29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím,vysvětlí mi někdo pojem: " zástavní právo smluvní?" Co to je? Známý chce koupit domek a v katastru nemovitostí je uvedeno: zástavní právo smluvní a nevíme,co to znamená.Děkuji.
Není tady
To znamená, že se majitel domku dohodl s tím, kdo to zástavní právo má - třeba s bankou. Já jsem měla na svém bytě zástavní právo smluvní ve prospěch stavební firmy, která mi stavěla nový byt - taky jsme se tak dohodli.
Opakem by bylo zástavní právo na základě exekuce - tedy nedobrovolné.
Ale to zástavní právo smluvní může mít spousty možností, bylo by potřeba zjistit, v čí prospěch je, aby neznemožnilo třeba hypotéku na ten domek.
Není tady
lištička napsal(a):
Prosím,vysvětlí mi někdo pojem: " zástavní právo smluvní?" Co to je? Známý chce koupit domek a v katastru nemovitostí je uvedeno: zástavní právo smluvní a nevíme,co to znamená.Děkuji.
to nejspíš znamená, že dům byl koupen na hypotéku. Máme to také. Takový dům lze prodat, banka prověří bonitu nového zájemce on pak hypotéku převezme.
Není tady
Nebo je to domek na hypotéku, a jak řečeno, majitel se dohodl s bankou o prodeji a potom se postupuje tak, že kupující složí celou částku na depozitní účet banky, která má zástavní právo, ta uvolní nemovitost a zbytek vyplatí prodávajícímu. Obráceně vzato je to dost dobře právně ošetřený prodej, protože banka si smlouvy pravdu dobře zkontoluje, než něco pustí. Ale třeba zkontrolovat jestli zástavní právo není vyšší než prodejní cena, ale to stačí zajít na katastr za 50Kč
Není tady
Myslím, že dnes už se "chodí na katastr za 100,- Kč" a nic tam nezjistíš. Ve výpisu z katastru žádnou prodejní cenu ani výši zástavního práva nevyčteš. Prodejní cena je věcí prodávajícího a kupujícího a FÚ, ne široké veřejnosti. A co se zástavního práva týká, tam vyčteš, že zástavní právo je, a ne v jaké částce.
Můžeš nahlídnout do kupní smlouvy, tam už cena je. I do zástavní.
Upravil(a) mag (15. 11. 2009 8:05)
Není tady
Skutečně je to volně přístupné komukoliv z ulice?
Není tady
Svým odkazem jsem chtěla říct, že se v nahlížení nedá zjistit prodejní cena ani výše zástavy v Kč. Že do kupní nebo zástavní smlouvy, jak psala mag, se dá nahlédnout pouze se sdělením důvodu proč a ne zadarmo, ale pokud má daná smlouva kupu stran, tak se to docela prodraží.
Ale nahlídnout se dá např. sa odůvodněním, že nemovitost chceš koupit. Ve své praxi jsem chodila nahlížet zcela běžně, třeba kvůli exekucím. A že to je zdarma jsem nikde nepsala.
Není tady
Ano dá, už jsem to psala a dala tam odkaz - změna zákona od 1.3.2009 - co se týká způsobu a zpoplatnění.
Ano, podmínky jsou zpřísněné, přesto kdo chce, se k dané informaci dostane, jenom zároveň musí poskytnout údaje o své osobě.
Není tady
Mohu se jen tak mimo zeptat co znamená "Zástavní právo soudcovské" ?
Není tady
Lenka napsal(a):
no tak to je exekuce
Není tady
laminanonte napsal(a):
Lenka napsal(a):
no tak to je exekuce
Děkuji.
Není tady