|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Tedy to jsem skutecne necekal... Par velkomest v Evrope i USA jsem jiz projel, nadchl se vice ci mene jejich krasami ci mistnimi pametihodnostmi, koupil u toho par pohlednic a pak se chlubil pratelum, co jsem videl... Nedavno jsem byl v Rime ovsem - a to mesto me uplne dostalo... Vic, nez kterekoliv jine, vcetne Londynu a Parize... Nevim presne cim to je. Kazde mesto ma neco typickeho, neco cim se chlubi... O Rimu se rika, ze je to "vecne mesto"... Skutecne to z nej dycha. Tedy alepson na mne to dejchlo. Taky mozna ta spousta kostelu [zejmena baroknich], ktere jsou nadherne vyzdobeny. A kdyz jsem jich prolezl se svoji "barokni pruvodkyni" ;-) deset, tak jsem se citil uz "temer jako knez"... No a o tech proflaklych pamatkach jako Colloseum i Panteon zde ani nemluvim... K tomu kazda z tech starych ulicek v centru plnem palacu. Protoz e jsem tam byl na Silvestra shodou okolnosti, tak v kazdem z tech palacu bylo rozviceno, protoze jsou tam sidla statnich uradu a oni meli prave Silestrovske party vsichni - a tak z tmy ulic bylo videt kazetove ci malovane stropy renesancnich umelcu povetsine. Uzasne, co vam budu povidat.
No a musim rici, ze to, ze jsem videl Papeze na par metru ode mne, jak jsi z bocniho vchodu Baziliky Svateho Petra, kde prave skoncil slavnsostni msi "vyjel na Mecedesu k jeslickam pred ni za ucasti nejakych kardinalu a bodyguardu - byl z Rima asi ten nejposlednejsi zazitek... Urcite se tam vratim...
Ted bych ale podobne zavital napriklad do Florencie, Benatek ci Sienny... Kvuli umeni a architekture, co tam je. Ma nekdo nejake zkusenosti? Rad si je vyslechnu... [O Rime taky, ta chvilka co jsme tam byl byla urcite malo.] Tip na dobre ubytovani nebo jak se tam pohodlne dostat taky nemusi byt k zahozeni...
Upravil(a) Diego (28. 4. 2006 18:11)
Není tady
Pokud mohu doporučit, tak dálší město co pro mě je jako můj druhý domov je Venezie - Benátky. Můj manžel pochází zrovinka od tamtud a mohu říct, že když jsem poprve přijela a viděla tu krásu tu živelnost a vůbec tu architekturu, tak již vím kde bych chtěla na konci svého života pobývat. Ale to je pouze můj názor, někdo kdo třeba nemůže anebo spíše nesnese vodu, tak mu to město nic neřekne.
Není tady
Dalsi duvod pro mne, Jano, abych tam jel taky... Diky z adoporuceni... A co Florencie, tam jsi nebyla? Ta by mela byt jeste snad plnejsi slavnych umeleckych renesancnich del... Ale vlastne mozna ani ne, v Benatkach tvoril Tizian...
Není tady
Ahoj, jedeme služebně do Řía, potřebujeme dobrý tip na levné ubytování. Dík Majka
Jana napsal(a):
Pokud mohu doporučit, tak dálší město co pro mě je jako můj druhý domov je Venezie - Benátky.
Do Benátek jezdím každý rok. Jsou fantastický. A Řím a Florencie mě čeká už za 14 dní!!! 
Není tady
Benátky jsou nádherný, byla jsem tam 2x, nádhera je to k večeru, když se všude rozsvítí lampy.A krásný městečko kousek od Benátek je Chioggia, je to rybářský starý město. A San Marino stojí za výlet, ale celodenní.
Ale stejně pro mně je nejkrásnější město na světě Praha.
Není tady
Gabrielle napsal(a):
Jana napsal(a):
Pokud mohu doporučit, tak dálší město co pro mě je jako můj druhý domov je Venezie - Benátky.
Do Benátek jezdím každý rok. Jsou fantastický. A Řím a Florencie mě čeká už za 14 dní!!!
Das vedet pak Gabrielle, jak se Ti tam libilo a tak ?
Není tady
Diego napsal(a):
Gabrielle napsal(a):
Jana napsal(a):
Das vedet pak Gabrielle, jak se Ti tam libilo a tak ?
jasně 
Není tady
Všichni tady mluvíte o Benátkách krásně a já jsem tam byla jednou,v noci a je to můj nejotřesnější zážitek v životě.Nic horšího jsem opravdu nezažila.Vůbec se mi tam nelíbilo. Snažím se být objektivní a dívat se na důvody mých pocitů,ale toho otřesného zážitku se nemůžu zbavit. Nejvíce jsem byla naštvaná na špatné značení ulic a uliček. To je vrchol bezohlednosti vůči turistům.I s plánkem města s názvy ulic a uliček a mostů jsme bloudili, protože uliče nejsou označeny.Byla jsem v naprostém šoku v jakém špatném stavu je dobře polovina domů. Některé zatlučené prkny a měla jsem z toho pocit jakoby tudy prošla fronta. To vše umocněno tmou, zimou, přiznávám, že i mou únavou. Bude se vám to zdát směšné, ale i na pevné zemi jsem měla pocit, že se ta zem pode mnou houpe.Vím, nesmysl, ale já se toho nemohla zbavit. Chtěla bych věřit, že kdybych Benátky navštívila ve dne,že to bude lepší. Ale hned tak mě tam nikdo nedostane.
Uz se tesim, Gabrielle... :-)
Není tady
tak jak jsem slíbila, tak píšu. Z Říma jsem se vrátila včera a ještě ho mám plnou hlavu. Cestou tam jsem se ještě zastavila ve Florencii. Je naprosto úžasná. Ty domy, chrámy, galerie...
Na Řím jsem měla jen dva dny. Byla jsem ušoupaná jako pětník, ale musím říct, že mám základ Říma v malíčku
Jen mi dost vadily ty šílené davy lidí. Hlavně ve VAtikánských muzeích, kde človek postupuje husím pochodem v davu a nemá možnost se někde zastavit a kochat. Sixtinská kaple mi vyrazila dech, na vlastní oči je to přece jen něco jiného než v knize. A Michelangelova Pieta a nebo Mojžíš u Sv. Petra v řetězech... nádhera. A večer - osvětlené impozantní Koloseum, uličky, hospůdky a skvělé špagety.
Do Říma se určitě vrátím, abych to, co jsem jen prolítla, mohla prozkoumat podrobně a nespěchat.
Takže - Diego - plný souhlas s tvým názorem.
Není tady
To mam radost, Gabrielle, mluvis mi z duse... Taky se tam do Rima jeste chci vratit. Navic, ja jsem az takovej "nefrontovej bojovnik", z e kdyz vidim dav [na rohlik, banany nebo fresku, ci na ulici jen] tak zdrham... Takze si tam budu muset dojit az tam ta fronta nebude, to tedy nevim, jak zaridim, protoze je ve Vatikanu vzdy... ;-(
No a Florencie me jeste ceka tedy... Byla jsi v Gallerie Uffizi? Nebo co se Ti nejvic libilo ve Florenici vubec?
Není tady

- veľa som toho neprešla , ale pre mňa zatiaľ naj je Venezia, jednoznačne, húpanie naozaj cítiť skoro aj na dlaždiciach, to je more, voda, mesto vo vode, všetko tam je prirodzené, len jedna vec-von tie nákladné prístavy či čo to tam bolo /závod, prístav či fabrika / menej turistov, predaj blbostí, a bolo by to dokonalé, nechápem, že to tam niekto už nezakáže
, takto si musím selektívne vymazávať za jazdy obraz a chuť,
ale tá chuť, ktorú človek cíti, energia ľudí, ktorú tam nechali, plus vodný živel pod nohami, pod postelou, v dome, cítiť ako dýcha more
,
Není tady
Diego napsal(a):
To mam radost, Gabrielle, mluvis mi z duse... Taky se tam do Rima jeste chci vratit. Navic, ja jsem az takovej "nefrontovej bojovnik", z e kdyz vidim dav [na rohlik, banany nebo fresku, ci na ulici jen] tak zdrham... Takze si tam budu muset dojit az tam ta fronta nebude, to tedy nevim, jak zaridim, protoze je ve Vatikanu vzdy... ;-(
No a Florencie me jeste ceka tedy... Byla jsi v Gallerie Uffizi? Nebo co se Ti nejvic libilo ve Florenici vubec?
Uffizi jsem nemohla přece vynechat! Ale jestli tam půjdeš, je dobrý naběhnout tam hned po ránu, protože fronta tam taky narůstá závratnou rychlostí. Pouští tam po skupinkách, takže to jde dost pomalu. Čekala jsem tam hodinu a to ta fronta nebyla ani nijak dlouhá. Asi nejvíc času jsem strávila v expozici Botticeliho - zírala jsem na Zrození Venuše nebo Alegorii jara. Takhle zblízka jsou fantastický. Samozřejmě jsem se pídila po Michelangelově Svaté rodině a Rembrandtovi a Goyovi a Giottovi a Veronesovi atd... prostě ráj.
Jinak Florencie má kouzlo. Ty domy, paláce, chrámy - nejvíc mě dostala Santa Maria Del Fiore - vyšplhala jsem se až nahoru na kopuli... A kostel Santa Croce... a michelangelova hrobka... a hrobka Medicejskách... aaa
a vůbec.
ve Florencii máš prostě pocit, že Michelangelo zrovna zašel někam za roh a Lorenzo Medici - Velkolepý se nan tebe dívá z okna paláce.
Upravil(a) Gabrielle (11. 5. 2006 16:25)
Není tady
Diego !
Do Florencie musíš. Neznám krásnější město. Je to tam památka na památce... Jeden dům krásnější než druhej. Já nejsem ten člověk, co chodí po známých místech, takže si udělám trasu a objevuju. Tam se nezastavíš. Nevydechneš... Zamilovala jsem se. Já se tam asi přestěhuju. Je to super a "florenština", to je přízvuk. Je tam úžasná atmosféra. I když zapadneš do obyčnejho kostelíka objevíš něco úžasnýho.A třeba Santa Croce, Palazzo Vecchio... /úžasný jsou ty úzký ulice a auta maj často sklopený zrcátka, aby se protáhly./ Ale v Římě jsem byla 3 dny a to bylo teda setsakramentsky málo... ale je to něco jinýho. Řím je věčné město a mám pocit, že nekončící město, stašně obrovský a prostor.. Florencie to je detail. Chlapy co znám mají raděj Řím, ale u mě vyhrává Florencie...
Benátky jsou super a prťavý... tam jsem byla 3x.
A všechny bávalý signorie jsou boží... Verona, Mantova, Piacenza, Siena... Města papežskýho státu jsou za trochu jiný... A Assisi... tam musím...
Upravil(a) host eska (1. 6. 2006 1:34)

Není tady
Ja zase doporucuji Benatky..nadhera.. a nemusis byt romantik..coz ja nejsem....ale je nezapomenutelne sedet na Gondole,pozorovat deni kolem sebe a uzivat slunicka...vodni taxi smer letiste apod..zboznuju Benatky:)
Rim a Florencie....NADHERA...socha Davida:)..hromada leseni;) hehehe..asi jsem tam byla ve spatny den;) ale i tak ...krasa
jeste doporucuju ostrov Capri...to bych si dokazala predstavit tam zit:)
Není tady
Musím říct, že přesně takhle jsem unešená z Říma já 
Vloni jsme se vypravily s mamkou a jednou nejmenovanou CK busem do Říma na 5 dní (jenže z toho 48 hodin jen v autobuse...brrrrr...) Bylo to báječný, skoro jsme boty prošoupaly, viděly taky téměř vše z toho nejpodstatnějšího a po návartu bylo jasné, že jsme tam nebyly naposled.
Letos jsme si s předstihem zajednaly ubytování, koupily letenky a vypravily se tam na týden. Bylo to opět báječnééééé, skvěléééééé, nádhernééééé - vzhledem k tomu, že už jsme měly spoustu věcí projitých, tak jsme měly čas i na ne tak známé a o to krásnější místa, kde jsme téměř nepotkaly živáčka.
Prošly jsme zachovaný kus "silnice" Via Appia, byly jsme asi v padesáti různých kostelích, na Palatinu, v Caracallových lázních - atd... atd...
Všem doporučuji, opravdu všechny cesty vedou do Říma. A já doufám, že jsem tam nebyla naposled 
Není tady