|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Wiki napsal(a):
Tak - přiznám se - já osobně bych tam žít nechtěla. Nelíbilo by se mi žít v komunitě. Jsem konzerva konzumní dobrovolná. Nedokážu se oprostit od blahobytu, pohodlí, techniky, auta.. . Právě te´d - píšu to v souvislosti jen s tímto tématem - jsme dokončili stavbu RD a myslím, že jsem si hnizdo vybudovala po svém . Kus od města, velký pozemek, absolutní soukromí. Přidám, poctivě, že se neobejdu bez jistého komfortu a pohodlí, což jsem si zajistila. Takže - asi je vidět - dnes - nic pro mě.
Moc ze stránek vidět ještě není, takže jsem si to nějakým způsobem představila. Je možné, že tam bude i farma - zvířata, hlídání pejsků o dovolených nebo třeba tam budou žít "odložení" pejskové (nádherná představa), třeba i ruční výroba z čehokoliv z čehokoliv ( hlíny apod.) - z přírodních materiálů. (nějak se budou živit)..To bych brala jako vážně dobré a přínosné.
Brala bych to i jako námět na výlet, dovolenou, brigádu pro puber=táky, "lázně" pro přestresované podnikatele... našlo by se spousta námětů, jak něco vidět, zažít a na druhé straně, jak si zajistit i pár korun pro dostavbu Sklenářky (přestavbu - nevím co).
Hlavně - mám ráda lidi, kteří NĚCO dělají. Třeba i zkouší a zpočátku tápou. Třeba i něco nevyjde, ale zohnou to a jdou zase dál. Lidi, kteří a jsou aktivní, kreativní..atd. nehledě ke skutečnosti, že by mohlo ubýt pár míst z pracáků...
Wiki,
mám to podobně jako ty. Taky tam nebudu bydlet, i když tam nevzniká typická komunita s daným řádem a jednou jedinou vůdčí mylšenkou.
Ale také pořád ještě lpím na svém soukromí.
Pokud jde o pohodlí, to by mi asi nechybělo, byty, které jsou k pronajmutí, jsou naprosto standardní a pohodlí v nich chybět nebude.
Ostatní obydlí si na přilehlých pozemcích bude moci každý vybudovatr podle svých představ.
Nicméně těším se na oboustrannou spolupráci.
Pokud jde o "hospodářské" a chovatelské aktivity, tak ses docela strefila
Už v létě bude areal otevřený turistům, možná tam bude i letní dětský tábor, uvidíme.
Není tady
agewa napsal(a):
jen tak mimochodem a u tebe to nejsou doměnky, a osobní názor? ?
pokud jsem to dobře pochopila, zatím to nefunguje, je to v projekt v počátku, takže ještě zcela nefunguje.
Pokud je to ke mně, tak prosím nikoliv MIMOCHODEM, ale zcela KONKRETNĚ: co jsou moje domněnky a co osobní názor?
Kde jsem vyjádřila nějakou DOMNENKU o komkoliv? Tedy zcela přesně: kde nevycházím z toho, co dotyčný SÁM napsal, ale ze svých domněnek? A jakých?
Není tady
podrobně jsem si to přečetla, je to zajímavé. přesto mě to přijde jako utopie, která nemá dlouhého trvání.v dnešním světe ne.
pokud se mýlím, dopředu se omlouvám.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Blossom napsal(a):
Jestli oni se sami uživí a nebudou žít na úkor státu, žebráním po spoluobčanech apod., tak jim nesmírně fandím.
Tak to s tím fanděním už klidně můžeš začít, všichni stávající obyvatelé svoje zaměstnání MAJÍ a vždycky měli. Sami sebe určitě uživí.
Blossom napsal(a):
A udivuje mě, že se někdo čertí nad tím, že prostě někdo si to dovolí komentovat. Proč by jiní lidé nemohli mít odlišný názor? Proč by ho sem nemohli napsat? Nebo jsou tu snad povoleny pouze oslavné ódy?
![]()
Co TO?
Co je to TO, co si někdo dovolí komentovat?
Specifikuj. Protože právě TO je podstatné.
Mne zase udivuje, že někdo za alternativním způsobem života hned vidí žití na úkor státu, žebrání po spoluobčanech - státní školy, které žádají o sponzorské dary podle tebe taky žebrají? - a podobně.
A neméně mne udivuije, že se někdo diví tomu, že trvám na striktním oddělení názoru a osobních domněnek.
Sama jako podnikatelka jistě víš, že je rozdíl mezi tím, zda ty jako jedinec uživíš sama sebe a nebo celou firmu.
Pokud ani teď mi nerozumíš, tak to je mi líto.
Bavím se.
Trvat klidně můžeš. Ale to je tak asi jediné, co s tím můžeš dělat. Nikdo ti totiž není povinnen vyhovět. Ač autorka vlákna, nejsi tu ničí nadřízená.
Jinak oddělení názoru a osobních domněnek se mi jeví jako zcela průzračné: Názor (správný) je vždy to, co máš ty Pandorroo, osobní podjaté domněnky mají ti, kteří mají odlišný názor od tvého
. A to nejen zde, ale na všech vláknech obecně. 
Ale zpět k tématu: Myslím, že zvlášť v mládí (dokud není vázán závazky) může a má člověk vyzkoušet nové a i neotřelé věci, co ho lákají. Vždy je to minimálně nová zkušenost. Ve věku, kdy už máte děti, závazky, se člověk k tomu už dostane hůře. Tak snad až tedy v důchodu. Mimochodem, nadchla jsi mě Klubko tou zprávičkou o 68letém účastníku kursu bruslení. Mám ráda takové aktivní až sympaticky ulítlé lidi....tak třeba na viděnou za 20 let na Sklenářce (jestli mi zas neposunou hranici odchodu o důchodu o další roky dál... 
Upravil(a) Blossom (27. 1. 2010 17:30)
agewa napsal(a):
podrobně jsem si to přečetla, je to zajímavé. přesto mě to přijde jako utopie, která nemá dlouhého trvání.v dnešním světe ne.
pokud se mýlím, dopředu se omlouvám.
Agevo,
myslím, že se nemáš za co omlouvat.
Tohle je podle mne seriozní nic a nikoho neodsuzující názor.
Já docela chápu i to, že jsou lidé,kteří jsou se stávájicím systemem spokojeni a nechtějí na něm nic měnit.
To je podle mne taky zcela v pořádku.
Žít a nechat žít.
Pokud chce někdo žít jinak,nevidím v něm hned cvoka co se zcela pomátl, ani asociála sahající na sociální dávky. Stejně tak pokud je někdo spokojený v tom, co žije, nevidím v něm hned zabedněnce, který ničí planetu.
Já heldám svoje vlastní místo, kde mi bude dobře.
A sama za sebe se čím dál tím víc přikláním k tomu, co se dnes jeví jako utopie.
Kdo ví, jak to bude za 50 - 80....
Když si vzpomenu na své dětství, nebyla v něm spousta věcí, které jsou dnes naprostou samozřejmostí. Na druhou stranu v mé přítomnosti není spousta samozřejmostí z mého dětství - třeba čistá voda v potoce za vesnicí...
Není tady
Blos,
pokud jde o zábavu, tak to jsme dvě.
Ty máš totiž zcela evidentní a dlouhodobý problém nikoliv s aleternativním způsobem života, ale se mnou. Z toho si ale nic nedělej, já každého nedostatečně sebevědomého tvora vykolejím.
Pak je samozřejmě nucen dělat to, co děláš ty:
zcela od věci, mimo mísu a nepřekvapivě, pokud já tu napíšu, že tráva je zelená, budeš jistojistě hlásat, že je fialově čtverečkovaná s modrými puntíky 
Na to já pochopitelně mohu odpovědět jediné: áááno aj takhle mohou trávu vnímat barvoslepí lidé 
Není tady
BB: Jinak já za sebe : mě by se to líbilo, ale jednak nejsem umělec a taky musím se nějak živit a patit složenky za bydlík a výživu .... ale být nezávislá ..... kdo ví, kam by mě to zaválo .... 
KALIK: A není právě tohleto závislost? 
Kaliku, pochopila jsem BB tak, že právě ony složenky považuje za závislost (samozřejmě) - druhou část souvětí vnímám jinými lsovy takhle: "kdybych byla nezávislá, kdo ví, kam by mě to zaválo".......
Nebo ne? Mám dojem, že sis její slova špatně vyložil
. Ale to je
, pardon.
Není tady
http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=9907
Okopirovano z vyse uvedeneho.
" Nikdo z nás si na začátku neuvědomoval že není třeba něco vlastnit, ale že je hlavně třeba žít :-). Žít tady a teď, naučit se žít v přítomném okamžiku. A to se dá v podstatě kdekoli. "
Ano,to se da v podstate kdekoliv. 
Nicmene prave bez te schopnosti,ci prirozenosti zit tady a ted= v pritomnem okamziku ,to nelze zit pak nikde.
Clovek muze mit zajem o alterantivni zpusob ziti ale to nestaci kdyz tohle neumi zit.
Tohle: "Na Sklenářce se můžete zapojit jiným, novým a tvůrčím způsobem. Zde vás nikdo nebude vysávat, ale naopak společným sdílením a životem v harmonii se budete nabíjet a vyvíjet :-). Začněme opět žít svůj život v souladu se svým přesvědčením a svědomím. V souladu s přírodou, Matkou Zemí a všemi bytostmi které nás obklopují. "
se muze dat mnohdy tezko uskutecnit. Krasna to myslenka,presto je to zatim myslenka, predstava,neni to podle mne zijici skutecnost.
Nebot nikdo nemuze dopredu slibit nove prichazejicim, tuhle nadhernou harmonii. Nebot lide se musi teprve naucit jak se to dela aby se nikdo navzajem nevysaval. 
A opet muj nazor,ze lide muzou byt tisickrat alternativne zalozeny,presto jejich energie nelze vzdy tak snadno zharmonizovat. 
Tohle zda se jednou podari zit-v souladu s harmonii,pak to nebyla jen utopie. 
Fandim vsem kdo sve myslenky dokazi i uskutecnit. 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Blos,
pokud jde o zábavu, tak to jsme dvě.
Ty máš totiž zcela evidentní a dlouhodobý problém nikoliv s aleternativním způsobem života, ale se mnou. Z toho si ale nic nedělej, já každého nedostatečně sebevědomého tvora vykolejím.
Pak je samozřejmě nucen dělat to, co děláš ty:
zcela od věci, mimo mísu a nepřekvapivě, pokud já tu napíšu, že tráva je zelená, budeš jistojistě hlásat, že je fialově čtverečkovaná s modrými puntíky
Na to já pochopitelně mohu odpovědět jediné: áááno aj takhle mohou trávu vnímat barvoslepí lidé
Problém? S tebou? Pan, nepřeceňuj se...
Ale je fakt, že tvé příspěvky docela ráda sleduju. Dokonce se občas i v něčem shodneme - např. myslím asi včera na vlákně Milovat dva muže, v tu samou minutu jsme napsaly jinými slovy to samé
.
Ale to je spíš výjimka. Většinou máme názor diametrálně odlišný. Ale kdykoli s tebou někdo v něčem nesouhlasí, a nedejbože
si dovolí ti nepřikyvovat a dokonce oponovat (nejen já, ale kdokoli jiný), tvé ego to nezvládne, a okamžitě sklouzáváš do roztomilých úsměvných formulací typu: Z toho si nic nedělej, já každého nedostatečně sebevědomého tvora vykolejím.
Pan, uznávám, že jsi pro mě velká učitelka: V těchto tvých výpadech totiž s pobavením studuju principy manipulace, dogmatičnosti a překrucování faktů. V tom jsi mistr
.
Jsi pro mě tedy takový trenažér nacvičování argumentace a slovních sporů s lidmi, kteří se snaží své oponenty napadnout a nějak zasáhnout. To se ůže v životě hodit.
No vidíš, a mám to tady dokonce zadarmo
A navíc zábavnou formou. Dík, Pan!
Pardon ostatním za
. I když, ono to zas tolik off topic možná není...
Pandorraa: Tercilo, mám tomu tedy rozumět tak, že sice necítíš žádnou potřebu budovat "svobodné místo pro život", za to cítíš velkou potřebu to "svobodně" okomentovat?
Pandorroo, je na tom něco špatně? Svou poznámkou mě sice nepřekvapuješ, ale docela mě mrzí, že do (pro mě)úplně prachobyčejného poukázání na nějaké www stránky vkládáš velké osobní zaujetí.
Já jsem po přečtení Tvého dotazu "cítila" normální potřebu lípnout sem názor a ty, prosím, cítíš co? Potřebu ten projekt nějak extra obhajovat? A proč?
Nějak mě nenapadlo se Tě ptát na jiných vláknech, proč tam máš potřebu napsat - od toho snad babinet je, nebo ne?
Bereš to snad tak, že když mi stačí k životu obyčejné (a naprosto svobodné) městské sídliště, nesmím se svobodně vyjadřovat nebo jak?
Navíc já jsem se absolutně nevyjádřila nijak hanlivě k tomuto představenému projektu. Absolutně. Jen jsem NA TVOJI OTÁZKU odpověděla, vyloženě anketně, že nepatřím mezi lidi, kteří kdy uvažovali o bydlení "v komunitě" - navíc jsem se vůbec nezamyslela nad tím, kdo jak a co a kolik bude vydělávat.... Je mi to opravdu jedno - dokonce jsem si ani nepředstavila nějaké volné pobíhání zvířat
. Což by zrovna mě až tak nevadilo....
Nevím, co čteš mezi řádky - já jsem prostě jen poznamenala, že těm lidem klidně budu fandit, ale že nejsem typ, který by se tam nastěhoval
. Nic víc. Nevím, co zásadnějšího v tom chceš vidět. Máš nějaký problém?
Ptala ses, co tomu říkáme - tak jsem, jako mnozí jiní, odpověděla. Ty jsi nestanovila úzus: Tercila na moji otázku odpovídat nesmí
Nebo jsi čekala opravdu jen ohlasy typu "super, kdy to otvíraj, abych se mohla nastěhovat?" 
Že zrovna mně takový projekt k praktickému životu nechybí, přece neznamená, že jsem nějak proti němu. To sis asi špatně vyložila.
Co tedy za Tvou "anketou", Tvým dotazem v 1. příspěvku, vězí doopravdy? Když ne souhlasné i protikladné náhledy - prostě jen porovnání pro a proti? Co tedy? 
Není tady
Blossom, nepíšeš
.
Pandorraa tady na tomhle vlákně totiž něco nezvládla. Bere si příliš osobně něco, co jsem např. já považovala za pouhou anketní otázku. Asi jako bych sem mrskla fotku baráku a zeptala se: co na to říkáte? A čekala, že mi všichni pošlou tohle
.
Pandoře asi nešlo o obyčejný náhled kohokoliv ze čtenářů babinetu na ty "komunitní" stránky. V tom bude zřejmě něco jiného. Buď osobní zájem na téhle alternativě nebo pouhá neschopnost akceptovat náhledy jiné, než zrovna očekává.
Ale to ničemu nevadí, každý jsme nějaký.
A o nic nejde.
Něco si někdy můžeme třeba dovysvětlit, a na něco se při tom kafču u monitoru vykašleme, no ne? 
Upravil(a) Tercila (27. 1. 2010 18:19)
Není tady
Tercilo a proč si myslíš, že já si myslím, že je na tvé potřebě to okomentovat něco špatně?
A co konkretně?
Jinak mne velmi těší, že sem na duchovní "stahují" lidé, kteří ještě donedávna deklarovali svoji "neduchovnost".
Prostě není zbytí, já vím 
To, že většina z vás má potřebu se nějak vymezit vůči mně, to mne už tak netěší, protože to jen zbytečně téma zahlcuje off topick pitomostma. Vašima, přátelé. A přes ně bohužel nevidíte gro témat jako takových.
Jinak já vím, že jsem dobrá učitelka, o tom už několik let vůbec nepochynuji 
Není tady
Pandorraa: kteří ještě donedávna deklarovali svoji "neduchovnost".
A kteří to jsou a čím to deklarovali?
Pokud vím, tak názory mnoha lidí jsi z "duchovních výšin" kamsi do suterénu srážela zrovna Ty

A já např. navštěvuji tahle vlákna nepřetržitě, tak...nevím.... co se Ti nepozdává 
Není tady
Pandorraa: Jinak já vím, že jsem dobrá učitelka, o tom už několik let vůbec nepochynuji
Hmmmm
A co právě teď piješ? 
Není tady
Tercilo, ty potřebuješ něco pít, abys o sobě věděla s jistotou, že jsi v něčem dobrá, že se mne tak ptáš?
Odpovídat mi ale nemusíš, protože tohle vlákno není ani o Pandoře, ani o Tercile a už vůbec to není chat.
Je mi to sice líto vzhlkedem k těm, kteří mají především strach z toho, abych nad ně nebyla nadřazená, ale i když jsem jen zakladatelka vlákna, v rámci pravidela si umím ohlídat, aby příspěvky nezačaly být off topick.
Takže držte se tématu prosím.
Není tady

Tak jsem se podívala na odkazy a musím říct, že slaměné jurty mě přímo nadchly. Jsem panelákový typ, po domku jsem nikdy netoužila. Ale kvůli těm jurtám si to snad rozmyslím.
Není tady
Ostatní obydlí si na přilehlých pozemcích bude moci každý vybudovatr podle svých představ.
Měla bych jednu technickou (z vlastní zkušenosti). A co stavební úřad? Nemůže zhatit některé představy o obydlí?
Není tady
Není to chat, přesto se mě ptáš:
Pandorraa: Tercilo, mám tomu tedy rozumět tak, že sice necítíš žádnou potřebu budovat "svobodné místo pro život", za to cítíš velkou potřebu to "svobodně" okomentovat?
Tak jednak jsem neměla "velkou potřebu" a jednak - rozumíš Ty vůbec sama sobě? 
Položíš na vlákně otázku, někdo odpoví, ty na jeho odpověď odpovídáš otázkou, proč měl potřebu komentovat...... zajímavé 
Není tady
Taurus,
taky jsem čistě bytový typ. Když si ale prohlížím některé ty domy a vidím, za kolik se taky dá bydlet, myslím, že to ještě přehodnotím 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
....... v rámci pravidela si umím ohlídat, aby příspěvky nezačaly být off topick.
Tak se ale i predevsim Ty nedopostej offtopicku. 
Není tady

Pandorraa napsal(a):
Taurus,
taky jsem čistě bytový typ. Když si ale prohlížím některé ty domy a vidím, za kolik se taky dá bydlet, myslím, že to ještě přehodnotím
Tak tak. Mě tam dokonce zaujalo i to, že firma poradí s tím nejdůležitějším a dá se to postavit svépomocí. Sice nejsem stavitelka ale má to nápad a ta představa, že si plácám vlastní jurtu mě vyloženě blaží
.
Ne, opravdu tohle je poprvé, co jsem ochotná si připustit myšlenku, že bych žila i jinak než jen v paneláku. Naši si postavili krásnej barák ale ani to mě nepřesvědčilo žít jinak. Ale jurta, to klidně 
Není tady
taurus napsal(a):
Tak jsem se podívala na odkazy a musím říct, že slaměné jurty mě přímo nadchly. Jsem panelákový typ, po domku jsem nikdy netoužila. Ale kvůli těm jurtám si to snad rozmyslím.

to mi silně připomíná pohádku o 3 prasátkách: jedno si postavilo domeček ze slámy, 2. já už nevím z čeho..hahaha
Není tady
taurus napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Taurus,
taky jsem čistě bytový typ. Když si ale prohlížím některé ty domy a vidím, za kolik se taky dá bydlet, myslím, že to ještě přehodnotímTak tak. Mě tam dokonce zaujalo i to, že firma poradí s tím nejdůležitějším a dá se to postavit svépomocí. Sice nejsem stavitelka ale má to nápad a ta představa, že si plácám vlastní jurtu mě vyloženě blaží
.
Ne, opravdu tohle je poprvé, co jsem ochotná si připustit myšlenku, že bych žila i jinak než jen v paneláku. Naši si postavili krásnej barák ale ani to mě nepřesvědčilo žít jinak. Ale jurta, to klidně
Po celém světě dnes lidé zkoušejí různé varianty a alternativy tomu, co je už dlouho běžné. A hodně se vracejí k přírodním materiálům.
Na druhé straně jsem viděla ale i domy z pet lahví a lahví od piva 
Uvidíme, co bude běžným stavebním materiálem za dalších padesát let.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Je mi to sice líto vzhlkedem k těm, kteří mají především strach z toho, abych nad ně nebyla nadřazená, ale i když jsem jen zakladatelka vlákna, v rámci pravidela si umím ohlídat, aby příspěvky nezačaly být off topick.
A jak to prosim Te udelas? Jak si to ohlidas? Jak ohlidas tolik ruznorodych lidi-nazoru?
No, pokud zacnes u sebe a zkusis uhlidat sama sebe, mas sanci na uspech. Bez Tebe by totiz nebyly ani to offtopy, holka, vis? Zkus se drzet tematu, jak radis druhym. Zkus se taky Ty sama neco naucit, radi se to dobre, co? 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Taurus,
Mam za to, ze jde o jine kvality nez je levne bydleni 
Není tady