Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 26. 1. 2010 13:02

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Alternativní způsoby života

V současné době především mladí lidé hledají alternativní způsoby života, různé komunity a "azyly" v přírodě.
Našla jsem jeden projekt, který se mi líbí a myslím, že má velkou šanci na úspěch.

http://www.sklenarka.cz/o-nas/

Co tomu říkáte?
Líbilo by se vám takto žít?

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#2 26. 1. 2010 13:56

Nick3594
Host

Re: Alternativní způsoby života

Moc tam toho ještě nemají, stránky jsou rozpracované, chtělo by to tam zajet a zjistit víc. Nejlépe tam prožít třeba 14 dní dovolené, seznámit se s jejich filosofií, způsobem života. Osobně mám z komunit nedobrý pocit vymývání mozků. Ale možná že je to právě naopak něco, co konečně odstartuje nový způsob života a na co už dlouho čekáme.... smile

#3 26. 1. 2010 14:22

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ano, lvice. Projekt je teprve na začátku.
Osobně znám jednoho z lidí, kteří na Sklenářce žijí. Co máme společného je odpor k uzavřeným komunitám. Víme obě, že to nefunguje.
A moc mne láká být u toho, mám to kousek "za barákem" smile

Ještě dodám: to, co mně se nejvíc líbí je fakt, že na Sklenářce se potkávají a budou potkávat RŮZNÉ životní filozofie, směry a přístupy.
Pokud to tak zůstane, tak jsem si jistá, že projekt bude úspěšný, protože společenství zůstane OTEVŘENÉ smile
Tak to podle mne má být stolt

Upravil(a) Pandorraa (26. 1. 2010 14:27)

Není tady

#4 26. 1. 2010 18:27

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Hmm, nikdy jsem nějak nepotřebovala "budovat svobodné místo pro život..." Žije se mi dobře skoro 50 let i bez toho smile  Takové alternativy hledá vždycky jen určitá skupina lidí. Různé filozofie a směry potkávám celý život i bez Sklenářky. smile
Vzhledem k tomu, že vím, jak je někdy těžké se dohodnout s větším množstvím prima přátel, kdy si zajdeme na pivo big_smile, tak potom z takových "nadšených budovacích" aktivit cítím něčí "organizaci", čímž to pro mě končí. Ale kdo se cítí spřízněný s podobnými akcemi a chce takto žít, tomu klidně budu fandit.

Není tady

#5 26. 1. 2010 19:09

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Pan, máš představu jak to místo bude prakticky fungovat?

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#6 26. 1. 2010 19:19

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Zajímavé - na webu je toho fakt dost málo, nedokážu posoudit, jak to bude fungovat. Fortky bytů vypadají dost normálně, takže v bydlení to zase až nějaká tvrdá alternativa nebude. Pan jestli tě to zajímá, četla jsi třeba knížku Pestří a zelení? Pokud vím, je to jediná souvislejší studie alternativních životního stylu a jeho vyznavačů u nás...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#7 27. 1. 2010 10:31

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tercila napsal(a):

Hmm, nikdy jsem nějak nepotřebovala "budovat svobodné místo pro život..." Žije se mi dobře skoro 50 let i bez toho smile  Takové alternativy hledá vždycky jen určitá skupina lidí. Různé filozofie a směry potkávám celý život i bez Sklenářky. smile
Vzhledem k tomu, že vím, jak je někdy těžké se dohodnout s větším množstvím prima přátel, kdy si zajdeme na pivo big_smile, tak potom z takových "nadšených budovacích" aktivit cítím něčí "organizaci", čímž to pro mě končí. Ale kdo se cítí spřízněný s podobnými akcemi a chce takto žít, tomu klidně budu fandit.

Tercilo,
mám tomu tedy rozumět tak, že sice necítíš žádnou potřebu budovat "svobodné místo pro život", za to cítíš velkou potřebu to "svobodně" okomentovat?

Není tady

#8 27. 1. 2010 10:31

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

mariposa napsal(a):

Pan, máš představu jak to místo bude prakticky fungovat?

Mám.

Není tady

#9 27. 1. 2010 10:44

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronja napsal(a):

Zajímavé - na webu je toho fakt dost málo, nedokážu posoudit, jak to bude fungovat. Fortky bytů vypadají dost normálně, takže v bydlení to zase až nějaká tvrdá alternativa nebude. Pan jestli tě to zajímá, četla jsi třeba knížku Pestří a zelení? Pokud vím, je to jediná souvislejší studie alternativních životního stylu a jeho vyznavačů u nás...

Ronjo,
projekt je na počátku.
Měl by zahrnovat centrum, kde se budou na klubových setkáních, seminářích, workshopech a festivalech setkávat lidé se stejnými zájmy a zaměřením.
Zárověň budou všechny tyto akce otevřené veřejnosti.
Tvůrci projektu jsou lidé především uměleckého zaměření, takže by časem mělo vzniknout jakési volné umělecké společenství. A protože umělci jsou lidé nekonformní, svobodomyslní a svobodní, pochybuji, že hrozí stvoření nějaké sekty.

Já osobně se nejvíc těším na kurzy tvůrčího psaní, doufám, že bude i malování.

Kolem Sklenářky je obrovský pozemek, kde mohou vzniknout různé alternatiovní stavby obydlené lidmi.
A kde je také v plánu chov některých zvířat, permakultura ap.

Na Sklenářku přijcházejí různí lidé a myslím, že ti, kteří se tam usadí natrvalo, ji vtisknou osobitý ráz podle svých vlastních schopností a dovedností.
A právě proto, že jsou to lidé otevřené mysli, zachovají i Sklenářku otevřenou pro ty, kteří tam nebudou žít.

Není tady

#10 27. 1. 2010 11:03

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Tercila napsal(a):

Podívala jsem se na stránky Sklenářky - no Tercilo asi nejsme z toho pravého těsta,takoví ti bohémové,kteří mají potřebu něco od ostatních neustále loudit a navíc to ještě zveřejňovat.Nicméně mé taky téměř 50leté živ.zkušenosti jsou o tom,že na takových místech se schází velice prapodivná individua,která mají s vytvářením skutečných hodnot pramálo společného a ještě chtějí za přespání ve spacáku v provizoriu 300,-Kčbig_smile:DNo já bych se tam měla strach jen objevit:Ptongue.Ale každému co jeho jest,žejo.Kdyby nebylo v tomto státě nic horšího....

Není tady

#11 27. 1. 2010 11:18

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Stránky jsem si prohlédla ale zatím si nedovedu představit, že bych dokázala takto žít v nějakém společenství. Přijet se tam podívat, přespat, účastnit se workshopů nebo seminářů, to jo, to by se mi líbilo. Ale stát se toho součástí a žít tam to asi ne. Ale možná je to tím, že prostě nejsem typ svobodomyslného člověka. Ale ze svého okolí znám lidi, které by to mohlo nadchnout.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#12 27. 1. 2010 11:21

agewa
♥♥♥♥♥♥-

problém bude pak možná v tom, jak si kdo vyloží slovo.....alternativní.
už jen třeba při chovu zvířat může jít o problémy s tím , kam až může zajít majitel zvířete. no a co se týká alternativního bydlení ....to samé.
kdo ohlídá, kdy už to hraničí třeba s omezováním svobody druhých (např. volné potulování zvířat)

Není tady

#13 27. 1. 2010 11:36

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Některým příspěvkům rozumím a směju se, tomu volnému potulování zvířat agewo ale nerozumím...
Co tím máš přesně na mysli?

Pokud jde o alternativní bydlení, tak si taky nejsem jistá, zda jsem pochopila, co máš na mysli...

Já mám na mysli něco takového: http://bydleni.idnes.cz/duskuv-domek-mu … bnosti_web

A ještě takového: http://www.xixao.eu/index.php?option=co … ;Itemid=37

Upravil(a) Pandorraa (27. 1. 2010 11:52)

Není tady

#14 27. 1. 2010 12:02

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Přijde mi to hodně na pohodu. Díky takovýmto "projektům", můžete třeba procestovat polovinu světa za minimum peněz s batohem a spacákem. Protože to může být jak "klubovna", tak hostel na pár dní, tak výukové centrum. Proč ne.
A navíc tedy krásné okolí, jen co je pravda.

Ad poznámka o žebrání. Nevidím ve věnování nějakých starých věcí, co nepotřebuji a budou se hodit někomu jinému, nějaké žebrání. Kdo chce dát dá, kdo nechce, nemusí. Já v tom žádnou násilnost nevidím.

Mě se zase líbí, jak jsou všichni děsně rádoby tolerantní, svobodomyslní, ale hned si neodpustí poznámku to podivné skvadře lidí, individuích atd.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#15 27. 1. 2010 12:21

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Přijde mi to hodně na pohodu. Díky takovýmto "projektům", můžete třeba procestovat polovinu světa za minimum peněz s batohem a spacákem. Protože to může být jak "klubovna", tak hostel na pár dní, tak výukové centrum. Proč ne.
A navíc tedy krásné okolí, jen co je pravda.

Ad poznámka o žebrání. Nevidím ve věnování nějakých starých věcí, co nepotřebuji a budou se hodit někomu jinému, nějaké žebrání. Kdo chce dát dá, kdo nechce, nemusí. Já v tom žádnou násilnost nevidím.

Mě se zase líbí, jak jsou všichni děsně rádoby tolerantní, svobodomyslní, ale hned si neodpustí poznámku to podivné skvadře lidí, individuích atd.

K tomu žebrání - já proto nenacházím jiný název, to jsou ty lidi tak neschopní,když by tam měli žít si kolem sebe nemůžou pořídit za peníze vydělané svou prací věcí nové?A nejedná se jen o příp.darování starších věcí,ale na stránkách vyloženě "pochtívaj" i fin.prostředky.Nebo že by šlo o numismatiky?

Já se třeba mezi ty úplně svobodomyslné neřadím,mě by v životě nestačilo jen se ploužit cizími kraji bez blízké duše či několika velmi blízkých osob,aby mi společnost dělal jen batoh a spacák.Každý normální člověk potřebuje domov a vídat se se svými blízkými a nevadí mu,že  celý rok nebloumá někde po světě.Ale jsou mezi námi takoví dobrodruzi a určitě jsou mnohem lepší a neškodní než různí tuneláři,zloději a vrahové.Patřit bych mezi ně ovšem i tak nechtěla.

Není tady

#16 27. 1. 2010 12:24

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Kuty,
ty jsi ve věku, kdy ti je 50 sát? Fajn, tak už nemáš potřebu někde se courat, mládí v pr... do důchodu daleko. Ale jsou prostě lidé, kteří tu potřebu mají, jsou mladí, chtějí se courat, cestovat.
Tak mají šanci. Já jsem třeba díky hostelům po celém světě procestovala něco. Seznámíš se s jinou kulturou, náturou, procvičíš jazyk.

Jinak, ty přesně víš, jak budou to bydlení sponzorovat? Nevíš, tak proč hned násilné odsuzování. Vždyť to může mít někdo legální jako neziskovku.

Není tady

#17 27. 1. 2010 12:30

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Klubko,

každý právě na toto vlákno vkládá jen to, co v něm SAMOTNÉM vlastně je stolt
V někom je prostě jen hodně předsudků a strachu z toho, co nezná, s čím nemá žádnou zkušenost.

Také mi některé názory příjdou legrační, ale chápu to. Před několika lety bych se vlastně na Sklenářku dívala stejně jako třeba Kuty.

Nicméně před pár dny jsem se setkala s kanadským univerzitním profesorem,cestovatelem, básníkem a spisovatelem Paulem Nemo Ermité, který píše ČESKY (kromě toho ještě v dalších třech jazycích) a to lépe, než někteří z nás tady. A i jeho mluvená čeština je obdivuhodně čistá.
Projekt se mu líbí, hodlá se do něj po svém návratu z Izraele, kam na několik týdnů odjíždí, zapojit.
Takoví lidé jsou pro myšlenku alternativního centra nejdůležitější - lidé bez předsudků, za to s velkými životními zkušenostmi.

Na druhou stranu zase chápu i ty, kteří se s podobnou myšlenkou nechtějí a ani nejsou schopni ztotožnit.

Co nechápu, to je jejich potřeba ji okomentovat tak, jak to dělají.
Asi je to nějak "ohrožuje", kdo ví...

Není tady

#18 27. 1. 2010 12:35

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Co se týče uměleckých workshopů, tak by to mohla být supr věc. Určitě jsem nakloněn alternativám jinak dogmatických a tradičních systémů smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#19 27. 1. 2010 12:44

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Kuty,
ty jsi ve věku, kdy ti je 50 sát? Fajn, tak už nemáš potřebu někde se courat, mládí v pr... do důchodu daleko. Ale jsou prostě lidé, kteří tu potřebu mají, jsou mladí, chtějí se courat, cestovat.
Tak mají šanci. Já jsem třeba díky hostelům po celém světě procestovala něco. Seznámíš se s jinou kulturou, náturou, procvičíš jazyk.

Jinak, ty přesně víš, jak budou to bydlení sponzorovat? Nevíš, tak proč hned násilné odsuzování. Vždyť to může mít někdo legální jako neziskovku.

Sát mi ještě neni,ale jak píšeš,mládí v pr a do důchodu daleko...

Je to duchovní vlákno a tak si dovolím trochu "zafilozofovat",jedná se o můj názor: ano,chápu potřeby některých mladých se flákat po světě,bavit se,atd.Pak přijedou nazpět,zjistí,že tu na ně vlastně nikdo nečeká,nikomu nechybí,mnozí vrstevníci už mají vybudované hnízdečko,svoje známé a mnohdy skvělou perspektivu před sebou a tito cestovatelé nic.Mohou jen nabídnout snad besedy o Kuala Lumpur apod, a to že třeba umí jakž takž jazyk.Brzy zjistí,že tohle ale k reálnému životu nestačí,ale že jim vlastně ujel vlak,žádná praxe,nic konkrétního neumí.Jako věrní kamarádi pak nastupují AD,rozšiřují řady bezďáků,apod.Ale nemusí tak dopadnout samozřejmě všichni,na druhou stranu vím,že mladým se pracovat teda moc nechce a tak hledají takové a podobné projekty.

Není tady

#20 27. 1. 2010 12:45

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

No právě. To je jako s jídlem mezi dítětem a matkou:

Matka: "tady máš oběd"
Syn:"Fuj, hrách ten nejím..."
Matka "Vždyť jsi ho nikdy neochutnal"
Syn: "Ne,ale je hnusnej...."

Není tady

#21 27. 1. 2010 12:46

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Kuty, ty mě bavíšsmile))

No anebo to jsou mladí, kteří celý rok neskutečně makají, a pak si vezmou měsíc dovolené a cestují. lol lol lol

Není tady

#22 27. 1. 2010 12:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kuty a jak se chce pracovat tobě?
Sklenářka potřebuje hlavně pracovité ruce, protože za ta léta, kdy chátrala, se tam nahromadilo spousta věcí, které jse třeba vyspravit, uklidit...

Takže nejlepší pro to,aby člověk nehodnotil jen na základě vlastních předsudků a domněnek, je asi se osobně přesvědčit, co říkáš?
A nejlépe se lidé poznají a věci vyjasní při společné práci.
Takže co takhle se sebrat a o víkendu přijet to omrknout, přiložit ruku k dílu, pokecat s lidmi? A to nejen mladými "nemakačenky", ale i těmi, co mají už těch -sát a taky mají své vlastní názory a představy o životě...
Co?
Jdeš do toho?

Občanské sdružení, které Sklenářku spravuje a "křísí" zpět do života bude potřebovat každého pracovitého člověka a to ty podle toho, jak se teď prezentuješ, přece jsi, že?

Není tady

#23 27. 1. 2010 12:55

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Klubko napsal(a):

Kuty, ty mě bavíšsmile))

No anebo to jsou mladí, kteří celý rok neskutečně makají, a pak si vezmou měsíc dovolené a cestují. lol lol lol

Klubko, nejen mladí, i někteří "blázniví" staří to tak mají smile

Taky jsem si všimla, že spousta mladých, kteří se vrátili za "zkušené" teď zhodnocuje své zkušenosti a nabyté vědomosti ve firmách doma a šéfují těm "starým", kteří se nezvedli z pr...
Díky bohu, že mladí cestují a hlavně že se pak vracejí domů smile

A hlavně je fajn, že hodně z nich hledá alternativy ke konzumnímu způsobu života, který nebere ohled na životní prostředí.

Není tady

#24 27. 1. 2010 13:09

javena
♥♥♥♥♥♥-

Pandorraa napsal(a):

Kuty a jak se chce pracovat tobě?
Sklenářka potřebuje hlavně pracovité ruce, protože za ta léta, kdy chátrala, se tam nahromadilo spousta věcí, které jse třeba vyspravit, uklidit...

Takže nejlepší pro to,aby člověk nehodnotil jen na základě vlastních předsudků a domněnek, je asi se osobně přesvědčit, co říkáš?
A nejlépe se lidé poznají a věci vyjasní při společné práci.
Takže co takhle se sebrat a o víkendu přijet to omrknout, přiložit ruku k dílu, pokecat s lidmi? A to nejen mladými "nemakačenky", ale i těmi, co mají už těch -sát a taky mají své vlastní názory a představy o životě...
Co?
Jdeš do toho?

Občanské sdružení, které Sklenářku spravuje a "křísí" zpět do života bude potřebovat každého pracovitého člověka a to ty podle toho, jak se teď prezentuješ, přece jsi, že?

Teď budu mírně offtopic, i když vlastně ani ne...
Proč by do toho měla jít Kuty? Ta tu snad jasně - některým až moc proti srsti tongue - napsalal, že jí to nijak neláká. Spíš bych tedy myslela, že na brigádu dorazíš ty Pandorro a Klubko... wink Vás to zajímá, fandíte jim, chcete pomoci... Tak přiložte ruku k dílu a neshánějte za sebe brigádníky. big_smile

Není tady

#25 27. 1. 2010 13:10

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

To je jasné, že i starší a těm fandím 3x tolik tummenupp
Já jen, že tady byla většinou diskuze k těm mladým, nepracujícím, neperspektivním lol

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí