29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jak zahušťujete polévky a omáčky? Jde mi o zdravější variantu než jíšku z tuku a mouky. Hlavně se ptám kvůli vaření pro malou dcerku. Hodí se zahušťovat polévky jemnými ovesnými vločkami?
Není tady
Myslím si ,že vločky jsou určitě stravitelnější ,jak mouka s tukem.Když už mouku,tak rozmíchanou ve vodě.Pak taky zahušťuju škrobem.Kukuřičný je zase líp stravitelnější jak bramborový.Pak existuje škrob kuzu,ten se dá koupit v racio prodejnách.Kuskus je taky dobrý do polévky např.Jen si nejsem úplně jistá,co můžou malý děti,moje jsou už trošku odrostlý . Ale určitě Ti tady ještě někdo poradí.
Ještě mě napadlo,že se určitě dá koupit ovesná mouka,nebo ovesné vločky umeleš např v mlýnku na kávu .
Není tady
Já zahušťuju bud Solamylem bo vodou s moukou.Zdá se mi to lepší....
Není tady
Leri, u polévek je úplně nejlepší část rozmixovat a vrátit zpátky, jakákoli polévka, která má v sobě zeleninu nebo brambory, se tímhle zahustí.
Některé omáčky si bez jíšky v základu představit neumím, ale třeba šťáva pod masem se dá zjemnit a zahustit tak, že prohněteš kousek (malou lžičku) studeného másla s trochou mouky, maso vyndáš, tuhle kuličku necháš rozpustit a zamícháš. Je to tuk, ale bez přepalování a v malém množství.
Nebo můžeš používat špaldovou mouku, je zdravější. Do polívky si dovedu představit na zahuštění i hrst pohankové lámanky, akorát by se už neměla moc vařit, ničí se tím ty látky v ní.
Zahušťovat se dá různě, jeden možný způsob je: opražit hl. mouku na sucho v troubě nebo na kamnech, pak ji prochladlou rozmíchat s vodou a přes sítko nalít do omáčky nebo polévky.
Není tady
Protože se snažím omezovat lepek, zahušťuju rozmixovanou zeleninou, bramborovým škrobem, pohankou a často nezahušťuju vůbec. To tam radši zavařím vajíčko nebo kroupy, bulgur apod. - to mluvím o polívkách. Omáčky klasické české nedělám, jen na těstoviny a ty jen malinko zahustím vodou, ve které se dělali těstoviny - stačí to.
Není tady
Polévky jak už bylo řečeno - zeleninou, nebo prostě nezahušťuju. Obecně si ale myslím, že pro zdraví dětí je menší zlo kousek másla s moukou (smažené jen tak, aby to zavonělo, ne do hněda) než je zvykat je na slazené pití.
Omáčky dělám většinou tak husté, aby nebyly potřeba zahušťovat. Třeba na svíčkovou prostě jen ředím rozmixovanou zeleninu na požadovanou konzistenci a doliju smetanu. Taky jde dobře zahušťovat cibulí, třeba guláš jedině, tam podle mě žádná mouka nepatří.
Není tady
Fidorka napsal(a):
pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky
Jsem hnidopich. A zrovna uvažuju, jaký je rozdíl mezi kuskusem a pšeničnou moukou, tedy pokud jde o klasický kuskus z pšeničné mouky (který babička mého manžela vyrábí ručně a máme ho doma plnou pixli ;-) )
Wikipedie-definice kuskusu: "Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa."
Btw některé omáčky zahušťuju strouhankou. Poté je rozmixuju, aby nezbyly žádné kousky. Manžel nic nepoznal, jinak by to nejedl=úspěch! :-D
Upravil(a) Berberka (16. 1. 2010 1:17)
Není tady
Od kolika let dítěte je vhodné zahušťovat? Už se těším až budu moci udělat fotku prvního papání polívky a založit si jí do alba reklama.
Upravil(a) AndreaP. (3. 9. 2015 22:33)
Není tady
Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách...
Upravil(a) helena (28. 8. 2015 12:19)
Není tady
helena napsal(a):
Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách...
To jsou ti novodobí manageři
Není tady
To jsou ti novodobí manageři
To byla jiná - ta neuměla češtinu. Tahle neumí vařit...
Není tady
Mě je asi fuk, jestli je to analfabetka nebo klon Ládi Hrušky, ale docela s chutí bych jí napsala, kam si má založit tu svou fotečku papáníčka polívčičky. Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem, i když bych tu pr.del určitě zdrobnila na prd.elinku
Není tady
Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem
No tak napiš "tam, co se zavádí klystýr" - zní to skoro stejně a je to korektní
Není tady
Když se to hodí, tak zahusťuju kokosovým mlíkem od Franz Josef.
Není tady
Na kokosovém mléku si taky ujíždím. Teď zkoušíme ještě Ghee. Jinak na podzim se snažím do polévek přidávat zázvor, sice se nehodí do každé pro tu jeho výraznou chuť.
Není tady
Kokosové mléko dávám úplně do všeho:))))...včetně polévek a omáček a už je nijak nezahušťuji...zázvor je také výborné dochucovadlo, absolutně souhlasím!
Není tady
A co gulas? Jak ho zahustujete? Ja rozdrobenym chlebem.
Není tady
A co je špatného na klasické jíšce? Samozřejmě čerstvě udělané z mouky a másla, ne žádné kupované z palmového tuku nebo podobné jedovaté srágory.
Není tady
normální chlap napsal(a):
A co je špatného na klasické jíšce? Samozřejmě čerstvě udělané z mouky a másla, ne žádné kupované z palmového tuku nebo podobné jedovaté srágory.
Asi to, že klasická jíška je z bílé mouky, které se chce plno lidí vyhnout. Jeden ze dvou bílých jedů.
Plno lidí se jí chce vyhnout také kvůli hubnutí a hledá proto jiné cesty.
Není tady
Bílé jedy? Ona je mouka jedovatá? Třeba cyankáli je bilý prášek, to bych chápal, ale proč mouka?
No a jestli chce někdo hubnout, tak je nejjednoduší přestat jíst husté omáčky, guláše a polévky a přejít na nějakou lehčí stravu :-) Nakonec i ten guláš se dá jíst nezahuštěný :-)
Není tady
Chlape jestli chce baba hubnout tak jedině ráno sex a večer keks a druhý den ráno keks a večer sex.
Není tady
normální chlap napsal(a):
Bílé jedy? Ona je mouka jedovatá? Třeba cyankáli je bilý prášek, to bych chápal, ale proč mouka?
No a jestli chce někdo hubnout, tak je nejjednoduší přestat jíst husté omáčky, guláše a polévky a přejít na nějakou lehčí stravu :-) Nakonec i ten guláš se dá jíst nezahuštěný :-)
Chlape, ty ses o zdravou stravu blíže asi nikdy nezajímal, že?
Není tady
Ne, to až teď, když mě zaujala ta snaha něčím nahradit jíšku :-)
Není tady