Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 27. 9. 2009 13:14

herman
♥♥-----
Registrovaný: 21. 10. 2007
Příspěvky: 56

Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Je Písmo Sväté naozaj sväté?

   Súčasní veriaci sa pozerajú na evanjeliá, ako na niečo svätého, ako na bezvýhradnú autoritu, o ktorej sa nediskutuje a o ktorej nemožno pochybova.

   Ak sa ale vecne a nezaujato pozrieme na evanjeliá, sú to v podstate spisy, ktoré vznikli vežmi mnoho rokov po udalostiach, ktoré sú v nich opisované a tento vežký časový odstup sa do určitej miery nepriaznivo odzrkadlil na autentickej kvalite spomienok na oné dávne udalosti. Veď si len predstavme samých seba, nakožko hodnoverne a detailne by sme asi opisovali nejaké udalosti, ktoré sme prežili pred mnohými rokmi.

   Druhou zásadnou skutočnosou je, že ak by boli tieto spisy naozaj „Písmom Svätým“, nemohli by sa v nich nachádza určité protirečenia, či zásadne iné pohžady na jednu a tú istú vec.

   Tieto protirečenia a iné, odlišné pohžady učeníkov na udalosti a náuku Mesiáša však vznikli preto, lebo evanjeliá sú čisto osobnou interpretáciou udalostí spred mnohých rokov. Interpretáciou, založenou na osobnom pochopení, vnímaní a prežívaní jednotlivých evanjelistov. Presne tak, ako je tomu vždy, keď dvaja žudia opisujú tú istú udalos a to ešte s odstupom mnohých rokov. Pohžad dvoch žudí na tú istú vec nebýva totiž nikdy rovnaký a celkom zákonite sa viac, alebo menej odlišuje.

   Uveďme si konkrétny príklad, týkajúci sa známych slov: „Čo zviažete na zemi, bude zviazané i na nebi a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané i na nebi“.

   Matúš použil tieto slová v súvislosti s osobou Petra a síce vtedy, keď Peter ako prvý spoznal v Ježišovi Syna Božieho. Celkom konkrétne to znie takto: „Ty si Peter (Skala), a na tejto skale vystavím svoju cirkev, a brány pekelné ju nepremôžu. Tebe dám kžúče od krážovstva nebeského, a čokožvek zviažeš na zemi, bude zviazané i na nebi, a čokožvek rozviažeš na zemi, bude rozviazané i na nebi“.

   Oproti tomu ale napríklad Marek a Lukᚠslová o rozväzovaní a zväzovaní v súvislosti s Petrovým primátom vôbec neuvádzajú

   No a je naozaj vežmi zaujímavé a dos protirečivé, že samotný Matúš použil tieto slová vo svojom evanjeliu aj niekde inde a to v úplne inej súvislosti a inom kontexte. A síce, v kapitole s názvom „Bratské napomenutie“:

   „Keby sa teda tvoj brat prehrešil proti tebe, choď  a pokarhaj ho medzi štyrmi očami! Keď a počúvne, získal si svojho brata. Keď a však nepočúvne, priber si ešte jedného, alebo dvoch, aby výpoveď dvoch, alebo troch svedkov všetko potvrdila. Keby ani tých nepočúvol, tak to povedz cirkvi, a keby ani cirkev nepočúvol, zaobchádzaj s ním ako s pohanom a mýtnikom.

   Veru, hovorím vám, čokožvek zviažete na zemi, bude zviazané i na nebi a čokožvek rozviažete na zemi, bude rozviazané i na nebi.“

   Položme si teraz otázku, v akom kontexte boli slová o rozväzovaní a zväzovaní použité správne? Či iba v súvislosti s Petrom – či je to teda iba výsada jeho osoby, čo však Marek a Lukᚠneurobili, alebo ich máme chápa v širšej, všeobecnej súvislosti, ako schopnos každého človeka, vzahujúcu sa na  odpustenie, či neodpustenie nášmu blížnemu? Odpustenie alebo neodpustenie, ktorého dôsledky nemajú dosah iba čisto pozemský, ale toto pozemské presahujú.

   Ak celú vec sami hlboko precítime a ak sa ešte navyše oprieme o znalosti Zákonov, fungujúcich vo stvorení, musí nám by jasné, že slová o zväzovaní a rozväzovaní na zemi i na nebi majú všeobecnú platnos. To znamená, že je to zakódované v schopnostiach a možnostiach každého človeka.

   Spomínaná všeobecná zákonitos sa preto nemôže v nijakom prípade vzahova iba na jedného, jediného človeka, čiže na Petra, ako to mylne uviedol Matúš na základe svojho vlastného, nesprávneho pochopenia. Ani Lukᚠani Marek takéto niečo v súvislosti s Petrovým primátom totiž vôbec nespomenuli.

   Uvedené fakty by teda mali by pre nás pádnym dôkazom toho, že evanjeliá nie sú nedotknutežným Písmom Svätým v tom zmysle, v akom sa na ne pozerá väčšina veriacich dnes. S niečím podobným by nesúhlasili ani samotní evanjelisti.   

   Ako všetko žudské sú totiž tieto spisy poznamenané mierou osobného porozumenia a  pochopenia jednotlivých autorov. A o tom, že toto ich chápanie nebolo vždy dostatočné, takže si bol nad ním neraz nútený  povzdychnú aj ich Majster, o tom predsa možno nájs i zmienky v jednotlivých evanjeliách.

   Určite tu neobstojí ani známa argumentácia, že vyliatím Ducha Svätého sa zrazu stali učeníci priam zázračným spôsobom všetko plne chápajúcimi. Ak totiž niekto isté veci nedostatočne chápe aj keď sa pomerne dlhý čas pohybuje v osobnej, bezprostrednej blízkosti pozemského vtelenia živého Boha, čo predstavuje najväčšie možné priblíženie sa Boha k človeku, je doslova ilúziou myslie si, že by mohlo jestvova ešte niečo väčšieho, čo by mohlo jeho mieru chápavosti nejakým zázračným spôsobom náhle výrazne zvýši. 

   V jednom z Pavlových listov, v známom Hymne na lásku je uvedené: „Poznávame len z časti a len z časti prorokujeme“.

   Čo znamenajú tieto slová, napísané Pavlom mnoho rokov po zoslaní Ducha Svätého na Turíce, na základe ktorého považuje cirkev apoštolov za neomylných a ich slová za „Písmo Sväté“?

   Sám Pavol, ako je zachytené v jeho vlastných, vyššie uvedených slovách, si o sebe v žiadnom prípade nemyslel, že je neomylný, ale naopak, vežmi kriticky vnímal svoju vlastnú nedokonalos v chápaní vysokých právd.

   Nie je preto správne, pozera sa na evanjeliá, ako na nejaké neomylné „Písmo Sväté“, ako sa to robí dnes, ale treba v nich vidie iba to, čím skutočne sú – treba v nich vidie nesmierne cenné, autentické dokumenty, pochádzajúce od žudí, ktorí osobne poznali Ježiša Krista, alebo dokonca od žudí, ktorí Ježiša nikdy osobne nepoznali, ako napríklad sám Pavol. V každom prípade sú to však dokumenty, poznačené mierou zrelosti a pochopenia Kristovho učenia ich jednotlivými autormi. Skutočným Písmom Svätým by boli iba vtedy, keby ich napísal samotný Ježiš.

   Áno, toto treba zvl᚝ zdôrazni. Písmom Svätým, ktoré by sme mohli plne akceptova v tomto zmysle by boli evanjeliá iba jedine vtedy, keby ich napísal Ježiš. Takýto je zdravý a reálny pohžad na vec.

   Podobných spisov a dokonca evanjelií jestvuje  v skutočnosti omnoho viac, ako ich bolo nakoniec zaradených do Nového zákona. Toto je tiež kapitola sama o sebe, pretože výber toho, čo bude, alebo nebude zaradené medzi „Písmo sväté“ robili žudia o niekožko stáročí neskôr na základe vlastného úsudku. To, čo bolo potom kanonizované sa stalo „Písmom Svätým“ a to, čo kanonizované nebolo, zostalo iba historickou výpoveďou žudí tej doby.

herman

Není tady

 

#2 27. 9. 2009 16:45

majkafa
Host

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

A jéje, zase herman. Nestačí mu angažovat se na nějakém slovenském servru.

Písmo svate není svaté. tongue

 

#3 28. 9. 2009 0:56

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 15. 5. 2007
Příspěvky: 7001

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Hermane, ale to přece rozumní lidé dávno vědí.... A zadubenci to nevysvětlíš.
Svaté v tom kontextu znamená přece spíš něco jako "dokonalé".... (rádoby).
A přemýšlet donekonečna o tom, co tehdy mělo znamenat Markovo a ...atd. chování.... je to praktické? Určitě? Víš, moje mami by se Tě zeptala: A ty mᚠmálo jiné práce? big_smile

Není tady

 

#4 28. 9. 2009 9:15

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Registrovaný: 6. 10. 2007
Příspěvky: 1144
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Áno, toto treba zvl᚝ zdôrazni. Písmom Svätým, ktoré by sme mohli plne akceptova v tomto zmysle by boli evanjeliá iba jedine vtedy, keby ich napísal Ježiš. Takýto je zdravý a reálny pohžad na vec.

   Podobných spisov a dokonca evanjelií jestvuje  v skutočnosti omnoho viac, ako ich bolo nakoniec zaradených do Nového zákona. Toto je tiež kapitola sama o sebe, pretože výber toho, čo bude, alebo nebude zaradené medzi „Písmo sväté“ robili žudia o niekožko stáročí neskôr na základe vlastného úsudku. To, čo bolo potom kanonizované sa stalo „Písmom Svätým“ a to, čo kanonizované nebolo, zostalo iba historickou výpoveďou žudí tej doby.


Hm, to je taky důvod, proč se mi do čtení Bible moc nechce...Nemá to pro mě ten pravý význam ji číst, když je text překroucený, neúplný, upravený... A tak se asi budu dál snažit chápat svět na základě svých zkušeností a pozorování... dudlik


Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

 

#5 28. 9. 2009 17:29

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Lu,
četla jsem jen tvůj příspěvek, protože ztrácet čas hermanovou pohlouplou agitací se mi nechce, ale musím ti oponovat smile
Četbu bible nepovažuji za zbytečnou, protože bez její znalosti neporozumíš křesanským dějinám posledních 2 tisíciletí, neporozumíš umění, především malířství a sochařství - kolem významných děl světových velikánů budeš chodit poloslepá a polohluchá.
Bible je součástí kulturního dědictví lidstva a jako taková má obrovský význam, nepočítám-li ten náboženský, který bezesporu ovlivnil dějiny.

Osobně si myslím, že bible obsahuje zajímavé texty, by jistě poplatné své době a jistě i společenské objednávce své doby. Přesto pro nás stále velmi živé a poučné.
A to, co je tam podle mne nejcennější, to je prosté poznání, že všechno už tu bylo smile

Mám potřebu ti to napsat, protože ještě před třemi dny jsem stála na Forum Romanum - to si také jedna nezničitelná mocná říše myslela, že je pupkem světa, její bohové ti jediní božští  a její civilizace ta jediná správná.....
Všichni by se měli jet podívat do Říma, co z té nádhery a moci téhle říše zbylo!


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#6 28. 9. 2009 18:17

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Registrovaný: 6. 10. 2007
Příspěvky: 1144
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Pandorraa napsal(a):

Lu,
četla jsem jen tvůj příspěvek, protože ztrácet čas hermanovou pohlouplou agitací se mi nechce, ale musím ti oponovat smile
Četbu bible nepovažuji za zbytečnou, protože bez její znalosti neporozumíš křesanským dějinám posledních 2 tisíciletí, neporozumíš umění, především malířství a sochařství - kolem významných děl světových velikánů budeš chodit poloslepá a polohluchá.
Bible je součástí kulturního dědictví lidstva a jako taková má obrovský význam, nepočítám-li ten náboženský, který bezesporu ovlivnil dějiny.


Osobně si myslím, že bible obsahuje zajímavé texty, by jistě poplatné své době a jistě i společenské objednávce své doby. Přesto pro nás stále velmi živé a poučné.
A to, co je tam podle mne nejcennější, to je prosté poznání, že všechno už tu bylo smile

Mám potřebu ti to napsat, protože ještě před třemi dny jsem stála na Forum Romanum - to si také jedna nezničitelná mocná říše myslela, že je pupkem světa, její bohové ti jediní božští  a její civilizace ta jediná správná.....
Všichni by se měli jet podívat do Říma, co z té nádhery a moci téhle říše zbylo!

Pan, nepíšu, že považuji četbu bible za zbytečnou. A s vytučněným musím jen souhlasit - to je zase důvod, proč mě bible začíná na druhou stranu lákat stolt
Myslela jsem to tak, že o Bohu bych se tam mohla dočíst překroucené myšlenky. Často narážím na výňatky z bible, jak je to napsané dnes a vedle toho, jak to bylo původně, bohužel však zamlčeno nebo pozměněno hmm To mě pěkně vydráždí...kapitulation
Tož ale vím, že ji jednou přelouskám a budu mít právo ji hodnotit big_smile Ale kdyby to jen trochu šlo, mooooc ráda bych si ji přečetla v původním znění...To bych se ale musela naučit cestovat časem či co lol kapitulation

Jojo, starý Řím mi dneska taky cosi připomíná. Zrovna čtu jednu knížku s vhledy do té doby...stolt


Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

 

#7 28. 9. 2009 18:46

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

No možná bys ani nemusela cestovat časem, možná by se jen stačilo dostat do nepřístupných částí vatikánské knihovny smile


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#8 29. 9. 2009 6:57

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Registrovaný: 6. 10. 2007
Příspěvky: 1144
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Pandorraa napsal(a):

No možná bys ani nemusela cestovat časem, možná by se jen stačilo dostat do nepřístupných částí vatikánské knihovny smile

lol tummenupp


Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

 

#9 29. 9. 2009 9:14

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 27. 12. 2006
Příspěvky: 7378

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Lúthien napsal(a):

A tak se asi budu dál snažit chápat svět na základě svých zkušeností a pozorování... dudlik

A o tom to je Luth. smile  Tu pointu jsi zachytila. smile

Coz znamena,ze i ta slova z Bible lze chapat Luth jen potud, pokud saha Tva vedoma mysl.  smile 

Interpretáciou, založenou na osobnom pochopení, vnímaní a prežívaní jednotlivých evanjelistov. Presne tak, ako je tomu vždy, keď dvaja žudia opisujú tú istú udalos a to ešte s odstupom mnohých rokov. Pohžad dvoch žudí na tú istú vec nebýva totiž nikdy rovnaký a celkom zákonite sa viac, alebo menej odlišuje.

Upravil(a) hirondel (29. 9. 2009 9:18)


  Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

 

#10 28. 5. 2010 18:07

Mareon
♥------
Registrovaný: 28. 5. 2010
Příspěvky: 24

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Pravdivost písem

2. Timoteovi 3,16   Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,

Pokud tedy pochází z Božího Ducha,nemůže být nepravdivé i když ho psali lidé,protože byli vedeni Duchem Božím.

-5. Mojžíšova 4,2  K tomu, co vám přikazuji, nic nepřidáte a nic z toho neuberete, ale budete dbát na příkazy Hospodina, svého Boha, které vám udílím.

5. Mojžíšova 13,1  Všechno, co vám přikazuji, budete bedlivě dodržovat. Nic k tomu nepřidᚠa nic z toho neubereš.

Kdo znevažuje písma,nezůstane nepotrestán od Boha.

Zjevení 22,18   Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví této knihy: Kdo k nim něco přidá, tomu přidá  Bůh ran popsaných v této knize.


Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky.
Moliére

Není tady

 

#11 31. 5. 2010 9:24

Largo
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 8. 2006
Příspěvky: 1222

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon,
nestraš nás tady... big_smile
Říká se, že Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Pochybuji tedy, že z něho chce mít strachem roztřesenou bytost bez srdce a bez rozumu.
big_smile

Upravil(a) Largo (31. 5. 2010 11:10)


Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

 

#12 31. 5. 2010 12:15

BB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1767

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon napsal(a):

Pravdivost písem

2. Timoteovi 3,16   Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,

Pokud tedy pochází z Božího Ducha,nemůže být nepravdivé i když ho psali lidé,protože byli vedeni Duchem Božím.

-5. Mojžíšova 4,2  K tomu, co vám přikazuji, nic nepřidáte a nic z toho neuberete, ale budete dbát na příkazy Hospodina, svého Boha, které vám udílím.

5. Mojžíšova 13,1  Všechno, co vám přikazuji, budete bedlivě dodržovat. Nic k tomu nepřidᚠa nic z toho neubereš.

Kdo znevažuje písma,nezůstane nepotrestán od Boha.

Zjevení 22,18   Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví této knihy: Kdo k nim něco přidá, tomu přidá  Bůh ran popsaných v této knize.

To jsou samé výhružky. Nesnáším zastrašování a nevěřím, že by tohleto vypadlo z někoho moudrého a laskavého  ... za jakého považuji Autora  života , a už je to kdokoli a nebo cokoli. Věřím tomu, že nás možná pozoruje s laskavostí milujícího rodiče a  nechá nás dělat naše chyby a poučovat se z nich, i když nás  to kolikrát hodně  bolí. Texty výše zmiňují Božího Ducha .... to by tedy ten Boží Duch musel být podle  těch textů veliký despota . Spíš z těch textů  čiší kněžská panovačnost  -  a ta nemá s čímkoli Božským nic společného .....


BB

Není tady

 

#13 31. 5. 2010 19:32

Mareon
♥------
Registrovaný: 28. 5. 2010
Příspěvky: 24

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Ajaj,tak nejprve jsem nikoho vylekat nechtěla,no ano to zní možná tvrdě,hlavně pro toho,kdo ty verše četl poprvé.
A věřím,že to může působit na mnohé jako třeste se,nebo...!!!
Vybrala jsem to z Písem pro ty,kdo věří a chytají se bludných a dnes hojně rozšířený lží,že v Písmech jsou chyby apod.Lidé totiž raději uvěří často lžím a hledají pravdu tam,kde není.

Nejen,že se říká,ale Bůh opravdu stvořil člověka k obrazu svému jak to potvrzuje-1. Mojžíšova 1,27  Bůh stvořil  člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil.
1. Mojžíšova 5,1 ........učinil jej k podobě Boží.
Ale to nevylučuje,že člověk toužil po Bohorovnosti a pro neuposlechnutí a porušení příkazu byl sveden satanem a pak vyhnán z ráje.Bůh dal lidem možnost hřešit, protože jim dal možnost vlastní volby a svobody.
Bůh je zároveň Stvořitel,milující Otec,ale také Otec kárající,který vychovává.Ale především milující a nesmírně milosrdný,soucitný a shovívavý,jinak by na svět neposlal svého Syna jako Spasitele,který zemřel za naše hříchy a dal nám tak možnost přijmout vírou obět J.Krista a tak obdržet věčný život.
Dále Svatý Duch je Bůh, třetí osoba Trojice. Svatý Duch, Bůh, působí jako Utěšitel a Rádce, kterého Ježíš zaslíbil (Jan 14.16,26; 15:26).
Jistěže Duch svatý také obviňuje člověka z hříchu (J 16,8).


Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky.
Moliére

Není tady

 

#14 31. 5. 2010 20:45

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon, jsi si naprosto jista, že tento tvůj výklad bible - tedy tak jak TY to chápeš - je jediný správný?
Že Xtý její překlad říká přesně to, co tě naučili, že říká?
Že J. Kristus skutečně  přišel, aby zemřel za naše hříchy? Že takhle postavené oběti bylo vůbec třeba? Že milující Otec (a taky Matka smile) vůbce žádá a potřebuje nějaké oběti svých vlasních dětí? A nepřipomíná ti právě tohle vůbec NIC - tedy úzus mnohem starších náboženství než je křesanství?


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#15 1. 6. 2010 10:15

Agatha
♥♥-----
Registrovaný: 2. 5. 2010
Příspěvky: 58

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Já myslím, že nám Mareon pouze chtěla osvětlit obsah Bible (jako populární knihy) v souvislostech. Že Bibli studovala a nabízí nám uspořádaný výcuc k tématu... To, co píše, opravdu dává smysl těm, kdo chtějí věřit, a potřebují se "opřít"...
O tom, že je Bible knihou prakticky velmi mladou z pohledu "náboženství", a zejména pak v Novém zákoně je 99 % pohádek a jen cca 5-10 slov historicky skutečných, o tom žádná....

Není tady

 

#16 1. 6. 2010 10:40

Largo
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 8. 2006
Příspěvky: 1222

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Agatha napsal(a):

Já myslím, že nám Mareon pouze chtěla osvětlit obsah Bible (jako populární knihy) v souvislostech.

To ano... osvětlila obsah bible tak, jak ona ho chápe. S tím souhlasím.

Ale mně se ten výklad nezamlouvá.
Jako bych slyšela otce Školastyka z Hrátek s čertem (když se na to podívám tedy s kapitálním nadhledem... ). Takové to "...já vím taky ledacos o nebeské praxi, milý Teofile..." a taky ".... s takovou sentimentalitou bychom to daleko nedotáhli, anděli...." Krátce řečeno: Poslušnost především, láska až potom. Možná... A k čemu ji vlastně potřebujete? gloria


Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

 

#17 6. 6. 2010 12:44

Mareon
♥------
Registrovaný: 28. 5. 2010
Příspěvky: 24

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Jistěže jsem si naprosto jista,že J.Kristus přišel na svět,aby nás osvobodil od hříchu,Ježíš je ten spravedlivý,který za TEBE nespravedlivého zemřel i když my jsme si to nezasloužili(jako porušeni hříchem).

A tuto jistotu mi potvrzuje Duch Boží,jenž vchází do věřících a to
-aby v nich zapálil světlo života
-osvětlí a dá poznat pravdu Božího Slova
-a dá poznat a uvědomit si stav našeho nitra,které je nečisté a hříšné od pádu Adama.

Vždy Ježíš řekl-On přijde(Duch Sv.) a ukáže světu,v čem je hřích,spravedlnost a soud.hřích v tom,že ve mne nevěří,spravedlnost v tom,že odcházím k otci(do nebe po vzkříšení) a již mne nespatříte,soud v tom,že vládce světa (satan) je již odsouzen.Jan 16,8-11.
Kdyby bible byla jen z 99% pohádkami,musel by být Duch Svatý BAJKAŘ anebo lhář.Vždy už kolik proroctví se splnilo......
Např.zajímavé jsou archeologické nálezy o potopě,Noemově arše atd.wink

odkaz-http://b-a-n.cz/prechod-pres-rude-more.html


Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky.
Moliére

Není tady

 

#18 6. 6. 2010 13:33

majkafa
Host

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Nu, víš, on totiž Duch Svatý jak ho popisuješ ty, Mareon, je akorát tak výplod lidí. Stejně "dobrý", jako kterékoliv jiné výplody.
Obzvláště tvé za c, cituji:

A tuto jistotu mi potvrzuje Duch Boží,jenž vchází do věřících a to
-aby v nich zapálil světlo života
-osvětlí a dá poznat pravdu Božího Slova
-a dá poznat a uvědomit si stav našeho nitra,které je nečisté a hříšné od pádu Adama

Je zvl᚝ jedlé. big_smile

Ono je to totiž všechno úúplně jinak. A jak? Bůhví. Bůh ví. big_smile

Upravil(a) majkafa (6. 6. 2010 15:07)

 

#19 6. 6. 2010 18:58

Mareon
♥------
Registrovaný: 28. 5. 2010
Příspěvky: 24

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Úplně tě chápu,že nevěříš ničemu Majkafo,co tady píšu,protože jakmile lidé uslyší něco o Božím království jdou proti němu,aby ho nemuseli přijmout a uvěřit mu.butter

Vidíš to,ze svého pohledu tak,že vlastně nikdo neví nic jen Bůh.
Prý je to všechno úplně jinak A JAK TEDY?????????

Nevíš,ale Bůh to ví ...jak píšeš a zastírá to lidem asi dle tebe,takový myslíš,že je Bůh?No škoda,že mᚠo něm takové mínění.
Protože Bůh není zastíněn tomu,kdo hledá a kdo ho chce poznat.hjarta
UŽ JSEM TO TADY PSALA-

Jenomže BÚH JE ZÁROVEŇ DUCH třetí osoba Trojice. Svatý Duch, Bůh, působí jako Utěšitel a Rádce, kterého Ježíš zaslíbil (Jan 14.16,26; 15:26).

Až přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mně vydá svědectví. Jan 15,26

Nevěřící nejsou a nemohou být živi Božím Duchem a proto se také nemohou dát Božím Duchem řídit a mohou o něm pochybovat,anebo ho úplně vytěsnit,nebo myslet si,že je to jen výplod lidí.

Přirozený člověk (nevěřící/neslyšící) nemůže přijmout věci Božího Ducha;
JSOU MU BLÁZNOVSTVÍM A NEMڎE JE CHÁPAT,PROTOŽE SE DAJÍ POSOUDIT JEN DUCHEM
1. Korintským 2,14


Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky.
Moliére

Není tady

 

#20 7. 6. 2010 9:07

Largo
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 8. 2006
Příspěvky: 1222

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

"Mrskati je budeš metlami železnými.....", viď , Mareon?

Tohohle výroku otce Školastyka se lekl i anděl.... a uletěl....


Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

 

#21 7. 6. 2010 9:34

BB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1767

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Jak pravila kdysi kdesi Selima : Všelijakých nás Pánbožko má .... a myslím, že nad některými i nevěřícně kroutí hlavou .... smile


BB

Není tady

 

#22 7. 6. 2010 13:10

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon napsal(a):

Jistěže jsem si naprosto jista,že J.Kristus přišel na svět,aby nás osvobodil od hříchu,Ježíš je ten spravedlivý,který za TEBE nespravedlivého zemřel i když my jsme si to nezasloužili(jako porušeni hříchem).

A tuto jistotu mi potvrzuje Duch Boží,jenž vchází do věřících a to
-aby v nich zapálil světlo života
-osvětlí a dá poznat pravdu Božího Slova
-a dá poznat a uvědomit si stav našeho nitra,které je nečisté a hříšné od pádu Adama.

Vždy Ježíš řekl-On přijde(Duch Sv.) a ukáže světu,v čem je hřích,spravedlnost a soud.hřích v tom,že ve mne nevěří,spravedlnost v tom,že odcházím k otci(do nebe po vzkříšení) a již mne nespatříte,soud v tom,že vládce světa (satan) je již odsouzen.Jan 16,8-11.
Kdyby bible byla jen z 99% pohádkami,musel by být Duch Svatý BAJKAŘ anebo lhář.Vždy už kolik proroctví se splnilo......
Např.zajímavé jsou archeologické nálezy o potopě,Noemově arše atd.wink

odkaz-http://b-a-n.cz/prechod-pres-rude-more.html

Vidíš a já jsem si zase naprosto jistá, že většina z toho jsou překroucenéí a tendenčně využité bajky vzniklé na základě textů mnohem starších, než je bible, textů akkadských, sumerských, atlantských a možná i ještě mnohem starších a to včetně "vypujčeného" textu o potopě, který není ani náhodou biblicky původní.

No a to, že nás Kristus přišel spasit a vykoupit z našich hříchů, to považuju za vůbec největší církevní blábol všech dob. A to za blábol extremně nebezpečný.
Nikdo za tebe nic neudělá, tak maximálně ti může ukázat cestu, způsob, jak to mᚠudělat sama.
Přinesl do tehdejšího světa "oko za oko zub za zub" lásku a odpuštění. Evidentně to mnozí - a to i ti, co psali bibli - vůbe nepochopili dodnes.


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#23 7. 6. 2010 13:15

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon,
co takhle zkusit použít vlastních slov? Přestaň citovat z bible, o které ti tu říkáme, že je jen tendenční na zakázku vzniklou knihou, bezpochyby plnou mouder a určitě částečně i pravdivých příběhů, ale přesto málo důvěryhodnou v tom základním, co tvrdí, a cituj nám ze svého srdce.

Přinejmenším pro mne osobně to bude mnohem zajímavější a opravdovější.
Deklamovači z čehokoliv, a už je to náboženská literatura nebo příručka MLM, mně pramálo zajímají.


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#24 7. 6. 2010 16:05

Mareon
♥------
Registrovaný: 28. 5. 2010
Příspěvky: 24

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Vidím a často se mi to potvrzuje,že je většině lidí VELMI nepříjemné slyšet jakýkoli citát z Bible.Mnohokrát jsem se s tím setkala a setkávám vlastně neustále.A i toto je předpovězeno v Novém Zákoně.
(Tedy mimo těch,co čtou a studují Bibli s důvěrou jejího obsahu.)

Že jakýmkoli citátům,které jsem tu vypsala z Písem někdo nevěří a nechce je číst,nebo se nad nimi malinko zamyslet je samozdřejmě každého věc a svobodná volba.

Ale nevím,proč bych si měla nechat předepisovat,CO TU SMÍM A Z ČEHO CITOVAT !

Evangelium-v překladu dobrá zpráva je tu pro každého a každý ji může přijmout anebo NE.

Mám citovat ze svého srdce,použít vlastních slov?

Mě by bylo milejší zase,kdyby si lidé víc brali k srdci přísloví-Chovej se k druhým tak,jak si přeješ,aby se oni chovali k tobě.
Pro ty,kdo ze všeho něco zpochybňují nemá smysl psát své svědectví apod. i když bych docela ráda a měla bych co napsat.Ač by to bylo pro někoho zajímavější a opravdovější,stejně si to překroutí podle sebe a vezme to s výsměchem za nesmysly jak jsem se s tím tady setkala.
Anebo to považuje za jedlé. 

Ježíš mu odpověděl: „Neuvidíte-li znamení a zázraky, neuvěříte.“ Jan 4,48


Slova jsou k tomu, aby vysvětlovala naše myšlenky.
Moliére

Není tady

 

#25 7. 6. 2010 16:36

Largo
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 8. 2006
Příspěvky: 1222

Re: Je Písmo Sväté naozaj sväté?

Mareon,
nechápeš.
- tvůj výběr citací z Bible je nešastný a jejich propojení rovněž - příspěvky působí negativně. Tvé psaní je takové, jaká jsi ty, jak se právě teď dívᚠna svět a na lidi.
Bible je i plná moudrosti a láskyplných slov, ale ta od tebe slyšet nejsou.
- Ty se výroky z Bible sice zaštiuješ, ale také jsi jimi zahlcená. Řekla bych, že tě k náboženství (úmyslně nepíšu "ke křesanství") dohnala trpkost, která se tě drží doteď. To znamená, že krásu, která v Bibli je, neumíš použít ani pro sebe. Jak potom můžeš učit jiné? Jak je chceš přesvědčit, že je v Bibli o co se opřít?
- tady nemůžeš uspět s dogmaty. Před citáty z Bible (jen proto, že jsou z Bible) nikdo v posvátné hrůze necouvne...
...ale pokud ho oslovují, bude o nich přemýšlet. A protože jsme dostali do vínku schopnost lásky, rozum a svobodnou vůli, snažíme se všechny dary skloubit a o výsledky se dělit, a jde o Bibli nebo ne.
Rozumíš?

Upravil(a) Largo (7. 6. 2010 17:56)


Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů