21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Mate recept?
Není tady
Dito koukám, e ije ve Francii, měla bych na tebe dotaz. My jsme se doma domluvili, e pokud budeme na vánoce doma, tak bychom rádi vyzkoueli pokadé tradiční menu některé země. Letos jsme se domluvili na Francii - mohla bys mi prosím tě napsat, jaké menu se u vás na tědrý den podává - kromě krocana.
Jinak krocana s mandlovou nádivkou jsem dělala loni a recept jsem nala na labuznik.com, tenhle recept by měl být originální, ale ten jsem nezkouela, bylo to na mě moc sloité.
http://labuznik.com/recipe.php?ID=11145
já dělala nádivku kromě namočeného pečiva s mandlema a drůbkama a myslím, e s kouskem uzeného. Dávala jsem vajíčka - vmíchala jsem loutky a sníh z bílků - taková lehce upravená velikonoční nádivka. Přístě bych jí nepekla v krocanovi, ta na nás byla dost vlhká (ale třeba vám to víc chutná), ale jen na pekáčku vedle, protoe ta byla víc vykřupaná.
Není tady
Pecule diky za recept
S tou Francii ti ale moc asi nepomuzu Neni tady nijaka zvlastni tradice jako v Cr kapr a bramborovy salat.
No ale zkusim ti veceri alespon priblizit chody, jak jdou po sobe.
Napred se podava aperitiv, to je bud pastis, alkohol z cerneho rybizu se sampanskym, ja treba Martini - tonik a zakusuji se varene miniparecky s horcici, slany kolac plneny olivami a uzenym, klobasky, krupky....
Pak se podava salad se zalivkou z octa, horcice a oleje, pripadne okurkovy se smetanou
Pak prijdou na radu krevety, jednoduse varene s majonezou.
Pak se vetsinou podava husi jatrova pastika s minirajcatky a petrzelkou a s oprazenym bilym chlebem.
Pak je na rade bud humr s majonezou, langusty nebo krab
Pak se poddava uzeny losos pripadne cerstvy syrovy losos s zelatinou
Pak jsou perlorodky, vetsinou syrove s citronem a hned po nich par pripravenych v troube s parmezanem.
Pak sneci s cesnekovym maslem a bylinkami nebo zabi stehynka.
Pak je na rade zmrzlina s vodkou aby slehlo
a podava se hlavni jidlo, vetsinou krvavy steik se zelenymi fazolovymi lusky, predloni jsme meli steik z klokana a jeden rok taky ze zraloka. Muzes k tomu udelat pul napul fazole/ bramborovou kasi a prelit to peprovou omackou.
Po hlavnim jidle se podavaji vetsinou syry
a po syrech je na rade cokolada, nejaky kolac vetsinou jablkovy nebo vanocni sladkosti, bonboniera apd.
Nechci te strasit, ale vetsinou vsechno mimo tech sneku a cokolady zmaknu
Zacina se v 18 hodin vecer a konci se ve 3 rano. Hlavni jidlo vychazi kolem 1 hodiny ranni.
Jestli na neco dostanes chut, napis mi, dam ti recept ale sneky fakt neeeee, ty nedam a neumim
Není tady
To jsi vyjmenovala moje jídlo tak na měsíc.
Není tady
Neboj, zvykla by sis. Manzel si prvni roky o me myslel, ze drzim dietu
Není tady
Tak to je vydatné menu..
Já jsem mezitím hledala jetě na netu a nala jsem tipy na tědrovečerní menu - jako předkrm tam bylo foies gras nebo doma dělaná husí patika, hlavní jídlo krocan nebo kohout s katanovou nádivkou nebo cassoulet (moná byl cassoulet mylený jako jeden z chodů??) a dezert - vánoční poleno. Taky dostatek mořských plodů. Tak to nějak zkusím vymyslet. Kdytak si jen budeme myslet, e to je francouzské menu
Jen mám dotaz - jak upravuje abí stehýnka? Ty mě lákají u hodně dlouho. I kdy ani netuím, jestli je u nás seenu..
Není tady
pec, Cassoulet neni vubec tradicni vanocni jidlo. Jsou to bile fazole v rajcatove omacce s masem a parkem. Varim mto Xkrat do roka jako rychlovku z konzervy
Foies gras je fr nazev pro husi jatrovou pastiku, takze je to jedno a to same.
http://blogsimages.skynet.be/images_v2/ … 8e083b.jpg receptu na stehynka je hodne, takze posilam stary tradicni recept od babicky
12 paru stehynek
3 dl mleka
60 g mouky
strouzek cesneku
4 lzice kysane smetany
1 lzice sekane petrzelky
2 citrony, sul, pepr.
Stehynka se nasoli, opepri, namoci se v mlece a obali v mouce. Do velke panve se daji dve velke lzice masla a par kapek oleje, sehynka se vlozi asi na 12 minut a prazi za staleho promichavani.
Potom se podle chuti dosoli, dopepri, prida se cesnek a petrzelka, a kysana smetana ktera se necha prohrat, vse se zakape citronovou stavou a vse se servyruje horke se ctvrtkou citronu ozdobene dalsi cerstvou petrzelkou.
Není tady
Dita: ty brdo, my jsme tady prejedeny z kapra a salatu s polevkou a vy mate takoveho jidla:) ale plno veci mam moc rada, ale doma to neobstoji...
Není tady
Dito díky
Není tady