Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 17. 9. 2009 13:13

Sakura
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 4417

Recept - kuře na moravský způsob

Omlouvám se, že vkládám stejný dotaz znovu - předtím jsem ho vložila na diskuzi o jídle, ale nikdo mi neodpověděl, tak snad budu mít štěstí tady na Pavlači, kam chodí hodně lidí. Díky! Původní dotaz je tady:

Ahoj! Moc ráda bych sehnala recept na kuře na moravský způsob. Alespoň myslím, že to je recept z Moravy, protože půlka mojí rodiny odtamtud pochází a kuře takto připravovala moje prababička. Stejně tak i jedna známá rodina z Valaššského Meziříčí. Jedla jsem to jako dítě a od té doby už nikde jinde, jsem totiž z Prahy a moje pražská rodina připravovala kuře jinak. Ale to moravské bylo vynikající. Proto prosím kuchařinky z Moravy, které by se podělily o recept. Pamatuju si, že šťáva z toho pečeného kuřete byla dost červená, nebo spíš oranžová, takže předpokládám, že se tam dávalo hodně papriky v prášku, také asi česnek. Moc ráda bych to opět po letech ochutnala. Díky!

Upravil(a) Sakura (17. 9. 2009 13:32)

Není tady

 

#2 17. 9. 2009 13:23

Irik
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 20. 2. 2009
Příspěvky: 680

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Sakuro, moje babička dělala kuře na paprice, ale ne jako omáčku. Chvíli kuře podusila na cibulce a špeku, přidala sladkou papriku, sůl, česnek myslím ne, a pak to dala zapéct do trouby, aby chytlo barvu a kůrčičku. Tím, že bylo předtím podušené pod pokličkou nebo pod horním víkem pekáče (v troubě), nebylo suché. Dělala k tomu bramborový knedlík a zelí.

Jinak já můžu doporučit kuře na zelí. Do pekáče dám nakrájený špek, cibulku na kostičky, osmahnu na plotýnce, vmíchám asi půl kila kysaného zelí (může být i více, šťáva se slije) a na to dám na kousky rozkráté koře. Buď dávám sůl a červenou papriku, nebo jen trochu grilováku. Také tak 40 dusím v troubě v přikrytém pekáči a pak dopeču otevřené. Zelí tak nemusím vařit zvlášť. Prosákne pěkně šťávou. Mňamka.

Není tady

 

#3 17. 9. 2009 13:37

Sakura
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 4417

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Irik, díky moc, to je možná ono! S tím česnekem si nejsem jistá, jestli tam byl nebo nebyl, je to už dávno, co jsem to jedla naposled, takových 10 let určitě. Ale kuře na paprice s omáčkou to určitě nebylo, bylo to normální kuře vcelku pečené v troubě a podlévané, ale ta voda se pak zbarvila trochu do červena či oranžova. Akorát babi i ta známá paní to dělávaly s rýží jako přílohou.

Není tady

 

#4 17. 9. 2009 15:58

Irik
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 20. 2. 2009
Příspěvky: 680

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Sakuro, hodně moravských receptů je šmrnclých červenou sladkou paprikou, je to vliv ze Slovenska. Také to zelí je na Moravě časté, ale kyselé, ne české sladké. A důležitý je tam taky ten špek...dá tomu jinou chuť.

My taky jíme kuře s rýží, ale bybíčka to kuře dělala na způsob vepřa knedla zela, protože jsme jako děcka vepřo nechtěli.

Navíc když jsme byli malí, tak se myslím ještě ani žádná grilovací směska neprodávala, tak se na to kuřátko dávala často sladká paprika.

Není tady

 

#5 19. 9. 2009 2:16

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 5682

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Sakura - jestli jde o recept ze sedmdesátých let, tak to bylo normálně osolené a "popaprikované" kuře, pečené na másle...stolt ...na příloze už tak nesejde... big_smile To máslo tomu dávalo ten neopakovatelný šmrnc...depa špek! wink U nás to bylo s bramborem a fakt chutný! tummenupp Hele a dělalo se u vás "poslanecký žrádlo"? To bylo kuře na másle, k tomu na talíři "brambsalát" a těstoviny (flíčky, nebo široký nudle) a všechno "zakáplý", tím sosem z kuřete... Moc zajímavá a chutná záležitost! stolt

Není tady

 

#6 19. 9. 2009 2:30

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 5682

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Jé hele, teď jsem si vzpoměla, z tý doby, na "utopence"... To byly hovězí plátky, ...naklepat a obalit v trojobalu, osmahnout na pánvy do normální barvy řízku, pak naskládat do "přiměřeně velkýho" pekáčku, navrch dát nakrájený rajčata, aspoň jeden plátek na "šnycl", zalít vodou, "ledva by vyčuhovaly" a šup s tím do trouby...a peklo s to, dokud se voda neztratila...Semo-tamo se strouhanka sice při servírování odloupla, ale stálo to za to...Měkký, křehký a dalo se to jíst i zastudena...stolt

Není tady

 

#7 19. 9. 2009 3:09

Sakura
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 4417

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Hellgo, já jsem mladší ročník a v sedmdesátých letech jsem byla ještě na houbách, ale to kuře jsem jedla tak v první polovině devadesátých let jako dítě. Nevím, zda jde o recept z té doby nebo léty prověřenou chuťovku. Nicméně to bylo to nejchutnější kuře, co jsem kdy jedla. Nejlepší by bylo se zeptat přímo té známé paní, prababička už nežije, ale bohužel na tu paní už nemám kontakt. Je ale dost dobře možné, že ten recept je tak jednoduchý, jak říkáš - sůl, paprika a máslo. Zkusím oba recepty, co jste mi tu poradily a uvidím, třeba se k té kýžené chuti propracuju. smile Děkuju vám moc oběma za odpověď!

Upravil(a) Sakura (19. 9. 2009 3:11)

Není tady

 

#8 19. 9. 2009 8:06

Irik
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 20. 2. 2009
Příspěvky: 680

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Sakuro, na máslo já zapomněla, protože to beru jako samozřejmost, že tam patří. Vždy peču kuře na másle...špek může být i nemusí.

Není tady

 

#9 20. 9. 2009 12:49

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 15. 5. 2007
Příspěvky: 7001

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Jůva va, mě nikdy nenapadlo, že je rozdíl mezi moravským a českým kuřetem. smile
Bez másla, červené papriky, kmínu, česneku a cibule jsem ho snad nikdy nepekla (Slovácko). smile
Až v posledních letech při dopékání přidávám do šťávy ještě tu "šťávu k masu" v kostkách, ani nevím, jestli od Vitany, Maggi nebo...

Jinak rozdíl mezi mojí moravskou maminkou a její českou švagrovou jsem zavnímala už jako děcko. Moje máma vypíkala a vařila k obědu běžně dvě jídla (nejedla jsem to, co táta a rodiče smýšleli demokraticky) wink a teta z Plzně chtěla po rodině medaile, když jim umíchala puding big_smile big_smile big_smile.

Není tady

 

#10 21. 9. 2009 10:24

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 23. 10. 2007
Příspěvky: 8369

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Není to třeba tohle?


Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

 

#11 21. 9. 2009 17:17

Sakura
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 4417

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Mikešku, díky, ale není. To byl opravdu jednoduchý recept, žádné klobásky ani houby. Ale jenom paprika, máslo a sůl jenom to určitě nebyly. Já často peču kuře tak, že ho osolím, posypu paprikou a navrch dám máslo, ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo. Že by ten špek??

Není tady

 

#12 25. 9. 2009 15:17

dasad
♥♥♥----
Registrovaný: 15. 7. 2006
Příspěvky: 126

Re: Recept - kuře na moravský způsob

a co treba tenhle recept a misto kralika pouzit kure? http://www.nadoma.cz/recepty/slug_177968

Není tady

 

#13 27. 9. 2009 14:54

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 15. 5. 2007
Příspěvky: 7001

Re: Recept - kuře na moravský způsob

sakura:  ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo.

Sakuro...a nemůžou to být třeba "vzpomínky"? Znáš to: tohle bejvávalo ouplně jiný, lepší, teď už to takový neni.
Já takhle hledám Hořické trubičky z dob mého mládí. Jsou jich dnes plné regály, ale - žádné nechutnají jako tehdy před 30 lety.... smile
Tak mě jenom napadlo, jestli to s tím kuřetem nemáš třeba podobně.... smile

Není tady

 

#14 27. 9. 2009 15:46

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 1. 2. 2008
Příspěvky: 19475
Web

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Tercilo - výborný hořický trubičky měli teď na ForArchu tummenupp Nevím jestli by se vyrovnaly těm z dob tvého mládí, ale oplatka (nebo jak se říká tomu obalu lol ) byla tenoučká a skoro průhledná a lepila se na patro a krémík byl máslovej až hrůza tummenupp možná tu ještě najdu obal, nebyly z krámu, ale přímo od odvdavatele, takže jen takoevj igelitovej pytlík s lístečkem uvnitř wink

Sorry za offtopic, na moravský kuře se zeptám muže jen co dorazí domu, třeba bude vědět wink


MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

 

#15 1. 10. 2009 13:06

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava
Registrovaný: 8. 8. 2008
Příspěvky: 401

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Omlouvám se za offtopic , ale na tohle prostě "musím" reagovat big_smile  Hořické trubičky jsem totiž jako dítko školou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad big_smile
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se  ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protože ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě ještě za tepla než ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....

Ještě jednou sorry za offtopic


Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

 

#16 2. 10. 2009 17:02

BOBOZH
♥♥-----
Místo: Jihlava
Registrovaný: 29. 5. 2009
Příspěvky: 31
Web

Re: Recept - kuře na moravský způsob

Zdravím jaspinn,po přečtení Vašeho přízpěvku,jsem vzpomněl na mé mládi(je mi 65 let)Hořické trubičky jsme jako děti také mlsali,ale s dnešníma se to nedá srovnávat.Jak si pamatuji trubičky byly jen posypány cukrem a stočeny
žádný krém.Prodávaly se v papírové krabičce asi 20cm vysoké a trubičky byly asi 2cm v průměru.To všechno vodnes čas jak zpíval Waldemar Matuška.

Není tady

 

#17 6. 10. 2009 18:47

Nefrit
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 30. 8. 2007
Příspěvky: 501

Re: Recept - kuře na moravský způsob

jaspinn napsal(a):

Omlouvám se za offtopic , ale na tohle prostě "musím" reagovat big_smile  Hořické trubičky jsem totiž jako dítko školou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad big_smile
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se  ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protože ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě ještě za tepla než ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....

Ještě jednou sorry za offtopic

Takhle přesně jsem je jedla taky smile

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů