|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
No to si ze mě děláte p....
Samozřejmě sme nic nedostali.
Není tady
Moc tomu nerozumím... To jako ta dávka je jednorázová a dává se společně s porodným??? Jinak rodičovský příspěvěk(jak se tam píše) pobírám normálně každý měsíc plus přídavky na děti. Jsem na druhé mateřské a prvních 28 týdnů jsem pobírala pomoc v mateřství od zaměstnavatele, čímž mi zanikl nárok na rodičovský příspěvek na to první dítě. Ten jsem pobírala do té doby než se narodilo dítě druhé. Po skončení 28 týdnů opět pobírám jeden rodičovský příspěvěk od státu plus přídavky. Je to tak správně??? Nebo jsem snad ještě měla nárok na nějaké korunky??? Má někdo tu samou situaci???
Upravil(a) Lucy (14. 2. 2006 10:22)
Není tady
Našla jsem o tom něco více, skutečně tam nárok hned po narození je, takže čtěte.
http://www.vyplata.cz/zakony/z117-1995sb_30-32.php
Není tady
Já to pochopila tak, že v měsíci kdy se dítě narodí, tak nárok vznikne. Ale pouze ten jeden měsíc.
Není tady
ja jsem to teda nepochopila, tak je to neco navic nebo se jedna o klasickou rodicovskou??
Není tady
Holky, klid!!!! Píše se tady o rodičovském příspěvku (mateřské), která se vyplácí max. do čtyř let věku dítěte (nebo do sedmi let pokud se jedná o dítě zdr. postižené). Je to opakovaná dávky, která se vyplácí měsíčně a vyplácí ji úřad státní sociální podpory (jako přídavky na děti). Takže nechápu ty zmatky. To snad bere každý a že by Vám to někdo zatajoval?
Není tady
No já jsem byla na nemocenské kterou jsem ukončila 3.týdny po porodu,a když jsem šla vyřídit přídavky na dítě,tak mi paní uřednice dala vyplnit papír na tento rodičovský příspěvek,takže tento měsíc dostanu ten rodičovský příspěvek i nemocenskou,a pak budu pobírat mateřskou,takže vy které pobíráte mateřskou,dostanete i rodičovský příspěvek v měsíci kdy jste porodili,ale nedostanete celých 3.700,- nebo kolik se dostava,ale oni vám to rozpočitají podle data porodu,já např. porodila 4.1. a dostala jsem 3.294,-,ty 4 dny mi odečetly.Naštěstí jsem natrefila na dobrou uřednici.Ale nevím to přesně,nejsem na to expert,ale aspoň tak jsem to pochopila
Není tady
Rodičovský příspěvek je vlastně mateřská. Nic jiného. Já jsem byla zaměstnaná, takže jsem půl roku po porodu pobírala ještě placenou mateřskou a od 1.1.2006 pobírám rodičovský příspěvek. Poprvé ho dostanu v únoru 2006 a pak ho můžu dostávat opakovaně měsíčně až do čtyř let dítěte (jak jsem psala nahoře). Buď teda berete tento rodičovský příspěvek, nebo mateřskou od bývalého zaměstnavatele (max. půl roku) nebo nemocenskou (než porodíte). Už tomu rozumíte?
Není tady
Já osobně si myslím, že je to nějaký nesmysl, abych dostala jednorázový rodičák a přitom budu mateřskou.
Není tady
Petina napsal(a):
Rodičovský příspěvek je vlastně mateřská. Nic jiného. Já jsem byla zaměstnaná, takže jsem půl roku po porodu pobírala ještě placenou mateřskou a od 1.1.2006 pobírám rodičovský příspěvek. Poprvé ho dostanu v únoru 2006 a pak ho můžu dostávat opakovaně měsíčně až do čtyř let dítěte (jak jsem psala nahoře). Buď teda berete tento rodičovský příspěvek, nebo mateřskou od bývalého zaměstnavatele (max. půl roku) nebo nemocenskou (než porodíte). Už tomu rozumíte?
Já to měla taky tak pokud je to takhle tak jsem snad v obraze tedy pokud v tom není ještě nějaká jiná motanice...

Upravil(a) Lucy (14. 2. 2006 14:33)
Není tady
Holky, jjanulka to tu psala, že ho dostane, nárok na rodičák je první měsíc porodu (tedy poměrná část měsíce) a pak po skončení placené mateřské, takže nás všechny obraly !!!!!!!
A i v těch odkazech je to napsané, nárok je první měsíc narození dítěte, pak zaniká a pak zase vzniká po dobrání mateřské....
Není tady
Asi takhle, mě zaměstnavatel zřejmě končí a účetní dostala výpověď, takže mi řekla, ať teď raději jednám s PSSZ osobně, takže až tam půjdu za cca 14 dní dát lístek s žádostí o mateřskou, tak se zeptám na ten jednorázový rodičák... Ale stejně, když dostáváme jednorázový příspěvek porodný, tak nechápu, proč bych měla dostat ještě ten rodičák. Uvidíme, co na to paní úřednice...
Není tady

meggymeg je tady téma "rodičovský přízpěvek - novinka" založený mnou, tak si to dej do vhledávače
Není tady
holky, to snad ne! do kdy se o to musí zažádat? já vůbec o ničem nevím, malá se narodila 9.1.2006 a dostala jsem jen porodné a beru normálně půl roku mateřskou a pak teprve rodičák. Na sociálce manželovi nic neřekli.
Není tady
Holky, přesně jak to napsala Nikča. Asi jste špatně četly můj odkaz, kdy vzniká nárok na rodičovský příspěvek. Je to v měsíci, kdy porodíte a pak po skončení mateřské.
Není tady
Ano, to je pravda. Ale pozor!!! Všechny maminky, kterým se narodí dítě 1.v měsíci a mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství tento příspěvek nedostanou. Jeho výplata je založena na tomto : nárok vzniká, pokud peněžitá pomoc v mateřství náleží pouze po část měsíce. Státní sociáoní podpora sleduje podmínky výplaty až od data narození dítěte. V praxi to znamená - dítě se narodí 2.-31.v měsíci, maminka má od toho data nárok na mateřskou a je to jen po část měsíce. Pokud se narodí prvního, pak sledují výpaltu mateřské od prvního a tedy mateřská je vyplácena po celý měsíc a nárok na rodičovský příspěvek není.
Samozřejmě, pokud maminka nemá nárok na mateřskou a pobírá pouze rodičovský příspěvek od data narození, pak samozřejmě má rodičák od data narození.
Není tady
Reny napsal(a):
Holky, přesně jak to napsala Nikča. Asi jste špatně četly můj odkaz, kdy vzniká nárok na rodičovský příspěvek. Je to v měsíci, kdy porodíte a pak po skončení mateřské.
POZOR, TO NENÍ TAK DOCELA PRAVDA - VIZ NÍŽE, snažila jsem se to trošku vysvětlit s tím měsícem, kdy se dítě narodí zejména.
jinak samozřejmě rodičák navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Když ta končí v průběhu měsíce, pak za tento měsíc dostanete již i rodičovský příspěvek v plné výši. Rodičovský příspěvek náleží vždy, pokud není mateřská po celý měsíc.
Není tady
svině! pardon..... Já to měla včera 3 měs. po porodu
mám z toho zničenou náladu, a to jsem dneska kupovala očkování Infantrix hexa. to by mi na to aspoň přispělo 
Není tady
Já si stejně nejsem jistá! Myslíte, že když jsem čerpala mateřskou (od zaměstnavatele) celý měsíc, ve kterém došlo k porodu, tak mám nárok i na ten rodičák (jednorázově)! Já jim tam aspoň půjdu udělat bordel, jsem totálně naštvaná a nechce se mi ani žehlit, jak jsem vytočená, že už je po 3 měsících po porodu 
Není tady
Ježíš holky já jsem s toho celá tumpachová mám jít na sociálku a dožadovat se tam ještě nějakého příspěvku nebo ne?Abych pak nevypadala jako blázen.
Není tady
Holky, já to teda hcápu tak, že v ten měsíc, co se Vám narodilo mimi, jste dostaly normálně mateřsko, ale krom tohomáte nárok na rodičovský příspěvek.
Bohužel se to ale netýká mne, protože beru jen rodičovský příspěvek 
Misho, zkus napsat tomu chlapíkovi z toho prvního odkazu...
Není tady
no to je někdo z libereckého kraje, moc v to nedoufám 
chci ty peníze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na Hexu 
Není tady
Já jak to dál a dál čtu tak to taky nechápu.
Též mi zaměstnavatel vyplácel mateřskou tu placenou tj. asi 69% z původního platu měla jsem na ni nárok půl roku pak mi začal běžet rodičovskej příspěvek cca. 3600,-Kč a nějaký drobný (plus přídavky na dítě). Měla jsem snad taky NÁROK na ten jednorázovej jak se píše na odkazu cca.3700,-Kč??? Chtělo by to někoho od fochu, aby nám řekl jak to je.. A jestli ta tak je tak tam vlítnu a něco uviděj... Teda uslyšej....

Není tady
taky jsem jelen:-) a proc by vyplaceli za jeden mesic rodicovsky prispevek, kdyz se bere materska??? no zkusim se na socialce poptat, kazda koruna dobra a radeji udelam blba ze sebe, nez prijit o tri tisice, ze?
Není tady
Makči, určo se zeptej, za zeptání nic nedáš. Přece to státu nenecháš?? Menšina určitě stojí ve frontě při cestě z porodnice, tak šupky hupky. Ale stejně je to bordel, že mně se to netýká. Já chci taky obojí !! 
Není tady