Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 14. 1. 2010 15:02

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Za zrcadlem

hirondel napsal(a):

ViktorkaLove napsal(a):

hirondel napsal(a):

smile

Budem v Říši divů s Alicí...

smile

Uz si nevzpominam na ten pribeh o Alici v Risi divu. Co se tam pak odehravalo?

"Ach Katko, kdybychom se tak dostaly do domu za zrcadlem, to by bylo hezke! Nejak se tam,
Katko, jako dostaneme. Zrcadlo je jako z poddajneho gazu a my jim projdeme. Opravdu!
Ted se nejak zamzilo. Projdeme jim jako nic -" Jen to dorekla, uz stala na krbove rimse,
ani nevedela, jak se tam octla. A zrcadlo se opravdu rozplyvalo jako stribrita mlha.

Vzapeti byla Alenka za zrcadlem a lehce seskocila do pokoje za nim.
Nejprve se koukla, hori-li v krbu ohen, a nemalo ji potesilo, ze tam plapola
prave tak jasny ohen jako v pokoji, ze ktereho odesla. "Bude mi tu tak teplo
jako v tamtom pokoji", rekla si Alenka, "ba jeste tepleji, protoze me nikdo nebude
honit od krbu. To bude legrace, az me tady pres zrcadlo uvidi a nebudou na me moct."

Rozhlizela se kolem sebe a zjistila, ze co je videt z tamtoho pokoje, je obycejne a
nezajimave, zato ostatek je docela jinaci. Tak hned obrazky na zdi krbu jako by ozily,
a dokonce i hodiny na krbove rimse (v zrcadle, jak vite, je z nich videt jen zadni stranu)
mely podobu starecka, ktery se na ni vesele usmival...

Lewis Carroll: Alenka v risi divu a za zrcadlem

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#2 14. 1. 2010 15:06

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Re: Za zrcadlem

Koukam, ze se mi sem nezkopiroval uplny zacatek diskuse, kdy jsem se ptala na to co se stane kdyz se dostaneme za zrcadlo a co se tam deje smile

Bylo to tady: http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=38649

Napadla me takhle otazka proto, ze tady na Duchovnim a taky na jinych vlaknech mnozi z Vas pouzivaji metaforu se zrcadlem (napr. co Ti to zrcadli apod.). Me tedy napadlo o cem to vlastne mluvi. Co je zrcadlo, co tam je videt a co je za nim. Protoze za nim zakonite musi neco byt stejne jako pred nim. Co Vy na to? smile

Upravil(a) mariposa (14. 1. 2010 15:24)

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#3 14. 1. 2010 16:20

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

mariposa napsal(a):

Koukam, ze se mi sem nezkopiroval uplny zacatek diskuse, kdy jsem se ptala na to co se stane kdyz se dostaneme za zrcadlo a co se tam deje smile

Napadla me takhle otazka proto, ze tady na Duchovnim a taky na jinych vlaknech mnozi z Vas pouzivaji metaforu se zrcadlem (napr. co Ti to zrcadli apod.). Me tedy napadlo o cem to vlastne mluvi. Co je zrcadlo, co tam je videt a co je za nim. Protoze za nim zakonite musi neco byt stejne jako pred nim. Co Vy na to? smile

Kdyby bylo oboustranné, tak asi jo. Je taková metafora zrcadla?

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#4 14. 1. 2010 23:27

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Lúthien napsal(a):

Lu, ja vychazim z toho, ze metafora zrcadla je zalozena na tom jak funguje skutecne zrcadlo. Kdyz se do nej divas, odrazi Te, kdyz odstoupis nema co odrazet. Ty zmizis, ale zrcadlo tam stale je. Jen Te neodrazi.
A Ty si myslis, ze zrcadlo neni oboustranne? To co ja mam doma, ma dve strany, takze oboustranne je smile

Není tady

#5 21. 1. 2010 18:20

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

"A nemyslím si, že by byl život o tom, abychom dumali, co by se stalo, kdybychom tam dali 2 zrcadla. Život je ve své podstatě hrozně jednoduchý a osvícený může být i prosťáček s nedodělanou ZŠ. Takže si nemyslím, že k osvícení nutně potřebujeme pochopení zrcadel, relativity,..."
----------------------------

Co je tedy onou podstatou jednoduchosti zivota Tuli. ? 

A co potrebujeme nutne pochopit (k osviceni) ? 

Mozna nutne nepotrebujem pochopit zrcadla k osviceni ....presto verim,ze napr. ten osviceny prostacek je chape.   smile
Osobne si zase myslim ze zivot je i o dumani, ale nemyslim si ze je potreba dumat nad tim co by se stalo,cituji:   "kdybysme pred sebe postavily dve zrcadla? Co by pak odrazela?" 
Kdyz to clovek prakticky provede se zrcadly, pak uz nemusi dumat co by se stalo,pak uvidi co se deje.   smile

Nu,takove jsou nase ruznobarevne nazory. smile

Upravil(a) hirondel (21. 1. 2010 18:21)

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#6 21. 1. 2010 22:11

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

mariposa napsal(a):

ta metafora se zrcadlem nemusí mít souvislost s nahlížením na sebe sama. Napadlo Tě to,Mariposo, ale nemusíí to znamenat nic. Myslím, ze to ani do života není důležité, ale chapu tě, že to rozplétáš dál. Mohla bys na něco přijít, ale já myslím, že lepší méně myslet, a více být smile

Není tady

#7 21. 1. 2010 22:42

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

"kdybysme pred sebe postavily dve zrcadla? Co by pak odrazela?"

Kdyz to clovek prakticky provede se zrcadly, pak uz nemusi dumat co by se stalo,pak uvidi co se deje.

Ja to uvidela, Hir pussa smile

Není tady

#8 21. 1. 2010 22:44

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Kaštanka napsal(a):

ale já myslím, že lepší méně myslet, a více být smile

Kastankooooo, mas recht!lol

Není tady

#9 21. 1. 2010 23:02

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Ja to uvidela, Hir pussa smile

Verim  smile

Není tady

#10 24. 1. 2010 19:54

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

Kdyz to clovek prakticky provede se zrcadly, pak uz nemusi dumat co by se stalo,pak uvidi co se deje.

Zkusil jste to taky někdo? smile

Není tady

#11 2. 2. 2010 8:01

konstance
♥♥♥♥♥--

mariposa napsal(a):

napada me k tomu ze jsem vypozorovala, u minimalne dvou lidi v mem zivote, kteri hrozne radi zrcadli druhym, ze si pred sebe davaji zrcadlo, protoze za nim je totalni chaos, tma a tmave myslenky, a oni vubec nestoji o to aby to nekdo prokoukl, proto chodi se zrcadlem jako s maskou. strasne me to vytocilo a ptala jsem se jakym pravem?? protoze kdyz jsem neco udelala spatne okamzite mi to v tom zrcadle ukazali a se skodolibym usmeskem, a dobre se u toho bavili. coz mi vadilo ale brala jsem to jako pouceni pro priste a poznani sebe sama. co me vsak vytocilo opravdu, kdyz jsem zjistila ze tito lide co si hraji na polobohy byli schopni bez nejmensich skrupoli a vycitek svedomi mi provest veci nad kterymi mi zustal rozum stat - a opet velice pobaveni, protoze jim nebylo mozne nic dokazat - vycitky z toho nemeli, naopak, a zrcadlit jim to zpatky neslo, prave proto ze nelze zrcadlit zrcadlo, respektive to co je za nim.
fuj takovej nestydatej hnus, vyloucila jsem je ze zivota, a kdyz je nahodou potkam jdu se vyzvracet..

Není tady

#12 2. 2. 2010 8:09

konstance
♥♥♥♥♥--

podotykam, ze oba - jeden muz a jedna zena - kdyz zjistili ze se mi z nich fakt zveda kufr a ze uz jim to "nezeru" - to psychicky neunesli a horce se rozplakali. a nedivim se, je opravdu proc brecet a doufam ze budou brecet dlouho a dlouho dokud z nich to cerno nevyplave ven..

Není tady

#13 2. 2. 2010 8:51

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

hirondel napsal(a):

"...Osobne si zase myslim ze zivot je i o dumani, ale nemyslim si ze je potreba dumat nad tim co by se stalo,cituji:   "kdybysme pred sebe postavily dve zrcadla? Co by pak odrazela?" 
Kdyz to clovek prakticky provede se zrcadly, pak uz nemusi dumat co by se stalo,pak uvidi co se deje.   smile Nu,takove jsou nase ruznobarevne nazory. smile

Miluju Alenku za zrcadlem, i tu druhou, "v risi divu". Babineti "zrcadlovou teorii", jak je zde prezentovana, povazuji za "nedodelanou", ale!
Ze jsem vsetecka, sla jsem to proste zkusit. Postavit proti sobe dve mala zrcatka a videt, co v nich je, se mi nepovedlo. To asik nejde, neb jak chces do nich videt, musis jedno naklonit na sebe ... a tim uz nejsou proti sobe. Pri "tuhem" premysleni bez praktickeho vyzkouseni jsem prisla na to, ze dve proti sobe postavena zrcadla museji znazornovat nekonecny pocet zrcadel... ale myslim, ze ten pocet necim omezeny je.
Pak jsem se postavila s malym zrcadlem pred velke. Ta "promyslena" teorie se mi tusim potvrdila, ale jenom castecne. Uplne by to slo "potvrdit" pouze v pripade velkych, presne rovnobezne postavenych zrcadel a periskopem... a vysvetlit to zatim neumim... haha, ale pobavilo me to...

Není tady

#14 2. 2. 2010 8:53

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

hirondel napsal(a):

Zkusil jste to taky někdo? smile

Je Mari, ja tvoji otazku cetla az pote, co jsem to zkusila... pussa

Není tady

#15 2. 2. 2010 8:57

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

konstance napsal(a):

podotykam, ze oba - jeden muz a jedna zena - kdyz zjistili ze se mi z nich fakt zveda kufr a ze uz jim to "nezeru" - to psychicky neunesli a horce se rozplakali. a nedivim se, je opravdu proc brecet a doufam ze budou brecet dlouho a dlouho dokud z nich to cerno nevyplave ven..

Konstans, doufam, ze podbnost s nekym z Babi, kterou jsem zahledla, je ciste nahodna..., nebo ne? va

Není tady

#16 2. 2. 2010 9:00

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

A ted k Alence za zrcadlem..., byla tady citovana..., ale cetli jste ty knizky nekdo cele? Chtela bych se o nich bavit, a pak treba rozvijet polemiky, ale sama se sebou to nema smysl. Je tu nekdo, kdo to cetl? Cetla´s to, Mari? Nebo ty, Hir?

Není tady

#17 2. 2. 2010 9:42

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

mariposa napsal(a):

Lúthien napsal(a):

Lu, ja vychazim z toho, ze metafora zrcadla je zalozena na tom jak funguje skutecne zrcadlo. Kdyz se do nej divas, odrazi Te, kdyz odstoupis nema co odrazet. Ty zmizis, ale zrcadlo tam stale je. Jen Te neodrazi.
A Ty si myslis, ze zrcadlo neni oboustranne? To co ja mam doma, ma dve strany, takze oboustranne je smile

To jsou už potom dvě zrcadla. Normálně má jednu stranu a z toho bych vycházela wink

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#18 2. 2. 2010 9:49

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

ViktorkaLove napsal(a):

A ted k Alence za zrcadlem..., byla tady citovana..., ale cetli jste ty knizky nekdo cele? Chtela bych se o nich bavit, a pak treba rozvijet polemiky, ale sama se sebou to nema smysl. Je tu nekdo, kdo to cetl? Cetla´s to, Mari? Nebo ty, Hir?

Jsem to nikdy necetla cele,jen nejaky uryvky (nebo jak se tomu vlastne rika? big_smile )

Není tady

#19 2. 2. 2010 11:21

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

No, zrejme te prilis nezaujaly, kdyz zustalo jenom u uryvku. Mne se dostala do rukou uplne nahodou... zezacatku jsem z ni byla "lehce vykolejena"..., ale pozdeji me zcela pohltila, a diky ni jsem si aj cast sve "jinakosti" odpustila... Ale to az po nekolikatem v poradi cteni...

Není tady

#20 2. 2. 2010 11:26

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Lúthien napsal(a):

To jsou už potom dvě zrcadla. Normálně má jednu stranu a z toho bych vycházela wink

A co takove to zrcadlo z kriminalek, ci horroru, kde na jedne strane vidis sebe, a ten, kdo stoji "za nim", za tim zrcadlem, te vidi taky?
To je oboustranne zrcadlo, pac ma dve strany, ukazujici stejny pohled, jenom "zrcadlove", ne?

Není tady

#21 2. 2. 2010 11:50

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Miluju Alenku za zrcadlem, i tu druhou, "v risi divu". Babineti "zrcadlovou teorii", jak je zde prezentovana, povazuji za "nedodelanou", ale!
Ze jsem vsetecka, sla jsem to proste zkusit. Postavit proti sobe dve mala zrcatka a videt, co v nich je, se mi nepovedlo. To asik nejde, neb jak chces do nich videt, musis jedno naklonit na sebe ... a tim uz nejsou proti sobe. Pri "tuhem" premysleni bez praktickeho vyzkouseni jsem prisla na to, ze dve proti sobe postavena zrcadla museji znazornovat nekonecny pocet zrcadel... ale myslim, ze ten pocet necim omezeny je.
Pak jsem se postavila s malym zrcadlem pred velke. Ta "promyslena" teorie se mi tusim potvrdila, ale jenom castecne. Uplne by to slo "potvrdit" pouze v pripade velkych, presne rovnobezne postavenych zrcadel a periskopem... a vysvetlit to zatim neumim... haha, ale pobavilo me to...

To je skvely, ze jsi vsetecka, Viky tummenupp

Ja to zkousela s malym a s velkym zrcadlem a natocila jsem je tak, ze jsem se v nich nevidela a videla jsem jen to co je videt, kdyz se postavi dve (prazdna) zrcadla proti sobe. Naprosto me to nadchlo! smile
Viky, cim si myslis, ze je ten pocet omezeny?

Není tady

#22 2. 2. 2010 11:53

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Lúthien napsal(a):

mariposa napsal(a):

Lúthien napsal(a):

Je tak to jsme si mozna nerozumely smile, ja nemyslela zrcadlo, ktere odrazi oboustrane, to ne. Ale kazde zrcadlo jako vlastne vsechno ma dve strany smile, z toho jsem vychazela. Stejne tak ma dve strany mince, nebo lidske telo, nebo proste cokoliv, ma dve strany.

Není tady

#23 2. 2. 2010 11:55

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Viky, cetla jsem Alenku v risi divu, Za zrcadlem jsem nakousla a nedocetla, knizku jsem musela vratit do knihovny, protoze na ni cekal dalsi ctenar. Je mozny, ze si ji znovu pujcim a doctu smile
O cem by ses chtela bavit? Co Te na te knizce tolik bavi? smile

Není tady

#24 2. 2. 2010 11:57

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

ViktorkaLove napsal(a):

Lúthien napsal(a):

A co takove to zrcadlo z kriminalek, ci horroru, kde na jedne strane vidis sebe, a ten, kdo stoji "za nim", za tim zrcadlem, te vidi taky?
To je oboustranne zrcadlo, pac ma dve strany, ukazujici stejny pohled, jenom "zrcadlove", ne?

To je dobryyy, tohle. To me nenapadlo, super postreh tummenupp

Není tady

#25 2. 2. 2010 12:18

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

ViktorkaLove napsal(a):

No, zrejme te prilis nezaujaly, kdyz zustalo jenom u uryvku.

To neni tak jak to osobne ted vnimas. smile

Spatne jsem se vyjadrila. Tu knihu jsem nikdy nedrzela v ruce . Ty uryvky jsem nasla nahodne v nejake jine knize(nevzpominam si kde ani si nepamatuju to malo z toho).
Vim ze jsi me jednou psala at si to prectu,jeste jsem se k tomu ale nijak nedostala.  smile

Nicmene ja osobne verim ze to je hodne zajimavy cteni i presto ze to neznam.  smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí