18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj.
Předem se omlouvám, jestli budu psát zmateně nebo s chybami. Snad mi porozumíte...
Ji jsem sem párkrát napsala pod jiným Nickem, ale nerada bych aby si mne podle něj někdo dohledal, proto jsem si zaloila nový.
Potřebovala bych poradit, poznat náhled na můj problém někoho jiného, nezaujatého. Někomu zdělit bez přetvářky, co se v mém ivotě dělo a děje. Zároveň se příerně bojím, e zjistím, jak velikou vinu v tom mám já sama. a samozřejmě si uvědomuji, e ji mám .
Trochu popíu svůj příběh od začátku.
S manelem jsme spolu ji 13 let. Kdy jsme spolu chodily připadalo mi vechno, kromě maličkostí, v pořádku. Dnes u vím, e tehdy jsem hodně přehlídla, nepoznala. M se mnou hodně manipulovat. Uvěřila jsem, e jsem nemoná a neschopná a e jen jeho názor je v pořádku. po svatbě jsme se odstěhovali skoro na samotu a začala pro mne hrůza. Ve se stupňovalo. Nesměla jsem nic. Jen být doma a starat se o domácnost. Zároveň jsem neměla jezdit ani za rodiči, za kamarádkou na kafe nikam, protoe by se mi mohlo něco stát a protoe se někde spustím ... nic koupit podle svého, udělat. Nějakou dobu jsem vyloeně probrečela, prosila. Chtěla jsem si něco udělat. U jsem nemohla.
Sebrala jsem se. Přestala hloupě poslouchat a začala víc věřit sama sobě. Začala jsem si postupně vedle něj budovat svůj samostatný ivot. Měla jsem ho ráda a stále nějaká má část trochu má. Zkouela jsem leccos. Nechtěla jsem nae manelství vzdát. Pomáhá jen být dostatečně o vem přesvědčená a nedat mu anci o něčem,co se týká mně rozhodnout, protoe se snaí, nevím jestli vědomě, dostat znovu pod svůj vliv a zakazovat vechno moné. Tak to cítím já.
Větí problém je v tom, e kdy u jsem nemohla. Uráel mně. Dala jsem mu facku. spí takový náznak nebyla v tom ádná síla (jsem hrozná vím) a chytla jsem takovou, e jsem skončila na radiátoru. Jednou, kdy jsem chtěla odjet, mi drel pistoli u hlavy, e mně zastřelí a celou noc opakovaně budil, vyhrooval... Po slibech, e u nikdy víc jsem se po nějaké době vrátila.
U se tak nenechám, jako dřív. Snaím se bojovat, ít si svůj ivot, ale jednou za čas se stále opakuje toté a můj problém je v tom, e si asi za to můu sama, protoe u jen nepláču snaím se mu postavit a stane se třeba jednou za rok, za půl, e do něj při hádce třeba strčím a začne hrůza. posledně jsem ho prý típla (myslím,e jsem ho spí v afektu strčila do ramene) krtil mně a mlátil hlavou o zeď..
Asi si za to můu sama. Nejsem diplomat a ani u nechci být. Mám výčitky, e za to vechno můu já, e já jsem vlastně ten spoutěč veho, protoe já do něj strčím, já jsem se od něj naučila nějaké to sprosté slovo, které by pro mne dříve nebylo ani myslitelné pouít..
Není tady
Tu nejde o to, kto je ten spúač, ale skôr o to, či ti to vyhovuje... A mne sa zdá, e vám to vyhovuje obom, tá hra, ktorú spolu hráte...
Není tady
To je jediný, co mě napadlo.
Máte děti? Jsi na něm závislá třeba finančně?
Odpověď na Tvoji otázku- to není domácí násilí, to u je teror.
Není tady
Bohuel to není hra. Je to můj ivot. Proč jsem ho tak ila.. protoe jsem se snaila něco udělat se sebou. Věřila jsem tomu, e za vechno můu já a e to dokáu nějak napravit. Nechci to tak. Bohuel jsem na něm momentálně závislá. Snaím se s tím něco udělat. Jsem ale krátce po mateřské a práci je sehnat pro mně těké.
Vdy jsem mu znovu začala věřit, e u to tak nebude. Nevím jestli si za to vlastně nemohu sama. U ale nechci zapomínat. Bojím se e toho bude malá zas svědkem.
Není tady
Myslím, e to tak bude stále, myslím, e i Tvoje dcera toho bude svědkem a jestli si nedovede představit ít takhle celý ivot, tak se zkus co nejdříve stát finančně nezávislou a odejít. Já bych tak ít nemohla.
Není tady
Já vím. Teď u vím, e to tak bude asi pořád. Jene co kdy za to můu já, e. Sama od sebe neodejdu. Nechci tak ít pořád. Nechci aby toho dcera byla jetě někdy svědkem. Nechci se znovu nechat ukolébat , e bude zas na čas ve v jak tak v pořádku. Asi ten pocit viny v sobě mám veliký.
Bojím se, e kdybych odela, aby neudělal manel něco sobě i malé, kdyby jí někdy měl. V poslední době mi řekl někdo z rodiny, kdo neví o mé situaci skoro nic. Nic z toho co tu píu. Aby kdyby jsme chtěly odejít nás M nepostřílel. I já se toho bojím. Musela bych pravděpodobně utéct...
Není tady
spousta obětí domácího násilí si myslí, e si za to vlastně můou sami. Co je pěkná pitomost.Obra se na linku bezpečí, nebo nějakou krizovou linku. To násilí se můe a pravděpodobně bude časem stupňovat.
Není tady
Myslím, e jedná jako typická obět násilí, které nemusí být jen fyzické. Obrat se na lidi , kterí to umějí. Dona linka, linka bezpečí, gůgl ti toho vyhledá hodně a jsou tam i jiné kontakty, kterých můe vyuít.
Není tady
Rigoletto: to, co zaívá doma, JE domácí násilí jako vystřiené: od psychického násilí, kdy je Ti vtloukáno do hlavy, e jsi blbá, neschopná a vechno, co se Ti děje je jenom Tvoje vina, a po fyzické násilí ve formě bití. K tomu patří samozřejmě výhrůky zabtím, doprovázené drením pistole u hlavy, omezování osobní svobody (nikam nechodit, s nikým se nestýkat) a zneuívání závislosti eny na mateřské na výdělečně činném manelovi.
Můu Tě ujistit, e situace u Vás se sama od sebe nezlepí a můu Ti zaručit, e - pokud zůstane s manelem - bude situace čím dál tím horí. U se toti nebude týkat jenom Tebe, ale jakmile Ti holčička povyroste, buď ubezpečena o tom, e manel do toho hnusu, ve kterém ijete zatáhne i ji. Buďto začne řezat a terorizovat i ji, nebo dítě sice nechá na pokoji, ale to bude muset sledovat, jak otec tyranizuje a mlátí mámu.
Zeptám se Tě na jednu jedinou věc:
Přeje si, aby Tvoje holčička od dětství vnímala domov jako peklo, poslouchala řevy, hulákání a byla svědkem toho, jak táta mlátí mámu, následkem čeho se z ní stane přinejmením neurotik, který se jetě v první třídě v nocí strachy počůrává???
Jestlie ne, bude muset začít jednat a od manela buď okamitě utéct, nebo si útěk i s dítětem začni připravovat.
I kdybys měa s holčičkou utéct do azylového domu, zaádat okamitě o svěření dcery do své péče, následně o výivné na ni a bleskurychle zaádat i o rozvod.
Jinou monost - bohuel - nemá.
Drím Ti palce k tomu, abys v sobě sebrala vechny síly a předevím kvůli dceři jsi podnikla základní kroky k úniku od manela
Není tady
Děkuji vem za reakce.
Ano, dívala jsem, e jsou tu odkazy na takové linky. Beru je jako svou poslední monost, kdy to nepůjde dál a nebudu vidět u ádné řeení.
Chtěla jsem vědět, jak vidí mou situaci někdo jiný. Chtěla jsem konečně někomu říct a mít i monost se zpátky podívat, kdybych opět zastrkávala někam vechno do kouta due .
Celou dobu jsem v něco doufala. A vlastně teď si začínám uvědomovat, e se nic nezlepí.
Říkala jsem si, e se třeba mám vedle něj něčemu naučit. Postavit se sama za sebe. Zlepit sama sebe. Jako e ta vrána k vráně sedá, e jsem si vybrala, co mi patří.
Kromě toho si nevím rady, jak by to bylo s dcerkou. Jak by jste se zachovali vy? Riskovali by jste, e se třeba něco stane? Jak to píu, tak mi připadá, e to nemůu dopustit. ale dalo by se nějak oetřit, e by se vídali třeba nějak pod dohledem? Já nemám na nic ádné důkazy. A DOUFÁM , e u k tomu víckrát nestačí dojít. Měla jsem vdy jen modřiny, boule...
Bojím se protoe sám o sobě několikrát prohlásil, e ví e je magor a kdy se rozčílí, dokázal by někoho zabít. Nevěřila jsem mu to. Věřím asi blbě v to lepí v člověku. Zároveň je hodně labilní. V poslední době se rozčiluje skoro nad vím, pořád je sprostý. Ze začátku nebyl takový. Ani se se mnou u o ničem bavit nebude. Nemá smysl se snait na něčem domluvit.
Teď jsem si nala alespoň brigádu. Není to nic moc, ale jsem astná, e se dostanu mezi lidi a vydělám troičku peněz. Ale vadí mu, e musím jezdit autem. Alespoň tak to říká. Kvůli počasí a benzínu... Já to beru jako útočení na trochu svojí získané samostatnosti, ale moná, e u jsem paranoidní ??? Tady kde bydlím se práce sehnat moc nedá.
Není tady
Nemůe za to a diplomacie ti u takového člověka nepomůe. Co tvoje rodina? Potřebuje pomoc a azylový dům je řeení na dočasnou dobu. I kdy samozřejmě v jistých situacích, jako třeba ta tvoje dobré, ale podpora rodiny je velká psychická pomoc... Nemohli by ti pomoci rodiče?
Rozhodně bych být tebou vyhledala pomoc na Dona linka, jak radí PavlaH, tam mají s takovými případy a jejich řeením opravdu letité zkuenosti.
Nejsi paranoidní, vadí mu, e tě nemá pod dohledem a jetě jsi schopná si něco vydělat...
Upravil(a) javena (4. 1. 2010 22:25)
Není tady
Troku jsem se snaila poradit s někým z jeho rodiny, ale oni ty věci mají zřejmě postavené jinak, take mně uklidňovali, e bude vechno lepí, e se usadí, tak jsem si říkala, e ho třeba znají víc. e od chlapů nemůu víc čekat. Nějaké porozumění, komunikaci...
Má rodina zas neví vůbec nic. Jen vidí, jak se chová, e se na kadého povyuje. e se mi snaí bránit někam jezdit. Chová se hystericky v situacích, které jdou s přehledem a úsměvem řeit. Na to konto mně v poslední době varovali, e to vidí patně. Jene právě oni třeba neví, e to máslo na hlavě mám i já.
Není tady
Nejsi paranoidní, vadí mu, e tě nemá pod dohledem a jetě jsi schopná si něco vydělat...
Souhlas
A já bych jenom dodala, e mu je trnem v oku i to, e je jeho ena finančně soběstačná v tom smyslu, e je pro něj vysoce nebezpečný, aby týraná manelka měla svoje vlastní peníze a on ji přes ty peníze nemohl dusit
Rigoletto, jsem Ti dobrou radou: vydělané peníze nedávej do rodinného rozpočtu, ale hleď si je někam "zaít" jako prostředek k úniku. I kdyby sis měla někam ulejvat dvacetikorunu denně, vytvářej si rezervy, na které se Ti mu nedostane
Ideálem kadého domácího tyrana je toti ena s totálně zalapaným sebevědomím, bez vlastního zázemí, odstřiená od příbuzných a přátel, totálně závislá na svém trapiči předevím finančně a kterou má trapič "v hrsti" přes bydlení a malé dítě/děti
Není tady
Má rodina mi nabídla pomoc s bydlením, kdy budu chtít odejít a jsem za to straně moc vděčná. Nejdřív bych si ale chtěla najít práci, abych to mohla nějak utáhnout a naetřit si aspoň nějakou korunu. Zjistit si co a jak.
Jen s tou prací nevím nevím... Je jí málo a zkombinovat to tak abych se mohla jetě starat o dítě je docela sloité. Vechno je snad na směny. Moje vyjadřovací schopnosti jsou po té dlouhé době doma docela děsné.
Není tady
No já nevím. Kdy jsem chodila do práce před mateřskou, tak mu to nijak nevadilo. Ze začátku, ne si zvykl jsem tedy musela hned prvním autobusem domů. Je to děsný, e se musím i pousmát. A časem jsem si vydobyla, e tedy alespoň do knihovny a to se stihnout nedá a pak se začal jakoby trochu sklidňovat v tom, e u mne tak nehlídal.
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Troku jsem se snaila poradit s někým z jeho rodiny, ale oni ty věci mají zřejmě postavené jinak, take mně uklidňovali, e bude vechno lepí, e se usadí, tak jsem si říkala, e ho třeba znají víc. e od chlapů nemůu víc čekat. Nějaké porozumění, komunikaci...
Má rodina zas neví vůbec nic. Jen vidí, jak se chová, e se na kadého povyuje. e se mi snaí bránit někam jezdit. Chová se hystericky v situacích, které jdou s přehledem a úsměvem řeit. Na to konto mně v poslední době varovali, e to vidí patně. Jene právě oni třeba neví, e to máslo na hlavě mám i já.
Rigoletto, vůbec nemůe čekat, e by jeho rodina nějak výrazně zasáhla ve Tvůj prospěch nehledě na to, e manel jim přece nepřizná, e Tě mezi čtyřma očima soustavně terorizuje. To by na vlastní oči museli vidět, e Tě natvrdo zbil - a i tehdy se najdou takové případy, kteří na synáčka nebo bratříčka udělají "bu-bu-bu" a raději věří tomu, e jsi manela "musela nějak vyprovokovat"
Tvoje rodina celou situaci vidí poměrně jasně, jen nemůu uvěřit tomu e se obviňuje "e má máslo na hlavě i Ty".
Nenormální jednání jednoho partnera vyvolává nenormální reakce u druhého partnera - bohuel. U Tebe u je to akt zoufalství týraného tvora, přitlačeného ke zdi a zahnaného do kouta. Bohuel, sama vidí, e způsob Tvého ivota je dosti zrůdný: partner Tě systematicky deptá, Ty mu sprostě nadává a občas Ti ujedou nervy a ruka. Takhle u dál ít nemůe, nehledě na to, e Vae dcerka vechno vidí, slyí a vnímá.
Není tady
Jak - Moje vyjadřovací schopnosti jsou po té dlouhé době doma docela děsné. Mě se zdá, e se vyjadřuje naprosto normálně a podle toho, e se tě tu kdosi ptal, jestli má dítě, tak bych řekla, e to není nijak poznat, e jsi po mateřské... e má enská malý dítě jetě neznamená, e je úplně bl.bá. I kdy by si to tvůj manel určitě přál, není to tak...
Práce je málo, po mateřský je to síla - jetě si to pamatuju. Ale pokud ti rodiče naznačili, e u nich můe být, jistě počítají i s pomocí ohledně hlídání a podobně. To není o tom, e tě musí ivit. Jen abys nehledala práci a odvahu odejít moc dlouho...
Není tady
A jak píe Kiara, s jeho rodinou nepočítej. Jim ta situace přijde normální - vdy ho tak vychovali...
Není tady
Rigoletta napsal(a):
Má rodina mi nabídla pomoc s bydlením, kdy budu chtít odejít a jsem za to straně moc vděčná. Nejdřív bych si ale chtěla najít práci, abych to mohla nějak utáhnout a naetřit si aspoň nějakou korunu. Zjistit si co a jak.
Jen s tou prací nevím nevím... Je jí málo a zkombinovat to tak abych se mohla jetě starat o dítě je docela sloité. Vechno je snad na směny. Moje vyjadřovací schopnosti jsou po té dlouhé době doma docela děsné.
Rigoletto: no zapla Pánbůh za to, e má skvělou rodinu, ochotnou a schopnou Ti pomoci Ani neví, jaká to je neskutečná výhra
Take zázemí - co se týká střechy nad hlavou - má, teď jetě zbývá naetřit si nějaké peníze do začátků, abys nemusela začínat naprosto s holýma rukama a pomalu se připravuj na to, e jednoho krásného dne manílkovi udělá pá-pá A u se nevracej - nikdy.
Není tady
No musím říct, e sprostá v normálním běném ivotě nejsem. Říct to musím proto, e mi tohle vadí úplně straně. A to e to moje dítě pochytí a bude mu to připadat normální. To a pak ta neúcta ke vemu a ke vem.
Máslo na hlavě mám. Abych neházela jen pínu na M. To co jsem kdy řekla a udělala jako bych tím klesala na jeho úroveň a poznala svoje nejhorí stránky. I kdy musím podotknout, e já v tom záklopku mám na rozdíl od M , který tisíckrát vrací. Moná, e před tím jsem netuila, e bych toho byla schopná. I já byla hysterická, kdy u jsem tolikrát prosila, aby pomohl, kdy malá nespala, alespoň s něčím a někdy u jsem prostě nemohla poslouchat ty sprostoty.
I teď bych asi měla spí ustoupit a nemůu si pomoct a musím něco říct (jako aby u o tom mlčel, e u nemůu) ne poslouchat ty nadávky na vechno a koho by vechno pozabíjel.
Není tady
Děkuji vem za názory. Moc si toho váím, e se to se mnou snaíte probrat.
Mluvené slovo je horí. Takhle si to trochu stihnu sesumírovat v hlavě :-)
Není tady
Ale Rigolleto, kadý v ivotě udělá nebo řekne něco, na co není pyný. To tvoje máslo na hlavě je spí reakce na jeho chování vůči tobě. Normální reakce.
Já jednou hodila po manelovi pribiňákem. Byla jsem fakt unavená, on byl celý den doma, take únava z práce nehrozila a poprosila jsem ho, jestli by nenakrmil kluka - měla jsem něco na práci - a on, e v noci blbě spal a je unavenej a el se natáhnout. A jak jsem ho krmila, tak mi jetě radil z gauče... No, tak mi nějak vylít z ruky... Pyná na to nejsem, ale celý noci jsem nespala, vstávala k malýmu, domácnost... ruply mi nervy. A co... Stalo se. Od tý doby krmil pravidelně, kdy byl doma a vdycky říkal, e je to jednoduí, ne malovat...
Není tady
javeno..."A jak jsem ho krmila, tak mi jetě radil z gauče..."
Můu Tě ubezpečit, e to by byla ta poslední kapka i pro tak mírnou ovečku, jako jsem já
Není tady
Tak, tak. Já jsem taky hodná holka, ale nervy mám jen jedny.
To jen tak na okraj, pro Rigolettu, aby si nemyslela, e ostatní mají bezkonfliktní vztahy a ona je občas hysterická.
Ale poniování, uráení, nadávky - to u je jiná. Teď mi napadlo, e znám bohuel dost chlapů, co by mě těsně po dopadu smetanové pochoutky připendlili za krk ke zdi...
Není tady
Rigoletto, to jakou má podporu ve své rodině je skvělé pro tebe i tvou dcerku. Na tvém místě bych neotálela a co nejdřív se k rodičům přestěhovala. Já jsem v manelství zaívala jen psychické týrání a i to pro mě bylo strané. Kdy jsem podala ádost o rozvod, tak si manel vzal do hlavy, e mě teda z bytu dostane co nejdřív a vemi monými prostředky. A kdy jsem pak po jedné hádce, kdy po mě chtěl hodit noem, sebrala dítě a utekla, tak mi máma řekla, e je astná, e u jsme u nich, e po nocích nespala a neustále přemýlela co se u nás děje. Tehdy jsem si chtěla co nejdřív najít byt a proto jsem jetě zůstávala v jednom bytě s ním. Dnes u vím, e jsem měla odejít hned a nejen kvůli sobě a synovi, ale i kvůli mým rodičům, kteří to vechno proívali se mnou.
Není tady