6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím o pomoc co dělat.Jsem 15 let vdaná je mi 42let mám dvě děti 11 a 15 let.Manel v plném invalidním důchodu,léčí se na psychiatrii dvakrát do roka je vdy tak měsíc hospitalizován v léčebně(při nakupení jeho problémů které u nezvládá pomocí léků řeit)tam ho dají jak tak dopořádku na ten půlrok,ale doma stejně to není k ničemu.Diagnoza je obsedantně kompulsivní porucha.
Já chodím do práce,aby jsme alespoň trochu solidně ili.U opravdu nevím co dělat musím ít s takovým člověkem,s kterým je to čím dál těí a svou nemocí obtěuje celé okolí včetně dětí?Já nevím co dělat bojím se odsouzení e chci odejít od nemocného člověka,ale vdy za chvíli budu na práky sama......Manel je hodný,nikdy mne neublíil,ale kdo nepoznal ít s psychicky nemocným člověkem ten to nepochopí...
Momentálně je v léčebně, nic moc ho nezajímá jak válčíme,e musím chodit do práce starat se o rodinu a ve ostatní....a on nevydrí doma s námi,aby alespoň s těma dětma pomohl, kdy jsem do večera v práci...opravdu nevím jak dál,e u opravdu uvauji o rozvodu,ale bojím se toho,navíc je to dalí starost,jako by jich nebylo tak dost.Ale mám do smrti ít s člověkem ke kterému jsem ztratila vekerou důvěru?Vdy u je to nesnesitelné...prosím pomote radou nebo uklidněním.Děkuju moc vem dobrým lidem
Není tady
ahoj betiso,
teda holka má to těké dokáu si představit, e je toho na tebe hodně a situace je dost stresující a dlouhodobě náročná. Můe nám prosím podrobněji popsat, v čem konkrétně se potíe tvého manela projevují? Pro mě je jeho diagnóza jen pojem, za kterým si umím představit "reaálnou situaci" jen omezeně. Píe, e je hodný, nikdy ti neublíil, ale ztratila jsi v něj důvěru. Jaké jsou konkrétně takové kadodenní problémy ivota s takto nemocným člověkem? Co tě trápí nejvíc a co by se muselo změnit, aby byla situace pro tebe aspoň snesitelná?
Není tady
Já nevím mne by stačilo ,aby vydrel být s námi doma,abych si mohla s někým popovídat o preblémech,které trápí i mne,a prostě ít normální ivot.OKP porucha v jeho případě se týká neustálé kontroly e něco má v oku nebo na těle a neustálé obtěování okolí aby mu potvrdilo e to není pravda,ale stejně to nic nepomůe i kdy vysvětlujete,tak se ty pocity tak nahromadí,e musí do léčebny.Je to dle lékařů stav na celoivotní léčení,prakticky si s tímto nevědí rady.Pokusy, elektooky,léčba léky nic prostě nepomáhá spí jen tlumí toho člověka a on ztrácí zájem o vekeré dění kolem sebe ....vím vytrpěl si toho hodně je mi ho líto,ale??????????????
navíc si přestávám rozumět i s tchýní která mi vyčítá ,e mu nejsem dost velkou oporou a e mám být na něho vlídná,ale já u dál takto nemůu,a si to někdo zkusí,ít s takto postieným člověkem...............
Upravil(a) betisa (23. 1. 2010 15:01)
Není tady
chápu, e ít s takto postieným člověkem je dost náročné. Musí mu být oporou, kdo je ale oporou tobě, kdy táhne celou domácnost?
Já bych asi manela neopustila, ale zařídila bych si ivot trochu po svém. Nala bych si přítele, který by mě podpořil a já pak měla chu a sílu se dál o manela starat.
tchýni se nediv, bojí, kdo se o jejího syna postará, pokud ho opustí a ona u tu nebude.
Není tady
Betiso, jsem člověk, který hooodně dlouho přemýlí, ne udělá nějaký závanějí krok. A úplně vdycky promýlím, jak neublíit lidem kolem sebe. Ale protoe mám u nějaké zkuenosti s takto nemocným člověkem... vím, e já bych se ve Tvém případě rozvedla.
Nevím, jestli jsi ve stádiu, kdy bys byla schopná přečíst nějakou kníku, ale - moc Ti doporučuji "Tajemství".
Jo a tchýně by byla první, kterou bych vyloučila ze svého "nitra".
Osobně bych vůbec nepovaovala za sobecké v takovém případě zachránit sama sebe (a děti). Jsi jetě mladá. Pořádně popřemýlej, ale hlavně o sobě, jak ít HEZKY dál.
Drím palce.
Není tady
Tercila napsal(a):
Betiso, jsem člověk, který hooodně dlouho přemýlí, ne udělá nějaký závanějí krok. A úplně vdycky promýlím, jak neublíit lidem kolem sebe. Ale protoe mám u nějaké zkuenosti s takto nemocným člověkem... vím, e já bych se ve Tvém případě rozvedla.
Nevím, jestli jsi ve stádiu, kdy bys byla schopná přečíst nějakou kníku, ale - moc Ti doporučuji "Tajemství".
Jo a tchýně by byla první, kterou bych vyloučila ze svého "nitra".
Osobně bych vůbec nepovaovala za sobecké v takovém případě zachránit sama sebe (a děti). Jsi jetě mladá. Pořádně popřemýlej, ale hlavně o sobě, jak ít HEZKY dál.
Drím palce.
prosím o odkaz na tu knihu,která to je??Díky
Není tady
Jistě, po zadání: Tajemství, Rhonda Byrne najde spoustu odkazů, např.:
http://www.eruditus.cz/knihy/rhonda-byrne/tajemstvi-ik
Sama uvidí, jestli Ti k něčemu je nebo ne...
Ale bez ohledu na to, zda ji přečte nebo ne, zaměř se na sebe; na to, co v ivotě potřebuje a jsi schopná "dát nebo vzít".
Není tady
Jene dalí problém rozvod,děti,ja nechci,aby děti přili o tátu na nějaké společné výchově by jsme se asi domluvili,ale co dál on se svým důchodem 7200,-neutáhne bydlení plus ostatní náklady.To mi můou vyměřit jetě nějaké placení na něho?A potom budeme finančně na tom s dětma jetě hůře?Plat mám cca 17000,-
Stejně to tak dopadne mi si spolu u ani nemáme co říct.Co se sexu týká je to to samé,vím,e na vině jsou tlumicí léky,ale kdy se bez nich neobejde?Je to začarovaný kruh a já se z něho bojím vystoupit a pořád přemýlím co bude dál,jestli nepočkat a bude dětem 18 ale to se můu taky ve společné domácnosti do té doby zbláznit taky....
Není tady
Sama cítí, co potřebuje. A cítí to dobře, akorát se tomu nechce poddat s ohledem na to, co by řekli ostatní atd.. (na to kali). Stejně "jednou" něco podnikne. Materiální stránka problému je obvykle obtíná, ale jakmile nasbírá informace třeba u advokáta, bude zase moudřejí...
Tak prozatím si zajdi k nějakému psychologovi (jen tak pro názor, pro radu, o které můe pak popřemýlet a zhodnotit si ji sama, jestli Ti vyhovuje nebo ne), zkus odpočívat, nech si na přemýlení klid a čas... Vak se nemusí rozhodnout do zítřka.
Ale pokud má pocit, e něco u musí změnit, pus se do toho.
Upravil(a) Tercila (23. 1. 2010 15:59)
Není tady
Betiso:
Já jsem typ člověka, který prostě by nemocného neopustil, ne kvůli tomu, co by tomu řekli lidé, ale kvůli tomu, e bych se sama cítila jako podrazák, nechat nemocného napospas osudu. Jednou to je můj nejblií - a jak sama píe, neublíil ti, je hodný...jen ta nemoc je prostě taková...
Nejzávanějí problém, ktzerý bys při rozvodu musela řeit je výivné na bývalého manela - vyměřili by ti takovou částku, aby měl stejný standart, jaký měl za dob manelství. Někdo by se o něj asi musel starat - tchyně je u asi postarí, ta u toho taky asi moc nezvládne, akorát tobě říct, aby si byla vlídnějí. Pomocnou ruku přiloí?
Dobře ti Tercila radí - přečti si tu knihu, nebo je to i zfilmováno, je to jak pohlazení po dui, nastartuje ti to energii, vleje ti to novou čerstvou krev do il - pus si to vícekrát...a uvidí ten impuls, co ti to dá
Osobně - zaměřila bych se na sebe s tím, e kdy bude tobě dobře, bude dobře i tvému mui, bude-li ty spokojená, bude i on. Finanční stránka věci je důleitá - vím, má toho dost, ve leí na tvých bedrech - rodina, domácnost, práce - najdi příleitost, co ti dá víc času - a víc peněz. Věř, e tyto příleitosti se válí po zemi, jen po nich sáhnout.
To by byla pro mě priorita - najít ČAS. Kdy k tomu přibydou peníze, můe si dovolit mít oetřovatelku, nebo pomocnici do domácnosti...a pro tebe zbyde víc času na to, co dělá ráda, co ti přináí spokojenost - a bude-li spokojená ty, bude se ti i na svět kolem dívat spokojeněji...bude i vlídnějí na svého mue...určitě nejsi na něj zlá, ale ten stres kolem, co ve musí....
Není tady
To zase nemohu říci,e by se tchyně nesnaila pomoci dnes jsou u ni děti na obědě,ale jinak v týdnu to bojujeme samy já se snaím sama jak můu ,abych ve zvládala.Mě spí chybí opravdu si s někým posedět popovídat o problémech,vyslechnout i toho druhého,ale s člověkem který je celý dny doma nemůete nutit aby poslouchal problémy které řeíte dennodenně v práci on to ani nepochopí i kdy se bude snait.Bohuel rodiče u nemám zemřeli mi hodně brzo a já bych je teď tak potřebovala a řekla bych jim vechno co jsem nestihla jim říct,jak jsem je měla ráda a jak moc mi chybí,je mi straně smutno..........
Není tady
betiso, Ty nemá manela a děti - ty má 3 děti... - a to je velká zátě... - vy u jako manelé vůbec nefungujete...
Psychickou podporu bys potřebovala spí Ty... - co zajít do nějaké psychologické poradny, aby Ti poradili? Měla by ses komu vypovídat... a jetě by ti poradili, co se vztahem s nemocným člověkem.
Není tady
No jo, Zklami, ale obsedantně kompulzivní porucha není toté co třeba rakovina... V případě Betisy bych netrpěla pocitem, e jsem podrazák, kdybych zvolila (jakoukoliv) formu osamostatnění.
Upravil(a) Tercila (23. 1. 2010 17:02)
Není tady
Bet,přečetla jsem si tvůj příběh s velkým zaujetím.Není to pro tebe v mnoha směrech vůbec jednoduché,protoe ví,e vekerá tíha a zodpovědnost je jen a jen na tobě.Jak dlouho má tvůj manel tyto obtíe?Respektive jak dlouho je to pro tebe tak náročné? Na jednu stranu se ti nedivím,e má nutkání se rozvést a odejít,ale tohle by měla být a ta poslední monost. Já nevím jak dalece jsi "nastudovala" manelovu nemoc.Je třeba znát nejenom projevy a problémy této nemoci,ale hlavně to jak s takovým člověkem jednat.Ale i ty jsi jen člověk a musí si zachovat své duevní i fyzické zdraví. Musí ti pomoct rodina. A ne jen tím,e pozvou děti na oběd,ale tím,e převezmou "starost" o syna,tvého manela. A jsou s ním jeho rodiče,sourozenci- má-li nějaké,také i děti-přiměřeně k jejich věku.Aby sis mohla odpočinout.Dám ti příklad z mého okolí. Mám velmi dobré známé.Jsou starí ne já.On- rozstrouená skleróza,20 let na inv.vozíku,posledních cca 5 let naprosto nesoběstačný-krmení,vyprazdňování,polohování....byl nemocný u v době,kdy jejich 2 děti byly malé,mladí ne ty vae. Ona,chodí do práce,táhla finančně celou rodinu(dnes u jsou děti dospělé-mají své rodiny),platí asistenty,kteří se o manela starají a má domácí péči-zdravotní sestry,které také o něj pečují v době její nepřítomnosti.Kadý z rodiny se musel zapojit,aby ona mohla čas od času načerpat síly.Jeho rodiče si na týden vzali děti i svého syna a ona jela s kamarádkou na hory či na víkend. Dnes je to u jiné,děti jsou dospělé,pomáhají i se svými partnery.Prostě to jinak nejde,přestoe ta největí péče je na ní. A aby to vechno psychicky zvládla ( a také jako ena měla a má ty své potřeby - sex )má přítele. Vím to a naprosto jí rozumím.Potřebuje někoho,kdo jí obejme,pohladí a podpoří,aby mohla fungovat dál. Ona svého manela neopustí,bude se o něj starat a do smrti,ale také bude mít ty své "útěky" z reality,aby to vydrela. Ty se pokus více zapojit rodinu ( jestli to jde a jsou ochotní ) najdi si pro sebe čas a relaxuj podle svého. Mělo by to být pravidelné, jeden den třeba v týdnu a kadý druhý víkend. Samozřejmě nevím jak je to u vás moné provést a jestli by to manel pochopil. Já kdysi měla také období,kdy jsem měla nutkavé potřeby něco kontrolovat. Např. jsem se třeba 3x vrátila domů se přesvědčit jestli je vypnutý sporák,ehlička,zavřená ona,zamčené dveře. Horor nastal,kdy jsme jeli na chalupu a mě to chytlo po cestě. To jsem měla zkaený víkend a rodina taky. Doktorka mi řekla,e to mám z dlouhodobého stresu,kdy jsem jí to povyprávěla.Byla jsem na mateřské,problémy v manelství,finanční problémy.Napsala mi léky na zklidnění a asi za 3 měsíce to postupně úplně přelo.Je to u 15 let a natěstí se mi to nevrátilo ani po druhém porodu,ani,kdy jsem se pak rozvedla,ani,kdy mi umřel taka. Tak mám dojem,e tvůj manel má něco podobného,akorát v mnohem horím vydání,kdy ádná léčba na něj nezabírá. Ono je to hrozné i pro něj,protoe věří tomu co říká,ale pro okolí je to stejně stresujísí a deprimující. No,třeba si z toho co jsem napsala vybere i něco pro sebe.drím palce. A jestli nemá nikoho ve svém okolí s kým by sis o tom mohla promluvit,tak se vypovídej tady.Aspoň prozatím.
Není tady
betisa napsal(a):
Jene dalí problém rozvod,děti,ja nechci,aby děti přili o tátu na nějaké společné výchově by jsme se asi domluvili,ale co dál on se svým důchodem 7200,-neutáhne bydlení plus ostatní náklady.To mi můou vyměřit jetě nějaké placení na něho?A potom budeme finančně na tom s dětma jetě hůře?Plat mám cca 17000,-
Stejně to tak dopadne mi si spolu u ani nemáme co říct.Co se sexu týká je to to samé,vím,e na vině jsou tlumicí léky,ale kdy se bez nich neobejde?Je to začarovaný kruh a já se z něho bojím vystoupit a pořád přemýlím co bude dál,jestli nepočkat a bude dětem 18 ale to se můu taky ve společné domácnosti do té doby zbláznit taky....
Betiso, je to těká věc ... jak je vidět, manelova psychická nemoc u lepí nebude, bude to naopak horí a horí.
Dokáe si představit, jak spolu budete ít za pět let, deset let, patnáct let???
Zklamaná Ti tady sice píe:
Já jsem typ člověka, který prostě by nemocného neopustil, ne kvůli tomu, co by tomu řekli lidé, ale kvůli tomu, e bych se sama cítila jako podrazák, nechat nemocného napospas osudu. Jednou to je můj nejblií - a jak sama píe, neublíil ti, je hodný...jen ta nemoc je prostě taková...
Nejzávanějí problém, ktzerý bys při rozvodu musela řeit je výivné na bývalého manela - vyměřili by ti takovou částku, aby měl stejný standart, jaký měl za dob manelství. Někdo by se o něj asi musel starat - tchyně je u asi postarí, ta u toho taky asi moc nezvládne, ...
... ale těko můe vynáet soudy, kdy s podobně postieným člověkem neije 24 hodin denně. Ona není nemoc jako nemoc a souití s duevně nemocným člověkem není toté, jako souití s člověkem, který má např. cukrovku nebo je po operaci srdce.
Zklamaná se rovně hluboce mýlí v otázce výivovací povinnosti manelky k manelovi ... (MMCH Zklamaná, uklidni se, prosím... ijeme v České Republice, nikoliv ve Spojených Státech, Německu, Rakousku či Itálii !!!)
Betiso, jestlie se rozvede, je jasné e děti připadnou do Tvé péče, take ze svého průměrného platu ji bude vyivovat dvě nezletilé děti. K tomu, aby Ti vůbec soud nějaké výivné na manela vyměřil by za prvé musel podat návrh sám manel (to se neděje automaticky!!!) a za druhé: rozdíl mezi Vaimi příjmy není zase a tak závratný, aby z něj bylo mono vyměřit výivné jetě pro něj. Navíc - on má svoji vlastní vyivovací povinnost k dětem stejně jako Ty, take by to s největí pravděpodobností dopadlo tak, e Ty bys od něj získala výivné na děti -velmi minimální- a rozdíly ve Vaí úrovni by byly natolik vyváené, e by z nich výivné pro manela nebylo mono vyměřit.
Pokud by manel po rozvodu nějak finančně strádal - "neutáhl bydlení", můe si jako rozvedený poádat o sociální dávky nebo příspěvek na bydlení. Nepsala jsi nic o tom, jak byste řeili následné bydlení po rozvodu , t.j. kam by kadý z Vás dvou el, zda do samostatného bytu, vlastního domu, k příbuzným a podobně.
Take zhruba asi tak ohledně výivného, ale tyhle otázky by patřily spí na právní.
Betiso ... teď z té psychologické stránky ... rozvést se, či nerozvést???
Nejdůleitějí ze veho jsi Ty - jako máma dvou nezletilých dětí, které Tě budou jetě dlouho potřebovat.
Pokud má pocit, e Tě ivot po boku duevně nemocného manela stravuje a deptá natolik, e u nemůe dál - a já věřím tomu, e to tak skutečně je - pak je na čase zvolit odchod. Podle mě nikomu a ničemu nepomůe, kdy se "obětuje" i za cenu svého vlastního sebezničení jenom proto, "aby tchyně neřekla" "aby Tě lidi neodsoudili" " protoe není fér opoutět nemocného člověka" a podobně. S manelem ije Ty, ne oni, Ty jsi s duevně nemocným 24 hodin denně s výjimkou doby, kdy je v léčebně a navíc musí chodit do práce, starat se o domácnost a vychovávat děti.
A o větě:" Není fér opoutět nemocného člověka" by se dalo dlouho diskutovat. Jistě e je značně nefér opustit člověka, který je po úraze upoután na invalidní vozík nebo člověka, kterému selhávají ledviny a je proto závislý na dialýze. Ovem souití s takto postieným člověkem je naprosto nesrovnatelné se souitím s duevně nemocným, který vatlá nesmysly, vyaduje 24 hodin denně pozornost, nepřiměřeně zatěuje zdravého partnera, jeho stav je nezvratitelný a prognóza nepříznivá. Člověk duevně zdráv chápe, e jeho zdravý partner se má co ohánět, aby stihl chodit do práce, pečovat o domácnost a vychovávat dvě děti, jenome tohle si psychicky nemocný partner není schopen uvědomit, právě proto, e je psychicky nemocný a péče o takového člověka je nesmírné břemeno, kterou je schopen málokdo unést.
Pokud se někdo rozhodne, e u takové břemeno není nad jeho síly dále nést, nezaslouí si podle mě odsouzení, ale pochopení
Betiso, Ty musí být zdravá a funkční matka předevím pro svoje děti, dětem musí být něco platná, děti mají přednost!
Není tady
Kiaro je sice hezké, co tady píe, ale Betisin manel si svoji nemoc nevybral, ani se o ni nějakým nezřízeným způsobem ivota nepřičinil. Zaslouí si tedy, aby od něj manelka utekla? Lidi se přece berou v dobrém i zlém..
Betisa sama píe, e jí spí chybí spřízněná due..Já na jejím místě,bych si opravdu nejdříve zkusila najítt nějakého přítele, a a teprve potom, bych volila radikální řez, pokud by to k ničemu nevedlo.
Není tady
betiso, nikdo nemá právo soudit tě.
Myslím si, e já bych to neunesla. Snaila bych se zachránit sebe a děti. Nebo si najít přítele, který by mi byl oporou. Ale takový se do téhle situace asi velmi těce hledá.
Nemůe být manel v nějakém ústavu nebo léčebně? Vím, e to zní hrozně, ale myslím, e lepí ze vech patných řeení je zachránit tři lidi, ne zničit vechny čtyři.
Betisa v prvom rade je mi vežmi žúto tvojho manela i teba. ivot sa s nami nemazlí a občas nám utedrí rany, ktoré sa niekedy jednoducho nedajú znies. Súhlasím s Kiarou, e musí fungova ty, pretoe deti u prili o otca a nemôu strati ete aj mamu. Je to vežmi aké zachova sa fér, veď čo je v tvojom prípade fér. To, čo sa stalo manelovi, alebo to čo preíva ty a deti? Ideálne by bolo umiestni ho v nejakom zariadení s celodennou starostlivosou, mono by to bolo znesitežnejie, ale neviem, či je to u vás tak ako u nás, e sa čaká celé mesiace, alebo roky a samozrejme je treba ma na "sponzorský dar".
Není tady
Ahoj betiso,
vpodstatě ve stejné situaci je můj přítel, řeí rozvod nebo nerozvod u nějakou dobu a pořád se v tom dost plácá. Bohuel v tomhle ti nikdo neporadí, kadý jsme jiný a ty má asi pocit, e by ses nezachovala fér. Zkus se zbavit těch výčitek, má právo na svůj ivot, nemusí se nikomu obětovat a jak u tu zaznělo, nikdo nemá právo tě soudit. I kdy s tím musí počítat, určitě se někdo najde:-((...drím palce a se rozhodne dobře
Není tady
laminanonte napsal(a):
Kiaro je sice hezké, co tady píe, ale Betisin manel si svoji nemoc nevybral, ani se o ni nějakým nezřízeným způsobem ivota nepřičinil. Zaslouí si tedy, aby od něj manelka utekla? Lidi se přece berou v dobrém i zlém..
Betisa sama píe, e jí spí chybí spřízněná due..Já na jejím místě,bych si opravdu nejdříve zkusila najítt nějakého přítele, a a teprve potom, bych volila radikální řez, pokud by to k ničemu nevedlo.
laminanonte, jistěe si betisin manel svoji nemoc ani nevybral, ani nezavinil. Za nemoc nikdo nemůe, o tom ádná.
Já jen říkám, e souití s takovým člověkem, péče a starost o něj plus výchova dětí a starost o vechno ostatní je mnohdy nad lidské monosti a kdy betise nikdo z rodiny s péčí o manela nepomůe - a jakoe doopravdy nepomůe - hranice sil zdravého partnera se brzy vyčerpá natolik, e u "nemá z čeho dávat". A to je potom hodně, hodně patné.
Je hezké, e se tady někteří ptají, zda si betisin manel zaslouí, aby od něj manelka utekla, nebo se dovolávají magické formule "v dobrém i ve zlém". Ptá se vak někdo, zda si betisa zaslouí, aby se duevně vyčerpávala a na hranice lidských moností péčí o člověka, jeho zdravotní stav se nikdy nezlepí, naopak se bude jen zhorovat? Je snad povinností zdravého partnera pečovat o toho druhého a tak dlouho, dokud se sám nevyčerpá, nevyhoří, nezhroutí se a sám neskončí také v léčebně? Znovu opakuji, e péče o duevně nemocného není toté, jako péče o duevně zdravého, ale invalidního nebo těce nemocného partnera...
Není tady
Kiaro,to má pravdu,e tohle srovnávat nelze. Psychicky zdravému toti vysvětlí,e právě teď potřebuje klid,můe se s ním radit o řeení problémů. Kadý jednáme podle své povahy a výchovy. Betisa by asi měla udělat ve co je v jejích silách a monostech,aby měla svědomí čisté.Ale psychicky se úplně odrovnat? Ne,to určitě ne.Kdy by u nemyslela na sebe....v dobrém i zlém......tak musí myslet na své děti.
Není tady
Laminaonte: Zaslouí si tedy, aby od něj manelka utekla?
Laminko, nejsem si jistá, jestli ta Tvoje otázka měla být postavená zrovna takhle. Taky bychom se mohli zeptat - a zaslouí si Betisa takový ivot? A hlavně, jakápak pohoda z takového souití plyne pro ty děti? Navíc si zřejmě neumí představit, co to je, mít vedle sebe (závislého) člověka s touto poruchou - ano, je to na nervy. Zaila jsem a děkuji osudu, e ten člověk je ode mě teď dost daleko. Takové souití je opravdu velmi obtěující.
Určitě můe potkat přítele, který jí bude oporou, ale popravdě... bude na něj mít čas? A kolik chlápků - a jak dlouho - chce poslouchat vynervovanou enskou, která doma ije s psychicky narueným muem?...
A tady padnou názory pro a nebo proti odchodu Betisy od manela, nejdůleitějí jsou její pocity, její síla zvládat tu situaci, její nervy, její zodpovědnost vůči dětem. Tuhle zodpovědnost aspoň já nadřazuji nad zodpovědnost vůči jejímu "nemocnému" dospělému manelovi, kterého ale s prominutím nic nebolí.
Moná se mýlím, ale cítím z Betisy krizi, a to vůbec není přiznivé pro výchovu dvou dětí a starání se o domácnost, nehledě na to, e taky nějak solidně musí fungovat vpráci, e jo... Jestli odejde od manela, v ádném případě to není útěk, ale její záchrana.
Betiso a poprosila bych Tě - pokud se rozhodne pro rozchod, tak bez výčitek! A dr se, moc Ti fandím. Určitě si to nějak vyřeí a bude líp. (A prolistuj to Tajemství)
Není tady
Proč posílat manela do ústavu nebo léčebny natrvalo? Nikde přeci nepsala,e je nesamostatný.Při zhorení nemoci je nějaký čas v léčebně a potom je proputěn.e je nemocen a neumí pochopit její starosti? Kolik muů si chce večer povídat nebo je vůbec doma,potom bychom je musely vechny někam pozavírat. Děti jsou u docela velké, mohou dost pomoci a snaí se i tchýně. Zaráející je věta,kdy zdůrazňuje,e chodí do práce a večer domů. Jo, to chodí řada z nás. Věřím, e ít s nemocným člověkem není ádný med. Rozvedla bych se s pocitem,e mám právo na vlastní ivot,chránit ivot zdravých dětí. Ale určitě bych nemocného z ivota nemazala,snaila se včetně dětí pomáhat. Nala bych si bydlení někde poblízku a nesnaila se ho někam strčit. Bude to také výchovný moment pro děti, take se osamostatnit,ale neublíit.
Upravil(a) Vladena (23. 1. 2010 19:36)
Není tady
můe se rozvést nebo obětovat. Soudit tě nemůe nikdo, tím méně tchýně. Kdyby se chtěla obětovat ona mohla by si svého syna vzít k sobě, aby si ty měla klid. Výivného bych se nebála, nemá ádný závratný plat a předpokládám, e děti by si dostala do péče. Muovi by ivotní náklady vyrovnával stát. Jde ale asi spí o to jak se s tím srovnat psychicky. Nikdo z nás se nenarodil, aby proil smutný ivot. Málokdo se dovede obětovat a obsedance je ílená, mám jednoho takového známeho několik let jsem se mu snaila psychicky pomoci, on má zase pocit, e má dlouhou hlavu po urazu čelisti / je to nesmysl vypadá pořád stejně jako před úrazem/ vyaduje stále operaci apod. Kdy jsem si okamitě neuděla čas hned mi podsouval, e u mi na něm nezáleí a podobné plky. Taky jsem mu tisíckrát řekla, e opravdu vypadá dobře, ale to je zbytečné, to ví asi sama. Mít takového člověka doma by mě asi zničilo. Z kadé schůzky s ním jsem se vracela uplně vyavená. Já nejsem tak odváná a vím, e z takového vztahu bych prchla, abych zachránila zdraví svoje a dětí a kdo by mě za to mohl soudit ? Jedině někdo kdo ví prd co takový pacient dovede. Dr se a u to rozlouskne jakkoli. Dlouhodobé trápení by tě mohlo uvrhnout do nemoci a pak ti pomůe kdo? Tchýně?
Není tady
Vladena napsal(a):
Proč posílat manela do ústavu nebo léčebny natrvalo? Nikde přeci nepsala,e je nesamostatný.Při zhorení nemoci je nějaký čas v léčebně a potom je proputěn.e je nemocen a neumí pochopit její starosti? Kolik muů si chce večer povídat nebo je vůbec doma,potom bychom je museli vechny někam pozavírat. Děti jsou u docela velké, mohou dost pomoci a snaí se i tchýně. Zaráející je věta,kdy zdůrazňuje,e chodí do práce a večer domů. Jo, to chodí řada z nás. Věřím, e ít s nemocným člověkem není ádný med. Rozvedla bych se s pocitem,e mám právo na vlastní ivot,chránit ivot zdravých dětí. Ale určitě bych ho z ivota nemazala,snaila se včetně dětí pomáhat. Nala bych si bydlení někde poblízku a určitě bych se ho nesnaila někam strčit!
Oni by ho ani v nějaké léčebně nenechali, leda v soukromé za hoooodně peněz.
A to co píe bys udělala ty, někdo jinej by to udělal jinak. Důleité je nemít z jakéhokoliv řeení výčitky a pocit viny...to je patně
Není tady