1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Zdravím, nedávno jsem se sem přihlásila, okukovala a dnes se rozhodla, e se taky svěřím. Sice nevím, jestli jsem a v tak správné kategorii tak mi kdytak odpuste...
Je mi 35 let, jsem svobodná, s partnerem jsme spolu za měsíc 10 let. Nikdy jsem nijak zvlá netíhla k dětem, dokonce jsem podstoupila dvě interupce, ale bylo to prostě tak. Stalo se. Ale najednou jsem začala přemýlet, jestli bych měla mít někdy dítě nebo ne. Přítel nechce. Je mu 38. Jeho bratr je v pohodě, má dvě děti. Má sestra 44 je bezdětná. Vdy kdy na toto téma narazím, přítel zamete téma pod koberec a řekne, e mám jetě čas... vypadám mladí i se tak asi chovám, moná si to neuvědomuje... Můj problém tedy je... nebo spí, chci se zeptat, kde se v eně vezme ta touha a odvaha mít dítě? Je se mnou něco patně, e jsem to dosud nepocítila? Vím, e budou negativní ohlasy, ale moná potřebuju jen dodat odvahu.. ale zase lámat to přes koleno... jsem zmatená a začíná mi zvonit hrana (mám po loňské operaci jen jeden vaječník)... díky
Není tady
Poslala jsem Ti soukromou zprávu,tak se mrkni.
Není tady
Rozhodnutí "mít/nemít" dítě je kadého zcela intimní záleitost. Podle mě by měl kadý dělat to, na co se cítí. Pokud se na dítě necítí nebo je nechce, neměj ho...je to jednoduché. Já osobně bych se nenechala lámat tlakem věku, společnosti apod. Pro dítě jsem se rozhodla a tehdy, kdy jsem to sama uznala za vhodné a uvědomila jsem si, e ho chci skutečně já. Rozkývala jsem se taky a po třicítce, dříve mě to ani ve snu nenapadlo. Znám bezdětné páry...dobrovolné i nedobrovolné...to je kadého věc. Nedělám soudy, co je správné nebo nesprávné.
Není tady
Irik napsal(a):
Rozhodnutí "mít/nemít" dítě je kadého zcela intimní záleitost. Podle mě by měl kadý dělat to, na co se cítí. Pokud se na dítě necítí nebo je nechce, neměj ho...je to jednoduché. Já osobně bych se nenechala lámat tlakem věku, společnosti apod. Pro dítě jsem se rozhodla a tehdy, kdy jsem to sama uznala za vhodné a uvědomila jsem si, e ho chci skutečně já. Rozkývala jsem se taky a po třicítce, dříve mě to ani ve snu nenapadlo. Znám bezdětné páry...dobrovolné i nedobrovolné...to je kadého věc. Nedělám soudy, co je správné nebo nesprávné.
souhlasím s tebou. Člověk by neměl mít děti jen proto, e se to od něj očekává.Ale na druhou stranu, v produktivním věku, kdy má člověk práci a spoustu koníčků mu to nepřijde, protoe si vyplní čas jinak, ale a přijde stáří a nemoci, bude moná litovat, e neměl děti a e zůstal sám.
Není tady
Laminanonte, záměrně jsem nevytahovala negativa, která mohou s rozhodnutím nemít dítě / děti souviset. Myslím, e si je zakladatelka diskuze sama uvědomuje. Já osobně nejsem nijak zvlá mateřský typ...MD dovolená mě celkem ubíjí, popravdě se velmi nudím. Dovedla bych svůj produktivní věk trávit lépe podle svých představ. Ale jak píe, stáří si nedovedu představit v samotě. Nedovedu si představit, e bych kolem sebe neměla děti, vnoučata, kdy u mi věk a zdraví třeba nedovolí takové aktivity jako dříve.
Jetě jsem se chtěla vrátit ke tvému partnerovi. Z toho, co píe, mi připadá, e by nejraději nechtěl dítě /děti vůbec. Myslím, e by byl nejvyí čas si na toto téma váně promluvit. Mohlo by se klidně stát, e třeba za 3 roky se v tobě něco zlomí, zatouí po dítěti a partner řekne ne. Nedávno zde proběhla na toto téma podobná diskuze. Paní sháněla vechny moné informace, jak by mohla uměle otěhotnět bez partnera...najednou jí přilo ve 40 letech, e bez dítěte nechce být. U mě bylo toto uvědomění taky prakticky ze dne na den...nikdy neví...
Není tady
Já také nechtěla dítě. Ale pak jsem viděla těhotnou paní, jak si ji partner něně vede a jak jsou oba astní, tak jsem se naráz rozhodla, e ano. Musím také říci, e péče o domácnost a dítě mě nenaplňuje, ale zase bez dítěte je to smutné. Nemusí být typ, který vidí v péči o dítě smysl ivota, ale to neznamená, e své dítě nebude mít ráda. Partnera také můe mít ráda sebevíc, ale ehlení jeho slipů a ponoek tě naplňovat nemusí .
Není tady
laminanonte napsal(a):
Irik napsal(a):
souhlasím s tebou. Člověk by neměl mít děti jen proto, e se to od něj očekává.Ale na druhou stranu, v produktivním věku, kdy má člověk práci a spoustu koníčků mu to nepřijde, protoe si vyplní čas jinak, ale a přijde stáří a nemoci, bude moná litovat, e neměl děti a e zůstal sám.
no muzu ti rict, ze mi tata vypravel, jak pracoval urcitou dobu v domove duchodcu, delal tam nejake technicke veci, ale mel moznost pozorovat co se tam deje a dodnes ma trauma z toho co videl, jak deti za rodici nechodili bud vubec, nebo jen jednou za mesic, aby jim sebrali duchod (!!!)
tak takovi lide napr by aspon usetrili ten duchod
hnusny priklad co, ale je i to je realita aspon pro nektere lidi, a asi jich spis bude pribyvat nez ubyvat, to vis duchodcu je cim dal tim vic a deti cim dal tim min...
cetla jsem jeden clanek o cinanech, jak dnesni cinan vyrusta a zije se strasnym tlakem toho (v cine je povoleno jen jedno dite, jak asi vite) ze musi studovat, pracovat, zvladat naroky dnesniho moderniho sveta, ktere se porad stupnujou, a pritom si uvedomuje ze se bude muset sam postarat o svoje rodice, prarodice a mozna praprarodice, protoze prumerny vek se porad prodluzuje..no a sourozence mu rodice doprat nemuzou. a i financne ze, nekdo na to vse musi vydelat..
no neni to jen v cine, i tady to asi bude podobne...vlastne nevim jestli to souvisi s tim na co se ptas, jen me tak napadlo tohle vsechno najednou..
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Já také nechtěla dítě. Ale pak jsem viděla těhotnou paní, jak si ji partner něně vede a jak jsou oba astní, tak jsem se naráz rozhodla, e ano. Musím také říci, e péče o domácnost a dítě mě nenaplňuje, ale zase bez dítěte je to smutné. Nemusí být typ, který vidí v péči o dítě smysl ivota, ale to neznamená, e své dítě nebude mít ráda. Partnera také můe mít ráda sebevíc, ale ehlení jeho slipů a ponoek tě naplňovat nemusí
.
ty fakt zehlis slipy a ponozky?? na to bych se vybodla..teoreticky je nikdo krome tebe neuvidi
Není tady
Irik napsal(a):
Nedávno zde proběhla na toto téma podobná diskuze. Paní sháněla vechny moné informace, jak by mohla uměle otěhotnět bez partnera...najednou jí přilo ve 40 letech, e bez dítěte nechce být. .
je irik co to bylo za diskuzi nebo vlakno?? je dost mozny ze takovy info budu taky potrebovat. napis prosim..
nejsem si jista ze chci chlapa (teda ne za kazdou cenu: chtela bych lasku ale ta neni na vyzadani, takze kdovi jak to dopadne..) ale skoncit uplne bez mimina by me teda asi mrzelo..
takze si obcas rikam ze nez mit dite s nekym koho nemiluju, tak snad radsi spermabanku, nevim mozna pro nekoho divna uvaha, ale ja to tak citim.. taky jsem strasne nerozhodna, v podobne situaci asi jako autorka vlakna..
Není tady
no muzu ti rict, ze mi tata vypravel, jak pracoval urcitou dobu v domove duchodcu, delal tam nejake technicke veci, ale mel moznost pozorovat co se tam deje a dodnes ma trauma z toho co videl, jak deti za rodici nechodili bud vubec, nebo jen jednou za mesic, aby jim sebrali duchod (!!!)
to je taky hodně zapříčiněno výchovou v rodině a celkovou atmosférou ve společnosti,kdy důchodci jsou mnohými vnímáni jako přítě, která ujídá ze společného koláče, kdy stát by měl hlavně pomáhat rodinám s dětmi.
Moje babička má 4 děti, strejda bohuel zemřel, ale 3 zbylé dcery se o ní starají v tom směru, e jí uvaří, vyperou,nakoupí, jinak je dost soběstačná i v 85 letech. Důchod má jen pro sebe a pokud chce dát někomu z rodiny peníze, tak je jí vdy doporučeno, a si koupí třeba nové boty..Já osobně miluju velká rodinná setkání, kdy je vdycky velká pohoda.
take abych to shrnula, pokud někdo nechává růst děti jak dříví v lese, svoje svědomí zahání tím, e dítěti kupuje dárky a cpe peníze, své rodiče povauje za obtíný hmyz, který je třeba uklidit do domova důchodců, ten nemůe čekat, e si ho vlastní děti jednou vezmou na vejminek.
Upravil(a) laminanonte (28. 10. 2009 20:27)
Není tady
Diky vsem za nazory a za soukrome zpravy. Pritel neni moc schopny rici proc je vlastne nechce. Snad se drzi toho, ze jsem v 25 letech kdy jsem mela bezva praci a prijmy v modnim casaku po detech netouzila a davala to najevo. A myslel si, ze to tak mam navzdy. Jenze je to 10 let zpatky a kdo nemeni nazory, nevyviji se. No ne? Ted jsme si poridili na hypo 2+1 a to je dalsi argument. Neni moc mista.
Není tady
Matrioshka napsal(a):
Diky vsem za nazory a za soukrome zpravy. Pritel neni moc schopny rici proc je vlastne nechce. Snad se drzi toho, ze jsem v 25 letech kdy jsem mela bezva praci a prijmy v modnim casaku po detech netouzila a davala to najevo. A myslel si, ze to tak mam navzdy. Jenze je to 10 let zpatky a kdo nemeni nazory, nevyviji se. No ne? Ted jsme si poridili na hypo 2+1 a to je dalsi argument. Neni moc mista.
2+1 není garsonka. Dřív lidé bydleli spí v meních bytech, měli víc dětí a lo to.
Není tady
Nečetla jsem, jak je mým neblahým zvykem, vechny reakce, take moná budu něčí názor opakovat. Mně bylo 30. Dítě chci a jsem si tím jistá a můj manel je na tom podobně. Take v tomhle problém není. U se druhým rokem snaíme a nic. Přitom jsme oba podle lékařů v pořádku, take zrovna uvauju o IVF. Jak píe, u 2x jsi otěhotněla, take má slunou anci, e se to stane potřetí. Kdybych byla ve Tvé situaci, a byla bych si jista, e dítě chci, neptala bych se u více partnera, co si o tom myslí, a prostě bych se pokusila otěhotnět. Vechny víme, jak na to, ne? A se s tím pak vyrovná jak chce. Jsem v tomhle mrcha. Je to přístup, jako při kolní klasifikaci - partner má u mně známku 1, ale děti 1*. Pokud bych ve Tvé situaci neotěhotněla, pak bych teprve řeila partnerovo chci x nechci, protoe pak bych potřebovala jeho spolupráci.
Je otázka, jestli děti opravdu chce. Jak se to pozná? Nevím. Tohle jsem, jako větina en s mateřským pudem, nikdy nemusela řeit. Vezmi to tedy z racionálního hlediska - jak Ti bude bez dětí, kdy Ti bude 40? 50? 80? Bude To pro Tebe pořád koer? Pokud ano, přestaň děti řeit a nic neměň. Pokud ne...nu...pak je to jen na osobním rozhodnutí. Je taky třeba vznést dalí racionální otázky typu - Co si od dětí slibuju? Jak to změní můj ivot? Je tato změna vyváena tím, co mi to v budoucnu přinese? V budoucnu, kdy mi bude 80? Pokud mohu mluvit za sebe, nedovedu si představit, e mi bude 80 a nebudu mít okolo sebe vnuky a pravnuky. e nebudu mít komu předávat, co vím, koho učit, s kým si hrát...
Hodně těstí při rozhodování i řeení.
Není tady
Berberka napsal(a):
Nečetla jsem, jak je mým neblahým zvykem, vechny reakce, take moná budu něčí názor opakovat. Mně bylo 30. Dítě chci a jsem si tím jistá a můj manel je na tom podobně. Take v tomhle problém není. U se druhým rokem snaíme a nic. Přitom jsme oba podle lékařů v pořádku, take zrovna uvauju o IVF. Jak píe, u 2x jsi otěhotněla, take má slunou anci, e se to stane potřetí. Kdybych byla ve Tvé situaci, a byla bych si jista, e dítě chci, neptala bych se u více partnera, co si o tom myslí, a prostě bych se pokusila otěhotnět. Vechny víme, jak na to, ne? A se s tím pak vyrovná jak chce. Jsem v tomhle mrcha. Je to přístup, jako při kolní klasifikaci - partner má u mně známku 1, ale děti 1*. Pokud bych ve Tvé situaci neotěhotněla, pak bych teprve řeila partnerovo chci x nechci, protoe pak bych potřebovala jeho spolupráci.
Je otázka, jestli děti opravdu chce. Jak se to pozná? Nevím. Tohle jsem, jako větina en s mateřským pudem, nikdy nemusela řeit. Vezmi to tedy z racionálního hlediska - jak Ti bude bez dětí, kdy Ti bude 40? 50? 80? Bude To pro Tebe pořád koer? Pokud ano, přestaň děti řeit a nic neměň. Pokud ne...nu...pak je to jen na osobním rozhodnutí. Je taky třeba vznést dalí racionální otázky typu - Co si od dětí slibuju? Jak to změní můj ivot? Je tato změna vyváena tím, co mi to v budoucnu přinese? V budoucnu, kdy mi bude 80? Pokud mohu mluvit za sebe, nedovedu si představit, e mi bude 80 a nebudu mít okolo sebe vnuky a pravnuky. e nebudu mít komu předávat, co vím, koho učit, s kým si hrát...
No, Berberko, mne to vytucnene pripada jako recept na "jak se stati svobodnou matkou snadno a rychle". Je pravda, ze nekteri muzi si "nejsou jisti" zda dite opravdu chteji a radi by odkladali donekonecna, ale kdyz dite nakonec prijde, zhosti se sve otcovske ulohy se cti. Nicmene jsou i taci, kteri jsou si naprosto jisti ze deti nechteji, a takoveho muze fotka z ultrazvuku fakt neroznezni, zvlaste v pripade, ze ma duvodne podezreni, ze partnerka na nej udelala podraz v podobe tajneho vysazeni antikoncepce.
Resila jsem nedavno podobne dilema jako Matrioshka. Nakonec jsem se rozhodla, ze do toho pujdu. Mam to stesti, ze muj partner se mnou dite chce, ale mame na to oba ten nazor, ze budeme zkouset prirozene, a v pripade neuspechu to nebudeme hrotit a budeme si uzivat zivota (mam uz taky vyssi vek a navic PCOS). Nevim jak bych se zachovala v pripade, ze by parter deti nechtel a pro me to byla priorita cislo jedna, asi bych volila rozchod.
Jinak souhlasim s tim, ze je to velmi osobni rozhodnuti. Pro me existuje jen jeden dobry duvod proc mit dite, a to ten, ze ho oba rodice chteji. Racionalne oduvodnovat jednu ci druhou volbu nelze, oba zivotni styly (s detmi nebo bez) maji sva pro a proti.
Není tady
Tak to jsem rada, ze je nas vic. Rikam, ze deti nemam, protoze jak by k tomu chudinky prisly, mit takovou matku. Starani o deti jsem si uzila asi v te nejhorsi konstelaci (naprosto nezkusena, tri kousky naraz od kojence po druhaka, spolu se zamestnanim a vysokou skolou. Zahul, po dvou letech jsem se zhroutila.). Asi se mam prilis rada, neumim si vubec predstavit, jak se JA nekomu obetuju v nejzakladnejsich vecech (nemoct se VYSPAT kdy chci! Nemoct se VYS.AT kdy chci, koneckoncu...). Kolem svych rodicu a prarodicu se nebatolim, co jsem zacala rozum brat, a setkavani s nimi casteji nez jednou mesicne me po pravde receno obtezuje. Nejsem staraci typ. Heledte, a oni si ty deti/vnoucata udelali a stejne jsou v osmdesati sami, ba co vic - tlaci na me, abych JIM ty vnoucata/pravnoucata poridila, aby se batolily. No co je to za system...
Takze, nez stoprocentne dnes litovat a trpet s ditetem s tim, ze jednou budu rada, to budu radeji rada rovnou bez ditete s tim, ze mozna pozdeji budu litovat.
Není tady
Berberka napsal(a):
No já právě nechci, aby do toho partner spadl nevědomky (pokud se to tak dá nazvat), myslím si, e i on má právo se rozhodnout, jestli chce být otec nebo ne. Navíc můe mít jinou představu o matce svých dětí, za rok se rozejdeme a on si najde jinou.... kdo ví.... třeba to zatím tají... Asi před dvěma lety mi řekl, e se mnou dítě chce, kdy jsem to nedávno zmínila, tvářil se, e si nepamatuje... ale co, u vás s tím nebudu unavovat. Já to mám prostě obráceně, pro mne je hlavní mu a pak a děti... to jste si asi vimli
Mé mamce je 70, měla mne v 35 (mám u starí ségru) a e bych jí nějak přehnaně navtěvovala se říct nedá... teď budu za mrchu dceru, ale chci tím říct, e ani vlastní děti nejsou záruka, e nebudu osamělá... tedy myslím...
Není tady
Mattrioshko jsi chytrá holka a určitě si na to nakonec přijde sama, co je pro tebe nejlepí. Souhlasím s tebou v tom, e napřed je chlap a potom případné děti. Takhle to mám i já. Můj manel je například plodný jen velmi málo, ale já budu raději s ním, i kdyby to znamenalo být bez dětí, ne s někým jiným. I kdy po dětech touím.
Nesouhlasím s tím, nechat do toho chlapa spadnout bez jeho vědomí. To je podle mě podraz. Navíc kdy se rozejdete, chlap bude muset platit alimenty na dítě, které bys na něj upletla bez jeho vědomí?
Trochu něco jiného je, pokud enská dítě opravdu chce a partner nikde a ona se rozhodne pro "dárce spermatu", prostě se s někým vyspí bez ochrany a pak od něj nic nechce, protlopuká se s dítětem sama. Ale uít tohle na svého partnera, na to bych aludek asi neměla.
Není tady
Matrioshko má SZ.
Není tady
Ronja napsal(a):
Mattrioshko jsi chytrá holka a určitě si na to nakonec přijde sama, co je pro tebe nejlepí. Souhlasím s tebou v tom, e napřed je chlap a potom případné děti. Takhle to mám i já. Můj manel je například plodný jen velmi málo, ale já budu raději s ním, i kdyby to znamenalo být bez dětí, ne s někým jiným. I kdy po dětech touím.
Nesouhlasím s tím, nechat do toho chlapa spadnout bez jeho vědomí. To je podle mě podraz. Navíc kdy se rozejdete, chlap bude muset platit alimenty na dítě, které bys na něj upletla bez jeho vědomí?
Trochu něco jiného je, pokud enská dítě opravdu chce a partner nikde a ona se rozhodne pro "dárce spermatu", prostě se s někým vyspí bez ochrany a pak od něj nic nechce, protlopuká se s dítětem sama. Ale uít tohle na svého partnera, na to bych aludek asi neměla.
Díky přesně, já bych to na něj taky nikdy neupletla... to mi přijde nefér... ani bych ho neopustila kdyby byl sterilní... kdytak bychom se pokusili o adopci i kdy vím, e to je sloité....
Není tady
Nu, já jsem a extrémně upřímný člověk a docela si zakládám na tom, e jednám s lidmi fér. Proto můj přítel, posléze partner a manel, věděl u od prvního dne, kdy jsme se znali, e chci mít děti. Před tím, ne jsem ho potkala, jsem byla na počátku hledání biologického otce pro své potomky. Ne, e by se mi to líbilo bez partnera, ale ivotní okolnosti mě k podobnému rozhodnutí více méně donutily. Stalo se jinak a já jsem za to ráda. A taky jsem docela ráda, e vím u od začátku, co chci, protoe rozhodovat se později musí být obtíné.
Jinak ta osamocenost i přes to, e má někdo potomky...hmmm...pokud ádné mít nebudu, budu to mít skoro na 100%. Já dávám přednost poměrné ne ádné jistotě. Ostatně moje matka se o babičku i prababičku starala a do konce, moji rodiče na tom budou podobně a v rodině mého manela je zvykem to samé. Take ance celkem sluné
Hodně těstí při rozhodování
Není tady
Matrioshka napsal(a):
Ronja napsal(a):
Trochu něco jiného je, pokud enská dítě opravdu chce a partner nikde a ona se rozhodne pro "dárce spermatu", prostě se s někým vyspí bez ochrany a pak od něj nic nechce, protlopuká se s dítětem sama. Ale uít tohle na svého partnera, na to bych aludek asi neměla.Díky
přesně, já bych to na něj taky nikdy neupletla... to mi přijde nefér... ani bych ho neopustila kdyby byl sterilní... kdytak bychom se pokusili o adopci i kdy vím, e to je sloité....
Ja to tedy mam taky tak, ze je u me partner na prvnim miste, doufam ze to tak i zustane, a myslim, ze on to vnima podobne (ma deti z predchoziho vztahu). Nechci tim rict, ze jsem PRED detmi, moc je miluje a ma s nimi pekny vztah, ale nejsem ani ZA, jestli mi rozumite. Psala jsem sice, ze bych se rozesla s partnerem, ktery nechce deti, kdyby pro me vlastni deti byly jedinym ci hlavnim smyslem a naplnenim zivota, ale dikybohu to tak u me neni. Nicmene vim, ze existuje hodne lidi, zejmena zen, ktere to tak maji, myslim, ze za tim stoji trochu i soucasna neumerna glorifikace materstvi a stigmatizovani bezdetnosti. Dost me sokovalo, kdyz se odbornik vyjadril v reality show s neplodnym parem v tom smyslu, ze neplodnost je stejne, ci dokonce vice traumatizujici nez rakovina. No, ja jsem si celkem spokojene zila 34 let bez toho abych tusila zda jsem plodna ci ne (je docela mozne, ze nejsem vzhledem k diagnoze PCOS) a troufam si tvrdit, ze moje kvalita zivota je celkem slusna po vsech strankach. Myslim, ze totez nelze rici o pacientech s rakovinou (studovala jsem medicinu, takze jsem mela prilezitost potkat par takovych, kteri byli v mem veku, ci dokonce jeste mladsi) a proto mi podobne tvrzeni pripadne trochu hystericke.
Pro me osobne predstavuje vysazeni antikoncepce bez vedomi partnera podraz par excellence a nikdy bych to neudelala. Pokud bych po diteti touzila tak zoufale, radeji bych volila ten rozchod. Navic si myslim, ze dite si zaslouzi prijit do prostredi, kde je 100% vitano a milovano, nikoli vnimano jako komplikace nebo otravna nehoda.
Není tady
Berberka napsal(a):
Nu, já jsem a extrémně upřímný člověk a docela si zakládám na tom, e jednám s lidmi fér. Proto můj přítel, posléze partner a manel, věděl u od prvního dne, kdy jsme se znali, e chci mít děti. Před tím, ne jsem ho potkala, jsem byla na počátku hledání biologického otce pro své potomky. Ne, e by se mi to líbilo bez partnera, ale ivotní okolnosti mě k podobnému rozhodnutí více méně donutily. Stalo se jinak a já jsem za to ráda. A taky jsem docela ráda, e vím u od začátku, co chci, protoe rozhodovat se později musí být obtíné.
Jinak ta osamocenost i přes to, e má někdo potomky...hmmm...pokud ádné mít nebudu, budu to mít skoro na 100%. Já dávám přednost poměrné ne ádné jistotě Ostatně moje matka se o babičku i prababičku starala a do konce, moji rodiče na tom budou podobně a v rodině mého manela je zvykem to saméTake ance celkem slunéHodně těstí při rozhodování
Takové vztahy jsou super , tak to větinou mají rodiny z jiní Evropy, Italové, panělé, Řekové... i více generací pohromadě a ádné oupnutí starouků do LDN nebo Domovů... ale to je u OFF TOPIC.
Upravil(a) Matrioshka (31. 10. 2009 14:42)
Není tady
Anais naprosto beru, co píe, včetně glorifikace mateřství. O tom, e ten doktor přirovnal psychickou zátě z neplodnosti k onemocnění rakovinou, jsme se tu u s holkama, co s neplodností bojují a shodly jsme se, e i kdy je to velká psychická zátě, přece jen je to tvrzení značně přehnané.
Jsem docela tvrďák, ale podle mě pokud má holka pocit, e její ivot bez dětí nemá smysl, potamo je mateřství jediným smyslem jejich ivota, tak mě je líto těch dětí...udělat si z nich ivotní cíl a jediný svůj ivotní úspěch, to jsou ty děcka pak často chudáci. Vyrovnaná enská, která zná svou cenu a dokáe se zabavit/uplatnit/realizovat i mimo rodinu (a tím nemyslím na úkor rodiny) má podle mě lepí anci předat děti do ivota přiměřeně vybavené a sebevědomé.
Není tady
Matrioshka napsal(a):
Berberka napsal(a):
Jinak ta osamocenost i přes to, e má někdo potomky...hmmm...pokud ádné mít nebudu, budu to mít skoro na 100%. Já dávám přednost poměrné ne ádné jistotě Ostatně moje matka se o babičku i prababičku starala a do konce, moji rodiče na tom budou podobně a v rodině mého manela je zvykem to saméTake ance celkem slunéHodně těstí při rozhodování
Takové vztahy jsou super
, tak to větinou mají rodiny z jiní Evropy, Italové, panělé, Řekové... i více generací pohromadě a ádné oupnutí starouků do LDN nebo Domovů... ale to je u OFF TOPIC.
to má pravdu, a na to e to nemůe srovnávat. uvědom si v kolika dnes chodí lidi v tomto státě do důchodu a situace se bude zhorovat. a větina lidí si bohuel nemůe dovolit zůstat doma a starat se o nemohoucího stařečka.
Není tady
anais.de napsal(a):
Dost me sokovalo, kdyz se odbornik vyjadril v reality show s neplodnym parem v tom smyslu, ze neplodnost je stejne, ci dokonce vice traumatizujici nez rakovina.
To opravdu někdo řekl? Kdo?
A jak to přesně řekl? Moná e to je vytrené z kontextu a řekl to jinak (třeba e "představa neplodnosti je stejne, ci dokonce vice traumatizujici nez představa rakoviny". Pro takové vyjádření u bych měla víc pochopení, protoe představa neplodnosti, ztráta práce a partnera je pro hodně mladých lidí větí straák ne to, e by mohli onemocnět, nato zemřít (k mládí se jetě člověk obvykle těí pevnému zdraví a nad nemocemi nepřemýlí).
Upravil(a) Fidorka (31. 10. 2009 18:46)
Není tady