|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Chtěl bych vás požádat o radu, jestli se v tom někdo vyznáte. Moje bývalá manželka ještě za trvání našeho manželství podnikala, nějaký rok jsem jí i pomáhal, ale pak jsem šel od toho. Nadělala dost velké dluhy ještě než jsme se rozvedli. Rozvod proběhl v roce 2000. Teď mi oznámila, že prý ty dluhy se týkají i mě. Ještě pořád je nemá splacené a dost se v tom plácá, má exekuci na plat apod. Je to možné, že by se ty dluhy vztahovaly i na mě? I když je po mě od rozvodu, a vlatně ani předtím, nikdo nechtěl? Není to už třeba promlčené? Potřebuji to vědět, neboť se chci znovu oženit. Pokud někdo máte nějakou radu, předem děkuji.
Tome,
záleží na tom, jak proběhlo majetkové vypořádání. Já a můj BM jsme si nechali sepsat před rozvodem dohodu u advokáta, kde je zároveň uvedeno i finanční vypořádání. Můj BM má dluhy na motorce a další úvěr na garáž. V dohodě je napsána částka, kterou tvoří doplatky obou úvěrů a že je povinen si je splatit sám. Garáž i motorka jsou podle dohody jeho, tak si splácí své a podepsal, že na mě nic požadovat nebude. Samozřejmě jsou v dohodě obsaženy i odstavce o bydlení po rozvodu, doba jeho vystěhování, výživné na zletilé nezaopatřené děti ... Záleží na tom, zda jste se také dohodli předem a nebo byl nejdříve rozvod a potom do 3 let majetkové vypořádání. Někde jsem četla, že po této 3 leté lhůtě každý nakládá s tím, co tzv. vlastní nebo tak nějak. Víc poradí znalá osoba.
Není tady
Ero dluhy se nepromlcuji? To je ale kravina, dluhy se samozrejme promlcuji.
http://iuridictum.pecina.cz/iuridictum/ … 8Den%C3%AD
Není tady
Je to zvláštní, ale my jsme neměli majetkové vypořádání. U rozvodového soudu se nás soudkyně zeptala, jestli máme nějaký majetek nebo dluhy, a my svorně řekli, že ne. Když jsem se ale teď díval do rozsudku, není to tam zapsáno. Navíc od rozvodu už uplynuly víc než 3 roky, je to již 6 let. Mám důvod se teď něčeho obávat?
Měl bych ještě dodat, že podnikání měla bývalá manželka na sebe jako fyzická osoba.
tak v tom uděláme trochu pořádek.
Dluhy se samozřejmě promlčují, podle občanského zákoníku je lhůta 3 roky. To znamená, že pokud věřitel ve lhůtě tří let nepodnikne žádné kroky k vymožení dluhu (nepodá žalobu u soudu), dluh se promlčí. Tím, že tuto žalobu podá, zastaví se běh promlčecí lhůty a i když řízení u soudu bude probíhat třeba další dva roky, dluh promlčen není. Po získání pravomocného rozsudku a při dalším neplnění povinnosti k úhradě dluhu, je pak 10 letá lhůta na podání návrhu na exekuci.
K Tomovi - opravdu jste byl spolu s manželkou spoludlužníkem. Veškeré pohledávky a závazky se měly po rozvodu vypořádat. Na takové vypořádání je tří letá lhůta. Vaše bývalá manželka pravděpodobně všechny dluhy hradila sama, pokud měla na sebe i exekuci na plat, nejspíš dobrovolně nesplácela. Věřitel žádal pravděpodobně o provedení exekuce pouze na ni, veškerá soudní jednání byla vedena pouze proti ní, jako dlužníkovi. Jestliže jste rozvedeni 6 let a po celou dobu po vás nikdo nic nepožadoval (nebyl jste předvolán k soudu, neobdržel jste žádné usnesení na své jméno), samozřejmě je možné, že vás věřitelé manželky zažalují nyní. V takovém případě ale nepochybně uplynula promlčecí lhůta a tím byste se u případného soudního jednání bránil. Jiná otázka ovšem je, jestli jste nebyl s manželkou žalován současně a nějaký rozsudek byl na vaše jméno vydán (stačí pravomocný platební rozkaz, ve kterém jste uveden spolu s manželkou).
Abyste měl jistotu, zajděte k příslušnému soudu a nechte si zjistit, jestli není proti vám vedeno nějaké řízení. A nechte si to zjistit i zpětně.
Není tady
ABC, dík za fundovanou odpověď. O žádných žalobách proti mě nevím, tak snad budu mít štěstí.