|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Lenko - no jednak potěškoště, protože jestli tohle půjde do parlamentu, tak to bude masakr. Mám trochu obavy, jak asi bude rozhodovat kopa lidí, co o očkování ví akorát tak z Lidovek, že.
A druhak (a teď mluvím jena pouze za sebe) ve mě teda rozhodně nebudí důvěru zaměstnanec farmaceutické firmy. Byl by trochu proti sobě, kdyby tvrdil něco jiného, ne? A o nepatrném množství rtuti bych si taky dovolila pohcybovat. pokud se nepletu, tak ej to součástí výrobního tajemství, takže nikdo vlastně neví, kolik tam té rtuti ve skutečnosti je.
Chápu, že pro valnou většinu lidí je tohle ujištění dostatečné, ale pro mě bohužel ne. I nadále jsem proti.
A jedna knížka, kterou můžu doporučit, člověk si vcelku udělá obrázek: http://gnosis9.net/obchod/?436,nezadouci-ucinek-smrt
Není tady
Slyšeli jste už o chystané novele, resp. o tom, že očkovací povinnost už bude uzákoněna.
Bylo to včera v nějaké reportáži, myslím na Primě, a byl tam i výčet nemocí (a s nimi souvisejících úmrtí), které se znovu rozrostly/vyskytly v sousedních zemích po klesnutí proočkovanosti obyvatel. Jsem líná to hledat, ale byla to zajímavá čísla.
Není tady
PetraP napsal(a):
Na serveru www.vakciny.net je uvedeno, že dítě by mělo tuto vakcínu dostat nejlépe před příchodem do kolektivu , tzn MŠ, či jeslí. Dříve to není nutné.
no jo, jenže to by se mělo asi posuzovat individuálně, protože zatímco některé děti opravdu přichází do kolektivu až kolem 3. roku v rámci nástupu do MŠ, jiné mají aktivnější program a do kolektivu se dostávají mnohem dřív (v rámci návštěv MC a podobných zařízení) a jsou vystaveny možnosti nákazy kolikrát ještě mnohonásobně víc, než kdyby chodily "jen" do jednoho stálého kolektivu 20ti dětí.
Není tady
Fidorko - chystá se to teprv do parlamentu, takže to ještě nějaký čas bude, než vůbec bude návrh zákona. Měly by zůstat stávající nemoci k očkování, tedy devět, jako doposud. První problém tak trochu vidím v očko kalendáři, protože i na něm se už teď dost doktorů neshodne.
Novela zákona (nebo jak se to jmenuje) by měla stanovit povinnost očkování a zároveń i sankce, které by se prý měly hladinou držet okolo těch původních (10 000,-), zvažuje se i možnost nepřímých sankcí (nepřijetí do školky, školy, atd).
Musím říct, že pod povrchem to docela pěkně vře (teda, to zní skoro až ošklivě). Ne, hodně se diskutuje, zase se rozjíždí činnost a akce. Jen všichni čekají na to, jak bude ten návrh zákona vypadat, protože nemá smysl komentoat něco, co ještě není na světě. Co řekne nějakej Sršeň v televizi, z toho taky pak může být prd 
A k tomu, že by se očkování mělo posuzovat individuálně - správně, jenže to je právě to, na co tu jaksi není prostor, že? Mě se nikdo individuálně neptal, mě bylo oznámeno. Kdybych se nezajímala, ani bych nevěděla, že můžu něco odložit, posunou, nic. Nikdo mi to nenabídl.
Mimochodem, teď se objevil případ, kdy doktorka bez vědomí rodičů a bez jejich souhlasu, přeočkovala jejich dítě na prohlídce v pěti letech
Docela drsné.
no nic, musím mazat....
Není tady
Def,
http://eklep.vlada.cz/eklep/page.jsf
tady si můžeš hlídat návrh, předkladatelem bude M. zdravotnictví, jinak se tam vyhldává dost blbě. jo a tím novelizovaným zákonem bude z. o veřejném zdraví.
Upravil(a) mag (13. 1. 2011 7:39)
Není tady
Definitiv napsal(a):
A k tomu, že by se očkování mělo posuzovat individuálně - správně, jenže to je právě to, na co tu jaksi není prostor, že? Mě se nikdo individuálně neptal, mě bylo oznámeno. Kdybych se nezajímala, ani bych nevěděla, že můžu něco odložit, posunou, nic. Nikdo mi to nenabídl.
Mimochodem, teď se objevil případ, kdy doktorka bez vědomí rodičů a bez jejich souhlasu, přeočkovala jejich dítě na prohlídce v pěti letechDocela drsné.
no nic, musím mazat....
jojo, já s tebou souhlasím, doktoři řádně neinformujou, ale na druhou stranu, já když vidím ten hukot v poradně, umíš si představit sebe na místě té doktorky, jak se s každou matkou indivindy dohaduješ a doplňuješ jí kompletně znalosti o celé problematice? Já teda fakt ne, vydržela bych to asi tak týden a to se možná přeceňuju.
Takže podle mě by bylo ideální, kdyby očkovací kalendář byl mírně pohyblivý a doktor měl možnost se schématem hýbat podle stavu a typu malýho pacienta (nikoli aby byl tlačen vyhláškou naočkovat kupř. MMR v 15 měs.) a aby celkově zvítězil rozum a našla se zlatá střední cesta pro OBĚ strany, a ta cesta nějak fungovlaa, protože mi to téma už leze na nerv, stejně jako hysteričtí zastánci i odpůrci povinného očkování 
Není tady
Mag díky, už mám uloženo
A máš SZ
Fido - já chápu, že to tam holky mají těžký, ale abych řekla pravdu, tak mě se zdá, že jejich znalosti maličko ustrnuli an skriptech vydaných v době jejich studíí (a několik desítek let dříve
). Ono by je to alespoň trochu tlačilo do toho se v problematice orientovat jinak, než dle barevných letáčků farmaceutických společností.
A za sebe si myslím, že by nějakej rozhovor nabídnout měly. Co si bude povídat, ono by stejně 90% maminek řeklo, že nic rozebírat nepotřebujou, protože je to přeci očkování a bylo by, že?
Není tady
Nemám :-(
Není tady

Fi já taky netvrdím, že se má s očkováním čekat, až .....
Přesně jak jsi napsala....individuální.
Moje Dr., prstě nepřipustí, že Dany mohl mít takovou reakci na vakcínu, jakou měl a bude mi vrdit, že prodělal virozu a do karty mu to nezapíše.
A na druhé straně jiný dětský Dr ihned zareaguje a další očkování nedoporučí.
Individuálně ......
A já jako matka budu teď v konfliktu a budu lékaře přesvědčovat o něčem, o čem on prostě slyšet nechce.
A bohužel ani nebude číst zprávu od toho jiného Dr., ačkoliv je to "odborník" na nedonošené děti a primář dětského oddělení, jen aby nemusela uznat , že mám pravdu
Nehledě na to, že jí ponesu i e-mail z motolského očkovacího centra, kde mi odložení MMR také doporučují.
Vím, že rada je, najít jiného Dr. Jenže u nás na vsi je to bohužel komplikované a k jinému Dr. budu muset jezdit několik desítek km.
Ale pokud to nepůjde jinak, tak budu muset Dr. změnit ......
Už teď se má dr ohání zákonem, ačkoliv je to jen vyhláška. Zatím jsem tenhle argument nikdy nepoužila.
Ale až to bude opravdu zákon ...... tak asi půjdu sedět pro jeho opakované porušování 
Není tady
Peti já chápu že to je pruda, ale jezdila bych jinam. Daník už stejně není mrňousek, takže už nejezdíte do poradny tak často, ale já bych se takové doktorky bála, určitě bych jí nedůvěřovala, z čehož bych byla hodně nervózní
Kam bude chodit Dany do školky a do školy? U vás ve vsi?
Není tady
Ja nejsem odpurkyne ockovani doslova, povinne necham naockovat, ale me tak nakrknul doktor, kdyz jme byli u nej kvuli nachlazeni...Skoro me serval, jaka jsem nezodpovedna matka, ze jsem nenechala Ryu ockovat proti nestovicim a chripce. Pritom oboji je dobrovolne a placene, tudiz si nejsem jista, jestli mu jde o zdravi pacientu, ci spis o svoje tucne konto. Nicmene stale je to dobrovolne, takze nema na me co rvat a co mi to nutit. Jeste vic zatvrzele budu odmitat.
Není tady
Není to přímo k očkování, ale vřele doporučuji rozhovor s Janem Hnízdilem o krizi ve zdravotnictví http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/j … emid=11773
Pak jsou tu odpovědi pana Prymuli na otázky lidu http://www.lidovky.cz/proc-povinne-ocko … t=prymula2
EDIT: odpovědi an otázky berte prosím s rezervou. Je zcela jasné, že pan prymula si otázky mohl vybrat, zrovna jsem dostala echo, že zrova pár otázek, které by za odpověď stály, bylo vynechánop 
Upravil(a) Definitiv (13. 1. 2011 22:47)
Není tady
A dnes bylo ve zprávách, že tu maminku tří dětí, kterou hnali před soud za odmítnutí očkování, dnes soud po 30 minutách osvobodil s konstatováním, že vůbec neměla před soudem skončit.
Tak aspoň že tak.
Není tady
Ronja napsal(a):
A dnes bylo ve zprávách, že tu maminku tří dětí, kterou hnali před soud za odmítnutí očkování, dnes soud po 30 minutách osvobodil s konstatováním, že vůbec neměla před soudem skončit.
Tak aspoň že tak.

Není tady

Fi pokud otěhotním dřív, než Danymu budou tři roky, tak do školky bude chodit tady. Máme jí za barákem.
Pokud se to nepodaří, tak ho chci nechat chodit do waldorfské školky a pak školy v Pi.
S tou Dr máš pravdu. Ještě za ní jednou půjdu (bez Danyho) a pokud se nedomluvíme, tak už mám vybraného jiného Dr.
Tu reportáž jsem viděla. Tu maminku tam ukázaly trošku jako asociála, ale jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo.
Bohužel to nasměrovali zase tak, že nutnost zákona na očkování je velká 
Není tady

Definitiv napsal(a):
Není to přímo k očkování, ale vřele doporučuji rozhovor s Janem Hnízdilem o krizi ve zdravotnictví http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/j … emid=11773
Pak jsou tu odpovědi pana Prymuli na otázky lidu http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/j … emid=11773
EDIT: odpovědi an otázky berte prosím s rezervou. Je zcela jasné, že pan prymula si otázky mohl vybrat, zrovna jsem dostala echo, že zrova pár otázek, které by za odpověď stály, bylo vynechánop
Def ty odkazy jsou oba stejné 
Není tady

Tak odpovědi pana Prymuli jsou zajímavé a stejně nikdo neřekne, kdo bude nést následky za poškození zdraví vakcínou 
Není tady

PetraP napsal(a):
Tak odpovědi pana Prymuli jsou zajímavé a stejně nikdo neřekne, kdo bude nést následky za poškození zdraví vakcínou
Přece ty jako matka jsi určitě udělala něco špatně
.
Těžce to zavání šikanou. No náš malý bude asi často nachlazený, kdyby něco. 
Není tady
PetraP napsal(a):
a kdo ponese odpovednost za poskozeni zdravi ostatnich deti v pripade nakazeni neockovanym ditetem?
Dneska vyslo toto http://www.novinky.cz/zena/deti/222040- … telni.html

Není tady
teodora napsal(a):
No náš malý bude asi často nachlazený, kdyby něco.
to udělej a budete kandidáti na nejedno nepovinný očkování, který se imunologicky slabším pacošům doporučuje 
Není tady
Neviděli jste minulý týden na ČT24 ten rozhovor s tou brněnskou pediatričkou?
Co mě zaujalo bylo to, že tvrdila, že se k ní jezdí očkovat i pacienti-samoplátci ze západních zemí, kde jsou pro ně vakcíny z různých důvodů hůř dostupné a že považují místní systém za záviděníhodný. (Kdyby věděli to, co zdejší matky co?) 
Není tady

Fidorka napsal(a):
teodora napsal(a):
No náš malý bude asi často nachlazený, kdyby něco.
to udělej a budete kandidáti na nejedno nepovinný očkování, který se imunologicky slabším pacošům doporučuje
A dopr...
Není tady
Milá Dito - jsi očkovaná proti černému kašli? Kdy naposledy? Pokud nejsi, tak ohrožuješ své děti přímo ty 
Níže skvělý článek od Jitky Hornychové
Proč je v ČR nízká informovanost o očkování?
Kdo je přenašečem černého kašle?
V ČR máme již delší dobu problém kvůli zvýšenému výskytu onemocnění černého kašle - např. v r. 2009 už bylo hlášeno 955 případů (viz. SZÚ - www.szu.cz). Je tomu tak proto, že imunita po očkování proti černému kašli není dlouhodobá, již po 3 letech od dokončeného očkování se objevuje zvýšená nemocnost.
(viz. http://www.szu.cz/tema/prevence/vyvoj-o … -1982-2009) Přeočkování je doporučováno po 5 letech. Po prodělaném onemocnění bývala přitom imunita dlouhodobá. Lidé, co nemoc prodělali, nebyli následně přenašeči této nemoci a tedy „hrozbou pro společnost“( cituji z internetové diskuze). Ze statistik vyplývá, že přes 75 % lidí, kteří nyní prodělají černý kašel, mělo řádně provedené kompletní očkování. Nikde jsem nezjistila, kolik procent lidí má dnes v ČR dostatečnou hladinu protilátek proti černému kašli (pertusi).
V ČR už je velké množství lidí bez protilátek a byla zaznamenána postupně už 3 úmrtí na pertusi. Šlo o dosud neočkované děti ve věku 1- 4 měsíce, nakazily se od členů rodiny. Zemřely by tyto děti, kdyby rodiče měli relevantní informace a věděli by, že kašel, který nyní v rodině mají, může být ono nebezpečné onemocnění? Podstatnou informaci, kterou musí rodiče mít, je, že ačkoliv očkujeme děti, dospělý i starší sourozenci malých dětí již dostatek protilátek mít nemusí.
Víte jaké informace dostávají v ČR také rodiče od pediatrů?
Naše pediatrička působila jako hodná, pečlivá, která nechce nic zanedbat. Ale očkování chce provádět rutinně. Upozornila jsem ji na konkrétní úmrtí dítěte v souvislosti s pertusí, tázala jsem se, proč se ona a zdravotní sestra nedávají proti pertusi přeočkovávat- řekla mi, že dospělý pertusi nikdy dostat nemůže. (Dnes už by se to nestalo, protože byl pro zdravotníky vytisknut letáček nebádající k očkování dospělých, kteří přijdou do kontaktu s novorozenci).
Tím, že pediatři v ČR nutnost očkování zdůvodňovali řadu let hlavně tak, že je to povinné, nic je nenutilo zdůvodňovat přínos a rizika, nic je nenutilo se dále vzdělávat. Při diskuzi - obrazně řečeno -zjistím, že lékařka neovládá integrály, chci jí je vysvětlit, ale zjistím, že neovládá násobení, což k tomu potřebuje. Jdu tedy vysvětlovat násobení, ale zjistím, že ona ovládá jen sčítání, lékařka neví,že existuje násobení a tak dospívá k názoru, že já nerozumím sčítání ... Vysvětlování integrování musím tedy vzdát, ale vím, že by byla lékařka schopná se základní vzorce naučit a naučit se i násobilku - ale potřebuje k tomu někoho s jiným titulem nebo ještě lépe mít tyto informace na letáčku od výrobce léků a injekcí. Bohužel na pediatry se hrne od různých zájmových skupin velké množství informací a oni někdy nejsou schopni dedukce, ověřovat informace, ani sami nevědí, na co mají právo.
Někteří pediatři tak dokonce porušovali povinnou mlčenlivost. (Nahlašovali neočkované děti a jejich rodiče na hygienu). Zákon jim ukládá povinnost dodržovat lékařské tajemství. Žádné zákonné ustanovení, které by opravňovalo lékaře informovat hygienu, v případě neočkování neexistuje.
Pochybení lékařů při očkování zatím vůbec není řešeno. Mé dítě bohužel lékařka očkovala naprosto chybně, nenapadlo mne ji kontrolovat a ona bezdůvodně zkrátila intervaly mezi očkováním i na 21 dní a aplikovala o jednu injekci víc. Rodiče mohou totiž volit očkovací schéma 3+1, nebo 2+1 –pokud s očkováním dítěte začnou po 6 měsících věku, ušetří mu jednu injekci.( ale předtím je zřejmě čeká samostudium).
Kromě pediatrů, kteří nevědí, že nevědí, existují pediatři, kteří vědí, ale ti zas vědí, že by mohli mít problémy. (Mohou se ptát, jestli s nimi VZP nerozváže smlouvu, jestli nebudou kriminalizováni při sebemenším pochybení). Nesvoboda vždy brání šíření informací.
Informace tedy vyhledávám jen na internetu (viz. statistiky SZÚ): Záškrt se od konce 70 let vyskytuje pouze sporadicky, jeden případ tohoto onemocnění byl u nás naposled v roce 1995, zřejmě infikován imigrantem v době epidemie záškrtu v bývalých zemích SSSR.
Dětská obrna byla v Evropě vymýcena, v ČR se nikdo nenakazil již 50 let. (Je uváděno, že by již asi byla celosvětově vymýcena, kdyby v určitých exotických oblastech nezakázali děti ohrožovat očkováním).
Momentálně už od r. 2002 nebyl v ČR hlášen jediný případ tetanu. Ne všichni se dávají přeočkovávat, nízký výskyt oproti minulosti je zřejmě i důsledkem komplexu společenských a ekonomických faktorů.
Tragédie v Japonsku ?
Pokud pediatři už argumentují, tak často pomocí článku z časopisu MEDICÍNA 4 ze dne 14.4.1998 (http://www.zdrava-rodina.cz/med/med498/m498_7.html)„Co způsobily kampaně proti očkování?". Na případě z Japonska se článek se snaží vysvětlit jaký omyl je přestat očkovat. „Proočkovanost kojenců, která byla v r. 1974 (v Japonsku – pozn. autora) téměř 80%, během dvou let klesla na 10%. Epidemie pertuse nastoupila v r. 1979: onemocnělo přes 13 tisíc dětí, 41 zemřelo.“ V novějších článcích ze současnosti je uvedeno, že po obnovení očkování pertuse rychle ustoupila a od r.1985 na ni v Japonsku žádné dítě nezemřelo.
V Japonsku onemocnělo tedy 13 000 dětí , z toho 41 zemřelo, tj. zemřelo 3,15 promile.
V Japonsku bylo v roce 1979 z celkového počtu 115,87 mil. obyvatel cca 17,072 mil dětí a 13 tis dětí onemocnělo - je to 0,00076147 tedy 0,76 promile (onemocnělo průměrně 13 dětí ze 17000).
Pokud počet zemřelých dětí vzhledem k počtu obyvatel v ČR přepočtu na počet obyvatel v Japonsku v r. 1979 - vyjde mi, že v Japonsku by při počtu obyvatel 115,87 mil. obyvatel zemřelo 33 lidí.
Ačkoliv očkujeme v ČR již děti od 9 týdne věku, lze nyní dětskou úmrtnost na pertusi srovnávat s Japonskem v době epidemie vypuklé po neočkování.
U nás je velmi vysoká proočkovanost a úmrtí hlášená jsou. V Japonsku už při proočkovanosti téměř 80%, byla pertuse účinně kontrolována. Přemýšlím - možná je lepší 80% proočkovanost - imunita naočkovaných se posílí při styku s jedinci, kteří nemoc skutečně dostanou.
Proč vlastně u nás existuje skupina pediatrů, který náš současný systém očkováni chtějí dokonce uzákonit? Aby se systém navíc stal uzákoněním značně rigidní a pokud lékař udělá chybu a naočkuje třeba jedince, kterého evidentně vůbec po předchozí reakci na očkování neměl rutinně očkovat, tak by byl z obliga?
Lékař musí mít především povinnost pravdivě o očkování informovat.
S právem rodičů na informaci poté souvisí právo na rozhodnutí. Nejde primárně o ty, co na základě svých špatných zkušeností, anamnéze v rodině aj. učinili rozhodnutí, že dítě ani sebe očkovat nikdy nebudou, ti již další informace nepotřebují.
Nám ostatním chybí informace. Bez relevantních vstupních informací, ale nemůžeme učinit optimální rozhodnutí.
Pokud si kupuji mikrovlnku, dozvím se v návodu i to, že tam nesmím sušit kočku, dozvím se jakou má záruku a když zjistím, že výrobek má jiné parametry, jdu ho reklamovat, klamavé informace se o produktu podávat nesmí.
U nás je stav, kdy je prosazováno jako jediné možné správné řešení očkování. Jsme vlastně nabádáni, že o nemocech, proti kterým se očkuje se nemáme vůbec blíže informovat, jen se máme spolehnout na vzdělané lidi v oboru a podle jejich příkazů si nechávat děti naočkovat. Těmi, kteří prosazují povinné očkování, je vytvářen navíc ve společnosti názor, že lidé kteří chtějí dobrovolné očkování, tomu vůbec nerozumí a jsou sobečtí. Na internetu v diskusi se pak tatínek zlobí, že neočkované dítě je hrozbou pro společnost a může nakazit černým kašlem jeho očkovaného syna, tatínek vůbec neřeší, zda že protilátky proti pertusi má on sám. Lékařům mnohdy nevadí, že postupují nezákonně, někdy rodičům, kteří děti nechtějí očkovat sdělují jednoduše lhůtu, do kdy od něj musí odejít.
Navrhuji tedy vést především diskuzi o povinnosti lékaře pravdivě informovat.
Ing. Jitka Hornychová
Není tady