Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 18. 10. 2009 21:33

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Eutanazie

Eutanazie. Ano? Ne?

Kdo si chce povidat an tohle tema? 

Pomněnka napsal(a):

OK, Hir
a mohla by jsi překonat utrpení, bolest a strach kdyby se to týkalo tvojí osoby? Třeba na tebe při procházení po ulici něco spadne a ochromí ti to tvoje tělo natolik, že už se nedokážeš ani hnout. Netvrď mi, že v prvních okamžicích, kdy si uvědomíš co je s tvým tělem nebudeš mít strach z toho co bude.....

Pmnenko,
ten impuls otevrit tohle tema vzesel z meho rozjimani nad Tvoji otazkou.  smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#2 18. 10. 2009 22:35

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Re: Eutanazie

Škoda, že jsi položila jen otázku a nepřidala jako vstupní příspěvek vlastní názor, nebo příběh.

Za určitých okolností ano, jen kdo dovede určit, která chvíle u daného člověka je natolik kritická, že eut. ano?
Člověk ve velké bolesti , pod vlivem silných patáků o ni  může požádat a třeba by se z nemoci ještě vyhrabal. Kdo ví.
Měla jsem hodně nemocnou maminku, ale  nesouhlasila bych, takže záleží asi i na tom, v jakém vztahu jsme k nemocnému. Přitom sama bych o ni pod tlakem nemoci a neustupujících bolestí mohla i požádat. Nevím, jak se jednou zachovám.

Není tady

#3 18. 10. 2009 22:46

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Heluška napsal(a):

Za určitých okolností ano, jen kdo dovede určit, která chvíle u daného člověka je natolik kritická, že eut. ano?

Můj názor je ten, že sám (trpící) člověk je ten, kdo by to měl určit. Napadl mě teď způsob jak by to třeba mohlo fungovat. Např. nemocný trpící člověk by se rozhodl, že podstoupí eutanazii, kontaktoval by instituci, která se eutanázií zabývá (myslím, že doposud něco takového neexistuje), tam by ho přijali s tím, že by mu přidělili člověka, který by byl jeho "průvodcem smrtí". No a od té doby by měl třeba měsíc na přípravu se na smrt.
Fantazíruju, tak mě berte s rezervou smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#4 18. 10. 2009 23:52

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Mari, to jasné, že si o to žádá trpící, spíš jsem myslela, že snad by měl někdo posoudit, jestli je to opravdu tak vážné a popřípadě se pokusit to s trpícím probrat a jeho rozhodnutí zvrátit.
Napadá mě, zda by toho někteří nezneužili.

Není tady

#5 19. 10. 2009 0:16

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

No a já to právě vnímám tak, že jediný kdo to může posoudit je ten, kdo trpí. Jak by to mohl soudit člověk, který se cítí fajn a eutanázii si nepřeje? A proč by to měl vyvracet? Ten měsíc, dobu na přípravu, by měl člověk na to, aby si to sám všechno mohl v klidu a míru probrat sám se sebou. Aby se mohl naladit a tu chvíli prožít jak nejlépe bude schopen.
Když by se za to neplatilo, když by to byla jen služba pro službu, tak by toho třeba nikdo nezneužil smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#6 19. 10. 2009 8:56

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Víš co je zajímavé Hir? Že z otázky, kdy jsem se tě ptala na strach a samozřejmě, že jsem dala jako příklad extrém, jsi se dopracovala až k eutanázii. To je docela zajímavý myšlenkový proces. Co se jí týče, tak já nevím.... to bych opravdu musela být v kůži toho postiženého. Každý má jiný práh bolestivosti a každý se hroutí nad jinou věcí. A myslím, že je to ovlivněno i životníma zkušenostma, tím co si člověk prošel a nejenom v tomto životě.

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#7 19. 10. 2009 9:10

agewa
♥♥♥♥♥♥-

trošku odbočím...všimly jste si, že pokud trpí zvíře, není problém ho "uspat", aby se netrápilo. kdežto od člověka chceme ,. aby bolesti a nepříjemné , někdy i ponižující stavy vydržel.

nutno říct, že třeba moje babička umírala doma, měla rakovinu střev a už jí nic nezachránilo. poslední tři měsíce byla pod tak silným morfiem, aby to vydržela, že nevnímala vůbec nic.možná by bylo lepší jí nechat důstojně odejít ještě v době, kdy vnímala.
nevím.

Není tady

#8 19. 10. 2009 12:41

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

trošku odbočím...všimly jste si, že pokud trpí zvíře, není problém ho "uspat", aby se netrápilo. kdežto od člověka chceme ,. aby bolesti a nepříjemné , někdy i ponižující stavy vydržel.

nutno říct, že třeba moje babička umírala doma, měla rakovinu střev a už jí nic nezachránilo. poslední tři měsíce byla pod tak silným morfiem, aby to vydržela, že nevnímala vůbec nic.možná by bylo lepší jí nechat důstojně odejít ještě v době, kdy vnímala.
nevím.

Agewo, nedokazu si sice predstavit jak velke bolesti by Tvoje babicka mela bez morfinu, ale priklanim se k tomu, aby se utrpeni umele neprodluzovalo.

Není tady

#9 19. 10. 2009 12:49

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Helusko,
zajimaly me nazory Vase ,proto jsem ten svuj zatim neuvedla.  smile

Pomnenko,
Pises:  "Každý má jiný práh bolestivosti a každý se hroutí nad jinou věcí. A myslím, že je to ovlivněno i životníma zkušenostma, tím co si člověk prošel a nejenom v tomto životě."

Tvoje odpoved se me libi.  smile 

pises: "Co se jí týče, tak já nevím.... to bych opravdu musela být v kůži toho postiženého. " 

Jasne,to chapu ale mam za to, ze i presto se da na tohle zhruba odpovedet i kdyz nejsme diky Bohu v takove zivotni situaci.
Takhle jsem to myslela.  smile

Napriklad Heluska tam cosi zhruba nactrtla i kdyz take samozrejme nevi, nebot neni nastesti v takove situaci.   

Co kdyz je to nakonec opet strach z utrpeni,z bolesti-podstoupit eutanazii dle vlastniho rozhodnuti ? a pritom nemit na druhou stranu vlastne zadny strach ze smrti.   (premyslim nahlas)
Zajimaji me tyhle veci proto o nich rozjimam.
Nekdo ma naopak strach ze smrti.  Nekdo se boji smrti i utrpeni a bolesti. 

Je tu nekdo kdo se nad tim nekdy zamyslel?   

Rozhodovat za sebe nebo za druheho jsou jeste dve naprosto rozdilne "veci".    smile 
Mela jsem puvodne na mysli vlastni rozhodnuti za sebe. smile

Není tady

#10 19. 10. 2009 14:01

agewa
♥♥♥♥♥♥-

z nemocnice nám poslali babičku po operaci , kdy jí brali , myslím že 3m střeva. s tím, že rovnou řekli, že to byla vlastně zbytečná operace, protože když jí otevřeli, měla metastázy v celé břiše.z kraje ještě trochu vnímala, ale poslední měsíce ne, doktor jí neustále zvyšoval dávky, právě proto aby nevnímalal nic.

Není tady

#11 19. 10. 2009 14:06

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Tak v takovémhle případě bych byla pro. A myslím si, že to musí být znát i na očích toho kdo trpí a vlastně jen čeká na milosrdnou smrt.

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#12 19. 10. 2009 14:36

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

z nemocnice nám poslali babičku po operaci , kdy jí brali , myslím že 3m střeva. s tím, že rovnou řekli, že to byla vlastně zbytečná operace, protože když jí otevřeli, měla metastázy v celé břiše.z kraje ještě trochu vnímala, ale poslední měsíce ne, doktor jí neustále zvyšoval dávky, právě proto aby nevnímalal nic.

Mne ted pri cteni tohohle napadlo, ze takovy clovek, ktery uz ma nakroceno ke smrti a citi ji (telo uz je pripravene), musi diky doktorum trpet o mnoho mnoho vic nez kdyby mel moznost "jen" prirozene zemrit v klidu a miru. Mne je z toho Agewo najednou docela smutno, ale uvedomuju si, ze tak to dnes bezne chodi.
A to jak pises to o tech zviratech, to se mi zda v dnesni dobe, take vystizne a symbolicke.

Není tady

#13 19. 10. 2009 14:43

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

Co kdyz je to nakonec opet strach z utrpeni,z bolesti-podstoupit eutanazii dle vlastniho rozhodnuti ? a pritom nemit na druhou stranu vlastne zadny strach ze smrti.

Hir, nejsem si jista jestli spravne rozumim Tve myslence. Mluvis o strachu z vlastni eutanazie, z rozhodnuti pro ni? Nebo o strachu z utrpeni, bolesti (fyzicke, psychicke), na jejimz zaklade se pak clovek pro eutanazii rozhoduje?

Není tady

#14 19. 10. 2009 16:11

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Nebo o strachu z utrpeni, bolesti (fyzicke, psychicke), na jejimz zaklade se pak clovek pro eutanazii rozhoduje?

Takhle mari.  smile

Není tady

#15 19. 10. 2009 17:30

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

No a pak je tu taky pohled ze strany naší nesmrtelné duše.
  Jestliže je všechno, co prožíváme, učební látkou pro naši duši, pak je to jistě i nemoc, utrpení a převeliká bolest. Jak to bude dál, když se lekce přeruší eutanázií?
Možná by za přítomnosti nesnesitelných bolestí člověk mohl dospět k pokoře, třeba to byla jediná páka, která ho k tomu mohla v tomto životě přimět . Ale dejme tomu, že se rozhodne pro eut. a tuto lekci nedokončí, takže něčím podobným bude muset projít znova. Je to jen příklad, jakých by se dalo najít hodně, tak jmenovaný příklad není třeba pitvat. smile

Ale, přes písmenka , nebo u čaje, jako teorie to pochopitelně vypadá jinak, než když vedle nás nesmírně trpí milovaný člověk a mohl by z toho utéct trvalým spánkem bez probuzení.

Hir, Ty o této možnosti uvažuješ v souvislosti se sebou? K čemu jsi dospěla?

Za smrtí vidí jinou formu bytí, toto mi strach nenahání, ale fyzická bolest, bezmoc, neschopnost se o sebe sama postarat a být tak někomu na obtíž, či jinak být velmi, velmi závislá na jiných, tak to mi vráska dělá.
Žiju sama a byla jsem v situaci, kdy jsem nemohla vylézt z postele a nikde nikdo a pejsek čekal, děti v zahraničí a tak...
takže mám docela živou představu, jak zlé by to mohlo být.

Není tady

#16 19. 10. 2009 17:32

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

Hir a jak se tato věc jeví lidem kolem Tebe?
Holandsko je tomu otevřenější než jiné země?

Není tady

#17 19. 10. 2009 17:42

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Při možnostech dnešní medicíny bych se přikláněla k možnosti předem si určit, že nechci oživovat a vyživovat. To by mohlo být pro začátek dostačující. Bohužel o takové možnosti ve zdravotnictví nevím.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#18 19. 10. 2009 17:43

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Heluška napsal(a):

No a pak je tu taky pohled ze strany naší nesmrtelné duše.
  Jestliže je všechno, co prožíváme, učební látkou pro naši duši, pak je to jistě i nemoc, utrpení a převeliká bolest. Jak to bude dál, když se lekce přeruší eutanázií?
Možná by za přítomnosti nesnesitelných bolestí člověk mohl dospět k pokoře, třeba to byla jediná páka, která ho k tomu mohla v tomto životě přimět . Ale dejme tomu, že se rozhodne pro eut. a tuto lekci nedokončí, takže něčím podobným bude muset projít znova. Je to jen příklad, jakých by se dalo najít hodně, tak jmenovaný příklad není třeba pitvat. smile

Ale, přes písmenka , nebo u čaje, jako teorie to pochopitelně vypadá jinak, než když vedle nás nesmírně trpí milovaný člověk a mohl by z toho utéct trvalým spánkem bez probuzení.

Hir, Ty o této možnosti uvažuješ v souvislosti se sebou? K čemu jsi dospěla?

Za smrtí vidí jinou formu bytí, toto mi strach nenahání, ale fyzická bolest, bezmoc, neschopnost se o sebe sama postarat a být tak někomu na obtíž, či jinak být velmi, velmi závislá na jiných, tak to mi vráska dělá.
Žiju sama a byla jsem v situaci, kdy jsem nemohla vylézt z postele a nikde nikdo a pejsek čekal, děti v zahraničí a tak...

Není tady

#19 19. 10. 2009 17:45

agewa
♥♥♥♥♥♥-

zrovna u babičky jsem tedy při tech bolestech nějakou snahu o pokoru neviděla, právě protože tobylo tak nesnesitelné. a kromě toho, pokud už byla natolik omámená, že nevnímala.....nevím komu to bylo k "učební lekci".

Není tady

#20 19. 10. 2009 17:47

agewa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Při možnostech dnešní medicíny bych se přikláněla k možnosti předem si určit, že nechci oživovat a vyživovat. To by mohlo být pro začátek dostačující. Bohužel o takové možnosti ve zdravotnictví nevím.

je pravda, že tohle mě taky děsí, oživit a vyživovat tělo za každou cenu.možná je to spíš někdy víc o tom strachu přibuzných dotyčného "pustit" než o tom , že je dotyčnému to ku prospěchu.

Není tady

#21 19. 10. 2009 18:05

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

PavlaH napsal(a):

je pravda, že tohle mě taky děsí, oživit a vyživovat tělo za každou cenu.možná je to spíš někdy víc o tom strachu přibuzných dotyčného "pustit" než o tom , že je dotyčnému to ku prospěchu.

Taky to vidim tak, ze pribuzni nebo blizci lide se snazi nemocneho drzet tady (u sebe) za kazdou cenu a branit mu v odchodu z nemocneho tela. Psala jsem na jinem vlakne, ze i ja jsem mela driv strach ze smrti svych blizkych. Nakonec jsem dospela k poznani, ze jsem se proste bala, ze az (mi) umrou, zustanu tady sama a bude me to bolet.

Není tady

#22 19. 10. 2009 18:16

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Holky tohle není ppouze o příbuzných, je to také o lékařích. Ti drží v rukou obrovskou moc, ale zároveň i zodpovědnost. A což si budem nalhávat, zdravotnictví je velký byznys. Farmaceutický průmysl je taky byznys, ale kde je ta tenká hranice co smysl  má a co nikoli, nikdo z nás neví. Mnohde o tom rozhodovaly soudy, byla bych vděčná za možnost určit si tohle sama.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#23 19. 10. 2009 18:23

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Heluška napsal(a):

Možná by za přítomnosti nesnesitelných bolestí člověk mohl dospět k pokoře, třeba to byla jediná páka, která ho k tomu mohla v tomto životě přimět . Ale dejme tomu, že se rozhodne pro eut. a tuto lekci nedokončí, takže něčím podobným bude muset projít znova.

Helusko, premyslim o tom cos napsala a myslim si, ze aby clovek byl pokorny, musi nejakym zpusobem verit v neco vyssiho, v to ze nadeje umira posledni. Musi svym zpusobem verit v zivot a jeho zakonitosti. Vira dokaze byt velmi silna, ale pokud chybi, nevim jestli by sama nesnesitelna bolest fungovala jako paka na pokoru. Pisu jen co me napada, nerikam, ze to tak je. smile

K tem lekcim, to sama vidim tak, ze clovek ma v kazdem momente moznost jednat, tzn. prochazet svymi lekcemi. Neexistuji limity. Neexistuje omezeni casem ani mnozstvym hmotnych tel. Pocita se jednani, konani. A to v kteremkoliv okamziku. Bud se mu to podari v tomto zivote nebo az v tom dalsim nebo dalsim. Ale pokud nekdo zije velmi napevno v utrpeni a svetlo uz nevidi, rozumim tomu, ze si sam zvoli odchod.
No a prave proto, ze vse se pocita, prave v momente smrti (v tom jak smrt prijme) klidne muze dojit k naplneni lekce. Prave v tom prozitku. smile

Není tady

#24 19. 10. 2009 18:26

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Holky tohle není ppouze o příbuzných, je to také o lékařích. Ti drží v rukou obrovskou moc, ale zároveň i zodpovědnost. A což si budem nalhávat, zdravotnictví je velký byznys. Farmaceutický průmysl je taky byznys, ale kde je ta tenká hranice co smysl  má a co nikoli, nikdo z nás neví. Mnohde o tom rozhodovaly soudy, byla bych vděčná za možnost určit si tohle sama.

Ale, copak se nemuzes (nemuze) rozhodnout, ze na lekare kasles (kasle) a ze Tvuj blizky zemre doma?
Podle me tu moznost mas vzdycky, rozhodnout se sama. (Nerikam, ale ze to treba nebude proti zakonum, ty ja neznam, ale myslim si, ze vsechno je mozne, kdyz je prani). smile

Upravil(a) mariposa (19. 10. 2009 18:27)

Není tady

#25 19. 10. 2009 18:30

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Heluška napsal(a):

Helusko, tak z ceho ten strach vlastne u Tebe prameni, kdzy pises, ze ze smrti ho nemas?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí