18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
U me byly nejhosi sluzby a pak darecky. Vubec jsem nechapala, jak muj muz muze vubec myslet na veci jako treba, ze nebude v pondeli doma, tak mi uz ve ctvrtek nachysta odpadky radeji do dvou pytlu, abych to nemela tezke, az je povlecu na ulici. Muj pristup v podobnych situacich byl: je dospely, poradi si. Muz nijak nedaval najevo, ze mu to vadi, tak co. Az za dlouho mi to zacalo vrtat hlavou, ze prece neni mozne, abych byla tak tupa. Tak jsem jednou pred svym odjezdem napekla chleba a zamrazila a presne jak pise Ronja, muz se cely zatetelil a ja taky, protoze jsem utrefila. Takova malickost a hned dvoji radost. Porad to neni muj prvni, ani druhy jazyk, ale postupne se ucim a stava se to pro mne taknejak prirozenejsi. Clovek si nema delat nasili, ale zas zkusit potesit toho druheho, i kdyz mi to nejde uplne samo, neni uplne od veci, si myslim.
Upravil(a) elena007 (23. 2. 2010 20:24)
Není tady
Děkuji za praktickou interpretaci 5 jazyků lásky. Taky jsem nevěděla, e existují i jazyky lásky a děti.
ViktorkaLove napsal(a):
Ronjo, mockrat jsem "tvuj a Chapmanuv" postreh cetla, zaujalo me to. Nikdy jsem o vyjadrovani lasky takovym ci makovym zpusobem nepremyslela... At je to jak chce, zda se mi, ze mam z kazdeho rozku trosku... Je to mozne?
Je. Muj muz mluvi vsemi peti jazyky docela plynule. Akorat se musim zeptat, jestli se nektery cilene ucil.
Není tady
Mne sa ale aj tak zdá, e niektorý proste prevauje... Tie poznám láskových polyglotov , ale zyvčajne sú tam nejaké prednostné priority... Inak, my sme sa s bývalým relatívne zhodli, aj keď - on nebol na darčeky a ja na slovné vyjadrenia. Ale vcelku to klapalo, no napriek tomu to nestačilo na záchranu vzahu... ktorý začal krípa inde. Take zasa samospasitežné to nie je.
Není tady
Kdyz se ted tak soustredim na to, jakymi recmi mluvili mi manzele..., hm, horce jsem zplakala
Není tady
Viktorko...řekla bych, e sis manelství (bývalá) velmi dobře zpracovala - vyhodnotila - li jsi je jako "tastná". To je přece perfektní (jako "perfektní podání" v drabě- pardon blbnu - včera jsem se účastnila tři draeb tak mi hrabe). Oceňuji, e ses tak upřímně otevřela. Děkuju.
Já to za sebe nemůu říct - "tastné". Řekla bych e bylo postavené na patném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manelství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci - take hodnotím také velmi kladně .
X jazyků lásky - mám zkuenost - e mu upřednostňuje dotykový typ lásky ( z mé zkuenosti nejvíce tento). Já dotykový typ nejsem - tak jak psala Sel myslím o mamince. To je můj kostlivec - bůhvíodkud...A to uznáte e je asi problém ...nebo nabízejí se problémy
A z mého hodnocení tohoto problému - pomůe mi jen jedno . Přistupovat ke vemu s láskou. Jako uvědomovat si ji co moná nejčastěji. A lásku vlastně ke vemu - to je můj lék. Zabiju dvě mouchy jednou ranou. udělám si dobře a udělám dobře druhému. Jakmile na to zapomenu je zle, začnu vylejzat "já" a moje potřeby. A druhá věc je pochvala. Ta dokáe divy. Můj m. nikdy nechválil a byl na to z nějakého zvlátního důvodu hrdý Dneska u to udělá - a jsem tomu ráda, protoe děti to od něj slyet prostě potřebovaly. I mě to potěí. Myslím, e to "opsal" ode mne. Je to "paáák "- kdo chodí na výcvik to zná - ertík
Upravil(a) Wiki (24. 2. 2010 11:40)
Není tady
elena007 napsal(a):
U me byly nejhosi sluzby a pak darecky. Vubec jsem nechapala, jak muj muz muze vubec myslet na veci jako treba, ze nebude v pondeli doma, tak mi uz ve ctvrtek nachysta odpadky radeji do dvou pytlu, abych to nemela tezke, az je povlecu na ulici. Muj pristup v podobnych situacich byl: je dospely, poradi si. Muz nijak nedaval najevo, ze mu to vadi, tak co. Az za dlouho mi to zacalo vrtat hlavou, ze prece neni mozne, abych byla tak tupa. Tak jsem jednou pred svym odjezdem napekla chleba a zamrazila a presne jak pise Ronja, muz se cely zatetelil a ja taky, protoze jsem utrefila. Takova malickost a hned dvoji radost. Porad to neni muj prvni, ani druhy jazyk, ale postupne se ucim a stava se to pro mne taknejak prirozenejsi. Clovek si nema delat nasili, ale zas zkusit potesit toho druheho, i kdyz mi to nejde uplne samo, neni uplne od veci, si myslim.
Ano, to je přesně ono..maličkost a hned dvojí radost - jojojo!
Není tady
Wiki, ja jsem "hodnotila kladne" NEJVICE kvuli detem, ktere jsem "dostala darem"...
Citim ted, mozna stejne, jako ty, ze: ..."Řekla bych e bylo postavené na patném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to (nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manelství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci ..."
... ale vzhledem k tem DETEM proste n e m o h u rict, ze by byly nestastne..., to fakt nemuzu!!!
Není tady
teď jsem si přečetla poslední dvě stránky........to bylo tak hezké....mě tak hladily po srdci.....hodně...moc mě postrčily dopředu......A mi nikdy neřekl miluji tě, mám tě rád......jednou v posteli.....ale to se nepočítá
ale nosí mi časopisy Lidé a země....a o cestování si povídáme hodiny....dává mi knihy o antice...vím, e je shání v antikvariátu nebo vyřazené z knihovny...jsou za pár korun.......včera jsme byli na krásné přednáce o Indii...připomínal mi to týden.....miluje mne........já si to tak hezky dala dohromady......a teď.....ty wogo, dnes bude superden......sluníčko u vykukuje
Upravil(a) vera (25. 2. 2010 7:50)
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Wiki, ja jsem "hodnotila kladne" NEJVICE kvuli detem, ktere jsem "dostala darem"...
Citim ted, mozna stejne, jako ty, ze: ..."Řekla bych e bylo postavené na patném základu a z mé strany bez lásky - ale nevěděla jsem to (nebo nepřipustila..). Ale to je dneska fuk, beru to manelství jako moje "probuzení" a potřebnou lekci ..."
... ale vzhledem k tem DETEM proste n e m o h u rict, ze by byly nestastne..., to fakt nemuzu!!!
Viktorko, já taky vím, e to bylo správně. U sebe. Bez toho prvního schodu by nebylo dalích - dcera, stěhování, potkání "správných" lidí, bydlení...atdatd. Take spokojenost.
A lekce jako prase !! a e jsem ji sakra potřebovala!!
Není tady
vera napsal(a):
teď jsem si přečetla poslední dvě stránky........to bylo tak hezké....mě tak hladily po srdci.....hodně...moc mě postrčily dopředu......A mi nikdy neřekl miluji tě, mám tě rád......jednou v posteli.....ale to se nepočítá
ale nosí mi časopisy Lidé a země....a o cestování si povídáme hodiny....dává mi knihy o antice...vím, e je shání v antikvariátu nebo vyřazené z knihovny...jsou za pár korun.......včera jsme byli na krásné přednáce o Indii...připomínal mi to týden.....miluje mne........já si to tak hezky dala dohromady......a teď.....ty wogo, dnes bude superden......sluníčko u vykukuje
ano, miluje - tak, jak umí ..
Není tady
Ronja napsal(a):
Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, e je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak moná opačné pořadí):
1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujitění typu "tobě to sluí "je mi s tebou dobře" "jsem rád, e jsme dnes spolu".
2. tělesný - dotyky, objetí, samozřejmě i sex
3. sluby - jak tu někdo psal "kadé ráno mi uvaří kafe, take vím, e mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větí věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleí na ceně, ale na tom, e někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.
No a Chapman tvrdí, e větina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Kdy máte kadý jiný, můete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby kadý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit pouívat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, e já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě straně dojme, kdy mi mu po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, e na mě myslel. Sama kdy chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, e mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj mu má sluby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Kdy jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho sluby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, e je "hodnej". A vadilo mi, e mě nemá asi moc rád, e mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Kdy mi pořádně docvaklo, e to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, kdy přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, kdy mi někdy přinese tu kytku, taky u se naučil ) Tak se omlouvám e jsem se rozkecala, ale přilo mi to k tématu
já to pouiju a budu tě s dovolením citovat. Budu roziřovat tvoji moudrost mezi prostý lid :-)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Ronja napsal(a):
Vanilko to je právě ten koncept 5 jazyků lásky od Chapmana, mě to kdysi dost pomohlo. V podstatě tvrdí, e je pět základních způsobů, jak vyjadřovat lásku (tahám to z hlavy, tak moná opačné pořadí):
1. verbální - jak přímo "miluji tě", tak třeba slovní ujitění typu "tobě to sluí "je mi s tebou dobře" "jsem rád, e jsme dnes spolu".
2. tělesný - dotyky, objetí, samozřejmě i sex
3. sluby - jak tu někdo psal "kadé ráno mi uvaří kafe, take vím, e mě má rád", tak to je přesně ono: drobné i větí věci, které děláme jeden pro druhého.
4. dárky - by třeba drobnosti, nezáleí na ceně, ale na tom, e někdo chále maličkosti, které od druhého dostává, jako vyjádření lásky
5. soustředěná pozornost - čas trávený spolu, společné aktivity, výlety, vyslechnutí jeden druhého.
No a Chapman tvrdí, e větina lidí má jeden, max. 2 dominantní jazyky a je dobrý vědět, jaký jazyk má tvůj partner. Kdy máte kadý jiný, můete si navzájem vyjadřovat lásku jak chcete, ale nebudete si pořádně rozumět, jakoby kadý mluvil na toho druhého cizím jazykem. Musíte se cíleně učit pouívat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku. Mě to třeba pomohlo v tom, e já mám (asi nějak od dětství) dárky jako jeden z primárních jazyků. Prostě mě straně dojme, kdy mi mu po cestě z práce utrhne u cesty kytku, bere mě to u srdce, vím, e na mě myslel. Sama kdy chci někomu udělat radost, tak taky první věc je, e mu něco dám...by nějakou blbost.
No a můj mu má sluby (ty já zase nemám vůbec). Fakt se o mě stará, vaří mi čaj, uklízí mi věci, chystá mi dokumenty do práce...ale ty dárky mu prostě ne a nejdou. Kdy jsme se vzali, vůbec jsem tyhle jeho sluby nebrala jako nějaký projev lásky, prostě jsem to brala tak, e je "hodnej". A vadilo mi, e mě nemá asi moc rád, e mu pořád něco nosím (a on chudák nevěděl co s těma krámama dělat) a on mi nikdy ani na valentýna blbou kytku. Kdy mi pořádně docvaklo, e to jeho vaření ranního čaje je zrovna tak stejný vyjádření lásky jako by byla koupě čokolády, jednak se mi ulevilo, a jednak jsem si začala dávat pozor, abych mu oplácela "jeho" jazykem. A fakt to funguje. Úplně vidím, jak se zatetelí, kdy přijde z práce a já mu udělám kakao a přinesu mu deku (asi jako mě jihne zrak, kdy mi někdy přinese tu kytku, taky u se naučil ) Tak se omlouvám e jsem se rozkecala, ale přilo mi to k tématuTohle je super návod, jak rozklíčovat některá manelská nedorozumění.
Jene bohuel jsou lidé, kteří i kdy si tu kníku přečtou zepředu dozadu a jetě dvakrát dokola, tak to stejně nepříjmou, protoe oni to chtějí TAKHLE a NE JINAK
Musíte se cíleně učit pouívat jazyk toho druhého, abyste oba od druhého cítili lásku
Ale kdy na to nemáte povahu , nejste toho schopni , tak tp přeci nejde ?
Není tady
Dá sa to aspoň občas skúsi, nie? A mylsím, e pri dobrej vôli sa dá nájs nejaký kompromis, aby boli spokojní obaja.
Není tady
Nico teda kdybych věděla, e to bude chtít zvěčnit, tak si na tom dám víc záleet
Grainne proč přesně by to nelo? Já nemám sluby jako přirozený jazyk lásky ale protoe vím, jak jsou pro manela důleité, uvařím mu kadý den večeři a přinesu mu ji na stůl kdy přijde z práce. Jde to.
Manel nemá dárky jako přirozený jazyk lásky, ale protoe ví, e to mám ráda, nasázel si do svého plánovacího kalendáře náhodně dvakrát třikrát měsíčně moje jméno a ví, e ten den má koupit kytku nebo čokoládu. Jde to.
Je to rozhodnutí, které děláme kadý den, protoe se máme rádi a chceme aby se ten druhý cítil dobře a milován. Já svůj manelský slib chápu přesně takto: nemůu slíbit, e budu vnitřně 24/7/365 cítit hlubokou lásku ke svému manelovi, ale můu se pořád chovat tak, jako bych ji cítila. A kdy se tak chová i on ke mě, je to manelství o moc hezčí, ne jsem si představovala, e by mohlo být
Není tady
K příspěvku Graine: Pokud má někdo pocit, e jeho projevy lásky a projevy lásky jeho protějku jsou natolik diametrálně odlinéa neslučitelné, e "na to nemáte povahu, nejste toho schopni", zkrátka e byste se museli sami sebe duevně znásilňovat, abyste přistoupili na partnerův způsob projevů lásky, tak tam si myslím, e je lepí, kdy se takoví zcela zásadně odliní partneři rozejdou.
aké je to s telesným jazykom lásky, s nenosami. Tam je to premáhanie asi hodne namáhavé. Ale nie nemoné, povedala by som. A verím ,e sa sčasti dá aj "nauči".
Není tady
Selima napsal(a):
aké je to s telesným jazykom lásky, s nenosami. Tam je to premáhanie asi hodne namáhavé. Ale nie nemoné, povedala by som. A verím ,e sa sčasti dá aj "nauči".
Tak to má asi Selimo pravdu.
Mám kamarádku, která u od dětství nesnáela tělesný kontakt - kdy si ji prý jako dítě kdokoli třeba posadil na klín a chtěl ji pohladit, vykroutila se.
Na V byla dlouho platonicky zamilovaná do spoluáka, straně moc, a ten kdy pochopil, e se jí líbí, projevil zájem taky a začali spolu chodit. No a krátce na to z toho má kamarádka tak podivně rychle vycouvala.Neodváila jsem se jí ptát na detaily, ale spí intuitivně jsem pochopila. e problém byl v její nechuti k něnostem apod.
Ona dodnes ije sama, bez partnera a rodiny. Rozumím tomu tak, e to přemáhání bylo asi pro ni nemoné.
Prostě opravdu si myslím, e ve větině partnerství je moné se nějak na jazycích lásky sjednotit, sladit (tak jak píe Ronja).
Ale jsou i případy- extrémy nebo řekněme výjimky, kde to opravdu naučit nelze.
Tak jsem o tom podumala na procházce a dospěla jsem k přesně stejnému závěru jako vy holky - e problém můe nastat u dotekového "jazyka", zejména pokud ho má někdo v nadměrné míře a k tomu se přichomýtne partner takového typu jako popsala Bloss...Máme ale za to, e pokud jsou to takovéto vyhraněné extrémy, dost se to pozná u před případným chozením, já jsem teda hodně doteková a vidět to je
Není tady
Blossom napsal(a):
K příspěvku Graine: Pokud má někdo pocit, e jeho projevy lásky a projevy lásky jeho protějku jsou natolik diametrálně odlinéa neslučitelné, e "na to nemáte povahu, nejste toho schopni", zkrátka e byste se museli sami sebe duevně znásilňovat, abyste přistoupili na partnerův způsob projevů lásky, tak tam si myslím, e je lepí, kdy se takoví zcela zásadně odliní partneři rozejdou.
Děkuji za radu.
M. je ten dotýkový a slovně vyjadřovací se typ - ze mně by podobnou větu nevyrazili a doteky trpně přijímám, kdy to jinak nejde , abych vyloeně neurazila.
Není tady
Zjistila jsem, e u mě se to mění s partnerem. Celý ivot jsem si myslela, e nejsem dotyková a teď najednou jsem.
Selima napsal(a):
To je přesně bohuel moje parketa.
Dá se s tím taky něco udělat.
Můj chlap má potřebu tu a tam "pochovat" a něnosti, dotyky atd. Já ne. Na mě nesmí nikdo sáhnou, i s masérkou jsem se sívala měsíce..
Kdy mám náladu, tak jo, ale to je velmi málo. Přesto jsem s tím musela něco udělat. Tak ho třeba "chovám" tak, e si večer, vlee, na mě dá hlavu (jakoe se ke mně stulí) a já si při tom čtu(u jsem si vypracovala bezvadnou metodu se dvěma poltáři). Takto to jde pro oba. Samozřejmě, e u veho si nečtu!
Kdy jdu kolem něj, tak ho pohladím, nebo něco, vím, e je mu to příjemné a potřebuje to...a to mi jde dobře. Vím ale, e by ocenil ivočinějí přístup, hm...to ano.. ale to ze sebe nevykřeu.. Nezměnilo se to u mě - jako píe Majka - no budu doufat...
Není tady
Grainne napsal(a):
Blossom napsal(a):
Děkuji za radu.
M. je ten dotýkový a slovně vyjadřovací se typ - ze mně by podobnou větu nevyrazili a doteky trpně přijímám, kdy to jinak nejde , abych vyloeně neurazila.
vím, e to asi není legrace, ...jsem podobná, ale dokáu to okecat i ukecat..
Není tady
Ja som naopak dotyková a cleý ivot si vyhžadávam dotykovcov, s bezdotykovým by som trpela ako v pôvodnej rodine... a to teda budem radej sama, prípadne so psom, a čaka na môjho Dotykového . (Naastie ich je medzi chlapmi dos, je z čoho vybera ).
Není tady
Selima napsal(a):
Ja som naopak dotyková a cleý ivot si vyhžadávam dotykovcov, s bezdotykovým by som trpela ako v pôvodnej rodine... a to teda budem radej sama, prípadne so psom, a čaka na môjho Dotykového . (Naastie ich je medzi chlapmi dos, je z čoho vybera ).
To urcite. Ja mam zrovna takoveho. S pejskama jsem dotykova az prehnane .
Není tady