|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Tercila napsal(a):
Blossom, nepíšeš
.
Pandorraa tady na tomhle vlákně totiž něco nezvládla. Bere si příliš osobně něco, co jsem např. já považovala za pouhou anketní otázku. Asi jako bych sem mrskla fotku baráku a zeptala se: co na to říkáte? A čekala, že mi všichni pošlou tohle.
Pandoře asi nešlo o obyčejný náhled kohokoliv ze čtenářů babinetu na ty "komunitní" stránky. V tom bude zřejmě něco jiného. Buď osobní zájem na téhle alternativě nebo pouhá neschopnost akceptovat náhledy jiné, než zrovna očekává.
Ale to ničemu nevadí, každý jsme nějaký.A o nic nejde.
Něco si někdy můžeme třeba dovysvětlit, a na něco se při tom kafču u monitoru vykašleme, no ne?
a to je ono Tercilo,se přece nedá odporovat namyšlené paní učce,ni?
příspěvek upraven moderátorem
Není tady
Blossom napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Blos,
pokud jde o zábavu, tak to jsme dvě.
Ty máš totiž zcela evidentní a dlouhodobý problém nikoliv s aleternativním způsobem života, ale se mnou. Z toho si ale nic nedělej, já každého nedostatečně sebevědomého tvora vykolejím.
Pak je samozřejmě nucen dělat to, co děláš ty:
zcela od věci, mimo mísu a nepřekvapivě, pokud já tu napíšu, že tráva je zelená, budeš jistojistě hlásat, že je fialově čtverečkovaná s modrými puntíky
Na to já pochopitelně mohu odpovědět jediné: áááno aj takhle mohou trávu vnímat barvoslepí lidé
Problém? S tebou? Pan, nepřeceňuj se...
Ale je fakt, že tvé příspěvky docela ráda sleduju. Dokonce se občas i v něčem shodneme - např. myslím asi včera na vlákně Milovat dva muže, v tu samou minutu jsme napsaly jinými slovy to samé.
Ale to je spíš výjimka. Většinou máme názor diametrálně odlišný. Ale kdykoli s tebou někdo v něčem nesouhlasí, a nedejbožesi dovolí ti nepřikyvovat a dokonce oponovat (nejen já, ale kdokoli jiný), tvé ego to nezvládne, a okamžitě sklouzáváš do roztomilých úsměvných formulací typu: Z toho si nic nedělej, já každého nedostatečně sebevědomého tvora vykolejím.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pan, uznávám, že jsi pro mě velká učitelka: V těchto tvých výpadech totiž s pobavením studuju principy manipulace, dogmatičnosti a překrucování faktů. V tom jsi mistr.
Jsi pro mě tedy takový trenažér nacvičování argumentace a slovních sporů s lidmi, kteří se snaží své oponenty napadnout a nějak zasáhnout. To se ůže v životě hodit.![]()
No vidíš, a mám to tady dokonce zadarmoA navíc zábavnou formou. Dík, Pan!
![]()
Pardon ostatním za. I když, ono to zas tolik off topic možná není...
Příspěvek upraven moderátorem
Není tady
Tak nejdřív se vyjádřím k tématu "Sklenářka".
Za prvé bych ho striktně oddělila od tématu alternativní bydlení, protože v tuhle chvíli nemá s alternativním bydlením (co se nízkoenergetických, zelených, pasivních a jiných domů týče) absolutně nic společného. Alternativnímu bydlení ve smyslu úspory fandím všemi deseti, ne vždy je ovšem realizace tak "neuvěřitellně jednoduchá" jak se všude prezentuje.
Co se Sklenářky samotné týče, určitě by mě nadchla před deseti, možná i před pěti lety. To jsem si totiž myslela, že pokud chce být člověk "alternativní", musí pro to dělat něc zvláštního, co ostatní nedělají (být vegan, squattovat, zachraňovat velryby, atd.). Naštěstí (pro mě) jsem pochopila, že alternativnost nespočívá v tom kde, s kým a za kolik budu bydlet, ale v tom co cítím. Takže z mého současného pohledu, je takovéhle vymezování pro mě nepředstavitelné a skoro až škodlivé. Protože se tam může vyskytnout někdo, kdo nebude dostatečně free na to aby snesl pobíhající zvíře (nejedl maso, vajíčka, oblékal se jen do konopí, nepůjčil ženu, atd.) a ve snaze dokázat si, že alternativní je, to bude lámat přes koleno. Zvlášť u mladých lidí je tohle hodně častý jev. Aby okolí dokázaly, jak úžasně přírodní jsou, dělají to, co vlastně vůbec nechtějí.
Ohledně diskutovaného "žebrání". Když dávám sponzorský dar, tak za něj něco očekávám. A nevím o nikom, kdo by neočekával. Tak to prostě je. Sponzorský dar mi přinese reklamu, nové kontakty, zvýhodnění v určitých oblastech - zkrátka profit. Nějak si nedokážu představit, že takováhle alternativní společnost by žádalá nás konzumenty o dary...a ani nevím, co my bychom z nich měly. (Jedna jediná možnost, jak bych něčím přispěla, je psí útulek. A to nejsem žádná držgrešle, ráda věnuji, daruji... ale tam, kde je to třeba.)
Tím jsem chtěla říct že jejich žádost o přispění rozhodně nemůžu porovnat se sponzorským darem (jak se snažila nadhodit Pandora)
A tohle si bohužel neodpustím.
Hodně jsem si užívala chvíle kdy se Pandorra nezjevovala, ale evidentně jinde není tak veselo, tak si přichází rozdmýchat ohně a následně chladit žáhu 
Upřímně, už mě to docela prdí. Naprosto nechápu, co se Pandora snaží vytvářet za hodnoty. Její položení otázky, které jasně vybízí k tomu, abychom se vyjádřili, což hned v zápětí popírá, protožee si někdo dovolil nesouhlasit?
Její neochota odpovědět přímo, že něco neví, nedělala, neviděla, nečetla (v tomhle vlákně např otázka od Ronji).
Její jízlivost a snaha každýho urazit a ponížit když s jejím názorem nesouhlasí.
Její vzývání Kuty k něčemu, čeho je Kuty zcela zjevně odpůrcem - proč proboha? To přeci není inteligentní odpověď?!
Pandoro, sama tady neustále hodnotíš, kometnuješ a odsuzuješ lidi na základě svých vlastních doměnek a názorů. Dělají to tady všichni, tak proč sakra nedokážeš přiznat že ty taky? Proč se musíš neustále schovávat za nějaký vyšší cíle, duchovní cesty a podobný pindy? Jak proboha můžeš všechny, nás duševně zakrnělé mrzáky, odsoudit za používání doměnek a pak napálit Blossom, že má problém? Kdes to sebrala? Řekla ti Blos, že má problém? NEŘEKLA, JE TO JEN TVOJE DOMĚNKA.
Já už mám vážně těch tvých povýšených řečí plný zuby.
Klidně ať za to dostanu ban, ale fakt, ty si srovnej v tý hlavě, jak vlastně chceš působit. Zatím působíš akorát povýšeně, arogantně a naprosto bezhlavě. Asi jako štěkající jorkšír.
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Po celém světě dnes lidé zkoušejí různé varianty a alternativy tomu, co je už dlouho běžné. A hodně se vracejí k přírodním materiálům.
Na druhé straně jsem viděla ale i domy z pet lahví a lahví od piva
Uvidíme, co bude běžným stavebním materiálem za dalších padesát let.
Ty baráky z pet lahví a lahví od piva jsem viděla. A až mě překvapilo, co se z toho dá postavit. Vůbec nebylo vidět, že je to barák vpodstatě z odpadu.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Za prvé bych ho striktně oddělila od tématu alternativní bydlení, protože v tuhle chvíli nemá s alternativním bydlením (co se nízkoenergetických, zelených, pasivních a jiných domů týče) absolutně nic společného. Alternativnímu bydlení ve smyslu úspory fandím všemi deseti, ne vždy je ovšem realizace tak "neuvěřitellně jednoduchá" jak se všude prezentuje.
Co se Sklenářky samotné týče, určitě by mě nadchla před deseti, možná i před pěti lety. To jsem si totiž myslela, že pokud chce být člověk "alternativní", musí pro to dělat něc zvláštního, co ostatní nedělají (být vegan, squattovat, zachraňovat velryby, atd.). Naštěstí (pro mě) jsem pochopila, že alternativnost nespočívá v tom kde, s kým a za kolik budu bydlet, ale v tom co cítím. Takže z mého současného pohledu, je takovéhle vymezování pro mě nepředstavitelné a skoro až škodlivé. Protože se tam může vyskytnout někdo, kdo nebude dostatečně free na to aby snesl pobíhající zvíře (nejedl maso, vajíčka, oblékal se jen do konopí, nepůjčil ženu, atd.) a ve snaze dokázat si, že alternativní je, to bude lámat přes koleno. Zvlášť u mladých lidí je tohle hodně častý jev. Aby okolí dokázaly, jak úžasně přírodní jsou, dělají to, co vlastně vůbec nechtějí.
Ohledně diskutovaného "žebrání". Když dávám sponzorský dar, tak za něj něco očekávám. A nevím o nikom, kdo by neočekával. Tak to prostě je. Sponzorský dar mi přinese reklamu, nové kontakty, zvýhodnění v určitých oblastech - zkrátka profit. Nějak si nedokážu představit, že takováhle alternativní společnost by žádalá nás konzumenty o dary...a ani nevím, co my bychom z nich měly. (Jedna jediná možnost, jak bych něčím přispěla, je psí útulek. A to nejsem žádná držgrešle, ráda věnuji, daruji... ale tam, kde je to třeba.)
Tím jsem chtěla říct že jejich žádost o přispění rozhodně nemůžu porovnat se sponzorským darem (jak se snažila nadhodit Pandora)
Až potud to beru jako tvůj názor k tématu, na který máš právo a je to pro mne v pohodě.
Definitiv napsal(a):
Hodně jsem si užívala chvíle kdy se Pandorra nezjevovala, ale evidentně jinde není tak veselo, tak si přichází rozdmýchat ohně a následně chladit žáhu
Upřímně, už mě to docela prdí. Naprosto nechápu, co se Pandora snaží vytvářet za hodnoty. Její položení otázky, které jasně vybízí k tomu, abychom se vyjádřili, což hned v zápětí popírá, protožee si někdo dovolil nesouhlasit?
Její neochota odpovědět přímo, že něco neví, nedělala, neviděla, nečetla (v tomhle vlákně např otázka od Ronji).
Její jízlivost a snaha každýho urazit a ponížit když s jejím názorem nesouhlasí.
Její vzývání Kuty k něčemu, čeho je Kuty zcela zjevně odpůrcem - proč proboha? To přeci není inteligentní odpověď?!
Pandoro, sama tady neustále hodnotíš, kometnuješ a odsuzuješ lidi na základě svých vlastních doměnek a názorů. Dělají to tady všichni, tak proč sakra nedokážeš přiznat že ty taky? Proč se musíš neustále schovávat za nějaký vyšší cíle, duchovní cesty a podobný pindy? Jak proboha můžeš všechny, nás duševně zakrnělé mrzáky, odsoudit za používání doměnek a pak napálit Blossom, že má problém? Kdes to sebrala? Řekla ti Blos, že má problém? NEŘEKLA, JE TO JEN TVOJE DOMĚNKA.
Klidně ať za to dostanu ban, ale fakt, ty si srovnej v tý hlavě, jak vlastně chceš působit. Zatím působíš akorát povýšeně, arogantně a naprosto bezhlavě. Asi jako štěkající jorkšír.
Tohle je už tvůj vlastní vnitřní balast, který nepatří na vlákno, ale do SZ.
Je to pro ale jen tebe BOHUŽEL, že sis to neodpustila.
Takže díky za názor, to ostatní s tématem nesouvisí a mně se netýká, takže s tím ti nepomůžu.
Není tady
taurus napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Po celém světě dnes lidé zkoušejí různé varianty a alternativy tomu, co je už dlouho běžné. A hodně se vracejí k přírodním materiálům.
Uvidíme, co bude běžným stavebním materiálem za dalších padesát let.Ty baráky z pet lahví a lahví od piva jsem viděla. A až mě překvapilo, co se z toho dá postavit. Vůbec nebylo vidět, že je to barák vpodstatě z odpadu.
Přesně tak.
A myslím, že to je stejné i u domu ze slámy či čehokoliv jiného.
Na domě z petek se mi líbé barevná dna vykukující z omítky jako ozdoba 
Ale nemyslím, že tohle je právě zdravý stavební materiál 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Pro ty, co nechtějí jen podléhat svým vlastním předsudkům a navyklým vzorcům, ale chtějí se právně bez nich upřimně nad projektem zamyslet:
http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=9907
Tak jsem zkoukla tenhle odkaz a pravím:" Vrať se na zem Pandorro a všichni tobě podobní".Vzápětí však dodávám:"Kdo si hraje,nezlobí, a tohle je neškodná avšak na hlavu hodně padlá aktivita".
Není tady
Pandorraa napsal(a):
taurus napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Uvidíme, co bude běžným stavebním materiálem za dalších padesát let.Ty baráky z pet lahví a lahví od piva jsem viděla. A až mě překvapilo, co se z toho dá postavit. Vůbec nebylo vidět, že je to barák vpodstatě z odpadu.
Přesně tak.
A myslím, že to je stejné i u domu ze slámy či čehokoliv jiného.
Na domě z petek se mi líbé barevná dna vykukující z omítky jako ozdoba
Ale nemyslím, že tohle je právě zdravý stavební materiál

Narozdíl třeba od baráků z konopí,že?To když tě začne bolet koleno,ani nemusíš nikam chodit do lékárny pro masti v nezdravých obalech,odchlípneš kus baráku,přiložíš si to na postižené místo a JE TO!
Není tady
Kuty, u tebe mi postačí, když se vrátíš k pravidlům slušnosti, aby ti nemusely být upravovány příspěvky.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Napsalas to Definitiv velmi výstižně! Příspěvek upraven moderátorem
Gratuluji k Matyldě - krásné jméno:dudlik:
Upravil(a) Kuty (27. 1. 2010 20:03)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Kuty, u tebe mi postačí, když se vrátíš k pravidlům slušnosti, aby ti nemusely být upravovány příspěvky.
Děkuji velmi za upozornění domýšlivý nadčlověče,ještě že vím,co mám teď dělat.
Není tady
Teda holky, tady to duchovnem úplně dýchá. 
Není tady

Pan - Názor je vlastně takový shluk domněnek...
Pokud ovšem nepřijmeš názor někoho bez toho, aby jsi se nad tím, co bereš za svůj názor, zamyslela. To pak opravdu nejsou domněnky, ale něčí názor. Radši mám svůj nedokonalý (nejen pro tebe), než papouškování... S mými názory se nemusí většina ztotožňovat, abych měla pocit, že jsem oblíbená a mám ty "správné" názory. Neměním je podle toho s kým se bavím... Ani nikoho nepřesvědčuju, že ty jeho jsou špatné a ty moje lepší.
Asi proto si my dvě moc nerozumíme. 
Upravil(a) javena (27. 1. 2010 20:30)
Není tady
Prosím všechny diskutující, aby se vrátili k tématu. Tím jsou názory na alternatnivní způsoby života a projekty typu Sklenářka, nikoli názory na zakladatelku vlákna. Zároveň obzvlášť tebe, Kuty, upozorňuji, že několik tvých posledních příspěvků bylo porušením diskusních pravidel (osobní urážky), za jehož opakování ti může být udělen ban.
Děkuji za pochopení.
Není tady
vidím to takhle - alternativní je jiný , zástupný, náhradní. Jako jiný způsob života je SKlenářka mým možným cílem v podobě účasti na seminářích nebo workshopech nebo jako místo, kde se bude dát ubytovat nějaká skupina.
V takovémto prostředí bych osobně žít nemohla. Nejsem holt tak zaujatá myšlenkou soužití ve větší komunitě. Pro mě by tohle byl problém. Mám ráda své soukromí. Nebývám tak happy a free, pokud nejde jen o pár nocí.
Určitě si nemyslím, že v takovémto obydlí musí žít zrovna nemakačenkové a žebráci. DOcela by mě zajímalo, kde se vzal tento pohled Kuty. Proč si takto hodnotí lidi. MOžná proto, že se s žádnými nesetkala. Ale to už jsou moje doměnky. A nebo jí někdo vybílil kurník, jako cikáni ve vesnici v knize MIkeš od Josefa Lady. Pro mě by bylo podstatné vědět, zdali soudí na základě osobní zkušenosti, nebo si to jen myslí protože je to přece jasné. Takhle to její tvrzení má pro mne nulovou váhu.
Osobně svoje síly napřu někde jinde, na místě, které má pro mě větší a hlubší smysl. A to je svoboda mého orzhodnutí. D9ky za ni.
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Asi je to nějak "ohrožuje", kdo ví...
Ano.
Není tady
Definitiv napsal(a):
...působíš akorát povýšeně, arogantně a naprosto bezhlavě. Asi jako štěkající jorkšír.
Teda, naprosto BI, zajímalo by mě, jak štěká bezhlavej jorkšír... :-))
Není tady
agewa napsal(a):
kdo ohlídá, kdy už to hraničí třeba s omezováním svobody druhých (např. volné potulování zvířat)
Snad katastrální úřad, ne? 
Tercila napsal(a):
Takové alternativy hledá vždycky jen určitá skupina lidí.
Terci, jakékoli...ne jen "takové"
Ostatně - jako všechno a vždycky, že.....
Kuty napsal(a):
No já bych se tam měla strach jen objevit
Kuty, je mi líto - ale vsadím svůj čínskej servis po babičce, že Pan, kladouc svou otázku NEMĚLA před očima tebe....
PAn.....ty se v tom pelechu normálně nudíš! 
Není tady

Když tu kuličku, se kterou se pachtíme, začneme brát příliš vážně, když ji začneme považovat za podstatu naší existence, pak nás nějaká alternativa zákonitě musí zneklidnit. Těm darebákům je moje kulička ukradená, támhleten chlapec si dokonce ťuká na čelo. 
Teda jako staršímu pánovi by mně to nevyhovovalo, ale každá věc, která takhle krásně narušuje naše pochybné hodnoty je moc užitečná. 
Není tady
Definitiv napsal(a):
Ozvala se má profesionální deformace.
Definitiv, plácáš. Pleteš si dar s reklamou. Btw - v žádném zákoně neexistuje pojem - sponzorský dar. Existuje jenom reklama - to je to, co popisuješ ty, tam bude něco poskytnuto.
A pak DAR. Dary dáváme nezištně a NIC za ně neočekáváme. Je přísně zakázáno za dar mít jakýkoliv profit. Pokud ho máš, NESMÍŠ si dary poskytnuté na účel, stanovený Zákonem o dani z příjmu uplatnit jako odečet od zákadu daně, protože to už nejsou dary, ale REKLAMA. Tolik ve zkratce.
Tak. 
Omlouvám se za
ale nemám ráda, když někdo míchá jabka s banány a nemá o tom páru.
Upravil(a) majkafa (27. 1. 2010 22:39)

Axi napsal(a):
Když tu kuličku, se kterou se pachtíme, začneme brát příliš vážně, když ji začneme považovat za podstatu naší existence, pak nás nějaká alternativa zákonitě musí zneklidnit. Těm darebákům je moje kulička ukradená, támhleten chlapec si dokonce ťuká na čelo.
Teda jako staršímu pánovi by mně to nevyhovovalo, ale každá věc, která takhle krásně narušuje naše pochybné hodnoty je moc užitečná.
Ani nevíš, jakou máš pravdu. 
Když si o tý kuličce někdo myslí, že je to jediná správná kulička, protože ji upachtil právě on, tak na ní lpí a každý, kdo zpochybní, že to pachtění má smysl, je okamžitě podezřelý a nemá pravdu - protože je to přece děsně důležitá kulička.
Má to svoji logiku...
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Tohle je už tvůj vlastní vnitřní balast, který nepatří na vlákno, ale do SZ.
Pandoro, proc Ty se neridis tim co sama kazes? Pak se nediv, ze Te lidi neberou vazne
. Co si pamatuju, o SZ tady psala prvni Hirondel, Ty od ni jen obycejne opisujes holka. Ohanis se SZ, ale ze by ses tim ridila?
Není tady
Já si myslím, že v takovéhle komunitě nejde ani o ztrátu pohodlí, ani soukromí. Jistě používají elektřinu a přístroje na ní závislé, auta, net a podobně. Spíš těm lidem jde možná o to nějakou komunitu (představovanou třeba Tercilou a Kuty) opustit. Byla jsem kdysi na jednom kursu, kde měli také hliněné domečky, které vypadaly trochu jako chaloupka baby Jagy na muří nožce, někteří účastníci kursu v nich bydleli (bylo sychravo a kolem nuly) a chválili si to. Byly útulné a teplé - topilo se kamny. Hlavně mladí lidé dnes hledají alternativu ke konzumnímu způsobu života, zkoušejí a experimentují. A dost často jsou vegetariáni a velmi dbají na původ a způsob zpracování potravin, alkohol a tvrdé drogy jsou pro ně nepřijatelné. Pamatujete třeba na aféru s holčičkou Půlnoční bouře? Moc se mi líbí třeba počínání obce Jindřichovice.
, to bude asi podobné. Proč z toho má ta konzumní komunita (to nemyslím nijak pejorativně, jen nevím, jak to nazvat) takovou hrůzu, nebo odpor?
Není tady
lupina montana napsal(a):
PAn.....ty se v tom pelechu normálně nudíš!
Sakriš lupiš, tys mne odhalila 
Je fakt, že teď jsem posledních pár dní strávila s mile příjemnými lidmi, kteří mi to tu "prosvítili" a tak jsem teď naprosto "vyhoukaná" z toho, že některé "názory" ještě dnes v době internetu a infirmací mohou obsahovat tolik zloby, strachu a předpojatosti.
Nicméně už jsem zase "spadla na zem" a beru, že můžou 
Když na tom někdo trvá, proti gusu....
A na Sklenářku se těším, Těším se na práci, která mne tam čeká. Těším se na otevřené lidi, kteří tam jistě budou přicházet, na alternativy, které tam budou vznikat, protože jsem tvor zvědvý a chci si OSOSBNĚ vyzkoušet a ověřit, zda právě TOHLE by nakonec nebylo přece jen pro mne na furt.
A je celkem možné a DNES si myslím, že i hodně pravděpodobné, že zjistím, že nebylo.
To zatím nijak nepředjímám, to prostě uvidím 

Není tady
Tohle vlákno je svým způsobem velmi poučné. K zamyšlení. Třeba nad tím, jak se řada věcí tak jaksi zbytečně polarizuje, nebo často až politizuje.
Například zdánlivý protiklad pojmů "alternativní" versus "konzumní" . Kde alternativní je už předem nastaveno jako "správné" a konzumní podobně předem nastavené jako "fuj".
Myslím, že takovéto černobílé vidění svět je pochopitelné právě u mladých lidí, kde je taková určitá radikálnost dána právě jejich mládím a nezkušeností. A asi proto by si to měli mít možnost vyzkoušet, pokud tedy o takový pokus vůbec stojí.
Obecně si myslím, že svět v ničem není černý nebo bílý, že je prostě pestrý, mnohobarevný, a tak to má být.
A takzvaně alternativním, nekonzumním způsobem života může žít vlastně každý z nás. Kdo chce, tak v nějaké komunitě, a koho komunita neláká, tak zrovna tak dobře může žít alternativně a nekonzumně i mimo komunitu.
Ať si každý dělá co chce a nikomu nic nevnucuje.
A rozhodně ten šetrný a udržitelný přístup k životu není rozdělen tím, kde kdo bydlí, zda v hliněné jurtě a nebo třeba v paneláku. I v paneláku můžete žít šetrně k přírodě a skromně, třídit např. důsledně odpad, nepodléhat reklamou vyvolaným nákupům zbytečností. A nakonec - i třeba v tom paneláku můžete klidně vést ty umělecko řemeslné workshopy, pořádat přednášky s duchovní tématikou, podnítit setkávání lidí s různými podnětnými úhly pohledu na život.
Jediný rozdíl je v tom, že v paneláku tedy asi nemůžete mít těch 10 pávů a další volně pobíhající zvířata.
Ale na tom snad myšlenka alternativního, nekonzumního a k přírodě šetrnému životu nestojí, ne?