18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám pro vás tip na krásný nenáročný jarní cyklovýlet:
Budyně nad Ohří, je tam nádherný opravený vodní hrad. Z Budyně po červené značce přes Kostelec nad Ohří do Libochovic. Jede se luními lesy (vůbec jsem dřív netuila, e kolem Ohře jsou tak nádherné luní lesy, s močály, mechy, hektary bledulí) rovnými, větinou vyasfaltovanými cestami takřka mimo provoz. Chvílemi se vpravo objeví výhled na celé České středohoří, s Kamýkem v popředí. V Libochovicích zajímavý barokní zámek, park, pávi. Dál je mono jet přes abovřesky po silnici, je sice dost frekventovaná,ale stále mírně z kopce, take za chvíli jste opět na červené značce. Po ní sjedete k Ohři a podle ní se jede dál na Brozany (zde krásný renezanční mlýn) a Doksany (úasný barokní kláter - zámek s mnoha sochami) a zpět do Budyně.
Upravil(a) Blossom (29. 3. 2010 8:59)
O Velikonocích se chystáme na kola na Znojemsko.
Máme sice tipy na ubytování a zajímavosti nějaké z netu, ale pokud by někdo z vás měl nějaký ověřený tip na turistické ubytování ( s WC a sprchou na pokoji, ne na chodbě) a nebo doporučil, co na Znojemsku určitě stojí za vidění, s díky vae tipy uvítám.
My se chystáme koncem května na Den pinče do Újezdu nad lesy-měla by to být Praha 9,jak jsem zjistila z netu, a chtěli bychom zde strávit celý prodlouený víkend.Máte někdo tipy na levné ubytov a zajímavé výlety v okolí?
Není tady
Blossom napsal(a):
O Velikonocích se chystáme na kola na Znojemsko.
Máme sice tipy na ubytování a zajímavosti nějaké z netu, ale pokud by někdo z vás měl nějaký ověřený tip na turistické ubytování ( s WC a sprchou na pokoji, ne na chodbě) a nebo doporučil, co na Znojemsku určitě stojí za vidění, s díky vae tipy uvítám.
Bloss, my byli loni....ale Vranov nad Dyjí..kousek od Znojma..turistická ubytovna...wc a koupelna na chodbě....170 kč.....Lukov...Hrádek....zřícenina....a pak do Rakous na kole....Hardegg.....bomba...hlavně vyhlídka z české strany
ale teď čtu, e chce sociálku na pokoji....
Upravil(a) vera (31. 3. 2010 5:31)
Není tady
Tak máme zarezervovaný pokoj v historickém domě, s historickým vybavením, zasklenou pavlačí, kde se snídá s výhledem na Dyji a jádro města. A to za super cenu jako v klasickém penzionu!
Nemám ráda ty sádrokartonové nové penziony, zboňuju ty staré opravené domy s duí. Těím se na ranní poklidné snídaně s výhledem na město, na celodenní jedění na kole kolem Dyje, a na večerní procházky osvětleným historickým jádrem Znojma.
Těím se straně, přítel mě uklidňoval - to u vydrí, u se jen 2*vyspí.... (tohle mi říkávali nai, kdy jsem byla malá).
Tak se tě chci Bloos zeptat,jak dopadl tak dlouho očekávaný velikonoční prodlouený víkend na jiní Moravě?Věřím e dobře a e dobré proitky nemohlo zkazit ani to pravé pondělní počasí,e jo?
Není tady
Teď jsem se vrátila z Podyjí. Bylo tam skvěle, dé jsme moc nezaili (prelo intenzivně jen v noci z něděle na pondělí, v pondělí dopoledne u jen pár kapek.) Ale v pondělí a dnes zima jak na Sibiři, kdepak jako na teplé jiní Moravě..
Ale zazlívám Znojemákům, e v pondělí nechali zavřené Znojemské podzemí, které jinak vude propagujou.Měli mít otevřené pondělí a sobotu, jetě jsme koukali na net, jestli náhodou nepíou něco o tom, e o velikonočním pondělí na to kalou...a oni se vykalali i na to, napsat to na net.
Take před vstupem do podzemí opakovaně hloučky natvaných turistů (li jsme kolem několikrát, vdy tam nějaká skupina lidí lomcovala zavřenými dveřmi).
Ale jinak - Znojemsko: Paráda. V sobotu kolem Vranovské přehrady - hrad Corntejn mě uchvátil - nejen sám o sobě, ale i úasnou vyhlídkou.
V neděli ze Znojma přes Hraditě (dnes u jen základy kostelíka - bývalé význačné hraditě) vyhlídka na Dyji Králův Stolec, pak Podmolí, odtud opět vyhlídka na Dyji zvaná elezné schody, dál sjezd k proslulé vinici obes, obkrouené skoro dokola zákrutem Dyje. Nad obesem úasný sklaní hřbítek - napravo dole Dyje tekoucí na jednu stranu, hluboko dole nalevo Dyje tekoucí na opačnou stranu- zvlátní to pohled...).
Dle průvodce ve skalním podloí stopy kol římských vozů,které tudy kdysi projíděly a snad i zaloili vinici obes...
Pak přes nádhernou, nevední vřesovitní krajinu kolem Havraníků, přes Konice a Popice ( kolem morové kaple) a na Kraví horu. Z Kraví hory na závěr dne fantastický pohled na večerní Znojmo.
V pondělí jsme nakoukli do Rakouska - do nejmeního rak.města Hardegg s obnoveným románským hradem.
No a dnes jsme pro ledový vítr výlet na kolech po 15 km předčasně ukončili a jeli domů.
Ale Znojemsko je krásné -doporučuju - i samotné Znojmo. Bydleli jsme v hostelu těsně pod chrámem sv.Mikuláe, s vyhlídkou na rotundu sv.Kateřiny a přehradu Znojmo. Uličky starého města jsou úasné, ve dne i nasvícené v noci. A dvojkaple svatého Václava má úasnou akustiku - počkala jsem, a tam budu sama a zazpívala jsem si v ní Ronovské hodiny.
Zdravím vechny
My jsme loni byli v ČR na dovolené - Westernové Městečko iklův Mlýn a můu jen doporučit. Ubytování, jídlo, program bez chybičky. Děti mají rádi přírodu, tak jsme zvolili aktivnějí dovolenou, kde se mohli děti koupat v přírodním koupaliti s tobogánem, učit se jezdit na koni, ná tatínek si zase vyzkouel jízdu v BVP, se synem jezdili na čtyřkolkách atd... No prostě super... a já si mohla uívat volna a relaxu, protoe vichni měli o zábavu postaráno. Take jsem si domluvila masáe, vyhřívala se na sluníčku... Letos tam mají nachystané novinky, tak se tam také chystáme, jetě se ale rozmýlíme, zda zvolíme jen víkend a nebo celý týden. Protoe za jeden víkend se toho moc stihnout nedá... Je to u spí zábavní areál, ne westernový :-) Nepřidala by se nějaká rodinka na dovolenou?
Není tady
Zdravím,
Rozhodně jako dovolenou nedoporučuji jet do Tuniska. Hodně lidí říká, e se jim tam líbilo, ale já vůbec nebyla spokojená. Ta mentalista není nic na mou náturu.
Jinak Hodně se mi líbilo ve panělsku, Itálii a Francii. Ze panělska konkrétně Valencie. Úasné pláe a úasní lidé.
Ale to jsou ty klasické zájezdy, co se má člověk jenom rozplácnout u moře.
Pokud jde o zájezdy v česku, moc se mi líbilo na Lipně. kolem je plno krásných hotelů, večer to tam vypadá pohádkově.
Také jsou výborné výlety kde člověk zaije trochu adrenalinu. Jsem ráda, e firmy které něco takového pořádají dorazili i k nám do česka. Na tohle doporučuju tuhle firmu: http://www.firmanazazitky.cz/
Pro větí informovanost. Přítel mi od nich daroval na narozeniny let balónem. Naprosto dokonalé. Na ten záitek nikdy nezapomenu. Vechny dovolené, kde jsem byla, byly vcelku pěkné, ale z tohohle si pamatuju nejvíc. Samozřejmě jsem neodolala a byla s nimi na dalím "záitku" a to: s kamarádkou jsem absolvovala wellnes pobyt. U tam nebyl ten adrenalin, ale zato pořádná relaxace.
Není tady
Doporučuji na víkend navtívit Jihlavu. Je tam krásné ZOO, malé, ale tak akorát pro děti a hezké dětské hřitě s obrovskou klouzačkou. Pro milovníky historie krásné náměstí, tři církevní stavby, přístupné podzemní chodby a koupání v aquaparku. Byla jsem ubytována v soukromí za 3OO Kč/ noc a milejí paní domácí (p.Slámová) jsem nepoznala. Doporučuji, pro děti ideální, lepí ne hotel.
Není tady
Mám pro vás tip na cyklovýlet, nenáročný, rovinatý, celkem asi 48 km, nazvala bych ho OKRAJEM KOKOŘÍNSKA:
Začali jsme u zámku Liblice, (nově krásně opravený, kongresové centrum) skvělým kafem na terase zámku, s výhledem do barokního parku. Pak procházka parkem, a pak u na kolo. Nejprve Velký okruh ( 1,5km naučná stezka) pod zámkem chráněným územím (slatinný les - moc pěkné).
Pak u kolmo od zámku nahoru, přes Hostín. Skvělou cyklostezkou lesní cestou Řepínským dolem a do vesnice Zahájí. Odtud přes Choruice na Kaninu. Z Kaniny (pár domků lidové architektury) nádherný sjezd serpentinami mezi pískovcovými skalami do Kokořínského dolu. Je to tam nyní po vichřici hodně odlesněné, jsou tam oproti dřívějku netuené výhledy. Pak pivko a posezení venku v hospodě u Tichých, výhled na skály a do zeleně.
Dál Kokořínským dolem doleva, kolem Harasovské tůně, plné stulíků, kolem několika dalích rybníků a do vesnice Lhotka, kde je dochované zajímavé skalní obydlí - dům ve skále vytesaný, kde se a do roku 1982 skutečně bydlelo. Dál loukami podél Povky a pak přes Hostín nazpět do Liblic.
Díky tomu, e tato sobota byla po 14 dnech prvním slunným dnem, byl tento výlet mimo jiné koktejlem vůní. Vzduná vlhkost byla jak v tropickém skleníku, take vůně rozkvetlých eříků, čerstvě posekané trávy apod. byly nesmírně intenzivní. Do toho zpěv ptáků, slavičí klokotání, zelená bující příroda, rozkvetlé louky..... nádherný výlet.
Ahoj, hezký tip na výlet doporučuju určitě do Adrpachu a celý Broumovský výběek, skály jsou tam hezké, také podzim je tam moc pěkný, okolí je plné hezkých míst a monosti na výlet, třeba Kláter v Broumově, kde pořádají taky noční prohlídky, spoustu informací o celém kraji jsme nala na www.region-adrspach.cz tam je opravdu hodně informací....take jsme slueb řádně vyuili:)
Není tady
Právě jsem se vrátila z prodloueného, čtyřdenního cyklovíkendu,plná dojmů.
Nazvala bych to VÝLET DO KRAJE ČESKÝCH SPISOVATELŮ. - byli jsme ve východních Čechách.
Nejčerstvějí jsou záitky dnení - Babiččino údolí na kole, po okruhu Boeny Němcové (Ratibořice, Havlovice, Červený Kostelec, Rýzmburk Ratibořice). Nenáročná, pohodová cyklistika úasnou, líbeznou českou krajinou, celkem 34 km. Nejen klasika - Ratibořice, Staré Bělidlo apod. z Babičky Boeny Němcové, ale např. i nedaleký mlýn na Úpě, - dějitě Jiráskova románu U nás. Vůbec se nedivím, e ta krajina a její lidé české spisovatelské velikány inspirovaly...i já cestou podél Úpy si mimoděk deklamovala - Voda hučí po lučinách, bory umí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na podled....
Celý tento kraj je úasný: Včera okruh Opočno, Dobruka (domek F.L. Věka), Valské údolí (dřevěná lidová arcitektura), a na chatu Horalka ve Sněném, pak mnoho km trvající skvělý sjezd podél vody Pekelským údolím a do Nového Města nad Metují (památková rezervace - renezanční náměstí a zámek), pak podél Metuje do estajovic, a fantastický kostel s bedněnou věí v Králově Lhotě, jak kulisa k nějakému filmu z doby husitské. a odtud zpět do Opočna (to celé 66 km).
Předevčírem z Opočna do Třebechovic, za Třebechovicemi nádherný, nově vznikající skanzen, ochotný průvodce nechal mě a mého přítele, a si zatočíme osobně entourem (inu - pravila jsem - entourem přeci vdycky točili krávy a voli ). Pak podél Orlice nádherným údolím, ale tam bylo třeba jet rychle. Jakmile jsme si chtěli jen třeba něco vyfotit, krveíznivý roj komárů u si na nás brousil sosáky. A z Týnitě nad Orlicí zpět do Opočna (cca 64 km, nádherná trasa, doporučuju).
A jetě se nemůu nezmínit o Opočně. Arkádový renezanční zámek - paráda, a úasný park s jezírky a mlýnem pod ním jakbysmet. Na tichém historickém náměstíčku jsem si vimla penzionu- jak pro nás stvořený. (jeli jsme na blind, ádné spaní jsme neměli dopředu zajednáno) Dům byl minimálně renezanční, s podloubím, alepravděpodobně mnohem starí (soudím dle nádherných architektonických detailů venku i uvnitř). Ubytovali jsme se tam. V neděli ráno snídaně v podloubí, na ranním sluníčku, klid nedělního rána přeruilo jen pár svátečně oděných chodců, spěchající na mi do kostela naproti. Pravila jsem - k naprosté dokonalosti chybí u jen, aby nám do toho ranního ticha zahráli taky na varhany. Ne jsem dopila dalí douek kávy, začli nám ty varhany hrát. Na takováto rána, jako bylo toto, se prostě nedá zapomenout.
Upravil(a) Blossom (8. 6. 2010 21:47)
Tak mám pro vás dalí tip na výlet. U i minulým výletům jsem tu dala nějaký název, tak tento dnení bych pojmenovala TROCHU MYSTICKÝ VÝLET ZA ENERGIÍ Z VESMÍRU. Protoe na trase byl největí český menhir a nedostavěný gotický chrám - místo s neobvyklou energií.
Ale začněme od začátku: Přijeli jsme do Třebíze, nedaleko Slaného. Třebíz je vesnička s krásnou upravenou návsí, uprostřed ní je rybník a vedle kostel, a kolem dokola krásná zděná lidová architektura, která tvoří skanzen.
Nejprve jsme v místní palírně na návsi ochutnali lipovinku a ořechovici (baly skvělá!) a pak jsme si s ochotnou průvodkyní prohlédli největí zdejí statek. Jeho dvoru vévodila zděná kadibudka, která v patře byla holubníkem. Originální stavbička!
Po prohlídce statku nás průvodkyně vzala jetě do místního historického krámku, do domku podruha a do domku Václava Třebízského. Třebíz má skutečně své kouzlo.
Odtud jsme pak pokračovali na kole přes obec Klobuky, a na návrí za Klobuky jsme ji zdálky viděli největí český menhir - 330 cm vysoký Zkamenělý pastýř. Menhiir opravdu působil impozantně, a okolní vlčí máky mu dávaly dalí kouzlo.
Zkouela jsem , zda objetím menhiru neucítím nějakou energii, ale vnímala jsem jen příjemně sluncem rozehřátý kámen... ale to je přeci taky energie....
Dál přes Telce, před Perucí doprava, kolem kamenného Pomníku 3 císařů do Vraného (pomník Svatopluka Čecha), odsud do Zlonic,místa pobytu Ant. Dvořáka. Zde mě uchvátil nádherný barokní červený kostel od Diezenhofera.
Dál přes Dřínov do Královic a odtud polní cestou mezi kvetoucím černým vonícím bezem do Neprobylic, kde jsme objevili úasbou polygonální pískovcovou znonici s indelovou střechou. Pak přes Kutrovice do Kvílic, kde nahoře nad kostelem stála snad jetě krásnějí dřevěná zvonice, a zpátky do Třebíze. Tento nenáročný cyklookruh má asi 33 km.
Z Třebíze jsme se jetě autem přesunuli do nedalekého Panenského Týnce a nali jsme nedostavěný gotický chrám, údajně jedno z energeticky velmi silných míst, prý se sem jezdí léčit lidi s psychickými potíemi, psychotronici prý neobvyklou sílu místa vysvětlují kříením 2 energetických linií. Chrám v podvečerním světle byl nádherný. Stoupla jsem si do centra , na evidentně lidmi vylapané místečko. Ale ádnou energii jsem necítila. Přesto se mi chrám Panenském Týnci velmi líbil.
Upravil(a) Blossom (20. 6. 2010 22:01)
Tip na 2 zcela rozdílné cyklovýlety v Českosaském výcarsku:
1/ Údolími potoků a říček Čs. výcarska
2/Českosaské výcarsko z ptačí perspektivy (rozhledy a rozhledny)
Výlet 1: http://cyklistka123.rajce.idnes.cz/Cesk … _Krinice/#
Zcela pohodový cyklovýlet cca 30 km, s minimálním převýením, po dobrých cestách větinou s vyloučením aut, take skvělý výlet i pro rodinu s meními dětmi.
Z Krásného Buku u Krásné lípy (tady je prostě vechno krásné ) údolím říčky Křinice nejprve asi 3 km do Kyjova, v Kyjově uhnout doprava cyklostezkou, pořád podél říčky Křinice. Lesní cesta vás povede mezi pískovcovými skalami a vedle cesty stále bublá a zurčí průhledná Křinice s písčitým dnem.Za Zadními Doubicemi se přejede do Německa, minete historický Niedermuhle - Dolní mlýn ( 3 budovy, 2 z toho hrázděné, naposled tu bývala pila)
Pak se cesta horí, chvílemi je třeba kola vést (kdybyste sem jeli s dětm, tento jediný úsek je náročnějí) Částečně se dá jet, částečně vést kola , Křinice pod vámi se propadá do pořádného divokého kaňonu, skály kolem jsou vyí a vyí, začíná opravdový prales a divočina. Po chvíli dojdete k začátku soutěsky, kudy lze projet dalích 700 m romantickým kaňonem na lodičkách. My vak tu byli v 7 večer, nikde nikdo, nádhernou soutěsku s probleskávajícím večerním sluncem oivovaly jen 2 kachny....
Asi 1 km jsme se pak vrátili stejnou cestou zpět (ale tuto divokou část kaňonu by bylo koda nevidět), a u Brtnického mostu odbočujeme doleva podél Brtnického potoka. Také nádherné údolí, potok, lučiny, skály kolem. Vyjídíme na kopec na Kopec (vesnice se jmenuje Kopec), jsou tu nádherné podstávkové domy, pokračujeme do Brtníků, dál silicí do vsi Vlčí hora (večerní výhledy do kraje). Kousek za vsí odbočujeme opět ze silnice doprava a projídíme Dlouhým dolem ( zase krásné chaloupky)a po natrefení na silnici zpět do Krásného Buku.
Výlet 2:
Náročnějí výlet, asi 45 km, větí převýení, často nahoru-dolů:
Ráno nejprve na Vlčí horu (ves) odsud na Vlčí horu (kopec s rozhlednou). Cestou Veroničina studánka s výtečnou pramenitou vodou. Na úpatí rozhledny vyvřelý čedič typicky sloupové odlučnosti. Výhled z rozhledny je boský: Na jedné straně lemují obzor Jizerské hory, o kousek dál je vidět Jetěd. Na opačné straně vidíme homoli Liliensteinu u v Německu, a hradbu skal, v ní tuíme Pravčickou bránu.
Pak sjídíme po silnici opět do Kyjova, projídíme jím, asi 2 km za Kyjovem odbočujeme lesní cyklostezkou doprava. Přes cestu nám přeběhl jezevec, viděla jsem ho takto ve volné přírodě prvně v ivotě. Na krásné lesní mýtině se nám zachce chvíli se opalovat nazí, ovem mravenci ubránli nai mravopočestnost - zjiujeme, e celá mýtina je vlastně jedno souvislé mravenitě.... Ale kde je hodně mravenců, tam je zdravý les...tady je tedy superzdravý
V údolí pak přejídíme Křinici a jedem směrem vzhůru na německou stranu do vsi Hinterhermsdorf. Za vsí na pláních stále nádhernějí výhledy, a nejkrásnějí pohled kolem nás čeká na rozhledně Weifberg. Rozhledna otevřená, ádné poplatky, nikde nikdo, máme ji jen sami pro sebe. Výhled kolem dokola úchvatný. A navíc - rozhledna je větinou kovová, a vítr, proudící skrz zábradlí celou rozhlednu kovově rozeznívá...zní to zvlátně, trochu jako zpívající fontána v Praze u letohrádku královny Anny. A kdy vítr zesílí, kovový zvonivý tón se ozývá dokonce v akordu, je to zvlátní akord - C, E, ais..... Take rozhlednu jsem překřtila na Zpívající rozhlednu... Sjídíme do Mikuláovic (krásý kostel), pak přes Brtníky a Vlčí horu nazpět stejnou cestou jako včera.
Českosaské výcarsko jsme navtívili u poněkolikáté, a chystáme se sem co nejdřív zas, stále je tu co obdivovat.
Upravil(a) Blossom (28. 6. 2010 23:14)
a my jsme jeli na Perntejn....ale ne a nahoru na hrad....pod kopcem obcí Perntejn....je tam čínský altán, haltýř, turecké lázně a v lese obelisk....to jsem koukala....cyklostezkami podél vody...cestou krásné dřevěné kryté mosty, kostel v Doubravníku a v Doubravníku 2 smírčí kameny....galerie v Malhostovicích......podél vody jsme se vyhnuli kopcům
Není tady
Právě jsem se vrátila z
KRAJE KAMENNÝCH KŘÍŮ A BOLEVNÍKŮ.Tak jsem si ho sama pro sebe nazvala. Můete hádat, kde to je...
Správná odpověď - Slavkovský les.
A jako inspiraci pro cyklovýlet sem napíu včerejí trasu - cca 70 km, docela náročné - poměrně velké převýení.
Začali jsme Bečově nad Teplou, kde je nádherný hrad a zámek s moc hezky upravenými terasovitými zahradami. Vevnitř zámku v trezorové místnosti je velká cennost - relikviář svatého Maura, takový "domeček" celý ze zlata, ale my s koly zůstali jen kolem zámku. Osdud kousek podél Teplé a pak cyklostezkou po silničce dlouze prudce do kopce, a do obce Krásno. Poté stále do kopce (ale u mírněji), a ke Kříkům - 3 kamenným kříům na hadcové skalce, je tam rezervace nějakých vzácných rostlin a kolem toho skalnatého návrí raelinná a vřesovitní krajina skoro jak v Jizerkách nebo na umavě. Tento krajinný typ pokračuje i na Kladské, kde je vyřezávaný lovecký zámeček ve stylu výcarské chaty (postavený někdy v 19. století) a kolem několik vrchovitních rybníků a rybníčků. Okolo té hlavní vodní plochy vede asi 2km dlouhá naučná stezka po dřevěných hatích.
Z Kladské se sjede velkým seupem do Kynvartu (lázně) a dole k zámku, kde pobýval Metternich. Dnes krásně opraveno, kolem golfové hřitě.
Odsud do Mariánských Lázní (kolonáda, docela dobré prameny, zpívající fontána, krásná honosná architektura lázeňských domů a hotelů, parky...), z nich stoupání lesem do Záviína, pak do Teplé a dál ke klátěru Teplá (kláter z asi 12.století, krásná románská, gotická i barokní architektura. Cestou několik kamenných smírčích kříů a skoro v celé této oblasti krásné, avak ekologicky problematické, cizorodé a agresivní třímetrové bolevníky.
Zajímavý kraj.
Děčínský zámek. Je úasné, co se podařilo od odchodu sovětských vojsk, která zámek totálně zdevastovala.
Blossom, koukám, e má dlouhé příspěvky o výletech. Nechce něco také zkopírovat na www.turistika.cz. Je to koda nechávat jenom pro Babinet. Přijď za náma.
Není tady
Vladena napsal(a):
Blossom, koukám, e má dlouhé příspěvky o výletech. Nechce něco také zkopírovat na www.turistika.cz. Je to koda nechávat jenom pro Babinet. Přijď za náma.
Dík za pozvání, ráda se tam kouknu a přispěju. Taky toti nejraději plánuju trasu výletů podle toho, na co jsem slyela osobní doporučení.
A protoe ráda fotím, chci ke vem popisovaným výletům zde (i pak na tom www.turistika.cz) dát odkaz i na své fotky na Rajčeti, nedávno jsem si tam začla fotky vkládat, ale nyní mám v práci fofry, tak to Rajče dodělám a bude čas, tak prosím o trpělivost.
Broumovské stěny - ráj pro skalní cyklisty:
Hned v pátek odpoledne, na prvním výletě, jsme zabloudili a omylem na kolech vjeli po červené značce do Kovářovy rokle. Tuili jsme, e tato pouze turistická trasa nebude moc pro cyklisty, a udivené pohledy procházejících lidí na nás dva s koly to potvrzoval. Avak e nakonec potáhneme kola na zádech cca 2 km do kopce po strmých pískovcových schodech a budeme je jen tak-tak protahovat skalními slujemi, to jsme tedy netuili.
Přesto jsme tuto epizodu nakonec zhodnotili jako "astné bloudění" - Kovářova rokle i přes tu stranou dřinu stála za to. Nahoře jsme kola uzamkli u cesty a li nejprve na levo - asi 1 km ke kamenné kapli Hvězda od architekta Diezenhofera a nedaleko ní stojí nádherná vyřezávaná restaurace ve výcarském slohu 19. století. Od kaple i restaurace úasný výhled jak z letadla na sever na Broumov a rovinu kolem něj a na obzoru to lemují Javoří hory.
Mezi vrcholem Kovářovy rokle a Hvězdou jetě cestou fantastická vyhlídka na skalní věě zvaná Skalní divadlo, která je srovnatelná s nejhezčím výhledem na Hruboskalské skalní město v Českém ráji, na Kapelníka a kapelu. Něco takového jsem na Broumovsku naprosto nečekala.
Ten večer jsme zaili západ slunce na Supím hnízdě - skalní vyvýenině na hřebeni, s výhledem na vechny strany, do penzionu jsme přijeli pak u potmě.
Druhý den trasa ze Suchého dolu, přes ves Slavný, nahoru ke skalním hřibům. Typově připomínají známé Kokořínské pokličky, jen jsou mení, buclatějí a je jich mnohem víc.
Odtud po vyhlídkové cestě směrem k Boanovskému pičáku, cestou úasná Slavenská vyhlídka na skalní město a strmé severní svahy Broumovských stěn, prudce padající do roviny kolem Broumova.
Kousek pod Boanovským pičákem uhýbáme na odbočku na Junáckou vyhlídku, kde prý v časech nesvobody mívali skauti tajné srazy. Místo pro zakázaná romantická setkání jak dělané....
Pak sjídíme prudce dolů do sedla mezi Broumovskými stěnami a u polskými Stolovými horami. Zde sedíme chvíli u jednoho ze spousty pískovcových kříů, kterými je ostatně celý tento kraj posetý. Tímto sedlem chodívala z české strany po staletí procesí do polského slavného poutního místa Vambeřice, prý takových poutníků z české strany přicházívalo a 150.000 ročně!
Ano - v přelomovém místě tohoto sedla si jen při přivřených očích snadno představuji sílící náboný zpěv blíícího se procesí, vepředu farář s kříkem a za ním houf bosých vesničanů....stačí je petka fantazie a skutečnost prolých staletí vám vyvstane před očima, genius loci působí...
Ono tady to byl odedávna zboný kraj - v Broumově a Polici byly klátery minimálně od 13. století a mnii asi dobře odváděli svou misijní práci - na nebývalém mnoství sakrálních památek v celém zdejím kraji je to znát.
Pak sjídíme přes Machov a dalí vesnice s krásnou lidovou architekturou zpět do Suchého dolu a pak na podvečerní koupání za kopcem v rybníce v Hlavňově.
A výlet třetí: Ze Suchého dolu kolem Hlavňovského rybníka, přes kopec a u vidíme cíl naí dnení cesty: Bájnou horu Osta kus nad Policí nad Metují, se skalními bluditi. Nahoře uvazujeme kola a procházíme 4km pěí okruh po modré značce -nejprve skalním Bluditěm, pak kolem skalních útvarů Čertovo auto, Zrádce (opravdu zřetelná lidská zasmuilá tvář, jakoby tesaná do skály, ale je dílem přírody a vaí fantazie), pak opět úasné výhledy do kraje z hrany ostaovských skal.
Po projití skalního okruhu sjídíme přes ďár do Police nad Metují. Obdivujeme nádherný portál místního klátera a v kláterním dvoře v tichu posedíme na sluncem rozpálené kamenné lavičce. Z Police u to je jen skok zpět do Suchého dolu.
Ty 3 uplynulé dny byly nabité záitky. Ale přiznávám, překvapilo mě, jak málo km jsme večer měli na tachometru (často jsme kola uvazovali a po odbočkách na skály chodili pěky - občas to jinak ani nelo) a jak jsem byla přitom nečekaně utahaná: Ono jedění po Broumovských stěnách je opravdu náročná cyklistika.
Inu, hned první den, kdy jsme kola dřeli na zádech Kovářovou roklí vzhůru , jsme si v rámci černého humoru řekli, e tady je to pouze pro skalní cyklisty.
Broumovské stěny jsou mnostvím a krásou skalních měst srovnatelné třeba s Českým rájem, a přitom je tu mnohem míň lidí, jsou takové jetě turisticky neobjevené a nedoceněné. A to jim dává jetě dalí kouzlo.
Upravil(a) Blossom (22. 8. 2010 22:01)
Blossom, chyběla tam ta houbovka. Přítě to tam klidně vlo, tvé poznámky pod čarou dělají tvoji značku!
Není tady
Nedá mi to nezavzpomínat na krásnou dovču v Telči. Krásné ubytování, hezké ceny, kultura, parky, luhy a háje...
Nemohlo by být léto jetě chvíli?
Není tady
Ahoj, mě se teď straně líbilo v Krkonoích. Jsme s přítelem vániví cyklisté tak jsme si nali tenhleten zájezd http://www.uzijsivikend.cz/aktivni-vikend. Počasí nám vylo úplně perfektně a příroda tam stojí opravdu za to. Tak jestli přemýlíte kam vyrazit, v Krkonoích se nudit nebudete:D
Není tady