29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, dle výpočtu poslední menstruace bych měla být ve 31.-32.tt, Dr na utz zjistil velkost plodu odpovídající 27.-28.tt. Prý to bude malé miminko a objednal mne na kontrolní utz za dva týdny. Mne by ale zajímalo, co to mohlo způsobit, jak růst podpořit, nebo jaká mohou vzniknout další rizika. Jsem abstinentka, nekuřačka, 28 let, 1.těhu, celé bez komplikací, nevolností, nic mi nebylo a kromě trnutí levé ruky mi nic není. 1xdenně užívám letrox 100 na autoimunitu štítné žlázy. Ve 22.tt utz ukázal velikost plodu 20-21.tt, to ale nikdo neřešil. Doktoři jen kroutí hlavami, nic mi neřeknou. Prosím o jakékoliv informace, zprávy, rady. Děkuji
Není tady
Ahoj, nechci strašit, doktoři tě ohlídají, jen napíšu příběh kámošky.
Na UTZ ve 30tt měl plod velikost 26tt, hned šla do nemocnice, tam ji hlídali. Měla špatně vyživovanou placentu. Poležela si tam do 34tt, kdy šel malý císařem ven. Mezitím jí píchali hormony na dovyvinutí plic miminka. V nemocnici si potom pochopitelně pobyl ještě nějaký týden, byl drobeček, ale krásně to zvládl a dohnal. Teď mu jsou 3a1/2 a je strašně šikovný, žádný problém. Od 2 let úchvatně mluví, od 3 umí r a ř!
Bohužel neznám moc podrobností, byla z toho dost špatná, takže jsem nevyzvídala a teď už je to pryč, takže se o tom taky nebavíme.
Odkud jsi? Věříš doktorovi? Pokud jen trochu váháš, obrátila bych se na nějakou nemocnici- porodnici, ať se něco nezanedbá.
Držím palce, ať vše proběhne bez problému a dr. jen blbě změřil mimi !
Není tady
Moje sestřenka to měla podobně - plod se jim zdál malý, šla také na kontrolní UZ a tam jí řekli - ani obr ani trpaslík.. bude menší no.. takže držím palčáky ať je to podobně a nemusíš do nemocnice!
Není tady
Ahojky, vyšetřovali průtoky ? jestli je mimčo dobře zásobené krví
Tobík celou dobu odpovídal, ale od 36 tt se už s váhou nehýbal a ikdyž byly průtoly i kardiotokograf v pořádku tak jsem byla v 38+5 na indukci, Tobi měl 2,9 kg a 47 cm, jeden den byl v inkubátoru - ale to bylo pro hypoglykemii
no a ted spíš své vrstevníky přerostl. má 65 cm a skoro 8 kg v 4,5 měs
přeju hodně štěstí a zdravé mimnko
Není tady
Mě se narodilo malé dítě, protože jsem taky malá a matka ani babička obříky taky nerodily. Jak to máte v rodině u Vás? Mě strašili, že přenáším, no a dítě mělo 2,85 kg a necelých 48 cm. Nepřenošené a v pořádku. Průtok placentou byl v pořádku. Pokud se pamatuji, tak tehdy jsem měla poslední UTZ v 20. týdnu a potom až kvůli "přenášení", tak mě naštěstí nikdo nestihl stresovat, že dítě neroste. Je to 5 let zpátky, tak už se nepamatuji přesně, jestli jsem ve 30. týdnu na UTZ byla. Jak to tu čtu výše, tak asi dobře, že mě nikdo nezkoumal, ještě by se jim něco nezdálo, že neroste a vyvolávali porod dřív... to je děs. Moje těhoteství bylo o 2 týdny mladší, než dle MS. Naštěstí nakonci se přiklonili k tomu druhému termínu porodu, takže mi nevyvolávali porod, dle MS jsem rodila dokonce ve 42. týdnu a přesto tak malé dítě a naprosto zdravé. Andreo, na začátku Tvoje těhotenství vypadalo také jako mladší?
Není tady
já jsem měla taky nějak o 2 týdny mladší plod dle velikosti, ale nikdo to neřešil. Veru je drobek a byla i při narození, naštěstí jsem se tím netrápila. JIrka malej já taky nic moc velká, oba se vejdeme do 110kg dohromady
Není tady
Ewi já bych přenášet stejně nemohla - u gestačního diabetu se to hlídá, já byla víc sledovaná pro krvácení z hematomu, až do 5. měs jsem jen ležela, ale to je
Není tady
U mě ve 30tt zjistili že je malá moc malá o víc jak dva týdny, dělali průtoky vše bylo ok, za 2týdny jsem měla kontrolu jestli povyrostla a povyrostla, takže se nic neřešilo. Ve 37tt zjistily že je menší o měsíc a má necelá dvě kila ,průtoky ok, ale i tak jsem zůstala ležet v nemocnici a každý den dostávala do žíly glukozu, aby malá přibrala. přibrala jsem já
malá jen 100g(měla přibrat 300g) takže se těhu už dál neprodluzovalo a malá se narodila císařem a vážila 2300g 48cm. Já když se narodila měla 2450g, takže neměla být velká po kom.
a je drobek do těd. má rok a půl a váží 8kilo
a je zcela zdráva
Není tady
Ahoj, moc děkuji všem, po psychické stránce se mi trochu ulevilo. Je fakt, že měřím jen 160cm a manžel 176cm, pořád mě uklidňuje, že jsem drobek, tak to příroda zařídila tak, abych se s velkým miminkem netrápila. Je fakt, že mne lékaři docela vystrašili. Jsou na mě dva - moje ženská Dr., která nemá utz, tak mě posílá k druhému Dr. Netuším, jestli se dají utzukem měřít průtoky. Nevím, jestli to doktor udělal. Moje lékařka mi jen řekla, že o průtocích nic nepíše, tak je to Ok. Samozřejmě jim nevěřím a přinejmenším dnes telef.alespoň ověřím tu kontrolu průtoku. Je to smutné, že se musím takto pátrat po diskuzích. Všechno by mi měli vysvětlit oni. Vnitřně necítím, že by mělo být něco špatně, miminko mě pěkně kope, je velice aktivní. Na začátku ult ukazoval hodnoty dle výpočtu PM. Dr se trefil do 7+5tt přesně, takže mladší těhu to asi nebude. Jsem z Valašského Meziříčí a říkala jsem si, že by to tu mohlo být volnější. Jenže po pozdním příchodu doktorky do poradny jsem tak rychle hotová, že přemýšlím, jestli si vůbec všimla, že nejsem chlap... Doktor na utz má velmi neosobní přístup, nahlásí sestře údaje a během 5-ti minut odcházím...Tak doufám, že bude vše v pořádku a miminko bude jen menší. Ještě jednou všem děkuji
Není tady
Právě jsem mluvila s Dr., který dělal ultrazvuk. Průchody placentou neudělal, v tomto stádiu těhotenství je to prý zcela zbytečné. Za 2 týdny kontrolní utz. Je to pouze malé miminko, pokud cítím pohyby, je spokojené a je tedy v pořádku. Mám doplnit glukózu, hroznový cukr. Tak nevím, zatím rapidně přibírám já a ještě se mám ládovat cukry.... Cítím, že je miminko šťastné a spokojené a už se tím nejspíš nebudu znepokojovat....
Není tady
Andreo moje kamarádka taky pořád "lítala" na utz že je miminko malé, stresovala se a malá se narodila v termínu, měla 47cm a 3030g, takže zase až tak extra malá jak hrozili nebyla když si vemu že průměrně má dítě 3500g. Nicméně prostě je drobná, mam o 4 měsíce staršího syna a je o hlavu větší
Myslím že je super že se nestresuješ, toje pro prcka nejdůležitější a dr. si už ohlídají jstli roste
Není tady
ahoj andrejko, nechci nijak strašit, ale ráda bych přihodila svou trošku do mlýna, páč je to momentálně pro mě dost aktuální. moje kamarádka, která je momentálně v 7. měsíci, měla dle posledního utz také malý plod, deset dní na to jí lékaři opět podrobili kontrole, výsledek byl ten, že dítě za oněch 10 dní nepřibralo ani deko, zkrátka se mu uvnitř přestalo dařit. u dítěte zjistili dle utz pravděpodobnou růstovou retardaci a špatné zakřivení hrudníku. to vše u do té doby bezproblémového těhotenství. kamarádku přijali na pozorování do nemocnice s tím, že ji musí vyvolat porod. vše se to seběhlo tento týden, takže čekám netrpělivě dnes na mobilu, porod jí mají vyvolat dnes nebo nejpozději v pondělí. miminko má necelá dvě kila, ale lékaři už dnes umí zázraky, takže držím ze všech sil palce a modlím se za ně. určitě to dobře dopadne. a závěrem jen chci dodat, aby ses vůbec neděsila, každé těhotenství je jiná a já jsem přesvědčena, že všemu bude dobrý konec, drž se kočko
Není tady
Andreo, pokud je miminko jen malé a nejsou žádné další špatné příznaky, tak se nestresuj. Hlavně jestli miminko trochu poroste, nemusí růst moc. Jsi ještě o něco menší než já, tak to tak příroda nejspíš zařídila, abys měla lehčí porod. Zeptej se schválně matky a babičky, jak velké děti rodily.
Není tady
Ahoj, na kontrolním utz byla zjištěna porucha růstu plodu (retardace růstu), (IUGR), průtoky jsou v pořádku. Od pondělí nastupuji do nemocnice na kapačky s glukózou. Jsem ve 33tt a malý odpovídá 30.tt, má jen 1300g. . Musím jíst hroznový cukr a odpočívat, strašné pro aktivního člověka s dosud bezproblémovým těhotenstvím. Psychicky - to snad ani nemusím popisovat....Ciesko: jak dopadla kamarádka?
Není tady
Ahojky,netruchli z nemocnice,já jsem taky hospitalizovaná.Jsem v Motole už 14 dnů a poležím si tady do porodu.Dnes jsem 29+2 a porod mám plánovaný ve 34tt.Čekám totiž jednovaječná dvojčátka.A můj problém? Tuhnutí bříška celé těhotenství a k tomu vcestná placenta.Jsem časovaná bomba.Je to mé druhé těhotenství,doma mám synka,taky byl udržovanej z důvodu tuhnutí brucha. Na konec se narodil v termínu a měl ve 41tt 2800g a 47 cm,tak že prcek!!!!A víš co je dobré na podporu růstu mimísků? Těhotenský vitamíny,rodí se po nich velký děti.Já měla v plánu brát je jen do 3 měsíce ale po zjištění,že čekáme dvojčátka,jsem je brala dál aby byly děti velký a vypadá to,že to funguje.Držím ti palce a kdyby něco,písni.......
Není tady
Ahoj Andry, přidávám zkušenost mé kamarádky, které zjistili ve 38tt, že její holčička má pouze 2,2 kg, což odpovídalo asi 34tt, tak musela hned na vyvolání porodu. Vůbec na to předtím nepřišli, protože poslední utz jí dělali ve 30tt a to ještě bylo vše v pořádku. Ale nakonec je vše ok, holčička zdravá, takže dobry.
Můj doktor říkal, že právě tady ty růstové problémy může způsobovat špatná placenta a celkově tento stav mohou zapříčinit různé vrozené poruchy srážlivosti krve matky. To mám například já, proto jsem dost hlídaná. V min. těhu jsem růstové problémy mimča neměla, ale začala mi stárnout placenta už na konci 37tt a projevilo se to špatnýma ozvama malé, tak jsem musela taky hned na vyvolání porodu.
Tak hlavně aby si tě pořádně pohlídali a uvidíš, že bude vše ok.
Není tady
Andrejko, to je mě líto, že musím na kapačky glukózy, ale uvidíš že bude vše ok. byla jsem ve 31tt na utz.,podle PM 30tt a podle utz 28tt a malá vážila 1100g ...... ve 38tt vyvolávaný porod, nakonec císař a malá vážila 2300g hodně štěstí!
Není tady
andrej, nevím, jestli tohle ještě stihneš číst, ale musím ti napsat, abych ti trošku zvedla náladu a povzbudila tě, že kamarádce porod nakonec nevyvolali, byla skoro 3 týdny v nemocnici, pod stálým dohledem, každý den se lékaři dohadovali, jestli porod vyvolat a nebo ne, prostě strašlivá nejistota,ale nakonec to dobře dopadlo, drobeček jí začal zase přibírat a dokonce ji na svátky pustili domů a vypadá to, že nakonec bude vše ok, že porodí v řádném termínu děťátko v pořádku. z celý srdce ti přeju, aby si dopadla taky dobře, aby obavy lékařů byly přehnané a ty si nakonec porodila zdravé donošené miminko, hlavu vzhůru holka, držím moc palce
Není tady
Ahoj holky, děkuji moc. Právě jsem po 4 dnech hospitalizace v nem.na propustku doma. 1 den. odpoledne musím znovu nastoupit, ale vůbec se mi to nelíbí. Malý trošku porostl, ale za cenu neskutečného stresu a psychického napětí. Nesnáším nemocniční prostředí, denně mám naspáno jen tak 4h, z jídla bych tam ještě zhubla a Dr.se ke mně chovají jako k nesvéprávnému člověku. Aby toho nebylo málo, tak jsem včera asi hodinku před propuštěním chytla z infecke z jehly (měla jsem tu samou v žíle 4 dny) strašlivou zimnici a 38,5 horečky. Pořád přemýšlím, jestli to jejich trápení není horší, než že by se malý narodil menší...
Ciesko:
děkuji, jsem za kamarádku moc ráda a přeji jí i vám všem hodně zdraví a jen to nej do nového roku
Není tady
Andreo81, už jsi asi zase v nemocnici. Řekli Ti, o kolik menší by se narodil bez těch zásahů? Myslím, že je dítěti úplně jedno, jestli se narodí dvoukilové. Lepší než chytit otravu krve. Já bych si nechala vyléčit tu infekci a podepsala reverz. Tohle už asi nestihneš číst.
Není tady
podepisovat reverz je hloupost - nedoporucuji. V nemocnice je to mozna utrpne, nudne a jidlo nepozivatelne. Nicmene stale kdyby bylo neco spatne, tak mohou lekari okamzite zasahnout. Tehotna zena nemusi ihned nic poznat. Znam pripad, kdy jedna ma znama byla ke konci tehotenstvi - jiz na md, kdyz zacala mit prudkou bolest bricha. To trvalo cca pul hodiny, nez se rozhodla navstivit lekare. Nez prijela do porodnice - dalsich cca 15 min jizdy, tak se ji odloucila placenta a miminko zemrelo. Lekari nemohlli nic delat. Kdyby byla v porodnici, tak ji mohli udelat akutni cisarsky rez. Proto radeji radim zatnout zuby a vydrzet jakesi prikori, ale mit zdrave miminko.
Není tady
Simono, Andrea psala že hubne, spí 4 hod denně a dostala v nemocnici infekci. Tak mi přijde, že ji v nemocnici fakt "pomohli".
Není tady
pokud je z Valasskeho Mezirici, tak ta nemocnice patri k lepsim. Pokud by byla v tak spatnem stavu ona nebo dite, tak by ji pravdepodobne poslali do porodnice do Zlina, ktera ziskala nekolik oceneni za peci o matku i dite.
Není tady