Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 6. 10. 2009 13:51

Lesana
♥♥♥----

Re: Narok na materskou dovolenou

javena napsal(a):

A z čeho se tedy platí? Ze silniční daně? yikes Tak to už tomu rozumím...

Popravdě nikdy mě nenapadlo podrobně zkoumat státní rozpočet, nicméně je otázkou, nakolik se rodičovský příspěvek platí zrovna ze sociálního pojištění. Ono když se koukneš, z čeho se sociální pojistné skládá, tak největší částka jde právě na pojištění důchodové a z toho, co politici říkají usuzuji, že na výplatu důchodů to samo o sobě nestačí a bere se i odjinud.

Pokud se nepletu, tak sociální pojištění je celkem 31,5% z vyměřovacího základu (v podstatě většinou hrubé mzdy).  Z toho 6,5% platí zaměstnanec a jde to na důchodové pojištění, zbylých 25% hradí zaměstnavatel a z této částky jde 21,5% na důchodové pojištění, 2,3% na nemocenské pojištění a pouze 1,2% na státní politiku zaměstnanosti (představuji si pod tím třeba podporu v nezaměstnanosti, která je závislá na předchozí mzdě... ale jestli i další sociální dávky, přičemž rodičovský příspěvek je jenom jedna z mnoha dávek... to fakt netuším).

MMCH třeba ČSSD na svých předvolebních plakátech slibuje vyšší podporu rodin ze zisků ČEZ... co já vím, je možné, že i současné sociální dávky jsou třeba i z těchto zdrojů (když nepočítám třeba půjčky)... ptž že by to šlo zrovna ze sociálního pojištění, o tom fakt pochybuji.

Což tedy nic nemění na tom, že nechápu, proč se rodičák rozdává i do zahraničí... proč se to prostě nebere tak, že zahraniční rodiče si o podporu mají žádat v zahraničí dle pravidel státu, ve kterém právě žijí a do jehož systému odvádí peníze.

Není tady

#102 6. 10. 2009 13:54

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Marcia111 napsal(a):

Dokazes nam tedy vysvetlit, odkud se berou penize na vyplaceni rodicovskeho prispevku?

Ze státního rozpočtu. Ale jak funguje státní rozpočet, to fakt nevím. Ale o tom tohle vlákno snad není, ne?

Laicky: do st. rozpočtu přijdou peníze (daně, pojištění a já nevím co)... - to je příjmová stránka. Politici odhlasují výdajovou stránku (z toho se platí rodičák např. a další věci). Rozdíl je schodek.

Na víc se zeptej těch politiků, budou do toho vidět víc, já politik nejsem.dumbom

Není tady

#103 6. 10. 2009 14:04

Marcia111
♥♥♥♥♥--

Martinka1 napsal(a):

Ze státního rozpočtu. Ale jak funguje státní rozpočet, to fakt nevím. Ale o tom tohle vlákno snad není, ne?

Neni, ale zaslo to az sem. dumbom

Není tady

#104 6. 10. 2009 14:05

javena
♥♥♥♥♥♥-

Lesano, taky to nezkoumám. Ale je logický, že když do sociálního balíku vyberu míň, než potřebuji vydat, tak beru i jinde.
To stejné je s poplatky za zdravotní péči, taky nestačí ty ze zdravotního pojištění. A z čeho by se platilo školství? Školská daň není, zatím teda...

Martinko, politiků se ptát, jo. Kdyby přemýšleli nad něčím jiným, než jak si udržet koryta, tak nežijem na dluh. vissla

Ale máš pravdu, jsme  offtopic.

Není tady

#105 6. 10. 2009 14:08

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Jo jo... jediný co mě napadlo je, že úředníci potřebují jasné kritérium, kdo má  na dávky nárok a kdo ne. A "trvalé bydliště" je jednoduchý ukazatel. Dnes už nemáme přechodná bydliště a nikdo nemá povinnost se odhlašovat když jede do zahraničí. Takže nejde moc poznat (a nebo dost náročně), kdo je doma a kdo není.

Jediný co mě napadá, spojit to s placením zdravotního pojištění... - ale zase, zdr. poj. si můžou platit i lidi kteří jsou vycestovaní... - takže to taky není přesný ukazatel.

Marci, jak bys to teda vyřešila/udělala Ty? Konkrétní návrh, aby to bylo spravedlivější? - pak ho můžeš zaslat politikům :-)

Není tady

#106 6. 10. 2009 14:28

Marcia111
♥♥♥♥♥--

Martinka1 napsal(a):

Jo jo... jediný co mě napadlo je, že úředníci potřebují jasné kritérium, kdo má  na dávky nárok a kdo ne. A "trvalé bydliště" je jednoduchý ukazatel. Dnes už nemáme přechodná bydliště a nikdo nemá povinnost se odhlašovat když jede do zahraničí. Takže nejde moc poznat (a nebo dost náročně), kdo je doma a kdo není.

Jediný co mě napadá, spojit to s placením zdravotního pojištění... - ale zase, zdr. poj. si můžou platit i lidi kteří jsou vycestovaní... - takže to taky není přesný ukazatel.

Marci, jak bys to teda vyřešila/udělala Ty? Konkrétní návrh, aby to bylo spravedlivější? - pak ho můžeš zaslat politikům :-)

No ja asi nijak, protoze jsem tady jedna z mala zucastnenych, ktera je PRO aby si ta divcina o rodicovsky prispevek zazadala. A nijak i proto z toho duvodu, kdyby se na krasne zakon o RP upravil, rozhodne by to na danich spojenych s vysi odvodu z platu nebylo vubec znat a ve finale kdo by si prisel zase na sve jsou jen ti nahore. stolt

Není tady

#107 7. 10. 2009 16:53

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

taurus napsal(a):

Tak jsem si to tu tak nejak prolitla a zase trochu z druhe strany. V cizine ziju a vydelavam uz rok a pul. Nikdy jsem v CR nic necerpala. Na pracaku jsem byla presne mesic, kdyz jsem si hledala praci a byla jsem tam jen z ofiko duvodu. Davky jsem ani nechtela.
Ted mi bylo oznameno, ze kdyz platim dane v zahranici, musim je platit i v CR. Takze ze sveho platu musim odvadet dvoje dane, ackoliv v CR nepracuju... Jsou proste lide, kteri doji stat a pak jsou lide, kteri jsou dojeni statem, aby se to pekne vyrovnalo lol.

Nemusis platit dane v CR, kdyz se prihlasis jinde jako tzv. danovy domicil. Ja pracuji v cizine a v CR dane neplatim.

Není tady

#108 7. 10. 2009 16:55

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Jeste k te materske dovolene: Kdyz pracuji v cizine do konce roku 2009 a to bude celkem 14 mesicu odpracovanych v cizine a povede se mi ted otehotnet, stihnu odpracovat v CR pristi rok jen 5 mesicu, na co budu mit narok? Socialni pojisteni si platim stale. S materskou z ciziny pocitat nemuzu, protoze tady, kde pracuji je to udajne asi jen 200 Kc za mesic.

Není tady

#109 7. 10. 2009 16:58

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

eva4444 napsal(a):

Jeste k te materske dovolene: Kdyz pracuji v cizine do konce roku 2009 a to bude celkem 14 mesicu odpracovanych v cizine a povede se mi ted otehotnet, stihnu odpracovat v CR pristi rok jen 5 mesicu, na co budu mit narok? Socialni pojisteni si platim stale. S materskou z ciziny pocitat nemuzu, protoze tady, kde pracuji je to udajne asi jen 200 Kc za mesic.

Podle toho co jsem našla, budeš mít nárok na porodné (13 tis.) a rodičovský příspěvek v délce 4 let, určitě.
Mateřská - to si spočítej, jestli budeš mít odpracováno v ČR tuším těch 270 dní...

Není tady

#110 7. 10. 2009 20:31

eva4444
♥♥♥♥♥♥-

Tak jsem si spocitala, ze narok mit budu :-) Peněžitá pomoc v mateřství (dále jen „PPM“)
Podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. To vychazi na cca 9 odpracovanych mesicu za 2 roky v CR. Ja budu mit odpracovano 10 mes.

Upravil(a) eva4444 (12. 10. 2009 18:41)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí