Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 29. 3. 2010 8:58

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Mám pro vás tip na krásný nenáročný jarní cyklovýlet:
Budyně nad Ohří, je tam nádherný opravený vodní hrad. Z Budyně po červené značce přes Kostelec nad Ohří do Libochovic. Jede se lužními lesy (vůbec jsem dřív netušila, že kolem Ohře jsou tak nádherné lužní lesy, s močály, mechy, hektary bledulí) rovnými, většinou vyasfaltovanými cestami takřka mimo provoz. Chvílemi se vpravo objeví výhled na celé České středohoří, s Kamýkem v popředí. V Libochovicích zajímavý barokní zámek, park, pávi. Dál je možno jet přes Žabovřesky po silnici, je sice dost frekventovaná,ale stále mírně z kopce, takže za chvíli jste opět na červené značce. Po ní sjedete k Ohři a podle ní se jede dál na Brozany (zde krásný renezanční mlýn) a Doksany (úžasný barokní klášter - zámek s mnoha sochami) a zpět do Budyně.

Upravil(a) Blossom (29. 3. 2010 8:59)

#27 30. 3. 2010 16:05

Blossom
Host

O Velikonocích se chystáme na kola na Znojemsko.
Máme sice tipy na ubytování a zajímavosti nějaké z netu, ale pokud by někdo z vás měl nějaký ověřený tip na turistické ubytování ( s WC a sprchou na pokoji, ne na chodbě) a nebo doporučil, co na Znojemsku určitě stojí za vidění, s díky vaše tipy uvítám. smile

#28 30. 3. 2010 21:45

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

My se chystáme koncem května na Den pinče do Újezdu nad lesy-měla by to být Praha 9,jak jsem zjistila z netu, a chtěli bychom zde strávit celý prodloužený víkend.Máte někdo tipy na levné ubytov a zajímavé výlety v okolí?

Není tady

#29 31. 3. 2010 5:28

vera
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

O Velikonocích se chystáme na kola na Znojemsko.
Máme sice tipy na ubytování a zajímavosti nějaké z netu, ale pokud by někdo z vás měl nějaký ověřený tip na turistické ubytování ( s WC a sprchou na pokoji, ne na chodbě) a nebo doporučil, co na Znojemsku určitě stojí za vidění, s díky vaše tipy uvítám. smile

Bloss, my byli loni....ale Vranov nad Dyjí..kousek od Znojma..turistická ubytovna...wc a koupelna na chodbě....170 kč.....Lukov...Hrádek....zřícenina....a pak do Rakous na kole....Hardegg.....bomba...hlavně vyhlídka z české strany

ale teď čtu, že chceš sociálku na pokoji....

Upravil(a) vera (31. 3. 2010 5:31)

Není tady

#30 1. 4. 2010 16:11

Blossom
Host

Tak máme zarezervovaný pokoj v historickém domě, s historickým vybavením, zasklenou pavlačí, kde se snídá s výhledem na Dyji a jádro města. A to za super cenu jako v klasickém penzionu!
Nemám ráda ty sádrokartonové nové penziony, zbožňuju ty staré opravené domy s duší. Těším se na ranní poklidné snídaně s výhledem na město, na celodenní ježdění na kole kolem Dyje, a na večerní procházky osvětleným historickým jádrem Znojma.
Těším se strašně, přítel mě uklidňoval - to už vydržíš, už se jen 2*vyspíš....wink big_smile  (tohle mi říkávali naši, když jsem byla malá).

#31 5. 4. 2010 16:39

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Tak se tě chci Bloos zeptat,jak dopadl tak dlouho očekávaný velikonoční prodloužený víkend na jižní Moravě?Věřím že dobře a že dobré prožitky nemohlo zkazit ani to pršavé pondělní počasí,že jo?

Není tady

#32 6. 4. 2010 22:20

Blossom
Host

Teď jsem se vrátila z Podyjí. Bylo tam skvěle, d隝 jsme moc nezažili (pršelo intenzivně jen v noci z něděle na pondělí, v pondělí dopoledne už jen pár kapek.) Ale v pondělí a dnes zima jak na Sibiři, kdepak jako na teplé jižní Moravě..
Ale zazlívám Znojemákům, že v pondělí nechali zavřené Znojemské podzemí, které jinak všude propagujou.Měli mít otevřené pondělí až sobotu, ještě jsme koukali na net, jestli náhodou nepíšou něco o tom, že o velikonočním pondělí na to kašlou...a oni se vykašlali i na to, napsat to na net. dumbom

Takže před vstupem do podzemí opakovaně hloučky naštvaných turistů  (šli jsme kolem několikrát, vždy tam nějaká skupina lidí lomcovala zavřenými dveřmi).

Ale jinak - Znojemsko: Paráda. V sobotu kolem Vranovské přehrady - hrad Cornštejn mě  uchvátil - nejen sám o sobě, ale i úžasnou vyhlídkou.
V neděli ze Znojma  přes Hradiště (dnes už jen základy kostelíka - bývalé význačné hradiště)  vyhlídka na Dyji Králův Stolec, pak Podmolí, odtud opět vyhlídka na Dyji zvaná Železné schody, dál sjezd k proslulé vinici Šobes, obkroužené skoro dokola zákrutem Dyje. Nad Šobesem úžasný sklaní hřbítek - napravo dole Dyje tekoucí na jednu stranu, hluboko dole nalevo Dyje tekoucí na opačnou stranu- zvláštní to pohled...).
Dle průvodce ve skalním podloží stopy kol římských vozů,které tudy kdysi projížděly a snad i založili vinici Šobes...
Pak přes nádhernou, nevšední vřesovištní krajinu kolem Havraníků, přes Konice a Popice ( kolem morové kaple) a na Kraví horu. Z Kraví hory na závěr dne fantastický pohled na večerní Znojmo.
V pondělí jsme nakoukli do Rakouska - do nejmenšího rak.města Hardegg s obnoveným románským hradem.
No a dnes jsme pro ledový vítr výlet na kolech po 15 km předčasně ukončili a jeli domů.

Ale Znojemsko je krásné -doporučuju - i samotné Znojmo. Bydleli jsme v hostelu těsně pod chrámem sv.Mikuláše, s vyhlídkou na rotundu sv.Kateřiny a přehradu Znojmo. Uličky starého města jsou úžasné, ve dne i nasvícené v noci. A dvojkaple svatého Václava má úžasnou akustiku - počkala jsem, až tam budu sama a zazpívala jsem si v ní Rožnovské hodiny.smile

#33 9. 4. 2010 20:28

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Podyjí mám ráda. Má první dovolená v plné zamilovanosti hjarta big_smile

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#34 27. 4. 2010 11:54

anetka.38
♥------

Zdravím všechny smile

My jsme loni byli v ČR na dovolené - Westernové Městečko Šiklův Mlýn a můžu jen doporučit. Ubytování, jídlo, program bez chybičky. Děti mají rádi přírodu, tak jsme zvolili aktivnější dovolenou, kde se mohli děti koupat v přírodním koupališti s tobogánem, učit se jezdit na koni, nᚠtatínek si zase vyzkoušel jízdu v BVP, se synem jezdili na čtyřkolkách atd... No prostě super... a já si mohla užívat volna a relaxu, protože všichni měli o zábavu postaráno. Takže jsem si domluvila masáže, vyhřívala se na sluníčku... Letos tam mají nachystané novinky, tak se tam také chystáme, ještě se ale rozmýšlíme, zda zvolíme jen víkend a nebo celý týden. Protože za jeden víkend se toho moc stihnout nedá... Je to už spíš zábavní areál, než westernový :-) Nepřidala by se nějaká rodinka na dovolenou?

Není tady

#35 16. 5. 2010 18:07

tereza88
Zablokovaný

Zdravím,
Rozhodně jako dovolenou nedoporučuji jet do Tuniska. Hodně lidí říká, že se jim tam líbilo, ale já vůbec nebyla spokojená. Ta mentalista není nic na mou náturu.
Jinak Hodně se mi líbilo ve Španělsku, Itálii a Francii.  Ze Španělska konkrétně Valencie. ڞasné pláže a úžasní lidé.
Ale to jsou ty klasické zájezdy, co se má člověk jenom rozplácnout u moře.
Pokud jde o zájezdy v česku, moc se mi líbilo na Lipně. kolem je plno krásných hotelů, večer to tam vypadá pohádkově.
Také jsou výborné výlety kde člověk zažije trochu adrenalinu. Jsem ráda, že firmy které něco takového pořádají dorazili i k nám do česka.  Na tohle doporučuju tuhle firmu: http://www.firmanazazitky.cz/
Pro větší informovanost. Přítel mi od nich daroval na narozeniny let balónem. Naprosto dokonalé. Na ten zážitek nikdy nezapomenu. Všechny dovolené, kde jsem byla, byly vcelku pěkné, ale z tohohle si pamatuju nejvíc. Samozřejmě jsem neodolala a byla s nimi na dalším "zážitku" a to: s kamarádkou jsem absolvovala wellnes pobyt. Už tam nebyl ten adrenalin, ale zato pořádná relaxace. wink

Není tady

#36 17. 5. 2010 20:30

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Doporučuji na víkend navštívit Jihlavu. Je tam krásné ZOO, malé, ale tak akorát pro děti a hezké dětské hřiště s obrovskou klouzačkou. Pro milovníky historie krásné náměstí, tři církevní stavby, přístupné podzemní chodby a koupání v aquaparku. Byla jsem ubytována v soukromí za 3OO Kč/ noc a milejší paní domácí (p.Slámová)smile jsem nepoznala. Doporučuji, pro děti ideální, lepší než hotel.

Není tady

#37 23. 5. 2010 22:57

Blossom
Host

Mám pro vás tip na cyklovýlet, nenáročný, rovinatý, celkem asi 48 km, nazvala bych ho OKRAJEM KOKOŘÍNSKA:

Začali jsme u zámku Liblice, (nově krásně opravený, kongresové centrum) skvělým kafem na terase zámku, s výhledem do barokního parku. Pak procházka parkem, a pak už na kolo. Nejprve Velký okruh ( 1,5km naučná stezka) pod zámkem chráněným územím (slatinný les - moc pěkné).
Pak už kolmo od zámku nahoru, přes Hostín. Skvělou cyklostezkou lesní cestou Řepínským dolem až do vesnice Zahájí. Odtud přes Chorušice na Kaninu. Z Kaniny (pár domků lidové architektury) nádherný sjezd serpentinami mezi pískovcovými skalami do Kokořínského dolu. Je to tam nyní po vichřici hodně odlesněné, jsou tam oproti dřívějšku netušené výhledy. Pak pivko a posezení venku v hospodě u Tichých, výhled na skály a do zeleně.
Dál Kokořínským dolem doleva, kolem Harasovské tůně, plné stulíků, kolem několika dalších rybníků až do vesnice Lhotka, kde je dochované zajímavé skalní obydlí - dům ve skále vytesaný, kde se až do roku 1982 skutečně bydlelo. Dál loukami podél Pšovky a pak přes Hostín nazpět do Liblic.
Díky tomu, že tato sobota byla po 14 dnech prvním slunným dnem, byl tento výlet mimo jiné koktejlem vůní. Vzdušná vlhkost byla jak v tropickém skleníku, takže vůně rozkvetlých šeříků, čerstvě posekané trávy apod. byly nesmírně intenzivní. Do toho zpěv ptáků, slavičí klokotání, zelená bující příroda, rozkvetlé louky..... nádherný výlet. stolt

#38 25. 5. 2010 10:04

jitkand
♥------

Ahoj, hezký tip na výlet doporučuju určitě do Adršpachu a celý Broumovský výběžek, skály jsou tam hezké, také podzim je tam moc pěkný, okolí je plné hezkých míst a možnosti na výlet, třeba Klášter v Broumově, kde pořádají taky noční prohlídky, spoustu informací o celém kraji jsme našla na www.region-adrspach.cz tam je opravdu hodně informací....takže jsme služeb řádně využili:)

Není tady

#39 8. 6. 2010 21:45

Blossom
Host

Právě jsem se vrátila z prodlouženého, čtyřdenního cyklovíkendu,plná dojmů.
Nazvala bych to VÝLET DO KRAJE ČESKÝCH SPISOVATELŮ. - byli jsme ve východních Čechách.
Nejčerstvější jsou zážitky dnešní - Babiččino údolí na kole, po okruhu Boženy Němcové (Ratibořice, Havlovice, Červený Kostelec, Rýzmburk Ratibořice). Nenáročná, pohodová cyklistika úžasnou, líbeznou českou krajinou, celkem 34 km. Nejen klasika - Ratibořice, Staré Bělidlo apod. z Babičky Boženy Němcové, ale např. i nedaleký mlýn na Úpě, - dějiště Jiráskova románu U nás. Vůbec se nedivím, že ta krajina a její lidé české spisovatelské velikány inspirovaly...i já cestou podél Úpy si mimoděk deklamovala - Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na podled....

Celý tento kraj je úžasný: Včera okruh Opočno, Dobruška (domek F.L. Věka), Valské údolí (dřevěná lidová arcitektura), až na chatu Horalka ve Sněžném, pak mnoho km trvající skvělý sjezd podél vody Pekelským údolím až do Nového Města nad Metují (památková rezervace - renezanční náměstí a zámek), pak podél Metuje do Šestajovic, a fantastický kostel s bedněnou věží v Králově Lhotě, jak kulisa k nějakému filmu z doby husitské. a odtud zpět do Opočna (to celé 66 km).
Předevčírem z Opočna do Třebechovic, za Třebechovicemi nádherný, nově vznikající skanzen, ochotný průvodce nechal mě a mého přítele, a si zatočíme osobně žentourem (inu - pravila jsem - žentourem přeci vždycky točili krávy a voli big_smile ). Pak podél Orlice nádherným údolím, ale tam bylo třeba jet rychle. Jakmile jsme si chtěli jen třeba něco vyfotit, krvežíznivý roj komárů už si na nás brousil sosáky. A z Týniště nad Orlicí zpět do Opočna (cca 64 km, nádherná trasa, doporučuju).

A ještě se nemůžu nezmínit o Opočně. Arkádový renezanční zámek - paráda, a úžasný park s jezírky a  mlýnem pod ním jakbysmet. Na tichém historickém náměstíčku jsem si všimla penzionu- jak pro nás stvořený. (jeli jsme na blind, žádné spaní  jsme neměli dopředu zajednáno) Dům byl minimálně renezanční, s podloubím, alepravděpodobně  mnohem starší (soudím dle nádherných architektonických detailů venku i uvnitř). Ubytovali jsme se tam. V neděli ráno snídaně v podloubí, na ranním sluníčku, klid nedělního rána přerušilo jen pár svátečně oděných chodců, spěchající na mši do kostela naproti. Pravila jsem - k naprosté dokonalosti chybí už jen, aby nám do toho ranního ticha zahráli taky  na varhany. Než jsem dopila další doušek kávy, začli nám ty varhany hrát.  Na takováto rána, jako bylo toto, se prostě nedá zapomenout. smile

Upravil(a) Blossom (8. 6. 2010 21:47)

#40 20. 6. 2010 22:00

Blossom
Host

Tak mám pro vás další tip na výlet. Už i minulým výletům jsem tu dala nějaký název, tak tento dnešní bych pojmenovala TROCHU MYSTICKÝ VÝLET ZA ENERGIÍ Z VESMÍRU. Protože na trase byl největší český menhir a nedostavěný gotický chrám - místo s neobvyklou energií.

Ale začněme od začátku: Přijeli jsme do Třebíze, nedaleko Slaného. Třebíz je vesnička s krásnou upravenou návsí, uprostřed níž je rybník a vedle kostel, a kolem dokola krásná zděná lidová architektura, která tvoří skanzen.

Nejprve jsme v místní palírně na návsi ochutnali lipovinku a ořechovici (baly skvělá!) a pak jsme si s ochotnou průvodkyní prohlédli největší zdejší statek. Jeho dvoru  vévodila zděná kadibudka, která v patře byla holubníkem. Originální stavbička!
Po prohlídce statku nás průvodkyně vzala ještě do místního historického krámku, do domku podruha a do domku Václava Třebízského. Třebíz má skutečně své kouzlo.
Odtud jsme pak pokračovali na kole přes obec Klobuky, a na návrší za Klobuky jsme již zdálky viděli největší český menhir - 330 cm vysoký Zkamenělý pastýř. Menhiir opravdu působil impozantně, a okolní vlčí máky mu dávaly další kouzlo.
Zkoušela jsem , zda objetím menhiru neucítím nějakou energii, ale vnímala jsem jen příjemně  sluncem rozehřátý  kámen... ale to je přeci taky energie....
Dál přes Telce, před Perucí doprava, kolem kamenného Pomníku  3 císařů do Vraného (pomník Svatopluka Čecha), odsud do Zlonic,místa pobytu Ant. Dvořáka. Zde mě uchvátil nádherný barokní červený kostel od Diezenhofera.
Dál přes Dřínov do Královic a odtud polní cestou mezi kvetoucím černým vonícím bezem do Neprobylic, kde jsme objevili úžasbou polygonální pískovcovou znonici s šindelovou střechou. Pak přes Kutrovice do Kvílic, kde nahoře nad kostelem stála snad ještě krásnější dřevěná zvonice, a zpátky do Třebíze. Tento nenáročný cyklookruh má asi 33 km.
Z Třebíze jsme se ještě autem přesunuli do nedalekého Panenského Týnce a našli jsme nedostavěný gotický chrám, údajně jedno z energeticky velmi silných míst, prý se sem jezdí léčit lidi s psychickými potížemi, psychotronici prý neobvyklou sílu místa vysvětlují křížením 2 energetických linií. Chrám v podvečerním světle byl nádherný. Stoupla jsem si do centra , na evidentně lidmi vyšlapané místečko. Ale žádnou energii jsem necítila. Přesto se mi chrám Panenském Týnci velmi líbil.

Upravil(a) Blossom (20. 6. 2010 22:01)

#41 27. 6. 2010 21:32

Blossom
Host

Tip na 2 zcela rozdílné cyklovýlety v Českosaském Švýcarsku:
1/ Údolími potoků a říček Čs. Švýcarska
2/Českosaské Švýcarsko z ptačí perspektivy (rozhledy a rozhledny)

Výlet 1: http://cyklistka123.rajce.idnes.cz/Cesk … _Krinice/#
Zcela pohodový cyklovýlet cca 30 km, s minimálním převýšením, po dobrých cestách většinou s vyloučením aut, takže skvělý výlet i pro rodinu s menšími dětmi.
Z Krásného Buku u Krásné lípy (tady je prostě všechno krásné wink ) údolím říčky Křinice nejprve asi 3 km do Kyjova, v Kyjově uhnout doprava cyklostezkou, pořád  podél říčky  Křinice. Lesní cesta vás povede mezi pískovcovými skalami  a vedle cesty stále bublá a zurčí průhledná Křinice s písčitým dnem.Za Zadními Doubicemi se přejede do Německa, minete historický  Niedermuhle - Dolní mlýn ( 3 budovy, 2 z toho hrázděné, naposled tu bývala pila)
Pak se cesta horší, chvílemi je třeba kola vést (kdybyste sem jeli s dětm, tento jediný úsek je náročnější) Částečně se dá jet, částečně vést kola , Křinice pod vámi se propadá do pořádného divokého kaňonu, skály kolem jsou vyšší a vyšší, začíná opravdový  prales a divočina. Po chvíli dojdete k začátku soutěsky, kudy lze projet dalších 700 m romantickým kaňonem na lodičkách. My však tu byli v 7 večer, nikde nikdo, nádhernou soutěsku s probleskávajícím večerním sluncem oživovaly jen 2 kachny....
Asi 1 km jsme se pak vrátili stejnou cestou zpět (ale tuto divokou část kaňonu by bylo škoda nevidět), a u Brtnického mostu odbočujeme doleva podél Brtnického potoka. Také nádherné údolí, potok, lučiny, skály kolem. Vyjíždíme na kopec na Kopec (vesnice se jmenuje Kopec), jsou tu nádherné podstávkové domy, pokračujeme do Brtníků, dál silicí do vsi Vlčí hora (večerní výhledy do kraje). Kousek za vsí odbočujeme opět ze silnice doprava a projíždíme Dlouhým dolem ( zase krásné chaloupky)a po natrefení na silnici zpět do Krásného Buku.

Výlet 2:
Náročnější výlet, asi 45 km,  větší převýšení, často nahoru-dolů:
Ráno nejprve na Vlčí horu (ves) odsud na Vlčí horu (kopec s rozhlednou). Cestou Veroničina studánka s výtečnou pramenitou vodou. Na úpatí rozhledny vyvřelý čedič typicky sloupové odlučnosti. Výhled z rozhledny je božský: Na jedné straně lemují obzor Jizerské hory, o kousek dál je vidět Ještěd. Na opačné straně vidíme homoli Liliensteinu už v Německu, a hradbu skal, v níž tušíme Pravčickou bránu.
Pak sjíždíme po silnici opět do Kyjova, projíždíme jím,  asi 2 km za Kyjovem odbočujeme lesní cyklostezkou doprava. Přes cestu nám přeběhl jezevec, viděla jsem ho takto ve volné přírodě prvně v životě. Na krásné lesní mýtině se nám zachce chvíli se opalovat nazí, ovšem mravenci ubránli naši mravopočestnost wink hmm - zjišujeme, že celá mýtina je vlastně jedno souvislé mraveniště.... vissla  Ale kde je hodně mravenců, tam je zdravý les...tady je tedy superzdravý smile
V údolí pak přejíždíme Křinici a jedem směrem vzhůru na německou stranu do vsi Hinterhermsdorf. Za vsí na pláních stále nádhernější výhledy, a nejkrásnější pohled kolem nás čeká na rozhledně Weifberg. Rozhledna otevřená, žádné poplatky, nikde nikdo, máme ji jen sami pro sebe. Výhled kolem dokola úchvatný. A navíc - rozhledna je většinou kovová, a vítr, proudící skrz zábradlí celou rozhlednu kovově rozeznívá...zní to zvláštně, trochu jako zpívající fontána v Praze u letohrádku královny Anny. A když vítr zesílí, kovový zvonivý tón se ozývá dokonce v akordu, je to zvláštní akord - C, E, ais..... Takže rozhlednu jsem překřtila na Zpívající rozhlednu... Sjíždíme do Mikulášovic (krásý kostel), pak přes Brtníky a Vlčí horu nazpět stejnou cestou jako včera.
Českosaské Švýcarsko jsme navštívili už poněkolikáté, a chystáme se sem co nejdřív zas, stále je tu co obdivovat. stolt

Upravil(a) Blossom (28. 6. 2010 23:14)

#42 28. 6. 2010 19:50

vera
♥♥♥♥♥♥-

a my jsme jeli na Pernštejn....ale ne až nahoru na hrad....pod kopcem obcí Pernštejn....je tam čínský altán, haltýř, turecké lázně a v lese obelisk....to jsem koukala....cyklostezkami podél vody...cestou krásné dřevěné kryté mosty, kostel v Doubravníku a v Doubravníku 2 smírčí kameny....galerie v Malhostovicích......podél vody jsme se vyhnuli kopcům

Není tady

#43 6. 7. 2010 19:58

Blossom
Host

Právě jsem se vrátila z
KRAJE KAMENNÝCH KŘ͎٠A BOLŠEVNÍKŮ.Tak jsem si ho sama pro sebe nazvala. Můžete hádat, kde to je...

Správná odpověď - Slavkovský les.
A jako inspiraci pro cyklovýlet sem napíšu včerejší trasu - cca 70 km, docela náročné - poměrně velké převýšení.

Začali jsme  Bečově nad Teplou, kde je nádherný hrad a zámek s moc hezky upravenými terasovitými zahradami. Vevnitř zámku v trezorové místnosti je velká cennost - relikviář svatého Maura, takový "domeček" celý ze zlata, ale my s koly zůstali jen kolem zámku. Osdud kousek podél Teplé a pak cyklostezkou po silničce dlouze prudce do kopce, až do obce Krásno. Poté stále do kopce (ale už mírněji), až ke Křížkům - 3 kamenným křížům na hadcové skalce, je tam rezervace nějakých vzácných rostlin a kolem toho skalnatého návrší rašelinná a vřesovištní krajina skoro jak v Jizerkách nebo na Šumavě. Tento krajinný typ pokračuje i na Kladské, kde je vyřezávaný lovecký zámeček ve stylu švýcarské chaty (postavený někdy v 19. století) a kolem několik  vrchovištních rybníků a rybníčků. Okolo té hlavní vodní plochy vede asi 2km dlouhá  naučná stezka po dřevěných hatích.
Z Kladské se sjede velkým sešupem do Kynžvartu (lázně) a dole k zámku, kde pobýval Metternich. Dnes krásně opraveno, kolem golfové hřiště.
Odsud do Mariánských Lázní (kolonáda, docela dobré prameny, zpívající fontána, krásná honosná architektura lázeňských domů a hotelů, parky...), z nich stoupání lesem do Závišína, pak do Teplé a dál ke kláštěru Teplá (klášter z asi 12.století, krásná románská, gotická i barokní architektura. Cestou několik kamenných smírčích křížů a skoro v celé této oblasti krásné, avšak ekologicky problematické, cizorodé a agresivní třímetrové bolševníky.
Zajímavý kraj.

#44 6. 7. 2010 22:32

majkafa
Host

Děčínský zámek. Je úžasné, co se podařilo od odchodu sovětských vojsk, která zámek totálně zdevastovala.

#45 7. 7. 2010 18:25

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Blossom, koukám, že mᚠdlouhé příspěvky o výletech. Nechceš něco také zkopírovat na www.turistika.cz. Je to škoda nechávat jenom pro Babinet. Přijď za náma.

Není tady

#46 8. 7. 2010 4:57

Blossom
Host

Vladena napsal(a):

Blossom, koukám, že mᚠdlouhé příspěvky o výletech. Nechceš něco také zkopírovat na www.turistika.cz. Je to škoda nechávat jenom pro Babinet. Přijď za náma.

Dík za pozvání, ráda se tam kouknu a přispěju. Taky totiž nejraději plánuju trasu výletů podle toho, na co jsem slyšela osobní doporučení.
A protože ráda fotím, chci ke všem popisovaným výletům zde (i pak na tom www.turistika.cz) dát odkaz i  na své fotky na Rajčeti, nedávno jsem si tam začla fotky vkládat, ale nyní mám v práci fofry, tak to Rajče dodělám až bude čas, tak prosím o trpělivost.  smile

#47 22. 8. 2010 22:00

Blossom
Host

Broumovské stěny - ráj pro skalní  wink cyklisty:

Hned v pátek odpoledne, na prvním výletě, jsme zabloudili a omylem na kolech vjeli po červené značce do Kovářovy rokle. Tušili jsme, že tato pouze turistická  trasa nebude moc pro cyklisty, a udivené pohledy procházejících lidí na nás dva s koly to potvrzoval. Avšak že nakonec potáhneme kola na zádech cca 2 km do kopce po strmých pískovcových schodech a budeme je jen  tak-tak protahovat skalními slujemi, to jsme tedy netušili. va lol
Přesto jsme tuto epizodu  nakonec zhodnotili jako "šastné bloudění" - Kovářova rokle i přes tu strašnou dřinu stála za to. Nahoře jsme kola uzamkli u cesty a šli nejprve na levo - asi 1 km ke kamenné kapli Hvězda od architekta Diezenhofera a nedaleko  ní stojí nádherná vyřezávaná restaurace ve švýcarském slohu 19. století. Od kaple i restaurace úžasný výhled jak z letadla  na sever na Broumov a rovinu kolem něj a na obzoru to lemují Javoří hory.
Mezi vrcholem Kovářovy rokle a Hvězdou ještě cestou fantastická vyhlídka na skalní věžě zvaná Skalní divadlo, která je srovnatelná s nejhezčím výhledem na Hruboskalské skalní město v Českém ráji, na Kapelníka a kapelu. Něco takového jsem na Broumovsku naprosto nečekala.
Ten večer jsme zažili západ slunce na Supím hnízdě - skalní vyvýšenině na hřebeni, s výhledem na všechny strany, do penzionu jsme přijeli pak už potmě.

Druhý den trasa ze Suchého dolu, přes ves Slavný, nahoru ke skalním hřibům. Typově připomínají známé Kokořínské pokličky, jen jsou menší, buclatější a je jich mnohem víc.
Odtud po vyhlídkové cestě směrem k Božanovskému Špičáku, cestou úžasná Slavenská vyhlídka na skalní město a strmé severní svahy Broumovských stěn, prudce padající do roviny kolem Broumova.
Kousek pod Božanovským špičákem uhýbáme na odbočku na Junáckou vyhlídku, kde prý v časech nesvobody mívali skauti tajné srazy. Místo  pro zakázaná romantická setkání  jak dělané....
Pak  sjíždíme prudce dolů do sedla mezi Broumovskými stěnami a už polskými Stolovými horami. Zde sedíme chvíli u jednoho ze spousty pískovcových křížů, kterými je ostatně celý tento kraj posetý. Tímto sedlem chodívala z české strany  po staletí procesí do polského slavného poutního místa Vambeřice, prý takových poutníků z české strany přicházívalo až 150.000 ročně!
Ano - v přelomovém místě tohoto sedla si jen při přivřených očích snadno představuji sílící nábožný zpěv blížícího se procesí, vepředu farář s křížkem a za ním houf bosých vesničanů....stačí je špetka fantazie a skutečnost prošlých staletí vám vyvstane před očima, genius loci působí...
Ono tady to byl odedávna zbožný kraj - v Broumově a Polici byly kláštery minimálně od 13. století a mniši asi dobře odváděli svou misijní práci - na nebývalém množství sakrálních památek v celém zdejším kraji je to znát.
Pak sjíždíme přes Machov a další vesnice s krásnou lidovou architekturou zpět do Suchého dolu a pak na podvečerní koupání za kopcem v rybníce v Hlavňově.

A výlet třetí: Ze Suchého dolu kolem Hlavňovského rybníka, přes kopec a už vidíme cíl naší dnešní cesty: Bájnou horu Ostaš kus nad Policí nad Metují, se skalními bludišti. Nahoře uvazujeme kola a procházíme 4km pěší okruh po modré značce -nejprve skalním Bludištěm, pak kolem skalních útvarů Čertovo auto, Zrádce (opravdu zřetelná lidská zasmušilá tvář, jakoby tesaná do skály, ale je dílem přírody a vaší fantazie), pak opět úžasné výhledy do kraje z hrany ostašovských skal.
Po projití skalního okruhu sjíždíme přes Žďár do Police nad Metují. Obdivujeme nádherný portál místního kláštera a v klášterním dvoře v tichu posedíme na sluncem rozpálené kamenné lavičce. Z Police už to je jen skok zpět do Suchého dolu.

Ty 3 uplynulé dny byly nabité zážitky. Ale přiznávám, překvapilo mě, jak málo km jsme večer měli na tachometru (často jsme kola uvazovali a po odbočkách na skály chodili pěšky - občas to jinak ani nešlo) a jak jsem byla přitom nečekaně  utahaná: Ono ježdění po Broumovských stěnách je opravdu náročná cyklistika.
Inu, hned první den, když jsme kola dřeli na zádech Kovářovou roklí vzhůru , jsme si v rámci černého humoru řekli, že tady je to pouze pro skalní cyklisty.

Broumovské stěny jsou  množstvím a krásou skalních měst srovnatelné třeba s Českým rájem, a přitom je tu mnohem míň lidí, jsou takové ještě turisticky neobjevené a nedoceněné. A to jim dává ještě další kouzlo. stolt

Upravil(a) Blossom (22. 8. 2010 22:01)

#48 23. 8. 2010 7:09

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Blossom, chyběla tam ta houbovka.big_smile Příště to tam klidně vlož, tvé poznámky pod čarou dělají tvoji značku! tongue

Není tady

#49 23. 8. 2010 12:56

Kara
♥♥♥----
Místo: Jižní Morava

Nedá mi to nezavzpomínat na krásnou dovču v Telči. Krásné ubytování, hezké ceny, kultura, parky, luhy a háje...
Nemohlo by být léto ještě chvíli?

Mohu být hruškou a hrát si s rojem vos...

Není tady

#50 23. 8. 2010 15:01

nikoleta01
♥♥-----

Ahoj, mě se teď strašně líbilo v Krkonoších. Jsme s přítelem vášniví cyklisté tak jsme si našli tenhleten zájezd http://www.uzijsivikend.cz/aktivni-vikend. Počasí nám vyšlo úplně perfektně a příroda tam stojí opravdu za to. Tak jestli přemýšlíte kam vyrazit, v Krkonoších se nudit nebudete:Dbig_smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí