Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 23. 1. 2010 14:20

betisa
♥♥-----

Rozvod..???

Prosím o pomoc co dělat.Jsem 15 let vdaná je mi 42let mám dvě děti 11 a 15 let.Manžel v plném invalidním důchodu,léčí se na psychiatrii dvakrát do roka je vždy tak měsíc hospitalizován v léčebně(při nakupení jeho problémů které už nezvládá pomocí léků řešit)tam ho dají jakž takž dopořádku na ten půlrok,ale doma stejně to není k ničemu.Diagnoza je obsedantně kompulsivní porucha.
Já chodím do práce,aby jsme alespoň trochu solidně žili.Už opravdu nevím co dělat musím žít s takovým člověkem,s kterým je to čím dál t잚í a svou nemocí obtěžuje celé okolí včetně dětí?Já nevím co dělat bojím se odsouzení že chci odejít od nemocného člověka,ale vždy za chvíli budu na prášky sama......Manžel je hodný,nikdy mne neublížil,ale kdo nepoznal žít s psychicky nemocným člověkem ten to nepochopí...
Momentálně je v léčebně, nic moc ho nezajímá jak válčíme,že musím chodit do práce starat se o rodinu a vše ostatní....a on nevydrží doma s námi,aby alespoň s těma dětma pomohl, když jsem do večera v práci...opravdu nevím jak dál,že už opravdu uvažuji o rozvodu,ale bojím se toho,navíc je to další starost,jako by jich nebylo tak dost.Ale mám do smrti žít s člověkem ke kterému jsem ztratila veškerou důvěru?Vždy už je to nesnesitelné...prosím pomožte radou nebo uklidněním.Děkuju moc všem dobrým lidem

Není tady

#2 23. 1. 2010 14:41

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Re: Rozvod..???

ahoj betiso,
teda holka mᚠto těžké sad dokážu si představit, že je toho na tebe hodně a situace je dost stresující a dlouhodobě náročná. Můžeš nám prosím podrobněji popsat, v čem konkrétně se potíže tvého manžela projevují? Pro mě je jeho diagnóza jen pojem, za kterým si umím představit "reaálnou situaci" jen omezeně. Píšeš, že je hodný, nikdy ti neublížil, ale ztratila jsi v něj důvěru. Jaké jsou konkrétně takové každodenní problémy života s takto nemocným člověkem? Co tě trápí nejvíc a co by se muselo změnit, aby byla situace pro tebe aspoň snesitelná?

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#3 23. 1. 2010 14:55

betisa
♥♥-----

Já nevím mne by stačilo ,aby vydržel být s námi doma,abych si mohla s někým popovídat o preblémech,které trápí i mne,a prostě žít normální život.OKP porucha v jeho případě se týká neustálé kontroly že něco má v oku nebo na těle a neustálé obtěžování okolí aby mu potvrdilo že to není pravda,ale stejně to nic nepomůže i když vysvětlujete,tak se ty pocity tak nahromadí,že musí do léčebny.Je to dle lékařů stav na celoživotní léčení,prakticky si s tímto nevědí rady.Pokusy, elektošoky,léčba léky nic prostě nepomáhá spíš jen tlumí toho člověka a on ztrácí zájem o veškeré dění kolem sebe ....vím vytrpěl si toho hodně je mi ho líto,ale??????????????
navíc si přestávám rozumět i s tchýní která mi vyčítá ,že mu nejsem dost velkou oporou a že mám být na něho vlídná,ale já už dál takto nemůžu,a si to někdo zkusí,žít s takto postiženým člověkem...............

Upravil(a) betisa (23. 1. 2010 15:01)

Není tady

#4 23. 1. 2010 15:21

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

chápu, že žít s takto postiženým člověkem je dost náročné. Musíš mu být oporou, kdo je ale oporou tobě, když táhneš celou domácnost?
Já bych asi manžela neopustila, ale zařídila bych si život trochu po svém. Našla bych si přítele, který by mě podpořil a já pak měla chu a sílu se dál o manžela starat.
tchýni se nediv, bojí, kdo se o jejího syna postará, pokud ho opustíš a ona už tu nebude.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#5 23. 1. 2010 15:22

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Betiso, jsem člověk, který hooodně dlouho přemýšlí, než udělá nějaký závažnější krok. A úplně vždycky promýšlím, jak neublížit lidem kolem sebe. Ale protože mám už nějaké zkušenosti s takto nemocným člověkem... vím, že já bych se ve Tvém případě rozvedla.
Nevím, jestli jsi ve stádiu, kdy bys byla schopná přečíst nějakou knížku, ale - moc Ti doporučuji "Tajemství".
Jo a tchýně by byla první, kterou bych vyloučila ze svého "nitra".
Osobně bych vůbec nepovažovala za sobecké v takovém případě zachránit sama sebe (a děti). Jsi ještě mladá. Pořádně popřemýšlej, ale hlavně o sobě, jak žít HEZKY dál.
Držím palce.

Není tady

#6 23. 1. 2010 15:31

betisa
♥♥-----

Tercila napsal(a):

Betiso, jsem člověk, který hooodně dlouho přemýšlí, než udělá nějaký závažnější krok. A úplně vždycky promýšlím, jak neublížit lidem kolem sebe. Ale protože mám už nějaké zkušenosti s takto nemocným člověkem... vím, že já bych se ve Tvém případě rozvedla.
Nevím, jestli jsi ve stádiu, kdy bys byla schopná přečíst nějakou knížku, ale - moc Ti doporučuji "Tajemství".
Jo a tchýně by byla první, kterou bych vyloučila ze svého "nitra".
Osobně bych vůbec nepovažovala za sobecké v takovém případě zachránit sama sebe (a děti). Jsi ještě mladá. Pořádně popřemýšlej, ale hlavně o sobě, jak žít HEZKY dál.
Držím palce.

prosím o odkaz na tu knihu,která to je??Díky

Není tady

#7 23. 1. 2010 15:38

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Jistě, po zadání: Tajemství, Rhonda Byrne najdeš spoustu odkazů, např.:
http://www.eruditus.cz/knihy/rhonda-byrne/tajemstvi-ik

Sama uvidíš, jestli Ti k něčemu je nebo ne...
Ale bez ohledu na to, zda ji přečteš nebo ne, zaměř se na sebe; na to, co v životě potřebuješ a jsi schopná "dát nebo vzít".

Není tady

#8 23. 1. 2010 15:53

betisa
♥♥-----

Jenže další problém rozvod,děti,ja nechci,aby děti přišli o tátu na nějaké společné výchově by jsme se asi domluvili,ale co dál on se svým důchodem 7200,-neutáhne bydlení plus ostatní náklady.To mi můžou vyměřit ještě nějaké placení na něho?A potom budeme finančně na tom s dětma ještě hůře?Plat mám cca 17000,-
Stejně to tak dopadne mi si spolu už ani nemáme co říct.Co se sexu týká je to to samé,vím,že na vině jsou tlumicí léky,ale když se bez nich neobejde?Je to začarovaný kruh a já se z něho bojím vystoupit a pořád přemýšlím co bude dál,jestli nepočkat až bude dětem 18 ale to se můžu taky ve společné domácnosti do té doby zbláznit taky....

Není tady

#9 23. 1. 2010 15:58

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Sama cítíš, co potřebuješ. A cítíš to dobře, akorát se tomu nechceš poddat s ohledem na to, co by řekli ostatní atd.. (na to kašli).  Stejně "jednou" něco podnikneš. Materiální stránka problému je obvykle obtížná, ale jakmile nasbírᚠinformace třeba u advokáta, budeš zase moudřejší...
Tak prozatím si zajdi k nějakému psychologovi (jen tak pro názor, pro radu, o které můžeš pak popřemýšlet a zhodnotit si ji sama, jestli Ti vyhovuje nebo ne), zkus odpočívat, nech si na přemýšlení klid a čas... Však se nemusíš rozhodnout do zítřka.  smile
Ale pokud mᚠpocit, že něco už musíš změnit, pus se do toho.

Upravil(a) Tercila (23. 1. 2010 15:59)

Není tady

#10 23. 1. 2010 16:13

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

Betiso:
Já jsem typ člověka, který prostě by nemocného neopustil, ne kvůli tomu, co by tomu řekli lidé, ale kvůli tomu, že bych se sama cítila jako podrazák, nechat nemocného napospas osudu. Jednou to je můj nejbližší - a jak sama píšeš, neublížil ti, je hodný...jen ta nemoc je prostě taková...
Nejzávažnější problém, ktzerý bys při rozvodu musela řešit je výživné na bývalého manžela - vyměřili by ti takovou částku, aby měl stejný standart, jaký měl za dob manželství. Někdo by se o něj asi musel starat - tchyně je už asi postarší, ta už toho taky asi moc nezvládne, akorát tobě říct, aby si byla vlídnější. Pomocnou ruku přiloží?

Dobře ti Tercila radí - přečti si tu knihu, nebo je to i zfilmováno, je to jak pohlazení po duši, nastartuje ti to energii, vleje ti to novou čerstvou krev do žil - pus si to vícekrát...a uvidíš ten impuls, co ti to dá

Osobně - zaměřila bych se na sebe  s tím, že když bude tobě dobře, bude dobře i tvému muži, budeš-li ty spokojená, bude i on. Finanční stránka věci je důležitá - vím, mᚠtoho dost, vše leží na tvých bedrech - rodina, domácnost, práce - najdi příležitost, co ti dá víc času - a víc peněz. Věř, že tyto příležitosti se válí po zemi, jen po nich sáhnout.
To by byla pro mě priorita - najít ČAS. Když k tomu přibydou peníze, můžeš si dovolit mít ošetřovatelku, nebo pomocnici do domácnosti...a pro tebe zbyde víc času na to, co dělᚠráda, co ti přináší spokojenost - a budeš-li spokojená ty, bude se ti i na svět kolem dívat spokojeněji...budeš i vlídnější na svého muže...určitě nejsi na něj zlá, ale ten stres kolem, co vše musíš.... smile

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

#11 23. 1. 2010 16:34

betisa
♥♥-----

To zase nemohu říci,že by se tchyně nesnažila pomoci dnes jsou u ni děti na obědě,ale jinak v týdnu to bojujeme samy já se snažím sama jak můžu ,abych vše zvládala.Mě spíš chybí opravdu si s někým posedět popovídat o problémech,vyslechnout i toho druhého,ale s člověkem který je celý dny doma nemůžete nutit aby poslouchal problémy které řešíte dennodenně v práci on to ani nepochopí i když se bude snažit.Bohužel rodiče už nemám zemřeli mi hodně brzo a já bych je teď tak potřebovala a řekla bych jim všechno co jsem nestihla jim říct,jak jsem je měla ráda a jak moc mi chybí,je mi strašně smutno..........grater

Není tady

#12 23. 1. 2010 16:46

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

betiso, Ty nemᚠmanžela a děti - ty mᚠ3 děti... - a to je velká zátěž... - vy už jako manželé vůbec nefungujete...

Psychickou podporu bys potřebovala spíš Ty... - co zajít do nějaké psychologické poradny, aby Ti poradili? Měla by ses komu vypovídat... a ještě by ti poradili, co se vztahem s nemocným člověkem.

Není tady

#13 23. 1. 2010 17:01

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

No jo, Zklami, ale obsedantně kompulzivní porucha není totéž co třeba rakovina... V případě Betisy bych netrpěla pocitem, že jsem podrazák, kdybych zvolila (jakoukoliv) formu osamostatnění.

Upravil(a) Tercila (23. 1. 2010 17:02)

Není tady

#14 23. 1. 2010 17:13

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Bet,přečetla jsem si tvůj příběh s velkým zaujetím.Není to pro tebe v mnoha směrech vůbec jednoduché,protože víš,že veškerá tíha a zodpovědnost je jen a jen na tobě.Jak dlouho má tvůj manžel tyto obtíže?Respektive jak dlouho je to pro tebe tak náročné? Na jednu stranu se ti nedivím,že mᚠnutkání se rozvést a odejít,ale tohle by měla být až ta poslední možnost. Já nevím jak dalece jsi "nastudovala" manželovu nemoc.Je třeba znát nejenom projevy a problémy této nemoci,ale hlavně to jak s takovým člověkem jednat.Ale i ty jsi jen člověk a musíš si zachovat své duševní i fyzické zdraví. Musí ti pomoct rodina. A ne jen tím,že pozvou děti na oběd,ale tím,že převezmou "starost" o syna,tvého manžela. A jsou s ním jeho rodiče,sourozenci- má-li nějaké,také i děti-přiměřeně k jejich věku.Aby sis mohla odpočinout.Dám ti příklad z mého okolí. Mám velmi dobré známé.Jsou starší než já.On- rozstroušená skleróza,20 let na inv.vozíku,posledních cca 5 let naprosto nesoběstačný-krmení,vyprazdňování,polohování....byl nemocný už v době,kdy jejich 2 děti byly malé,mladší než ty vaše. Ona,chodí do práce,táhla finančně celou rodinu(dnes už jsou děti dospělé-mají své rodiny),platí asistenty,kteří se o manžela starají a má domácí péči-zdravotní sestry,které také o něj pečují v době její nepřítomnosti.Každý z rodiny se musel zapojit,aby ona mohla čas od času načerpat síly.Jeho rodiče si na týden vzali děti i svého syna a ona jela s kamarádkou na hory či na víkend. Dnes je to už jiné,děti jsou dospělé,pomáhají i se svými partnery.Prostě to jinak nejde,přestože ta největší péče je na ní. A aby to všechno psychicky zvládla ( a také jako žena měla a má ty své potřeby - sex )má přítele. Vím to a naprosto jí rozumím.Potřebuje někoho,kdo jí obejme,pohladí a podpoří,aby mohla fungovat dál. Ona svého manžela neopustí,bude se o něj starat až do smrti,ale také bude mít ty své "útěky" z reality,aby to vydržela. Ty se pokus více zapojit rodinu ( jestli to jde a jsou ochotní ) najdi si pro sebe čas a relaxuj podle svého. Mělo by to být pravidelné, jeden den třeba v týdnu a každý druhý víkend. Samozřejmě nevím jak je to u vás možné provést a jestli by to manžel pochopil. Já kdysi měla také období,kdy jsem měla nutkavé potřeby něco kontrolovat. Např. jsem se třeba 3x vrátila domů se přesvědčit jestli je vypnutý sporák,žehlička,zavřená ona,zamčené dveře. Horor nastal,když jsme jeli na chalupu a mě to chytlo po cestě. To jsem měla zkažený víkend a rodina taky. Doktorka mi řekla,že to mám z dlouhodobého stresu,když jsem jí to povyprávěla.Byla jsem na mateřské,problémy v manželství,finanční problémy.Napsala mi léky na zklidnění a asi za 3 měsíce to postupně úplně přešlo.Je to už 15 let a naštěstí se mi to nevrátilo ani po druhém porodu,ani,když jsem se pak rozvedla,ani,když mi umřel taka. Tak mám dojem,že tvůj manžel má něco podobného,akorát v mnohem horším vydání,když žádná léčba na něj nezabírá. Ono je to hrozné i pro něj,protože věří tomu co říká,ale pro okolí je to stejně stresujísí a deprimující. No,třeba si z toho co jsem napsala vybereš i něco pro sebe.držím palce. A jestli nemᚠnikoho ve svém okolí s kým by sis o tom mohla promluvit,tak se vypovídej tady.Aspoň prozatím.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#15 23. 1. 2010 18:11

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

betisa napsal(a):

Jenže další problém rozvod,děti,ja nechci,aby děti přišli o tátu na nějaké společné výchově by jsme se asi domluvili,ale co dál on se svým důchodem 7200,-neutáhne bydlení plus ostatní náklady.To mi můžou vyměřit ještě nějaké placení na něho?A potom budeme finančně na tom s dětma ještě hůře?Plat mám cca 17000,-
Stejně to tak dopadne mi si spolu už ani nemáme co říct.Co se sexu týká je to to samé,vím,že na vině jsou tlumicí léky,ale když se bez nich neobejde?Je to začarovaný kruh a já se z něho bojím vystoupit a pořád přemýšlím co bude dál,jestli nepočkat až bude dětem 18 ale to se můžu taky ve společné domácnosti do té doby zbláznit taky....

Betiso, je to těžká věc ... jak je vidět, manželova psychická nemoc už lepší nebude, bude to naopak horší a horší.
Dokážeš si představit, jak spolu budete žít za pět let, deset let, patnáct let???
Zklamaná Ti tady sice píše:

Já jsem typ člověka, který prostě by nemocného neopustil, ne kvůli tomu, co by tomu řekli lidé, ale kvůli tomu, že bych se sama cítila jako podrazák, nechat nemocného napospas osudu. Jednou to je můj nejbližší - a jak sama píšeš, neublížil ti, je hodný...jen ta nemoc je prostě taková...
Nejzávažnější problém, ktzerý bys při rozvodu musela řešit je výživné na bývalého manžela - vyměřili by ti takovou částku, aby měl stejný standart, jaký měl za dob manželství. Někdo by se o něj asi musel starat - tchyně je už asi postarší, ta už toho taky asi moc nezvládne, ...

... ale těžko může vynášet soudy, když s podobně postiženým člověkem nežije 24 hodin denně. Ona není nemoc jako nemoc a soužití s duševně nemocným člověkem není totéž, jako soužití s člověkem, který má např. cukrovku nebo je po operaci srdce.
Zklamaná se rovněž hluboce mýlí v otázce výživovací povinnosti manželky k manželovi ... (MMCH Zklamaná, uklidni se, prosím... žijeme v České Republice, nikoliv ve Spojených Státech, Německu, Rakousku či Itálii lol !!!)
Betiso, jestliže se rozvedeš, je jasné že děti připadnou do Tvé péče, takže ze svého průměrného platu již budeš vyživovat dvě nezletilé děti. K tomu, aby Ti vůbec soud nějaké výživné na manžela vyměřil by za prvé musel podat návrh sám manžel (to se neděje automaticky!!!) a za druhé: rozdíl mezi Vašimi příjmy není zase až tak závratný, aby z něj bylo možno vyměřit výživné ještě pro něj. Navíc - on má svoji vlastní vyživovací povinnost k dětem stejně jako Ty, takže by to s největší pravděpodobností dopadlo tak, že Ty bys od něj získala výživné na děti -velmi minimální- a rozdíly ve Vaší úrovni by byly natolik vyvážené, že by z nich výživné pro manžela nebylo možno vyměřit.
Pokud by manžel po rozvodu nějak finančně strádal - "neutáhl bydlení", může si jako rozvedený požádat o sociální dávky nebo příspěvek na bydlení. Nepsala jsi nic o tom, jak byste řešili následné bydlení po rozvodu , t.j. kam by každý z Vás dvou šel, zda do samostatného bytu, vlastního domu, k příbuzným a podobně.
Takže zhruba asi tak ohledně výživného, ale tyhle otázky by patřily spíš na právní.
Betiso ... teď z té psychologické stránky ... rozvést se, či nerozvést???
Nejdůležitější ze všeho jsi Ty - jako máma dvou nezletilých dětí, které Tě budou ještě dlouho potřebovat.
Pokud mᚠpocit, že Tě život po boku duševně nemocného manžela stravuje a deptá natolik, že už nemůžeš dál - a já věřím tomu, že to tak skutečně je - pak je na čase zvolit odchod. Podle mě nikomu a ničemu nepomůžeš, když se "obětuješ" i za cenu svého vlastního sebezničení jenom proto, "aby tchyně neřekla" "aby Tě lidi neodsoudili"  " protože není fér opouštět nemocného člověka" a podobně. S manželem žiješ Ty, ne oni, Ty jsi s duševně nemocným 24 hodin denně s výjimkou doby, kdy je v léčebně a navíc musíš chodit do práce, starat se o domácnost a vychovávat děti.
A o větě:" Není fér opouštět nemocného člověka" by se dalo dlouho diskutovat. Jistě že je značně nefér opustit člověka, který je po úraze upoután na invalidní vozík nebo člověka, kterému selhávají ledviny a je proto závislý na dialýze. Ovšem soužití s takto postiženým člověkem je naprosto nesrovnatelné se soužitím s duševně nemocným, který žvatlá nesmysly, vyžaduje 24 hodin denně pozornost, nepřiměřeně zatěžuje zdravého partnera, jeho stav je nezvratitelný a prognóza nepříznivá. Člověk duševně zdráv chápe, že jeho zdravý partner se má co ohánět, aby stihl chodit do práce, pečovat o domácnost a vychovávat dvě děti, jenomže tohle si psychicky nemocný partner není schopen uvědomit, právě proto, že je psychicky nemocný hmm a péče o takového člověka je nesmírné břemeno, kterou je schopen málokdo unést.
Pokud se někdo rozhodne, že už takové břemeno není nad jeho síly dále nést, nezaslouží si podle mě odsouzení, ale pochopení stolt
Betiso, Ty musíš být zdravá a funkční matka především pro svoje děti, dětem musíš být něco platná, děti mají přednost!

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#16 23. 1. 2010 18:37

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Kiaro je sice hezké, co tady píšeš, ale Betisin manžel si svoji nemoc nevybral, ani se o ni nějakým nezřízeným způsobem života nepřičinil. Zaslouží si tedy, aby od něj manželka utekla? Lidi se přece berou v dobrém i zlém..
Betisa sama píše, že jí spíš chybí spřízněná duše..Já na jejím místě,bych si opravdu nejdříve  zkusila najítt nějakého přítele, a až teprve potom, bych volila radikální řez, pokud by to k ničemu nevedlo.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#17 23. 1. 2010 18:39

majkafa
Host

betiso, nikdo nemá právo soudit tě.
Myslím si, že já bych to neunesla. Snažila bych se zachránit sebe a děti. Nebo si najít přítele, který by mi byl oporou. Ale takový se do téhle situace asi velmi těžce hledá.
Nemůže být manžel v nějakém ústavu nebo léčebně? Vím, že to zní hrozně, ale myslím, že lepší ze všech špatných řešení je zachránit tři lidi, než zničit všechny čtyři.

#18 23. 1. 2010 18:50

Miluš
♥♥♥♥---

Betisa v prvom rade je mi vežmi žúto tvojho manžela i teba. Život sa s nami nemazlí a občas nám uštedrí rany, ktoré sa niekedy jednoducho nedajú znies. Súhlasím s Kiarou, že musíš fungova ty, pretože deti už prišli o otca a nemôžu strati ešte aj mamu. Je to vežmi ažké zachova sa fér, veď čo je v tvojom prípade fér. To, čo sa stalo manželovi, alebo to čo prežívaš ty a deti? Ideálne by bolo umiestni ho v nejakom zariadení s celodennou starostlivosou, možno by to bolo znesitežnejšie, ale neviem, či je to u vás tak ako u nás, že sa čaká celé mesiace, alebo roky a samozrejme je treba ma na "sponzorský dar".

Není tady

#19 23. 1. 2010 19:02

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj betiso,
vpodstatě ve stejné situaci je můj přítel, řeší rozvod nebo nerozvod už nějakou dobu a pořád se v tom dost plácá. Bohužel v tomhle ti nikdo neporadí, každý jsme jiný a ty mᚠasi pocit, že by ses nezachovala fér. Zkus se zbavit těch výčitek, mᚠprávo na svůj život, nemusíš se nikomu obětovat a jak už tu zaznělo, nikdo nemá právo tě soudit. I když s tím musíš počítat, určitě se někdo najde:-((...držím palce a se rozhodneš dobře

Není tady

#20 23. 1. 2010 19:03

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

laminanonte napsal(a):

Kiaro je sice hezké, co tady píšeš, ale Betisin manžel si svoji nemoc nevybral, ani se o ni nějakým nezřízeným způsobem života nepřičinil. Zaslouží si tedy, aby od něj manželka utekla? Lidi se přece berou v dobrém i zlém..
Betisa sama píše, že jí spíš chybí spřízněná duše..Já na jejím místě,bych si opravdu nejdříve  zkusila najítt nějakého přítele, a až teprve potom, bych volila radikální řez, pokud by to k ničemu nevedlo.

laminanonte, jistěže si betisin manžel svoji nemoc ani nevybral, ani nezavinil. Za nemoc nikdo nemůže, o tom žádná.
Já jen říkám, že soužití s takovým člověkem, péče a starost o něj plus výchova dětí a starost o všechno ostatní je mnohdy nad lidské možnosti a když betise nikdo z rodiny s péčí o manžela nepomůže - a jakože doopravdy nepomůže - hranice sil zdravého partnera se brzy vyčerpá natolik, že už "nemá z čeho dávat". A to je potom hodně, hodně špatné.
Je hezké, že se tady někteří ptají, zda si betisin manžel zaslouží, aby od něj manželka utekla, nebo se dovolávají magické formule "v dobrém i ve zlém". Ptá se však někdo, zda si betisa zaslouží, aby se duševně vyčerpávala až na hranice lidských možností péčí o člověka, jehož zdravotní stav se nikdy nezlepší, naopak se bude jen zhoršovat? Je snad povinností zdravého partnera pečovat o toho druhého až tak dlouho, dokud se sám nevyčerpá, nevyhoří, nezhroutí se a sám neskončí také v léčebně? Znovu opakuji, že péče o duševně nemocného není totéž, jako péče o duševně zdravého, ale invalidního nebo těžce nemocného partnera...

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#21 23. 1. 2010 19:11

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Kiaro,to mᚠpravdu,že tohle srovnávat nelze. Psychicky zdravému totiž vysvětlíš,že právě teď potřebuješ klid,můžeš se s ním radit o řešení problémů. Každý jednáme podle své povahy a výchovy. Betisa by asi měla udělat vše co je v jejích silách a možnostech,aby měla svědomí čisté.Ale psychicky se úplně odrovnat? Ne,to určitě ne.Když by už nemyslela na sebe....v dobrém i zlém......tak musí myslet na své děti.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#22 23. 1. 2010 19:17

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Laminaonte: Zaslouží si tedy, aby od něj manželka utekla?

Laminko, nejsem si jistá, jestli ta Tvoje otázka měla být postavená zrovna takhle. Taky bychom se mohli zeptat - a zaslouží si Betisa takový život? A hlavně, jakápak pohoda z takového soužití plyne pro ty děti? Navíc si zřejmě neumíš představit, co to je, mít vedle sebe (závislého) člověka s touto poruchou - ano, je to na nervy. neutral Zažila jsem a děkuji osudu, že ten člověk je ode mě teď dost daleko. Takové soužití je opravdu velmi obtěžující.
Určitě může potkat přítele, který jí bude oporou, ale popravdě... bude na něj mít čas? A kolik chlápků - a jak dlouho - chce poslouchat vynervovanou ženskou, která doma žije s psychicky narušeným mužem?... 
A tady padnou názory pro a nebo proti odchodu Betisy od manžela, nejdůležitější jsou její pocity, její síla zvládat tu situaci, její nervy, její zodpovědnost vůči dětem. Tuhle zodpovědnost aspoň já nadřazuji nad zodpovědnost vůči jejímu "nemocnému" dospělému manželovi, kterého ale s prominutím nic nebolí.
Možná se mýlím, ale cítím z Betisy krizi, a to vůbec není přiznivé pro výchovu dvou dětí a starání se o domácnost, nehledě na to, že taky nějak solidně musí fungovat vpráci, že jo... Jestli odejde od manžela, v žádném případě to není útěk, ale její záchrana.
Betiso a poprosila bych Tě - pokud se rozhodneš pro rozchod, tak bez výčitek! A drž se, moc Ti fandím. Určitě si to nějak vyřešíš a bude líp. (A prolistuj to Tajemství) wink smile

Není tady

#23 23. 1. 2010 19:24

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Proč posílat manžela do ústavu nebo léčebny natrvalo? Nikde přeci nepsala,že je nesamostatný.Při zhoršení nemoci je nějaký čas v léčebně a potom je propuštěn.Že je nemocen a neumí pochopit její starosti? Kolik mužů si chce večer povídat nebo je vůbec doma,potom bychom je musely všechny někam pozavírat. Děti jsou už docela velké, mohou dost pomoci a snaží se i tchýně. Zarážející je věta,kdy zdůrazňuje,že chodí do práce a večer domů. Jo, to chodí řada z nás. Věřím, že žít s nemocným člověkem není žádný med. Rozvedla bych se s pocitem,že mám právo na vlastní život,chránit život zdravých dětí. Ale určitě bych nemocného z života nemazala,snažila se včetně dětí pomáhat. Našla bych si bydlení někde poblízku a  nesnažila se ho někam strčit. Bude to také výchovný moment pro děti, takže se osamostatnit,ale neublížit.

Upravil(a) Vladena (23. 1. 2010 19:36)

Není tady

#24 23. 1. 2010 19:31

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

můžeš se rozvést nebo obětovat. Soudit tě nemůže nikdo, tím méně tchýně. Kdyby se chtěla obětovat ona mohla by si svého syna vzít k sobě, aby si ty měla klid. Výživného bych se nebála, nemᚠžádný závratný plat a předpokládám, že děti by si dostala do péče. Mužovi by životní náklady vyrovnával stát. Jde ale asi spíš o to jak se s tím srovnat psychicky. Nikdo z nás se nenarodil, aby prožil smutný život. Málokdo se dovede obětovat a obsedance je šílená, mám jednoho takového známeho několik let jsem se mu snažila psychicky pomoci, on má zase pocit, že má dlouhou hlavu po urazu čelisti / je to nesmysl vypadá pořád stejně jako před úrazem/ vyžaduje stále operaci apod. Když jsem si okamžitě neuděla čas hned mi podsouval, že už mi na něm nezáleží a podobné plky. Taky jsem mu tisíckrát řekla, že opravdu vypadá dobře, ale to je zbytečné, to víš asi sama. Mít takového člověka doma by mě asi zničilo. Z každé schůzky s ním jsem se vracela uplně vyšavená. Já nejsem tak odvážná a vím, že z takového vztahu bych prchla, abych zachránila zdraví svoje a dětí a kdo by mě za to mohl soudit ? Jedině někdo kdo ví prd co takový pacient dovede. wink Drž se a už to rozlouskneš jakkoli. Dlouhodobé trápení by tě mohlo uvrhnout do nemoci a pak ti pomůže kdo? Tchýně?

dum spiro spero

Není tady

#25 23. 1. 2010 19:31

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Vladena napsal(a):

Proč posílat manžela do ústavu nebo léčebny natrvalo? Nikde přeci nepsala,že je nesamostatný.Při zhoršení nemoci je nějaký čas v léčebně a potom je propuštěn.Že je nemocen a neumí pochopit její starosti? Kolik mužů si chce večer povídat nebo je vůbec doma,potom bychom je museli všechny někam pozavírat. Děti jsou už docela velké, mohou dost pomoci a snaží se i tchýně. Zarážející je věta,kdy zdůrazňuje,že chodí do práce a večer domů. Jo, to chodí řada z nás. Věřím, že žít s nemocným člověkem není žádný med. Rozvedla bych se s pocitem,že mám právo na vlastní život,chránit život zdravých dětí. Ale určitě bych ho z života nemazala,snažila se včetně dětí pomáhat. Našla bych si bydlení někde poblízku a určitě bych se ho nesnažila někam strčit!

Oni by ho ani v nějaké léčebně nenechali, leda v soukromé za hoooodně peněz.
A to co píšeš bys udělala ty, někdo jinej by to udělal jinak. Důležité je nemít z jakéhokoliv řešení výčitky a pocit viny...to je špatně

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí