29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
mozna stupidni dotaz, jsem kuchar zacatecnik. nevite jak se plete vanocka, ta spodni vrstva ze 4 pruhu? asi to bude tezky popsat jestli to nekdo dokazete, diky. uvitam i dalsi rady a typy..
Není tady
Způsobů je strašně moc, nejjednodušší mi připadá tenhle:
položíš 4 vedle sebe, vezmeš dva prostřední, překřížíš a přehodíš přes ty krajní
tak se vlastně z krajních staly prostřední, vezmeš zase dva prostřední (jsou to ty, které předtím byly na krají), překřížíš a přehodíš přes ty krajní
a zase pořád dokola vezmeš prostřední, překřížíš, přehodíš přes krajní
vem si nějaké provázky a zkus to nanečisto
kdyby ti to nešlo, ještě jednodušší je rybí cop z 5:
položíš 5 vedle sebe, vezmeš jeden krajní, dáš doprostřed, vezmeš druhý krajní, dáš doprostřed a tak pořád dokola
tady máš pletení rybího copu z 5: http://www.youtube.com/watch?v=DlhTICwo … re=related
tady tohle je hezké ale trochu jiné než jsem popsala výše:
http://www.youtube.com/watch?v=SWtIFEyg … re=related
tady je to vidět lépe, trošku s tím zápasí ale návod je dobrej:
http://www.youtube.com/watch?v=qWahZybdLuA&NR=1
no a na panelu vpravo je spousta videí.
Já ale pletu celou vánočku naráz ze 6 - pěkně drží a nespadne, je hotová naráz, pletu tímhle způsobem, klik na video:
http://www.fiserasynove.cz/pekvyr.html
tohle je moje vánočka ze 6
nezapomeň vánočku nechat dobře nakynout, aby se nezhroutila nebo nepraskla při pečení, a spíchni špejlema ať ti nespadnou patra, poslední cop ze 2 pramenů udělej delší a podhrň ho dospodu vánočky a taky je dobré, když horní patra jsou upletená z trošinku tenších pranemů než spodní, jestli budeš plést 4-3-2
snad si na těch videích něco pro sebe vybereš
Není tady
Dík, Bety, pomohla jsi i mě. Nepřihodila bys ještě oblíbený recept?
Není tady
já dělám tuhle vánočku, dělala ji už moje babička i maminka:
250ml mléka,120g rozpuštěného tuku (máslo + sádlo půl na půl, Hera apod.),4 žloutky, 500g polohrubé mouky, 120g cukru, troška soli, citronová kůra, 30g čerstvého droždí + trošku cukru na droždí nasypat, rozinky namočené v rumu
(dávám trochu víc cukru, máme rádi sladší - dělám si vlastní vanilkový cukr tak že mám strčený vanilkový lusk do jemného krystalu a trochu ho do vánočky přidávám)
těsto teď dělávám v pekárně
pokud by se těsto nedělalo v pekárně, je dobré po částečném nakynutí těsto srazit a nechat dokynout
vánočka musí po upletení dobře nakynout, a je možné ji nechat upletenou kynout v chladnu (v komoře, v chladničce) i přes noc
tuhle jsem pekla na horkovzduch pomalu na 160°C do zlatova
ale receptů je hodně, to chce vyzkoušet co komu sedne - nic na tom není, je to normální kynuté těsto, vánočka se může dělat i z hladké mouky
Není tady
P.S. : kdyby se nepovedla, tak z toho udělejte žemlovku!
Není tady
Dík, ještě poslední dotaz: pečeš pomalu, ale jak dlouho asi? (mám elektrickou troubu)
Není tady
Nevím jak dlouho - každému peče trouba jinak, koukám až má barvu a pak tam píchnu špejli, až se na ni nenalepí těsto, tak je hotovo
Není tady
Já už ani vánočku nepletu nahážu do pekárny.Je z toho mazancovánočka.
mám to od šálka
Mazancovánočka
350 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
500 g hladké mouky
5 polévkových lžic cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)
1 čajová lžička sušené citronové kůry
půl čajové lžičky Sladké pečení (Avokádo)
kandované ovoce
rozinky
Nejdříve dáme na dno vše tekuté, pak vše sypké.
Program pekárny: basic (klasik)
Chuťově je to dobré akorát to nevypadá jako klasik vánočka.
Není tady
sisi21 napsal(a):
1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)
Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lžička sušeného droždí = 1/4 kostičky čerstvého droždí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého droždí, pak je potřeba 2 čajové lžičky sušeného, jinak jedna lžička sušeného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemáš tam chybu? Pokud myslíš klasickou českou kostičku = 42g droždí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).
to koření Sladké pečení jsem taky vyzkoušela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přišlo mi vhodnější do štrúdlu
ale každý máme jinou chuť, každému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou
ještě jednou se dívám na recept... pečeš podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové množství jsem nezkoušela... jestli máš osobně vyzkoušeno tak to bude v pořádku
Upravil(a) Bety (17. 12. 2009 20:09)
Není tady
Já peču zhruba podle stejného receptu jako Bety, jen dávám do těsta ještě ořechy ( vlašské) a rozinky v rumu přibaluju až při motání vánočky do jednotlivých pramenů a ještě trošku muškátový oříšek ( trochu strouhnout).
Peču klasickou ze 4 pak 3 a dvou pramenů, spíchávám špějlemi, nechám po umotání dokynout ještě cca2-4 hodiny nejlíp v chladnější místnosti, natřu bílkem a peču . Nejdříve tak 5 minut na 185 , pak pomalu asi 40 minut na 150 (elektrická trouba, ne horkovzdušná- v té mi vánočka nějak "nešla"....
Není tady
Bety napsal(a):
sisi21 napsal(a):
1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)
Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lžička sušeného droždí = 1/4 kostičky čerstvého droždí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého droždí, pak je potřeba 2 čajové lžičky sušeného, jinak jedna lžička sušeného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemáš tam chybu? Pokud myslíš klasickou českou kostičku = 42g droždí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).
to koření Sladké pečení jsem taky vyzkoušela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přišlo mi vhodnější do štrúdlu
ale každý máme jinou chuť, každému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou
ještě jednou se dívám na recept... pečeš podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové množství jsem nezkoušela... jestli máš osobně vyzkoušeno tak to bude v pořádku
tak sem bety hledala,já to mám takhle opsaný.samo dělám většinou z čerstvého droždí,ta lžíčka je myšleno sušeného.
a fakt jsem jí zkoušela .Nemám to sice opsané od tebe ,ale vím že to holky tady hodně pečou nebo aspoň kdysi pekly
To koření už nedávám.Pouze rozinky.Vánočku z toho nedělám .Je to mazancovánočka těsto se upeče v pekárně.
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16276&p=4
Není tady
sisi21 napsal(a):
ta lžíčka je myšleno sušeného.
to právě mě zarazilo, protože jedna lžička sušeného se přepočítává jako jedna čtvrtina čerstvého, kostička čerstvého droždí = 4 lžičky sušeného, ale jestli to máš vyzkoušené, tak já vpekárně peču vánočku z 250ml mléka, 100g tuku a 500g mouky a 2 lžiček sušeného, proto mi ta množství neseděla - protože to peču hodně a většinou musím ještě mouky přisypat, protože když je řídké těsto, tak sice napřed pěkně vyskočí, ale během pečení se propadne a je z toho parádní ušák, mnohdy i sražený. Projela jsem taky recepty na Dámě a nikde na tak moc tekutiny není tak málo mouky, proto mi bylo divné že ti to vychází. Ale jak říkám - tenhle recept jsem nezkoušela, to byla jen úvaha.
Není tady
Bety já moc se sušeným nedělám to už musí být. Ty pečeš dost tak už to máš v merku.Moc s ním nepracuji.
je fakt ,že tohle těsto je řídší,občas přisypu trochu mouky.Ono taky dost na ní záleží,ale to ty určo víš
teď jí dělám a jelikož jsem neměla dost hladké ,přidala jsem i polohrubou.Jsem zvědavá co z toho vyleze
jestli se propadne .někdy možná jo ,ale to já neřeším otočím pocukruji a není nic vidět!!
Tvůj recept si uložím a určo vyzkouším :supr:Jen se zeptám na tohle množství bys dala kolik?? já teda půl kostičky droždí.
Není tady
Bety,chci se zeptat.Co je lepší na vánočku,připravit těsto v pekárně nebo při použití robotu a vykynutí v míse? Letos budu píct tři vánočky ,tak budu muset asi těsto chystat na třikrát.Do tedka jsem dělala dvě ,vždy v robotě ale pak vždy jedna byla hezčí (ta druhá).Pekárnu mám ,ale po prvním půl roku kdy pracovala skoro každý den ,ted ji málo používám.Takže budu ráda když poradíš jak bys tři vánočky řešila ty pekárna -robot ?
Není tady
sisi21 napsal(a):
já teda půl kostičky droždí.
já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje vážené) a nebo 2 lžičky sušeného, taky upřednostňuju čerstvé, sušené používám když mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný
Není tady
mejada napsal(a):
tři vánočky řešila ty pekárna -robot ?
já mám dvě pekárny a už dlouho, ale dělám těsta i v robotu - mám dobrý robot Bosch, v těstu nevidím takový rozdíl, většinou dělám v pekárně protože se to udělá celé samo a pak to zapípá tak na to nezapomenu když dělám něco jiného. Vánočky bych stejně neupekla tři naráz, vánočku peču po jedné, tak bych si to rozvrhla tak abych dobře využila troubu, aby mi vánočky dobře nakynuly ale zase nepřekynuly, možná bych je zadělala v pekárně a v robotu tak, abych je postupně upletla a dala kynout do chladna, a na druhý den postupně z toho chladu vyndavala a nechávala dokynout na teple a postupně pekla...
Jaký používáš robot? Mně se zdá, že mám kynuté z Bosche stejné jako z pekárny, akorát v pekárně mi to přijde takové pohodlnější, všechno udělá sama... a pak to vyklopím a mám čistou nádobu
Není tady
mejada napsal(a):
vždy v robotě ale pak vždy jedna byla hezčí (ta druhá)
ona byla asi lépe nakynutá, proto byla hezčí
Není tady
Bety,taky mám Bosch.Tak jsem na vážkách.Ano musím si to rozvrhnout a postupně zadělat.Ještě jsem teda nenechávala kynout do druhého dne,toho se bojím.No nejlépe je asi vše odskoušet.Ale chci aby se povedli.Je fakt že dvě jsem zadělávala na jednou,proto byla ta druhá na tom lépe když čekala než se upeče první.A ještě jak dlouho před svátky péct...asi den před štědrým ? Sic by se mě to hodilo spíš dřív,ale mám obavu pak o čerstvosti.V obchodech mají vánočky asi s ruznou chemijí na prodloužení doby .
Není tady
Já budu péct 23. Napřed jsem myslela, že ji hodím přes noc do komory a upeču 24. ráno, to nebudu v troubě nic dělat, ale pak bych se nemohla dočkat až vychladne... a nechci zakrojovat do horké. Kynutív chladu se neboj, já dávám kynout do chladu pandorro a je
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4937 dávám víc cukru, zdálo se mi málo sladké
Není tady
Bety napsal(a):
sisi21 napsal(a):
já teda půl kostičky droždí.
já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje vážené) a nebo 2 lžičky sušeného, taky upřednostňuju čerstvé, sušené používám když mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný
dík ,taky si tak myslím
Není tady
teda bety, diky moc za rady, naprossto vycerpavajici
Není tady
Mám podobný recept jako Bety, taky se dědí. Jen dávám pomerančovou kůru, hodí se mi tam víc a když se zakrojí ještě za tepla, to je vůně..
Sušené kvasnice se mi neosvědčily, jednou jsem je použila, když nebyly doma čerstvé, ale byl to propadák. Asi to s nima neumím, nebo co.
Není tady
díky všem za rady, vánočku jsem dneska upekla a dala bych jí tak za 2, ale napoprvý dobrý ...
Není tady
Protože neumím plést vánočku a celkově z ní mám strach (no jo, no), tak se rozhoduji koupit teflonovou formu na vánočku. Máte ji někdo?
Není tady