Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 5. 1. 2010 9:07

Rigoletta
♥♥♥♥---

Re: Jedná se o domácí násilí?

Javeno, můžu se zeptat, co se dělo potom?
Mohl by jste mi někdo povědět, jak to chodí u vás, když by jste třeba chtěli někam jít a manžel s tím nesouhlasil? Diskutujete o tom? Snažíte se udělat kompromis? Nebo si jdete, kam chcete?
Některé věci nedokážu moc posoudit. Je divné, špatné zůstat třeba týden u rodičů (na dovolené). Nebo jezdíte jen na návštěvu a ostatní je už příliš? Byli jste takhle někdy mimo domov déle?

Já jsem jednou vylila hrnec omáčky v afektu do záchoda, když "se to nedalo žrát". Přitom nebyla zas tak hrozná. Od té doby jsem už nic podobného neslyšela. A jednou jsem hodila skleničkou. Spíš než na něj do prostoru. Beru to, jako svoje velké selhání, že se nechám vyprovokovat.

Není tady

#27 5. 1. 2010 9:32

Rigoletta
♥♥♥♥---

Já jsem asi byla tak hloupá. Nechala jsem sebou manipulovat. Dokáže vždycky odůvodnit, proč by to mělo být tak, jak chce on... Když jsem byla bez práce doma sama a nikam jsem nemohla( že jsem neschopná a mohlo by se mi cestou něco stát), byli jsme mi vybrat do útulku alespoň pejska. Ale toho jsem nesměla, toho ne a toho ne, jen toho kterého by vybral on. Nakonec jsme odešli bez.
Skoro jsem zapomněla, co mám ráda já a co by se mi líbilo. A to jsem bývala docela sebevědomá holka. Vždycky jsem si říkala, že by to mužský udělal jen jednou mě uhodit nebo mi sprostě nadávat.

Upravil(a) Rigoletta (5. 1. 2010 9:33)

Není tady

#28 5. 1. 2010 10:26

lea64
♥♥♥♥♥♥-

Rigoletta napsal(a):

Mohl by jste mi někdo povědět, jak to chodí u vás, když by jste třeba chtěli někam jít a manžel s tím nesouhlasil? Diskutujete o tom? Snažíte se udělat kompromis? Nebo si jdete, kam chcete?
Některé věci nedokážu moc posoudit. Je divné, špatné zůstat třeba týden u rodičů (na dovolené). Nebo jezdíte jen na návštěvu a ostatní je už příliš? Byli jste takhle někdy mimo domov déle?

Já jsem jednou vylila hrnec omáčky v afektu do záchoda, když "se to nedalo žrát". Přitom nebyla zas tak hrozná. Od té doby jsem už nic podobného neslyšela. A jednou jsem hodila skleničkou. Spíš než na něj do prostoru. Beru to, jako svoje velké selhání, že se nechám vyprovokovat.

Můj první muž byl podobný jako ten tvůj. Naštěstí je to za mnou. Můj druhý muž je jiný. Když někam chci jít, tak mu to řeknu a jdu a on zrovna tak. Bez nějakých výčitek, vyhrožování, podezřívání apod. Několikrát jsem byla na dovolené u moře jenom se synem, nic na tom přece není. Můj muž zase jezdí s kamarády do zahraničí na výstavy aut. Já ho nepotřebuju ovládat, ani on mě.

Není tady

#29 5. 1. 2010 13:47

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Rigoletta napsal(a):

Přemýšlím, jak by to u nás bylo, ale ještě jsme žádnou takovou situaci  neřešili, že bych někam chtěla jít a manžel s tím nesouhlasil.
Co jsme spolu, byla jsem třeba na 14 denním školení od práce... jela jsem na víkend k našim... na týden na kurz (kde byli ženský i chlapi)... večer si někam sednout chodím minimálně, ale není problém...

Ne, není špatné  zůstat týden u rodičů na dovolené... - akorát já bych nechtěla, protože bych to s nima nevydržela (ani nemají místo pro  návštěvy). Tj. my jezdíme jenom na návštěvu, a většinou ani ne přes noc.

Není tady

#30 5. 1. 2010 13:59

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Rigoletta napsal(a):

Já vím. Teď už vím, že to tak bude asi pořád. Jenže co když za to můžu já, že. Sama od sebe neodejdu. Nechci tak žít pořád. Nechci aby toho dcera byla ještě někdy svědkem. Nechci se znovu nechat ukolébat , že bude zas na čas vše v jakš takš v pořádku. Asi ten pocit viny v sobě mám veliký.
Bojím se, že kdybych odešla, aby neudělal manžel něco sobě i malé, kdyby jí někdy měl. V poslední době mi řekl někdo z rodiny, kdo neví o mé situaci skoro nic. Nic z toho co tu píšu. Aby kdyby jsme chtěly odejít nás M nepostřílel. I já se toho bojím. Musela bych pravděpodobně utéct...

Ty za to nemůžeš. Ani náhodou. Nikdo nemá právo se vůči tobě dopouštět jakéhokoli násilí a je úplně jedno jestli si použila sprosté slovo. Přečti si to po sobě - on ti tluče hlavou o zeď a ty přemýšlíš jestli to není tvoje vina ???? Není! Ani náhodou. Tvůj manžel je normální psychopat a ty bys od něj měla odejít co nejdříve. Nebo chceš aby tvoje dítě v tomhle vyrůstalo ? A je úplně jednou jestli by jednou bil i je, ono pohled na tatínka jak mlátí mamince hlavou o zeď nebo jí drží pistoli i hlavu taky udělá svoje.

Není tady

#31 5. 1. 2010 14:52

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Rigoletta napsal(a):

Rigoletto, žádný normální partnerský vztah přece není vězení!!! Pokud jsou oba dva partneři psychicky vyrovnané, zdravě uvažující bytosti, poskytují jeden druhému volný prostor jednak pro vlastní aktivity, druhak pro návštěvy přátel a rodiny a to bez jakýchkoliv diskusí.
Neexistuje, aby byl jeden z partnerů uvázaný doma jako pes u boudy a druhý mu záměrně osekával kontakty s nejbližším okolím, dokonce i s rodinou. Takovéhle systematická izolace už signalizuje, že v tom vztahu je něco hodně špatně. Už tohle - izolace od okolí - je jedním z jasných symptomů domácího násilí.
Rigoletto, ty JSI bez jakýchkoliv pochybností týraná žena stolt To, v čem žiješ, JE domácí násilí. Tvůj život s manželem NENÍ normální a normální není ani on. Dělá si z Tebe služku, buzeruje Tě, terorizuje Tě a dovoluje si k Tobě to, co by si  žádný slušný chlap k manželce v životě nedovolil. On to ví a taky kvůli tomu Tě drží doma jako ve vězení, abys náhodou neměla možnost srovnávat, jak to chodí u jiných lidí a neuvědomila sis tak, v jakém hnusu to vlastně žiješ.
Nehledej v žádném případě chybu u sebe a neměj výčitky svědomí kvůli svým nepřiměřeným reakcím na manželovo uzurpátorství. Bohužel - jeho pošahané jednání způsobujne, že pošahaně reaguješ i Ty. On je sám psychouš - a takhle brzo udělá psychouše i z Tebe, jestli od něj urychleně neodejdeš.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#32 5. 1. 2010 15:15

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Pardon, nečetla jsem vše, tak možná opakuju:
Nemůžeš za to ty, to jen on ti vštípil názor, že všechno je jeho vina, že ty svým štípnutím (slovem, pohledem) ho nutíš aby tě zmlátil do bezvědomí. usch Holej nesmysl, sebet pět švestek (nebo klidně jen jednu) a utíkej. Držím palce pussa

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#33 5. 1. 2010 15:42

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Rigoleto,
oběti domácího násilí si většinou nemyslí, že to mají doma tak hrozné a zhlehčují to. Vždy se zase tolik nestalo. Problém je v tom, že za pár let můžeš zkončit v nemocnici a tvrdit to samé sad
Tvůj partner se nezmění, pravděpodobně je také hodně nejistý a čím méně tě má pod svoji kontrolou, tím bude svůj nátlak stupňovat. A bude se v tobě snažit vyvolat pocit viny, tak tě může dokonale ovládat.

Tady to nemá budoucnost, nikdy se to nezlepší neutral

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#34 5. 1. 2010 16:50

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-

Rigoletto,

kdyby moje dcera byla v tvojí situaci, řekla bych jí - holka, dobře, že se srozhodla to skončit, vezmi malou a pojď k nám. Všechno nějak zvládneme. Jednou budeš stát na vlastních nohách, bydlet sama, pracovat, abys svoje dítě uživila a budeš mít klidnej život i spánek. Nikdo nestojí zato, aby ses strápila i trápit se nechala, nic se neděje, že budeš rozvedená, protože to bude pro tebe i dítě tak jistě lepší. My ti prostě do začátku pomůžeme a uvidíš, že to všechno zvládneš. Protože ty si zasloužíš muže, co tě bude mít rád a ne muže, co tě jen deptá. Jsi stejně schopnej člověk jako ti ostatní, nejsi nic míň. Musíš si ale víc věřit a naučit se mít se ráda. Ty jsi důležitá a dokážeš to. Věř mi.

A za sebe vůči tvému dotazu dodám: odejdi. Nemá to cenu ani budoucnost. Čím dřív odejdeš, tím dřív vybuduješ to, po čem toužíš a co si zaloužíš.

Není tady

#35 5. 1. 2010 17:17

Blossom
Host

Rigoletto, nenechávej DONA linku a podobné způsoby pomoci až jako nejzazší, krajní  možnost, zavolej tam nebo napiš co nejdřív.
My tady jsme přeci jen laici, ale tam jsou odborníci a můžou ti poradit už teď se současnou situací, posoudit kvalifikovaně, jak na tom psychicky tvůj manžel je (promiň, ale mě přijde jako psychopatická osobnost, neustálé sprosté nadávky koho by nejraděj zabil - to není normální).

Oni ti můžou průběžně radit, budeš tak v problému lépe orientovaná a oni ti poradí i jak postupovat.
I já patřím k těm, kdo si myslí,, že je třeba připravit si podmínky odchodu a samostatného života. Přeci nechceš, aby tvé dítě vyrůstalo v prostředí sprostých nadávek a dívalo se, jak tě muž bije a týrá.

Mᚠvelké plus-podporu ve své rodině. To ti pomůže v začátcích.
A pamatuj - ustupováním násilíkovi problém nevyřešíš, jen se bude zhoršovat. Je třeba se tomu postavit a od takového člověka odejít. Držím ti palce.

#36 5. 1. 2010 19:07

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

RIgoletoo - neexistují krajní řešení až... pokud si dávᚠpodmínky AŽ pak nejsi odhodlána k řešení. Na dona lince mají zkušenosti s různými typy týrání a dokáží poradit i jak to zastavit v počátku, jak rozpoznat, kdy to ještě řešit jde a kdy je nejlepší odejít, pomohou ti podívat se na tvůj život jinýma očima a mají zkušenosti mnoha jiných žen v podobné situaci. Mohou ti pomoci už jen tím že tě vyslechnou a poradí ze všech možných stran - právních, psychologických, finančních, jaké tě jen napadnou. A hlavě mají kopu zkušeností, které my tady určo nemáme. Tady se jistě můžeš vyplakat a odhodlávat, tam už můžeš i docela odborně řešit.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#37 5. 1. 2010 19:18

hanina
♥♥♥♥♥♥♥

Ŕigi, i já souhlasím s ostatníma. Odejít odejít odejít. Hlavně ten odchod začít plánovat. Lepší to už nebude, tomu věř.

A umí se chovat i pěkně (to se jen ptám, můj názor nezměním),koupí ti dárek? jedete na výlet? jak se chová k malé?

Normálně tě strašně lituju a tvůj domov vidím jako vězení grater Obra se na odborníka a to co nejdřív .
Držím pěstičky pussahjarta

Není tady

#38 5. 1. 2010 19:44

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, dívala jsem, že jsou tu odkazy na takové linky. Beru je jako svou poslední možnost, když to nepůjde dál a nebudu vidět už žádné řešení.

Rigo, žádná poslední možnost to není, to by měla být naopak teď Tvoje momentální první a hlavní možnost - někde se poradit s odborníky. Už dnes jsi tam měla volat.
Vezmi vážně, co Ti tu holky píšou - je totiž úplně putna, čí je co chyba. Důležité je, že se Ti nežije hezky.
(Story o pistoli? Snažila bych se ji mít po ruce já - u vás doma).
Ne, fakt, především zavolej kamkoliv na linku bezpečí, určitě Ti poradí. A nebát se nahlásit, že vyhrožuje zastřelením a - jemu zdůraznit, že se to o něm už na policii ví (aby se vyvaroval nějakých hloupostí na dcerce i Tobě). Držím palce.

Není tady

#39 5. 1. 2010 20:56

javena
♥♥♥♥♥♥-

Rigoletta napsal(a):

Jako po tom, co přistál pribiňák? Nic, koukal a povídal, ty mᚠfakt dost... Ani jsme nezvýšili hlas. Tohle se stalo někdy kolem roku našeho prvního dítěte. Dělal celý den, tak když přišel večer, už spal a když měl volno, nijak jsem ho nezatěžovala. Měla jsem to " v ruce " a on byl taka na blbinky. Prostě mu nedošlo, že by měl i pomáhat. A já, místo abych mu to řekla dřív, nechala jsem to dojít až k tomu, že mi ruply ty nervy. Já předtím dělala taky celý den a na mateřský mi přišlo, že mám spoustu času, tak jsem si o pomoc prostě neřekla... Chybama se člověk učí.
Jinak musím říct, že děti koupal, chodil s nima do parku, jezdili jsme na výlety, pomáhal v domácnosti... Jen si to muselo sednout.
Jinak jsem nikdy nezažila, aby nesouhlasil s tím, že někam půjdu, ani jsem nikdy nežádala o svolení... většinou jsem si to naplánovala, když byl večer doma, kvůli hlídání. Takže jsem se maximálně zeptala, jestli v sobotu bude doma a bylo. To samé on. Jen řekl, že přijde z práce později a nic dál jsme neřešili...
Kdybych měla rodiče v jiném městě nebo na baráku se zahradou, klidně bych tam s dětmi byla týden, ale to u nás nehrozilo - o panelák není taková rvačka. big_smile A těch dnů, kdy přišel z práce dřív a unás bylo plno dětí a mamin... A přežil to. On nebyl násilník, jestli to tak vyznělo... smile

Není tady

#40 5. 1. 2010 21:21

Rigoletta
♥♥♥♥---

Javeno, ne nevyznělo, že je Tvůj manžel násilník. Jen jsem si nedokázala představit, jak by to mohlo pokračovat jinak než nějakou minimálně pořádnou hádkou.

Není tady

#41 5. 1. 2010 21:27

Rigoletta
♥♥♥♥---

Na tu linku určitě zavolám. Dnes jsem se na to ještě dívala... potřebuji se poradit s nějakým odborníkem. Jak kvůli nějakým technickým záležitostem hlavně, co se týká dcery a pak taky se nemůžu zbavit pocitu, že za to z velké části můžu já. Je to ve mně někde schované. Nějaké kroky už jsem udělala. Udělala jsem si svůj účet a další krůčky se snažím. Až budu sama, budu volat.

Není tady

#42 5. 1. 2010 21:33

javena
♥♥♥♥♥♥-

Mě taky při tom psaní napadlo, že by jinej možná vystartoval... big_smile A znám pár u kterejch jsem si stoprocentně jistá. Ale ty bych si nepustila přes práh. Nebo si to jen myslím, protože jsem nebyla v takové situaci. hmm Když se ta voda pomalu vaří, necítíš, že už to pálí... prostě si zvykneš, že je teplejší a teplejší. sad
Nečekej moc dlouho. pussa

Není tady

#43 5. 1. 2010 21:48

Rigoletta
♥♥♥♥---

Já mám velký strach, že se nedokážu o nás postarat. Dnes mě to docela přepadlo. Pomoc mám slíbenou s pronajmutím bytu. Jinak s žádnou jinou počítat myslím nemohu. Ani nechci. Neumím o pomoc žádat. Pak  s tou psychickou podporou rodičů počítat myslím mohu. Ale musela bych se snad hanbou propadnout, kdybych měla říct něco z toho, co tu píšu. Možná časem.

Manžel, kromě těch občasných útoků se ke mně chová asi ještě tak nejlépe, když počítám jeho i mou rodinu. Do ostatních se naváží víc a prezentuje se, jako že je on ten nej. Asi že už mu to ve většině případů nebaštím. Jen si musím neustále hlídat svoje teritorium a nenechat si zakazovat, manipulovat sebou... Nemůžu se ani o ničem poradit, protože mu nevěřím.
Někdy má světlé chvilky a je s ním i sranda, ale už delší dobu má i nějaké zdravotní problémy a tu světlou chvilku, kdy je v pohodě už jsem docela dlouho nezažila. Ani já tomu nepřidám. Nedokážu se k němu už chovat s láskou. Přemýšlet nad dárkem, politovat ho nebo opečovávat, když by mu bylo špatně (asi jsem hrozná mrcha) , nebo nějaký sex pro mně by bylo těžko skousnout dobrovolně.
Vlastně mi skoro připadá, že si ty zdravotní problémy přivozuje tou svou zlobou sám.
Teď mně i překvapil a koupil dárek. Taky si nemůžu stěžovat na finance. Dává všechny do společné kasy. A není ani líný.

Není tady

#44 5. 1. 2010 21:53

Rigoletta
♥♥♥♥---

No popravdě snažím si to hlídat. Věci pro mně důležité si nenechat zakazovat. Jako s tou prací. Ale v hodně věcech nevím. Když nevím přichází na řadu on se svým "všechno vím a všechno znám".

Není tady

#45 5. 1. 2010 22:02

Rigoletta
♥♥♥♥---

Bojím se, že to mám v sobě něco já. Nemyslela jsem, když jsem s ním chodila, že by měl nějaké násilnické sklony. Těsně před ním jsem chodila krátce s klukem u kterého mi něco nesedělo. Chtěla jsem se s ním rozejít. Zamknul mě a začal mi vyhrožovat, že mně prohodí oknem a udělá něco i mým rodičům. Manžel mi připadal jako mužský pro rodinu, který mě podrží když by bylo potřeba. (před tím ty vztahy byli myslím tak normální)
Asi jsem si je takové něčím přitáhla. Nebo je nějak provokuji. Nevím. Bojím se,že je nějaká chyba ve mně.

Není tady

#46 5. 1. 2010 22:14

javena
♥♥♥♥♥♥-

Rigoletto, ona to není žádná sranda, postarat se o nájem, jídlo, školku a podobně. Tím tě nechci strašit. Jen je dobrý na to být připravená a s rodinnou podporou to jde líp. Nestyď se poprosit o pomoc. Když jsem se rozváděla, rodiče mi řekli, že hlídání není problém a pokud bych měla finanční problémy, nemám si hrát na hrdinku a přijít. Nemám to v plánu, starám se o sebe sama už od dvaceti včetně toho nájmu, ale jako podpora to potěší... Pro sebe vůbec, ale kdyby hrozilo, že děti nebudou mít, co jíst, pošlu je na oběd k babičce. tonguewink
Když se to na člověka sype, není hanba říct - potřebuju si vydechnout, mohla by u vás dcera o víkendu zůstat? Například. Vyzvednout ze školky, vzít jí do parku...
Kdyby byla moje dcera někdy v tvé situaci, nebyl by pro mě problém jakkoli pomoci. A mᚠstrašnou kliku, že to tak cítí i tvá rodina. smile

Není tady

#47 5. 1. 2010 22:23

javena
♥♥♥♥♥♥-

Chyba v tobě? Maximálně si včas neumíš stanovit mantinely, co ještě hodlᚠakceptovat. Pak si ten druhý špatně zvyká, že najednou ti to vadí. Ale jestli je to chyba... jsou přece lidi, kteří to nevyužijí. Ti, co ano, mají spíš pořádný problém sami se sebou.
My jsme s manželem procházeli takovým blbým obdobím - nedařilo se mu podnikání, začali jeho finanční problémy a já mu chtěla být oporou. Donekonečna jsme všechno probírali, proč, co jak... on si jel stejně podle svýho - což nás stálo manželství. Jenže já měla taky v práci problémy a když jsem je nastínila, zjistila jsem, že jsem jediná, koho to zajímá. hmm Hlavně ON. Jeho problémy. A jednou jsem mu řekla, že už mě to nezajímá, že teď budu řešit sebe a děti, že jeho už řešíme dost dlouho a není jaksi jedinej, kdo potřebuje něco řešit. Tím chci říct, že nejsi mrcha, jestliže nevaříš při nemoci čaj a nenatřásᚠpolštář. Otázka je, jestli by to pro tebe udělal on. hmm

Není tady

#48 5. 1. 2010 22:26

Rigoletta
♥♥♥♥---

Dceru má manžel rád. Sice se začal starat trochu až teď, když já občas pracuji. Neubližuje jí. Jen někdy křičí i na ní. Co mi vadí, že jí opakuje, že není normální, když se mu něco nezdá. Sice to tak mimochodem... nedává tomu žádnou váhu. Snažila jsem se mu říct, že to pro ní není dobrý. Nebo tomu dávám moc velkou váhu??? I mně říkával, že nejsem normální... Je to úplně bezvadná hodná holčička.

Dnes jsem nějak na měkko. Koukla jsem kolikrát jsem jen napsala,že se bojím... ale dám se zas do kupy.

Není tady

#49 5. 1. 2010 22:48

javena
♥♥♥♥♥♥-

To, že dceři říká, že není normální, něco neumí, něco se jí nepovede, to jí moc zdravé sebevědomí nevypěstuje. Taky by mi to vadilo, naprosto normální reakce, Rigoletto. A ne, že jsi matka toho dítěte.
Měli jsme známé a já k nim nemohla chodit na návštěvu. Manželův kamarád se ke svým  holčičkám ve věku mých dětí choval jako vůl a já to nemohla překousnout. Dvouleté dítě nechal v předsíni v teplém oblečení rozvazovat si tkaničky na zimních botách, navlečená v šále, která se jí do toho motala, v zimní bundě a čepici... Z holky lilo, on jí ještě buzeroval - nemám jiný výraz - no, po nějaké chvíli jsem to dítě svlíkla já, s tím, že na jeho kecy nemám náladu, a nám udělá kafe...
V pokojíčku měli bordel (2 a 5 let), jak si vyndali hračky, už je musely uklízet. Moje děti tam stejně nechtěly - nesměly běhat, křičet, poskakovat, vlastně si ani hrát - hračky byly ten bordel... Měl si koupit psa a ne si pořizovat děti.
Hele, možná jsem taky přecitlivělá, co já vím. smilewink

Není tady

#50 5. 1. 2010 22:52

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Rigoletta napsal(a):

Asi jsem si je takové něčím přitáhla. Nebo je nějak provokuji. Nevím. Bojím se,že je nějaká chyba ve mně.

Rigoletta,

Asi Te nepotesim ale budu uprimna.  Nejaka hluboko ulozena pricina proc mas muze jakeho mas lezi v Tobe.
Nicmene na druhou stranu je nutne zduraznit,ze takhle to funguje oboustranne a teda i z jeho strany.

Nenazvala bych to chybou. Spise prave tou neznamou pricinou ktera svevolne pusobi na zivot Vas obou.

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí