6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
mám takový dotázek ohledně závěti,
chtěla bych napsat závěť,mám jen manžela a jednu dceru. Dceři bych chtěla odkázat většinu majetku(který byl získaný před manželstvím-nespadá tedy do SJM), ale nevím zda je to možné??
Někdo mi říkal, kdybych dceři odkázala více, tak by pak manžel nemusel se závětí souhlasit a pak by se to dělilo půl napůl. Je to pravda? Nebo mohu díky závětí dceři odkázat většinu majetku?
děkuji Miklová
Není tady
Pokud zavet nenapisete, bude se dedit takto:
1)majetek ziskany za manzelstvi (SJM)- 3/4 manzel a 1/4 vase dcera
2)vas majetek pred uzavrenim manzelstvi - 1/2 manzel a 1/2 dcera
Pokud napisete zavet plne ve prospech dcery:
1)majetek ziskany za manzelstvi (SJM)- 1/2 manzel a 1/2 vase dcera
2)vas majetek pred uzavrenim manzelstvi - vse vase dcera
Manzel nepatri do skupiny neopomenutelnych dedicu a proto ho muzete
ve sve zaveti vyloucit.
Pokud chcete, aby manzelovi prece jen neco zbylo (krome vdovskeho duchodu),
pak vse presne vypiste v zaveti, nejlepe u notare.
Hezky den
Upravil(a) mipi (14. 9. 2009 17:32)
Není tady
mipi: díky za info-tak to jsem ráda, že to jde.
Závěť bych chtěla tak že-bych tam vypsala to co chci dát dceři(o manželovi by tam nebyla řeč), a zbytek majetku bych tam nepsala, tak ten zbytek by se dědil podle zákona, že? Tak snad to jde takhle, že něco bude ze závěti a zbytek co tam nebude napsané- tak ze zákona.
Není tady