27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ahoj holky, ráda bych vás poprosila o radu. Zavařovali jsme hruky ve sladkém nálevu (do sklinky hruky, přidala jsem dvě ličky cukru a zalila vodou) v troubě. Na dno pekáče jsme dali utěrku, zalili co nejvíc vodou a dali na 150°C vrh i spodek asi na 20 min. a pak jsem to stahla na 100°C jen na spodek (nala jsem toto info někde na Netu a celkem dost lidí to tak taky dělá podle ohlasů). Jene se nám stalo, e se za pár dnů začali kalit a včera jsme je museli vechny vyhodit. A to se nám stalo vlastně i loni, kdy jsme zavařovali broskve. U druhý den po vyndání z trouby se sklinky zakalily a musely se vyhodit. Víčka byli závitová, uzavíral manel. Nevíte, čím to mohlo být?
Není tady
mefinka napsal(a):
Ahoj holky, ráda bych vás poprosila o radu. Zavařovali jsme hruky ve sladkém nálevu (do sklinky hruky, přidala jsem dvě ličky cukru a zalila vodou) v troubě. Na dno pekáče jsme dali utěrku, zalili co nejvíc vodou a dali na 150°C vrh i spodek asi na 20 min. a pak jsem to stahla na 100°C jen na spodek (nala jsem toto info někde na Netu a celkem dost lidí to tak taky dělá podle ohlasů). Jene se nám stalo, e se za pár dnů začali kalit a včera jsme je museli vechny vyhodit. A to se nám stalo vlastně i loni, kdy jsme zavařovali broskve. U druhý den po vyndání z trouby se sklinky zakalily a musely se vyhodit. Víčka byli závitová, uzavíral manel. Nevíte, čím to mohlo být?
ádný zavařovací expert nejsem, take jediné, co mě napadá, je ta voda ve sladkém nálevu - převařuju a přidávám cukr přímo do nálevu, vřelým pak zalévám. A v troubě jsem zatím zavařovala jen jednou, letos maso na dovolenou - 150°C, 1 hodina. Druhý den zopakovat.
Určitě se tu ale vyskytne někdo fundovanějí, kdo ti poradí.
Upravil(a) Anda (9. 10. 2009 13:35)
Není tady
Ahoj, zavařuju opravdu hodně. Ale bohuel s troubou zkuenosti nemám. Kompoty zavařuju jen pod víčko (zamačkávací), pod to roubovací jen marmelády. Zavařuju v hrnci s vodou a teploměrem. Hruky na 80stupňů 20 minut. Jinak z osobní zkuenosti hruky jsou hned po meruňkách největí "potvory". Pokud je dělám tak příprava stejná jako ty, umýt, oloupat, rozčtvrtit, dvě líce cukru, voda, zavřít a up do hrnce. Letos mě ale takhle vypekli odpeckované třeně, které jsem si připravila do zimních bublanin. Kdy jsem zavářela bylo velké teplo a sklenice asi pomalu chladly a patně chytly, ikdy se zpočátku tvářili OK, do týdne byly kalné. I tím by to u tebe mohlo být, pomalé ochlazení sklenic.
Upravil(a) klementýna (10. 10. 2009 11:33)
Není tady
1. čím je surovina míň kyselá, tím větí je monost následného zkvaení
2. lepí ne internet je asi koupená odborná kniha, je obvykle recenzovaná
3. někdy je dobré po vytaení sklenic ze zavařovacího hrnce je jetě na čtvrthodinku obrátit "hore nohama"
4. cukr taky přidávám přímo do jednotlivých sklenic, v nálevu asi problém nebude
5. pomalé chládnutí má vliv spí jen třeba na hráek, kdy se při teplotě kolem 37 °C uplatňuje "patný" vliv některých bakterií a ideální teplota konzervace je odborníky stanovena na 121 °c, čeho dosáhneme v domácnosti těko...
No prostě, lepí ne spoléhat na některé internetové recepty je pořídit si apsoň jednu odbornou kníku .
Není tady
Ahoj holky, můete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? Chceme letos zase zavařovat a nevím jak normálně sklenky se zavařeninou roztřídit, abych věděla kde co je. Jsem z toho trochu zoufalá. Zatím jsem dola akorát na to, e jsem si koupila pár takovýchto archivačních krabic: http://www.rajapack.cz/produkty/archiva … hivace.htm a do nich jsem podle druhů naskládala vechny zavařeniny a popsala, abych zvenku poznala co v tom vlastně je. Nemám na to ádnou ideální skříň a jeliko jsme tak trochu leví na to si něco vyrobit, tak opravdu nevím jak jinak to uskladnit. ádnou spí nemáme, vechno skladujeme ve sklepě, ale něco chci mít nahoře ve pajzu, tak tam jednou za čas zajdu a potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy, a prosím nemusím nic vyrábět? Má fantazie je na bodu mrazu.
Není tady
tereza88 napsal(a):
Ahoj holky, můete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? .... potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy....
Já mám návrh, aby sis z nás přestala dělat p.r.d.e.l a necpala vude svoje reklamy, a ohledně zavařenin, kdy se podívá na sklenici, tak hned uvidí co v ní je i bez archivační krabice a k tomu nebude muset ani pouít ty dalí přírodní prostředky, na které jsi nacpala reklamu do dalích diskuzí
Není tady
Bety napsal(a):
tereza88 napsal(a):
Ahoj holky, můete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? .... potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy....
Já mám návrh, aby sis z nás přestala dělat p.r.d.e.l a necpala vude svoje reklamy, a ohledně zavařenin, kdy se podívá na sklenici, tak hned uvidí co v ní je i bez archivační krabice http://i.dama.cz/s/e224.gif a k tomu nebude muset ani pouít ty dalí přírodní prostředky, na které jsi nacpala reklamu do dalích diskuzí http://i.dama.cz/s/e273.gif
Bety jak poznas zavarene ostruziny a maliny,jsou naprosto stejne,alespon moje mamka je mela stejne,kdyz zavarovala.
Není tady
mně stejné nepřijdou, kdybych potřebovala něco rozliit tak bych si na to dala títek nebo samolepku ale o to tady nelo - ona svoje reklamy nacpala téměř do vech diskuzí...
Není tady
já i roubovací sklenice zacvakávám hlavou a vdycky po zavaření otáčim a klidně nechám do druhé dne otočené.. Nikdy nemám sklenice ponořené, teploměr nemám, take jen odhaduji čas, jak dlouho se mi "napařují"..
A co se týká označování, není nic jednoduího, ne na kadou nalepit malou samolepku s datem zhotovení, případně popisem, pokud bych měla pocit, e to nepoznám..
Není tady
Slyela jsem o zavařování v mikrovlnce. Nemá někdo zkuenosti?
Není tady