27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
V současné době jsem na MD, která mi končí cca za rok. Zabývám se výrobou perků a jejich prodejem. Chtěla jsem se zeptat, co je pro mě lepí, jestli se to tak dá říci:-)
1) zařídit si L ji teď, potom jaké budou platby soc. a zdrav.
2) zřídit si ivnost a po ukončení MD
Zkouela jsem hledat na netu, ale informací jsem se nedopátrala.....alespoň těch , co potřebuji, můete mi prosím sdělit Vae názory z praxe?
Děkuji
Upravil(a) step (14. 1. 2010 12:22)
Není tady
Ahoj step,
předně myslím, e u na MD nejsi. To, čemu obecně říkáme MD je spíe u rodičovský příspěvek. Skutečnou mateřskou, resp. peněitou pomoc v mateřství ena pobírá těsně před porodem a následně cca 6 měsíců po porodu (to je ta vyí částka). Tato PPM se chápe jako nemocenská (taky se nárok na ni odvíjí od skutečnosti, zda jsi si v rámci sociálky platila i nemocenské nebo jen důchodko - pozor neplést se zdravotním pojhitěním, které odvádí pojiovně). Čili, pokud sis platila (nebo zaměstnavatel ti v rámci plateb na sociálku platil) i nemocenskou, pak jsi měla nárok na mateřskou (peněitou pomoc v mateřství), prostě na tu vyí částku. Na této mateřské si nemůe myslím vyděklat nic, stejně jako během nemoci nic nevydělává, protoe nepracuje.
Kdeto na rodičováku si u jako OSVČ můe vydělat, kolik chce a kolik zvládne, jen odvádí zdravotní pojitění své zdravotní pojiovně. Výe tohoto pojitění se odvíjí od zisku z loňského roku. Konkrétní částku ti nikdo neřekne
Sociálku neplatí.
Předpokládám (v dobrém slova smyslu), e prodejem perků vyloeně majlant netrhne, take to zdravotní pojitění nebude nijak vysoké, obzvlá kdy do daní dá ve, co půjde
Já jsem od porodu rovnou na rodičováku (neplatila jsem si tu nemocenskou, take jsem neměla nárok na mateřskou), ale zase jsem mohla hned po porodu začít pracovat, co s malým miminkem jde docela v pohodě. L mám u deset let a nemůu si dovolit přijít o klientelu, take tak
Já osobně bych se toho nebála a la do toho teď, vdy kadá kačka navíc je dobrá Krom toho, ivnost můe kdykoliv pozastavit nebo zcela zruit
Tak, snad jsem to napsala srozumitelně...
Není tady
Holky, nevíte, jak je to s přivýdělkem na MD? Hledala jsem něco na <a href="http://www.cssz.cz/cz/informace/zivotni-stuace/obcan/penezita-pomoc-v-materstvi.htm">čssz</a> i na ministerstvu financi, ale nikde nic konkrténí....
Není tady
Při MD nebo RD??
Pokud pobírá PPM, nemle si vydělávat z toho pracovního poměru, ze kterého čerpá PPM, pokud pobírá RP, můe si přivydělat neomezeně, dítě jenom nesmí chodit celodenně do kolky.
Upravil(a) mag (30. 5. 2011 18:15)
Není tady
Ahoj vem, proísm o radu. Jsem v 8měsíci těhotenství a jsme na úřadu práce a chci si zaít na L, ale nevim jak je to pak s rodičovským příspěvkem a porodným. Td vim, e automaticky budu doma 4roky, jeliko jsme neměla nárok na PPM, ale abych díky ivnosti neztratila rodičovský příspěvek? Máte někdo zkenost? Vyznáte se v tom? Moc díky za info
Není tady
Na rodičovský příspěvek má nárok vdy. Jediná podmínka je, e o dítě nebude celodenně pečováno v jeslích/kolce.
Upravil(a) mag (31. 7. 2011 10:57)
Není tady