29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
diky za odpovedi, nez jsem to stacila odeslat, tak mi odpovedela IvetaX a klokan.
Není tady
Modroočko, myslím, že naše firma je větší než vaše.
Ale tohle vlákno je o snížení dávek při ošetřováku. A to je průšvih pro samoživitelky s malým dítětem, které bývá nemocné. Myslím, že mohli v balíčku ubrat jinde, než právě tady. Stejně se mi nelíbí, že je ubíráno na nemocenské. Z čeho má žít rodič samoživitel a ještě živit děti, když partner výživné neplatí a rodič je nemocný?
Já marodím minimálně a taky ošetřováky jsem měla minimálně, i když měl syn nechodící sádru, bylo mu 13 let, byl prostě doma sám. I s nechodící sádrou a berlemi si lze dojít pro to nejnutnější. Nebo se to dá ráno připravit. Ale každý to má jináč.
Amriana napsal(a):
aprill napsal(a):
Za celou dobu co byly děcka malé jsem neměla ani jeden den paragrafu a když se kouknu kolem sebe,tak moje kolegyně, které mají poměrné malé děti jsou s nima doma maximálně jednou ročně. Když se chce jde to zařídit
.
Jo a dovolenou si v práci plánujeme a bereme tak, aby jsme práci měly hotovou a zastupující kolegyně za nás nemusely nic řešit ( mimo akutních věcí).BI děti nebyly nemocný ? A pokud byly - měly horečku ..jak se Ti od nich odcházelo ?
Občas byly, ale mohla jsem si vybrat, být doma a nemít na zaplacení nájmu nebo mazat do práce .
Není tady
Andreo, pokud budu mít dítě astmatika, s tím, že se bude dusit a každý nachlazení mu způsobí velký potíže, nebudu ho dávat do školky, protože tam ty děti od sebe chytnou kdeco. Nepůjdu do práce, ale budu se věnovat tomu dítěti. Budu s ním raději doma. Jak píšu, tomu dítěti to rozhodně nepřidá.
A pro Klokana, to je jako by měli vytvářet speciální pracoviště pro rodiče dětí?
Klokane, zaměstnní, práce, to není zaopatřovací ústav. Si představ, že ti pekař neupeče rohlíky, protože má paragraf. Do práce chodím pracovat, pokud tam chodím s tím, že tam týden jdu, dva týdny nejdu, to je poněkud zvláštní. Ano, děti máme, taky se o ně ale musíme starat. Pak je dáme do školky, do školy, pak už se hlídají víceméně samy. Ale o chronicky NEMOCNÉ děti, o ty se musíme starat pořád. takže buď to chce velmi tolerantního zaměstnavatele, což většina firem není, ani to z provozního hlediska nejde, nebo to pak chce zaměstanání takový, kde dělám třeba doma, nebo je to práce, kdy je jedno, kdy tam jsem a kdy ne.
Pořád zastávám názor, že do práce nezačnu chodit od neustále nemocnýho dítěte. Nebo si najdu něco, čím si přivydělám, když se o dítě bude moct postarat druhý rodič. Je to těžký, ale jinak to asi nejde, neznám zaměstnavatele, který někoho zaměstná s tím, že řekne - budte si doma kdy chcete a jak často chcete, ono se to udělá samo. Jasně, na paragraf je nárok ze zákona, ale jsem soudná a pokud vím, že jsem doma víc než v práci, pak jsem asi zaměstananá zbytečně, když tu práci nemůžu pořádně odvádět. Pak je to napůl všechno, jak péče o dítko, tak i ta práce. Pak je lepší se naplno věnovat děcku. A o tom, že se paragraf hojně zneužívá, to si povídat ani nemusíme. Bývalý manžel měl kolegu, ten jezdil hrát fotbal do rakouska, nějakou obecní ligu, nebo co, ale když potřeboval, měl paragraf na dceru, vždycky jí bolelo bříško, měla průjem a byl doma taky často, až ho za to málem vyhodili z práce. Takže ono je to tak i tak.
Není tady
majkafa napsal(a):
Modroočko, myslím, že naše firma je větší než vaše.
Ale tohle vlákno je o snížení dávek při ošetřováku. A to je průšvih pro samoživitelky s malým dítětem, které bývá nemocné. Myslím, že mohli v balíčku ubrat jinde, než právě tady. Stejně se mi nelíbí, že je ubíráno na nemocenské. Z čeho má žít rodič samoživitel a ještě živit děti, když partner výživné neplatí a rodič je nemocný?
Já marodím minimálně a taky ošetřováky jsem měla minimálně, i když měl syn nechodící sádru, bylo mu 13 let, byl prostě doma sám. I s nechodící sádrou a berlemi si lze dojít pro to nejnutnější. Nebo se to dá ráno připravit. Ale každý to má jináč.
Jo, Majko, ale tím snížením paragrafu a nemocenské se sníží jak nemocnost, tak i to, že to rodiče v hojné míře znužívají. O tom se snad ani bavit nemusíme. je to pak něco jako kolektivní vina, ale bohužel, lidi to zneužívali. Jinak obecně si myslím, že když nám vrchnost chce snížit schodet v rozpočtu, tak by měli napřed začít u sebe, snížit si platy, stejně tam v parlam,entu většinou chrápu, taky by si měli ubrat ze svých benefitů a neplýtvat penězma na "sr.ačky", předražený auta, státní zakázky, kde se to dá té nejdražší firmě, protoe malá domů se počítá a já nevím co ještě. Pak by nemuseli odrbávat lidi na tom, co je nezbytně nutný. Pak by mohly být maminy nemocných dětí doma, brát nějaký příspěvek a nenervobvat se, kdo mi bude každej měsíc hlídat, abych mohla být vpráci, když je mrňous pořád nemocnej. Jenže ono je lepší sobě nechat nebo ještě přidat a zkrouhnout to těm dole. Ale to je zase jiná kapitola.
Není tady
teda lot, díky za tvé téma, teď totiž dozvídám, jak to s tím paragrafem bude. Tak nevím co bych k tomu dodala, chápu tě. A to proto, že mám taky 3letou holčičku, která mi právě nastoupila do školky a já hrůzou každé ráno trnu, že onemocní a jak to budu řešit. Už takhle by byl pobyt na paragrafu fin. zásah do rozpočtu... To se teď budou platit jen tři dny? Teda mě to tady připadne tak trochu podle sebe soudím tebe. Já teda osobně po paragrafu netoužím ani trochu, práce mě baví, přála bych si, aby mi malá nikdy neonemocněla ...kor když tady čtu, jak se na ty matky nahlíží......a doufám, že takhle nikdy uvažovat nebudu
. A to, co popisuje Modroočka(paní věčně doma), je extrém....
Není tady
Už mám syna dospělého a někdy bych vrátila tu dobu, když byl malý. Ale úplně s hrůzou vzpomínám, jak jsem musela ráno bleskově řešit situaci jestli školka nebo letět k doktorovi. Co když to nic není a já poletím zbytečně, co když to je něco a zavolají mě ze školky, kdo pohlídá atd. Nějakou dobu jsem byla s klukem sama a ty peníze jsem musela přinést, moji rodiče ještě chodili do práce. Syn naštěstí moc nemarodil, ale připadala jsem si někdy jako krkavčí matka. S mým druhým mužem jsme se u nemocného kluka střídali. Nezávidím dnešním maminkám ani trochu, tady se ty peníze ubírat neměly.
Není tady
Modroočka napsal(a):
Andreo, pokud budu mít dítě astmatika, s tím, že se bude dusit a každý nachlazení mu způsobí velký potíže, nebudu ho dávat do školky, protože tam ty děti od sebe chytnou kdeco. Nepůjdu do práce, ale budu se věnovat tomu dítěti. Budu s ním raději doma. Jak píšu, tomu dítěti to rozhodně nepřidá.
A pro Klokana, to je jako by měli vytvářet speciální pracoviště pro rodiče dětí?
Klokane, zaměstnní, práce, to není zaopatřovací ústav. Si představ, že ti pekař neupeče rohlíky, protože má paragraf. Do práce chodím pracovat, pokud tam chodím s tím, že tam týden jdu, dva týdny nejdu, to je poněkud zvláštní. Ano, děti máme, taky se o ně ale musíme starat. Pak je dáme do školky, do školy, pak už se hlídají víceméně samy. Ale o chronicky NEMOCNÉ děti, o ty se musíme starat pořád. takže buď to chce velmi tolerantního zaměstnavatele, což většina firem není, ani to z provozního hlediska nejde, nebo to pak chce zaměstanání takový, kde dělám třeba doma, nebo je to práce, kdy je jedno, kdy tam jsem a kdy ne.
Pořád zastávám názor, že do práce nezačnu chodit od neustále nemocnýho dítěte. Nebo si najdu něco, čím si přivydělám, když se o dítě bude moct postarat druhý rodič. Je to těžký, ale jinak to asi nejde, neznám zaměstnavatele, který někoho zaměstná s tím, že řekne - budte si doma kdy chcete a jak často chcete, ono se to udělá samo. Jasně, na paragraf je nárok ze zákona, ale jsem soudná a pokud vím, že jsem doma víc než v práci, pak jsem asi zaměstananá zbytečně, když tu práci nemůžu pořádně odvádět. Pak je to napůl všechno, jak péče o dítko, tak i ta práce. Pak je lepší se naplno věnovat děcku. A o tom, že se paragraf hojně zneužívá, to si povídat ani nemusíme. Bývalý manžel měl kolegu, ten jezdil hrát fotbal do rakouska, nějakou obecní ligu, nebo co, ale když potřeboval, měl paragraf na dceru, vždycky jí bolelo bříško, měla průjem a byl doma taky často, až ho za to málem vyhodili z práce. Takže ono je to tak i tak.
Modroočko, pokud jsi mě četla dobře, tak jsem dítě do školky nedala jako další maminy v okolí ve třech letech, i když byly na MD, ale nechala jsem ho doma, až do jeho pěti let. Jenže před nástupem do školy už prostě do školky jít musí, víš? A s ohledem na jeho zdravotní stav mu budu vyřizovat zřejmě i odklad školy, víc prostě udělat nemůžu. A že mám zůstat doma...no to je hezká představa, a žít budu z čeho? Tak nevím,marně přemýšlím, tak jako že bych po MD se mazala zapsat na úřad práce...budu si brát podporu a podobně, a budu naříkat, jak se mám špatně, a nebo, což je pro mě přijatelnější, nastoupím prostě zpět do práce, neb já vždy pracovala a na ÚP jsem nikdy nebyla, ovšem je tady to riziko (téměř jistota), že občas na tom paragrafu prostě budu. Nicméně ty ostatní dny se budu snažit o to více....tak nevím, co je pro stát teda přijatelnější?
Není tady
Vendulino, ale to není jediná, kdo je doma pořád, teda byla, holky už jí odrostly.
Jenže je fakt, že když stále dělám práci za dva lidi, protože kolegyně-maminka je doma s dítkem, který je opravdu nemocný, tak mě to přestane časem bavit. to není špatný náhled na maminky, ale to je otom, že taková pracovní síla je fakt na nic. Vlastně blokuje místo, protože v práci víc není než je. A to je opravdu taky nefét vůči kolegům. protože ani oni nemůžou za to, že má maminka nemocný dítko a vlastně to odnáší i oni, sem tam to jde, ale pokud je to často, je lepší, když ta mamča opravdu zůstane doma. Je to těžká situace, pro tu mamču, ale i v práci pro její kolegy je to nápor, kor když se v kolektivu sejdou takový mamči tebna dvě nebo tři. Chápou taky tohle ty maminky? Mně se zdá, že ne, že vidí jen to svoje. Mám na to nárok, tak co je komu do toho, jak často jsem doma a druhý za mě dělá. Ať dělá za mě a nekafrá, já to mám ze zákona. Takhle to ty maminky nějak staví. Jedna to tady tak nějak napsala, ne? Co je komu po tom, když mám nárok. Ale co mně je po tom, že má pořád nemocný dítko, nebudu za ni pořád dělat její práci, kterou ona není schopna dělat. Ono se to dá postavit i takhle.
Není tady
Andreo, z čeho budeš žít? No a jakou práci pak odvedeš, když v ní víc nebudeš a stejně budeš brát nějaký sociálůní dávky, ve formě paragrafu na dítko. Jasně, pak je lepší něco, než nic. Ale nepřipadá ti to taky trochu nefér, jít do práce s tím, že už předem víš, že tam víc nebudeš, jak budeš? Nemyslíš, že třeba tvoji potencionální kolegové budou dělat za tebe, aby tys mohla být doma s dítětem a něco za to brát? já to chápu, je to hrozný, být bez peněz, ale na druhou stranu, myslím, že pak je chyba ¨v systému, tyhle děti, jak lze prokázat lékařskýma zprávama, by měly být doma a maminky na ně nějaký příspěvek brát, protože v konečné fázi to vyjde finančně stát skoro na stejno a maminky tak neblokují místo v práci, navíc, jak jsem psala, nemusely by mít pořád stres, kdy dítko něco zase chytne a kdo mi ho pohlídá, nebo jak to bude v práci, když tam zase nebudu. On se ten stres přenáší i na to děcko a stres je taky spouštěč nemocí.
Není tady
leo, tak tyhle pocity, o kterých se zmiňuješ jsem přesně pocítila tuto středu, kdy se mi malá v noci dusila kašlem připomínajícím laringitidu - chudina chytla to ode mě/ještě abych měla výčitky/ a nevěděla jsem, co dělat. No, tak jsem ve středu zůstala doma s tím, že teď v pondělí ve st. svátek půjdu jako jediná do práce(u nás se st. svátky neproplácej, můžem si je ale vybrat). V průběhu dne se ukázalo, že to zas tak hrozné není, teplotu neměla a tak ve čtvrtek zas šupajdila do školky :-)
Není tady
Andreo, jak se budeš snažit víc? Tak, že musíš ve tři vypdnout z práce, abys stihla pro dítko do školky nebo do družiny? To asi ne.
Jedině, že se normálně nesnažíš. Tohle je spíš legrace, ale jinak to nechápu.
Není tady
vendulinda napsal(a):
leo, tak tyhle pocity, o kterých se zmiňuješ jsem přesně pocítila tuto středu, kdy se mi malá v noci dusila kašlem připomínajícím laringitidu - chudina chytla to ode mě/ještě abych měla výčitky/ a nevěděla jsem, co dělat. No, tak jsem ve středu zůstala doma s tím, že teď v pondělí ve st. svátek půjdu jako jediná do práce(u nás se st. svátky neproplácej, můžem si je ale vybrat). V průběhu dne se ukázalo, že to zas tak hrozné není, teplotu neměla a tak ve čtvrtek zas šupajdila do školky :-)
Jo jo, znám. Nevyspalá letíš s hrůzou do práce, co když jsi něco zanedbala, výčitek plno. Tenkrát to byl pro mě stres obrovský, chápu mámu malých dětí. V práci vezmu práci za kolegyni, která musí s dítětem k lékaři, i když u nás je to spíše výjimka.
Není tady
Ty Modroočko a co takhle fakt podle Klokanova návrhu ty nemocný děti rovnou vystřílet? Já chápu že tě rozčiluje, když někdo ten paragraf zneužívá a ty děláš práci za něj, ale na druhé straně to je problém tvého šéfa, jak se k tomu postaví. Nikdo tady nebojuje za to, aby rodiče možnost vzít si paragraf zneužívali, ale nikdo jim taky nesmí brát možnost ho využívat. Od toho je to v zákoně zakotvené, stejně jako nemocenská. To když je někdo nemocný, tak by měl tak rovnou podat výpoveď a nejlépe se ještě zakopat dva metry pod zem, aby za a) neobtěžoval spolupracovníky, kteří za něj musí makat, za b) nevycucával stát na nemocenské a úhradách jeho léčby, ne? Úplně stejná logika.
Andry z toho si fakt nic nedělej, držím palce ať najdeš slušnou práci a dobře to všechno zvládnete
Není tady
Modroočko tak tenhle názor se mi taky nelíbí, jako že když mám na to nárok tak toho využiju..Ale JÁ toho nechci zneužívat, a doufám, že takhle smýšlí většina matek. Já chci, aby, když není zbytí a prostě na ten paragraf budu muset jít, abych tím nebyla trestaná, prostě to se mi nelíbí. Proč se nesnaží ty peníze ušetřit na těch nepřizpůsobivejch??? Proč tohle nikdo neřeší?? Už mě to fakt s.e.r.e.
Není tady
Modroočko, samozřejmě se nesnažím, já vlastně vůbec nic nedělám...
Není tady
AndreaP. napsal(a):
... a ještě se jen jen třepeš, abys mohla nastoupit do práce a vybírat si tam paragraf, kdykoli se ti zachce. I ty jedna nezbednice
Není tady
lea64 napsal(a):
vendulinda napsal(a):
Jo jo, znám. Nevyspalá letíš s hrůzou do práce, co když jsi něco zanedbala, výčitek plno. Tenkrát to byl pro mě stres obrovský, chápu mámu malých dětí. V práci vezmu práci za kolegyni, která musí s dítětem k lékaři, i když u nás je to spíše výjimka.
no, to si asi ještě užiju, co? To jsem teprv na začátku a mám jedno dítko . Ještě, že manžel má pružnou pracovní dobu, takže v případě potřeby může vyčkávat, jak se to vyvrbí
Není tady
klokan napsal(a):
Ty, Modroočko - a nebylo by nakonec lepší, kdyby ty děti, co jsou často nemocné, byly použity asi tak jako ve starověké Spartě?? - Prostě - jsi neschopný, tak hop ze skály dolů, co taky s Tebou, ty malý zmetku, že jo...
To určitě ne, ale já souhlasím s tím, že kdo má děti, měl by s tím počítat a nějakým způsobem se dokázat o ně postarat tak, aby to nebylo na úkor jiných lidí. Ať už hlídáním babiček, chůvou.... to je jeho věc. Každý je za svůj život odpovědný sám. A v práci je takový člověk opravdu nanic. Vlastě, nejen nanic, ale ještě mínusem - tam, kde je daný počet míst, jedno zabírá, nikoho jiného místo něho přijmout nemohou, a tudíž, ostatní dělají věčně i jeho práci.
Spoléhat se na to, že na všechno jsou dávky, to prostě nejde. Kdyby chtěl každý dávky, kdo by na ně vydělával ?
Není tady
AndreaP. napsal(a):
Ty jsi nějaká chytlavá pročpak, Já jen, že píěšeš, že se budeš víc snažit, to zní, jako by ses jindy nesnažila. Tvoje reakce je k zasmání, chtěla jsem jen vědět, jak to myslíš, víc se snažit. Já se musím v práci snažit pořád.
Není tady
Pozor vážení!!! Modroočka je neomylná a všechno ví - volte ji do parlamentu, nejlépe do toho evropského, zakáže nejen žárovky, ale i plínky, neb nejsou ekologícké
Není tady
mashanka napsal(a):
klokan napsal(a):
Ty, Modroočko - a nebylo by nakonec lepší, kdyby ty děti, co jsou často nemocné, byly použity asi tak jako ve starověké Spartě?? - Prostě - jsi neschopný, tak hop ze skály dolů, co taky s Tebou, ty malý zmetku, že jo...
To určitě ne, ale já souhlasím s tím, že kdo má děti, měl by s tím počítat a nějakým způsobem se dokázat o ně postarat tak, aby to nebylo na úkor jiných lidí. Ať už hlídáním babiček, chůvou.... to je jeho věc. Každý je za svůj život odpovědný sám. A v práci je takový člověk opravdu nanic. Vlastě, nejen nanic, ale ještě mínusem - tam, kde je daný počet míst, jedno zabírá, nikoho jiného místo něho přijmout nemohou, a tudíž, ostatní dělají věčně i jeho práci.
Spoléhat se na to, že na všechno jsou dávky, to prostě nejde. Kdyby chtěl každý dávky, kdo by na ně vydělával ?
Nechť nedojde na Tvá slova: Neházejte nikomu klacky pod nohy, mohl by zakopnout, až vám půjde na pomoc.
Není tady
vendulinda napsal(a):
lea64 napsal(a):
vendulinda napsal(a):
no, to si asi ještě užiju, co? To jsem teprv na začátku a mám jedno dítko
. Ještě, že manžel má pružnou pracovní dobu, takže v případě potřeby může vyčkávat, jak se to vyvrbí
Mladý první rok ve školce pochytal kde co, ale zklidnilo se to ještě před nástupem do školy, tak doufej:) Pak už byl nemocný výjimečně.
Není tady
Ronja napsal(a):
Ty Modroočko a co takhle fakt podle Klokanova návrhu ty nemocný děti rovnou vystřílet? Já chápu že tě rozčiluje, když někdo ten paragraf zneužívá a ty děláš práci za něj, ale na druhé straně to je problém tvého šéfa, jak se k tomu postaví. Nikdo tady nebojuje za to, aby rodiče možnost vzít si paragraf zneužívali, ale nikdo jim taky nesmí brát možnost ho využívat. Od toho je to v zákoně zakotvené, stejně jako nemocenská. To když je někdo nemocný, tak by měl tak rovnou podat výpoveď a nejlépe se ještě zakopat dva metry pod zem, aby za a) neobtěžoval spolupracovníky, kteří za něj musí makat, za b) nevycucával stát na nemocenské a úhradách jeho léčby, ne? Úplně stejná logika.
Andry z toho si fakt nic nedělej, držím palce ať najdeš slušnou práci a dobře to všechno zvládnete
Díky za Tvůj názor i za Tvé přání...práci mám, zatím mi místo nezrušili...tak se budu modlit za to, že kolegové zůstali normální. Díky Ronjo.
Není tady
mashanka napsal(a):
klokan napsal(a):
Jo, tak tohle je přesný. O tom to je, spoléhat na to, že NĚKDO se postará, NĚKDO mi něco dá, NĚKDO to za mě udělá, protože já mám nárok, všichni to musí chápat, ale jinak, co je jim po tom.
Není tady