29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj, moc sem nechodím, tak to vezmu takhle při jednom, snad to neva...
1. Odkdy dávat lepek?? Ted jsem četla v Betynce, že už od 6m... Kdy je brzo a kdy už pozdě??? Nám je skoro 8m a rezolutně to hlídám aby ho nedostala.
2. Ještě co se týká jídla, kolik by toho měla sníst na jednu porci, respektive kolik toho sní vaše děti kolem těch 8m?
Mě sní v půměru:
7:00 - 130 mléka
10:00- 130 zeleniny
13:00 - 140 kaše
16:00 - 180 jogurt s přesnídávkou
19:00 - 200 mlíko Hajaja (na noc)
Není to málo? Přes den jinak nejí nic jen vypije tak 150 čaje.
3. Odkdy by měla sedět? Vím, že nemám posazovat, už se o to začíná pokoušet sama, ale ještě jí to moc nejde, ted jsem ji objednala židličku, tak jestli jí tam na jidlo muzu uz dát...
A s lezením začne asi až pak že?
4. A poslední dotaz pro inspiraci... Co všechno s takhle starým mimi už děláte? Mě přijde, že jsem jak kolotoč... střídám pořaád houpačku, deku, pasení... nic me nanapada.
Děkuju předem za odpovědi:-)
Ad 1. lepek:
No a proč ho vlastně "rezolutně" odmítáš?
Já ho odkládala kvůli celiakii v RA, takže jsem ho začala opatrně začleňovat po ukončeném 8.měsíci. Jinak se nedoporučuje před 6. měsícem ani ale dlouhé odkládání není dobře, protože pak na něj může být dítě citlivé.
Ad 2.:
příklad ze dneška:
ráno 240ml mléka
svačina rozmixovaný jeden celý banán a jedno celé jablko
oběd masozeleninový příkrm - 180-200g
svačina ovoce s jogurtem
večeře 240ml mléka
mezitím kolem 150ml čaje a vody, piškoty anebo kukuřičné křupky, pár kusů na mlsání.
Ad 3:
nechci paušalizovat, ale většinou kolem půlroku, Sam seděl asi týden před dovršením šestého měsíce.
Ad 4:
Tady záleží na dovednostech dítěte, Samovi bude přesně za týden 9m a teďka už leze a staví se k nábytku, takže teď ho jen hlídám a zachraňuju, a to mu k veliký zábavě stačí. Dneska si dlouho vyhrál, když seděl u zrcadlové skříně a dělal na sebe vopičky, paci paci, papa a "takhle jsem velikej", vydržel dělat sám sobě představení a předváděčku repertoáru asi 20 minut.
Na hračky a říkanky mi momentálně kašle, jde po kabelech, ovladačích, telefonech, šuplíkách, knoflíkách, rád u všeho "asistuje", takže si ho dávám do nosítka na záda.
Dokud ještě neseděl a jen ležel na dece, tak to taky bylo dost monotematický, položila jsem ho na deku, obložila hračkama, pověsila něco na hrazdičky, snažila jsem se ho stimulovat aby se plazil a natahoval po věcech apod. Pak jsme si říkali různý říkanky, při kterých se tak různě s dítětem resp. s rukama "cvičí" - Brambora, Palačinka, Foukej větříčku, na netu je toho spousta.
V neposlední řadě v tý době Sam ještě hodně spal, tak to nebylo tak pracný, ale i tak to byl kolotoč přesně jak říkáš. Hned jak překlene tohle období, tak bude větší zábava, ale už si taky moc neodpočineš..
Není tady
Rebi, pokusim se jen ve zkratce odpoved na Tvoje otazky:
1. co se tyka lepku,tak ja zacala davat okolo sedmeho mesice, v rodine zadne zatizeni nebylo,takze jsem necekala,ze by mohl mit alergii,takze pokud ma mala uz 8 mesicu,tak bych se nebala a davala uz rohliky a veci s lepkem
2. co se tyka sezeni,tak je to hodne individualni, pokud mala nesedi,tak bych poridila jidelni zidlicku,ktera ma polohovani a nechala ji jen v polosedu nedavala bych ji do klasickeho sedu, Matyasek si sedl par dni pred ukoncenym 9tym mesicem,do te doby jsem ho nikdy neposazovala, dokud na to dite neni plne a hlavne samo pripraveno,tak mu clovek muze ublizit,protoze zada na to jeste pripravena nejsou. Lezeni vetsinou prichazi az po sedu,myslim,ze to souvisi se zpevnenim svalu,ktere jsou k tomu potreba. Matyasek nam zacal lezt az okolo ukonceneho 10teho mesice. Takze zadny strach.
3. Jinak dokud nelezl,tak se plazil, takze jsme meli deku, lezaci valec,coz je jinak supr vec, a spoustu hracek. Lezl po celem byte, ve spodnich suplicich jsem mela jen veci,se kterymi si mohl hrat a zaroven se stavel o zidle, hodne jsem mu v te dobe zpivala a cetla a pokud to bylo mozne tak si s nim hrala na velkem gymnastickem mici a objevila jsem knizku Hry pro maminky s detmi od Jany Hanspachove.
Není tady
Tak já taky přispěju, protože jak vidím, je to opravdu všechno hodně individuální.
1) V rodině problé nemáme, takže jsem s lepkem začala po šestém měsíci. Jako první ho měla v obilných kaších. Teď už jí i normálně pečivo a tak.
2) S jídlem teď rošku bojujeme, takže to u nás dneska vypadalo takhle:
7-kojení
9-70g jogurtu+ 4 piškoty
10-kojení
12-180g masozel+těstoviny
14:30-půl banánu nakrájeného s mandarinkou
16-kojení
18-150g kaše
20-kojení
3)Terezka sama sedí asi tři týdny. V židličce nepolohovací jí krmím asi měsíc a půl ale byla hodně obložená dekou, aby se moc nekřivila. V autosedačce už se nakrmit nenechala.
4) Terezka už se během dne většinou zabaví sama. Už asi tři týndy konečně provádí něco mezi plazením a lezením. Takže se všude dostane, všechno zkoumá. Nejraději mi vypíná počítač. Jinak miluje zrcadlo a bourání komínu, který ji pořád dokola stavím. A za mobilem a foťákem by šla snad i na kraj světa. A když už ji fakt nic nebaví, tak si ji hodím do šátku na záda a většinou spolu uklízíme, nebo jdeme pověsit prádlo.
Paci paci, jak je veliký...to ji zatím vůbec nebera, stejně jako různé básničky. Umí jen Papa, a to ještě jen když ona chce.
Takže asi tak
Není tady
To Fi : odmítám ho, protože nevim kdy s nim začít a nechci malé ublížit a zbytečně něco uspěchat. Někde čtu, že už od 6m, někde od 10m a někde dokonce od roka... Jak si v tom pak mám vybrat.. Tim co je na obalech se neřídim, prý je to hlavně reklamní tah a na mnoha výrobcích si pár měsíců odečtou.. Takže sušenek tu mám sice dost, ale nevěřim tomu, že jsou už od 6 měsíce jak na nich píšou, kor když malá neumí kousat.
Jinak zatížení žádné nemáme, nu, zítra jdem na poslední hexu tak se na to zeptám dr pro jistotu.
Ještě se chci zeptat, koli čaje by měla za den vypít, začala mi pít poslední 3 dny 350ml což se mi zdá hodně, i když zase jinej příjem tekutin - mlíko má jen 2x denně tak to je asi v pořádku
tak jen nakukuju a musím říct, že s lepkem to u nás bylo tak,že mi mudr. striktně lepkovat zakázal do roka,kvůli krátkýmu kojení(plně 5 měsíců). mám pocit,že jsem jí snad od 10.měsíce začala dávat rohlík, jinak do tý doby jen kukuřičný křupky a kaše bez lepku, od toho desátýho už s lepkem,pak je začala stejně odmítat...
prostě mi řek, že nekojený děti snášej lepek hůř, resp. ho můžou v půl roce snášet dobře, ale později se u nich může objevit alergie a to i v pozdějším věku...viz naši rodiče s krupicí s medem už od 4.měsíce a podobně
Ale o citlivosti později nemluvil, takže nemůžu říct 100%..jen prostě tvrdil, že jej mimčo k ničemu nepotřebuje,stejně jako třeba ve dvou letech čokoládu, takže jsme fakt začínali opatrně
myslím, že podle tabulek by dítě mělo sedět v deseti měsících nejpozději, u nás to bylo o tři měsíce později
A k tomu poslednímu...jestli se ti nenudí, nech to tak jak děláš..pro tebe to můřže bejt kolotoč, pro ni třeba návyk na to, že se určitý činnosti přes den opakují, což bude pak vlastně pořád
nám se kačka začala plazit až v 11. měsíci,takže jsme pak byli u ní mluvili na ni a ukazovali knížky a pouštěli písničky, bylo to šílený...neboj, jak se rozleze, budeš mít o zábavu postaráno
Není tady
Rebi, jen mala poznamka k tomu sezeni: do desti mesicu casu dost, klidne i do roka, (pokud zacne lezt, dostane se na kolinka), nejdrive by se dite melo dostat na vsechny ctyri do kleku a az potom "pres kolinko" si sednout. Teprve tehdy ma dite dost pevny zadovy svaly, aby si zbytecne nenamahalo pater. Sezeni v pul roce je velka vyjimka a je to i nebezpecny, protoze cast patere jeste muze byt trochu chrupavcita, takze hrozi poskozeni. Idealni je pokud dite aspon chvili leze a pak teprve sedi, hezky si zpevni svaly-vetsinou je to u deti, ktere se vubec nenosi ve vzprimene poloze.
Není tady
Ahojky, dekuji za prispevky:-)
S tim lepkem jsem se rozhodla, ze zkusim v pondeli obilnou kasi. Dnes je nam 8m,, tak myslim, ze uz to bude v pohode (ptala jsem se dr a ta rikala od ukonceneho 8m... nazory na to se fakt ruzni...)
To sama sedet v 10, jako ze se dostane sama do sedu, to je jeste cas. Ale ted kdyz ji treba na 10 min posadim do kresla s polstarema (vim ze se to nema, ale kdyz koukam na ruzny fotky mamin na netu,vetsina z nich taky posazuje... nakonec i nas mamy posazovaly a zijem...), jde videt, ze ma ty zadicka uz pevnejsi, kdyz je oprena, dokaze se vzeprit , aby oprena nebyla a vydrzi si i hrat... Takze dobra zprava. Navic dr rikala ze to sezeni mame cvicit,tak cvicime no... (i kdyz teda tu dr moc nemusim, ale to je jendo...).
Jinak prave ze se docela nudi.-( A kdyz zacne tak porad "knuci" :-)) ale jak ted zacine sedet tak ma zas o zalibu vic:)
a ted mam jeste velky problem s tim, nechat ji chvili samotnou.... I kdyz to vypada, ze si hraje,sleduje me a jak odejdu z pokoje, je uplne hotova:-( Jak ji to odnaucit??
AD1: jeste... poznam nejak ze tu alergii na lepek ma? jak se to projevuje,?
Ahoj Rebi,
je rozdil mezi alergii na lepek a celiakii. Pri alergii se priznaky projevi ihned po poziti (zvraceni, prujem, vyrazka) pri celiakii to trva nekolik mesicu nez se neco pozna.
Tady mas neco o celiakii http://www.celiac.cz/default.aspx?article=3
a tady o alergii i celiakii http://www.zivot-alergika.cz/lepek/aler … lepek.html
Upravil(a) Petuli80 (6. 1. 2010 10:49)
Není tady
rebi napsal(a):
a ted mam jeste velky problem s tim, nechat ji chvili samotnou.... I kdyz to vypada, ze si hraje,sleduje me a jak odejdu z pokoje, je uplne hotova:-( Jak ji to odnaucit??
Tohle nijak neodnaucis, ale u nas se to zlepsilo, kdyz se zacala sama pohybovat. Proste, kdyz jsem nekam poodesla, tak lezla za mnou
Není tady