|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Ahoj, potřebovala bych poradit. Zemřela mi maminka. A teď trochu tápeme v dědictví. Mám ještě bratra. Mamka žila 17 let s přítelem. Já jsem si teď s přítelem koupila byt. A bratr s mamčiným přítelem bydlí v bytě, který vlastnila mamka. Chtěla bych, aby byt byl přepsán na bráchu. Já nic nechci. Bude s tím nějaký problém? A další otázka souvisí s odměnou pro notáře. Dočetla jsem se, že dědická daň byla zrušena, ale že se platí velké odměny notářům. Kolik to tak je? Ptám se proto, že na byt mamky je ještě hypotéka, kterou platíme. Máme ještě spoustu půjček, já na svůj byt. Brácha také a navíc jsme si museli půjčit i na mamčin pohřeb. Jsme te´d opravdu bez peněz, proto mě děsí kolik budeme platit notáři.
Díky všm za odpověď
Není tady
Ty poplatky u notáře jsou docela vysoké, i když já jsem se před dědickým řízením děsila ještě víc, kolik to bude, za majetek v hodnotě cca 1.000 000 jsme platili poplatek 14.000, no taky jsem si musela na zaplacení poplatku půjčit a teď to splácim, hlavně to ale těm notářům strašně trvá, k notářškému řízení nás pozvali až třičtvrtě roku po úmrtí mého táty a teď už přes 2 měsíce čekáme na dopis od soudu, potvrzení o nabití dědictví.
Není tady

Kasi - hoňte to. Mně notář po úmrtí babičky vůbec nevyzval a "řízení" proběhlo bez účasti kohokoliv.
Náhodně jsem zjistila, že obeslala mého otce (zetě babičky) na adresu mrtvé mamči a na adresu, kde
táta v životě nebydlel, přitom pohřeb jsem hradila já. Na můj dotaz jak je to možné mi notářka odpověděla
pouze tím, že můžu podat návrh k soudu na otevření uzavřeného dědictví. Vzhledem k tomu, že mi o nic nešlo,
tak jsem to nechala být. Přitom do ukončení dědictví jsem správně neměla mít vůbec přístup do babičky bytu,
klíče si nechali v nemocnici, že je předají jen notáři, ale protože majitel bytu na mně tlačil, že tam mohu
nechat věci, ale za tržní nájemné, tak jsem mu tam všechno nechala, vzala si jen pár knížek ...., vyřídila
zrušení důchodu, zrušila sporožiro, odhlásila elektřinu i plyn.. Naštěstí mi všude vyšli vstříc.
Není tady
Simono, sledovala jsem Tvůj příběh, boj Tvé maminky, takže mi připadá, jako bych těď psala známé.
Notář vyzve k jednání nejříve vypravovatele pohřbu (toho, který je psán na úmrtním listu), protože jiné dědice nezná. Předpokládám, že to budeš zřejmě ty. U předběžného šetření nahlásíš ostatní dědice - t.j. ty a bratr, a event. majetek maminky.
Jestli má ve vlastnictví byt, bude se muset nechat ocenit znaleckým posudkem. Poplatek notáři se je pevně daný dle vyhlášky.
Jelikož jste s bratrem zletilí, můžete uzavřít jakoukoliv dědickou dohodnu, tzn., že jestli chceš, aby byt zůstal bratrovi, můžeš u notáře říct, že z dědictví nic nepožaduješ, případně můžeš chtít nějakou výplatu v penězích apod. Opravdu uzavření dědické dohody záleží jen na Vás.
Přítel maminky bohužel nedědí, ale jestli ho chcete nějak zabezpečit, může mu bratr /pokud nabude byt/ zřídit užívací právo. Daň dědická je zrušena, budete platit poplatek notáři.
Pokud by tě ještě něco trápilo ohledně dědictví, můžeš mi napsat na email. Nela
Není tady
Manžel společně s otcem zdědil po matce dům v hodnotě 1,5 mil. Kč. a notáři platili 11.000,--. Nevím přesně jak si odměnu počítají, ale vím že od zděděného majetku se odečítají náklady na pohřeb včetně nákladů na pohřební hostinu. Myslím, že i odměna odhadci, který je k dědictví nemovitosti nutný. A jestli to pak spočítají procentuelně z konečné částky, to už fakt nevím.
A ještě k dědické dani. Pokud zděděný majetek překročí milion, tak se platí jedno procento. Ale opět to nevím přesně, protože jsem se dědického řízení neúčastnila, tak spíš dávám k dobru jen to, co jsem pochytila. Snad to někdo upřesní.
Není tady
Simono, i já jsem sledovala váš smutný příběh. Je supr, že se všichni domluvíte, mamka mýho přítele se po úmrtí jejich otce u notáře rozhádala s bratrem a již 5 let se neviděli. Pokud opravdu nic nechceš, tak to není problém, ale poplatky bude muset uhradit tvůj bratr. Snad to nějak zvládne, ale musí počítat tak 10-15 tisíc. Bohužel, pokud máte byt tak hodnota toho bytu je velká. Ale tohle určitě zvládnete, zvládli jste horší věci tak vás jednání u advokáta nemůže rozhodit, já mám s právníky docela dobré zkušenosti. Marta
Všem moc děkuju. Takže můžu počítat s částkou přes deset tisíc, tak to je paráda. Fakt nevím kde na to vezmem, protože půjčku už nikde nedostaneme. Chci to platit společně s bráchou nechci ho v tom nechat, on by na to neměl. Nevíte náhodou jaká je doba splatnosti? A splácet to asi nelze? Co dělají s lidmi co na to opravdu nemají? Vždyť dědí i opravdu chudí lidé, kde to mají vzít?! Chci ještě mamce nechat udělat náhrobek a to bude také stát dost peněz, už takhle nás pohřeb a hrobka vyšla na 45tis.
Ještě by mě zajímalo, když má byt dejme tomu hodnotu 800tis, ale je na něm hypotéka, která činí 500tis. Tak ta hypotéka se nijak neodečítá? To zaplatíme notáři jako za byt v hodnotě 800tis a přitom ho bude ještě brácha 20 let splácet?
Děkuju všem za podporu, kteří už mě znáte z jiné diskuze.
Není tady
Nelo poslala jsem ti email, snad dojde.
Není tady
Moc děkuji 

Simono omlouvám se ti že jsem se ti sem vetřela, jsem tu nová a neumím se tu orientovat..Děkuji všem co mi odpověděli:)

Není tady
Kasi, to je úplně v pořádku. Je to diskuze pro všechny. Budu ráda, když ti nějaká rada pomůže.
Není tady
Simona napsal(a):
Kasi, to je úplně v pořádku. Je to diskuze pro všechny. Budu ráda, když ti nějaká rada pomůže.
moc mi to pomohlo díky..

Není tady
třeba se vám to tu hodí - Simona a Kasi (kde je první příspěvek Kasi?)
Dědické notářské poplatky:
z prvních 100.000 Kč základu - 2 %
z přebývající částky až do 500.000 Kč základu - 1,2 %
z přebývající částky až do 1,000.000 Kč základu - 0,9 %
z přebývající částky až do 3,000.000 Kč základu - 0,5 %
z přebývající částky až do 20,000.000 Kč základu - 0,1 %
částka nad 20 mil. Kč se do základu nezapočítává 
minimální odměna za vyřízení dědictví je 600 Kč
jen bych ještě doplnila - dědická daň nebyla zrušena, ale v 1. skupině je nabytí majetku děděním osvobozeno od placení daně
Není tady
ABC napsal(a):
třeba se vám to tu hodí - Simona a Kasi (kde je první příspěvek Kasi?)
Dědické notářské poplatky:
z prvních 100.000 Kč základu - 2 %
z přebývající částky až do 500.000 Kč základu - 1,2 %
z přebývající částky až do 1,000.000 Kč základu - 0,9 %
z přebývající částky až do 3,000.000 Kč základu - 0,5 %
z přebývající částky až do 20,000.000 Kč základu - 0,1 %
částka nad 20 mil. Kč se do základu nezapočítává
minimální odměna za vyřízení dědictví je 600 Kč
jen bych ještě doplnila - dědická daň nebyla zrušena, ale v 1. skupině je nabytí majetku děděním osvobozeno od placení daně
omylem jsem jí smazala díky..

Není tady
to Simona : on když někdo nic nemá tak taky nic neplatí. Nám když umřela babička která pobírala 6 tis. důchodu tak neušetřila na nic a notář to zastavil a my nic neplatili.
V této souvislosti mam také dotaz:
Notářka po více jak roce konečne chce uzavřit dědické řízení. Po mamce ovšem nezůstalo žádné dědictví, vlastně pouze dluhy a jedno s.r.o. (asi také s nějakým dluhem). Spíše uvažuji o tom, že dědictví odmítnu, naše současná finanční situace mi neumožˇuje řešit další dluhy. Notářka mi nyní poslala předvolání a v něm avizuje poplatky 3.500,- Kč. Chci se zeptat, jestli opravdu budu muset platit ty poplatky, pokud dědictví odmítnu a tedy nebudu nic dědit a jestli je tato výše poplatků vůbec adekvátní.
A k tomu s.r.o. - lze tam také jednoduše odmítnout dědictví?
Děkuji moc za pomoc
Dave
Není tady
Dave, je rozdíl, jestli dědictví odmítneš - pak do tvého dědického podílu nastupují tvoje děti, nebo u notáře řekneš, že dědictví neodmítáš, ale z tohoto dědictví nic nepožaduješ, tedy nedědíš. Když nic nedědíš, nic neplatíš. Odměna notáře je dána vyhláškou, takže pokud notář napsal, že dědický poplatek bude činit cca 3.500,-- Kč, tak maminka měla nějaký majetek. Notář si sám odměnu určit nemůže, celý dědický spis s vypracovanou dědickou dohodou (usnesení) se zasílá na místně příslušný soud a tam se vše ještě kontroluje. Pokud měla s.r.o., měla obchodní podíl, který se může dědit, ale to se musíte podívat do společenské smlouvy, či zakladatelské listiny, jak je to v případě dědění.
Není tady
Hmm, takže, když odmítnu, zdědí to můj kluk (2 roky starý)? Může také odmítnout (ja za něj jako rodič?) nebo opravdu stačí "nic nežadovat", abychom s těmi dluhy neměli nic společného? Co bude lepší?
K tomu s.r.o.: obchodní podíl tam je (v jednom 100% a v druhém 50% ale druhý spolumajitel je v Německu jaksi nezvěstný), ve společenské smlouvě je, že se podíly dědí. Lze to také odmítnout? Úpřímně řečeno, ty firmy jsou již léta skoro mrtvé, tedy nepodnikalo se na ně a já nemám moc chuť řešit jakoukoliv byrokracii s FÚ aj. úřady. Navíc mamka měla několik osobných dluhů (nějaký spor s pojišťovnou apod.) a výše připadného výnosu z prodeje s.r.o. by asi ani nepokryla ty dluhy, proto to raději řešit nebudu a určite mohu odmítnout pouze celé dědictví.
Upravil(a) Dave (7. 11. 2006 14:04)
Není tady
Dave, nejlepší bude, když zajdeš k notáři, který dědictví projednává a on ti poradí nejlepší řešení. Dluhy se nabývají pouze do výše nabytého majetku, pokud jsou dluhy větší, tak se pak poměrně krátí s ohledem na zděděný majetek. Je těžké takto radit, když není zcela jasné, co je opravdu předmětem dědění.
Není tady
Dobre,necham si tam poradit, uvidime, kazdopadne zatim diky moc...
Není tady
Jeste se potrubuji zeptat, zitra jdu k te notarce, v predvolani mi pise, abych si vzal s sebou 3.500,- . Myslim si ale, ze nejspis dedictvi zitra neprijmu ani neodmitnu, budu si to v klidu rozmyslet a necham si poradit. Budu muset tech 3.500 zaplatit kazdopadne na miste, i kdyz treba pozdeji dedictvi neprijmu nebo zaplatim az v okamziku, kdybych dedictvi prijal? Diky za odpoved
Dave
Není tady
Odměna notáře se vypočte dle uzavřené dědické dohody, protože se rozpočítává jenom mezi dědice, kteří z dědictví něco nabudou. Takže když zítra dědická dohoda nebude uzavřena, nebude se účtovat odměna. Nevím, jaká je praxe u tvého notáře, možná, že by mohl chtít nějakou zálohu, ale to si opravdu nedovolím odhadnout. Když zítra nebudeš mít peníze, tak je prostě nebudeší mít, určitě se domluvíte.
Není tady
Vidím, že jste se vrátili k tomuto tématu. Naštěstí máme dědické řízení za sebou. Odměnu notáři jsme zaplatili 10 500Kč. Dokonce mám dobré zkušenosti, jelikož jsme měli s bratrem všechno dohodnuté, pošoupli nás přednnostně a vyřídili dědictví už v červenci, takže už to máme zdárně za sebou 
Není tady
Simčo, tak to jsem ráda, že ti to u toho notáře dobře dopadlo, alespoň s touto věcí máš už klid. 
Není tady
Ahoj Nelo, jsem také ráda, i když spousta dalších nepříjemností se objevila, ale to je holt život, s tím nic nenadělám.
Není tady