Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Jak vystoupit ze společného jmění manželů?

#1 14. 11. 2009 13:38

JarcaSaN
♥------
Místo: Morava

Jak vystoupit ze společného jmění manželů?

Pěkný den,
moc vás prosím o radu.
Manžel v poslední době nasekal dluhy, které není schopný splácet.
Začlo to půjčkou o které jsem nevěděla.
Já jsem bez práce od 1.6.2009 a tak plácení je teď i navíc horší, že jsem bez financí.
Máme dvě děti a další na cestě.
Byt jsem nabyla ještě před manželstvím a spoustu vybavení taky.
Jak prosím můžu tento majetek ochránit před  případnými exekutory?
On přišel s tím, že se rozvedeme a on se odstěhuje, ale co vím, tak půjčku uzavřel za doby manželství a tím mi teda moc nepomůže.
Takže si myslím, že jediné je nějak vystoupit ze společného jmění manželů, jenže jak a kde to udělat?
Vůbec o tom nic nevím a nechci příjít o střechu nad hlavou, kvůli jeho nerozvážnosti a laxnosti.
Prosím pomozte mi.
Předem moc děkuji.
Jarča

Není tady

#2 14. 11. 2009 15:36

margotka
♥------

Re: Jak vystoupit ze společného jmění manželů?

ahoj Jarčo,

ze SJM lze "vystoupit" jedině tím, že podáš k soudu návrh na zúžení společného jmění manželů. Jeden z manželů ale musí podnikat. SJM se zúží až na věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti.

10.10. //, ko 18.11.

Není tady

#3 14. 11. 2009 15:45

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Zúžit společné jmění manželů lze dohodou sepsanou u notáře nebo z rozhodnutí soudu.
Každopádně je zde ochrana třetích osob a tato dohoda, rozhodnutí se nebude týkat závazků vzniklých v minulosti.

V případě soudního sporu, kdy bude po vás obou vymáhán jakýkoliv dluh navrhuji napadnout pasivní legitimaci vás jako žalované a navrhnout zastavení řízení, s argumentem, že závazky, které na sebe manžel bez vašeho vědomí převzal přesahují míru přiměřenou majetkovým poměrům vás jako manželů.

Není tady

#4 14. 11. 2009 17:28

šarik
Host

Ahoj Magová,
Ještě teď by šlo zúžit platně SJM, když už má manžel nasekané dluhy? Nebylo by to brané jako účelové jednání?
Dík za odpověď.

#5 14. 11. 2009 17:49

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Dle mě teoreticky ano, ale vůči již nasekaným dluhů je to rozhodně neúčinné.

Není tady

#6 14. 11. 2009 18:24

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Proti nebezpečí z dluhů, které už jsou, se už nijak neochráníš.

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#7 14. 11. 2009 18:46

d2dagmar
♥♥♥----

Ahoj, mám nachlup stejný problém.Dle právníků s tím v této fázi nelze nic dělat.Zůžení SJM tě (vás) ochrání před následujícími dluhy,ale to co už je nasekané máte společné.V životě jsem nikomu nic nedlužila a teď mám exekuci i na účet a čekám kdy ze mně bude bezdomovec.Jsou to dluhy z jeho podnikání,z kterým nemám nic společného,mám svou práci a ve firmě jsem nikdy nefigurovala.Vše jsem se dověděla až z dopisů od exekutorů.On se snaží teď všechno splácet,ale jim to nestačí.Je to bludý kruh,banka mi nepůjčí ani korunu ikdyž jsem nic nezavinila.Zůstávají lichváři,kteří půjčí na 3 měs a vrátíš o třetinu víc-ale z čeho,že?Držím palce a těhotenství v takových nervech nezávidím a přeju kupu zdraví.Držím palce.

Není tady

#8 14. 11. 2009 19:15

JarcaSaN
♥------

Pěkný večer všem.
Všem moc děkuji.
No takže jsem zjistila, že mi nic nepomůže .. no budiž, sna to nějak zvládnem, snad s nima ještě bude domluva.

No jen ještě dotaz ...
Byt by mi v nejhorším případě nemohli zahrnout do společného jmění ne?.
Byt mám družstevní a je psaný na mě od 1.5.2001 , uvedený jako spolubydlící je od 1.12.2005 a vzali jsme se 26.8.2006.
Kluci se narodili (dvojčata) 16.3.2005 , takže vlastně jako spolubydlící jsou uvedení dříve děti než v té době manžel, který byl přítelem.
Jen chci mít jistotu, že byt mi nevezmou.

Není tady

#9 15. 11. 2009 2:02

BaraBara
♥♥-----

Byt pokud je nabytý před manželstvím a majetek v něm také, tak se na dluhy z manželství nevztahují. Každopádně to nic nemění na tom, že až ti zazvoní exekutor, tak ty musíš mí připravené doklady a smlouvy a může se ti i stát, že to odvezou a ty až žalobou budeš muset vyjmout svoje věci z ex. řízení. Takže opruz. U tohoto je jediná rada, manžel nemanžel, komunikovat a velmi důsledně s exekutorem. Mnohokrát vysvětlit, že je byt na tebe atd a u družstevního zvláš't, protože já teď mluvím o splaceném. Pokud máte ještě anuitu, tak je to zas jinak.

Není tady

#10 16. 11. 2009 8:59

JarcaSaN
♥------

BaraBara,

děkuji moc.
Určitě to nechci nechat zajít až k tomu, že mi bude exekutor klepat na dveře, to určitě ne.
Jen chci být připravená na všechno.
Zatím ještě nevím v jakém stádiu to je a snažím se všechno zjistit, jenže zatím nejsou ochotní se mnou jednat, přesto, že jsem manželka (ale zabavovat moje by se jim chtělo).
No můj chlap není takový ten vyřizovací tip, všechno mu musím připomínat a stejně má problémy s tím si na něco vzpomenout.

Anuita ještě není splacená celá , je v tom velký rozdíl?

Já co si pamatuju, tak právnička na družstvě mi říkala,když jsem byt přebírala, že pokud tam budu 2 roky vedená sama, tak nikdo nebude krom mě mít nárok na byt (nemyslím teď dědictví).
No uvidím co s tím.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Jak vystoupit ze společného jmění manželů?
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí