14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Za chvíli dosáhnu plnoletosti, ale k vaření se moc nedostanu. Jsem občas na víkend u svého přítele a u mi docházejí nápady, co vařit a střídat pořád unkofleky s palačinkami apod. začíná být nuda. Kdy se doma mamky zeptám, jak se třeba dělá rajská, tak mi odpoví, e u jsem dost stará a měla bych to vědět. Ona prý u ve 13-ti běně dělala vepřo-knedlo-zelo. Ale jak bych to měla umět, kdy mi nikdo nic neukáe?
Proto se obracím na toto fórum, vidím, e jste tu hodně zběhlé a zkuené, a nějaké recepty a popř. i fígle bych uvítala. Myslím, e by se to hodilo nejen mě. Děkuju!!
Není tady
M......... je pravda,e láska prochází aludkem,ale zaráí mě přístup tvé mamky,myslím,e to je vizitka její,e tě víc nenutila pomáhat při vaření.Asi je to pro ní pohodlné takhle tě odbít.Kadá jsme nějak začínala a nikomu se nechtělo v útlém věku hrnout do vaření.Neboj recepty budou děvčata se ti určitě ozvou.Já také nějaký přidám,ale momentálně nemám čas.Ozvu se později.
Není tady
M - zkus se podívat na starý Babinet - někde je tam podobné téma a dost receptů a rad.
Není tady
Nejsem na tom a tak bídně , ale je fakt, e mamka fakt nemá ráda, kdy se jí někdo v kuchyni plete. Kdy jí chci pomoct (spí, abych od ní něco okoukala), tak mi tak akorát řekne, abych okrábala brambory a víc se jí tam nepletla. Takhle se těko něco naučím. Taka umí vařit skvěle, ale větinou vaří přes týden, kdy jsem ve kole a kdy přijdu domů, je hotovo. Za recepty a rady předem moc moc děkuju!!
Není tady
A co by si ráda za receptíky?Já se taky učila vařit od nuly, protoe moje milovaná maminečka vdycky uvařila dřív ne jsem se vzbudila.Dnes u rok bydlím s manelem ve svém, take jsem se to musela naučit.(Je mi 22, take nemůu říct, e mě léta praxe naučili)A nejlepí pochvalou je vypasený bříko mýho manela.Výborná je "kuchařka pro začátečníky"
Není tady
Mleté maso v bramborové kai?
Uvaříme bramborovou kai klasickým způsobem, s mlékem a máslem.
Mleté maso ochutíme podle vlastního uváení, mírně opraíme na pánvičce, aby se začalo "rozpadat" - to opraení není nutné, ale kdy to udělá, lépe se pak rozprostírá.
Polovinu kae dáme na spodek pekáčku, na to rozprostřeme to maso, na maso kysané zelí, na zelí druhou polovinu bramborové kae.
Nahoru můeme dát tenké prouky peku nebo anglické.
Pečeme odkryté, dokud brkae nezrůoví.
Pekáček není nutné vymazávat, protoe v té kai je máslo. Můe to udělat i bez toho zelí.
Ale pozor - po upečení nechat chvilku vychládnout, aby se to neroztíkalo jak začne nabírat, ta kae tvoří takovou pokličku a uvnitř je to moc horké.
Není tady
Ano, "Kuchařka pro začátečníky" byla před hodně (ouvej) léty mým stálým partnerem v kuchyni. Je dobře udělaná a dodnes po ní někdy sáhnu - třeba i kvůli palačinkám, kdy chci mít jistotu, e u i první palačinka se neroztrhá .
Není tady
Mleté maso v rýovém papíře?
Mleté maso ochutíme podle sebe, můeme do něj přidat např. i zeleninu, nakrájené zelí, ampiony apod. podle vlastního uváení.
Rýový papír (ten kulatý v Kauflandu stojí nějak přes 20 Kč nevím přesně) - několik kousků namočíme, a se stane vláčným vytáhneme na utěrku.
Tvoříme oválky z mletého masa, dáme je na rýový papír, zabalíme, osmaíme na tuku.
Doma vyrobené jsou stejně dobré jako z čínské restaurace a můeme plnit čímkoliv.
Nenamáčíme příli mnoho papíru najednou, na utěrku vytáhneme vdy jeden, naplníme, odloíme, dalí...
Není tady
Díky moc! Po kuchařce taky sáhnu, ale podle ní jsem schopná udělat tak akorát koláč nebo buchtu. Občas tam není napsáno, jestli se to má vymazat, jak často maso podlévat apod.
Není tady
Ale to právě v Kuchařce pro začátečníky je. Donekonečna u kadé polévky se opakuje přesný postup, jak udělat jíku apod.
Není tady
To znám. Moje máma byla stejná a vařit jsem se učila a jsem začala bydlet sama. Pomohla mi normální kuchařka, věci jsem dělala tak nějak intuitivně. Dokonce jsem nikdy nic nezkazila, e se to nedalo jíst.
Myslím, e někdo k vaření má blíe někdo k němu nemá vztah vůbec. Má sestra, která je o hodně mladí a máma na ní měla čas a učila ji vařit, tak bohuel je antitalent na vaření a dodnes ( je ji 7 let vdaná a tudí i vaří denně) se to od ní nedá moc jíst. Vaření je pro ni navíc i dost náročnou prací, kdyto mě jde tak nějak samo....
Není tady
PANĚLSKÉ PTÁČKY
4 plátky zadního hovězího masa, 40g prorostlé uzené slaniny, 50g měkkého salámu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 sterilizovaná okurka, 1 cibule, obyčejná hořčice, hladká mouka, pepř, sůl, olej.
Maso naklepeme do ířky, osolíme opepříme, potřeme hořčící , obloíme plátky slaniny, hranolky nakrájeného salámu a okurky a čtvrtkami vejce, Plátky zavineme, upevníme párátkem nebo bílou nití a obalíme v mouce. Nakrájenou cibuli osmaíme na oleji , přidáme ptáčky a opečeme je ze vech stran. Podlijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Během duení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kdy jsou závitky měkké, zamícháme do ávy 1 líci hořčice - můe být i pikantní a několik minut povaříme. Podáváme s ryí.
Sypká rýe
Do velkého mnoství vody dáme vařit rýi na 5 minut. Potom ji slijeme a dáme do misky ( ne z umělé hmoty). Misku s rýí vloíme do kastrolu na odpařovák , podlijeme mením mnoství vody, aby se mělo co odpařovat. Přikryjeme pokličkou a vaříme rýi na páře 15 minut.
Na vrch na rýi (do misky) můeme dát kousek másla, pár hřebíčků a kousek cibule.
Upravil(a) Verča (16. 2. 2006 15:39)
Není tady
Bůček na česneku s nastavovanou kaí.
600g libového vepřového bůčku, sůl, česnek, 2 cibule, mletá parika
Kae : 500g oloupaných brambor, asi 6 lic mléka, 150g trhaných krupek, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek.
Vepřový bůček vykostíme a nakrájíme na plátky, trochu je naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a posypeme paprikou a rozloíme v jedné vrstvě do pekáče. Vloíme do horké trouby a přidáme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, pečeme asi 2 minuty, pak ve podlijeme horkou vodou a pečeme a bůček změkne.
Kae: Brambory nakrájíme na stejně velké kousky a uvaříme do měkka v osolené vodě, scedíme, rozoucháme uchadlem, přidáme vařící mléko a uleháme kai.
Přidáme propláchnuté uvařené a ocezené trhané krupky, koření, prolisovaný česnek a ve promícháme.
Bůček se dá obměnit opečeným buřtem nebo plátkem uzeného.
Jako oblohu na talíř dáme na kolečka okurku, rajčátka, ledový salát atd.........
Není tady
Ovocné knedlíky s jablky v bramborovém těstě
500g brambor, 1 loutek, 300g hrubé mouky, sůl, jablka, osmaená strouhanka na
ličce tuku, cukr na posypání, tuk na omatění.
Brambory uvaříme ve slupce den předem, slijeme a necháme stát. Přítí den je oloupáme, na struhadle nastrouháme, přidáme mouku, loutek, osolíme a zaděláme na hustí těsto. Těsto rozválíme na 3-4 mm silný plát, rozdělíme na čtverce (podle toho, jak chceme velké knedlíky) poklademe kousky nakyslých (jsou pikantnějí) i běných jablek a dobře uzavřeme ( nejlépe zmáčknout v dlani). Jablka můeme zabalit i do tlustího obalu ne třeba vestky, také proto, e se nám se silnějím těstem na nestejných hranách jablkových čtvrtek lépe pracuje. Knedlíky zaváříme do vroucí osolené vody, vařečkou je u dna prohrábneme a vaříme zhruba 5-8 minut podle tuhosti jablek. Po 5-8 minutách vyndáme 1 knedlík, který vyplaval na povrch, rozkrojíme a zkusíme, jestli je uvařený - vidíme na řezu. Hotové knedlíky vylijeme na síto, necháme okapat a obalujeme v osmaené strouhance, kterou jsme si předem osmaili. Na talíři cukrujeme moučkovým cukrem a mastíme.
Není tady
M...-spousta mých kámoek, kdy se vdaly, taky neuměly vařit a moc si chválily Receptury teplých pokrmů, tzv.normy.Z norem se vaří v jídelnách a hospodách a postup vaření tam je podrobně popsán-třeba i to,e brambory má oloupat.A jsou tam vechna klasická jídla i ta rajská
Není tady
Jsem vyučená kuchařka, v prvním ročníku jsme jenom loupali cibuli, v druhém jsme si to zopákli,prý aby jsme to nezapoměli a ve třetím na nás řvali, jakto e nic neumíme. Take co jsme neobkoukali, to jsme neuměli.
Vaření ale není ádná věda. Napi jaký chce recept a já se ti ho budu snait poslat. Jenom na netu nejsem tak často. Tak prominĄ,kdybych se dlouho neozývala.
Není tady
Děkuju za ochotu. Zrovna by mě zajímal třeba bramborovej gulá (běný, kam se dává guláové koření, zvládnu).
Není tady
BRAMBORY NA PAPRICE
75 dkg bramor, 5 dkg cibule, sůl, 2 dkg másla, sladká paprika, 1/4 l kyselé smetany, 20 dkg uzených ryb.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme dusit na usmaenou cibulku s přidáním papriky. Nedoduené brambory zalijeme kyselou smetanou, přidáme staenou uzenou rybu, nakrájenou a zbavenou kostí. Pokrm dáme jetě povařit, a jsou brambory úplně měkké. Kdy by se brambory nerozvářely vůbec, můeme do smetany přidat 1 dkg hladké mouky na zahutění omáčky, jinak jí rozvařené brambory zahustí samy.
BRAMBOROVÝ GULÁ S RAJČATY
800g brambor, 100 ml olivového oleje,3 cibule, 4 rajčata, sůl, 1 lička mleté papriky, 1 svazek petrelky.
Brambory oloupeme, omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a vloíme do něj pokrájené brambory.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na velké kostky a přidáme k bramborám.
Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme stopky a odstraníme zrníčka. Duinu nakrájíme na kousky a přidáme k bramborám.
Bramborový gulá osolíme a ochutíme paprikou. Přikrytý poklicí dusíme asi 30 minut, občas zamícháme.
Petrelku omyjeme, usuíme, otrháme lístky, jemně posekáme a gulá posypeme.
Upravil(a) Verča (16. 2. 2006 15:26)
Není tady
BRAMBOROVÝ GULÁ
400g brambor,2-3 cibule,4 líce sádla, 2 ličky sladké mleté červené papriky, půl ličky pálivé mleté červené papriky, mletý černý pepř, masový vývar(hov.bujón,), 100g párků,majoránka, můe být taky petrelka
V rozehřátém sádle(můe být olej) zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme očitěné nakrájené brambory, přisypeme papriku, zalejeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme dokud nejsou brambory téměř měkké. Pak přidáme nakrájené párky.
Do hrníčku si dáme 1-2 líce hladké mouky a rozmícháme s vodou. To nalejeme do guláe,(častěji míchat )necháme provařit a dochutíme solí a majoránkou.Podáváme s pečivem.
Není tady
Bramborový gulá podle oka :
Velkou cibuli osmahnu na sádle nebo na oleji.Nebo ......kdy mám slaninu nakrájím na kostičky ,osmahnu,přidám nakrájenou cibuli a míchám do zlatova,narychlo zamíchám sl.papriku(přidelím opraení by mohla zhořknout.).Přidám potřebné mnoství nakrájených brambor,opepřím,osolím,přidám česnek ,majoránku,kmín a doleju po okraj brambor vodou.Dusím do poloměkka.Potom doleju potřebné mnoství vody(tak akorát-kolik kdo chce omáčky) ,a se začne vařit,dolévám gulá vodou a mezitím si namíchám vodovou jíku z vody a z hl.mouky a . Jíku potom dolévám do guláe postupně.Podle toho jak ho chce mít dotyčný hustý.Do guláe přidávám MasoX,Guláovou kostku atd....................kadý podle chuti.Zapomněla jsem....během vaření přidávám i rajský prolak .Hlavně se nikdo nebojte a vařte ))))))
Marulo, mě babička vdycky říkala, e se majoránka přidává a na konec, a do hotového jídla - guláe nebo polévky,e se prý nesmí vařit.........Tak to dělám podle babičky a majoránku sypu a kdy vypnu sporák. Nevím, zda je to z důvodu, e by jídlo zhořklo, ale kdyby bylo majoránky hodně, tak ano.
Není tady
Jistý čas jsem dělala technologa stravování. Podle hyienických předpisů, platných i v EU, je nutno koření provařovat 20 minut,a pokud se pouívá na tzv, "minutky", které se 20 minut neupravují tepelně, je nutno pouít pouze před začátkem tepelné úpravy, toto platí i pro majoránku. Je to z toho důvodu, e koření je jedna z nejrizikovějích poivatin ohledně sporů plísní, majoránka patří mezi ty hodně rizikové (dále např. mletá paprika ) - podrobnosti např. v publikaci Hygienické přepisy v provozovnách veřejného stravování. Moná jste si vimly, e i některé prodejny s potravinami jsou u označeny samolepkou HACCP co znamená e od 1. května minulého roku soubor těchto hygienických předpisů, platný pro vechny provozovny, které se zabývají potravinami, a je to prodejna nebo stravovací provoz, platí i v naí republice.
Spory plísní jsou velmi nebezpečné a pouhým zrakem je neodhalíme, ale kadoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí rozbory koření a dopadnou dost katastrofálně (stejně jako mletá káva).
Není tady
P.S. : Majoránka nezhořkne tím, e se vaří, můe se klidně přidat i na začátku vaření. Naopak, kdybychom příli dlouho praili mletou papriku např. na cibulce na gulá, tak to by zhořknout mohlo.
Není tady
Verčo,taky jsem slyela,e majoránka se má dávat a nakonec,ale důvod nevím.Není to třeba kvůli tomu,e víc majoránka voní,kdy se tolik neprovaří? Jinak já ji přidávám větinou trochu na začátku vaření a trochu na konci.
BRAMBOROVÝ GULÁ S KLOBÁSOU
600g oloupaných brambor, 2 cibule, olej, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín,sůl,2 líce hladké mouky,několik hub, 100g klobásy, 2 líce rajčatového protlaku, česnek, 1 líce sypké polévkové kořenící směsi, kousek papriky, maletý pepř, majoránka.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku, kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedem ji do varu. Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl a dusíme pod poklicí, a jsou brambory poloměkké. Zahustíme je světlou jíkou z oleje a hladké mouky, rozmícháme a přidáme na plátky nakrájenou klobásu, rajčatový protlak, česnek, kořenící směs a dusíme a brambory změknou. Nakonec vmícháme majoránku, prohřejeme a při podávání porce posypeme paprikou nakrájenou na nudličky a čerstvě mletým pepřem.
Upravil(a) Verča (16. 2. 2006 15:33)
Není tady