6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Javeno, můu se zeptat, co se dělo potom?
Mohl by jste mi někdo povědět, jak to chodí u vás, kdy by jste třeba chtěli někam jít a manel s tím nesouhlasil? Diskutujete o tom? Snaíte se udělat kompromis? Nebo si jdete, kam chcete?
Některé věci nedokáu moc posoudit. Je divné, patné zůstat třeba týden u rodičů (na dovolené). Nebo jezdíte jen na návtěvu a ostatní je u příli? Byli jste takhle někdy mimo domov déle?
Já jsem jednou vylila hrnec omáčky v afektu do záchoda, kdy "se to nedalo rát". Přitom nebyla zas tak hrozná. Od té doby jsem u nic podobného neslyela. A jednou jsem hodila skleničkou. Spí ne na něj do prostoru. Beru to, jako svoje velké selhání, e se nechám vyprovokovat.
Není tady
Já jsem asi byla tak hloupá. Nechala jsem sebou manipulovat. Dokáe vdycky odůvodnit, proč by to mělo být tak, jak chce on... Kdy jsem byla bez práce doma sama a nikam jsem nemohla( e jsem neschopná a mohlo by se mi cestou něco stát), byli jsme mi vybrat do útulku alespoň pejska. Ale toho jsem nesměla, toho ne a toho ne, jen toho kterého by vybral on. Nakonec jsme odeli bez.
Skoro jsem zapomněla, co mám ráda já a co by se mi líbilo. A to jsem bývala docela sebevědomá holka. Vdycky jsem si říkala, e by to muský udělal jen jednou mě uhodit nebo mi sprostě nadávat.
Upravil(a) Rigoletta (5. 1. 2010 9:33)
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Mohl by jste mi někdo povědět, jak to chodí u vás, kdy by jste třeba chtěli někam jít a manel s tím nesouhlasil? Diskutujete o tom? Snaíte se udělat kompromis? Nebo si jdete, kam chcete?
Některé věci nedokáu moc posoudit. Je divné, patné zůstat třeba týden u rodičů (na dovolené). Nebo jezdíte jen na návtěvu a ostatní je u příli? Byli jste takhle někdy mimo domov déle?
Já jsem jednou vylila hrnec omáčky v afektu do záchoda, kdy "se to nedalo rát". Přitom nebyla zas tak hrozná. Od té doby jsem u nic podobného neslyela. A jednou jsem hodila skleničkou. Spí ne na něj do prostoru. Beru to, jako svoje velké selhání, e se nechám vyprovokovat.
Můj první mu byl podobný jako ten tvůj. Natěstí je to za mnou. Můj druhý mu je jiný. Kdy někam chci jít, tak mu to řeknu a jdu a on zrovna tak. Bez nějakých výčitek, vyhroování, podezřívání apod. Několikrát jsem byla na dovolené u moře jenom se synem, nic na tom přece není. Můj mu zase jezdí s kamarády do zahraničí na výstavy aut. Já ho nepotřebuju ovládat, ani on mě.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Přemýlím, jak by to u nás bylo, ale jetě jsme ádnou takovou situaci neřeili, e bych někam chtěla jít a manel s tím nesouhlasil.
Co jsme spolu, byla jsem třeba na 14 denním kolení od práce... jela jsem na víkend k naim... na týden na kurz (kde byli enský i chlapi)... večer si někam sednout chodím minimálně, ale není problém...
Ne, není patné zůstat týden u rodičů na dovolené... - akorát já bych nechtěla, protoe bych to s nima nevydrela (ani nemají místo pro návtěvy). Tj. my jezdíme jenom na návtěvu, a větinou ani ne přes noc.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Já vím. Teď u vím, e to tak bude asi pořád. Jene co kdy za to můu já, e. Sama od sebe neodejdu. Nechci tak ít pořád. Nechci aby toho dcera byla jetě někdy svědkem. Nechci se znovu nechat ukolébat , e bude zas na čas ve v jak tak v pořádku. Asi ten pocit viny v sobě mám veliký.
Bojím se, e kdybych odela, aby neudělal manel něco sobě i malé, kdyby jí někdy měl. V poslední době mi řekl někdo z rodiny, kdo neví o mé situaci skoro nic. Nic z toho co tu píu. Aby kdyby jsme chtěly odejít nás M nepostřílel. I já se toho bojím. Musela bych pravděpodobně utéct...
Ty za to nemůe. Ani náhodou. Nikdo nemá právo se vůči tobě dopoutět jakéhokoli násilí a je úplně jedno jestli si pouila sprosté slovo. Přečti si to po sobě - on ti tluče hlavou o zeď a ty přemýlí jestli to není tvoje vina ???? Není! Ani náhodou. Tvůj manel je normální psychopat a ty bys od něj měla odejít co nejdříve. Nebo chce aby tvoje dítě v tomhle vyrůstalo ? A je úplně jednou jestli by jednou bil i je, ono pohled na tatínka jak mlátí mamince hlavou o zeď nebo jí drí pistoli i hlavu taky udělá svoje.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Rigoletto, ádný normální partnerský vztah přece není vězení!!! Pokud jsou oba dva partneři psychicky vyrovnané, zdravě uvaující bytosti, poskytují jeden druhému volný prostor jednak pro vlastní aktivity, druhak pro návtěvy přátel a rodiny a to bez jakýchkoliv diskusí.
Neexistuje, aby byl jeden z partnerů uvázaný doma jako pes u boudy a druhý mu záměrně osekával kontakty s nejbliím okolím, dokonce i s rodinou. Takovéhle systematická izolace u signalizuje, e v tom vztahu je něco hodně patně. U tohle - izolace od okolí - je jedním z jasných symptomů domácího násilí.
Rigoletto, ty JSI bez jakýchkoliv pochybností týraná ena To, v čem ije, JE domácí násilí. Tvůj ivot s manelem NENÍ normální a normální není ani on. Dělá si z Tebe sluku, buzeruje Tě, terorizuje Tě a dovoluje si k Tobě to, co by si ádný sluný chlap k manelce v ivotě nedovolil. On to ví a taky kvůli tomu Tě drí doma jako ve vězení, abys náhodou neměla monost srovnávat, jak to chodí u jiných lidí a neuvědomila sis tak, v jakém hnusu to vlastně ije.
Nehledej v ádném případě chybu u sebe a neměj výčitky svědomí kvůli svým nepřiměřeným reakcím na manelovo uzurpátorství. Bohuel - jeho poahané jednání způsobujne, e poahaně reaguje i Ty. On je sám psychou - a takhle brzo udělá psychoue i z Tebe, jestli od něj urychleně neodejde.
Není tady
Pardon, nečetla jsem ve, tak moná opakuju:
Nemůe za to ty, to jen on ti vtípil názor, e vechno je jeho vina, e ty svým típnutím (slovem, pohledem) ho nutí aby tě zmlátil do bezvědomí. Holej nesmysl, sebet pět vestek (nebo klidně jen jednu) a utíkej. Drím palce
Není tady
Rigoleto,
oběti domácího násilí si větinou nemyslí, e to mají doma tak hrozné a zhlehčují to. Vdy se zase tolik nestalo. Problém je v tom, e za pár let můe zkončit v nemocnici a tvrdit to samé
Tvůj partner se nezmění, pravděpodobně je také hodně nejistý a čím méně tě má pod svoji kontrolou, tím bude svůj nátlak stupňovat. A bude se v tobě snait vyvolat pocit viny, tak tě můe dokonale ovládat.
Tady to nemá budoucnost, nikdy se to nezlepí
Není tady
Rigoletto,
kdyby moje dcera byla v tvojí situaci, řekla bych jí - holka, dobře, e se srozhodla to skončit, vezmi malou a pojď k nám. Vechno nějak zvládneme. Jednou bude stát na vlastních nohách, bydlet sama, pracovat, abys svoje dítě uivila a bude mít klidnej ivot i spánek. Nikdo nestojí zato, aby ses strápila i trápit se nechala, nic se neděje, e bude rozvedená, protoe to bude pro tebe i dítě tak jistě lepí. My ti prostě do začátku pomůeme a uvidí, e to vechno zvládne. Protoe ty si zaslouí mue, co tě bude mít rád a ne mue, co tě jen deptá. Jsi stejně schopnej člověk jako ti ostatní, nejsi nic míň. Musí si ale víc věřit a naučit se mít se ráda. Ty jsi důleitá a dokáe to. Věř mi.
A za sebe vůči tvému dotazu dodám: odejdi. Nemá to cenu ani budoucnost. Čím dřív odejde, tím dřív vybuduje to, po čem touí a co si zalouí.
Není tady
Rigoletto, nenechávej DONA linku a podobné způsoby pomoci a jako nejzazí, krajní monost, zavolej tam nebo napi co nejdřív.
My tady jsme přeci jen laici, ale tam jsou odborníci a můou ti poradit u teď se současnou situací, posoudit kvalifikovaně, jak na tom psychicky tvůj manel je (promiň, ale mě přijde jako psychopatická osobnost, neustálé sprosté nadávky koho by nejraděj zabil - to není normální).
Oni ti můou průběně radit, bude tak v problému lépe orientovaná a oni ti poradí i jak postupovat.
I já patřím k těm, kdo si myslí,, e je třeba připravit si podmínky odchodu a samostatného ivota. Přeci nechce, aby tvé dítě vyrůstalo v prostředí sprostých nadávek a dívalo se, jak tě mu bije a týrá.
Má velké plus-podporu ve své rodině. To ti pomůe v začátcích.
A pamatuj - ustupováním násilíkovi problém nevyřeí, jen se bude zhorovat. Je třeba se tomu postavit a od takového člověka odejít. Drím ti palce.
RIgoletoo - neexistují krajní řeení a... pokud si dává podmínky A pak nejsi odhodlána k řeení. Na dona lince mají zkuenosti s různými typy týrání a dokáí poradit i jak to zastavit v počátku, jak rozpoznat, kdy to jetě řeit jde a kdy je nejlepí odejít, pomohou ti podívat se na tvůj ivot jinýma očima a mají zkuenosti mnoha jiných en v podobné situaci. Mohou ti pomoci u jen tím e tě vyslechnou a poradí ze vech moných stran - právních, psychologických, finančních, jaké tě jen napadnou. A hlavě mají kopu zkueností, které my tady určo nemáme. Tady se jistě můe vyplakat a odhodlávat, tam u můe i docela odborně řeit.
Není tady
Ŕigi, i já souhlasím s ostatníma. Odejít odejít odejít. Hlavně ten odchod začít plánovat. Lepí to u nebude, tomu věř.
A umí se chovat i pěkně (to se jen ptám, můj názor nezměním),koupí ti dárek? jedete na výlet? jak se chová k malé?
Normálně tě straně lituju a tvůj domov vidím jako vězení Obra se na odborníka a to co nejdřív .
Drím pěstičky
Není tady
Ano, dívala jsem, e jsou tu odkazy na takové linky. Beru je jako svou poslední monost, kdy to nepůjde dál a nebudu vidět u ádné řeení.
Rigo, ádná poslední monost to není, to by měla být naopak teď Tvoje momentální první a hlavní monost - někde se poradit s odborníky. U dnes jsi tam měla volat.
Vezmi váně, co Ti tu holky píou - je toti úplně putna, čí je co chyba. Důleité je, e se Ti neije hezky.
(Story o pistoli? Snaila bych se ji mít po ruce já - u vás doma).
Ne, fakt, předevím zavolej kamkoliv na linku bezpečí, určitě Ti poradí. A nebát se nahlásit, e vyhrouje zastřelením a - jemu zdůraznit, e se to o něm u na policii ví (aby se vyvaroval nějakých hloupostí na dcerce i Tobě). Drím palce.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Jako po tom, co přistál pribiňák? Nic, koukal a povídal, ty má fakt dost... Ani jsme nezvýili hlas. Tohle se stalo někdy kolem roku naeho prvního dítěte. Dělal celý den, tak kdy přiel večer, u spal a kdy měl volno, nijak jsem ho nezatěovala. Měla jsem to " v ruce " a on byl taka na blbinky. Prostě mu nedolo, e by měl i pomáhat. A já, místo abych mu to řekla dřív, nechala jsem to dojít a k tomu, e mi ruply ty nervy. Já předtím dělala taky celý den a na mateřský mi přilo, e mám spoustu času, tak jsem si o pomoc prostě neřekla... Chybama se člověk učí.
Jinak musím říct, e děti koupal, chodil s nima do parku, jezdili jsme na výlety, pomáhal v domácnosti... Jen si to muselo sednout.
Jinak jsem nikdy nezaila, aby nesouhlasil s tím, e někam půjdu, ani jsem nikdy neádala o svolení... větinou jsem si to naplánovala, kdy byl večer doma, kvůli hlídání. Take jsem se maximálně zeptala, jestli v sobotu bude doma a bylo. To samé on. Jen řekl, e přijde z práce později a nic dál jsme neřeili...
Kdybych měla rodiče v jiném městě nebo na baráku se zahradou, klidně bych tam s dětmi byla týden, ale to u nás nehrozilo - o panelák není taková rvačka. A těch dnů, kdy přiel z práce dřív a unás bylo plno dětí a mamin... A přeil to. On nebyl násilník, jestli to tak vyznělo...
Není tady
Javeno, ne nevyznělo, e je Tvůj manel násilník. Jen jsem si nedokázala představit, jak by to mohlo pokračovat jinak ne nějakou minimálně pořádnou hádkou.
Není tady
Na tu linku určitě zavolám. Dnes jsem se na to jetě dívala... potřebuji se poradit s nějakým odborníkem. Jak kvůli nějakým technickým záleitostem hlavně, co se týká dcery a pak taky se nemůu zbavit pocitu, e za to z velké části můu já. Je to ve mně někde schované. Nějaké kroky u jsem udělala. Udělala jsem si svůj účet a dalí krůčky se snaím. A budu sama, budu volat.
Není tady
Mě taky při tom psaní napadlo, e by jinej moná vystartoval... A znám pár u kterejch jsem si stoprocentně jistá. Ale ty bych si nepustila přes práh. Nebo si to jen myslím, protoe jsem nebyla v takové situaci. Kdy se ta voda pomalu vaří, necítí, e u to pálí... prostě si zvykne, e je teplejí a teplejí.
Nečekej moc dlouho.
Není tady
Já mám velký strach, e se nedokáu o nás postarat. Dnes mě to docela přepadlo. Pomoc mám slíbenou s pronajmutím bytu. Jinak s ádnou jinou počítat myslím nemohu. Ani nechci. Neumím o pomoc ádat. Pak s tou psychickou podporou rodičů počítat myslím mohu. Ale musela bych se snad hanbou propadnout, kdybych měla říct něco z toho, co tu píu. Moná časem.
Manel, kromě těch občasných útoků se ke mně chová asi jetě tak nejlépe, kdy počítám jeho i mou rodinu. Do ostatních se naváí víc a prezentuje se, jako e je on ten nej. Asi e u mu to ve větině případů nebatím. Jen si musím neustále hlídat svoje teritorium a nenechat si zakazovat, manipulovat sebou... Nemůu se ani o ničem poradit, protoe mu nevěřím.
Někdy má světlé chvilky a je s ním i sranda, ale u delí dobu má i nějaké zdravotní problémy a tu světlou chvilku, kdy je v pohodě u jsem docela dlouho nezaila. Ani já tomu nepřidám. Nedokáu se k němu u chovat s láskou. Přemýlet nad dárkem, politovat ho nebo opečovávat, kdy by mu bylo patně (asi jsem hrozná mrcha) , nebo nějaký sex pro mně by bylo těko skousnout dobrovolně.
Vlastně mi skoro připadá, e si ty zdravotní problémy přivozuje tou svou zlobou sám.
Teď mně i překvapil a koupil dárek. Taky si nemůu stěovat na finance. Dává vechny do společné kasy. A není ani líný.
Není tady
No popravdě snaím si to hlídat. Věci pro mně důleité si nenechat zakazovat. Jako s tou prací. Ale v hodně věcech nevím. Kdy nevím přichází na řadu on se svým "vechno vím a vechno znám".
Není tady
Bojím se, e to mám v sobě něco já. Nemyslela jsem, kdy jsem s ním chodila, e by měl nějaké násilnické sklony. Těsně před ním jsem chodila krátce s klukem u kterého mi něco nesedělo. Chtěla jsem se s ním rozejít. Zamknul mě a začal mi vyhroovat, e mně prohodí oknem a udělá něco i mým rodičům. Manel mi připadal jako muský pro rodinu, který mě podrí kdy by bylo potřeba. (před tím ty vztahy byli myslím tak normální)
Asi jsem si je takové něčím přitáhla. Nebo je nějak provokuji. Nevím. Bojím se,e je nějaká chyba ve mně.
Není tady
Rigoletto, ona to není ádná sranda, postarat se o nájem, jídlo, kolku a podobně. Tím tě nechci strait. Jen je dobrý na to být připravená a s rodinnou podporou to jde líp. Nestyď se poprosit o pomoc. Kdy jsem se rozváděla, rodiče mi řekli, e hlídání není problém a pokud bych měla finanční problémy, nemám si hrát na hrdinku a přijít. Nemám to v plánu, starám se o sebe sama u od dvaceti včetně toho nájmu, ale jako podpora to potěí... Pro sebe vůbec, ale kdyby hrozilo, e děti nebudou mít, co jíst, polu je na oběd k babičce.
Kdy se to na člověka sype, není hanba říct - potřebuju si vydechnout, mohla by u vás dcera o víkendu zůstat? Například. Vyzvednout ze kolky, vzít jí do parku...
Kdyby byla moje dcera někdy v tvé situaci, nebyl by pro mě problém jakkoli pomoci. A má stranou kliku, e to tak cítí i tvá rodina.
Není tady
Chyba v tobě? Maximálně si včas neumí stanovit mantinely, co jetě hodlá akceptovat. Pak si ten druhý patně zvyká, e najednou ti to vadí. Ale jestli je to chyba... jsou přece lidi, kteří to nevyuijí. Ti, co ano, mají spí pořádný problém sami se sebou.
My jsme s manelem procházeli takovým blbým obdobím - nedařilo se mu podnikání, začali jeho finanční problémy a já mu chtěla být oporou. Donekonečna jsme vechno probírali, proč, co jak... on si jel stejně podle svýho - co nás stálo manelství. Jene já měla taky v práci problémy a kdy jsem je nastínila, zjistila jsem, e jsem jediná, koho to zajímá. Hlavně ON. Jeho problémy. A jednou jsem mu řekla, e u mě to nezajímá, e teď budu řeit sebe a děti, e jeho u řeíme dost dlouho a není jaksi jedinej, kdo potřebuje něco řeit. Tím chci říct, e nejsi mrcha, jestlie nevaří při nemoci čaj a nenatřásá poltář. Otázka je, jestli by to pro tebe udělal on.
Není tady
Dceru má manel rád. Sice se začal starat trochu a teď, kdy já občas pracuji. Neubliuje jí. Jen někdy křičí i na ní. Co mi vadí, e jí opakuje, e není normální, kdy se mu něco nezdá. Sice to tak mimochodem... nedává tomu ádnou váhu. Snaila jsem se mu říct, e to pro ní není dobrý. Nebo tomu dávám moc velkou váhu??? I mně říkával, e nejsem normální... Je to úplně bezvadná hodná holčička.
Dnes jsem nějak na měkko. Koukla jsem kolikrát jsem jen napsala,e se bojím... ale dám se zas do kupy.
Není tady
To, e dceři říká, e není normální, něco neumí, něco se jí nepovede, to jí moc zdravé sebevědomí nevypěstuje. Taky by mi to vadilo, naprosto normální reakce, Rigoletto. A ne, e jsi matka toho dítěte.
Měli jsme známé a já k nim nemohla chodit na návtěvu. Manelův kamarád se ke svým holčičkám ve věku mých dětí choval jako vůl a já to nemohla překousnout. Dvouleté dítě nechal v předsíni v teplém oblečení rozvazovat si tkaničky na zimních botách, navlečená v ále, která se jí do toho motala, v zimní bundě a čepici... Z holky lilo, on jí jetě buzeroval - nemám jiný výraz - no, po nějaké chvíli jsem to dítě svlíkla já, s tím, e na jeho kecy nemám náladu, a nám udělá kafe...
V pokojíčku měli bordel (2 a 5 let), jak si vyndali hračky, u je musely uklízet. Moje děti tam stejně nechtěly - nesměly běhat, křičet, poskakovat, vlastně si ani hrát - hračky byly ten bordel... Měl si koupit psa a ne si pořizovat děti.
Hele, moná jsem taky přecitlivělá, co já vím.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Asi jsem si je takové něčím přitáhla. Nebo je nějak provokuji. Nevím. Bojím se,e je nějaká chyba ve mně.
Rigoletta,
Asi Te nepotesim ale budu uprimna. Nejaka hluboko ulozena pricina proc mas muze jakeho mas lezi v Tobe.
Nicmene na druhou stranu je nutne zduraznit,ze takhle to funguje oboustranne a teda i z jeho strany.
Nenazvala bych to chybou. Spise prave tou neznamou pricinou ktera svevolne pusobi na zivot Vas obou.
Není tady