6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Slniecko,
Tak za prve by ses mela obratit na vedouci socialnich davek v miste trvaleho bydliste tve zname. Pani za prepazkou nemaji mnoho informaci a slozitejsi pripady resi jejich nadrizeni.
A nyni , co si ja pamatuji:
1) Pokud v Japonsku pobira davku na dite (obdoba naseho rodicaku ), pak nema v Cechach narok. Ovsem neznam socialni system v Japonsku , tak je mozne, ze zadne davky matkam nenalezi.
2) Pokud davky nepobira, je obcanem Ceske Republiky a vetsinu roku se zdrzuje na uzemi Ceske republiky, pak ma narok na rodicovsky prispevek i porodne zpetne. Musi predlozit nas rodny list ditete . Tomu predchazi zadost o Ceske statni obcanstvi (vyrizuje Praha) a pak zapis do matriky (vyrizuje Brno). Vse bude vyrizovat prostrednictvim Ceske ambasady v Japonsku. Cele to trva tak kolem 6-ti mesicu. Pak vyplni formular, podepise a vse zacne fungovat, jako by byla a porodila v Cechach.
Hezky vecer
Upravil(a) mipi (2. 10. 2009 21:45)
Není tady
Mám blbou i dobrou zprávu (jak pro koho).
Nárok na rodičák opravdu vzniká. Je to naprosto nehorázný, ale i ženská, která žije v USA a neplatí třeba 10 let odvody v ČR, má nárok na rodičák i porodný, pokud má stále trvalý pobyt v ČR.
Co se týká tvojí švagrové, Slniečko, měla nárok na rodičák, ale prošvihla lhůtu 3 měsíců od data porodu, kdy si o něj měla zažádat. To byl právě i případ té mojí známé, už mi odpověděla.
To je fakt bordel!!! řekněte mi, kdo tohle vymyslel a čím? Hlavou určitě ne.
Není tady
Fidorka napsal(a):
Mám blbou i dobrou zprávu (jak pro koho).
Nárok na rodičák opravdu vzniká. Je to naprosto nehorázný, ale i ženská, která žije v USA a neplatí třeba 10 let odvody v ČR, má nárok na rodičák i porodný, pokud má stále trvalý pobyt v ČR.
Co se týká tvojí švagrové, Slniečko, měla nárok na rodičák, ale prošvihla lhůtu 3 měsíců od data porodu, kdy si o něj měla zažádat. To byl právě i případ té mojí známé, už mi odpověděla.
To je fakt bordel!!! řekněte mi, kdo tohle vymyslel a čím? Hlavou určitě ne.
Fidorko, zkus mi vysvětlit jaký je rozdíl mezi matkou žijící v zahraničí a matkou dlouhodobě vedenou na ÚP. Obě nic neodváděly a mají nárok na rodičák a porodné. Je holý nerozum dávat rodičák téměř ve výši minimální mzdy, protože některé matky tolik ani nevydělaly. I rodičák by se měl odvíjet od příjmu, tak jako PPM.
Není tady
No a jsme u toho......větsinu roku se zdržuje na uzemi Česke republiky...a kdo bydlí roky v Japonsku, Americe, na Marsu, tak není většinu roku na úuemí ČR ! Ona je to pak jedno, jestli to čerpají cigáni, nebo někdo jiný....hlavně, když teče! Já vůbec nechápu, proč má nárok zpětně!!! Dávky jsou na přežití, ne na ukládání na knížky, to už je pak nadstandard. Ale to bude tím, že tomu nerozumím....
Není tady
Aneri,
Zpetne proto, ze vyrizeni vsech nalezitosti (ad vyse ) nejakou dobu trva. Kazdy urad (at konzulat,Praha ci matrika v Brne) ma sve lhuty na vyrizeni zadosti.
Jinak v kazde zemi je nastaven jiny socialni system. V EU je to ale podobne jako u nas. Po urcitou dobu materska dovolena a pak, pokud je, tak obdoba rodicovske dovolene. Pokud zena v zahranici pred porodem pracovala, nalezi ji materska v te dane zemi. Pokud vsak dana zeme nevyplaci rodicak (a ze tohle spousta zemi nevyplaci), pak si matka muze zazadat u nas v Cechach ( samozrejme za splneni danych podminek ).
Není tady
Pochopila jsem to správně, pokud nepracuje v zahraničí, platíme ji z financí ČR, protože je to jakoby "náš" občan ? No to mě rve srdce, jak jsme hodní k těm, co nepracují, k těm nepřízbůsobilým, ke zlodějům a podobně.
Ono už se od 1.1.příštího roku vyplatí krást, když bude krádež do 5ti tisíc jen přestupek, no, at si mě projednávají, kde chtějí, klidně tam přijdu! Jen, když je zákon, že mě nezavřou. To musím doporučit synovi, určitě to nebude pro něho tak namáhavé, jako práce v nemocnici - smutná realita.
Jsme stát,kde naše slavná "vláda" chrání darebáky, podvodníky, nemakačenka, zloděje, všelijaké vykutálence a k tomu jim přizpůsobujeme zákony. Poctivě pracující člověk je na srandu...jenže kde brát na ty , kterých za chvíli bude víc, jako těch opravdu pracujících? Kdo bude odvádět daně? Ono ten bor.el přestane za chvíli bavit i ty poctivé.........
Není tady
Aneri napsal(a):
Pochopila jsem to správně, pokud nepracuje v zahraničí, platíme ji z financí ČR, protože je to jakoby "náš" občan ? No to mě rve srdce, jak jsme hodní k těm, co nepracují, k těm nepřízbůsobilým, ke zlodějům a podobně.
Ono už se od 1.1.příštího roku vyplatí krást, když bude krádež do 5ti tisíc jen přestupek, no, at si mě projednávají, kde chtějí, klidně tam přijdu! Jen, když je zákon, že mě nezavřou. To musím doporučit synovi, určitě to nebude pro něho tak namáhavé, jako práce v nemocnici - smutná realita.
Jsme stát,kde naše slavná "vláda" chrání darebáky, podvodníky, nemakačenka, zloděje, všelijaké vykutálence a k tomu jim přizpůsobujeme zákony. Poctivě pracující člověk je na srandu...jenže kde brát na ty , kterých za chvíli bude víc, jako těch opravdu pracujících? Kdo bude odvádět daně? Ono ten bor.el přestane za chvíli bavit i ty poctivé.........
Aneri, on to byl přestupek doteď, jenom v určitých případech to byl trestný čin, bohužel se stalo, že při rozdělení této skutkové podstaty, je možný dvojí výklad. Rozhodně to nebyl záměr a napraví se to novelou. Trestní zákoník byl předmětem veřejného připomínkování širokou veřejností, mohla ses zapojit, bohužel si toho nikdo nevšiml.
Není tady
Slniečko napsal(a):
Fidorko, ono je to slozitejsi, proste svagr se tu citi nedoceneny,tak pozadal o grand v Japonsku a ziskal ho. Ona skoncila v praci drive,ale pak se odlet posunul kvuli nejakemu vyrizovani,tak sla na pracak. Rika se mi to tezko,ale on je z doktorske rodiny a ma pocit,ze je neco vic,nez my okolo, jeste je mulatka,tak to je vsechno se vsim. Ja si s ni moc nerozumim,ale poprosila me. V Japonsku pracovat ani nemohla,je ale pravdou,ze pokud 100% vedela,ze tam chce otehotnet,tak bych si urcite socialni platila a nevykaslala se na to. Jenze chteli usetrit, to mate tezke, ja jsem do posledni chvile myslela,ze bude rodit tady,jenze ona je silene nesamostatna,takze nechtela zustat sama bez manzela,ona jeji mama by ji pomohla,ale svagr ji rukou nosi a je otec ditete,coz se da pochopit. V kvetnu se vraci, byli tam jen neco pres 2 roky a tak zjistuje,co muze dostat,protoze svagr najednou uz nebude mit japonsky plat a ona na materske,pritom uz nam oznamili,ze za usetrene penize poleti v lete na mesic pod stan s rocni dcerkou do USA, no nechapu,ale to asi ani neni nutne. Ziji v oblacich mimo realitu,oba.
To vytucnene me taky zarazi, ja si vzdycky myslela, ze pracak je instituce urcena pro pomoc lidem, kteri maji v umyslu pracovat a shaneji praci. Ne pro ty, kteri maji v planu vycestovat do zahranici a potrebuji, aby za ne nekdo zatahl pojisteni v mezidobi co z vlastniho rozhodnuti nepracuji. Jsem asi naivni.
Není tady
...
Upravil(a) mipi (3. 10. 2009 11:50)
Není tady
Sluni a všichni,
tak toto téma mě dokázalo zvednout ze židle .
Sluni, být tebou, tak švagrovou pošlu do p.r.d.e.l.e ať si to z Japonska vyřizuje sama....
Je nehorázné jak dokážou být lidi v.y.c.h.c.a.n.í......
Nejsem normálně tak vulgární, ale 30% mého platu jde na tyto chytráky a vykuky!!!!!
Není tady
devcata, verim ze vam co nezijete v zahranici toto tema radne zvedlo mandle.
ja v zahranici ziju a abych vam rekla pravdu - a asi mne ukamenujete - porodne si vyrizovat budu!! dite bude cesky obcan, a verte mi za to papirovani taky dost zaplatime.
jestli budu vyrizovat, rodicak to jeste nevim. protoze to mi opravdu pripada jako lhani. ale cesky system to umoznuje. tak bych na druhe strane byla blba kdybych to nevyuzila.
chapu ze vy kteri v cesku tvrde pracujete cely zivot a kdyz neco potrebujete socilaka i pracak se obraci zady.
ale budme realisti - cesko ma jeden s nejlepsich systemu peci o matky s detmi - pokud vite dejte mi priklad zeme, ktera matku plati za to ze se stara o dite (a to az 4 roky). nerikam ze je na tom neco spatneho!! je to prace casto velmi narocna. ale opravdu to tak v mnoha zemich neni. vim ze anglie 6 mesicu a cina kde ziju jen 3 mesice. a to nechci zminovat zdravotnictvi, ktere je oproti jinym zemim na vysoke urovni, a skoro nic si za to obcan nemusi platit.
vim ze mi reknete ze se mesicne plati socilani i zdravotni - ale zase oproti jinym zemim, je tato castka nizsi.
proto prosim, prestante nadavat a budte rady ze zijete v cesku, kde opravdu stat pro obcany dela alespon neco.
a ted mne muzete ukamenovat, ale ja uz jsem na to zvykla. to ze ziju v zahranici je pro nektere lidi neprekonatelne a asi si mysli ze se mam jako prase v zite. ale tak to neni. kazda zeme ma sve pro a proti. ale to asi patri do jineho tematu.
Není tady
zuzacka napsal(a):
devcata, verim ze vam co nezijete v zahranici toto tema radne zvedlo mandle.
ja v zahranici ziju a abych vam rekla pravdu - a asi mne ukamenujete - porodne si vyrizovat budu!! dite bude cesky obcan, a verte mi za to papirovani taky dost zaplatime.
A kolik tě to bude stát, jestli se můžu zeptat?
A jinak - tvoje dítě bude český občan, který tady bude v produktivním věku žít, pracovat, platit odvody, živit svého důchodce a vychovávat nové daňové poplatníky? Pak je to naprosto OK že žádáš porodný a rodičák, go ahead!
zuzacka napsal(a):
chapu ze vy kteri v cesku tvrde pracujete cely zivot a kdyz neco potrebujete socilaka i pracak se obraci zady.
ale budme realisti - cesko ma jeden s nejlepsich systemu peci o matky s detmi - pokud vite dejte mi priklad zeme, ktera matku plati za to ze se stara o dite (a to az 4 roky). nerikam ze je na tom neco spatneho!! je to prace casto velmi narocna. ale opravdu to tak v mnoha zemich neni. vim ze anglie 6 mesicu a cina kde ziju jen 3 mesice. a to nechci zminovat zdravotnictvi, ktere je oproti jinym zemim na vysoke urovni, a skoro nic si za to obcan nemusi platit.
No to je diskutabilní, viz níže.
zuzacka napsal(a):
vim ze mi reknete ze se mesicne plati socilani i zdravotni - ale zase oproti jinym zemim, je tato castka nizsi.
tak to bych si dovolila nesouhlasit. Ukaž mi zemi, kde lidi platí TAK vysoké procento ze svých příjmů, aby se ten sociální a zdravotní systém udržel? V mnoha zemích to funguje tak, že se stát stará o lidi mnohem méně, přesně jak píšeš, lidi jsou nuceni nést za sebe odpovědnost a nedostávat nic zadarmo, ale na druhou stranu tomu státu lidi měsíčně nevěnují třetinu svých příjmů! Lidi se tak víc starají o sebe, šetří si, mají uzavřené pojistky a fondy, a de facto sponzorují sami sebe. Ten kdo se o sebe v tomhle směru nestará, pak samozřejmě nemá kam šáhnout, je z něj sociální případ.
zuzacka napsal(a):
proto prosim, prestante nadavat a budte rady ze zijete v cesku, kde opravdu stat pro obcany dela alespon neco.
Dělá - i když jak vysvětluji výše, pro většinu lidí to nedělá zadarmo!!! A bohužel, dělá i pro vyžírky a to je to, na co tady teď nadáváme. Podívej se na to taky trošičku z perspektivy člověka, jehož superhrubá mzda je 42 000, ale na výplatě a na účtě se mu nakonec objeví jen 22 740. Měsíc co měsíc.
zuzacka napsal(a):
a ted mne muzete ukamenovat, ale ja uz jsem na to zvykla. to ze ziju v zahranici je pro nektere lidi neprekonatelne a asi si mysli ze se mam jako prase v zite. ale tak to neni. kazda zeme ma sve pro a proti. ale to asi patri do jineho tematu.
No obávám se, že jediné co je konkrétně tady pro nás nepřekonatelné není to že žiješ v Číně, ale to že chceš podojit svoji rodnou hroudu, kterou jsi opustila a neplatíš v ní socku a zdrávku a přesto po ní (nás) něco chceš..
Není tady
Souhlasím s Fidorkou, vůči těm, co si ze svého platu trhají 34% na sociální a zdravotní + daně + vysoká nepřímá daň, je sprosťárna, navíc, když je stát v krizi, je to hyenismus.
Není tady
Fidorka napsal(a):
Co se týká tvojí švagrové, Slniečko, měla nárok na rodičák, ale prošvihla lhůtu 3 měsíců od data porodu, kdy si o něj měla zažádat.
Požádat si může KDYKOLI v době, kdy má nárok... ale dávky jí budou proplaceny maximálně tři měsíce zpětně. Čili pokud si vzpomene ve čtyřech měsících, tak jí zpětně nebudou proplaceny 4 rodičáky, ale jenom tři a pak dále do 4 let věku dítěte. Akorát jak už tu bylo psané, nesmí v Japonsku pobírat obdobu naší PPM nebo RP (i když třeba obdobu přídavků na dítě by snad pobírat mohla, to by na závadu být nemělo... pokud tedy nějaké dávky bere, je potřeba je rozlišit). A, samozřejmě, musí prohlásit, že o dítě pečuje a že dítě nechodí do jeslí/školky na dobu delší, jak povolenou (zákon nerozlišuje zařízení státní a soukromé, čili by se to dle mého názoru mělo vztahovat i na zařízení zahraniční).
MMCH ještě mě tak napadá - neměla by nárok i na porodné? O to jsem se nikdy nezajímala, jestli se vyplácí do zahraniční, ale tak teoreticky když se vyplácí rodičák, porodné by se mohlo vyplácet taky?
Upravil(a) Lesana (4. 10. 2009 16:03)
Není tady
Lesano to je všechno, nenapadá tě ještě něco jak si namastit kapsu?
Btw. můžeš teda citovat příšlušný zákon na kterém se zakládá nárok, aby to moje známá mohla zpětně nárokovat? Aby měla v ruce něco, o co se před dotyčnou úřednicí opřít? Já jí to hledat nikde fakt nebudu, stačí že to platím.
Není tady
Fidorka napsal(a):
Lesano to je všechno, nenapadá tě ještě něco jak si namastit kapsu?
Btw. můžeš teda citovat příšlušný zákon na kterém se zakládá nárok, aby to moje známá mohla zpětně nárokovat? Aby měla v ruce něco, o co se před dotyčnou úřednicí opřít? Já jí to hledat nikde fakt nebudu, stačí že to platím.
Lesana má pravdu, dávky se už nějakou dobu vyplácejí jen tři měsíce zpětně, ale hledat se mi to nechce.
Není tady
Nechapu proc je vetsina z vas tak zavistivych. Holka odjela se svym manzelem do ciziny aby si on jako doktor privydelal. Vsichni dobre vime jak mizerne jsou v CR placeni doktori a zdravotni sestry a z tohoto duvodu vetsina kvalifikovanych sester a doktoru odchazeji pracovat do zahranici a my jsme tady na tento ukor osetrovani ukrajincy, rusy apod. Nevidim na tom nic spatneho, ze chce pobirat rodicak, ma na to narok, tak proc ne. Navic ona nepracuje a plne se o sve dite stara a je uz prece jedno zda v zahranici nebo v CR! To, ze si neplati socialni pojisteni s rodicovskym prispevkem nema co do cineni. A kdyby to tak bylo, tak by ji rozhodne nikdo nic neplatil! Vetsina z vas tady oroduje, ze stat rozhazuje penezma a pod, ale vetsina z vas potom snad ani netusi jak se v tech statnich sferach krade. Takze muj nazor je at si holka o sve davky zazada a pobira.
Není tady
Marcio, závist v tom opravdu nehledej. Spíš se všem těm pracujícím lidem chce z toho, jak stát hospodaří s penězi, o které je obere na daních a všech pojištěních
Jestli budeš někdy žít v ČR a pracovat tu, ráda si tvůj názor poslechnu znovu
Takže pro tebe užitečná informace a taky si o rodičák požádáš, ne?
Upravil(a) yellow108 (4. 10. 2009 20:22)
tak já jsem v našem zdravotnictví ještě žádného ukrajince ani rusa neviděla, ale pokud tam jsou, určitě mají veškeré znalosti potřebné pro toto povolání a nikde není napsané, že když jsou jiné národnosti nemůžou být lepší než některý český Dr.
Marcio, to není závist, jen nám přijde nefér, že dítě, které žije v cizině a s největší pravděpodobností nikdy v čechách žít nebude...... má nárok, je fakt, když to náš stát umožňuje......... asi je něco špatně....
Není tady
yellow108 napsal(a):
U mne je to jine Yellow. Ja tady ziji uz radku let a navic pracuji vic jak na polovicni uvazek a v dobe me nepritomnosti se mi o dite stara chuva! Tudiz bych ani narok nemela. Ale ta divcina nepracuje a o dite se stara jen s tim rozdilem, ze v cizine. Socialni davky si po svem navŕatu muze prece zpetne zaplatit kdyz na to prijde. Ja v tom fakticky nevidim zadny problem. Je pravda, ze za tu dobu co tady ziji mi mohla spousta veci uniknout, ale tady soudim dle faktu! Je Ceska, ma dite s cechem, plne se o dite stara, tak proc ne? Tak se mi zda, ze v takovychto situacich se vetsina zastava stau na nadava jak rozhazuji penezi, ale proc by podle vas na to ta holcina nemela narok, nebo proc by si o to nemohla pozadat? Jen proto, ze kratkodobe pobyva v cizine?
Není tady
Marcia111 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
U mne je to jine Yellow. Ja tady ziji uz radku let a navic pracuji vic jak na polovicni uvazek a v dobe me nepritomnosti se mi o dite stara chuva! Tudiz bych ani narok nemela. Ale ta divcina nepracuje a o dite se stara jen s tim rozdilem, ze v cizine. Socialni davky si po svem navŕatu muze prece zpetne zaplatit kdyz na to prijde. Ja v tom fakticky nevidim zadny problem. Je pravda, ze za tu dobu co tady ziji mi mohla spousta veci uniknout, ale tady soudim dle faktu! Je Ceska, ma dite s cechem, plne se o dite stara, tak proc ne? Tak se mi zda, ze v takovychto situacich se vetsina zastava stau na nadava jak rozhazuji penezi, ale proc by podle vas na to ta holcina nemela narok, nebo proc by si o to nemohla pozadat? Jen proto, ze kratkodobe pobyva v cizine?
Ano, podle toho co napsaly holky nahoře asi má ta příbuzná od Slniečka právní nárok na čerpání RP, ale to ještě neznamená, že se mi to musí líbit. Fakt se mi to nelíbí. Nelíbí se mi, že na RP má nárok někdo, kdo tu pracoval všeho všudy rok, odhlásil se z pojištění, aby nááááhodou nezaplatil nějaké minimum, žije v zahraničí a teď si z ničeho nic vzpomněl, že by vlastně něco chtěl. Ale to je jen jeden příklad, situací, které se mi opravdu hrubě nelíbí (mírně řečeno), mám v okolí mnohem víc. Ale nechci se tu rozepisovat a kazit si večer.
Tak hezký večer
(i když vy tam asi večer nemáte)
Upravil(a) yellow108 (4. 10. 2009 20:49)
verynka tak já jsem v našem zdravotnictví ještě žádného ukrajince ani rusa neviděla, ale pokud tam jsou, určitě mají veškeré znalosti potřebné pro toto povolání a nikde není napsané, že když jsou jiné národnosti nemůžou být lepší než některý český Dr.
No tak v Praze podle toho co mi jeden muj znamy vypravel je jich tam az az. Mne je to docela jedno jestli v CR pracuji cizinci nebo ne, manzel je taky cizinec a kdybychom zili v CR urcite bych chtela aby pracoval. Ono se kazdy clovek ohlizi spis na to co je jemu vhod a ne tolik tem ostatnim, co si budeme vykladat. Kdyby jste byli v situaci tehle divciny, urcite by ste o teto moznosti rovnez uvazovali, jen ted budete tvrdit, ze ne. Zase ale na druhou stranu s zamestnavanim cizincu v CR ubyva prace cechum z cehoz taky castecne a ne jen diky financni krizi vyplyva nezamestnanost a priliv kriminality, zvlaste diky temto narodnostem.
Není tady
yellow108 napsal(a):
Marcia111 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Ano, podle toho co napsaly holky nahoře asi má ta příbuzná od Slniečka právní nárok na čerpání RP, ale to ještě neznamená, že se mi to musí líbit. Fakt se mi to nelíbí. Nelíbí se mi, že na RP má nárok někdo, kdo tu pracoval všeho všudy rok, odhlásil se z pojištění, aby nááááhodou nezaplatil nějaké minimum, žije v zahraničí a teď si z ničeho nic vzpomněl, že by vlastně něco chtěl. Ale to je jen jeden příklad, situací, které se mi opravdu hrubě nelíbí (mírně řečeno), mám v okolí mnohem víc. Ale nechci se tu rozepisovat a kazit si večer.
Tak hezký večer
(i když vy tam asi večer nemáte)
Samozrejme, mas svuj nazor a nikdo Ti ho nebere, proto tady takoveto diskuze jsou. Nazory se mohou i lisit, coz je pripad zrovna ted nas dvou a vecer si kvuli tomu, ze se nazory lisi prece nemuze pokazit, ne? No a jen dodatek k tomu, ze v CR ta holcina pracovala jen rok si myslim, ze mohlo byt taky proto, ze je mlada a byla cerstve vystudovana, ale to by nam mohlo nejlepe objasnit slniecko. A to, ze se nevrati, myslim nebylo nikde psano, nebo snad ano?
Není tady
anais.de napsal(a):
Slniečko napsal(a):
Fidorko, ono je to slozitejsi, proste svagr se tu citi nedoceneny,tak pozadal o grand v Japonsku a ziskal ho. Ona skoncila v praci drive,ale pak se odlet posunul kvuli nejakemu vyrizovani,tak sla na pracak. Rika se mi to tezko,ale on je z doktorske rodiny a ma pocit,ze je neco vic,nez my okolo, jeste je mulatka,tak to je vsechno se vsim. Ja si s ni moc nerozumim,ale poprosila me. V Japonsku pracovat ani nemohla,je ale pravdou,ze pokud 100% vedela,ze tam chce otehotnet,tak bych si urcite socialni platila a nevykaslala se na to. Jenze chteli usetrit, to mate tezke, ja jsem do posledni chvile myslela,ze bude rodit tady,jenze ona je silene nesamostatna,takze nechtela zustat sama bez manzela,ona jeji mama by ji pomohla,ale svagr ji rukou nosi a je otec ditete,coz se da pochopit. V kvetnu se vraci, byli tam jen neco pres 2 roky a tak zjistuje,co muze dostat,protoze svagr najednou uz nebude mit japonsky plat a ona na materske,pritom uz nam oznamili,ze za usetrene penize poleti v lete na mesic pod stan s rocni dcerkou do USA, no nechapu,ale to asi ani neni nutne. Ziji v oblacich mimo realitu,oba.
To vytucnene me taky zarazi, ja si vzdycky myslela, ze pracak je instituce urcena pro pomoc lidem, kteri maji v umyslu pracovat a shaneji praci. Ne pro ty, kteri maji v planu vycestovat do zahranici a potrebuji, aby za ne nekdo zatahl pojisteni v mezidobi co z vlastniho rozhodnuti nepracuji. Jsem asi naivni.
No jo, ale kdo by ji tak asi zamestnal na dobu tri mesicu?
Není tady