29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
dobrý den mám dotaz,v dubnu 2009 jsem se rozvedla a do tédoby jsem žila s manželem ve spol domácnosti a on uplatnoval dan.bonus na deti. já ale mám naše společné děti soudně sveřeny do péče o r.2003 ale do dnešní doby jsem se domnívala že je jedno kdo tuto danovou výhodu upltnuje,měla jsem za to žě nadále jsme deti spol vyživovali tudáž mel muj muž na to nárok. ovšem dnes mu jeho zaměstnavatel řekl že to pobíral neoprávněně a musí to vracet až do toho rozsuku z r.2003.moc vás prosím o pomoc domnívám se že jsme spolu řili a o deti se starali oni opetují že mám rozsudek a on měl platit alimenty tak nárok neměl.přesto že jsme se rozvedli bych mu chtěla v tomto pomoci a pro to vás prosám o radu dekuji
Není tady
Myslím si, že by mu měl zaměstnavatel říct, na základě jakého § chce peníze vrátit. Zákon o dani z příjmů jasně hovoří pouze o společné domácnosti a ne o svěření do péče. Mimo to se domnívám, že rozusek stanovil pouze vyživující povinnost na děti. Ale stále jste zůstali manželi. Nedělám mzdovku, ale pokud bych měla udělat daň přiznání, tak bych se dívala, zda jste manželé a máte společnou domácnost. To že jste se rozhodli stanovit si vyživující povinnost k dětem soudem je vaše věc a do nabytí právní moci rozsudku o rozvodu bych to neřešila. Zeptám se kolegyně mzdovky, ale myslím si, že pokud jsi si ty neuplatňovala daň. zvýhodnění na děti tak by to mělo být v pořádku.
§ 35c
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti
....
(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
a) nezletilým dítětem,
....
(7) Dočasný pobyt dítěte mimo domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění. Jedná-li se o dítě, které je držitelem průkazu ZTP/P, zvyšuje se na ně částka daňového zvýhodnění na dvojnásobek; maximální výše daňového bonusu podle odstavce 3 zůstává zachována.
...
(9) Vyživuje-li dítě v jedné domácnosti více poplatníků, může daňové zvýhodnění uplatnit ve zdaňovacím období nebo v tomtéž kalendářním měsíci zdaňovacího období jen jeden z nich.
(10) Poplatníkovi, který vyživuje dítě jen jeden kalendářní měsíc nebo několik kalendářních měsíců ve zdaňovacím období, lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky pro jeho uplatnění. Daňové zvýhodnění lze uplatnit již v kalendářním měsíci, ve kterém se dítě narodilo, nebo ve kterém začíná soustavná příprava dítěte na budoucí povolání, anebo ve kterém bylo dítě osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu.
Není tady
Tak moje mzdovka mi potvrdila co jsem napsala... pokud jste byli až do roku 2009 manželé , měli společnou domácnost tak si mohl uplatňovat bonus na dítě...
Není tady
koncokova napsal(a):
dobrý den mám dotaz,v dubnu 2009 jsem se rozvedla a do tédoby jsem žila s manželem ve spol domácnosti a on uplatnoval dan.bonus na deti. já ale mám naše společné děti soudně sveřeny do péče o r.2003 ale do dnešní doby jsem se domnívala že je jedno kdo tuto danovou výhodu upltnuje,měla jsem za to žě nadále jsme deti spol vyživovali tudáž mel muj muž na to nárok. ovšem dnes mu jeho zaměstnavatel řekl že to pobíral neoprávněně a musí to vracet až do toho rozsuku z r.2003.moc vás prosím o pomoc domnívám se že jsme spolu řili a o deti se starali oni opetují že mám rozsudek a on měl platit alimenty tak nárok neměl.přesto že jsme se rozvedli bych mu chtěla v tomto pomoci a pro to vás prosám o radu dekuji
Měla jsem to stejně, každý rok jsem ex potvrzovala, že já to neuplatňuji a bylo "vymalováno". Když jsme se dohodli, že to bude na mně, poslala jsem jeho mzdovce oznámení, oni potvrzdili že vzali na vědomí a bylo to.
Je ale fakt, že on ty peníze použil pro děti, nad rámec dohodnutého výživného.
Kdo to vracení jeho zaměstnavateli nařídil ? Nechybí jim tam jen prohlášení, že ty to neuplatňuješ ?
Napsala bych ještě prohlášení, že jste se dohodli, že bude uplatnovat on.. po přechodnou dobu..
/také mi známí strašili, že on to bere neoprávněně atd... ale tohle podle mně nikdo nezkoumá. /
Vracet by musel, kdyby jste to brali oba.
Není tady