6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím všechny o radu, chtěla bych začít podnikat ale mnoho věcí je mi stále"záhadou"..vím že zkušení se smějí ale přesto:
1. Musím platit ZP a SP..kolik to prosím dělá měsíčně? Nebo co je mou povinnosti platit a kolik?
2. Jak je to když náhodou onemocníte a opravdu nemůžete činnost vykonávat..lze se nějak pojistit aby jste nebyli v době nemoci bez peněz?
3.musím se nahlásit na FÚ a zároveň zajít na zdravotní pojišťovnu a sociálku?
4. Jaká je rozdíl mezi živnost.listem a mandátní smlouvou?
Moc prosím zkušené podnikatele..poradíte mi?
Není tady
Lot,ZP dělá měsíčně 1590,-,od 1.1.2010 je to 1601,-Kč.
Platit musíš i tehdy když jsi nemocná. Připojistit se dá u jakékoliv komerční pojišťovny na dobu prac.neschopnosti. Nabídka je široká,chce to obejít pár pojišťoven a zjistit jejich podmínky.
Nahlásit se na ostatní úřady po živnostenském, bys měla,i když ti např. na ŽÚ řeknou,že to pošlou a nahlásí za tebe,osobní zkušenost mám,že málokdy se to do pojišťoven dostane. Takže je lepší s dokladem o zřízení živnosti všechno obejít.
Není tady
Jak dostaneš živnostenský list, tak lhůta je ze zákona třicetidenní, to platí pro oznámení na finančák.
Lhůta pro přihlášení na sociálku a zdrav. pojišťovnu je 8 dní od ZAHÁJENÍ činnosti.
Co se týká sociálního, tam záleží, jestli se jedná o tzv. činnost hlavní nebo vedlejší a podle toho se platí budˇzálohy nebo pojistné po skončení roku. Je to složitější.
Z toho sociálního, nemocenská se platit nemusí, záleží na Tobě.
Živnostenský list je jeden možný předpoklad, abys na základě např. té mandátní smlouvy činnost vykonávala.
Není tady