Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Krácení výživného v době návštěvy dětí u BM

#1 23. 11. 2009 19:06

Reny
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Pardubice

Krácení výživného v době návštěvy dětí u BM

Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Od března jsem rozvedená a ještě 2 roky budu na RD.
BM si děti bere docela pravidelně na víkendy a teď si je občas vzal i mimo rozhodnutí. Jenže teď po mě chce, abych mu vracela poměrnou část výživného na děti (tj. 200,- Kč/den) v době, kdy jsou mimo dohody u něj. Moc se se mi to nelíbí, protože veškeré mé příjmy jsou RD 3.800,-, výživné 6.000,- a z OSVČ cca 3-5.000,- Kč za měsíc. Když poplatím nájem, energie, školku a jídlo jsem většinou 2 tisíce za měsíc v mínusu.
Navíc jsem celý tento rok kromě péče o děti a domácnost a podnikání, rekonstruovala a zařizovala byt, který jsem si musela po rozvodu sehnat pro sebe a děti sehnat. Takže přiznávám, že jsem moc ráda, když si od dětí mohu odpočinout, ale abych za to BM platila?!? Většinou přijde s návrhem na návštěvu on, já jsem ho o to požádala asi 2x.
Ještě musím napsat, že veškeré vybavení bytu musím nakoupit, jelikož s BM jsme za naše soužití nic nepořídili, ani dětem postele... žádné majetkové vyrovnání nebylo.
BM mi trvdí, že má 15. tis čistého, ale je také OSVČ, stále se vymlouvá že je v práci na 12 hod., tak se mi to moc nezdá. Od září je znovu ženatý a musí se prý postarat o novou rodinu - manželka + její 2 děti 11 a 13 let.
Myslíte, že bych mohla mít nárok na zvýšení výživného nebo nějaký příspěvek na sebe?
Na sociální dávky kvůli přiznání za rok 2008 nárok nemám.
Budu ráda za jakýkoliv názor, už jsem unavená z věčného dohadování s ním, které končí tím, že mi řekne, že jestli na děti nestačím, tak si je vezme do péče on....

Upravil(a) Reny (23. 11. 2009 19:08)

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjKyNDQ2VbIGXDASrQKg19.png
http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjKyNDQ2UrIGXDASpAKd13.png

Není tady

#2 23. 11. 2009 19:07

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Re: Krácení výživného v době návštěvy dětí u BM

Reny napsal(a):

Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Od března jsem rozvedená a ještě 2 roky budu na RD.
BM si děti bere docela pravidelně na víkendy a teď si je občas vzal i mimo rozhodnutí. Jenže teď po mě chce, abych mu vracela poměrnou část výživného na děti (tj. 200,- Kč/den) v době, kdy jsou mimo dohody u něj. Moc se se mi to nelíbí, protože veškeré mé příjmy jsou RD 3.800,-, výživné 6.000,- a z OSVČ cca 3-5.000,- Kč za měsíc. Když poplatím nájem, energie, školku a jídlo jsem většinou 2 tisíce za měsíc v mínusu.
Navíc jsem celý tento rok kromě péče o děti a domácnost a podnikání, rekonstruovala a zařizovala byt, který jsem si musela po rozvodu sehnat pro sebe a děti sehnat.
Ještě musím napsat, že veškeré vybavení bytu musím nakoupit, jelikož s BM jsme za naše soužití nic nepořídili, ani dětem postele... žádné majetkové vyrovnání nebylo.
BM mi trvdí, že má 15. tis čistého, ale je také OSVČ, stále se vymlouvá že je v práci na 12 hod., tak se mi to moc nezdá. Od září je znovu ženatý a musí se prý postarat o novou rodinu - manželka + její 2 děti 11 a 13 let.
Myslíte, že bych mohla mít nárok na zvýšení výživného nebo nějaký příspěvek na sebe?
Na sociální dávky kvůli přiznání za rok 2008 nárok nemám.
Budu ráda za jakýkoliv názor, už jsem unavená z věčného dohadování s ním, které končí tím, že mi řekne, že jestli na děti nestačím, tak si je vezme do péče on....

Nenechej se ukecat a nic nevracej, nemá na to nárok.

Není tady

#3 23. 11. 2009 19:14

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

VÝŽIVNÉ ROZVEDENÉHO MANŽELA

§ 92

(1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se uživit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

(2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

§ 93

(1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.

(2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.

§ 94

(1) Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře.

(2) Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.

Není tady

#4 23. 11. 2009 19:17

Reny
♥♥♥♥♥♥-

Jestli tomu rorumím dobře, tak i když se BM oženil, nazanikla tím povinnost vyživného na mě? Myslím, že to byl hlavní důvod jeho nového sňatku. 
Aprill moc děkuji za rady!

Není tady

#5 23. 11. 2009 19:19

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Reny napsal(a):

Jestli tomu rorumím dobře, tak i když se BM oženil, nazanikla tím povinnost vyživného na mě? Myslím, že to byl hlavní důvod jeho nového sňatku. 
Aprill moc děkuji za rady!

ne, nezanikla wink .

Není tady

#6 23. 11. 2009 20:33

chemical.blackie
♥------

Mě by zase zajímalo komu se alimenty vyplácí v případě zletilosti dítěte. Matce nebo dítěti? Máte s tím Vy někdo nějaké konkrétní zkušenosti? Za odpovědi děkuji:-)

Není tady

#7 23. 11. 2009 20:49

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Spotřebované výdaje se nevrací. Navíc ty nežiješ z částky na den platíš věci také mimořádně. Zimní oblečení také nosí i o víkendu, kdy jsou u něj. A pokoj se jim musí vytápět i v době kdy v něm nejsou. Na býživné máš také stále nárok.

Zletilé dítě si žádá o upravení alimentů samo, tedy logicky bych řekla, že se výživné platí dítěti. Ovšem není to kapesné dítěte, měl by z něj pomoci rodiči se kterým žije uhradit například náklady spojené s užíváním bytu...

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#8 23. 11. 2009 21:06

Reny
♥♥♥♥♥♥-

Ano, výživné pro zletilé dítě se platí přímo jemu :-( 
Jinak díky za informace!

Není tady

#9 23. 11. 2009 21:06

marg
♥♥♥----

Nabytím zletilosti dítěte má být výživné poukazováno k jeho rukám. Zda  bydlí u matky/otce.....milence/přítelkyně, je jeho věc. Z výživného by mělo "dítě" hradit svoje potřeby na domácnost, studium, stravu, ošacení...kulturu. Dítě zletilé může žalovat rodiče o zvýšení výživného, a to oba. Absurdní situace z mého okolí: matka dvou nezletilých dětí na MD se soudí s dcerou o výživné /resp. dcera ji zažalovala jako zletilá o zvýšení výživného/, nabytím zletilosti se odstěhovala od matky a vyžaduje, aby jí oba rodiče hradili vše od A do Z. Brigáda, přivydělávka ji nezajímá.
Teda my jsme úplná rodina již 17 let, na 1. místě jsou děti /škola, koníčky včetně/, ale představa, že se s nimi budu soudit o prachy na živobytí je dost děsná.  Starší kluk chodí na brigádu po sobotách a nedělích, aby měl na "svoje nadstandarty".
Já jsem v 16.-ti chodila ožínat stromky do lesa nebo na podzim a v zimě pálit klest. Byly to těžce vydělané peníze, ale o to víc jsem si jich vážila.

Nuzota z lidí vlky činí a vlky z lesů žene hlad.
F. Villon

Není tady

#10 24. 11. 2009 10:05

Sára6
♥♥♥♥---

no já žasnu co ti chlapi nevymyslí!!

jedna známá, když své děti dá na víkend tátovi, tak on jí vystavil fakturu za energie...mám dojem, že ho poslala.....do..
no a ten můj, když si vzal děti na dovlenou na chatu=14 dní , tak chtěl té svojí snížit alimenty o polovinu za ten měsíc, když byli s ním.......já jsem na něho zírala s otevřenou pusou ať se hodí do klidu.... toto by mě fakt vůbec nenapadlo

ale on na to nárok v žádném případě nemá, soud schválil, že dítě je svěřeno do péče matky a otec přispívá nějakou částkou.......pokud nechce a finančně mu to dělá problémy, tak ať si je nebere.....nenech se od něj deptat a hlavně podle mě na to není žádný paragraf, kdyby byl, tak pár sobců by už tímto paragraferm argumentovali

a co se týká výživného manžela či manželky...není to tak jednoduché.....já se o to soudila a na to máš nárok 3 roky po rozvodu....a to jsem měla fakt dost dobrého právníka a taky jsem si to zaplatila...prostě tuto variantu neřeš

Není tady

#11 24. 11. 2009 11:21

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

big_smile ... no to je maso. Nárok na to nemá a myslím, že jak s tím půjde k soudu, tak s ním pěkně vyběhnou.

Jinak, tím, že se oženil se mu nejen zvýšili náklady na výživu nové manželky a jejích dětí, ale také se mu zvýšila životní úroveň o její výplatu wink .... takže si zase až tak vyskakovat nemůže.

Není tady

#12 24. 11. 2009 11:53

Sára6
♥♥♥♥---

Kuřátko napsal(a):

big_smile ... no to je maso. Nárok na to nemá a myslím, že jak s tím půjde k soudu, tak s ním pěkně vyběhnou.

Jinak, tím, že se oženil se mu nejen zvýšili náklady na výživu nové manželky a jejích dětí, ale také se mu zvýšila životní úroveň o její výplatu wink .... takže si zase až tak vyskakovat nemůže.

no ale já si myslím, že má jen vyživovací povinnost vůči nové manželce dle zákona o rodině, ale povinnost vůči jejich dětem nemám, tu má matka=manželka a jejich otec. A to že žije v domácnosti  s dětmi své nové manželky není argument ke snížení alimentů, pokud se o ně finančně stará....to je pěkně, ale hlavně by neměl zapomínat na své vlastní děti.

Není tady

#13 24. 11. 2009 12:00

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Nevím, jak to máte upravené zda Dohodou schválenou soudem nebo Rozsudkem. Tak nějak je to svým způsobem jedno. V každém případě má otec smůlu neboť snížit výživné nebo jinak upravit je možné jen na základě schválení soudu na návrh. U dohody je to jasnější a jednoduší u Rozsudku jen návrh a soud musí zkoumat. A vzhledem k tomu že to není pravidelné myslím, že by to soud zamítl.
A pokud se týká výživného na rozvedeného manžela pak Aprtill pravdu můžeš požádat o to aby ti něčím přispěl.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#14 24. 11. 2009 13:36

Smíšek
♥♥♥♥♥♥-

Reny, určitě máš nárok na výživné od svého BM.
Děti mého přítele u nás jsou klidně i celé prázdniny, ale výživné musí poslat jejich matce v plné výši. Určitě nemá tvůj BM  "na vratku" výživného nárok.

http://lb3m.lilypie.com/nU1tp1.png http://lb1m.lilypie.com/RLSSp1.png

Není tady

#15 24. 11. 2009 20:02

martina33
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Kladno
Web

Reny- vůbec nic nevracej,nemá na to nárok, jedině pokud by jste měli střídavou péči o děti, a tam je stanoveno výživné pro oba (většinou stejně), pěkně s ním vyběhni a být tebou , tak mu předložím co jsem kupovala dětem na zimu, do školy, pěkně to sečti a chtěj po něm polovinu, uvidíš, že se bude cukat  a budeš mít pokoj.

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjI0MjaztFSyBlwwFZgC2w,,26.png

18.3.2009 v 14:05 h 3540g a 50cm, 18.3.2010 váha 9.5kg a 75 cm, 18.3.2011 váha 12kg a 87cm

Není tady

#16 24. 11. 2009 20:55

Blanka LBC
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Liberec
Web

RENATKO,
ségra je na tom uplně stejně , tak jsem se ji ptala wink
Nic nevracíš, soud rozhodl o částce a pokud si děti bere dobrovolně, je to na něm, jiné by prý bylo, kdyby si ho požádala třeba o hlídání na celý měsíc, to už by mohl zažádat o něco on, ale je to na dohodě hodně mezi váma.
To že se oženil, je sice hezký, ale na její děti neplatí ze zákona nic! Platit musí na SVOJE děti, no a co se týče tebe, raději zažádej na sociálce o všechny možný podpory, od něj toho moc nečekej, zaplatila by si víc za soud sad
Můžeš žádat jednou za tři měsíce o sociálné příspěvek i zpětně! Já budu žádat taky wink
Tak držím palečky a nakoukni častěji wink smile

Není tady

#17 25. 11. 2009 7:49

amely
♥♥♥♥♥--

Blanka LBC napsal(a):

RENATKO,
ségra je na tom uplně stejně , tak jsem se ji ptala wink
Nic nevracíš, soud rozhodl o částce a pokud si děti bere dobrovolně, je to na něm, jiné by prý bylo, kdyby si ho požádala třeba o hlídání na celý měsíc, to už by mohl zažádat o něco on, ale je to na dohodě hodně mezi váma.
To že se oženil, je sice hezký, ale na její děti neplatí ze zákona nic! Platit musí na SVOJE děti, no a co se týče tebe, raději zažádej na sociálce o všechny možný podpory, od něj toho moc nečekej, zaplatila by si víc za soud sad
Můžeš žádat jednou za tři měsíce o sociálné příspěvek i zpětně! Já budu žádat taky wink
Tak držím palečky a nakoukni častěji wink smile

Já se obávám, že nárok na ty dávky blokuje právě ten živnostenský list. Normálně se uvádí 3 něsíční příjem, ale když máš ŽL, tak je to jinak. Zeptej se na to na sociálce.

Není tady

#18 25. 11. 2009 17:13

Reny
♥♥♥♥♥♥-

Nárok na dávky nemám, počítají se z přiznání za rok 2008 a to jsem měla příjem vyšší. Teď musím počkat až na nové přiznání a požádat pak.

Není tady

#19 11. 12. 2009 19:23

Reny
♥♥♥♥♥♥-

Prosím poraďte!!!
Jak se stále s BM dohaduji, že chce vrátit peníze za dny, které u něj děti byli, tak mi dluží alimenty za 2 měsíce, teď v půlce prosince už to bude za tři měsíce. Navíc mi dnes oznámil, že jeho nová je těhotná a tak bude žádat o snížení výživného.
Když půjdu v pondělí za právníkem kvůli těm alimentům, co bude následovat? nemáte někdo zkušenost? Jinak jsem zjistila, že do práce skoro nechodí, asi aby neměl velké příjmy...

Není tady

#20 11. 12. 2009 19:43

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Reny napsal(a):

Prosím poraďte!!!
Jak se stále s BM dohaduji, že chce vrátit peníze za dny, které u něj děti byli, tak mi dluží alimenty za 2 měsíce, teď v půlce prosince už to bude za tři měsíce. Navíc mi dnes oznámil, že jeho nová je těhotná a tak bude žádat o snížení výživného.
Když půjdu v pondělí za právníkem kvůli těm alimentům, co bude následovat? nemáte někdo zkušenost? Jinak jsem zjistila, že do práce skoro nechodí, asi aby neměl velké příjmy...

Pokud ti dluží výživné, tak si podej návrh na výkon rozhodnutí.

Není tady

#21 11. 12. 2009 21:09

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

No, jak nechodí do práce....co to je ? Vychází se z možností a schopností....a pokud by přestával pracovat, aby neměl velké výdělky, stejně by mu je měli vypočítat, /pokud jich někdy dobré měl/ protože já bych trvala na tom, že je to pouze účelové, aby nemusel moc platit !!!

Není tady

#22 11. 12. 2009 21:33

Monaska81
♥♥♥♥---
Místo: Kolín
Web

Souhlasím s aprill, podej návrh na výkon rozhodnutí.

Výživné 6000 je relativně dost, pokud zažádá o snížení a nemá velký příjem, může se stát, že mu soud dá za pravdu. Měla by jsi navštívit vaší sociální pracovnici a poptat se co a jak. Pokud dojde k soudu, většinou se soudce přikloní k jejímu názoru.

Nauč se smát se slzami v očích, pomalu kráčet, nauč se hladit se zaťatou pěstí, teprve pak poznáš jak je život krásný.. a stojí za to o něj bojovat!
BBCode:
http://lilypie.com/pic/2010/05/18/nMdp.jpghttp://lb1f.lilypie.com/r29up2.png

Není tady

#23 12. 12. 2009 8:29

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Aneri napsal(a):

No, jak nechodí do práce....co to je ? Vychází se z možností a schopností....a pokud by přestával pracovat, aby neměl velké výdělky, stejně by mu je měli vypočítat, /pokud jich někdy dobré měl/ protože já bych trvala na tom, že je to pouze účelové, aby nemusel moc platit !!!

Momentálně je krize....bohužel

Není tady

#24 12. 12. 2009 21:10

Reny
♥♥♥♥♥♥-

Káčo, on práci má a může do ní chodit, dokonce tam chybí, ale nechodí podle mě z tohoto důvodu. Ostatní kolegové vydělávají 2x více.

Jinak žalovala jsem u tchánů a polovina výživného je doma!!! Každopádně moc děkuji za informace a asi musím začít být vůči němu tvrdší!

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Krácení výživného v době návštěvy dětí u BM
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí