29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
KALIK napsal(a):
Počítal někdo, zda-li se myčka vůbec vyplatí? Když vezmu pořizovací náklady, cena energie, mycích přípravků... Za jak dlouho se myčka zaplatí? Zaplatí se vůbec nebo se po 2 letech rozbije a musí se koupit nová?
Kalíku mě se vyplatí určitě, obzvlášť když si do rovnice náklady=pořizovací cena+energie+voda započítám ještě čas, který bych jinak strávila mytím nádobí (minus čas, který strávím plněním a vyprazdňováním myčky) krát cena mého času za hodinu práce (kterou fakturuju zákazníkům). Pro mě je totiž časem mnohem víc než peníze, teda momentálně.
Jinak se na tvou otázku samozřejmě odpovědět obecně nedá, my máme Boshku A++ a ta se zaplatí, už jede pět let bez poruchy. Když si někdo koupí v akci nějaký šméčko výkonostní třídy C, tak nevím, jestli se mu to zaplatí, to si musí každý spočítat sám...
Není tady
No a obecně myčku miluju, protože mi šetří čas a hlavně protože mám díky ní pořád uklizeno (špinavý nádobí se schová do myčky). Považuju ji ale osobně za určitý luxus a kdybych se dostala do finanční tísně, nebo zařizovala novou kuchyň s velmi omezenými prostředky, určitě bych ji nepořizovala, protože je to přeci jen dost zásadní jednorázová investice. To, že se nakonec zaplatí, je jiná věc, ale když naráz těch patnáct táců nemáte, tak je prostě nemáte, a bez myčky se (narozdíl třeba od ledničky) dá v klidu žít.
Není tady
Daniela S. napsal(a):
Do ktere kategorie patrim? Mycku mam a nepouzivam. Meli jsme ji i odjakziva doma (rarita, uz v 80. letech), ale proste tim oplachovanim, skladanim a vyskladavanim, prijde mi, stravim uplne stejne casu jako rucnim umytim. Navic jsme jen dva, mame dva hrnky a sest taliru, to bychom brzy nemeli z ceho jist. Skladovat spinave nadobi dyl nez pul dne mi pripada eklhaft. Ted je v ni cisty paradni servis od Stedreho dne, nikdo se nema k tomu ji vyskladnit...
myčka má i funkci oplach, takže to nenaschne . jinak bych nevěřila, že parádní servis je ještě čistý, pokud si tedy hned po umytí nevysypala dolní sítko.
Není tady
laminanonte napsal(a):
Daniela S. napsal(a):
Do ktere kategorie patrim? Mycku mam a nepouzivam. Meli jsme ji i odjakziva doma (rarita, uz v 80. letech), ale proste tim oplachovanim, skladanim a vyskladavanim, prijde mi, stravim uplne stejne casu jako rucnim umytim. Navic jsme jen dva, mame dva hrnky a sest taliru, to bychom brzy nemeli z ceho jist. Skladovat spinave nadobi dyl nez pul dne mi pripada eklhaft. Ted je v ni cisty paradni servis od Stedreho dne, nikdo se nema k tomu ji vyskladnit...
myčka má i funkci oplach, takže to nenaschne
. jinak bych nevěřila, že parádní servis je ještě čistý, pokud si tedy hned po umytí nevysypala dolní sítko.
ja mycku nemam, a asi bych si neporidila pokud bych nemela doma treba 6 deti. protoze moje mama ji ma a miluje ji, ale vim ze kdyz prijdu k nasim, tak stravim pul hodiny hledanim cisteho hrnecku nebo talire, a kdyz uz nejaky najdu tak to neni "ten co jsem chtela", muj oblibeny, protoze vetsina nadobi je v mycce a ceka se az se to naplni
Není tady
jo a taky vlastne docela rada myju nadobi, je to pro me relaxace, mam rada vsechny domaci prace spojene s vodou, nejak me to uklidnuje, mam proste rada vodu. (zato lux a zehlicku bych do ruky nevzala )
Není tady
Ja proste a jednoduse mycce neverim (po mych spatnych zkusenostech s nasi myckou i mytym a presto spinavym nadobim u tchanu - tchyne myje v mycce vsechno, i mastne panve a kastroly), ze to pekne umeje ze vsech stran a ve vech zahybech. Asi jsem nejaka psychicky nemocna, ale proste z mycky mi to prijde neporadne umyte a mam z toho pocit spiny - kdyz to vemu kus pokuse houbickou a vypucuju to a oplachnu, mam krasne umyte nadobi a dobry pocit z toho.
Podle me je to i levnejsi - spotreba vody je u rucniho myti urcite vetsi, ale zase se usetri za elektrinu, stejne tak jsou drazsi tablety do mycky nez tekuty prostredek na myti nadobi + houbicka. Casu mi to taky nezabere prilis. Mycku pouzivam zridka, jen na jakousi "predpirku" na tezko odstranitelne necistoty, jako je treba omacka kari atd.
Není tady
Tak me se v mycce kastroly vubec neumejou, musim je predem namocit a jeste vzit kartacem nebo houbickou. Pak je teprve dam do mycky. Panve myju rucne.
Ale ostatni nadobi, a ze ho je dost, je krasne ciste...
Není tady
Sakura napsal(a):
Ja proste a jednoduse mycce neverim (po mych spatnych zkusenostech s nasi myckou i mytym a presto spinavym nadobim u tchanu - tchyne myje v mycce vsechno, i mastne panve a kastroly), ze to pekne umeje ze vsech stran a ve vech zahybech.
Asi jsem nejaka psychicky nemocna, ale proste z mycky mi to prijde neporadne umyte a mam z toho pocit spiny - kdyz to vemu kus pokuse houbickou a vypucuju to a oplachnu, mam krasne umyte nadobi a dobry pocit z toho.
Podle me je to i levnejsi - spotreba vody je u rucniho myti urcite vetsi, ale zase se usetri za elektrinu, stejne tak jsou drazsi tablety do mycky nez tekuty prostredek na myti nadobi + houbicka. Casu mi to taky nezabere prilis. Mycku pouzivam zridka, jen na jakousi "predpirku" na tezko odstranitelne necistoty, jako je treba omacka kari atd.
no vyšší teplota zničí bakterie..už jen 45C teplá voda je pro ruce moc.Když k tomu přidám houbičku, na které je taky plno bakterií a to jí měním běžně 2x i 3x týdně, tak si myslím, že čistější je z myčky.
.Kamarádka mívá houbičku na nádobí placatou a zašedlou, tam si mohou o čistém nádobí jen zdát.
Není tady
Abyste se z té sterility jednou nepos...
Není tady
laminanonte napsal(a):
Sakura napsal(a):
Ja proste a jednoduse mycce neverim (po mych spatnych zkusenostech s nasi myckou i mytym a presto spinavym nadobim u tchanu - tchyne myje v mycce vsechno, i mastne panve a kastroly), ze to pekne umeje ze vsech stran a ve vech zahybech.
Asi jsem nejaka psychicky nemocna, ale proste z mycky mi to prijde neporadne umyte a mam z toho pocit spiny - kdyz to vemu kus pokuse houbickou a vypucuju to a oplachnu, mam krasne umyte nadobi a dobry pocit z toho.
no vyšší teplota zničí bakterie..už jen 45C teplá voda je pro ruce moc.Když k tomu přidám houbičku, na které je taky plno bakterií a to jí měním běžně 2x i 3x týdně, tak si myslím, že čistější je z myčky.
.Kamarádka mívá houbičku na nádobí placatou a zašedlou, tam si mohou o čistém nádobí jen zdát.
Presne totez me napadlo. Nadobi v mycce byva tak horke, ze ja je v ruce neudrzim, musim nechat vystydnout. A snad vsude, kde se pise o vyskytu skodlivych bakterii v domacnosti, houbicka byva na jednom z prvnich mist. Ma se pry strkat do mycky nebo vyvarovat v mikrovlnce, aby byla aspon trochu min spinava.
Ja teda nevim, co jsme my za rodinu, kdyz ve dvou az trech lidech naplnime mycku denne a nekdy i dvakrat.
Není tady
KALIK napsal(a):
Navzdory tomu, co jsem napsala u mne to skutecne nehrozi. Zastavam nazor, ze imunitni system se nema drazdit ockovanim proti chripce, ale troskou stare dobre spiny.
Není tady
Na dovolené jsem byla nucená 1x použít myčku. a úplně to stačilo.
Naskládat nádobí,pak ho zase vyndat!! některý hrnec to neumylo.Prostě šílenost!!!.
Není tady
No, právě. Vidím to u sestry. Než nádobí po obědě zpracuje - co do myčky, něco opláchnout a do myčky, něco tam dát nejde a myje v ruce - za tu dobu já bych měla umyté nádobí v dřezu dvakrát. Navíc my jsme s mužem zvyklí na své oblíbené hrnečky, lžíce i talíře a nesnesla bych čekat než se zaplní myčka a můj hrnek na kafe umyje.
Není tady
elena007 napsal(a):
KALIK napsal(a):
Navzdory tomu, co jsem napsala u mne to skutecne nehrozi. Zastavam nazor, ze imunitni system se nema drazdit ockovanim proti chripce, ale troskou stare dobre spiny.
to je fakt. tak na to ja mam psa, po ranu mi olizne oblicej, a nez ho stacim shodit (rozespala moc rychla nejsem) tak jsem bacilama bohate zasobena
Není tady
Cirilla napsal(a):
No, právě. Vidím to u sestry. Než nádobí po obědě zpracuje - co do myčky, něco opláchnout a do myčky, něco tam dát nejde a myje v ruce - za tu dobu já bych měla umyté nádobí v dřezu dvakrát. Navíc my jsme s mužem zvyklí na své oblíbené hrnečky, lžíce i talíře a nesnesla bych čekat než se zaplní myčka a můj hrnek na kafe umyje.
presne to si myslim kdyz pozoruju mamu, jak rovna, prerovnava, oplachuje a ja si rikam ted uz bych to mela umyty a ta mycka je teprv z poloviny plna.. pritom kdyz vidim jak ji to bavi, tak si rikam no hlavne ze ji to bavi, ale nechapu.. lidi s myckou a bez mycky jsou asi rozdilny zivocichove
Není tady
Nepřerovnávám, neoplachuju, nacpu to myčky, jak se to tam vejde a nazdar bazar. Nepářu se s tím, nedá mi práci to tam nafrkat, je to šóst chróst, vejde se tam toho dost a nevím, co je za problém, jak to uschne, vyklidím to, ne, že by mě to nějak extra bavilo, ale rozhodně mě to baví víc, než mýt ve dřezu. Navíc mi to nedělá dobře na pokožku. Co nemyju ve dřezu, mám pokoj od vysušených rukou, prasklinek na kůži a tak podobně.
Lidis myčkou a bez myčky jsou stejní živočichové, jen každý dělá něco jinak. Ale to není jen v myčkování, ale v ledasčem. Lidé jsou různé, ale furt jeden živočišnej druh.
Není tady
elena007 napsal(a):
KALIK napsal(a):
Jasně - čistota půl zdraví, špína celý
Není tady
Jak rika Modroocka, je to na kazdem, co mu vyhovuje. Rozhodne se na ty, co pouzivaji mycku, nedivam nijak spatne. Jen mne osobne mycka nevyhovuje, tak u nas lezi temer ladem. Komu vyhovuje, tim dobre pro neho.
Není tady
Vcera jsem muzi, aniz by to vedel, merila, jak dlouho mu uklid kuchyne trva a i s prostoji na konverzaci se mnou to bylo slabych pet minut. A on oplachuje. Ja ne. Na co mame mycku, ze? Rano jsem to vyhazela behem tri minut. Mne to vyndavani nevadi. Otevru si vsechny skrinky a suplata a uz to jede.
Ale chapu, ze to nekomu nemusi vyhovovat. Ja treba pecu chleba, casto i dvakrat tydne a pekarnu bych za zadnou cenu nechtela. Nelibi se mi tvar chleba, co z ni vyleze, zabirala by mi misto a vubec . Uz jsem peceni tak zaclenila do sveho rezimu, ze me to vubec neobtezuje, naopak me to vyslovene tesi.
Mikrovlnku mame taky vicemene na ozdobu.
Není tady
já zas třeba nesnáším mixér...nejradši si všechno nasekám-ušlechám-umíchám sama...vytahuju ho jen když dělám něco hodně ve velkém, třeba na zavařování atd. Takže to opravdu bude hodně o preferencích.
Taky jsem si uvědomila, že mě se mytí nádobí vždycky tak trochu hnusilo...dotýkat se té mokré, teplé špíny...a rukavice zase nesnáším. Zase celkem ráda peru a vůbec mi nevadí žehlení, to je čistý, měkký, voní to...podlahy u nás doma taky umývá manžel, já jedině takovým tím mopem, který se nemusí ždímat ručně.
No a ještě mi přijde, že u myčky hraje velkou roli i přiměřená velikost: aby tam nádobí nestálo tři dny, ale zase aby nejela třikrát denně.
Není tady
Pre mňa ako jednu osobu myčka nemá význam ale s otimizmom sebe vlastným som si nechala priestor a možnosť pre pripojenie myčky, keby obyvateľov bytu pribudlo...
Ja umývam riad celkom rada, ale keď to bola každodenná dlhá drina (3, občas 4 ľudia + pes), mala som z toho dokonca nejaké problémy s chrbtom - drez bol nízko, a ako som sa k nemu skláňala, mala som natiahnuté nejaké chrbtové svaly.
Snažila som sa odovzdať štafetu iným, ale bez vlaného úspechu... vtedy by sa mi bola myčka naozaj zišla. Pre 3 osoby a viac už to je podľa mňa nielen zmysluplné, ale aj úspo.o.r.n.é. Ja by som musela šetriť riad 2 týždne, aby sa nazbieral...
a mať asi tak 5 sád...
Není tady
Ronja napsal(a):
já zas třeba nesnáším mixér...nejradši si všechno nasekám-ušlechám-umíchám sama...vytahuju ho jen když dělám něco hodně ve velkém, třeba na zavařování atd. Takže to opravdu bude hodně o preferencích.
Taky jsem si uvědomila, že mě se mytí nádobí vždycky tak trochu hnusilo...dotýkat se té mokré, teplé špíny...a rukavice zase nesnáším. Zase celkem ráda peru a vůbec mi nevadí žehlení, to je čistý, měkký, voní to...podlahy u nás doma taky umývá manžel, já jedině takovým tím mopem, který se nemusí ždímat ručně.
No a ještě mi přijde, že u myčky hraje velkou roli i přiměřená velikost: aby tam nádobí nestálo tři dny, ale zase aby nejela třikrát denně.
já dřív nemohla umývat nádobí ve stojaté vodě, jen pod tekoucí..kdyby se mě v té vodě dotkl zbytek čehokoliv tak se zjančím a v rukavicích taky nic neudělám.Dnes už mi to tolik nevadí ,ale stejně..myčka je myčka
Není tady
elena007 napsal(a):
Vcera jsem muzi, aniz by to vedel, merila, jak dlouho mu uklid kuchyne trva a i s prostoji na konverzaci se mnou to bylo slabych pet minut. A on oplachuje. Ja ne. Na co mame mycku, ze?
Rano jsem to vyhazela behem tri minut. Mne to vyndavani nevadi. Otevru si vsechny skrinky a suplata a uz to jede.
Ale chapu, ze to nekomu nemusi vyhovovat. Ja treba pecu chleba, casto i dvakrat tydne a pekarnu bych za zadnou cenu nechtela. Nelibi se mi tvar chleba, co z ni vyleze, zabirala by mi misto a vubec. Uz jsem peceni tak zaclenila do sveho rezimu, ze me to vubec neobtezuje, naopak me to vyslovene tesi.
Mikrovlnku mame taky vicemene na ozdobu.
tak tedy plynule změníme téma,ne-o myčkách se tady už snad napsalo vše.
No u nás mikrovlnka jede teda dost hodně - párky,klobásky(i když uzeniny teda jen v menší míře),zmrzlé pizzy,rozmrazuju v ní maso,vařím v páře,děláme si tam rychlovku-smažený sýr s těma zmíněnma bramborama v páře,ohřev granka,ohřev mlíka na brambor.kaši zároveň s roztápěním másla v tom mlíku,protože kdybych to například dělala na plotně,tak tam to déle trvá,by´t je to sklokeram.deska s rychlým náběhem teplot,atd.Griluju kuře či jiná masa,ohřívám cokoli,jemně roztopím zmrzku,když ji vyndám z mražáku,protože pak je mnohem chutnější....takže určitě se s mikrovlnkou taky hodně ušetří,jak peníze tak i čas.
A kdo nepoužívá mirkovlnku a navíc nemá ani myčku tak ten má v kuchyn i práce neúrekom.
Není tady
Iveta X napsal(a):
Je v dnešní době vůbec někdo, kdo ještě doma nemá myčku? Jsem jen já taková rarita? Ne, že bych myčku nechtěla, ale zařizovali jsme si kuchyň před 10 lety a to ještě nebyla tak rozšířená věc a teď se mi do kuchyně nevejde. A každý se diví, proč jí nemáme, jestli mi nechybí atd. Jo, chtěla bych jí, ale do nový kuchyně kvůli tomu nepůjdu, na to nemáme.
Take ji nemam ,z financnich a prostorovych duvodu . A take nekteri nechapou, ze vubec muzu zit bez mycky
Není tady
My jsme renovovali kuchyň, takže i mikrovlnku máme novou a konečně ji používám. Dokonce v ní i zavařuji. Brambory a rýži už vařím jen v mikrovlnce.
Není tady