27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Omlouvám se, e vkládám stejný dotaz znovu - předtím jsem ho vloila na diskuzi o jídle, ale nikdo mi neodpověděl, tak snad budu mít těstí tady na Pavlači, kam chodí hodně lidí. Díky! Původní dotaz je tady:
Ahoj! Moc ráda bych sehnala recept na kuře na moravský způsob. Alespoň myslím, e to je recept z Moravy, protoe půlka mojí rodiny odtamtud pochází a kuře takto připravovala moje prababička. Stejně tak i jedna známá rodina z Valaského Meziříčí. Jedla jsem to jako dítě a od té doby u nikde jinde, jsem toti z Prahy a moje praská rodina připravovala kuře jinak. Ale to moravské bylo vynikající. Proto prosím kuchařinky z Moravy, které by se podělily o recept. Pamatuju si, e áva z toho pečeného kuřete byla dost červená, nebo spí oranová, take předpokládám, e se tam dávalo hodně papriky v práku, také asi česnek. Moc ráda bych to opět po letech ochutnala. Díky!
Upravil(a) Sakura (17. 9. 2009 13:32)
Není tady
Sakuro, moje babička dělala kuře na paprice, ale ne jako omáčku. Chvíli kuře podusila na cibulce a peku, přidala sladkou papriku, sůl, česnek myslím ne, a pak to dala zapéct do trouby, aby chytlo barvu a kůrčičku. Tím, e bylo předtím poduené pod pokličkou nebo pod horním víkem pekáče (v troubě), nebylo suché. Dělala k tomu bramborový knedlík a zelí.
Jinak já můu doporučit kuře na zelí. Do pekáče dám nakrájený pek, cibulku na kostičky, osmahnu na plotýnce, vmíchám asi půl kila kysaného zelí (můe být i více, áva se slije) a na to dám na kousky rozkráté koře. Buď dávám sůl a červenou papriku, nebo jen trochu grilováku. Také tak 40 dusím v troubě v přikrytém pekáči a pak dopeču otevřené. Zelí tak nemusím vařit zvlá. Prosákne pěkně ávou. Mňamka.
Není tady
Irik, díky moc, to je moná ono! S tím česnekem si nejsem jistá, jestli tam byl nebo nebyl, je to u dávno, co jsem to jedla naposled, takových 10 let určitě. Ale kuře na paprice s omáčkou to určitě nebylo, bylo to normální kuře vcelku pečené v troubě a podlévané, ale ta voda se pak zbarvila trochu do červena či oranova. Akorát babi i ta známá paní to dělávaly s rýí jako přílohou.
Není tady
Sakuro, hodně moravských receptů je mrnclých červenou sladkou paprikou, je to vliv ze Slovenska. Také to zelí je na Moravě časté, ale kyselé, ne české sladké. A důleitý je tam taky ten pek...dá tomu jinou chu.
My taky jíme kuře s rýí, ale bybíčka to kuře dělala na způsob vepřa knedla zela, protoe jsme jako děcka vepřo nechtěli.
Navíc kdy jsme byli malí, tak se myslím jetě ani ádná grilovací směska neprodávala, tak se na to kuřátko dávala často sladká paprika.
Není tady
Sakura - jestli jde o recept ze sedmdesátých let, tak to bylo normálně osolené a "popaprikované" kuře, pečené na másle... ...na příloze u tak nesejde...
To máslo tomu dávalo ten neopakovatelný mrnc...depa pek!
U nás to bylo s bramborem a fakt chutný!
Hele a dělalo se u vás "poslanecký rádlo"? To bylo kuře na másle, k tomu na talíři "brambsalát" a těstoviny (flíčky, nebo iroký nudle) a vechno "zakáplý", tím sosem z kuřete... Moc zajímavá a chutná záleitost!
Není tady
Jé hele, teď jsem si vzpoměla, z tý doby, na "utopence"... To byly hovězí plátky, ...naklepat a obalit v trojobalu, osmahnout na pánvy do normální barvy řízku, pak naskládat do "přiměřeně velkýho" pekáčku, navrch dát nakrájený rajčata, aspoň jeden plátek na "nycl", zalít vodou, "ledva by vyčuhovaly" a up s tím do trouby...a peklo s to, dokud se voda neztratila...Semo-tamo se strouhanka sice při servírování odloupla, ale stálo to za to...Měkký, křehký a dalo se to jíst i zastudena...
Není tady
Hellgo, já jsem mladí ročník a v sedmdesátých letech jsem byla jetě na houbách, ale to kuře jsem jedla tak v první polovině devadesátých let jako dítě. Nevím, zda jde o recept z té doby nebo léty prověřenou chuovku. Nicméně to bylo to nejchutnějí kuře, co jsem kdy jedla. Nejlepí by bylo se zeptat přímo té známé paní, prababička u neije, ale bohuel na tu paní u nemám kontakt. Je ale dost dobře moné, e ten recept je tak jednoduchý, jak říká - sůl, paprika a máslo. Zkusím oba recepty, co jste mi tu poradily a uvidím, třeba se k té kýené chuti propracuju. Děkuju vám moc oběma za odpověď!
Upravil(a) Sakura (19. 9. 2009 3:11)
Není tady
Sakuro, na máslo já zapomněla, protoe to beru jako samozřejmost, e tam patří. Vdy peču kuře na másle...pek můe být i nemusí.
Není tady
Jůva , mě nikdy nenapadlo, e je rozdíl mezi moravským a českým kuřetem.
Bez másla, červené papriky, kmínu, česneku a cibule jsem ho snad nikdy nepekla (Slovácko).
A v posledních letech při dopékání přidávám do ávy jetě tu "ávu k masu" v kostkách, ani nevím, jestli od Vitany, Maggi nebo...
Jinak rozdíl mezi mojí moravskou maminkou a její českou vagrovou jsem zavnímala u jako děcko. Moje máma vypíkala a vařila k obědu běně dvě jídla (nejedla jsem to, co táta a rodiče smýleli demokraticky) a teta z Plzně chtěla po rodině medaile, kdy jim umíchala puding
.
Není tady
Mikeku, díky, ale není. To byl opravdu jednoduchý recept, ádné klobásky ani houby. Ale jenom paprika, máslo a sůl jenom to určitě nebyly. Já často peču kuře tak, e ho osolím, posypu paprikou a navrch dám máslo, ale chu to má jinou, ne to kuře z Moravy. Jetě něco tam určitě navíc bylo. e by ten pek??
Není tady
a co treba tenhle recept a misto kralika pouzit kure? http://www.nadoma.cz/recepty/slug_177968
Není tady
sakura: ale chu to má jinou, ne to kuře z Moravy. Jetě něco tam určitě navíc bylo.
Sakuro...a nemůou to být třeba "vzpomínky"? Zná to: tohle bejvávalo ouplně jiný, lepí, teď u to takový neni.
Já takhle hledám Hořické trubičky z dob mého mládí. Jsou jich dnes plné regály, ale - ádné nechutnají jako tehdy před 30 lety....
Tak mě jenom napadlo, jestli to s tím kuřetem nemá třeba podobně....
Není tady
Tercilo - výborný hořický trubičky měli teď na ForArchu Nevím jestli by se vyrovnaly těm z dob tvého mládí, ale oplatka (nebo jak se říká tomu obalu
) byla tenoučká a skoro průhledná a lepila se na patro a krémík byl máslovej a hrůza
moná tu jetě najdu obal, nebyly z krámu, ale přímo od odvdavatele, take jen takoevj igelitovej pytlík s lístečkem uvnitř
Sorry za offtopic, na moravský kuře se zeptám mue jen co dorazí domu, třeba bude vědět
Není tady
Omlouvám se za , ale na tohle prostě "musím" reagovat
Hořické trubičky jsem toti jako dítko kolou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protoe ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě jetě za tepla ne ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....
Jetě jednou sorry za
Není tady
Zdravím jaspinn,po přečtení Vaeho přízpěvku,jsem vzpomněl na mé mládi(je mi 65 let)Hořické trubičky jsme jako děti také mlsali,ale s dneníma se to nedá srovnávat.Jak si pamatuji trubičky byly jen posypány cukrem a stočeny
ádný krém.Prodávaly se v papírové krabičce asi 20cm vysoké a trubičky byly asi 2cm v průměru.To vechno vodnes čas jak zpíval Waldemar Matuka.
Není tady
jaspinn napsal(a):
Omlouvám se za
, ale na tohle prostě "musím" reagovat
Hořické trubičky jsem toti jako dítko kolou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protoe ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě jetě za tepla ne ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....
Jetě jednou sorry za
Takhle přesně jsem je jedla taky
Není tady