Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 24. 9. 2009 12:13

estelle
♥♥♥♥♥--

zlatý retrívr

Ahoj všem,

po zvážení našich možností jsme se rozhodli, že si pořídíme pejska. Chtěli bychom zlatého retrívra. Bohužel neznáme žádného chovatele a moc se nám nechce vybírat jen tak naslepo přes internet. Raději bychom dostali nějaké doporučení, aby vše proběhlo OK. Pokud by se tu tedy našel někdo, kdo má dobré zkušenosti s koupí retrívra z Prahy nebo Středočeského kraje, ráda uvítám Vaše tipy. Asi by bylo nejlepší případně mi je poslat do SZ, aby to tu náhodou nebylo bráno jako reklama.

Ještě bych se chtěla zeptat vás zkušenějších. Četla jsem, že je lepší si pořídit retrívra s PP. Nemám žádné vystavovatelské ani jiné ambice, jde mi spíš o zdraví psa. Tak mě zajímá, zda PP je v tomto případě důležitý a případně na co dalšího si dát při koupi pozor.

Moc díky za doporučení a vaše rady. smile

Není tady

#2 24. 9. 2009 13:19

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

Re: zlatý retrívr

estelle napsal(a):

Ahoj všem,

po zvážení našich možností jsme se rozhodli, že si pořídíme pejska. Chtěli bychom zlatého retrívra. Bohužel neznáme žádného chovatele a moc se nám nechce vybírat jen tak naslepo přes internet. Raději bychom dostali nějaké doporučení, aby vše proběhlo OK. Pokud by se tu tedy našel někdo, kdo má dobré zkušenosti s koupí retrívra z Prahy nebo Středočeského kraje, ráda uvítám Vaše tipy. Asi by bylo nejlepší případně mi je poslat do SZ, aby to tu náhodou nebylo bráno jako reklama.

Ještě bych se chtěla zeptat vás zkušenějších. Četla jsem, že je lepší si pořídit retrívra s PP. Nemám žádné vystavovatelské ani jiné ambice, jde mi spíš o zdraví psa. Tak mě zajímá, zda PP je v tomto případě důležitý a případně na co dalšího si dát při koupi pozor.

Ahoj , PP nemá nic společného s ambicemi. Je to jen záruka kvalitních rodičů a zdraví. Je potřeba pečlivě vybrat CHS , zéjmena u retrivru s jejich sklony k DKK.Rozhodně neuspěchat a pečlivě vybírat, zjistit jaké mají odchovy apod.

Není tady

#3 24. 9. 2009 14:07

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Ahoj Estelle, přijď se podívat sem tummenupp

www.muj-labrador.cz

je tam hodně majitelů zlaťáků, ty ti poradí

Není tady

#4 24. 9. 2009 14:09

mag
♥♥♥♥♥♥♥

PP jsou rodný list psa, nezaručí ti zdraví, ale zaručí ti to, že si koupíš opravdu goldena a ne křížence. Největším problémem je u retrívrů právě DKK a dneska ještě více DLK (displazie loketního kloubu), ta ovšem není pro uchovnění povinná, rozhodně bych však doporučovala, aby rodiče byli vyšetření.

Já se svoji labradorkou nebyla na jediné výstavě, přesto PP má, chtěla jsem labradora se všemi jeho vlastnostmi a ne vyhublé agresivní příšerky o kterých majitelé tvrdí, že mají štíhou formu labradora.

Upravil(a) mag (24. 9. 2009 14:10)

Není tady

#5 24. 9. 2009 14:11

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

estelle napsal(a):

Ahoj všem,

když si koupíš psa s PP, tak máš jedinou jistotu, že pes je opravdu retrívr, a  že ti z něj nevyroste dlouhý retrívr s krátkýma nožičkama.

Jinak co se týká zdraví...úplná jistota tam také není, máme psa s PP. Jedno štěně z vrhu bylo vyřazeno kvůli dysplazii, už má za sebou operaci.Naše fena také měla problémy, kulhala, doktor chtěl hned operovat, ale po poradě s jiným vetem, jsem počkala, prý to bylo růstové.Teď nás v dohledné době čeká rtg kvůli uchovnění.Tak uvidíme.
Soused mé sestřenice si koupil štěně za 40tis., chtěl vydělat na štěňatech, ale fena má dysplazii, takže má smůlu.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#6 24. 9. 2009 17:44

estelle
♥♥♥♥♥--

mag napsal(a):

www.muj-labrador.cz

Moc díky za odkaz. Pečlivě ty stánky prostuduju tummenupp

Díky za rady i ostatním, koukám, že vybrat toho správného bude asi věda a vyplatí se výběr neuspěchat. smile

Není tady

#7 24. 9. 2009 17:50

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

estelle napsal(a):

mag napsal(a):

www.muj-labrador.cz

Díky za rady i ostatním, koukám, že vybrat toho správného bude asi věda a vyplatí se výběr neuspěchat. smile

co se týká zdraví..tak všelijací voříšci budou asi houževnatější. Přešlechtěný psi naopak budou trpět na různými neduhy. Třeba to naše plemeno BSP http://kukinel.rajce.idnes.cz/navsteva_ … 010484.JPG (pro ilustraci) se nedožívá vyššího věku, tak maximálně 7-8 let, ale zato jsou to neskutečně skvělý psi. Naprosto oddaní a poslušní.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#8 24. 9. 2009 18:11

estelle
♥♥♥♥♥--

laminanonte napsal(a):

estelle napsal(a):

mag napsal(a):

www.muj-labrador.cz

co se týká zdraví..tak všelijací voříšci budou asi houževnatější. Přešlechtěný psi naopak budou trpět na různými neduhy. Třeba to naše plemeno BSP http://kukinel.rajce.idnes.cz/navsteva_ … 010484.JPG (pro ilustraci) se nedožívá vyššího věku, tak maximálně 7-8 let, ale zato jsou to neskutečně skvělý psi. Naprosto oddaní a poslušní.

No ty jsou naprosto k sežrání.tummenupp Něco si o nich pro zajímavost přečtu, ale přesvědčit se asi nenechám.gloria

Není tady

#9 24. 9. 2009 18:25

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

estelle napsal(a):

laminanonte napsal(a):

estelle napsal(a):

No ty jsou naprosto k sežrání.tummenupp Něco si o nich pro zajímavost přečtu, ale přesvědčit se asi nenechám.gloria

no já původně taky chtěla labradora, nebo retrívra a pak jsem narazila na berňáky a bylo rozhodnuto smile

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#10 24. 9. 2009 19:36

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

laminanonte napsal(a):

estelle napsal(a):

mag napsal(a):

www.muj-labrador.cz

Kamarátovi sa nenávratne zabehol... ale to možno bola výnimka. Je fakt, že si zaobstarali fenku rovnakého plemena, tak to asi nebude také zlé. Kamoškina mama mala zlatého retrievera, ale vzhľadom na to, že sa ujali deväťmesačného psíka, aby ho neutratili, neviem, či mal PP. Ale tuším, že mal. Bol vcelku zdravý až do konca, a dožil sa nejakých 13 rokov. Ale možno mali len šťastie a boli odmenení za to, že sa ujali psa na utratenie(totiž, bol to temperamentný mlaďoch a svoju 73-ročnú paničku ťahal tak, že si zlomila krčok berdrového kĺbu a zomrela na komplikácie. Rozzúrená dcéra - darkyňa psa! - chcela utratiť psa, namiesto aby dala po hube sebe. dumbom ) Nakoniec sa konal absolútny happy-end.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#11 24. 9. 2009 21:09

henrietta
♥♥♥♥---

My nejsme žádní zkušení chovatelé, ale před osmi lety jsme kupovali babičce a dědovi k narozeninám retrívra. Nebyla s PP, protože se narodila až x-tá v pořadí a prý se snad papíry dávají jenom určitému počtu štěňat (takže někteří její "sourozenci" papíry měli). Myslím, že to je docela dobrá kombinace mezi cenou a "kvalitou" psa, když člověk nemá soutěžní a jiné ambice.  Bohužel nám o prázdninách umřela na rakovinu, ale to by asi nějaké papíry neovlivnily. V 8mi letech. Moje mladší sestra to hrozně špatně nesla, tak jsme co nejrychleji koupili novou fenku, zase zlatého retrívra. Taky bez PP a ještě menších záruk. To víte, tak každý den sleduju, jestli jí rostou nohy smile (a občas s obavami, jestli nezačne kulhat a neprojeví se nějaká vrozená vada). Zatím ale nesdílím ten názor "že bez papírů nikdy". Retrívři jsou sluníčka smile

Není tady

#12 24. 9. 2009 21:33

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

henrietta napsal(a):

My nejsme žádní zkušení chovatelé, ale před osmi lety jsme kupovali babičce a dědovi k narozeninám retrívra. Nebyla s PP, protože se narodila až x-tá v pořadí a prý se snad papíry dávají jenom určitému počtu štěňat (takže někteří její "sourozenci" papíry měli). Myslím, že to je docela dobrá kombinace mezi cenou a "kvalitou" psa, když člověk nemá soutěžní a jiné ambice.  Bohužel nám o prázdninách umřela na rakovinu, ale to by asi nějaké papíry neovlivnily. V 8mi letech. Moje mladší sestra to hrozně špatně nesla, tak jsme co nejrychleji koupili novou fenku, zase zlatého retrívra. Taky bez PP a ještě menších záruk. To víte, tak každý den sleduju, jestli jí rostou nohy smile (a občas s obavami, jestli nezačne kulhat a neprojeví se nějaká vrozená vada). Zatím ale nesdílím ten názor "že bez papírů nikdy". Retrívři jsou sluníčka smile

Nebyla s PP, protože se narodila až x-tá v pořadí

Toto je nesmysl , ktery preziva uz nekolik desitek let a lidi jim to stale veri. Vsechna stenata maji narok na PP.

Není tady

#13 24. 9. 2009 21:42

henrietta
♥♥♥♥---

Ivana*M napsal(a):

henrietta napsal(a):

Toto je nesmysl , ktery preziva uz nekolik desitek let a lidi jim to stale veri. Vsechna stenata maji narok na PP.

Jak říkám, nejsem zkušená chovatelka a takhle to bylo prezentováno mě. Tak jaké pak jsou důvody pro to, nemít všechny štěňata s papíry? Možná, že to stojí víc peněz, nebo našli nějakou jinou vadu, která papírům zabránila - slyšela jsem, že to může být třeba i to, že je jeden dráp bílý apod. Pořád si ale myslím, že mají-li sourozenci psa papíry, je zde záruka, že vám nevyroste jezevčík s retrívří hlavou.

Není tady

#14 24. 9. 2009 21:43

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

ono  je to vcelku jedno, jestli s PP nebo bez. To víš, zkušení chovatelé budou doporučovat pouze s PP, protože psů je moc a štěňata se pak hůře prodávají.

Berňáci jsou psi, kteří nemají tendence utíkat a mohou být dokonce na neoploceném pozemku, když už nějaký občas uteče, je to vždy pes- samec, za nějakou fenou. Já si naší slečnu pořídila pro postiženou dceru a ona je fakt skvělý canisterapeut, i když spec.výcvik nemá. Bereme ji mezi postižené děti a miminka a je super jí pozorovat, jak je opatrná a jemná.

Navíc je to pes pro lenochy. Nehodí se k běhání za kolem.Chodíme jen na procházky a když nejdeme, nevadí jí to, nezlobí. Soused má voříška a denně s ním musí na kole ujet 30km, jinak prý zlobí.

Dnes dostanou papíry všechna šťeňata z vrhu, pokud splňují standard

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#15 25. 9. 2009 6:09

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Štěňata dostanou PP všechny i kdyby měla 5 nohou, je to průkaz původu (rodný list), ne záruka bezvadnosti, takový pes však nikdy nebude uchovněn a nebud sám mít PP štěňata. Dodnes je to oblíbená finta "chovatelů"

Laminonte, jedno to není, kdby k tomu takhle přistupovali všichni, tak bychom těžko měli vyšlechtěná jenotlivá plemena a bohužel na to dojíždějí modní plemena, kdy se množí pro prachy zdraví nezdraví... co se občas vydavá za labradory usch

Není tady

#16 25. 9. 2009 8:08

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

mag napsal(a):

Štěňata dostanou PP všechny i kdyby měla 5 nohou, je to průkaz původu (rodný list), ne záruka bezvadnosti, takový pes však nikdy nebude uchovněn a nebud sám mít PP štěňata. Dodnes je to oblíbená finta "chovatelů"

Laminonte, jedno to není, kdby k tomu takhle přistupovali všichni, tak bychom těžko měli vyšlechtěná jenotlivá plemena a bohužel na to dojíždějí modní plemena, kdy se množí pro prachy zdraví nezdraví... co se občas vydavá za labradory usch

já to spíš myslela tak, že kdo chce psa jen pro radost, nebude pro něj ,ani pro toho psa na škodu, pokud si ho pořídí  bez PP. Různí kříženci se budou rodit stále a pokud by všichni chtěli psa s PP, končili by tihle nejspíš v útulcích, ještě hůře na talíři..takového psa bych ale nechala vykastrovat, aby byla jistota, že už se dál nebude křížit.

Já osobně si pořídím psa zase jen s PP.  Kamarád si taky pořídil berňáka bez PP a je to kříženec s nějakým loveckým plemenem, takže je to divoch, všechno ničí, má lovecké pudy a utíká.

Upravil(a) laminanonte (25. 9. 2009 8:17)

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#17 25. 9. 2009 14:39

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ivana*M napsal(a):

henrietta napsal(a):

Kedysi to tak nebolo. Správne museli chovatelia dokonca nadpočetné šteňatá zabíjať, ale málokto na to mal... tak ich predávali pod rukou a lacnejšie. Videla som propozície chovateľského klubu jazvečíkov a jazveci mohli mať tuším len 4 alebo 6 šteniat, tie dostali PP a ostatné sa mali zabiť. Inak, niekedy nedostanú PP deti chovných zvierat s rodokmeňom kvôli zlej farbe srsti, neúplnému chrupu, a podobne. Ak niekto nechce behať po výstavách, psík bez jedného zubu alebo s pšeničnou srsťou namiesto čisto bielej mu urobí rovnakú radosť(kamoška, dcéra tej panej so zlatým retrívrom, má maltézsku pinčeznú, dcéru šampióna, s nažltlou srsťou a bez PP).
Ja som inak v tomto úplne inak zmýšľajúca, ani jedna z mojich psín nemala PP... Jazvecová bola práve z desiatich šteniat a nemala už PP(pritom bola pekná, dobrý vodný pes, a pár poľovníkov, majiteľov šampiónov, ju chcelo za nevestu lol ) a kokrica bola z útulku... asi prikrížená buď setrom alebo špringršpanielom, ale to bolo jedno. Než som si ju vzala, chodievala som ju do útulku venčiť, dala som ju pozrieť veterinárovi, a tak som apsoň zhruba vedela, do čoho idem. Nikdy som to neoľutovala, len keď som ju musela dať uspať... grater grater grater

Upravil(a) Selima (25. 9. 2009 14:43)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#18 25. 9. 2009 15:00

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Selimo

já si taky myslím, že když chce někdo pořídit psa babičce na venkov, aby nebyla v baráku sama, nemusí jí hned pořizovat šampiona za 20tis.Voříšek jí udělá stejnou službu.Stejně by asi babička neměla tak velkej důchod, aby mu dopřávala superpremiové granule. Na vesnici psi  dřív a leckde dodnes dostávali různé zbytky z hospodářství.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#19 25. 9. 2009 15:24

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Selimo, dřív to možná bylo (v dobách svazarmu), ale jen u některých plemen, dnes to platí u některých ohařů,ale stačí připlatit a PP dostanou všichni, jinak platí, že u 99% plemen PP dostanou všechny štěňata.

Něco jiného je prodávat psa bez PP po rodičích s PP (a vydávat ho za čistokrevného, ačkoliv to "chovatel" nemá čím doložit) a chtít za to tisíce nebo voříška jakýchkoliv plemen, který je neplánovaný a je darován nebo prodán za symbolickou cenu.

Není tady

#20 25. 9. 2009 16:01

estelle
♥♥♥♥♥--

mag napsal(a):

Něco jiného je prodávat psa bez PP po rodičích s PP (a vydávat ho za čistokrevného, ačkoliv to "chovatel" nemá čím doložit) a chtít za to tisíce nebo voříška jakýchkoliv plemen, který je neplánovaný a je darován nebo prodán za symbolickou cenu.

mag, přesně na tohle jsem se chtěla zrovna zeptat, když tak projíždim ty inzeráty. Říkala jsem si, jak je možné, že je čistokrevný bez PP, přitom rodiče byli PP. Tak už v tom mám jasněji.

Takže jak jsem tak vyčetla, měl by tedy mít PP, potom DKK a DLK 0/0 oba rodiče. Ještě něco mám sledovat, nebo to stačí? Vím, že tohle všechno nebude záruka zdravého psa, ale chci snížit riziko na minimum a nechci ho furt sledovat, jestli nemá něco s nohama, i když to podvědomě asi stejně budu dělat. big_smile

Jinak jsem koukala na ten tvůj odkaz a včera jsem na tom visela asi čtyři hodiny, člověk se leccos dozví. tummenupp

Není tady

#21 25. 9. 2009 16:14

mag
♥♥♥♥♥♥♥

estelle, určitě vyšetření očí kvůli progresivní atrofii sítnice (PRA).
ještě bych se soustředila na výběr CHS, jak často má štěňata, nemám ráda továrny na psy,na co se specializuje daná CHS, některé vedou psy lovecky a štěňata, budou mít zřejmě vlohy pro tuto činnost, nebo mohou být canisterapeuti nebo asistenční, pak je předpoklad klidnějších povah.

A k té displazce, Kryje se až do 2/2, já osobně bych štěně po takovém rodiči nevzala, ale ani 0/0 nezajistí zdravé nožky, ovlivňuje to více faktorů např. kvalitní krmivo a přiměřená zátěž.

Ještě k těm psům bez PP po rodičích s PP, nejhorší variantou je, že fena nebo pes nebyli uchovněni z důvodu dědičné vady (displazie, kryptochysmus) nebo např. projevené agresivity u zkoušek a "chovatel" a nich stejně chová. Navíc takový chovatel zřejmě nesleduje, zda rodiče nejsou příbuzný atd.

Jsem ráda, že ti ty "naše" stránky pomohly tummenupp

Není tady

#22 25. 9. 2009 16:37

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

henrietta napsal(a):

Ivana*M napsal(a):

henrietta napsal(a):

Jak říkám, nejsem zkušená chovatelka a takhle to bylo prezentováno mě. Tak jaké pak jsou důvody pro to, nemít všechny štěňata s papíry? Možná, že to stojí víc peněz, nebo našli nějakou jinou vadu, která papírům zabránila - slyšela jsem, že to může být třeba i to, že je jeden dráp bílý apod. Pořád si ale myslím, že mají-li sourozenci psa papíry, je zde záruka, že vám nevyroste jezevčík s retrívří hlavou.

Myslim, ze v tomto pripade nemelo papiry zadne stene . To se jen snazi namluvit nezkusenym zajemcum, ze stenata jsou cistokrevna a jak pisu vyse porad jim na to lidi skacou . Aby mela PP musi byt rodice uchovneni , pripadne absolvovat nejakou vystavu a u GR to budou pravdepodobne nejake lovecke zkousky . Nekteri jsou na to lini , ale na psu presto chovaji a pak vypraveji takoveto zkazky.

Není tady

#23 25. 9. 2009 16:41

estelle
♥♥♥♥♥--

mag, znamenám si. smile No vidíš, to by mě ani nenapadlo, že mohou být CHS takhle specializované na vlohy. Já bych právě chtěla nějakého klidnějšího. Ještě jednou moc díky, už se na něj (teda na ni) moc těším. tongue

Není tady

#24 25. 9. 2009 16:52

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

Selima napsal(a):

Ivana*M napsal(a):

henrietta napsal(a):

Kedysi to tak nebolo. Správne museli chovatelia dokonca nadpočetné šteňatá zabíjať, ale málokto na to mal... tak ich predávali pod rukou a lacnejšie. Videla som propozície chovateľského klubu jazvečíkov a jazveci mohli mať tuším len 4 alebo 6 šteniat, tie dostali PP a ostatné sa mali zabiť. Inak, niekedy nedostanú PP deti chovných zvierat s rodokmeňom kvôli zlej farbe srsti, neúplnému chrupu, a podobne. Ak niekto nechce behať po výstavách, psík bez jedného zubu alebo s pšeničnou srsťou namiesto čisto bielej mu urobí rovnakú radosť(kamoška, dcéra tej panej so zlatým retrívrom, má maltézsku pinčeznú, dcéru šampióna, s nažltlou srsťou a bez PP).
Ja som inak v tomto úplne inak zmýšľajúca, ani jedna z mojich psín nemala PP... Jazvecová bola práve z desiatich šteniat a nemala už PP(pritom bola pekná, dobrý vodný pes, a pár poľovníkov, majiteľov šampiónov, ju chcelo za nevestu lol ) a kokrica bola z útulku... asi prikrížená buď setrom alebo špringršpanielom, ale to bolo jedno. Než som si ju vzala, chodievala som ju do útulku venčiť, dala som ju pozrieť veterinárovi, a tak som apsoň zhruba vedela, do čoho idem. Nikdy som to neoľutovala, len keď som ju musela dať uspať... grater grater grater

Ano, drive se musela nadpocetna stenata utracet . Kdyz mi bylo asi 6 , meli jsme kolii a ta mela 9 stenat a ta nadpocetna se opravdu utracela. Ale to uz neplati urcite vice jak 20 let jestli ne dele.
PP dostanou vsichni , pokud je stene nestandartni muze tam mit nejakou pozn. , ze je nevhodne k chovu / nevidim do vsech plemen / . ja jsem zastance PP smile

Není tady

#25 25. 9. 2009 16:57

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

laminanonte napsal(a):

Selimo

já si taky myslím, že když chce někdo pořídit psa babičce na venkov, aby nebyla v baráku sama, nemusí jí hned pořizovat šampiona za 20tis.Voříšek jí udělá stejnou službu.Stejně by asi babička neměla tak velkej důchod, aby mu dopřávala superpremiové granule. Na vesnici psi  dřív a leckde dodnes dostávali různé zbytky z hospodářství.

A to se rozlisuje , ze PP psi maji narok na lepsi granule a voriskum staci odpad ? Ja myslela, ze zazivani maji vsichni stejne a narok na peci taky. Jestli nekdo nema na zradlo , tak at si psa neporizuje.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí