|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Chci se zeptat, manžel měl před naší svatbou chalupu a splácí na ni ještě do listopadu hypotéku.Chtěl by nemovitost převést do SJM, nebo jinou formou jí plovinu věnovat mi.Jaké jsou možnosti a taky kolik co stojí.Děkuji za odpovědi.Jestli je možné,ještě před doplacením hypotéky tuto otázku řešit, když je chalupa v zástavě do ukončení splácení.
Není tady
Nemovitost lze zahrnout do SJM tzv. rozšířením SJM o tuto nemovitost a to formou notářského zápisu. Věnovat polovinu nemovitosti Vám manžel nemůže, neboť darování mezi manželi je vyloučeno. Cena smlouvy o roršíření SJM je cca 3.000,-.
Není tady
darování mezi manžely je sice vyloučeno, ale týká se to pouze majetku, který je v SJM. Majetek, který je ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů, lze druhému darovat.
Upravil(a) anela (12. 2. 2006 17:20)
Není tady
Ovšem. Ale v tom případě by vzniklo podílové spoluvlastnictví a já z otázky pochopil, že Ivči jde o převod do SJM. Jestli jsem pochopil špatně, tak se omlouvám.
Není tady
já jsem to pochopila tak, že Ivča se ptá na převod do SJM (v tom případě u notáře rozšířit společné jmění manželů o tuto nemovitosti) nebo nějakou jinou formou mít nemovitost v podílu (v tomto případě může manžel např. polovinu nemovitosti převést (darovat) do výlučného vlastnictí manželky a budou mít oba podílové spoluvlastnictví každý jednou polovinou). V případě rozvodu by se nemuselo vlastnictví řešit vypořádáním SJM, ale v případě nutnosti by se řešilo další spoluvlastnictví chalupy.
Není tady
Ano. Je to elegantnější. Nejen pro případ rozvodu, ale i pro případnou exekuci. Je to ovšem dražší (darovací daň, odhad).
Není tady
Děkuji všem za odpověďi,jen nevím,zda je to možné udělat,když je tam ta hypotéka,nebo je lepší počkat až do zaplacení?
Opravdu jde o to,mít na nemovitosti podíl,jen jsem nevděla,jakou formou to udělat.
Není tady