|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Marcia111 napsal(a):
Mila Katjo, kdyby jsi ty byla ve stejne situaci jako svagrova slniecka jednala by jsi uuuuuplne stejne a o pridavky si zazadala, protoze by jsi na ne mnela legalni narok. Jen ted samozrejme budes tvrdit, ze nenenene, a svemu diteti by jsi tudiz nedoprala aby se mnelo o trochu lip jen proto, ze budes moralni a eticka. No tak to Ti teda nezblajznu.
Milá Marcio, nechápu kdo jsi, že mě soudíš
, absolutně mě neznáš. Bohužel nebo spíš bohudík jsem z těch jak o sobě psala Slniečko, dost poctivá a tím pádem asi na dnešní dobu v naší republice dost blbá.
Není tady
Marcio ty opravdu nevěříš, že jsou na světě lidi, kteří se řídí i něčím jiným než pravidlem "urvi kde urvi" a pro které má svědomí větší význam než peníze? To je mi tě teda líto. Fakt.
Není tady

Marcia111 napsal(a):
Nechapu proc je vetsina z vas tak zavistivych. Holka odjela se svym manzelem do ciziny aby si on jako doktor privydelal. Vsichni dobre vime jak mizerne jsou v CR placeni doktori a zdravotni sestry a z tohoto duvodu vetsina kvalifikovanych sester a doktoru odchazeji pracovat do zahranici a my jsme tady na tento ukor osetrovani ukrajincy, rusy apod. Nevidim na tom nic spatneho, ze chce pobirat rodicak, ma na to narok, tak proc ne. Navic ona nepracuje a plne se o sve dite stara a je uz prece jedno zda v zahranici nebo v CR! To, ze si neplati socialni pojisteni s rodicovskym prispevkem nema co do cineni. A kdyby to tak bylo, tak by ji rozhodne nikdo nic neplatil! Vetsina z vas tady oroduje, ze stat rozhazuje penezma a pod, ale vetsina z vas potom snad ani netusi jak se v tech statnich sferach krade. Takze muj nazor je at si holka o sve davky zazada a pobira.
Pokud je nekdo trvale v cizine a vydelava tam penize , tak at si zaridi mistni prispevky na rodinu (nebo uz vyridil?????) a tim by to melo skoncit. Me by to v zivote nenapadlo , zit a vydelavat v cizine a nechat si posilat materskou dovolenou z Cech. To je pro mne trochu prilis. Zrejme se ta prace v zahranici moc nevyplaci....
Není tady

Tak jsem si to tu tak nejak prolitla a zase trochu z druhe strany. V cizine ziju a vydelavam uz rok a pul. Nikdy jsem v CR nic necerpala. Na pracaku jsem byla presne mesic, kdyz jsem si hledala praci a byla jsem tam jen z ofiko duvodu. Davky jsem ani nechtela.
Ted mi bylo oznameno, ze kdyz platim dane v zahranici, musim je platit i v CR. Takze ze sveho platu musim odvadet dvoje dane, ackoliv v CR nepracuju... Jsou proste lide, kteri doji stat a pak jsou lide, kteri jsou dojeni statem, aby se to pekne vyrovnalo
.
Není tady
Nechápu, jak má někdo takovou drzost si po roce vzpomenout, že by náhodou něco mohl vydojit ze státu. Fakt by se měla stydět, myslím, že si tam nahrabali dost, tak to tady snad přežijou. Co máme říkat my, který hodně těžko vydělávaly na mateřskou a rodičák, případně přišly mezitím o práci. Nikdo nám nic nedá zadarmo a jen nás pořád stahujou o prachy. Když mohla vycestovat tam, tak ať si tam zůstane. Dost mi to připomíná romskou komunitu ( i když těm vždycky všechno daj).
P.S. Ani jsem nečetla ostatní příspěvky, pěkně mě to vytočilo.
Není tady
Fidorka napsal(a):
Lesano to je všechno, nenapadá tě ještě něco jak si namastit kapsu?
Nenapadá, obávám se, že další sociální dávky už jsou závislé na příjmu rodiny.
Fidorka napsal(a):
Btw. můžeš teda citovat příšlušný zákon na kterém se zakládá nárok, aby to moje známá mohla zpětně nárokovat? Aby měla v ruce něco, o co se před dotyčnou úřednicí opřít? Já jí to hledat nikde fakt nebudu, stačí že to platím.
Je to zákon o státní sociální podpoře:
§54 (1) Nárok na dávku nezaniká uplynutím času, není-li tímto zákonem stanoveno jinak.
§54 (2) Nárok na výplatu dávky nebo její části, jde-li o dávky uvedené v §2 písm. a), §2 písm. b) v bodu 1 a v §36 písm. a) a b), zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, od kterého dávka nebo její část náleží; to neplatí, jde-li o případ uvedený v §53 odst. 1. Lhůta podle předchozí věty neplyne po dobu řízení o dávce.
Čili u rodičovského příspěvku ti po třech měsících ti nezanikne nárok na dávku jako takovou, ale nárok na výplatu dosud nevyplacené dávky.
Marcia111 napsal(a):
Ja tady ziji uz radku let a navic pracuji vic jak na polovicni uvazek a v dobe me nepritomnosti se mi o dite stara chuva! Tudiz bych ani narok nemela.
Klid, my máme štědrý stát, i když pracuješ a o dítě se ti stará chůva, tak nárok na rodičovský příspěvek máš... pokud ti teda v ČR zůstalo trvalé bydliště ]
>
Není tady
Marcia111 napsal(a):
verynka tak já jsem v našem zdravotnictví ještě žádného ukrajince ani rusa neviděla, ale pokud tam jsou, určitě mají veškeré znalosti potřebné pro toto povolání a nikde není napsané, že když jsou jiné národnosti nemůžou být lepší než některý český Dr.
No tak v Praze podle toho co mi jeden muj znamy vypravel je jich tam az az. Mne je to docela jedno jestli v CR pracuji cizinci nebo ne, manzel je taky cizinec a kdybychom zili v CR urcite bych chtela aby pracoval. Ono se kazdy clovek ohlizi spis na to co je jemu vhod a ne tolik tem ostatnim, co si budeme vykladat. Kdyby jste byli v situaci tehle divciny, urcite by ste o teto moznosti rovnez uvazovali, jen ted budete tvrdit, ze ne. Zase ale na druhou stranu s zamestnavanim cizincu v CR ubyva prace cechum z cehoz taky castecne a ne jen diky financni krizi vyplyva nezamestnanost a priliv kriminality, zvlaste diky temto narodnostem.
Já dělám ve zdravotnictví a v Praze a na Ukrajince lékaře či sestru jsem ještě nenarazila (tím netvrdím, že u nás nejsou... nemám žádné ofiko statistiky... jenom že zas až tak rozšířený jev to nebude). Jako třeba Motolská nemocnice je "plná Ukrajinek", to je pravda - ale dělají tam pomocnou sílu v kuchyňkách, ne odborné práce. A dělají u nás převážně práci, kterou "naši" "za ty peníze" odmítají dělat a víc se jim vyplatí pobírat podporu. Případně pobírat podporu v nezaměstnanosti a přitom se ještě na zkrácený úvazek nechat zaměstnat. Ano, oficiálně je to možné... je tam omezená výše výdělku na tuším 4 tisíce... na druhou stranu znám konkrétní případy, kde se oficiálně postupuje ve znění zákona a na černo (tedy nezdaněně) se doplatí další peníze na ruku...
Holt my máme bohatý stát, který si může dovolit rozhazovat.
Není tady

a jeste bych chtela podotknout, ze rodicovsky prispevek se neplati ze socialniho (teda si myslim), je plne nezavisly na platu, jaky matka mela pred ditetem.
Já bych chtěla podotknout, že se možná vyplácí z půjčených peněz, protože, jak jistě víte, náš roční rozpočet končí vždy schodkem. My, co tu žijem, to jednou splatíme, teda naše děti. Tak snad ty vaše přijedou do rodné země
a pomůžou splácet těm našim, co tu žily a neměly nárok na nic, protože kde nic není, ani čert nebere. Teda jak kterej, že jo...
Není tu smajlík, kterej by se dal použít. Něco jako strejček skrblík plavající ve zlatě (z toho kreslenýho seriálu), ovšem chechtající se tomu, jak s náma de.bilama, co platíme jak mourovatý bez nároku od státu na cokoli vy.jebal a bude brát, protože má nárok.
Není tady
Já tomu teda Javeno nerozumím.Odkud se tedy vypočítává sociální příspěvek?Vždyt to přece platí stát?!Asi teda.Jo ale strejčka Skrblíka si pamatuju!
Není tady

Ronja napsal(a):
Marcio ty opravdu nevěříš, že jsou na světě lidi, kteří se řídí i něčím jiným než pravidlem "urvi kde urvi" a pro které má svědomí větší význam než peníze? To je mi tě teda líto. Fakt.
Ne, opradvu tomu neverim. 
Priklad: Zena jede se svym manzelem na Slovensko za praci, protoze si v CR nenasel praci, nebo se mu nedostalo dostatecne platove ohodnoceni vuci svemu vzdelani. Ona jako jeho manzelka jede s nim bez toho aniz by tam pracovala. Maji smlouvu na 3 roky a pak se maji vratit zpet. V mezi case se jim narodi dite. Matka, manzelka si pozada o porodne a o rodicovsky prispevek na ktery ma zakonny narok. Pro pana krale, co je na tom spatneho???? Proc by si o to nemela pozadat????
Je spousta mladych manzelu, kteri si jedou do zahranici pouze privydelat a po case se chteji vratit. Jestlize je neplatcem socialniho a zdravotniho pojisteni, tak si to tak jako tak po svem navratu do CR bude muset zpetne doplatit. Z toho neni uniku, tak to opravdu nechapu proc se vam to tak nelibi. Neco jineho jsou napriklad ti jiz zminovani romove, kteri opravdu nepracuji, jsou flakaci, mnozi z nich kradou a delaji jen bordel kolem sebe. S tim s vama plne souhlasim, ale v pripade teto divciny jsem zasadne proti a z toho duvodu i tvrdim, ze vyse popsanou situaci by vyuzil za techto okolnosti kdokoliv.
Není tady

ovečka napsal(a):
Já tomu teda Javeno nerozumím.Odkud se tedy vypočítává sociální příspěvek?Vždyt to přece platí stát?!Asi teda.Jo ale strejčka Skrblíka si pamatuju!
Ale jistěže to platí stát. Ale ten má v rozpočtu tak málo peněz vybraných na daních od lidí, co tu pracují, podnikají a platí daně, včetně těch nepřímých - vyšší spotřební daň na alkohol, cigarety a pohonné hmoty, že si prostě půjčujeme a žijeme na dluh.
Není tady
Marcio, to je naprosto normalni situace, ale v tom pripade si ma platit pojisteni jako samoplatce (chce-li pak cerpat)!!! To je prece jeji soukroma volba, ze chce byt zenou v domacnosti, co je danovym poplatnikum do toho? Pokud cerpat nechce, tak to je ovsem v poradku, at se klidne odhlasi.
A ze rodicak nejde se socialniho pojisteni. To by me fakt zajimalo odkud se ty penize berou. Nicmene at je to jak chce, je jasne, kdo to ve finale zaplati. Penize nepadaji z nebe, to prece vsichni vime.
A pro Tvou informaci - samozrejme jsem si zjistovala, na co budu mit narok, kdyz se mi tady v Nemecku narodi dite, ale jelikoz jsem odhlasila pojisteni v CR ANI VE SNU by me nenapadlo, ze bych odtud mela na neco narok (sice jsem jiz neco takoveho kdesi zaslechla, ale myslela jsem, ze to musi byt nesmysl!) Fakt jen ziram ...
Není tady

Pro pana krale, co je na tom spatneho???? Proc by si o to nemela pozadat????
No, když si platí zdr. a soc. pojištění, tak proč ne... a jestli neplatí, neměla by mít nárok. Že to jako pak zaplatí, tak jo, stát by jí to měl dát taky pak, až zaplatí ona. V tom já vidím logiku. Taky mi zaměstnavatel neplatí peníze dopředu, že jako si to pak nějak odpracuju. Co na tom nechápeš ty?
Není tady

javena napsal(a):
No, když si platí zdr. a soc. pojištění, tak proč ne... a jestli neplatí, neměla by mít nárok. Že to jako pak zaplatí, tak jo, stát by jí to měl dát taky pak, až zaplatí ona. V tom já vidím logiku. Taky mi zaměstnavatel neplatí peníze dopředu, že jako si to pak nějak odpracuju. Co na tom nechápeš ty?
Nesmyslnou logiku jsme tomu nedali my, ale stat. Ten by si to mnel vse sesumirovat a popripade upravit ci napravit. Uz se tady, ale nekde navic psalo, ze prave to zminovane socialni ani zdravotni s rodicakem nema co do cineni.
Není tady

Marcia111 napsal(a):
javena napsal(a):
No, když si platí zdr. a soc. pojištění, tak proč ne... a jestli neplatí, neměla by mít nárok. Že to jako pak zaplatí, tak jo, stát by jí to měl dát taky pak, až zaplatí ona. V tom já vidím logiku. Taky mi zaměstnavatel neplatí peníze dopředu, že jako si to pak nějak odpracuju. Co na tom nechápeš ty?Nesmyslnou logiku jsme tomu nedali my, ale stat. Ten by si to mnel vse sesumirovat a popripade upravit ci napravit. Uz se tady, ale nekde navic psalo, ze prave to zminovane socialni ani zdravotni s rodicakem nema co do cineni.
A z čeho se tedy platí? Ze silniční daně?
Tak to už tomu rozumím...
Není tady
Nárok na porodné má žena, která porodila dítě, pokud je hlášená k trvalému pobytu na území ČR.
Nárok na dávku může být uplatněn 1 rok zpětně od narození dítěte.
Výše 13.000,- Kč.
Je to dávka státní sociální podpory.
http://www.icm.cz/porodne
PPM - peněžitá pomoc v mateřství - platí se z nemocenského pojištění.
PPM dostane:
pojištěněc, jestliže
- mu trvá účast na nemocenském pojištění v den nástupu na mateřskou dovolenou (převzetí dítěte do péče), nebo jestliže trvá ochranná lhůta z dřívějšího pojištění ke dni nástupu na PPM (počátek 8. až 6. týdne před předpokládaným dnem porodu) nebo ke dni převzetí dítěte; ochranná lhůta u žen, jejichž zaměstnání skončilo v době těhotenství, je delší a činí 180 dnů, pokud pojištění trvalo po tuto dobu, jinak tolik dnů, co trvalo pojištění; obecná ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů,
- splňuje podmínku tzv. čekací doby, tj. jestliže tato osoba byla v posledních 2 letech před nástupem na PPM účastna alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištění; ...
- nemá nárok na výplatu PPM za dobu, po kterou vykonává v pojištěné činnosti práci, ze které mu dávka náleží. (tomu moc nerozumím)
Podobně, je to u OSVČ, viz stránky.
http://www.azrodina.cz/2485-co-je-ppm-p … e-k-112009
Na stejných stránkách RP - rodičovský příspěvek - je to dávka státní sociální podpory. Podmínkou je trvalý pobyt na území České republiky oprávněné osoby. Podmínku trvalého pobytu může v odůvodněných případech prominout krajský úřad (Magistrát hlavního města Prahy)!!!
Nárok na dávku může být uplatněn 3 měsíce zpětně od podání žádosti.
Nárok na rodičovský příspěvek získáte tehdy, pokud jste rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině.
Rodičovský příspěvek je stanoven ve čtyřech výměrách daných v pevných měsíčních částkách - zvýšené (11 400 Kč), základní (7 600 Kč), snížené (3 800 Kč) a nižší (3 000 Kč).
Volbou doby čerpání si rodič zároveň volí i k ní příslušnou výši příspěvku, a to:
rychlejší čerpání rodičovského příspěvku - po peněžité pomoci v mateřství (dále též "PPM") ve zvýšené výměře (11 400 Kč) do 24 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání však může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den;
klasické čerpání - po PPM v základní výměře (7 600 Kč) do 36 měsíců věku dítěte; o tuto formu čerpání může požádat pouze rodič, který má nárok na PPM;
pomalejší čerpání - po PPM nebo od narození dítěte (nevznikl-li nárok na PPM) v základní výměře (7 600 Kč) do 21 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře (3 800 Kč) do 48 měsíců věku dítěte.
Z toho vyplývá, že porodné i rodičovský příspěvek je vázán pouze na podmínku trvalého bydliště, nikoli na pojištění. Jenom PPM se platí z nemoc. pojištění. Pokud ženská nemá nem. pojištění (třeba je nezam.), dostane porodné a potom hned RP rozložený na 4 roky.
Upravil(a) Martinka1 (6. 10. 2009 12:59)
Není tady
Slniečko napsal(a):
Krasny dobry den, mam otazku, svagrova se svagrem jsou momentalne 2hym rokem v Japonsku. On je tam zamestnany,ona jen jako jeho zena, tudiz je doma. Pred odjezdem pracovala rok v Praze,pak bylo cca 1/2 roku na pracovnim urade,nez odjela,tak se odhlasila a prestala si platit socialni i zdravotni pojisteni. Po 1 a 1/2 roce v Japonsku se ji narodila holcicka. Ted ma 4 mesice a svagrova si vzpomnela,jestli nahodou ji tady v Cechach neutikaji penize z materske. Prosim,jestli nekdo vite,na co ma ci nema narok a co proto musi udelat,kam a co napsat a pozadat,budu Vam moc vdecna, na socialce mi moc nepomohli.
Moc dekuji za kazdou radu.
Takže když to vezmu podle toho co jsem našla:
- pokud má matka trv. pobyt na území ČR, tak 1 rok zpětně si může požádat o porodné tj. 13.000,- Kč,
- nárok na PPM (pen. pomoc v mateřství) nemá, protože není nemocensky pojištěná,
- nárok na rodičák má, pokud má trv. pobyt na území ČR. Může požádat i 3 měsíce zpětně. Má nárok na 4-letou variantu.
Jen laicky, podle toho co píšou. Nejlepší je, se na příslušných úřadech zeptat.
Upravil(a) Martinka1 (6. 10. 2009 13:05)
Není tady
Martinko1, dekuji moc za vycerpavaji informace. 
Není tady

- pokud [b]má matka trv. pobyt na území ČR, tak 1 rok zpětně si může požádat o porodné tj. 13.000,- Kč,
- nárok na PPM (pen. pomoc v mateřství) nemá, protože není nemocensky pojištěná,
- nárok na rodičák má, pokud má trv. pobyt na území ČR. Může požádat i 3 měsíce zpětně. Má nárok na 4-letou variantu.
Jen laicky, podle toho co píšou. Nejlepší je, se na příslušných úřadech zeptat.[/b]
Martinko, za tve rady tady nejspis dostanes poradne za usi.
Není tady
Sluníčko, není zač, jsou to info které jsou všechny na stránkách... proklikni ty odkazy a tam najdeš ještě víc. Tak ať to vyjde :-)
Není tady
Marcia111 napsal(a):
- pokud [b]má matka trv. pobyt na území ČR, tak 1 rok zpětně si může požádat o porodné tj. 13.000,- Kč,
Jen laicky, podle toho co píšou. Nejlepší je, se na příslušných úřadech zeptat.[/b]
Martinko, za tve rady tady nejspis dostanes poradne za usi.
Proč... jsou snad špatně? Jsme na právním, dávám - laické - právní rady. Nic co by nebylo na internetu a nestačilo mi na to pár minut hledání. I když samozřejmě, na netu není všechno a těžko říct, jak je to ve skutečnosti. To se prostě musí osobně na příslušných úřadech.
Není tady

Ne Marto, rozhodne to spatne neni, ale ne vsichni tady s timto zakonem souhlasi. Udelej si cas a trochu si toto vlakno precti at vis VO CO GOU.
Není tady
... no ale možná, že ten rodičák už prošvihla, když děcku jsou už 4 měsíce (lze žádat 3 měs. zpětně)... - na uved. stránkách je i diskuze a právě tam podrobně rozebírají případy, kdy je matka v zahraničí.
Není tady
Marcia111 napsal(a):
Ne Marto, rozhodne to spatne neni, ale ne vsichni tady s timto zakonem souhlasi. Udelej si cas a trochu si toto vlakno precti at vis VO CO GOU.
Já vím, že se tu hádaj lidi, který nesouhlasí s tím, aby ostatní lidi pobírali dávky od státu. To je mi ale jedno. Jsme na právním a odpovídám na právní dotaz.
Do emočních debat se zapojovat nechci.
Není tady

Martinka1 napsal(a):
Marcia111 napsal(a):
Já vím, že se tu hádaj lidi, který nesouhlasí s tím, aby ostatní lidi pobírali dávky od státu. To je mi ale jedno. Jsme na právním a odpovídám na právní dotaz.
Do emočních debat se zapojovat nechci.
Dokazes nam tedy vysvetlit, odkud se berou penize na vyplaceni rodicovskeho prispevku?
Není tady