně bohužel moje parketa.
Dá se s tím taky něco udělat.
Můj chlap má potřebu tu a tam "pochovat" a něžnosti, dotyky atd. Já ne. Na mě nesmí nikdo sáhnou, i s masérkou jsem se sžívala měsíce..big_smile

Když mám náladu, tak jo, ale to je velmi málo. Přesto jsem s tím musela něco udělat. Tak ho třeba "chovám" tak, že si večer, vleže, na mě dá hlavu (jakože se ke mně stulí) a já si při tom čtu(už jsem si vypracovala bezvadnou metodu se dvěma polštáři). Takto to jde pro oba. Samozřejmě, že u všeho si nečtu! smile
Když jdu kolem něj, tak ho pohladím, nebo něco, vím, že je mu to příjemné a potřebuje to...a to mi jde dobře. Vím ale, že by ocenil živočišnější přístup, hm...to ano..sad ale to ze sebe nevykřešu.. Nezměnilo se to u mě - jako píše Majka - no budu doufat...big_smile

Není tady

#248 1. 3. 2010 12:21

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Grainne napsal(a):

Blossom napsal(a):

Děkuji za radu.
M. je ten dotýkový a slovně vyjadřovací se typ - ze mně by podobnou větu nevyrazili a doteky trpně přijímám, když to jinak nejde , abych vyloženě neurazila.

big_smile vím, že to asi není legrace, ...jsem podobná, ale dokážu to okecat i ukecat..big_smile

Není tady

#249 1. 3. 2010 13:38

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ja som naopak dotyková a cleý život si vyhžadávam dotykovcov, s bezdotykovým by som trpela ako v pôvodnej rodine... hmm a to teda budem radšej sama, prípadne so psom, a čaka na môjho Dotykového gloria . (Našastie ich je medzi chlapmi dos, je z čoho vybera stolt ).

Brita

Není tady

#250 1. 3. 2010 13:41

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Selima napsal(a):

Ja som naopak dotyková a cleý život si vyhžadávam dotykovcov, s bezdotykovým by som trpela ako v pôvodnej rodine... hmm a to teda budem radšej sama, prípadne so psom, a čaka na môjho Dotykového gloria . (Našastie ich je medzi chlapmi dos, je z čoho vybera stolt ).

To urcite. Ja mam zrovna takoveho. S pejskama jsem dotykova az prehnane .

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí