Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 13. 12. 2009 16:49

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Blazenost

"Jednoho vecera hledala Rabia - Rabia byla slavna sufijska mysticka - cosi na silnici pred svym malym domkem.
Zapadalo slunce a cim dal tim vic se stmivalo. Okolo Rabie se seslo nekolik lidi.
Zeptali se ji: "Co to delas? Co jsi ztratila? Co hledas?"
   Rabia odvetila: "Ztratila jsem jehlu."
   Lide rekli: "Zapada slunce a najit tvou jehlu bude velmi obtizne, avsak pomuzeme ti. Kde presne ti upadla? Cesta je totiz siroka a jehla malicka. Budeme-li vedet, kde presne ti upadla, bude snadnejsi ji najit."
   Rabia odpovedela: "Bylo by lepsi, kdybyste se na to neptali, protoze ta jehla mi neupadla tady na silici, ale uvnitr domu."

Lide se dali do smichu a zvolali: "Vzdycky jsme si mysleli, ze jsi tak trochu blazniva! Jestlize ti upadla vevnitr, proc ji hledas tady na silnici?"
   Rabia odvetila: "Z jednoho prosteho, logickeho duvodu: uvnitr domu je tma, zatimco tady je stale jeste trochu svetla."
   Lide se zasmali a zacali se rozchazet. Rabia je zavolala zpatky a pravila: "Poslouchejte! To je presne totez, co delate vy. Ja jsem jen nasledovala vas priklad. Hledate blazenost ve vnejsim svete, aniz byste si polozili zakladni a nejdulezitejsi otazku - kde jste ji ztratili? A ja vam pravim, ze jste ji ztratili uvnitr. Hledate ji venku z prosteho a logickeho duvodu, kterym je to, ze vase smysly jsou obraceny navenek a venku je o trochu vice svetla nez uvnitr. Vase oci se divaji ven, usi naslouchaji tomu, co se deje venku, ruce se natahuji ven. To je duvod, proc hledate venku. Z vlastni zkusenosti vam vsak rikam, ze jste blazenost neztratili zevne. Ja jsem se ji venku snazila nalezt po mnoho, mnoho zivotu a v den, kdy jsem se obratila do nitra, jsem byla prekvapena. Nebylo nutne, abych hledala a patrala - blazenost se stale nachazela v mem nitru."

Osho: Radost. Stesti, jez prameni z nitra

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#2 13. 12. 2009 19:01

Petr I.
♥♥-----

Re: Blazenost

mariposa napsal(a):

" blazenost se stale nachazela v mem nitru."

Mariposo,godlike

Není tady

#3 13. 12. 2009 19:46

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Mariposo,
já znám téměř podobný příběh z jedné knížky o budhismu: jdou žáci kolem mistrova domu a už je tma. Všimnou si mistra, že klečí pod lampou a něco hledá. Ptají se ho tedy, co hledá. On odpoví, že ztratil klíče. Tak žáci také kleknou a všichni hledají klíče. Hledají dlouho, ale bez výsledku. Pak se mistra zeptají: "Mistře, a kde přesně jste ty klíče ztratil?" "Támhle," odpoví mistr a ukáže do nejtemnějšího kouta. Žáci se podivují a ptají se, proč tedy hledá ty klíče tady pod lampou. A on odpoví: "Protože tady světlo." smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#4 13. 12. 2009 20:48

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tuli smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#5 13. 12. 2009 21:35

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

" blazenost se stale nachazela v mem nitru."

Je nutno k tomu dodat,ze je to velice obtizna lekce. Vsichni dobre vime jak obtizne je prekonat iluzi- a teda nejprve poznat tuhle pravdu a pak ji umet zit.  smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#6 13. 12. 2009 22:31

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

Je nutno k tomu dodat,ze je to velice obtizna lekce. Vsichni dobre vime jak obtizne je prekonat iluzi- a teda nejprve poznat tuhle pravdu a pak ji umet zit.  smile

Podle me ma vse svuj pravy cas. Kdyz je clovek zraly k tomu, aby iluzi poznal a prekonal, stane se tak. Ale zablesky toho, ze tu neco nehraje (ze jdu jinym smerem nez mam jit) jsou tu podle me vsudypritomne, tedy alespon tak to vnimam ja - zablesky v podobe sitauci, udalosti do kterych se dostavam, lidi kteri mi projektuji, pocitu, intuice.
Souhlasim, ze je velmi tezke byt natolik bdely, aby si techto ukazatelu clovek vsiml. Tezke ano, ovsem ne nemozne smile

Není tady

#7 14. 12. 2009 11:44

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Podle me ma vse svuj pravy cas. Kdyz je clovek zraly k tomu, aby iluzi poznal a prekonal, stane se tak. Ale zablesky toho, ze tu neco nehraje (ze jdu jinym smerem nez mam jit) jsou tu podle me vsudypritomne, tedy alespon tak to vnimam ja - zablesky v podobe sitauci, udalosti do kterych se dostavam, lidi kteri mi projektuji, pocitu, intuice.
Souhlasim, ze je velmi tezke byt natolik bdely, aby si techto ukazatelu clovek vsiml. Tezke ano, ovsem ne nemozne smile

Jasne.  smile  Clovek vsak vetsinou ani nevi jak vlastne uzrat k tomu onomu "pravemu casu". 
Mam za to ze byt vsimavy a bdely k ukazatelum nelze nazvat blazenosti.

Zit blazene ve svete neni tak snadny.To jsem chtela rict.  Samozrejme ale zaroven to neni nemozny. Pokud by to bylo nemozny,pak bychom o tom ani nic nevedeli. (od tech co "tam" dosli.)   smile

Není tady

#8 14. 12. 2009 14:00

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

Clovek vsak vetsinou ani nevi jak vlastne uzrat k tomu onomu "pravemu casu".

Libi se mi tenhle postreh, sama s tim mam svou vlastni zkusenost smile

Hir, sama za sebe rikam, ze co je to zit v blazenosti nevim, ale citim, ze cokoliv co si pod tim predstavim bude jen slabou neuplnou nahrazkou skutecnosti. Predstava se neda zamenit nebo ztotoznit s prozitkem. Ale zajima me to a zajimaji me lide, kteri uz se "tam" dostali. Nevim jak to popsat, ale zda se mi to tak jednoduchy a tak tezky zaroven, a tu hranici mezi tim vidim jako uzrani smile.
A vsimavost (bdelost, meditace, zklidneni, ztiseni, zvnitrneni) o ktere pisu je pro me smerovkou, zacatkem. Zacina to tim, ze se pokusim na svuj zivot podivat nezaujatyma ocima: kdo jsem, kde jsem, co jak a proc delam, delam to vubec rad? Pro zacatek uplne staci si vsimnout (coz muze byt zezacatku taky obtizny, protoze to clovek nikdy predtim nedelal) jak vlastne ziju, kdyz neziju v blazenosti smile

Upravil(a) mariposa (14. 12. 2009 19:52)

Není tady

#9 14. 12. 2009 23:09

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Pro zacatek uplne staci si vsimnout ( coz muze byt zezacatku taky obtizny, protoze to clovek nikdy predtim nedelal ) jak vlastne ziju, kdyz neziju v blazenosti .

O tom neni pochyb ze je to obtizny pro nekoho kdo to predtim nikdy nedelal ale nejen pro zacatecnika.
A s tim souvisi to co jsem mela na mysli v prispevku pet,ze zit v blazensoti v tomhe svete je velice obtizna lekce.
Uz jen zvladnot prupravu neni snadne,natoz zit v blazenosti. Zit ji. smile

Není tady

#10 4. 1. 2010 23:56

konstance
♥♥♥♥♥--

mariposa napsal(a):

A vsimavost (bdelost, meditace, zklidneni, ztiseni, zvnitrneni) o ktere pisu je pro me smerovkou, zacatkem. Zacina to tim, ze se pokusim na svuj zivot podivat nezaujatyma ocima: kdo jsem, kde jsem, co jak a proc delam, delam to vubec rad? Pro zacatek uplne staci si vsimnout (coz muze byt zezacatku taky obtizny, protoze to clovek nikdy predtim nedelal) jak vlastne ziju, kdyz neziju v blazenosti smile

tummenupp godlike

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí