Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#26 27. 1. 2010 13:12

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Re: Alternativní způsoby života

Já chápu, že to Kuty neláká. Mě třeba taky neláká zakládání rodiny, vdávání se  a budování hnízda. Ale fascinuje mě, jak to má všechno srovnané a ví, co jsou všichni tihle cestovatelé a alternativci vlastně zač. Zajímalo by mě, kolik jich zná osobně.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#27 27. 1. 2010 13:15

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Javeno,
no vždyť mě hned napadlo, jesli by se jim nehodil od nás z chalupy ten starý mycák, který je bytelný a my bychom ho rozštípali max na zatopení lol

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#28 27. 1. 2010 13:16

BB
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Klubko,

každý právě na toto vlákno vkládá jen to, co v něm SAMOTNÉM vlastně je stolt
V někom je prostě jen hodně předsudků a strachu z toho, co nezná, s čím nemá žádnou zkušenost.

Také mi některé názory příjdou legrační, ale chápu to. Před několika lety bych se vlastně na Sklenářku dívala stejně jako třeba Kuty.

Nicméně před pár dny jsem se setkala s kanadským univerzitním profesorem,cestovatelem, básníkem a spisovatelem Paulem Nemo Ermité, který píše ČESKY (kromě toho ještě v dalších třech jazycích) a to lépe, než někteří z nás tady. A i jeho mluvená čeština je obdivuhodně čistá.
Projekt se mu líbí, hodlá se do něj po svém návratu z Izraele, kam na několik týdnů odjíždí, zapojit.
Takoví lidé jsou pro myšlenku alternativního centra nejdůležitější - lidé bez předsudků, za to s velkými životními zkušenostmi.

Na druhou stranu zase chápu i ty, kteří se s podobnou myšlenkou nechtějí a ani nejsou schopni ztotožnit.

Co nechápu, to je jejich potřeba ji okomentovat tak, jak to dělají.
Asi je to nějak "ohrožuje", kdo ví...

Pan ... nechci být za rejpalku, ale  na konec  tvého prvního příspěvku na tomto vlákně jsi položila neprozřetelně dvě otázky :
"Co tomu říkáte ?
Líbilo by se Vám takto žít ? "

Doufám, že jsi nečekala, že se snese jen záplava chválících a souhlasných příspěvků ? To bys nesměla strávit  tady na babi  tolika času   lol

Jinak já za sebe : mě by se to líbilo,  ale jednak nejsem umělec  a  taky  musím se nějak živit a patit složenky za bydlík a výživu ....  ale být nezávislá  .....  kdo ví, kam by mě to zaválo ....   gloria

BB

Není tady

#29 27. 1. 2010 13:17

taurus
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

To je jasné, že i starší a těm fandím 3x tolik tummenupp
Já jen, že tady byla většinou diskuze k těm mladým, nepracujícím, neperspektivním lol

Teď jsem při jedné dovolené narazila na tři takové ženy od 50 do 60ti let, co každý rok vyrazí do hor. Tatík si je tak zamiloval a mluvil o nich zásadně jako o dámách big_smile a fakt byly boží.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#30 27. 1. 2010 13:18

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Kuty a jak se chce pracovat tobě? Makat musím,ať se mi chce nebo ne,abych dostála svým závazkům a taky postavila do života,potažmo umožnila skvělý start svým 2 dětem,z jejichž daní půjde jednou i na důchody těm dnešním mladým bohemům,kteeří mají na starosti a opečovávání jen sebe.
Sklenářka potřebuje hlavně pracovité ruce, protože za ta léta, kdy chátrala, se tam nahromadilo spousta věcí, které jse třeba vyspravit, uklidit... - jo ty jsou třeba všude kam se podíváš, i u násbig_smilebig_smile

Takže nejlepší pro to,aby člověk nehodnotil jen na základě vlastních předsudků a domněnek, je asi se osobně přesvědčit, co říkáš?
A nejlépe se lidé poznají a věci vyjasní při společné práci.
Takže co takhle se sebrat a o víkendu přijet to omrknout, přiložit ruku k dílu, pokecat s lidmi? A to nejen mladými "nemakačenky", ale i těmi, co mají už těch -sát a taky mají své vlastní názory a představy o životě...
Co?
Jdeš do toho?Díky Pan,ale nejdu;mám své představy o trávení volného času,dnes i o životě a doufám,že právě proto nebudu za špatnou:gloria:gloria

Občanské sdružení, které Sklenářku spravuje a "křísí" zpět do života bude potřebovat každého pracovitého člověka a to ty podle toho, jak se teď prezentuješ, přece jsi, že?

- big_smilebig_smile nejsem zrovna typ pracovitého člověka,ani jím být nechci,ale musím.Ovšem pracuji hlavou,což by se Vám tam moc nehodilo.Mám taky velmi ráda své pohodlí a nevyznávám žití v komunitě dalších lidí a poslouchání všemožných názorů.smile
Mám své vlastní a za těmi si stojím.

Upravil(a) Kuty (27. 1. 2010 13:19)

Není tady

#31 27. 1. 2010 13:23

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

taurus napsal(a):

Klubko napsal(a):

To je jasné, že i starší a těm fandím 3x tolik tummenupp
Já jen, že tady byla většinou diskuze k těm mladým, nepracujícím, neperspektivním lol

Teď jsem při jedné dovolené narazila na tři takové ženy od 50 do 60ti let, co každý rok vyrazí do hor. Tatík si je tak zamiloval a mluvil o nich zásadně jako o dámách big_smile a fakt byly boží.

Taur,

s jedním 68 letým Australanem jsem loni na jaře absolvovala víkendovou školu in-line bruslení v mém bydlišti. Flákač lol

Není tady

#32 27. 1. 2010 13:30

taurus
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Taur,

s jedním 68 letým Australanem jsem loni na jaře absolvovala víkendovou školu in-line bruslení v mém bydlišti. Flákač lol

lol lol lol Ty jsi éro.
Já jen doufám, že měl vybudováné hnízdo a myslel na reálný život. Ale radši už mlčím, protože já se jdu po letech zapojit do pracovního procesu, páč jsem  v tom zahraničí doteď nic nedělala a nemám žádné praktické zkušenosti tongue.

Upravil(a) taurus (27. 1. 2010 13:31)

Není tady

#33 27. 1. 2010 13:36

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

javena napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

Kuty a jak se chce pracovat tobě?
Sklenářka potřebuje hlavně pracovité ruce, protože za ta léta, kdy chátrala, se tam nahromadilo spousta věcí, které jse třeba vyspravit, uklidit...

Takže nejlepší pro to,aby člověk nehodnotil jen na základě vlastních předsudků a domněnek, je asi se osobně přesvědčit, co říkáš?
A nejlépe se lidé poznají a věci vyjasní při společné práci.
Takže co takhle se sebrat a o víkendu přijet to omrknout, přiložit ruku k dílu, pokecat s lidmi? A to nejen mladými "nemakačenky", ale i těmi, co mají už těch -sát a taky mají své vlastní názory a představy o životě...
Co?
Jdeš do toho?

Občanské sdružení, které Sklenářku spravuje a "křísí" zpět do života bude potřebovat každého pracovitého člověka a to ty podle toho, jak se teď prezentuješ, přece jsi, že?

Teď budu mírně offtopic, i když vlastně ani ne...
Proč by do toho měla jít Kuty? Ta tu snad jasně - některým až moc proti srsti tongue - napsalal, že jí to nijak neláká. Spíš bych tedy myslela, že na brigádu dorazíš ty Pandorro a Klubko... wink Vás to zajímá, fandíte jim, chcete pomoci... Tak přiložte ruku k dílu a neshánějte za sebe brigádníky. big_smile

Javeno,
ty jsi asi to, co jsem napsala nečetla dost pozorně, viď.
Unikají ti souvislosti.
Nevím, proč by člověk, který druhé obviňuje z lenosti a "nemakačnkovství" neměl oprávněnost svých vlastních soudů dokázat svou pracovitostí. Co ti je na tom divného?
Když druhé obviním, že jen čekají na to, co jim kdo dá, nemohu se divit, že by je zajímalo, jak bych to dělala na jejich místě já, ne?
Osobní příklad je vždycky nejlepší, nebo myslíš, že ne?

Tky si myslím, že pokud je někdo netolerantní ke způsobu života druhých lidí, je to celkem jeho věc. Má na to právo.
Ale pokud je začne obviňovat téměř z parazitování na druhých, měl by si své domněky a představy nejprve ověřit v praxi, tedy přímo na místě nejprve poznat, co vlastně ti lidé dělají, jaké mají plány a PAK teprve mluvit.
Jinak by měl raději mlčet.
Ovšem tohle je veliká moudrost, ne všem daná.

A na tom nic nezmění bohapusté plácání a hádky.
Nechápu, proč má někdo tak velkou potřebu vyjadřovat se k něčemu, co ho neláká a co ani nechce poznat.
To mi příjde dětinské.
Nu přesně jak s tím hrachem.

A aby bylo zcela jasno: respektuji, když někdo napíše "tohle mne neláká, protože...."
Ale každý, kdo začne BEZ znalosti konkretních věcí hodnotit samy LIDI, kteří se snaží o něco, co jeho neláká a bude je pomlouvat, musí počítat s tím, že budu chtít, aby mi dokázal svá tvrzení.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#34 27. 1. 2010 13:37

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Jo, měl dvě děti. Doktorát z přírodních věd a užíval si důchod z cestování. Takže se řadil mezi slušnou elitu. Měl už před společností splněno tongue lol

Není tady

#35 27. 1. 2010 13:38

amely
♥♥♥♥♥--

No, holky, já bych na vašem místě do toho pracovního procesu až tak moc nespěchala. Do důchodu půjdete nejdřív v 70 a kdo ví, jestli vůbec, takže se napracujete ještě dost.
Raději se trochu  flákejte a šetřete síly.

Není tady

#36 27. 1. 2010 13:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

BB napsal(a):

Pan ... nechci být za rejpalku, ale  na konec  tvého prvního příspěvku na tomto vlákně jsi položila neprozřetelně dvě otázky :
"Co tomu říkáte ?
Líbilo by se Vám takto žít ? "

Doufám, že jsi nečekala, že se snese jen záplava chválících a souhlasných příspěvků ? To bys nesměla strávit  tady na babi  tolika času   lol

Jinak já za sebe : mě by se to líbilo,  ale jednak nejsem umělec  a  taky  musím se nějak živit a patit složenky za bydlík a výživu ....  ale být nezávislá  .....  kdo ví, kam by mě to zaválo ....   gloria

big_smilebig_smilebig_smilebig_smile
To víš, že nejsem dnešní.
A upřimně se přiznám, že k založení tohjoto vlákna mne přiměly dvě věci:
Jednak se mi "zželelo" těch, co tu řeší nesmrtelnost chrousta a jistou "mrtvost" duchovního vlákna, tak jsem si řekla, že je nejvyšší čas ukázat opak wink
A druhák mne upřimně zajímají odpovědi na otázky,k teré jsem položila.
Co už mne ale nezajíma jsou osobní jedy každého, kdo se vyjádří. A za osobní jedy považuji veškeré nepodložené útoky na účastníky projektu, vyjadřování se k jejich pohnutkám, charakteru, pracovitisti ap.
To mne tedy fakt nezájímá, nezajímají mne domněnky o druhých. Jen fakta o tom, kdo se vyjadřuje.
Třeba tvoji odpověď považuji za upřimnou a pouze sebehodnotící smile

Nicméně pokud jde o ty složenky - obyvatelé Sklenářky mají vlastní povolání, práci, která je živí a pravděpodobně to tak ještě dlouho zůstane. Přímo na Sklenářce pravděpodobně vznikne jen málo pracovních míst.
A také ne všichni lidé, kteří se tam chtějí usadit, jsou umělci. Není to podmínkou.
Tahle zona nebude nikdy o nějaké společné práci na poli a společných motlitbách. Tak to nefunguje.

Není tady

#37 27. 1. 2010 13:56

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kuty,
příště zkus nepsat do mého příspěvku a pak ještě pod něj, není to přehledné.

Nu a jinak tě musím zklamat - pouze lidi, kteří myslí vlastní hlavou se asi na Sklenářce uchytí. Pro zabedněnce to nejspíš nebude.

Pochopitelně tvůj jiný pohled, představy o životě a potřebu pohodlí respektuji. Já sama bych také nechtěla žít v komunitě, nejsem právě komunitní typ.
Zdrž se pouze spekulací a soudů lidí, kteří to mají jinak než ty.
To úplně postačí.

Jinak díky za názor.

Není tady

#38 27. 1. 2010 14:12

javena
♥♥♥♥♥♥-

Pan a proč by měla Kuty dokazovat, že má správný názor na ty lidi? Prostě je to názor... Její. A to, že se někomu nelíbí je zase jeho věc. Proč by měla Kuty jezdit pomáhat a poznávat je, pokud si nechce svůj názor "opravit". Asi je na těch lidech, kterým záleží na tom, jak je vnímá okolí, aby ukázali, jací jsou. I když myslím, že zrovna jim je tohle u zadku. Co si o nich kdo myslí... jak je vnímá...
Nakonec, lidi v satelitech mají taky svou alternativu bydlení big_smile, několik známých takhle bydlí a můj názor na lidi takto žijící/bydlící to nijak neupravilo. wink

Není tady

#39 27. 1. 2010 14:21

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

BB napsal(a):

A není právě tohleto závislost? big_smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#40 27. 1. 2010 14:26

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Javeno,
názor může mít kdo chce jaký chce.
Jenže to, co ty nechceš pochopit, je rozdíl mezi názorem a podjatými domněnkami.
Názor můžeš mít jaký chceš. Je tvůj, nemusíš ho nikomu dokazovat, ale musíš za něj kdykoliv nést zodpovědnost. Třebas i tím, že ho obhájíš činem.

Podjaté domněnky vyrcholí obyčejně pomluvami. Na ty právo nemáš, za ty se jen a jen zodpovídáš.

Pokud ten rozdíl nevnímáš, je zbytečné, abychom se o tom spolu bavily.

A buď klidná, ani by mne nenapadlo kuty do nějaké brigády či jiné formy pomoci nutit. Já jsem jen chtěla vědět, zda si dovede svůj názor obhájit.
Nic víc, nic míň.

Není tady

#41 27. 1. 2010 14:38

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

BB napsal(a):

A není právě tohleto závislost? big_smile

Kaliku, to je. Ale myslím, že to fakt jinak v 21. století nejde lol

Není tady

#42 27. 1. 2010 14:57

BB
♥♥♥♥♥♥-

Kaliku, napsala jsem to ve smyslu, že  ... být nezávislá ...  = kdybych byla nezávislá ......   samozřejmě vím, že jsem přivázaná k bydlíku složenkama a péčí o rodinu a nutností  ty korunky na složenky někde vydělat a to člověkovi nedává moc možnost vzít si baťůžek a vyrazit do světa ... big_smile  big_smile  big_smile   ... tedy, taky by to šlo, ale bylo by to " něco za něco"  a to se mi jaksi nechce obětovat ...

Upravil(a) BB (27. 1. 2010 14:58)

BB

Není tady

#43 27. 1. 2010 14:58

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No klubí, zatím to nejde.

Jak tak koukám třebas na alternativní způsoby bydlení, tak si myslím, že by těch složenek mohlo časem výrazně ubýt smile

Není tady

#44 27. 1. 2010 15:26

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Tak - přiznám se - já osobně bych tam žít nechtěla. Nelíbilo by se mi žít v komunitě. Jsem konzerva konzumní dobrovolná. Nedokážu se oprostit od blahobytu, pohodlí, techniky, auta.. . Právě te´d - píšu to v souvislosti jen s tímto tématem - jsme dokončili stavbu  RD a myslím, že jsem si hnizdo vybudovala po svém . Kus od města, velký pozemek, absolutní soukromí. Přidám,  poctivě, že se neobejdu bez jistého komfortu a pohodlí, což jsem si zajistila. Takže - asi je vidět - dnes - nic pro mě. big_smile

Moc ze stránek vidět ještě není, takže jsem si to nějakým způsobem představila. Je možné, že tam bude i farma - zvířata, hlídání pejsků o dovolených nebo třeba tam budou žít "odložení" pejskové (nádherná představa), třeba i ruční výroba z čehokoliv z čehokoliv ( hlíny apod.) - z  přírodních materiálů. (nějak se budou živit)..To bych brala jako vážně dobré a přínosné.

Brala bych to i jako námět na výlet, dovolenou, brigádu pro puber=táky, "lázně" pro přestresované podnikatele... našlo by se spousta námětů, jak něco vidět, zažít a na druhé straně, jak si zajistit i pár korun pro dostavbu Sklenářky (přestavbu - nevím co).

Hlavně - mám ráda lidi, kteří NĚCO  dělají. Třeba i  zkouší a zpočátku tápou. Třeba i něco nevyjde, ale zohnou to a jdou zase dál. Lidi, kteří a jsou aktivní, kreativní..atd. nehledě ke skutečnosti, že by mohlo ubýt pár míst z pracáků...

Není tady

#45 27. 1. 2010 15:27

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Jak tak koukám třebas na alternativní způsoby bydlení, tak si myslím, že by těch složenek mohlo časem výrazně ubýt smile

No tohle je obzvlášť dobrá zpráva pro lidi s hypotékou nebo s těmi lichvářskými úvěry.A zbytek hupky na strom a složenky Vám bude posílat max. samo počasí,ne?

Pan,já si nemusím nic obhajovat,jde o moje názory.Ale kde si  byla Ty na těch rozumech,že se cítíš tak hodně silně v kramflecích?

Není tady

#46 27. 1. 2010 15:40

Blossom
Host

Koukla jsem na stránky té Sklenářky, zatím jen zběžně, večer to prostuduju důkladně.
Ale teď, při zběžném čtení, jsem jaksi nepochopila, z čeho chtějí být obyvatelé Sklenářky živi? Někde v následných příspěvcích někdo psal, že obyvatelé budou mít svá zaměstnání (jestli to dobře chápu, tak někde mimo Sklenářku).
Jinak je tam psáno o uměleckých workshopech apod. To jsou sice zajímavé věci,ale uživit se tím většinou nedá. Vím to jistě - nějaké podobné workshopy totiž já osobně občas dělám. A mimo to jsem jeden čas si zřídila svou vlastní galerii. Myšlenky "dělat na světě krásno" mám tedy zažité a na vlastní kůži odzkoušené, ale tím líp vím, že člověk musí být nejprve z něčeho živ a toto se dá dělat jako krásný koníček.

Prostě- není mi nějak jasná ta praktická stránka věci.

Jestli oni se sami uživí a nebudou žít na úkor státu, žebráním po spoluobčanech apod., tak jim nesmírně fandím.

Pokud však jejich vlastní nezávislost a alternativní způsob života by měl spočívat v čerpání sociálních dávek, loudění darů,  případně stálé žití z dotací a grantů, pak to není nezávislost, ale fraška. Bohužel, s takovou představou"nezávislosti" jsem se už párkrát setkala...

Kdo tam chce žít, proč ne, ať to zkusí. Být bez závazků, taky bych to třeba šla zkusit, proč ne.
Ale jinak se ztotožňuji s tím, že nezávisle, alternativně a po svém se dá žít i mimo jakoukolikomunitu.

A udivuje mě, že se někdo čertí nad tím, že prostě někdo si to dovolí komentovat. Proč by jiní lidé nemohli mít odlišný názor? Proč by ho sem nemohli napsat? Nebo jsou tu snad povoleny pouze oslavné ódy? wink  vissla

#47 27. 1. 2010 16:13

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Blossom napsal(a):

Jestli oni se sami uživí a nebudou žít na úkor státu, žebráním po spoluobčanech apod., tak jim nesmírně fandím.

Tak to s tím fanděním už klidně můžeš začít, všichni stávající obyvatelé svoje zaměstnání MAJÍ a vždycky měli. Sami sebe určitě uživí.

Blossom napsal(a):

A udivuje mě, že se někdo čertí nad tím, že prostě někdo si to dovolí komentovat. Proč by jiní lidé nemohli mít odlišný názor? Proč by ho sem nemohli napsat? Nebo jsou tu snad povoleny pouze oslavné ódy? wink  vissla

Co TO?
Co je to TO, co si někdo dovolí komentovat?
Specifikuj. Protože právě TO je podstatné.

Mne zase udivuje, že někdo za alternativním způsobem života hned vidí žití na úkor státu, žebrání po spoluobčanech - státní školy, které žádají o sponzorské dary podle tebe taky žebrají? - a podobně.

A neméně mne udivuije, že se někdo diví tomu, že trvám na striktním oddělení názoru a osobních domněnek.
Sama jako podnikatelka jistě víš, že je rozdíl mezi tím, zda ty jako jedinec uživíš sama sebe a nebo celou firmu.
Pokud ani teď mi nerozumíš, tak to je mi líto.

Není tady

#48 27. 1. 2010 16:42

agewa
♥♥♥♥♥♥-

jen tak mimochodem a u tebe to nejsou doměnky, a osobní názor? ?
pokud jsem to dobře pochopila, zatím to nefunguje, je to v projekt v počátku, takže ještě zcela nefunguje.

Není tady

#49 27. 1. 2010 16:44

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pro ty, co nechtějí jen podléhat svým vlastním předsudkům a navyklým vzorcům, ale chtějí se právně bez nich upřimně nad projektem zamyslet:

http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=9907

Není tady

#50 27. 1. 2010 16:56

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kuty napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

No tohle je obzvlášť dobrá zpráva pro lidi s hypotékou nebo s těmi lichvářskými úvěry.A zbytek hupky na strom a složenky Vám bude posílat max. samo počasí,ne?

Pan,já si nemusím nic obhajovat,jde o moje názory.Ale kde si  byla Ty na těch rozumech,že se cítíš tak hodně silně v kramflecích?

Kuty, moje babička říkávala: s tebou je rozprávka jak s kozou na ledě.
Proč sem taháš lidi s hypotékou? Máš snad dojem, že oni bydlí v pasivních, ekologických či jinak alternativních domech?
Ti už si snad vybrali, jak budou bydlet a žít, ne?

Nu a pokud se někdo třeba rozhodne, že ve svém domě nebude používat plyn, tak nejspíš asi nebude platit složenky za plyn, co říkáš?
Tak jich šasem může ubrat, kolik bude chtít. Prosté.

A velmi se mýlíš, pokud si myslíš, že své názory si nemusíš obhajovat.
Musíš, tak jako my všichni, jinak jen bohapustě plácáš o něčem, o čem nic nevíš.

A kde jsem byla?
Víš, ty co? Jukni třebas jen sem a pečlově si to prostuduj, pak zjistíš, že kolikrát nemusíš ani moc daleko: http://www.xixao.eu/index.php?option=co … ;Itemid=37

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí