4.března : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 4.března : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny! 4.března : Stálice mezi moučníky? Vláčná a rychlá hrníčková bábovka z Granka 4.března : Krásná velikonoční dekorace. Stačí stará dřevěná krabička |
|
|
A opět svíčková
Dáváte prosím na dochucení svíčkové plnotučnou hořčici?
Mám dilema, nikdy jsem nedávala, ale nyní jsem četla několik receptů, kde je hořčice uváděna.
Díky za názory!
Není tady
doufám, že máš na mysli pečenou svíčkovou na smetaně.... .... na to odpovídám...:
šmarjá... hořčici??? nikdy... snad to nečtou profesionální kuchaři....
ne fakt.... já jsem, dixi, zastáncem přirozených jednoduchých, jednodruhových chutí... a moje babička mě učila dosahovat té správné jemné chuti svíčkové pečeně na smetaně jen správnou kombinací zeleniny s kořením... naložit den předem... nechat všechno propojit .... dlouho péct a nakonec zjemnit oříškem másla a dobrou smetanou... jen žádné náhražky jako Rama a podobné blééé....
Svíčková na smetaně bylo u nás sváteční jidlo , takže nějakou tu porci tuku na víc, čas od času, tělo vstřebávalo bez újmy....
základem jsou vždycky kvalitní suroviny... masem počínaje..
Upravil(a) Somaia (18. 9. 2009 14:23)
Hořčici také nedávám.,ale pro výraznější a pikantnější chuť davám k tomu všemu i Halali, je to vlastně okořeněná zeleninová směs,Upéci ,pak zeleninu s kořením kromě bobkáče umixovat .Zahustit smetanou a nebo používám i tatru -neslazené zahuštěné mléko,někdo dochucuje i karamelem .já dochutím cukrem.
Není tady
Šmankote holky, tak já na to taky raději pr.dím, zítra ji chci dělat a chtěla jsem experimentovat, no nebudu
Děkujíííí !
Není tady
dixina napsal(a):
Šmankote holky, tak já na to taky raději pr.dím, zítra ji chci dělat a chtěla jsem experimentovat, no nebudu
Děkujíííí !
Já dávám, vždycky, a je výborná - tady je podrobný postup z kuřecílho masa, ale můžeš dělat z jakéhokoliv masa, všechno se dělá stejně ať použiješ jakékoliv maso
Kuřecí prsa na svíčkové omáčce
Suroviny:
kuřecí prsa – podle počtu strávníků, použila jsem 6 ks
2 velké cibule, nakrájené na proužky
500 g kořenové zeleniny – mrkev, petržel a celer namíchané v takovém poměru, aby mrkve byly 2/3,
nakrájené na kostičky, kolečka nebo nastrouhané nahrubo
3 čajové lžičky krystalového cukru
5 kuliček celého pepře
5 kuliček celého nového koření
5 bobkových listů
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička hořčice
Sůl podle chuti
Kousek sádla
1 litr vývaru – může být i z bujónu
hladká mouka na zahuštění
sladká smetana
Postup:
V kastrole nebo pekáčku rozpustíme sádlo a kuřecí (nebo krůtí) prsa orestujeme zprudka ze všech stran. Vyjmeme z pekáčku a odložíme prozatím na talíř.
Do vzniklého výpeku vložíme nakrájenou zeleninu a koření a restujeme přibližně 8 minut, až je zelenina pěkně opražená a mírně změkla. Přidáme cibuli a ještě dále restujeme – cca 10 minut.
Zeleninu odhrneme, na dno pekáčku dáme 3 čajové lžičky krystalového cukru a necháme zkaramelizovat. Promícháme, přidáme hořčici, citronovou šťávu, sůl a zalijeme vývarem.
Do této směsi vložíme maso a pečeme pod pokličkou tak dlouho, až maso změkne. Potom ho odložíme na talíř, který prozatím vložíme do vypnuté trouby, aby maso příliš nevychládlo. Maso ale zakryjeme, aby se příliš nevysušilo. Ze zeleninové směsi odstraníme koření a zeleninu prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody a dobře provaříme. Přidáme sladkou smetanu a povaříme, aby se vše spojilo.
Není tady
Pokud bys dělala z hovězího, je dobré naložit den předem a po vlákně prošpikovat (kvádříky špeku je možné napřed trošku zmrazit aby se ti dobře špikovalo)
P.S.neboj se vyzkoušet něco nového,nemusíte přece pořád jíst všechno na stejné brdo!
Upravil(a) Bety (18. 9. 2009 19:52)
Není tady
taky obcas delavam svickovou s kurecim masem, ale potom delam omacku trochu jinak,nez klasicky, posilam pro inspiraci http://www.nadoma.cz/recepty/slug_170632 jo a do klasicke horcici davam
Není tady
Díky za náměty, tak určitě to s tou hořčicí zkusím, jak říkáš Bety: neboj se vyzkoušet.....
Není tady