1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Stránky: 1 2
maminky.. poraďte.. od kdy umí děti barvy nebo od kdy je vhodné je začít učit....
Snaím se Vojtu poznávat barvy, tak s přehledem umí lutou.. ale co mu dělá problém je - plete si pořád zelenou a červenou - ( jednou jsem se dozvěděla , e oko nějak ty barvy vidí obráceně.. lo právě o zelenou a červenou.. ) tak nevím, zda je to kvůli tomu.. Ostatní barvy zatím nic moc..
No bohuel Vojtík je celkově takovej línej - s mluvou a učením .. Tak se právě chci zeptat od kdy je to tak normální ve umět.. a vím, jak moc je "blbej"
Není tady
Marci ja myslim, ze od tech dvou let to decka zacinaji chapat. U nas ve skolicce to deti uz uci a Maxik uz umi a dobre rozpozna cervena-modra-zelena-bila a opravdu to i rekne. Takze urcite zkousej a nenasilne ukazuj Jo jen tak poznamka...ja se doma snazim, porad na nej mluvim, ale mnohem vic se nauci v ty skolicce...asi jak se tam uci zabavne a je tam vic deti.... Ja to lehce poznam, protoze mi ty barvy rika ve spanelstine a ne v cestine, ve ktery na nej mluvim ja....nicmene, kdyz mu reknu kde je cervene auto cesky, vybere cervene auto, takze to rozpozna i v ty cestine treba to po me i zopakuje...ale kdyz se ho zeptas...jaka je tohle barva, rekne mi to zpetne ve spanine. No dulezite je, ze barvy pozna
A s tim, ze si Vojtik plete zelenou a cervenou bych asi zatim nic nedelala.... treba se mu pletou jenom ty slova
Není tady
marci klidek, ja mela na tabore deti, ktere to ani v peti letech neumely...
mala umela ve dvou letech vsechny barvy i fialovou, bezovou atd... , pro Fandu je vsechno cervene nebo modre:-)
Není tady
podle psychomotorického vývoje by to měly děti umět s přehledem ve 2letech.....no znám hromadu takových co to nezvládnou
David je u ve svých 22měsících umí říct ale pozná jen lutou, červenou a modrou.....ostatní plete
pak jetě umí říst slovo "čísla" kdy je vidí a řekne "písmenka".....samozřejmě jednotlivě je výjmenovat neumí-pouze jedna, dva, tři
dokáe pojmenovat vechny tvary, umí říct jak se jmenuje včetně příjmení
no a pokud se ptá co ve by měly děti ve 24m zvládnout tak ti to napíu (kamarádka navtívila s dcerou psychologa) ovem jejich poadavky se mi zdají víc jak nepřiměřené
1.nepouívá ji dětský argon
2.pojmenuje tvary a setřídí je
3.dokáe říct a rozeznat "velké" a "malé"
4.namaluje kruh, svislou a podélnou čáru
5.navleče korále, vloí je do skumavky
6.umí slova jako pod, nad, za, v....chápe jejich význam
7.přeskočí snomo přes ňůrku na zemi
8.bez pomoci sejde a výjde schoditě
9.postaví vysoký komín
10.dr udělá jakýkoli tvar z kostek, pak jej rozboří a dítko ho poskládá znova
11.setřídí věci podle barev a barvy pozná a výjmenuje
no určitě je toho více ale ostatní si nepamatuju
Není tady
jo a jetě samozřejmě "musí" umět pojmenovat věci běné potřeby jako je lička, vydlička, stolička, stůl, oblečení atd
to si myslím e zvládáme dobře
Není tady
chi, nepouziva detsky zargon, moje neter nepouzivala vubec nic az do 2,5 let, ani zargon, mluvu uz vubec.
Není tady
Márci,nám byly o víkendu tři a barvy..no bud je fakt neumí nebo si vymýlí...ale prostě plácá...a to je jinak myslím dost ikovná,krásně mluví,zpívá,říká básničky....no teda co vypsala Andulka,e mají umět děcka ve dvou letech
no myslím,e to je teda dost a některý věci nezvládne ani Nty ted a to ji mudra napsa na tříleté prohlídce do očkováku velmi ikovná na svůj věk
a na barvy se třeba neptala..myslím,jak psala cizinka,e ve kolce se naučí ve
Není tady
Marci, na barvy mate jeste cas... Myslim, ze barvicky deti nejcasteji poznavaji kolem 3-4 roku...
Není tady
Ty kráso,Andulko,to podle toho psychologa teda máme co dělat Jetě ani nechodí,u vidím jak přeskakuje ňůrku a u toho říká barvy
Marcelko, já myslím,e kadej um nebo neum dítěte je vyváenej něčím jiným...Kač od roka docela hezky mluví, nemyslím mechanicky odpovídá nebo říká zvířátka,ale prostě kdy se jí např.na něco ptám a odpoví jo anebo ne,vím e chápe význam obého...skloňuje slova,řekne jak se jmenuje i kdy jí jetě není moc rozumět..ale zase s tím pohybem jsme na tíru
vy třeba budete umět barvy pozdějc ale zas umíte jiný věci
Asi je třebana to nahlíet tak, e nikdo neumí vechno dokonale a kdy má..podle mě by na to ani neměly bejt tabulky,nebo něco podobnýho
Upravil(a) evajs (24. 11. 2009 13:15)
Není tady
no já na to co by mělo dítě ve 2letech podle psycholoky umět taky čuměla!!!!!!!
napsala jsem jen to co mi řekla kamarádka e musela malá dělat a poznávat při vyetření.....podotýkám e ve zvládla (co by u nás nehrozilo)
Není tady
Jéé, andul,gratuluju k těhu
pardon
Není tady
Nás ted na tříleté zkouela ze zraku..zakrýt očičku a pojmenovat obrázky na tabuli..tak chvilku spolupracovala..pak sluch..zakrýt ouku a sestra v povzdálí eptala a Natálka se na mě podívala a říká...mami řekni ji at mluví nahlas,e to stejně opakovat nebudu a bylo vymalováno...a doktorka jen řekla,no je to osobnost
a kdy se ji zeptala jak se jmenuje,tak řekla..bábinka z hurvajze
Není tady
Honzik se naucil barvy kolem druheho roku - vcetne ruzove a fialove...na kazde prochajde jsme si rikali barvy a znacky aut...takze ted umi paradne oboji - nerikam, ze se nikdy nesplete, ale vetsinou, kdyz se zeptam znova,tak se spravne opravi...ta auta se fakt osvedcila
ono stejne kazde decko je na neco jineho sikovne, neco jineho ho zaujme, kdo umi barvy neumi jine veci a naopak
Lucko, fakt dobry
Není tady
Matějček o hranici dvou let píe - dobře běhá. Míč teď dovede hodit i kopnout bez obtíí a prakticky na povel. Kostky staví na sebe a dělá vě nebo komín. čmárá, ale dovede dělat docela pěkně krouivé pohyby . Teď u stránky obrací jednu po druhé a u dopředu ví, co se v jeho oblíbené kníce na které stránce objeví. Ličku drí natolik pevně a natolik obratně s ní zachází, e se z velké části nají samo. Pije ze skleničky nebo z hrnečku a u se tolik nepobryndá. Dovede si natáhnout čepičku na hlavu, ponoky na nohy a palčáky na ruce - dovede si ale větinou natáhnout i kalhotky, co je zajisté úctyhodný výkon vyadující vyspělé pohybové souhry. Dítě tedy mluví v jednoduchých větách o dvou, třech, čtyřech slovech. Probouzí se to, čemu budeme dále říkat sociální zájem. Oblíbenými hračkami se nyní stávají panenky a různí medvídkové, pejskové a nejrůznějí figurky zvířátek. Buduje se identita. O barvách ani tuk.
Já bych dodala, e vývoj je záleitost idni vindi a v normální dítě můe být v něčem napřed a v něčem pozadu.
Není tady
andulka napsal(a):
podle psychomotorického vývoje by to měly děti umět s přehledem ve 2letech.....no znám hromadu takových co to nezvládnou
David je u ve svých 22měsících umí říct ale pozná jen lutou, červenou a modrou.....ostatní plete
pak jetě umí říst slovo "čísla" kdy je vidí a řekne "písmenka".....samozřejmě jednotlivě je výjmenovat neumí-pouze jedna, dva, tři
dokáe pojmenovat vechny tvary, umí říct jak se jmenuje včetně příjmení
no a pokud se ptá co ve by měly děti ve 24m zvládnout tak ti to napíu (kamarádka navtívila s dcerou psychologa) ovem jejich poadavky se mi zdají víc jak nepřiměřené
1.nepouívá ji dětský argon
2.pojmenuje tvary a setřídí je
3.dokáe říct a rozeznat "velké" a "malé"
4.namaluje kruh, svislou a podélnou čáru
5.navleče korále, vloí je do skumavky
6.umí slova jako pod, nad, za, v....chápe jejich význam
7.přeskočí snomo přes ňůrku na zemi
8.bez pomoci sejde a výjde schoditě
9.postaví vysoký komín
10.dr udělá jakýkoli tvar z kostek, pak jej rozboří a dítko ho poskládá znova
11.setřídí věci podle barev a barvy pozná a výjmenuje
no určitě je toho více ale ostatní si nepamatuju
Tak to mam asi jine knizky, neb co jsem o barvach cetla, tak deti ve 2 letech je poznaji malokdy. Ja to studovala, neb me udivovalo, ze muj tehdy dvoulety syn umi barvy v odstinech jako tyrkysova, vinova, okrova, natoz barvy zakladni.
Detsky zargon nepouzival nikdy, jeho rec se vyvijela tak, ze rikal nejdrive prvni slabiky slov a postupne pridaval dalsi... Takze se po par mesicich z "do" stal dobry den... Tvary rozezna, dokonce uz rozezna i ctverec a kostku, obdelnik a kvadr... takze vidi prostorove a da se rict, ze splnuje i ostatni body, az na ten preskok, neskace znozmo...
Není tady
Márci, klídek. Beru umí říct modrá, červená, zelená, ale netuí, která jak vypadá Prostě někdy má vechno modré, jindy zelené...
Ale s přehledem pozná lebku a jásá blahem. To jen tak pro zasmání...
Není tady
maminy nechtěla jsem nikoho pobouřit!!!!
píu jen to co mi psala kamarádka e měly s dcerkou za úkoly na 2leté prohlídce u psychologa
Ná David třeba zase na svůj věk dobře mluví ovem pohybově zaostává.....řekla bych e to tak má být
"v ivotě je kadý zručný a ikovný na něco jiného"
Není tady
Nae malá teda zvládá téměř vechno co andulka jmenovala ale barvy neumí. miluje jen černou a tu pozná. a s tím malováním s kruhama a čárama tak ted začala malovat samý černý kříe.
Není tady
Z mateřského centra a děts.koutku mám tu zkuenost, e pokud mi 2,5leté dítě vyjmenuje 4-5 barev tak čubrním, pač to fakt není zvykem. Spí to umí a tak v těch 3,5letech...to moje osobní statistika!
Není tady
Já myslím, e docela běné je, e to co popsala Andulka umí děti ve 3 letech.
A barvy si myslím u je čas učit, ale nenásilně. Nemůu říct kdy je Máa uměl, protoe někdy je řekl dobře a někdy to schválně říkal patně. To e to je schválně patně, jsme zjistili a ve kolce, nějkýma pokusama. Ale musím říct, e teď u je umí.
Není tady
Adéla umí barvy ode dvou let. Docela brzo, podle naich kluků.
Těsně po druhém roku, ale pouívala ale popisovala barvy jako sluníčkovou, travičkovou, jahůdkovou apod.
Teď u říká i fialová, stříbrná, edá a tak podobně.
Myslím, e úplně normální je barvy rozeznávat pořádně a kolem třetího roku. Na tříleté prohlídce se na to ptají.
Take je to asi individuální, jak to třeba které dítko baví
Není tady
Marky a vlastně i kluci začali poznávat barvy ve 2,5 letech včetně oranové,fialové atd.
A to co psala Andulka - Marky umí ve (a ted ve 2 a 3/4) krom tedy mluvy. Moc nemluví (ale to je v genech). Začne kolem třetího roku jako já a kluci
Barvičky jsme třeba zkoueli barevné figurky - bavilo a baví dávat k sobě červený, lutý a tak.
Není tady
Márci, do třech let má snad čas a pokud to při běném provozu nevadí, není spěch. Honzík se naučil základní barvy při vkládání tvarů, radila jsem mu stylem "červené kolečko". No dnes jsem ti otestovala, e umí poznat i nakreslené tvary, si je fakt pamatuje.. ale test dvouleáka by nezvládl, sice u umí vechna číslice a větinu abecedy (neučíme ho to, jen se pořád ptá), ale skákat neumí a o řeči se nezmiňuji (neřekne dvě nestejné slabiky, vrcholem je teta po dvou měsících učení).. ale rozpozná pendolino od tgv
Děti jsou fakt hodně rozdílný..
No motivačně zkus právě ty auta, nebo máme doma magnetickou kníku s vybíráním obrázků na doplnění podle barev, pokud bude chtít, hodím sem odkaz..
Není tady
Marci, vůbec se tím nestresuj
Já u to taky nedělám, to je jako s nočníkem - já plaila, jak vechny děti ostatní u jsou dávno bez pleny, my pořád nic .... A okolí mi to říkalo, e to bude ze dne na den, nevěřila jsem - ná mladej měl času dost, pak ale váně ze dne na den začal a rovnou na záchod a rovnou na chlapečka Sice skoro a na 2,5 letech , ale začal, a tak to je se vím, děti se naučí vechno přeci, jen někdo dřív a někdo později
Já u to váně neřeím, nejedu podle tabulek a nestresuju se okolím a supermatkama a jejich superdětma
Take s barvami - já nenásilně při hře tak pojmenuji, někdy se zeptám, občas mi řekne zelenou a červenou -stejně si myslím, e hádá nebo si vymýlí... Ale on je svůj no, je chytrej a ikovnej na to, co chce, barvy mi neřekne, ale s přehledem od dvou let nám pojmenuje venku vechny značky aut, která vídáme a teď u se nespokojí jen se značkou, ale u se ptá po typech aut
Take barvy se určitě někdy do budoucna musí naučit taky
A jsou nám tři
Take asi táák
Upravil(a) Marika (25. 11. 2009 11:24)
Není tady
Stránky: 1 2