Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 7. 10. 2009 23:11

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava
Registrovaný: 16. 4. 2008
Příspěvky: 1011

Zahušování polévek, omáček

Jak zahušujete polévky a omáčky? Jde mi o zdravější variantu než jíšku z tuku a mouky. Hlavně se ptám kvůli vaření pro malou dcerku. Hodí se zahušovat polévky jemnými ovesnými vločkami?


Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

 

#2 8. 10. 2009 7:49

Nefrit
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 30. 8. 2007
Příspěvky: 501

Re: Zahušování polévek, omáček

Myslím si ,že vločky jsou určitě stravitelnější ,jak mouka s tukem.Když už mouku,tak rozmíchanou ve vodě.Pak taky zahušuju škrobem.Kukuřičný je zase líp stravitelnější jak bramborový.Pak existuje škrob kuzu,ten se dá koupit v racio prodejnách.Kuskus je taky dobrý do polévky např.Jen si nejsem úplně jistá,co můžou malý děti,moje jsou už trošku odrostlý smile. Ale určitě Ti tady ještě někdo poradí.
Ještě mě napadlo,že se určitě dá koupit ovesná mouka,nebo ovesné vločky umeleš např v mlýnku na kávu smile.

Není tady

 

#3 1. 11. 2009 16:42

verunielka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 10. 2008
Příspěvky: 290

Re: Zahušování polévek, omáček

Já zahušuju bud Solamylem bo vodou s moukou.Zdá se mi to lepší....

Není tady

 

#4 1. 11. 2009 19:10

x256987
Host

Re: Zahušování polévek, omáček

Leri, u polévek je úplně nejlepší část rozmixovat a vrátit zpátky, jakákoli polévka, která má v sobě zeleninu nebo brambory, se tímhle zahustí.

Některé omáčky si bez jíšky v základu představit neumím, ale třeba šáva pod masem se dá zjemnit a zahustit tak, že prohněteš kousek (malou lžičku) studeného másla s trochou mouky, maso vyndáš, tuhle kuličku nechᚠrozpustit a zamícháš. Je to tuk, ale bez přepalování a v malém množství.

Nebo můžeš používat špaldovou mouku, je zdravější. Do polívky si dovedu představit na zahuštění i hrst pohankové lámanky, akorát by se už neměla moc vařit, ničí se tím ty látky v ní.

 

#5 2. 12. 2009 17:31

Jannaha
♥------
Registrovaný: 2. 12. 2009
Příspěvky: 2

Re: Zahušování polévek, omáček

Zahušovat se dá různě, jeden možný způsob je: opražit hl. mouku na sucho v troubě nebo na kamnech, pak ji prochladlou rozmíchat s vodou a přes sítko nalít do omáčky nebo polévky.

Není tady

 

#6 19. 12. 2009 11:37

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Zahušování polévek, omáček

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky sad

Není tady

 

#7 4. 1. 2010 15:48

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Registrovaný: 9. 5. 2007
Příspěvky: 15644
Web

Re: Zahušování polévek, omáček

Protože se snažím omezovat lepek, zahušuju rozmixovanou zeleninou, bramborovým škrobem, pohankou a často nezahušuju vůbec. To tam radši zavařím vajíčko nebo kroupy, bulgur apod. - to mluvím o polívkách. Omáčky klasické české nedělám, jen na těstoviny a ty jen malinko zahustím vodou, ve které se dělali těstoviny - stačí to.


M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

 

#8 5. 1. 2010 23:38

Myšák
♥♥♥----
Místo: Litomyšlsko
Registrovaný: 1. 2. 2009
Příspěvky: 129

Re: Zahušování polévek, omáček

Polévky jak už bylo řečeno - zeleninou, nebo prostě nezahušuju. Obecně si ale myslím, že pro zdraví dětí je menší zlo kousek másla s moukou (smažené jen tak, aby to zavonělo, ne do hněda) než je zvykat je na slazené pití.
Omáčky dělám většinou tak husté, aby nebyly potřeba zahušovat. Třeba na svíčkovou prostě jen ředím rozmixovanou zeleninu na požadovanou konzistenci a doliju smetanu. Taky jde dobře zahušovat cibulí, třeba gulᚠjedině, tam podle mě žádná mouka nepatří.

Není tady

 

#9 16. 1. 2010 1:15

Berberka
♥♥♥----
Registrovaný: 17. 5. 2008
Příspěvky: 174

Re: Zahušování polévek, omáček

Fidorka napsal(a):

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky sad

Jsem hnidopich. A zrovna uvažuju, jaký je rozdíl mezi kuskusem a pšeničnou moukou, tedy pokud jde o klasický kuskus z pšeničné mouky (který babička mého manžela vyrábí ručně a máme ho doma plnou pixli ;-) )

Wikipedie-definice kuskusu: "Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa."

Btw některé omáčky zahušuju strouhankou. Poté je rozmixuju, aby nezbyly žádné kousky. Manžel nic nepoznal, jinak by to nejedl=úspěch! :-D

Upravil(a) Berberka (16. 1. 2010 1:17)


Imperare sibi maximum imperium est.

Není tady

 

#10 28. 8. 2015 11:45

cawan
♥------
Registrovaný: 27. 8. 2015
Příspěvky: 21

Re: Zahušování polévek, omáček

Od kolika let dítěte je vhodné zahušovat? Už se těším až budu moci udělat fotku prvního papání polívky a založit si jí do alba reklama.

Upravil(a) AndreaP. (3. 9. 2015 22:33)

Není tady

 

#11 28. 8. 2015 12:18

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Zahušování polévek, omáček

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... skurt

Upravil(a) helena (28. 8. 2015 12:19)


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#12 28. 8. 2015 12:26

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11801

Re: Zahušování polévek, omáček

helena napsal(a):

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... skurt

To jsou ti novodobí manageři big_smile


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#13 28. 8. 2015 12:35

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Zahušování polévek, omáček

To jsou ti novodobí manageři
To byla jiná - ta neuměla češtinu. Tahle neumí vařit... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#14 28. 8. 2015 13:04

modrovous
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2013
Příspěvky: 3285

Re: Zahušování polévek, omáček

Mě je asi fuk, jestli je to analfabetka nebo klon Ládi Hrušky, ale docela s chutí bych jí napsala, kam si má založit tu svou fotečku papáníčka polívčičky. Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem, i když bych tu pr.del určitě zdrobnila na prd.elinku big_smile


Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

 

#15 28. 8. 2015 13:19

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Zahušování polévek, omáček

Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem
No tak napiš "tam, co se zavádí klystýr" - zní to skoro stejně a je to korektní http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#16 10. 11. 2016 16:11

Marie13
♥------
Registrovaný: 19. 2. 2016
Příspěvky: 10

Re: Zahušování polévek, omáček

Když se to hodí, tak zahusuju kokosovým mlíkem od Franz Josef.

Není tady

 

#17 5. 11. 2017 11:51

Michal.Novo
♥------
Registrovaný: 15. 8. 2017
Příspěvky: 17

Re: Zahušování polévek, omáček

Na kokosovém mléku si taky ujíždím. smile Teď zkoušíme ještě Ghee. Jinak na podzim se snažím do polévek přidávat zázvor, sice se nehodí do každé pro tu jeho výraznou chu.

Není tady

 

#18 9. 4. 2018 17:55

christiana66
♥♥-----
Registrovaný: 31. 10. 2017
Příspěvky: 48

Re: Zahušování polévek, omáček

Kokosové mléko dávám úplně do všeho:))))...včetně polévek a omáček a už je nijak nezahušuji...zázvor je také výborné dochucovadlo, absolutně souhlasím!

Není tady

 

#19 1. 7. 2019 22:45

Oliva
♥------
Registrovaný: 16. 5. 2019
Příspěvky: 5

Re: Zahušování polévek, omáček

A co gulas? Jak ho zahustujete? Ja rozdrobenym chlebem.

Není tady

 

#20 2. 7. 2019 1:10

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 12. 5. 2019
Příspěvky: 1282

Re: Zahušování polévek, omáček

A co je špatného na klasické jíšce? Samozřejmě čerstvě udělané z mouky a másla, ne žádné kupované z palmového tuku nebo podobné jedovaté srágory.

Není tady

 

#21 2. 7. 2019 16:10

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 24. 1. 2008
Příspěvky: 4937

Re: Zahušování polévek, omáček

normální chlap napsal(a):

A co je špatného na klasické jíšce? Samozřejmě čerstvě udělané z mouky a másla, ne žádné kupované z palmového tuku nebo podobné jedovaté srágory.

Asi to, že klasická jíška je z bílé mouky, které se chce plno lidí vyhnout. Jeden ze dvou bílých jedů.
Plno lidí se jí chce vyhnout také kvůli hubnutí a hledá proto jiné cesty.


"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

 

#22 2. 7. 2019 17:36

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 12. 5. 2019
Příspěvky: 1282

Re: Zahušování polévek, omáček

Bílé jedy? Ona je mouka jedovatá? Třeba cyankáli je bilý prášek, to bych chápal, ale proč mouka?

No a jestli chce někdo hubnout, tak je nejjednoduší přestat jíst husté omáčky, guláše a polévky a přejít na nějakou lehčí stravu :-) Nakonec i ten gulᚠse dá jíst nezahuštěný :-)

Není tady

 

#23 2. 7. 2019 17:56

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18893

Re: Zahušování polévek, omáček

Chlape jestli chce baba hubnout tak jedině ráno sex a večer keks a druhý den ráno keks a večer sex. smile


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 

#24 3. 7. 2019 18:17

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 24. 1. 2008
Příspěvky: 4937

Re: Zahušování polévek, omáček

normální chlap napsal(a):

Bílé jedy? Ona je mouka jedovatá? Třeba cyankáli je bilý prášek, to bych chápal, ale proč mouka?

No a jestli chce někdo hubnout, tak je nejjednoduší přestat jíst husté omáčky, guláše a polévky a přejít na nějakou lehčí stravu :-) Nakonec i ten gulᚠse dá jíst nezahuštěný :-)

Chlape, ty ses o zdravou stravu blíže asi nikdy nezajímal, že?


"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

 

#25 3. 7. 2019 18:46

normální chlap
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 12. 5. 2019
Příspěvky: 1282

Re: Zahušování polévek, omáček

Ne, to až teď, když mě zaujala ta snaha něčím nahradit jíšku :-)

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů