18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
mozna stupidni dotaz, jsem kuchar zacatecnik. nevite jak se plete vanocka, ta spodni vrstva ze 4 pruhu? asi to bude tezky popsat jestli to nekdo dokazete, diky. uvitam i dalsi rady a typy..
Není tady
Způsobů je straně moc, nejjednoduí mi připadá tenhle:
poloí 4 vedle sebe, vezme dva prostřední, překříí a přehodí přes ty krajní
tak se vlastně z krajních staly prostřední, vezme zase dva prostřední (jsou to ty, které předtím byly na krají), překříí a přehodí přes ty krajní
a zase pořád dokola vezme prostřední, překříí, přehodí přes krajní
vem si nějaké provázky a zkus to nanečisto
kdyby ti to nelo, jetě jednoduí je rybí cop z 5:
poloí 5 vedle sebe, vezme jeden krajní, dá doprostřed, vezme druhý krajní, dá doprostřed a tak pořád dokola
tady má pletení rybího copu z 5: http://www.youtube.com/watch?v=DlhTICwo … re=related
tady tohle je hezké ale trochu jiné ne jsem popsala výe:
http://www.youtube.com/watch?v=SWtIFEyg … re=related
tady je to vidět lépe, troku s tím zápasí ale návod je dobrej:
http://www.youtube.com/watch?v=qWahZybdLuA&NR=1
no a na panelu vpravo je spousta videí.
Já ale pletu celou vánočku naráz ze 6 - pěkně drí a nespadne, je hotová naráz, pletu tímhle způsobem, klik na video:
http://www.fiserasynove.cz/pekvyr.html
tohle je moje vánočka ze 6
nezapomeň vánočku nechat dobře nakynout, aby se nezhroutila nebo nepraskla při pečení, a spíchni pejlema a ti nespadnou patra, poslední cop ze 2 pramenů udělej delí a podhrň ho dospodu vánočky a taky je dobré, kdy horní patra jsou upletená z troinku teních pranemů ne spodní, jestli bude plést 4-3-2
snad si na těch videích něco pro sebe vybere
Není tady
Dík, Bety, pomohla jsi i mě. Nepřihodila bys jetě oblíbený recept?
Není tady
já dělám tuhle vánočku, dělala ji u moje babička i maminka:
250ml mléka,120g rozputěného tuku (máslo + sádlo půl na půl, Hera apod.),4 loutky, 500g polohrubé mouky, 120g cukru, troka soli, citronová kůra, 30g čerstvého drodí + troku cukru na drodí nasypat, rozinky namočené v rumu
(dávám trochu víc cukru, máme rádi sladí - dělám si vlastní vanilkový cukr tak e mám strčený vanilkový lusk do jemného krystalu a trochu ho do vánočky přidávám)
těsto teď dělávám v pekárně
pokud by se těsto nedělalo v pekárně, je dobré po částečném nakynutí těsto srazit a nechat dokynout
vánočka musí po upletení dobře nakynout, a je moné ji nechat upletenou kynout v chladnu (v komoře, v chladničce) i přes noc
tuhle jsem pekla na horkovzduch pomalu na 160°C do zlatova
ale receptů je hodně, to chce vyzkouet co komu sedne - nic na tom není, je to normální kynuté těsto, vánočka se můe dělat i z hladké mouky
Není tady
P.S. : kdyby se nepovedla, tak z toho udělejte emlovku!
Není tady
Dík, jetě poslední dotaz: peče pomalu, ale jak dlouho asi? (mám elektrickou troubu)
Není tady
Nevím jak dlouho - kadému peče trouba jinak, koukám a má barvu a pak tam píchnu pejli, a se na ni nenalepí těsto, tak je hotovo
Není tady
Já u ani vánočku nepletu naháu do pekárny.Je z toho mazancovánočka.
mám to od álka
Mazancovánočka
350 ml mléka
100 g rozputěného másla
1 loutek
500 g hladké mouky
5 polévkových lic cukru
1 vanilkový cukr
petka soli
1 čajová lička drodí (půl kostičky drodí)
1 čajová lička suené citronové kůry
půl čajové ličky Sladké pečení (Avokádo)
kandované ovoce
rozinky
Nejdříve dáme na dno ve tekuté, pak ve sypké.
Program pekárny: basic (klasik)
Chuově je to dobré akorát to nevypadá jako klasik vánočka.
Není tady
sisi21 napsal(a):
Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lička sueného drodí = 1/4 kostičky čerstvého drodí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého drodí, pak je potřeba 2 čajové ličky sueného, jinak jedna lička sueného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemá tam chybu? Pokud myslí klasickou českou kostičku = 42g drodí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).
to koření Sladké pečení jsem taky vyzkouela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přilo mi vhodnějí do trúdlu
ale kadý máme jinou chu, kadému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou
jetě jednou se dívám na recept... peče podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové mnoství jsem nezkouela... jestli má osobně vyzkoueno tak to bude v pořádku
Upravil(a) Bety (17. 12. 2009 20:09)
Není tady
Já peču zhruba podle stejného receptu jako Bety, jen dávám do těsta jetě ořechy ( vlaské) a rozinky v rumu přibaluju a při motání vánočky do jednotlivých pramenů a jetě troku mukátový oříek ( trochu strouhnout).
Peču klasickou ze 4 pak 3 a dvou pramenů, spíchávám pějlemi, nechám po umotání dokynout jetě cca2-4 hodiny nejlíp v chladnějí místnosti, natřu bílkem a peču . Nejdříve tak 5 minut na 185 , pak pomalu asi 40 minut na 150 (elektrická trouba, ne horkovzduná- v té mi vánočka nějak "nela"....
Není tady
Bety napsal(a):
sisi21 napsal(a):
Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lička sueného drodí = 1/4 kostičky čerstvého drodí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého drodí, pak je potřeba 2 čajové ličky sueného, jinak jedna lička sueného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemá tam chybu? Pokud myslí klasickou českou kostičku = 42g drodí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).
to koření Sladké pečení jsem taky vyzkouela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přilo mi vhodnějí do trúdlu
ale kadý máme jinou chu, kadému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou
jetě jednou se dívám na recept... peče podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové mnoství jsem nezkouela... jestli má osobně vyzkoueno tak to bude v pořádku
tak sem bety hledala,já to mám takhle opsaný.samo dělám větinou z čerstvého drodí,ta líčka je myleno sueného.
a fakt jsem jí zkouela .Nemám to sice opsané od tebe ,ale vím e to holky tady hodně pečou nebo aspoň kdysi pekly
To koření u nedávám.Pouze rozinky.Vánočku z toho nedělám .Je to mazancovánočka těsto se upeče v pekárně.
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16276&p=4
Není tady
sisi21 napsal(a):
ta líčka je myleno sueného.
to právě mě zarazilo, protoe jedna lička sueného se přepočítává jako jedna čtvrtina čerstvého, kostička čerstvého drodí = 4 ličky sueného, ale jestli to má vyzkouené, tak já vpekárně peču vánočku z 250ml mléka, 100g tuku a 500g mouky a 2 liček sueného, proto mi ta mnoství neseděla - protoe to peču hodně a větinou musím jetě mouky přisypat, protoe kdy je řídké těsto, tak sice napřed pěkně vyskočí, ale během pečení se propadne a je z toho parádní uák, mnohdy i sraený. Projela jsem taky recepty na Dámě a nikde na tak moc tekutiny není tak málo mouky, proto mi bylo divné e ti to vychází. Ale jak říkám - tenhle recept jsem nezkouela, to byla jen úvaha.
Není tady
Bety já moc se sueným nedělám to u musí být. Ty peče dost tak u to má v merku.Moc s ním nepracuji.
je fakt ,e tohle těsto je řídí,občas přisypu trochu mouky.Ono taky dost na ní záleí,ale to ty určo ví
teď jí dělám a jeliko jsem neměla dost hladké ,přidala jsem i polohrubou.Jsem zvědavá co z toho vyleze
jestli se propadne .někdy moná jo ,ale to já neřeím otočím pocukruji a není nic vidět!!
Tvůj recept si uloím a určo vyzkouím :supr:Jen se zeptám na tohle mnoství bys dala kolik?? já teda půl kostičky drodí.
Není tady
Bety,chci se zeptat.Co je lepí na vánočku,připravit těsto v pekárně nebo při pouití robotu a vykynutí v míse? Letos budu píct tři vánočky ,tak budu muset asi těsto chystat na třikrát.Do tedka jsem dělala dvě ,vdy v robotě ale pak vdy jedna byla hezčí (ta druhá).Pekárnu mám ,ale po prvním půl roku kdy pracovala skoro kadý den ,ted ji málo pouívám.Take budu ráda kdy poradí jak bys tři vánočky řeila ty pekárna -robot ?
Není tady
sisi21 napsal(a):
já teda půl kostičky drodí.
já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje váené) a nebo 2 ličky sueného, taky upřednostňuju čerstvé, suené pouívám kdy mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný
Není tady
mejada napsal(a):
tři vánočky řeila ty pekárna -robot ?
já mám dvě pekárny a u dlouho, ale dělám těsta i v robotu - mám dobrý robot Bosch, v těstu nevidím takový rozdíl, větinou dělám v pekárně protoe se to udělá celé samo a pak to zapípá tak na to nezapomenu kdy dělám něco jiného. Vánočky bych stejně neupekla tři naráz, vánočku peču po jedné, tak bych si to rozvrhla tak abych dobře vyuila troubu, aby mi vánočky dobře nakynuly ale zase nepřekynuly, moná bych je zadělala v pekárně a v robotu tak, abych je postupně upletla a dala kynout do chladna, a na druhý den postupně z toho chladu vyndavala a nechávala dokynout na teple a postupně pekla...
Jaký pouívá robot? Mně se zdá, e mám kynuté z Bosche stejné jako z pekárny, akorát v pekárně mi to přijde takové pohodlnějí, vechno udělá sama... a pak to vyklopím a mám čistou nádobu
Není tady
mejada napsal(a):
vdy v robotě ale pak vdy jedna byla hezčí (ta druhá)
ona byla asi lépe nakynutá, proto byla hezčí
Není tady
Bety,taky mám Bosch.Tak jsem na vákách.Ano musím si to rozvrhnout a postupně zadělat.Jetě jsem teda nenechávala kynout do druhého dne,toho se bojím.No nejlépe je asi ve odskouet.Ale chci aby se povedli.Je fakt e dvě jsem zadělávala na jednou,proto byla ta druhá na tom lépe kdy čekala ne se upeče první.A jetě jak dlouho před svátky péct...asi den před tědrým ? Sic by se mě to hodilo spí dřív,ale mám obavu pak o čerstvosti.V obchodech mají vánočky asi s ruznou chemijí na prodlouení doby .
Není tady
Já budu péct 23. Napřed jsem myslela, e ji hodím přes noc do komory a upeču 24. ráno, to nebudu v troubě nic dělat, ale pak bych se nemohla dočkat a vychladne... a nechci zakrojovat do horké. Kynutív chladu se neboj, já dávám kynout do chladu pandorro a je
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4937 dávám víc cukru, zdálo se mi málo sladké
Není tady
Bety napsal(a):
sisi21 napsal(a):
já teda půl kostičky drodí.
já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje váené) a nebo 2 ličky sueného, taky upřednostňuju čerstvé, suené pouívám kdy mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný
dík ,taky si tak myslím
Není tady
teda bety, diky moc za rady, naprossto vycerpavajici
Není tady
Mám podobný recept jako Bety, taky se dědí. Jen dávám pomerančovou kůru, hodí se mi tam víc a kdy se zakrojí jetě za tepla, to je vůně..
Suené kvasnice se mi neosvědčily, jednou jsem je pouila, kdy nebyly doma čerstvé, ale byl to propadák. Asi to s nima neumím, nebo co.
Není tady
díky vem za rady, vánočku jsem dneska upekla a dala bych jí tak za 2, ale napoprvý dobrý ...
Není tady
Protoe neumím plést vánočku a celkově z ní mám strach (no jo, no), tak se rozhoduji koupit teflonovou formu na vánočku. Máte ji někdo?
Není tady