29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky, poraďte mi, prosím, jestli některá máte v tom jasno, co dělat.
Manžel je dva měsíce nemocný a ze sociálky nebo kdo posílá nemocenskou, nedostal zatím ani korunu. Můj plat pokryl minulý měsíc složenky, výživné na manželova syna a něco zbylo. To něco nestačilo ani na slušné živobytí, pokud bych nepoužila rezervu, kterou jsem měla.
Ale k dnešku je situace taková, že mně přišel plat, zaplatila jsem nutné poplatky (nájem, plyn, inkaso a Noveru), složenku na mobily, čtvrtletní povinné ručení, na charitu a ještě nějaké další, odložila zatím stranou, ale přesto mi zbylo jen 5 tisíc.
Ale ještě máme platit alimenty na manželova syna - 4500,-
Manžel nemá na účtu ani korunu a já mám těch 5 tisíc. Jeho výživné mě právně sice nezajímá, ale samozřejmě, že bych je za něho zaplatila, kdyby......
Nejde to, neměli bychom z čeho žít. Jeho matka je na tom finančně dobře a určitě ho zabezpečí, takže nehrozí, že by strádal. Je to dospělý muž a snad má i nějaké brigády. Jde jen o to, že bychom mu poslali dodatečně, až peníze přijdou.
Co mi radíte ? Jsou jednání při neplacení výživného tak rychlá, že bychom mohli mít problémy vzápětí ?
Upravil(a) mashanka (10. 11. 2009 16:04)
Není tady
Právě tuto zprávu - že sociálka posílá nemocenskou pravidelně pozdě, a že to, že tím lidi dostává do těžké životní situace, jsem zrovna dnes nebo včera někde v novinách četla.... Bohužel, tenhle státní bordel zasahuje tolik lidí...
Stát chce od nás vše včas, a jak ne, tak okamžitě penále... no a sám? No, to by se člověk uvztekal...
Co teď? Já bych zavolala tedy na tu sociálku, kontakty najdeš na netu. Tedy pokud tvůj manžel nepracuje ve velké firměnad 25 lidí, tam (myslím, ale nevím jistě), vyplácí nemocenskou přímo zaměstanvatel. V takovém případě volat zaměstnavateli.
Měli by vám být schopni říct, kdy nemocenská dojde.
A dál - hned bych kontakovala toho syna (jesli je on už plnoletý a alimenty jsou směřované přímo na něj) a nebo jeho matku(pokud je neplnoletý) s touto zprávou, že alimenty pošlete později, jakmile dostanete od sociálky konečně tu nemocenskou.
Pokud máte dobré vztahy, telefonát stačí, pokud horší, lepší je to poslat písemně a doporučeně.
To bych v takovém případě dělala já - laik.
Jsem zvědavá, zda se tu najde taky někdo z oboru - právník a nebo pracovník sociálky, co bude moct dát radu konkrétnější.
Taky bych doporučila kontaktovat je, kdyby byl problém tak zkusit poslat aspoň něco - třeba 1000, s tím doporučeným dopisem, proč to nejde, maximálně ještě slíbit, že zaplatíte i úroky z prodlení.
Jinak, to už asi nevrátíš, ale já bych ve vašem případě neplatila ani byt a inkaso. To v případě nouze taky počká. Pak ještě, kdyby bývalá dělala problémy, tak nemáte rodinu, která by vám půjčila?
Není tady
Zaměstnavatel platí prvních 14 dní. Jo, je to dost velká firma - Dopravní podnik hl.m.Prahy.
Syna manžel informoval, to udělal hned. Ale on je takový ten typ rozumbrada, který "zná svá práva", ale ne své povinnosti a hned se kvůli všemu soudí. Zrovna 1.12 je odvolací soud o zvýšení alimentů. Chtěl 6000,-, protože SI VYBRAL soukromou VŠ, kterou šel studovat a musí mít na školné a reprezentativní oblečení, počítače a všechno možné - soud určil 4500 - i to je dost, ale ch.u.j s tím. Všechno chce od otce, který má plat 20 tisíc, ale aby se o něho trochu zajímal, napsal pitomou SMS k narozeninám, to ne. No, to není moje věc.
Mně jde hlavně o to, jak se postupuje při nezaplaceném výživném a hlavně, jak dlouho to trvá. Ikdyž, manžel může doložit, že nemá z čeho. Problém je, že samozřejmě bydlíme spolu, aby nám sem nedorazil nějaký exekutor.
Upravil(a) mashanka (10. 11. 2009 16:25)
Není tady
Nejde me do hlavy,kdyz tvuj manzel ma plat 20 tisic,ze ho ohrozili 2 mesice nemoci.Navic mas plat i ty a urcite nedelas za 8 tisic.
Jinak pokus tvuj manzel neplati pul roku,tak,az potom muze byt trestne stihany.
Není tady
Délka trvání je asi případ od případu, když jsem dávala exwkuci já, tak to trvalo 4 roky, než to přišlo na řadu. Ale někde jsem četla, že soukromý exekutor zasahoval snad do týdne. Problém by byl, kdyby to dostal soukromý nevytížený exekutor, co zrovna nemá nic na práci. No pokud je hošík tak chytrý - byl by schopen to udělat? To byste snad ještě i mohli platit náklady na tu exekuci a ty by mohly být i vyšší než to výživné.
Není tady
Musíte jít osobně na tu sociálku a vysvětlit jim, že máte tyhle problémy.....to jediný zabere, jinak vám prachy nepošlou dalšího půl roku ......to už byla řada případů a jedině když tam lidi šli řvát nebo šli do televize , tak jim peníze dali, najednou to rychle šlo ....maj tam hroznej bordel ....moje holka neměla mateřskou půl roku a po tom půl roce, když tam došla , jí řekli, že nedodala nějakej papír........teda zaměstnavatel......Klidně nechaj maminku od miminka bez peněz a musí s obíhat úřady s sotva narozeným miminem .
Není tady
eremuruss napsal(a):
Nejde me do hlavy,kdyz tvuj manzel ma plat 20 tisic,ze ho ohrozili 2 mesice nemoci.Navic mas plat i ty a urcite nedelas za 8 tisic.
ale jedna věc je trestní stíhání a druhá věc je exekuce, to spolu nesouvisí. K vůli trestnímu stíhání exekutor nepřijde, to by manžela jen časem zavřeli, ale tady by stačilo doplatit těsně před hlavním líčením.
Není tady
Máš pravdu, Mashanko, že nemocenskou prvních 14 dní platí zaměstnavatel - ano,to platí, a u všech firem, velkých i malých.
Ale po těch 14ti dnech dál, to placení další nemocenské u menších firem do 25 lidí má na starost sociálka, u firem nad 25 lidí pak zaměstnavatel.
Dopravní podniky jsou velkou firmou, takže to vypadá na to, že to je jejich chyba, tedy chyba zaměstnavatele. Zkus se obrátit tam.
Takto to aspoň bylo před pár lety, když jsme měli u nás ve firmě nad 25 lidí. Nyní, když jsme vedení jako malá firma, to placení nemocenské nad prvních 14 dní má na starost sociálka.
Zavolej u vás na mzdovku, měli by tě nasměrovat dál a nebo říct, co s tím.
Jinak ještě tak trochu
Já vím, že právně má na starost alimenty o svého syna tvůj muž. Že právně se tě netýká, a tedy bychom neměli tvou situaci (tvůj plat apod.) posuzovat.
Ale vzhledem k tomu, žes, jak jsi psala, máš pracovní úraz, tak myslím tobě budou muset doplácet plný plat, ne jen nemocenskou (která je malá,co si budem povídat..) A nevím, zda se v takových případech nedostává i nějaké bolestné nebo tak něco...
Zkus se na tohle poptat, a budeš vědět, zda vaši rodinu budeš moci finančně podržet tedy alespoň ty, než přijde tvému manželovi nemocenská.
Upravil(a) Blossom (10. 11. 2009 16:56)
eremuruss napsal(a):
Díky - ta lhůta mě zajímala. To ostatní by ti šlo do hlavy snadno, kdybys měla pronájem v centru Prahy a dalšího studenta měla doma.
Není tady
amely napsal(a):
Délka trvání je asi případ od případu, když jsem dávala exwkuci já, tak to trvalo 4 roky, než to přišlo na řadu. Ale někde jsem četla, že soukromý exekutor zasahoval snad do týdne. Problém by byl, kdyby to dostal soukromý nevytížený exekutor, co zrovna nemá nic na práci. No pokud je hošík tak chytrý - byl by schopen to udělat? To byste snad ještě i mohli platit náklady na tu exekuci a ty by mohly být i vyšší než to výživné.
Manžel doma kromě svých osobních věcí a auta nic nevlastní. A já s jeho alimenty nemám nic společného, jen se nechci nechat vystavit tomu, že se budu muset s někým handrkovat, proto mě zajímala ta lhůta. On není chytrý. Kdyby byl chytrý, komunikoval by s námi a rozhodně by si přišel na víc, jako hodný synek, než jako spratek, který umí jen natahovat ruku.. On je jen drzý.
Není tady
Rozmarila napsal(a):
Musíte jít osobně na tu sociálku a vysvětlit jim, že máte tyhle problémy.....to jediný zabere, jinak vám prachy nepošlou dalšího půl roku ......to už byla řada případů a jedině když tam lidi šli řvát nebo šli do televize , tak jim peníze dali, najednou to rychle šlo ....maj tam hroznej bordel ....moje holka neměla mateřskou půl roku a po tom půl roce, když tam došla , jí řekli, že nedodala nějakej papír........teda zaměstnavatel......Klidně nechaj maminku od miminka bez peněz a musí s obíhat úřady s sotva narozeným miminem .
Nojo, jenže problém je v tom, že já se můžu leda tak informovat. Nejedná se o mě, takže nemám právo chodit někam na někoho ječet - a manžel je na tohle ňouma. Budu ho tam muset dokopat, no
Není tady
amely napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Jinak pokus tvuj manzel neplati pul roku,tak,az potom muze byt trestne stihany.ale jedna věc je trestní stíhání a druhá věc je exekuce, to spolu nesouvisí. K vůli trestnímu stíhání exekutor nepřijde, to by manžela jen časem zavřeli, ale tady by stačilo doplatit těsně před hlavním líčením.
To je mi jasné, že když dvakrát nezaplatí, nikdo ho nebude hned zavírat, jen se chci vyhnout jakémukoli otravování nějakých exekutorů, apod.
Tohle je problém slušných lidí - jednou se dostanou skutečně do potíží a mají z toho hned depku.
A jiní, vyzívaní, neplatí léta a jsou vysmátí
Není tady
Blossom napsal(a):
Máš pravdu, Mashanko, že nemocenskou prvních 14 dní platí zaměstnavatel - ano,to platí, a u všech firem, velkých i malých.
Ale po těch 14ti dnech dál, to placení další nemocenské u menších firem do 25 lidí má na starost sociálka, u firem nad 25 lidí pak zaměstnavatel.
Dopravní podniky jsou velkou firmou, takže to vypadá na to, že to je jejich chyba, tedy chyba zaměstnavatele. Zkus se obrátit tam.
Takto to aspoň bylo před pár lety, když jsme měli u nás ve firmě nad 25 lidí. Nyní, když jsme vedení jako malá firma, to placení nemocenské nad prvních 14 dní má na starost sociálka.
Zavolej u vás na mzdovku, měli by tě nasměrovat dál a nebo říct, co s tím.
Díky. Ale je to divné, podnik vždycky platí všechno včas, mně už plat přišel........... třeba zbytečně vyšiluju, možná, že je jen nějaká prodleva, třeba ty prachy jdou jinou cestou nebo tak něco. Navíc je na nemocenskou 30 denní lhůta, takže by mu vlastně teď měly přijít peníze, které už měl brát před měsícem..... nevím, v těchto fíglích se nevyznám
Na podnik zavoláme, je fakt, že nám alespoň poradí
Upravil(a) mashanka (10. 11. 2009 17:32)
Není tady
mashanka napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Jinak pokus tvuj manzel neplati pul roku,tak,az potom muze byt trestne stihany.Díky - ta lhůta mě zajímala. To ostatní by ti šlo do hlavy snadno, kdybys měla pronájem v centru Prahy a dalšího studenta měla doma.
Tímhle bych si nebyla tak jistá. Dostali jsme se do podobné situace a podle právní zástupkyně, již následující měsíc má matka nebo ve Vašem případě syn právo na podání žádosti na exekuci. Je potřeba mu to poslat písemně, že z důvodu nemoci nejste schopni platit celé a alespoň nějakou částku v daném měsíci zaslat.
Upravil(a) Nuni (10. 11. 2009 17:27)
Není tady
Blossom napsal(a):
Jinak ještě tak trochu
Já vím, že právně má na starost alimenty o svého syna tvůj muž. Že právně se tě netýká, a tedy bychom neměli tvou situaci (tvůj plat apod.) posuzovat.
Ale vzhledem k tomu, žes, jak jsi psala, máš pracovní úraz, tak myslím tobě budou muset doplácet plný plat, ne jen nemocenskou (která je malá,co si budem povídat..) A nevím, zda se v takových případech nedostává i nějaké bolestné nebo tak něco...
Zkus se na tohle poptat, a budeš vědět, zda vaši rodinu budeš moci finančně podržet tedy alespoň ty, než přijde tvému manželovi nemocenská.
Jo, samozřejmě, držím jak držák, plat dostanu celý, bolestné taky, ale to není zase tak moc, když ti chybí 20 tisíc - už jsem vyčerpala svoje úspory, minula alíky zaplatila, ale už prostě nemám. Není to tak, že bych ho v tom chtěla nechat, ale prostě nemám. Navíc, taky mám svého syna
Není tady
Nuni napsal(a):
mashanka napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Jinak pokus tvuj manzel neplati pul roku,tak,az potom muze byt trestne stihany.Díky - ta lhůta mě zajímala. To ostatní by ti šlo do hlavy snadno, kdybys měla pronájem v centru Prahy a dalšího studenta měla doma.
Tímhle bych si nebyla tak jistá. Dostali jsme se do podobné situace a podle právní zástupkyně, již následující měsíc má matka nebo ve Vašem případě syn právo na podání žádosti na exekuci. Je potřeba mu to poslat písemně, že z důvodu nemoci nejste schopni platit celé a alespoň nějakou částku v daném měsíci zaslat.
Dostal 1000. Doporučený dopis mu zašleme, tím určitě nic nezkazíme. Díky
Není tady
Díky. Ale je to divné, podnik vždycky platí všechno včas, mně už plat přišel........... třeba zbytečně vyšiluju, možná, že je jen nějaká prodleva, třeba ty prachy jdou jinou cestou nebo tak něco. Navíc je na nemocenskou 30 denní lhůta, takže by mu vlastně teď měly přijít peníze, které už měl brát před měsícem..... nevím, v těchto fíglích se nevyznám
Na podnik zavoláme, je fakt, že nám alespoň poradí.
A co je ti na tom divnýho prosímtě ?? Ty se nedíváš na zprávy ??Denně tam mluví o tom, že sociálka nezvládá posílat nemocenský .....v týhle situaci budeš ještě za tři měsíce .......dcera tam šla až půl roku, jak měli mimino , tak se na to vy a živil jí přítel ....a až pak se něco dělo .........dyt to denně řeší v telce. Musíš bojovat s úředníkem, ne s nevlastním synem.
Upravil(a) Rozmarila (10. 11. 2009 17:42)
Není tady
Na zprávy už se nedívám asi půl roku - má to špatný vliv na moji psychiku - ke každodennímu nas-r-ání stačí mi, co si přečtu na netu - při tom se alespoň nemusím dívat na ty jejich ksichty
Já s nikým nebojuji, jen zjišťuji. Svého muže i svého syna uživím, jakž takž, ale na alimenty už prostě nemám
Není tady
Nuni napsal(a):
mashanka napsal(a):
eremuruss napsal(a):
No jsou otcove co nemuseji platit vubec a nic se jim nestane.Muj BM dluzi pres 70 tisic a nic ho netrapi nikdo na nej nemuze.A urady si vymysleji jednu hovadinu za druhou.
Není tady
Asi bude nejjednodušš, opravdu si na to překlenutí půjčit od rodičů - ale to je velmi nepříjemná věc, chtěla jsem se tomu vyhnout
Holky, díky za rady.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Nuni napsal(a):
mashanka napsal(a):
Díky - ta lhůta mě zajímala. To ostatní by ti šlo do hlavy snadno, kdybys měla pronájem v centru Prahy a dalšího studenta měla doma.Tímhle bych si nebyla tak jistá. Dostali jsme se do podobné situace a podle právní zástupkyně, již následující měsíc má matka nebo ve Vašem případě syn právo na podání žádosti na exekuci. Je potřeba mu to poslat písemně, že z důvodu nemoci nejste schopni platit celé a alespoň nějakou částku v daném měsíci zaslat.
No jsou otcove co nemuseji platit vubec a nic se jim nestane.Muj BM dluzi pres 70 tisic a nic ho netrapi nikdo na nej nemuze.A urady si vymysleji jednu hovadinu za druhou.
Ano a jsou také matky které dokáží v neděli 15. den v měsíci, v 7:30 telefonovat, jak je možné že když je 15 ona nemá peníze na účtu
Není tady
...to je mi líto co vás potkalo, pokud je to velká organizace a to dopravní podnik jistě je, tak by to měl vyplácet on, zkuste je kontaktovat a vysvětlit situaci. Nejlíp osobně. Druhá věc je ten šílený vztah otec syn, nikdy bych nedovolila synovi, pokud by žil u mě, aby tlačil na tátu, kterej nemůže zaplatit, protože dva měsíce marodí. Lidem chybí slušnost výchova pokora. Jiná věc je, když tatík neplatí, protože to je šmejd co se tomu vyhýbá, ale v téhle situaci, kdy táta klukovi volá a vysvětluje mu, že je marod uáááááá co se to s lidma stalo.
Není tady
Mam sousedku samozivitelku se 16 letou dcerou.Marodila cely mesic a k vyplate dostala 4 tisice a alimenty 3 tisice
Nema ani na zaplaceni bytu. Dceru musi nechat cely mesic doma,protoze nema na jeji cestu do skoly.Je to smutny v tomhle nasem state.
Upravil(a) eremuruss (10. 11. 2009 17:56)
Není tady