Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#201 29. 1. 2010 16:26

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Alternativní způsoby života

Definitiv napsal(a):

Jinak příklad super, bohužel bych řekla, že na tuto diskuzi zcela neaplikovatelné, nenašroubuju to na to, ať to zkouším z jakékoliv strany.

Vztáhnout to na celý národ, neřku-li populaci, je podle mě dost nereálné.

Souhlasim.  smile

Ten priklad jako pokus dobry (to bylo jasne ze tu padne lol ),ale osobne mam za to, ze i kdyz ho osobne chapu (a verim ze i vsichni ostatni) nelze ho podle mne pouzit.  Lidske vedomi ma sice schopnost kvantoveho skoku(obrovsky potencial),presto ale ne kazdy je uz pripraven,schopen sve vedomi (popostrcit) probudit tim onim klak!....jako kdyz jen prehodis vyhybku.    smile

Az teprve tehdy az se seskupi nezadrzitelny masy pripravenych pak se to stane. Podle mne neni stale prava chvile.

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#202 29. 1. 2010 16:40

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

Daphné napsal(a):

Bloss, pro někoho jsou to iluze, utopie a neuskutečnitelné věci, případně sny, do kterých nemá cenu se pouštět. A někdo to jde zkusit. Kdo z nich, myslíš, způsobí pokrok, třeba jen o krůček?

Zkusit. Jeste neznamena udelat.

Jasne ,vzdyt proc to nezkusit,pokud je o realizaci hluboce presvedcen.

Pokrok nastava v okamziku kdy je ta ci ona myslenka,predstava,utopie jiz realizovana.  Muj nazor smile

Ať už se to týká čehokoliv, ne jen pouze realizace Sklenářky smile. Krásně a prostě řečeno, Hir tummenupp

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#203 29. 1. 2010 16:51

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

jeden takový běžně  velký rodinný domek stojí asi 6 a půl milionu...

big_smile big_smile Prosím??? Tak to by chtělo mít jiné výdělky, než alternativní big_smile big_smile
To jsou sááákryš haciendy, ne? big_smile

Hirondel, naprostý souhlas.

Není tady

#204 29. 1. 2010 16:55

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

No a já si myslím, že pokrok nastává ve chvíli (ale raději použiju výraz "změna") kdy někdo začne přemejšlet jinak a kdy to "jinak" nalézá podhoubí - čili myšlenky příbuzné. Poněvadž na počátku je slovo - ne cihla wink
Holky...zadejte si do vyhledávače cokoli jako "solární vytápění, kořenové čističky, alternativní domy, hliněné, slaměné, pasivní domy...." Budete mít co dělat tejden, než to jen pozotvíráte.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#205 29. 1. 2010 17:00

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

"Ať už se to týká čehokoliv, ne jen pouze realizace Sklenářky smile "   big_smile  stolt

Nastane zmena.  smile

Není tady

#206 29. 1. 2010 17:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

lupina montana napsal(a):

No a já si myslím, že pokrok nastává ve chvíli (ale raději použiju výraz "změna") kdy někdo začne přemejšlet jinak a kdy to "jinak" nalézá podhoubí - čili myšlenky příbuzné. Poněvadž na počátku je slovo - ne cihla wink
Holky...zadejte si do vyhledávače cokoli jako "solární vytápění, kořenové čističky, alternativní domy, hliněné, slaměné, pasivní domy...." Budete mít co dělat tejden, než to jen pozotvíráte.

Já si myslím, že pokud jen jeden jediný člověk začne přemýšlet jinak, než všichni ostatní, je to pokrok. A je jedno, zda své myšlenky zrealizuje, nebo uvízně někde v bahně... Vždycky se najde zase někdo další, kdo se poučí (tudíž ani to "uvíznutí" nebylo zbytečné) a řekne si: Aha, tak tudy ne, tudy cesta nevede, zkusím to tedy jinudy smile
Někdo do cíle dojde VŽDYCKY a pak to fofrem poposune celý smile

Vhodný dům se dá pochopitelně pořídit i za mnohem méně peněz, než zde bylo uvedeno, stačí jen hledat a hlavně CHTÍT.
Někdo chce jen tvrdit, že to nejde, fungovat nebude, bla bla.
Někdo věří, že to jde a fungovat bude bla bla.

Já bych obě strany nechala, ať si věří čemu chtějí a podle toho to zkouší a nebo nezkouší.
Je to přece na každém jednom smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#207 29. 1. 2010 17:10

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Ahoj ochrance lupino.  wink  Tebe jsem tu nevidela ani nepamatuju. Jak se mas?
(omluva za tuhle vyhybku)

Není tady

#208 29. 1. 2010 17:23

Blossom
Host

Tercila napsal(a):

big_smile big_smile Prosím??? Tak to by chtělo mít jiné výdělky, než alternativní big_smile big_smile

Právě že to žádné haciendy nejsou. Zvenčí docela hezké, úplně běžně veliké rodinné domky, příjemně vypadající, žádné kolosy. Na střeše sluneční kolektory,okna a dveře speciální, aby neuniklo teplo ( myslím že trojitá ale nejsem si jistá), uvnitř nějaká ta řízená rekuperace tepla, samozřejmě excelentní zateplení.
Prostě využití všech těch nejnovějších technologií. A ty jsou bohužel drahé, tedy na pořizovací cenu určitě.

Samozřejmě, že jsou i expedimenty, jak bydlet "v souladu s přírodou" a mnohem levněji. Například jsem viděla reportáž právě o těch hliněných jurtách. Zajímavé, ale mě přišla příšerná ta igelitová plachta na střeše, která to přikrývala. Takže - alternativní a asi i levné, ale mě právě to spojení hlína - igelit přišlo hrozné. V tom bych bydlet tedy nechtěla. Ale možná by mohly být zajímavé domy z balíků slámy, o tom jsem četla. ale tam bych se asi bála, že nějaký blbec venku škrtne sirkou, a nebo že to třeba prožerou chodbičkami myšli.
Takže - zajímá mě to, ale zatím mi všechny nabízené alternativy bydlení nesedly a docela ráda zůstávám v normálním "konzumním" ( lol ) domě...

Upravil(a) Blossom (29. 1. 2010 17:25)

#209 29. 1. 2010 17:36

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

" Já si myslím, že pokud jen jeden jediný člověk začne přemýšlet jinak, než všichni ostatní, je to pokrok.   A je jedno, zda své myšlenky zrealizuje........."

Tohle bych naopak podle sebe pokrokem jeste nenazyvala ( pokrok-v tom slova smyslu -ze uz je zrealizovano)

Zmena je hnaci silou k pokroku. Zmena -ta hnaci sila je jako krok za krokem k necemu co jeste neni hotovo -udelano-zrealizovano . Takhle se to da rict taky.

Jeden clovek v cili jeste nezarucuje, ze to fofrem poposune cely. 

Rikam ze beh sveta nelze znasilnit.  Myslela jsem si ze to vis dobre. Ja jsem o tom presvedcena,ze to fofrem nejde jak uz jsem psala (potencial vedomi).

Není tady

#210 29. 1. 2010 17:41

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Hironde, já ti tvoje přesvědčení ale vůbec neberu.

Není tady

#211 29. 1. 2010 17:45

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Bydleni v pribytku ze slamy je fajn tam kde jsou k tomu podminky - napr. relativni teplo a sucho. Ale tady, v CR? Ted je tu pod nulou, bydlim v kamennem dome (stredoveky kamen!) a u oken je rosa a mirna plisen. V tom pribytku co si postavil Dusek musi ta hlina z ktere ma udelane steny, nejakym zpusobem pracovat. V clanku se psalo, ze se na hlinenych stenach vytvorila plisen a ze je potreba hodne vetrat.
Podle me se napr. rakos a hlina hodi do jinych zemepisnych sirek nez je Ceska republika. Osobne bych radeji volila drevo. Ovsem nekde na jihu, klidne rakos. smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#212 29. 1. 2010 17:49

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Pandorraa napsal(a):

Já si myslím, že pokud jen jeden jediný člověk začne přemýšlet jinak, než všichni ostatní, je to pokrok. A je jedno, zda své myšlenky zrealizuje, nebo uvízně někde v bahně... Vždycky se najde zase někdo další, kdo se poučí (tudíž ani to "uvíznutí" nebylo zbytečné) a řekne si: Aha, tak tudy ne, tudy cesta nevede, zkusím to tedy jinudy smile

Trdíš, že do cíle někdo dojde vždycky, ovšem pár vět předtím zas že někdo uvízne v v bahně - to bys na ten svůj "fofr posun" měla mít tedy nějaký časový limnit, ne? Jako třeba pět lidí v bahně a pak už ten skok? Nebo jak va

Jistě že někdo do cíle dojde vždy - ale před ním stojíé celá řada těch, kteří to taky zkoušeli a neuspěli. Takže jak? Těm chybělo to CVAK, zatímco poslední ho měl? Nemyslím.
Já mám za to, že k pokroku katastrofální akce přispívají, ale nejsou nezbytné (pokud to vztahujeme na oblíbené revoluce). Ono, když se něco snaží násilím urychlit, tak tím spíš nějaká katastrofa nastane (jak už jsem zmiňovala).
Dle mě má všechno svůj čas a když čas nazraje, věci přijdou.
Měla jsem za to, že ty jako duchovní rádce (je to tak? nevím jak tě označit), to máš podobně. Že nelze věci lámat přes koleno. Ale asi to máš jinak a věci lámat lze. Je ovšem otázkou, kolik taková zlomená věc potom vydrží.

A souhlas s Hirondel - běh světa nelze znásilnit stolt

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#213 29. 1. 2010 17:59

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Někdo do cíle dojde VŽDYCKY a pak to fofrem poposune celý

Ja si myslim, ze do cile muze dojit kazdy, ale ne kazdy je k tomu prave TED v tuto chvili pripraven. To ale nevadi, zitra tomu muze byt jinak. Cokoliv posouvat nekam znamena, podle me, s tim manipulovat, menit prirozeny prubeh. Taky si myslim, ze cokoliv co jde proti prirozenosti prodluzuje vzdalenost k cili (vzdaluje se od nej).

Není tady

#214 29. 1. 2010 18:04

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

Hironde, já ti tvoje přesvědčení ale vůbec neberu.

Nevpominam si ze bych Ti psala neco o tom, aby jsi me nebrala moje presvedceni.

Není tady

#215 29. 1. 2010 18:10

Blossom
Host

Mě jako momentálně nejlepší, řekněme alternativní (rozuměj nekonzumní a  k přírodě šetrný) způsob bydlení a života přijde to, co udělal můj oblíbený dokumentarista pan Špáta (bohužel on už nežije, ale přečtěte si jeho knížky - skvělýýýý!): Po skončení aktivního pracovního života se odstěhoval do nějaké chalupy na venkov. A najednou zjistil, že fůru věcí nepotřebuje. Že skoro nic neutratí. nechodí denně kolem lákavých výkladů nabízejících fůru (často zbytečných) věcí, k jídlu má rád hodně brambory s tvarohem, jednoduchá jídla, a tak trochu co dům a zahrada dá, no a protože už nemusel do práce, většinu času mu stačilo jedno - domácí oblečení......
Že najednou na tom venkově zažíval víc to "být" než "mít", a užíval si to.

Bohužel, takto se odpojit od nešvarů civilizace a žít šetrně k přírodě se dost dobře dá plně  třeba až v důchodu.
(Když má člověk alespoň to své minimum (důchod) jisté a už nikoho neživí, nikdo na něm není závislý.

Upravil(a) Blossom (29. 1. 2010 18:12)

#216 29. 1. 2010 18:26

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

mariposa napsal(a):

Bydleni v pribytku ze slamy je fajn tam kde jsou k tomu podminky - napr. relativni teplo a sucho. Ale tady, v CR? Ted je tu pod nulou, bydlim v kamennem dome (stredoveky kamen!) a u oken je rosa a mirna plisen. V tom pribytku co si postavil Dusek musi ta hlina z ktere ma udelane steny, nejakym zpusobem pracovat. V clanku se psalo, ze se na hlinenych stenach vytvorila plisen a ze je potreba hodne vetrat.
Podle me se napr. rakos a hlina hodi do jinych zemepisnych sirek nez je Ceska republika. Osobne bych radeji volila drevo. Ovsem nekde na jihu, klidne rakos. smile

Mariposo,a co došky? Kdysi nejobvyklejší střešní krytina. Jsou ze slámy, ale můžou být z i rákosu nebo orobince. Ostatně domy s doškovou střechou jsou v kraji, kde hodně prší, v Anglii. A asi i bez problémů.

Není tady

#217 29. 1. 2010 20:18

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

agewa napsal(a):

Daphné napsal(a):

Kaštanka napsal(a):

Projekt ZONY REMIX, který zde realizujeme je projektem ekologického společenství, energeticky a ekonomicky nezávislého, svobodného místa pro život
Pan, jak energeticky nezávislého? smile
... využívat alternativní energetická řešení, permakulturní principy v hospodaření s půdou, přírodní materiály při rekonstrukcích, ekonomické modely založené na spolupráci a sdílení..... Jak dalece tedy nebýt závislí na současných možnostech civilizace? viz používání PC (webovky?) postupně obživu všem členům přímo v místě.   ....centrum s ubytovací kapacitou, určené pro setkávání, relaxační, meditační a vzdělávací pobyty - to si  umím představit,že bude fungovat, ale obživa? smile Málokdo je schopen se vzdát současných výdobytků civilizace, bo se Kaštanka snad mýlí ?  storstark

O ZONĚ REMIX nic nevím, ale umím si představit snahu nebýt závislý na elektřině od čezu. Já jsem laik, ale malá vodní, fotovoltaická el. nebo vrtule by případnou vlastní spotřebu možná pokryly.Pokud mají velký pozemek a chystají se na permakulturní hospodaření s půdou, pak by to skutečně mohlo postupně znamenat soběstačnost, bo jsou to většinou vegani a vegetariáni. Existuje jedno alpské údolí, kde jistý pán permakulturně hospodaří už asi padesát let, jezdí se tam pro nápady, okouknout a učit se. Taky v Anglii je myslím několik ohnisek permazahradních lidí, a ti všichni si předávají poznatky. Existuje plno vychytávek, jak lapat a využívat teplo, například. Já to znám jen zdálky, ale líbí se mi to. Není potřeba se vzdávat výdobytků civilizace, net je například hodně důležitý, není to o návratu do jeskyní a na stromy. Navíc většinou chodí do práce, takže auto, PHM a podobně bez problémů. smile

to je pravda, ovšem zatím platí, že všechny (nebo naprostá většina) tyto alternativy stojí hodně peněz.

snaha je jedna věc, skutek druhá,s nezávislostí na elektřině to je známá věc, ale taky problematická. Ty výrobky, co by většinou používali, budou z  civilizačního řetězce. Nebyli by tedy nezávislí.
Já o Zoně remix vím pouze to, co jsem přečetla v odkazu od Pan, kdo jsou a že chystají projekt na Sklenářce. smile

Není tady

#218 29. 1. 2010 21:54

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Bydleni v pribytku ze slamy je fajn tam kde jsou k tomu podminky - napr. relativni teplo a sucho. Ale tady, v CR?  smile

http://www.xixao.eu/index.php?option=co … mp;catid=3
http://www.rigi.cz/index.php?typ=RIA&showid=43
http://www.baobaby.org/slameny-dum-v-hostisove/
http://bydleni.idnes.cz/rodinny-dum-zvl … stavba_web

vawink

Není tady

#219 29. 1. 2010 21:56

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Není tady

#220 29. 1. 2010 21:59

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

Mě jako momentálně nejlepší, řekněme alternativní (rozuměj nekonzumní a  k přírodě šetrný) způsob bydlení a života přijde to, co udělal můj oblíbený dokumentarista pan Špáta (bohužel on už nežije, ale přečtěte si jeho knížky - skvělýýýý!): Po skončení aktivního pracovního života se odstěhoval do nějaké chalupy na venkov. A najednou zjistil, že fůru věcí nepotřebuje. Že skoro nic neutratí. nechodí denně kolem lákavých výkladů nabízejících fůru (často zbytečných) věcí, k jídlu má rád hodně brambory s tvarohem, jednoduchá jídla, a tak trochu co dům a zahrada dá, no a protože už nemusel do práce, většinu času mu stačilo jedno - domácí oblečení......

Bloss, na to nemusíš být v důchodu - stačí pracovat doma. Ostatně - dojíždění do práce považuju momentálně za nejpitomější a nejneekologičtější aspekt naší civilizace usch

Není tady

#221 29. 1. 2010 22:19

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Pandorraa napsal(a):

Sama jsem přesvědčení, že je jen otázkou několika desítek možná jen už několika let, kdy to, co dnes považujeme za nemožné, bude naprosto běžné.

co konkrétně smile

Není tady

#222 29. 1. 2010 22:30

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Blossom napsal(a):

Tercila napsal(a):

Právě že to žádné haciendy nejsou. Zvenčí docela hezké, úplně běžně veliké rodinné domky, příjemně vypadající, žádné kolosy. Na střeše sluneční kolektory,okna a dveře speciální, aby neuniklo teplo ( myslím že trojitá ale nejsem si jistá), uvnitř nějaká ta řízená rekuperace tepla, samozřejmě excelentní zateplení.
Prostě využití všech těch nejnovějších technologií.
A ty jsou bohužel drahé, tedy na pořizovací cenu určitě.

ouvej, ouvej, to muselo být zplodin při výrobě těch kolektorů, speciálních dveří a oken, zateplení atd, abychom tu měli úpo*né ekologické domky lol
kdepak, tudy cesta nevede wink

Není tady

#223 30. 1. 2010 7:20

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Kaštanka napsal(a):

ouvej, ouvej, to muselo být zplodin při výrobě těch kolektorů, speciálních dveří a oken, zateplení atd, abychom tu měli úpo*né ekologické domky lol
kdepak, tudy cesta nevede wink

Kaštanko, já nevím, kudy cesta povede. Lidé si možnosti stále "osahávají", experimentují a zkoušejí. Už jen z odkazů Lupiny je znát, jak různorodě.
Ale i tak je myslím lepší páchat zplodiny na výrobu podobných zařízení, než na stále nové zbytnosti, kterými nás výrobci a prodejci zavalují.

Není tady

#224 30. 1. 2010 8:57

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

mariposa napsal(a):

Daphné napsal(a):

Existuje plno vychytávek, jak lapat a využívat teplo, například.

Jo, třeba jako odstěhovat se do Nigeru lol Alterntiva jako prase!

hjarta Juuu, to by se mi tuuuze libilo! hjarta  Jsem taky alternativni? A klidne bych spavala na strome, pokud to teda jde...

Není tady

#225 30. 1. 2010 9:16

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Definitiv napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Trdíš, že do cíle někdo dojde vždycky, ovšem pár vět předtím zas že někdo uvízne v v bahně - to bys na ten svůj "fofr posun" měla mít tedy nějaký časový limnit, ne? Jako třeba pět lidí v bahně a pak už ten skok? Nebo jak va

Jistě že někdo do cíle dojde vždy - ale před ním stojíé celá řada těch, kteří to taky zkoušeli a neuspěli. Takže jak? Těm chybělo to CVAK, zatímco poslední ho měl? Nemyslím.
Já mám za to, že k pokroku katastrofální akce přispívají, ale nejsou nezbytné (pokud to vztahujeme na oblíbené revoluce). Ono, když se něco snaží násilím urychlit, tak tím spíš nějaká katastrofa nastane (jak už jsem zmiňovala).
Dle mě má všechno svůj čas a když čas nazraje, věci přijdou.
Měla jsem za to, že ty jako duchovní rádce (je to tak? nevím jak tě označit), to máš podobně. Že nelze věci lámat přes koleno. Ale asi to máš jinak a věci lámat lze. Je ovšem otázkou, kolik taková zlomená věc potom vydrží.

A souhlas s Hirondel - běh světa nelze znásilnit stolt

Definitiv, je mi líto, že máš pocit, že ti tvůj názor beru. Klidně si ho nech.
Nepotřebuji ti nic vysvětlovat ani tě přesvědčovat.
Mysli si, co chceš a užij si to smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí